2008-11-22 164 浏览
乖乖的薑餅人買來甜品, 換來的當然是一擔心機的甜湯, 成功!總共有4件cake, 分別是NY Cheesecake, Double Cheesecake和兩件栗子和忙果芝士味的蛋糕撻仔.這裡的芝士餅已吃過幾次, 感覺不錯, 是香濃回味的.今次新試了蛋糕撻仔, 撻仔由黑朱古力造成, 帶點微甘, 緩和了上層的忌廉及慕絲之甜味.栗子香甜,忙果軟芝士也香濃, 不錯的嘗試。

這裡的芝士餅已吃過幾次, 感覺不錯, 是香濃回味的.

栗子香甜,忙果軟芝士也香濃, 不錯的嘗試。

$30 (其他)
2008-11-09 145 浏览
好野*又有人生日了!!!又有得食teresa了!!!>V<今次食既係Marble Cheese Cake*個盒一打開,, 個個都嘩嘩聲因為個蛋糕實在太靚喇!!!Really look luxurious!!!上層係mascarpone cheese下層係new york cheese外層係dark chocolate我本身呢,, 就鐘意食soft cheese既texture既,,但係hard cheese送酒一流!!!當日配埋意大利買返黎既dessert wine,,PERFECT MATCH!!!=]
好野*
又有人生日了!!!
又有得食teresa了!!!>V<

今次食既係Marble Cheese Cake*
個盒一打開,, 個個都嘩嘩聲
因為個蛋糕實在太靚喇!!!
Really look luxurious!!!

上層係mascarpone cheese
下層係new york cheese
外層係dark chocolate

但係hard cheese送酒一流!!!

當日配埋意大利買返黎既dessert wine,,
PERFECT MATCH!!!=]
好Grand既生日蛋糕呢*
靚靚Rose*
Cheesecake配美酒* WOW~~
2008-11-01 109 浏览
買咗兩位cake返公司....好彩有芒果...正Mango cheese - 淡淡芒果味 + cheese...正熱情果cheese cake - 好靚, 酸酸甜甜咁, 又有cheese味.正已食咗幾年, 一樣咁好味
買咗兩位cake返公司....好彩有芒果...正

已食咗幾年, 一樣咁好味
$32 (其他)
  • Mango cheese cake
2008-10-04 91 浏览
連續兩星期五薑餅人都買了cake作為飯後甜點.蜜桃白酒慕絲餅 – 太甜, 不太吃出酒香.檸檬慕絲 – 清香, 酸中帶甜, 慕絲也滑溜.Tiramisu – 芝士忌廉香滑, 但咖啡味和酒味不足.香蕉芝士餅 – 是焗的硬芝士餅類, 香濃帶淡谈而不假的香蕉味.Baileys 慕絲餅 – 苦到暈, 失了平衡.Vanilla cheesecake – 吃到芝士味之餘也嚐到點雲呢拿香, 不錯.Marble Cheesecake – 之前已吃過, 一硬一軟芝士很夾, 不覺怪異.New York Cheesecake – 硬身, 香濃, 好吃!Blueberry Cheesecake – 是軟身芝士, 但也吃到芝士香, 面有粒粒藍苺及藍苺醬.總括這裡還是芝士餅比較出色吧!

連續兩星期五薑餅人都買了cake作為飯後甜點.
蜜桃白酒慕絲餅 – 太甜, 不太吃出酒香.

檸檬慕絲 – 清香, 酸中帶甜, 慕絲也滑溜.
Tiramisu – 芝士忌廉香滑, 但咖啡味和酒味不足.
Baileys 慕絲餅 – 苦到暈, 失了平衡.

總括這裡還是芝士餅比較出色吧!

