⬅️⬅️⬅️往左滑⬅️⬅️⬅️剛好行街見到這家Terrace in seaside,主打韓國傳統菜式與洋食結合的料理,菜式有特色,環境十分舒適~~~ ———————————————————————·環境·室內外都供用餐,以柑桔橙色作餐廳主調,室內裝潢採用淺木沙發卡座,海洋燈光與淺海洋色的玻璃桌,給人一種舒適休閑的感覺!室外則以度假酒店的露台風格,讓人感到特別寫意,是家寵物友善的餐廳!而且有多家分店~~~·主食·🩵韓國螄蚶拌飯 💰192驚艷🫣☺️🤤 螄蚶份量十足,調味適度恰到好處,配上使用泡菜汁烹煮的拌飯,帶點微辣超上癮🤤 還可以配上芝麻葉和紫菜包著吃~~~另外還有類似蝦仁煎蛋的配菜,蛋皮煎得酥脆,蝦仁彈牙爽口!整體份量是可以兩人分享~🩵芝士辣炒雞肉 💰152份量一樣是兩人分享,雞肉吸收了醬汁的精華,但一點都不乾柴,超級嫩滑,芝士還拉絲,底部的年糕每一條都煙靭飽滿,掛汁程度💯🩵Aqua Bomb水樣奶昔 💰58看著藍色的奶昔很好奇味道如何,就是香蕉奶昔🤣 奶的味道比較重,個人覺得加點焦糖脆脆/醬會更有特色🤔🩵濟州柑橘乳酪 💰68很好喝耶~~~ 雖說柑橘配乳酪也是見怪不怪,但是酸酸甜甜是新爽的味道,再加
⬅️⬅️⬅️往左滑⬅️⬅️⬅️

Aqua Bomb水樣奶昔

🩵Aqua Bomb水樣奶昔 💰58
濟州柑橘乳酪

🩵濟州柑橘乳酪 💰68
很好喝耶~~~ 雖說柑橘配乳酪也是見怪不怪,但是酸酸甜甜是新爽的味道,再加上果蓉新鮮,非常解膩!(不過冰塊有點多)

———————————————————————
·飯後感·
整體來講食物質素有中上,菜式創新,環境舒適又適合打卡,雖然價錢有一點點進取,但是考慮到餐廳位置、佈置、食物質素,算是CP值不錯的餐廳🫶🏻

📍Terrace in seaside (形點 I)
地址:元朗朗日路9號形點 I L2樓2056號舖

(所有價錢與食物質素一律以用餐當日為準)

歡迎大家DM報料/推薦餐廳,感謝你的支持,你們每一個的支持都是讓我繼續的動力💗💖🥰
2023-05-20
韓國螄蚶拌飯
芝士辣炒雞肉
濟州柑橘乳酪
2023-05-31 2561 浏览
由於住元朗,母親節的午餐就和媽媽來了這間餐廳食,喜歡這裏的環境,雖然門面感覺好狹窄,但是經過長走廊到後面會發現另一片天地(就是寬敞舒適,加上露台)因為當天客流不多,所以可以坐到轉角位的大枱並點了以下的菜式。牛面肉蛋包飯$138一想碟,店員就會用到把蛋包飯的面切開,露出流心的炒蛋,牛面肉煮得很軟淋,而且分量很大,就算藍絲吃相信都夠飽肚的。白切肉蛋包飯$125很多塊厚切的五花肉,夾雜著肥肉及瘦肉,但是吃下去不會感覺很油膩,愛吃肉的人會喜歡的。部隊鍋拉麵$89感覺湯底不夠濃郁,所以不太推薦。煙肉卡邦尼意粉$93這個很推介,因為醬汁很濃郁,芝士味夠濃,每一條麵條都掛住醬汁,吃起來就是一個滋味。清甜金橘窩夫$98感覺甜品是一定要叫這個的,本身行餐牌,感覺這個配搭有點奇怪,但是原來金橘和窩夫一起吃是很好味的,記得配上輕盈的奶油一起吃。濟州柑橘乳酸梳打$48這杯飲料,其實我之前也來試過了,覺得很好味,所以今次也有再點,就是大有橙味的乳酪味道。熱情金菠蘿沙冰$68 這個會大一點酸甜的,味道也比較清新,夏天喝也是幾開胃的。整頓飯菜才吃了六百多元, 而環境都舒服,CP值幾高的,之後可以再食。

