𓄶 𓄶雖然天氣還是很熱,但原來明日已是立秋。立秋的氣候是由熱轉涼的交接節氣,陽收陰長,暑濕未去,飲食應以健脾益胃為主。THE 24 . ST 是香港首間融合四季與二十四節氣理念的餅禮專門店。產品以植物「冬、春、夏、秋」所經歷的「根、苗、花、果」四個成長階段為靈感,研製出四季主題口味的蝴蝶酥,理念非常特別。今次特意買了兩款適合夏末秋至的蝴蝶酥。𓄩 紅棗洋參蝴蝶酥禮盒 (9件裝) $59加入具養心安神功效的紅棗和洋參,適合秋天補氣養血。入口棗味香濃,香甜軟糯。及後更品嚐到洋參的淡淡回甘味,口感層次豐富。𓄩 日本黑豆芝麻蝴蝶酥禮盒(9件裝) $59用上日本頂級丹波黑大豆和黑芝麻,低溫煎焙再研磨成粉,加上蔗糖混入酥皮。既補氣活血,又香濃馥郁,非常適合秋冬天時品嚐。THE 24 . ST 還有很多其他口味的蝴蝶酥。非常喜歡他們的理念「以季入饌,不時不食」。飲食要精緻,對生活要細緻。𓄶 𓄶
𓄶 𓄶

雖然天氣還是很熱,但原來明日已是立秋。

今次特意買了兩款適合夏末秋至的蝴蝶酥。

𓄩 紅棗洋參蝴蝶酥禮盒 (9件裝) $59

𓄩 日本黑豆芝麻蝴蝶酥禮盒(9件裝) $59

THE 24 . ST 還有很多其他口味的蝴蝶酥。

𓄶 𓄶

2023-08-07
下午茶
  • 紅棗洋參蝴蝶酥禮盒
  • 日本黑豆芝麻蝴蝶酥禮盒
實不相瞞小編係好鍾意食蝴蝶酥嘅🥰前幾日行過朗豪坊見到新開左間蝴蝶酥專賣店,就買咗兩盒嚟試吓💗第一次見到咁多口味既蝴蝶酥😍款式同包裝吸引之餘,價錢都好平價!好適合買來送俾人或者自己食都得✨好多款口味都只係$59一盒👍🏻🥨雜錦蝴蝶酥禮盒(15件裝)$109包括原味、蘋果山楂、三星蔥芝士、日本柚子香梨、日本黑豆芝麻每款各3片🥰可以一次試到好多味道✨啱晒蝴蝶酥愛好者👍🏻🥨杞子洛神花蝴蝶酥禮盒(9件裝)$59好多味道都可以單買✨小編買咗鍾意嘅洛神花味🥰洛神花果醬酸酸甜甜好好食,識落完全唔膩,唔錯👍🏻

🥨雜錦蝴蝶酥禮盒(15件裝)$109
包括原味、蘋果山楂、三星蔥芝士、日

🥨杞子洛神花蝴蝶酥禮盒(9件裝)$59
2023-08-06 16 浏览
平時朗豪坊我最鍾意去嘅地方一定係B2!呢層充滿住唔同蛋糕&甜品店次次見到唔同種類嘅甜食就覺得好幸福今次經過見到呢間新開嘅手工蝴蝶酥店店內design以紅色為主調帶出少少中國風栗子堅果蝴蝶酥禮盒 (9件裝) 蝴蝶酥中間夾住日本茨城縣栗子再將栗子製成栗子蓉再配搭烘烤果仁碎放入酥皮中口感鬆化又香脆令蝴蝶酥口感更豐富栗子香甜而且栗香好濃郁!雜錦蝴蝶酥禮盒 (15件裝)原味l 蘋果山楂 l 三星蔥芝士 l 日本柚子香梨 l 日本黑豆芝麻原味加入蔗糖粒嘅蝴蝶酥入口好鬆化而且味道甘甜又健脾外層相當香脆而內層酥皮充滿層次每咬一啖都覺得好脆日本黑豆芝麻蝴蝶酥餡用上丹波黑大豆及黑芝麻以低溫煎焙後將黑大豆及黑芝麻研磨成粉末味道充滿濃郁焙香配上酥脆又帶蔗糖香嘅蝴蝶酥味道香而不膩蘋果山楂香甜嘅蘋果配上酸酸甜甜山揸味道清香又唔會膩三星蔥芝士以自家製鵝油。三星蔥。巴馬臣芝士製成餡味道有別於傳統甜味蝴蝶酥鹹味都幾有驚喜蔥味好香又突出整個口味好香又唔會有膩嘅感覺日本柚子香梨香甜清香較fresh嘅口味清香柚子都幾突出加入香梨味道甜得黎又香
平時朗豪坊我最鍾意去嘅地方一定係B2!
呢層充滿住唔同蛋糕&甜品
次次見到唔同種類嘅甜食就覺得好幸福
今次經過見到呢間新開嘅手工蝴蝶酥店
店內design以紅色為主調帶出少少中國風

栗子堅果蝴蝶酥禮盒 (9件裝)
蝴蝶酥中間夾住日本茨城縣栗子
再將栗子製成栗子蓉
再配搭烘烤果仁碎放入酥皮中
口感鬆化又香脆
令蝴蝶酥口感更豐富
栗子香甜而且栗香好濃郁!