2008-09-28 90 浏览
在太古坊吃過午飯不久,本人心思思要順便來吃個下午茶。叫了拿破侖和Sacher餅。 拿破侖比天后名店的來得要小,吃起來沒有那麼論盡,卻還是把 custard 弄到周圍都是,味道口感則是水準以上。Sacher 餅有些令人失望,朱古力味其實不太濃,而餅身的texture 亦不是很豐厚 , 而是有點像 carrot cake 那種 texture, 有點普通。還想試此店的 signature cakes,不過肚子容不下了,下回再試。朋友請客,謝過。
2008-09-15 136 浏览
姐姐經過買返嚟食,咖啡巴利酒、tiramisu & 檸檬mousse。咖啡巴利酒成舊係mousse好漏,而且好苦,唔多鍾意;tiramisu好唔掂,冇咖啡味冇酒味,蛋糕仲好鞋;檸檬mousse三舊中比較好dd,但好普通。姐姐話要$30一件,tiramisu仲要成$32,完全唔值囉,一定唔會再買。
2008-09-12 126 浏览
之前去開側魚涌番工, 腦海裡即時知道附近有間cake shop頗出名, 於是放工一於買黎試下當dinner. 試完之後認真麻麻, 呢一間下次不需列入desert list.... Double Cheese Cake : 雖然這個蛋糕特別於上下層用唔同既整法, 上層係cheese cream, 下層係實身cheese底, 不過上層太漏, 下層又唔夠芝士, 雙方面做得唔夠match.Lemon Mousse Cake : lemon味淡, mousse做得唔夠滑, 中間夾左層薄身海棉蛋糕, 餅底鬆散, 的確係失敗之作.

2008-08-08 104 浏览
同BB好耐無食蛋糕甜品~~ 咁岩我上星期開始學整蛋糕... 黃師傅同我地講係鰂魚涌GEI Teresa Festival原來係佢徙弟開ka...所以琴日放左工決定特登都要去試一試~(其實中學時期我已經食過一次了... 印象中確是幾好味ka)找了一回兒~ 見到了~原來就係正我中學附近^^ 門面好高貴啊!我望晒全部蛋糕款式後~決定要試試最有名的雲石芝士蛋糕和New York Cheese買了回家一起邊喝紅茶邊吃=P果然真的好好味呢~~雖然價錢比一般蛋糕貴~ 但是我覺得物超所值啊 兩款都好美味~ 而且不會太甜~我好中意啊~~ 一定要再試其他款~~*如果將來我跟黃師傅學成後~ 不知道我會否同樣做得到如此美味的蛋糕呢?我也要開一間蛋糕屋啊!!
同BB好耐無食蛋糕甜品~~
咁岩我上星期開始學整蛋糕...
所以琴日放左工決定特登都要去試一試~
(其實中學時期我已經食過一次了... 印象中確是幾好味ka

找了一回兒~ 見到了~
原來就係正我中學附近^^ 門面好高貴啊!
我望晒全部蛋糕款式後~
買了回家一起邊喝紅茶邊吃=P

果然真的好好味呢~~
雖然價錢比一般蛋糕貴~ 但是我覺得物超所值啊

兩款都好美味~ 而且不會太甜~
我好中意啊~~ 一定要再試其他款~~*

我也要開一間蛋糕屋啊!!
$30 (其他)
  • New York Cheese Cake
  • 雲石芝士蛋糕
2008-07-19 101 浏览
1. 黑芝麻焗芝士蛋糕$23 ~ 芝麻及芝士味皆不重,兩者入口味道平衡.2. 紅桑子芝士蛋糕5” $180 ~ 賣相很好,芝士味亦夠rich.
2008-06-29 103 浏览
個frd話食過好正所以試試, 果然名不虛傳!訂左個5" Napoleon慶祝媽咪生日only $160 ja包裝真係無得頂, 兩條絲帶好似拆禮物咁味道好好, 不太甜, 不太膩好岩鐘意cream同strawberry既人食highly recommend!!!
個frd話食過好正所以試試, 果然名不虛傳!
包裝真係無得頂, 兩條絲帶好似拆禮物咁
味道好好, 不太甜, 不太膩
好岩鐘意cream同strawberry既人食

highly recommend!!!
$160 (其他)
2008-06-28 104 浏览
很美的外表呢~白雪雪的! 但個人不太喜歡這種質地..有點像mousse的cheesecake...不過味道還是不錯的~!店裡地方不大...還是外賣好一點~
很美的外表呢~
白雪雪的!