牛面肉蛋包飯$138

白切肉蛋包飯$125

部隊鍋拉麵$89
感覺湯底不夠濃郁,所以不太推薦。

煙肉卡邦尼意粉$93

清甜金橘窩夫$98

濟州柑橘乳酸梳打$48

熱情金菠蘿沙冰$68
這個會大一點酸甜的,味道也比較清新,夏天喝也是幾開胃的。

2023-05-12
  • 濟州柑橘乳酸梳打
  • 清甜金橘窩夫
  • 煙肉卡邦尼意粉
2023-05-22 155 浏览
餐廳有一面大落地窗 窗外係餐廳嘅室外部分 有啲田園feel,整个餐廳裝修得簡潔大方雅致。無論係門口領位嘅定係點餐嘅侍應都很友好很有耐心。話佢知想坐窗邊就話「冇問題」,帶過去後好nice咁話隨便坐。点餐嘅侍應會好親切咁傾幾句。推薦牛肋骨餐,啲牛肉好軟好入味,冇錯好味!
2023-05-19 133 浏览
飲品賣相很好 橙乳酪人應該係用一隻鮮橙榨汁整既 仲留返隻橙皮放係面做裝飾 我諗係最多人叫既飲品 我見每一枱幾乎都有一杯橙乳酪🫢玫瑰汁大蝦意粉個汁食茄味 忌廉味 好淡既蝦味 仲有少少辣 加埋係幾好 擺盤都有花心機 值得一試👍叫左個橙味同蒜味無骨雞 橙味好似咕嚕雞😑😑 D炸都似雞扒切件炸蒜味就不過不失整體份炸雞係唔多合格 😢韓國菜差唔多一定會叫既炸雞 有啲失望有骨雞唔知會唔會好d 🤔窩夫無咩驚喜 賣相唔夠吸引 如果多啲裝飾或者配料應該會好好多 有待改善🫢

玫瑰汁大蝦意粉

有待改善🫢

2023-05-18
  • 玫瑰汁大蝦意粉
2023-05-17 111 浏览
今日黎到依間以橘子為主題既韓式cafe食晚餐,入面既裝修十分靚,有好多打卡位,咁今次叫左個韓式飯卷、辣炒雞肉同橘子梳打,個韓式飯卷份量唔少,而入面有泡菜、甘荀、青瓜,味道唔錯。而辣炒雞肉份量十分多,雞肉十分嫩滑,辣汁十分惹味,下面有年糕作底,推介大家一試。
預訂了這家近年開業的韓式餐廳晚餐,它的裝修走木系風格,一室光猛舒適。 我們一行三人點了以下食物: 牛面肉蛋包飯 ($138) 是這裡最著名的主食之一,淡黃色而厚厚的煎蛋以及大大件的牛面肉,賣相迷人。煎蛋嫰滑亦帶點濕潤,牛面肉腍身而肉味香濃,飯粒軟熟可口,沾了牛肉汁的香氣,好吃難停。 八爪魚蒜香意粉 ($105) 意粉煮得軟硬適中,八爪魚爽口彈牙,蒜香及調味微辣,使人開胃醒神。 傳統飯卷 ($75) 傳統的韓國飯卷,用紫菜包裹著甘筍絲、蛋絲及青瓜絲,味道有層次,但甘筍似乎未煮得熟透。 士多啤梨忌廉窩夫 ($98) 晚飯不可缺少甜品呢,這客窩夫一共四件,份量充足,烘得有點香脆,配了軟滑的忌廉及甜美動人的士多啤梨,一食傾心。 整體食物質素不俗,以這價錢來說物有所值。店內人手充足,年輕侍應們工作勤快有效率。

我們一行三人點了以下食物:

牛面肉蛋包飯 ($138)

八爪魚蒜香意粉 ($105)

傳統飯卷 ($75)

士多啤梨忌廉窩夫 ($98)

2023-05-14
2023-05-14 120 浏览
韓式裝修風格好有特色,餐廳以木系列顏色,走清新路線,而且好有文青feel芝士炒辣雞呢間餐廳有辣雞食,之前係韓國食過辣雞,今日想回味一下,所以揀左芝士炒辣雞,果然好味道,芝士香濃而且雞肉嫩滑又惹味,又有年糕配搭八爪魚香蒜意粉八爪魚細細隻,香蒜炒意粉有點辣味,八爪魚好彈牙至臻蜂巢無花果窩夫蜂巢無花果加忌廉嘅窩夫好吸引,又靚又味Aqua Bomb 水漾奶昔香蕉奶昔好飲呢度除左有美食,仲有好好環境,令人好舒服