雜錦蝴蝶酥禮盒 (15件裝)

原味

蘋果山楂
香甜嘅蘋果配上酸酸甜甜山揸
味道清香又唔會膩

三星蔥芝士
以自家製鵝油。三星蔥。巴馬臣芝士製成餡
味道有別於傳統甜味蝴蝶酥

清香柚子都幾突出
加入香梨味道甜得黎又香
  • 日本黑豆芝麻
  • 三星蔥芝士
呢間一開始喺ig見到覺得佢嘅品牌故事好舒服融合四季同埋二十四節氣理念,以植物喺四季間經歷嘅「根、苗、花、果」4個成長階段作為靈感,以節氣入饌🎋淨係睇品牌故事感覺係讀緊一篇畫面唯美嘅文章🍂🌼🌸重點係佢地嘅味道幾特別唔係普通嘅口味所以吸引到我😻所以揀咗感覺會比較清甜同埋我平時零食/餐飲都好鍾意嗌嘅2個味~呢2款一夏一冬,味道都係以酸香微甜為主好好食🥰👨🏻‍🍳🤳🏻 杞子洛神花蝴蝶酥9件裝禮盒佢全部獨立包裝好方便,唔洗擔心存放問題👍🏻蝴蝶酥嘅酥有好多層,咬落香脆鬆化佢地用台東洛神花同杞子去做食落口係好清澀淡淡嘅酸甜味好岩配杯茶嚟飲🥹👨🏻‍🍳👍🏻蘋果山楂蝴蝶酥9件裝禮盒好鍾意食蘋果口味嘅所有嘢🥰呢個都唔例外!食到果香味,同埋有明顯嘅山楂味酸酸甜甜咁做日常零食/送禮都非常適合😻想試曬咁多味嘅可以買雜錦裝 $109有15塊食到曬咁多個味道價錢都唔貴
呢間一開始喺ig見到覺得佢嘅品牌故事好舒服
淨係睇品牌故事感覺係讀緊一篇畫面唯美嘅文章🍂🌼🌸

重點係佢地嘅味道幾特別唔係普通嘅口味所以吸引到我😻
呢2款一夏一冬,味道都係以酸香微甜為主好好食🥰

👨🏻‍🍳🤳🏻 杞子洛神花蝴蝶酥9件裝禮盒
佢全部獨立包裝好方便,唔洗擔心存放問題👍🏻
蝴蝶酥嘅酥有好多層,咬落香脆鬆化
佢地用台東洛神花同杞子去做
食落口係好清澀淡淡嘅酸甜味
好岩配杯茶嚟飲🥹

👨🏻‍🍳👍🏻蘋果山楂蝴蝶酥9件裝禮盒
好鍾意食蘋果口味嘅所有嘢🥰呢個都唔例外!
食到果香味,同埋有明顯嘅山楂味酸酸甜甜咁

做日常零食/送禮都非常適合😻
外卖自取
  • 杞子洛神花蝴蝶酥9件裝禮盒
  • 蘋果山楂蝴蝶酥9件裝禮盒
2023-08-05 1037 浏览
近來行得多朗豪坊,發現有間新店賣香港製造嘅蝴蝶酥好奇心驅使下梗係去睇下啦,佢仲有各種味道比大家試食,試完先買就perfect 啦🤌🏻😬同一般蝴蝶酥有少少唔同,佢主打以植物於四季經歷嘅根、苗、花、果為靈感,以大自然食材入饌,用蝴蝶酥呈現節氣帶來嘅獨特味道好食得黎又帶點養生嘅感覺,送禮自用都岩哂😎紅棗洋參蝴蝶酥紅棗加洋參呢個組合比較少見特別中間嘅餡料入口軟糯,甜甜嘅紅棗加上洋參嘅回甘,養生又滋味😋栗子堅果蝴蝶酥🌰以日本栗子製成栗子蓉,加上果仁碎放入酥皮之間,食落鬆脆有層次日本黑豆芝麻蝴蝶酥呢款係比較唔甜嘅一款,用日本嘅黑大豆加上黑芝麻,食落有香濃嘅黑芝麻味,仲有補氣活血嘅功效添🫢
近來行得多朗豪坊,發現有間新店賣香港製造嘅蝴蝶酥

好食得黎又帶點養生嘅感覺,送禮自用都岩哂😎

紅棗洋參蝴蝶酥
紅棗加洋參呢個組合比較少見特別
中間嘅餡料入口軟糯,甜甜嘅紅棗加上洋參嘅回甘,養生又滋味😋

栗子堅果蝴蝶酥🌰

日本黑豆芝麻蝴蝶酥

外卖自取
2023-08-04 17 浏览
∝𝑁𝑒𝑤 𝑠ℎ𝑜𝑝 𝑎𝑙𝑒𝑟𝑡 ⌕ 先黎少少品牌介紹:THE 24.ST 係香港首間融合四季與二十四節氣理念嘅餅禮專門店。產品以植物「冬、春、夏、秋」所經歷的「根、苗、花、果」四個成長階段為靈感,研製出四季主題口味嘅蝴蝶酥。≀ 蘋果山楂蝴蝶酥禮盒≀ 杞子洛神花蝴蝶酥禮盒呢兩款都係9件獨立包裝,另外亦有提供禮盒裝選購🫴送禮一流蘋果酸酸甜甜,杞子洛神花感覺更加中式每塊有多層酥皮,入口帶豐富牛油氣味,香脆鬆化,層次感十足!佢地既產品每日於香港新鮮製造 ♡⁠ 口味獨特創新,而且嚴選食材,不添加防腐劑,食得安心。THE 24 . ST旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層38號舖鰂魚涌太古城道18號太古城中心4樓Open Space

≀ 蘋果山楂蝴蝶酥禮盒
≀ 杞子洛神花蝴蝶酥禮盒
呢兩款都係9件獨立包裝,另外亦有提供禮盒裝選購🫴送禮一流
蘋果酸酸甜甜,杞子洛神花感覺更加中式
每塊有多層酥皮,入口帶豐富牛油氣味,香脆鬆化,層次感十足!

THE 24 . ST
旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層38號舖