不過味道還是不錯的~!

店裡地方不大...還是外賣好一點~
2008-06-12 114 浏览
So finally got a chance to meet her! (I'd been looking for it here for quite a few times but every time it was sold out ) Being one of Teresa's signature cakes it didn't disappoint me, with very rich aroma of Baileys and a tinge of coffee. The mousse was rich but smooth, yet not overwhelming...well after all liquor-based food is more of an acquired taste, or more appropriately, "adult" food, haha. Will go for it again!
  • Baileys Mousse
2008-06-09 112 浏览
士多啤梨法式拿破崙 ~ 因為朋友好喜愛士多啤梨同拿破崙呢兩樣野 , 所以就係呢度訂造一個生日蛋糕等佢有個驚喜 , 結果真係冇揀錯 , 因為拿破崙餅整得好脆口 , 食完一件都唔會覺得油膩 , 最緊要係士多啤梨非常新鮮 , 甜既味道配合埋d忌廉完全係岩岩好。 雲石芝士餅 ~ 我最喜歡就係呢一款蛋糕 , 因為甜而膩 , 芝士餅既味道又夠香濃 , 而且我個人又唔鐘意食慕絲類型既蛋糕 , 所以呢個cake絕對岩哂我口味。

$50 (其他)
2008-06-02 80 浏览
買來的三件西餅, 吃來竟出奇地不錯, 有點驚喜!荔枝慕絲餅 – 面有層荔枝啫喱, 也有粒荔枝肉作伴, 清新淡香, 慕絲不算很滑但幼細.Double cheese cake – 面是soft cheese, 味較淡, 底是較硬的芝士餅, 香濃又不過膩.香蕉oreo餅 – 也是慕絲類, 但比較彈身, 香蕉和oreo味道做到balance, 可以和平共處而不會其中一方味道被蓋過, 不俗.如果慕絲可做得香滑些就更好!
買來的三件西餅, 吃來竟出奇地不錯, 有點驚喜!

如果慕絲可做得香滑些就更好!
(非会员)
星期五去左太古坊o個間teresa,睇左好耐終於買左好多野~3個cake(荔枝mousse, lemon mousse, american cheese,一份assorted cookies and 1 杏仁片.點知出門口o個刻朋友先話我知佢地d態度超差(當時只留意d cake,完全冇理過佢地..)話說我見到個marble cheese cake問店員係mer黎(因為正常出面ge marble cheese係硬芝士+chocolate撈到marbling ge狀態)但我見到o個個唔係咁,所以問多2句.店員a解釋左之後,用左個好不肖ge眼神望一望店員b,似係講緊: "唔係ma?咁都唔知?" 咁我聰返朋友講返好嬲!可惡!如果朋友一早講,我必走無疑!我買"服務態度"多於一切!都要主觀講下d products我食左個american cheese cake.本身我係new york cheese cake癡,試左好多nycc, 呢個,好老實講,真係好食, cheese 味好rich,仲只係$23(雖然好細舊)各位nycc位一定要食下~另外2個cake聽同事講都好似好食至於cookies...老
星期五去左太古坊o個間teresa,
睇左好耐終於買左好多野~
一份assorted cookies and 1 杏仁片.

但我見到o個個唔係咁,所以問多2句.
店員a解釋左之後,用左個好不肖ge眼神望一望店員b,
似係講緊: "唔係ma?咁都唔知?" 咁
我聰返朋友講返好嬲!
可惡!如果朋友一早講,我必走無疑!
我買"服務態度"多於一切!

都要主觀講下d products
我食左個american cheese cake.
本身我係new york cheese cake癡,
各位nycc位一定要食下~

另外2個cake聽同事講都好似好食

至於cookies...
老實講,只覺得其中一,兩款好味,
其他...not my cup of tea...
"jenny's cookies"好味十倍....

杏仁片都好好食~
不過我都係認為jenny's 好食d~~
  • american cheese cake