芝士炒辣雞

八爪魚香蒜意粉
八爪魚細細隻,香蒜炒意粉有點辣味,八爪魚好彈牙

至臻蜂巢無花果窩夫
蜂巢無花果加忌廉嘅窩夫好吸引,又靚又味

Aqua Bomb 水漾奶昔
香蕉奶昔好飲

呢度除左有美食,仲有好好環境,令人好舒服
某次在商場逛街時,留意到有間餐廳的店員們頭頂上戴了橘子造型小帽,看見幾個橘子人走來走去,好可愛。於是選了一個週末入去下午茶~(原來員工的製服那麼重要喔🤣.我們二人共點了半份蜂蜜蒜蓉炸雞(無骨$108)、濟洲柑橘乳酸梳打($48)、熱漂浮棉花糖朱古力咖啡($52),另收加一服務費。.🧡蜂蜜蒜蓉炸雞(無骨$108)很甜,超甜,太甜!雖然點菜時已知是蜂蜜口味,不過也太甜了吧?高甜度把蒜蓉味蓋過了。炸雞肉質倒是滑嫩,配搭幾塊韓式煙靭小年糕。🧡濟洲柑橘乳酸梳打($48)主題餐廳必點飲料,可愛的原隻柑橘造型,少女感十足(撒花撒花🌸)。乳酸梳打酸甜開胃,可是實際份量並不多,啜了一會便很快完了。🧡熱漂浮棉花糖朱古力咖啡($52)看見menu上印有推薦圖案,所以點了來試試看。賣相是很特別有趣,不過我不太歡喜它的味道,甜落間調節得有點怪怪的,好像比例上混合得不太搭,感覺有點化學合成的味道。
🧡蜂蜜蒜蓉炸雞(無骨$108)

🧡濟洲柑橘乳酸梳打($48)

🧡熱漂浮棉花糖朱古力咖啡($52)
2023-03-12
下午茶
  • 濟洲柑橘乳酸梳打
Terrace in seaside韓國過江龍輕食餐廳 主打韓國輕食,以濟州柑橘為主題,店內有柑橘樹佈置,店員仲會帶住橙色嘅柑橘帽,好可愛(*´꒳`*)有outdoor位置可以用餐,而且仲係pet-friendly,元朗YOHO分店落地玻璃,環境都幾寫意最近嘅主題Spring Is Is The Air 喺同韓國草本護膚品牌belif合作嘅春天主題Combo Set ($208):Aqua Bomb 水漾奶昔 $58兩杯野飲都令我好驚喜✨呢杯係夢幻粉嫩藍色調,散發淡淡氛香加入左香蕉、蜂蜜、鮮奶等奶昔香甜幼滑,口感清新,飲落感覺滋潤充滿春日氣息(*゚▽゚*)濟州柑橘乳酪 $68賣相可愛又吸睛柑橘果蓉,飲落好清新,十分解膩(*'▽'*)至臻蜂巢無花果窩夫 $188顏色好鮮艷,佈滿食用鮮花💐賣相已經超鍾意無花果同埋香甜嘅蜂蜜好夾~窩夫外脆內軟,再淋上無花果醬,口感清新而蜂蜜是嚴選本地鴨腳木蜜嘅蜂巢~另外試左都係新出嘅 :韓國螄蚶拌飯 $192螄蚶份量好多,拌飯用泡菜汁煮,略帶微辣用紫菜或紫蘇葉包住一齊食,口感好豐富無骨炸雞半份 - 蜂蜜蒜蓉 $108一上台就好香,炸雞外皮香脆肉質Juicy
Terrace in seaside韓國過江龍輕食餐廳
主打韓國輕食,以濟州柑橘為主題,

Combo Set ($208):

Aqua Bomb 水漾奶昔 $58
兩杯野飲都令我好驚喜✨
呢杯係夢幻粉嫩藍色調,散發淡淡氛香
加入左香蕉、蜂蜜、鮮奶等
奶昔香甜幼滑,口感清新,飲落感覺滋潤
充滿春日氣息(*゚▽゚*)

濟州柑橘乳酪 $68
賣相可愛又吸睛
柑橘果蓉,飲落好清新,十分解膩(*'▽'*)

至臻蜂巢無花果窩夫 $188
顏色好鮮艷,佈滿食用鮮花💐賣相已經超鍾意
無花果同埋香甜嘅蜂蜜好夾~
窩夫外脆內軟,再淋上無花果醬,口感清新
而蜂蜜是嚴選本地鴨腳木蜜嘅蜂巢~

另外試左都係新出嘅 :
韓國螄蚶拌飯 $192
螄蚶份量好多,拌飯用泡菜汁煮,略帶微辣
用紫菜或紫蘇葉包住一齊食,口感好豐富

無骨炸雞半份 - 蜂蜜蒜蓉 $108
一上台就好香,炸雞外皮香脆肉質Juicy
甜甜嘅蜂蜜味,半份的份量都算多!
兩個人食岩岩好(・∀・)

Total $675 (10%service charge)
  • 至臻蜂巢無花果窩夫
餐廳以田園風+ 柑橘橙色為主🍊座位寬敞😌設有露天茶座🐮牛面肉蛋包飯🐮金黃軟綿蛋包舖係炒飯之上,店員一切開,滑溜溜嘅蛋汁流哂出黎,燉煮牛面頰肉軟腍,整體不錯!😊🦪奶油燴青口🦪滿滿一大盤青口,仲要好大隻,配上洋蔥忌廉汁煮,好惹味,有麵包就好啦!😆🧇至臻蜂蜜無花果窩夫🧇呢個窩夫係2人份量,窩夫烘得香脆內軟,配上柔滑忌廉、至臻蜂蜜、無花果,好食!😃🥤AQUA BOHB水漾奶昔🥤藍色milkshake,其實係一杯濃郁香蕉味奶昔🍌Terrace in Seaside📍元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖

餐廳以田園風+ 柑橘橙色為主🍊座位寬敞😌設有露天茶座

🐮牛面肉蛋包飯🐮

🦪奶油燴青口🦪

🧇至臻蜂蜜無花果窩夫🧇

🥤AQUA BOHB水漾奶昔🥤
藍色milkshake,其實係一杯濃郁香蕉味奶昔🍌

Terrace in Seaside
📍元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖

2023-05-06 85 浏览
I was attracted by their Easter promotion(it was quite a surprise as they announced this menu would end in April but it was still available today). I also wanted to see if their regular drinks are good and whether their service improved.The drinks were still served a bit late but at least this time it was served midway when I was having the waffle rather than last time, where it was served 10 minutes after I finished my pasta.While waiting for the drink, the waffle itself was quite satisfying. I
Tangerine Bunny with Carrot Waffle
While waiting for the drink, the waffle itself was quite satisfying. It looked quite cute the cream was pretty light. The tangerine also made it more appetizing. The mint leaves were pretty strong though.
Around finishing half my waffle, the purple potato latte came but unfortunately it had the same problem. The drink was too diluted to taste any purple potato flavors. This was likely due to the large amount of ice added.
Purple Sweet Potato Latte
 For service, it was still a bit understaffed for such a large area with a T-shaped setting. The service for myself was good because I was at the middle of the "T" but I saw many customers not able to get the servers attention. Hope they can solve this problem.
2023-05-06
2023-05-06 76 浏览
元朗yoho mall韓國新派餐廳,以蛋包飯、奶昔乳酪、韓式窩夫為賣點,是潮流新興的韓國cafe✨近期更推出了一個以護膚品品牌Belif為主題的甜品套餐,兩杯飲品加上韓式窩夫,很特別呢!餐廳環境也很舒適,坐位很寬敞,空間感足夠。《牛面肉蛋包飯》$138夢幻的蛋包飯,柔嫩軟綿的金黃色雞蛋,舖在炒飯之上,把雞蛋切開,蛋漿如急流般湧出來,與炒飯融為一體,而牛面肉亦很惹味,軟腍易咀嚼,入味又香,是高分的蛋包飯。《奶油燴青口》$188超豐富的青口,奶油香味完全融入青口之中,吃得很開胃惹味,啖啖肉的青口肉質,不錯唷。《至臻蜂蜜無花果窩夫》$188餐廳甜品以窩夫為主,窩夫底烘得不錯,脆口,而至臻蜂蜜無花果乃是特別口味,是新推出的口味,自行在窩夫上倒上至臻蜂蜜,多甜蜜美味!飲品方面也很有特色!《AQUA BOHB水漾奶昔》$58香蕉味很濃郁的奶昔!《濟州柑橘乳酪》$68完整一個柑橘插在頂部,酸酸甜甜的口感,開胃滿分!

餐廳環境也很舒適,坐位很寬敞,空間感足夠。

《牛面肉蛋包飯》$138

《奶油燴青口》$188

《至臻蜂蜜無花果窩夫》$188

飲品方面也很有特色!
《AQUA BOHB水漾奶昔》$58
香蕉味很濃郁的奶昔!
《濟州柑橘乳酪》$68
完整一個柑橘插在頂部,酸酸甜甜的口感,開胃滿分!
2023-05-03 79 浏览
Belif x Terrace in seaside 韓‧輕食「Spring Is In The Air」甜品套餐聯乘🍯至臻蜂蜜無花果窩夫🧇+ 💧Acua Bomb水漾奶昔都係💰$188舖滿大量顏色繽紛的食用鮮花及新鮮水果,帶來花漾春日感覺!仲有原個蜂巢造型,真係有蜜糖流出嚟㗎窩夫半脆口感覺很容易入口,蜜糖配有忌廉的窩夫,酥脆可口,實在滿足!🍳牛面肉蛋包飯$138蛋包飯的蛋嫩滑加上炒飯在內每一口配有滑蛋,口感層次分明🧀芝士辣炒雞肉 $152嫩滑入味的雞肉伴隨着拉絲芝士仲有好多好多炒年糕🥛AOUA BOMB水漾奶昔 $116夢幻藍色為主色調,配上香甜幼滑口感,充滿清新氣息!🍍熱情金菠蘿沙冰$68
「Spring Is In The Air」甜品套餐聯乘

🍯至臻蜂蜜無花果窩夫🧇+
💧Acua Bomb水漾奶昔都係💰$188
舖滿大量顏色繽紛的食用鮮花及新鮮水果,帶來花漾春日感覺!
仲有原個蜂巢造型,真係有蜜糖流出嚟㗎

🍳牛面肉蛋包飯$138
蛋包飯的蛋嫩滑加上炒飯在內
每一口配有滑蛋,口感層次分明

🧀芝士辣炒雞肉 $152
嫩滑入味的雞肉伴隨着拉絲芝士
仲有好多好多炒年糕

🥛AOUA BOMB水漾奶昔 $116
夢幻藍色為主色調,配上香甜幼滑口感,充滿清新氣息!

🍍熱情金菠蘿沙冰$68

2023-04-29 62 浏览
呢間餐廳喺元朗,環境好靚,好舒服,裝修設計簡約又靚仔。啲服務員好友善,好態度好周到,令人感覺好似返咗屋企咁舒服自在。啲食物真係令人驚艷!佢嘅蜜糖炸雞好香脆,肉質鮮嫩多汁,一口接一口,仲想再食多幾件。啲韓式飯亦都好好味,清新口感,飯粒軟糯,配料豐富,好開胃。至於啲甜品,唔止好味,仲好靚影相都好睇,真係好滿足視覺同味覺享受。整個餐廳嘅環境設計好適合影相,啲背景好美,好啱閨蜜一齊嚟食,靚靚打卡留低啲美好回憶。

• 韓國螄蚶拌飯
黎開YOHO 行行下 俾我見到有間野 門面幾靚喎 好係港女喜歡打卡既樣即刻食吓先紅日下午茶時段 等一陣間都入得感覺係其實有位置 只不過係待應唔得閒帶位落單執枱入到去就發現原來仲有室外位置可能帶家中既小主子黎太好了店中主題係濟洲既橘子🍊周圍都用上橙色 亦不忘整番幾棵橘子樹本身係想試下濟洲柑橘乳酪的可惜售罄了 玫瑰醬大蝦扁意粉大蝦唔會梅 仲有蝦膏添意粉質地岩岩好 玫瑰醬味道特別 卡邦尼年糕卡邦尼汁濃厚 年糕煙靭上面豬肉味道調得幾好只係呢個組合 好快食濟牛肉紫菜卷相對平時係韓國店食到既大件 餡料比較多味道不錯五花腩炒飯五花腩調味好食飯就略嫌淡味 抹茶麻糬窩夫本身以為麻糬係夾係窩夫既入面點估到係有一大塊麻糬就禁放上去感覺Hea 左d 不過食落 口感都ok ge 抹菜味道 不是太出蜜柑窩夫整體口感 都不錯配上蜜柑醬汁 唔會好甜相對Fresh d overall 店舖環境約好 由其可望到窗外 有啲小動物係度心情都好d 食物質素也不錯略嫌 侍應比較難搵
黎開YOHO 行行下 俾我見到有間野
門面幾靚喎 好係港女喜歡打卡既樣