2016-03-25 4014 浏览
今天決定跟老闆去尖沙咀度飲下午茶,真係霖到都覺得好驚吖,因為boss平時個人睇落好嚴肅非常之cool個樣,所以聽佢話同我去飲茶,我心入邊都覺得慌慌地。因為系老闆請食野,所以我就點了平時覺得不值的黑毛豬火腿。黑毛豬火腿我個人認為系幾好味道的,不過就係因為價錢方面所以少點。黑毛豬火腿我覺得肉質系好有韌性嘅,所以食嘅時候比較有嚼勁。而且黑毛豬火腿同一般肉豬火腿相比會更加有營養。三文魚的味道我也是覺得還可以,可能系因為同boss一起食飯,所以覺得好警長,自己一直系度低頭食三文魚,三文魚的表面是稍微有小小煎炸過的,咁陽光可以令到成個三文魚都有一種香氣的假像,裡面又非常的尊重三文魚本來甜鮮的味道同質感,所以裡面並沒有很煎炸的,營養感十足。

2016-03-20
等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-03-13 2518 浏览
My palms are getting sweaty and my heart is starting to race! So my date for tonight could be none other than the heartthrob that was my high school crush. And although I was never able to muster up the courage to speak to her in our days gone by, years later, I finally have a chance to redeem myself by taking her to the highly recommended ‘Tapagria’ to make up for lost time.Bringing her to see the sunset from the renowned balcony view, was definitely part of my planned charm offensive. But the

Bringing her to see the sunset from the renowned balcony view, was definitely part of my planned charm offensive. But the horrors of my high school days seemed to be repeating itself with the skies being overcast on our date night. My fortunes began to turn however when drinks were served. We ordered a wine sangria which was pleasantly light and refreshing, enhancing our appetite for what was to come.

For our appetizer, we had the scallop wrapped in bacon which was wonderful. Cooked to perfection and lightly seasoned, the freshness of the dish really came through.

We next had the sautéed seafood as the main course which also didn’t disappoint. Like the appetizer, this dish was not too salty and not over-cooked. Simple secrets to success of a great dish you might think, but it’s amazing how many restaurants get it wrong! This centerpiece was also surprisingly well portioned offering good value for the meal.

Dinner at a Spanish restaurant just wouldn’t seem complete without its signature dish, so we topped it off by ordering the seafood paella. The rice seemed a bit too wet for my taste, but my instincts told me that this is the way authentic paella should be. No choice here but to pretend to be sophisticated and offer a polite thumbs-up.

What I am an expert in however is desserts, and in this respect the pumpkin pastry we ordered came in short of expectation. Far from the artisanal work that you might expect from a fine restaurant, this was little more than a couple of donuts with a side of puree pumpkin.

Notwithstanding the poor weather and dessert, Tapagria offers an excellent dining experience overall. Was it enough to rekindle the chances for a nerdy kid with the most popular girl in school? I’m not sure, but I’m hoping that it will at least get me another date.
2016-03-07
2016-01-29 2600 浏览
難得我朋友請我陪佢行街睇戲,所以梗系義不容辭喇,快快趣搞掂自己,就出門去第一站tapagria喇。據說是西班牙菜,我之前沒有機會嚟食野,名氣倒是聽講過。火腿,據說是很正的,好大一塊火腿,外表色澤不錯,入面的也是很好口感,感覺是很好吃的。一場嚟到,一定要點翻佢嘅招牌菜喇,好多人推薦西班牙海鮮飯,可能是我的期望太大,西班牙海鮮飯味道實在麻麻,我覺得都沒有很特別的地方或者令我新奇的味道。海鮮確實是新鮮的,不用懷疑,不過米飯就不夠入味咯,而且呢個價錢都唔抵喇。環境確實舒服,飲下午茶好放鬆吖!

2016-01-24
等候时间
16 分钟 (堂食)
2016-01-21 2719 浏览
居然有機會抽中去明星劉嘉玲開既食店試菜 去到店內環境寬敞坐得舒服 因為係指定既餐單無需要選食物,但睇過餐牌食物既選擇不是太多而且價錢都中上 不過據我所知中午可以選散叫或半自助餐,待應奉上餐牌同我講個餐不包餐飲,另外没有白開水供應要自己俾錢買,於是我就選左杯鲜榨菠蘿汁,杯菠蘿汁飲落去好濃菠蘿味,好明顯冇溝水,甜酸味適中,坐左一陣個頭盤三文魚沙律,份量適中,三文魚色澤鲜明,美味甘甜,在等待其他食物既時候,一於走出去露天茶座望吓美麗既風景影吓相,朝早風景都很美我相信夜晚更靚,當欣賞風景時候,其他既食物已上枱,於是返入去繼續試食,羊架肉嫩香囗,好有羊味但不太羶,西班牙海鲜飯,份量和海鮮唔夠多,隻蝦好彈牙,味道可以但個飯濕左少少,甜品好好味,朱古力味好濃好甜有d酒味,口感軟滑,加左d生果令到冇噤甜中和返
居然有機會抽中去明星劉嘉玲開既食店試菜
去到店內環境寬敞坐得舒服
不過據我所知中午可以選散叫或半自助餐
待應奉上餐牌同我講個餐不包餐飲,
三文魚沙律
份量適中,三文魚色澤鲜明,美味甘甜,在等待其他食物既時候,

题外话/补充资料: 最後呢餐比我既感覺係明星店唔一定太好食和抵食,呢間好明顯係環境風景比食物好
用餐优惠
優惠券
三文魚沙律
  • 羊架
2016-01-13 2377 浏览
難得今日咁好心情,梗係要去食翻餐好野喇,希望以後日日都咁好心情!老朋友推薦話香蒜蝦好好味,所以點咗個香蒜蝦,一上檯就知無點錯,好大一份蝦吖!香蒜就真系好像,酸味好濃鬱,蒜炒得真心好香氣哇!與此相比嘅系,蝦肉又好多咯,蝦肉入邊都吸收咗蒜嘅香味,提鮮咗啲蝦肉嘅鮮味,真系好搭吖!烤香腸都好香啫,超級新奇趣怪吖,上臺仲好似系鍋度咁熱辣辣辣,培根薄薄地,唔算好多,不過都好入味,香腸都唔會覺得話好多油啫。消費方面就稍微覺得有點貴,即使招呼周到,不過食物真系好唔錯嘅,接受到喇。
2016-01-06
等候时间
21 分钟 (堂食)
2016-01-09 2048 浏览
好姐妹生日 她自己揀了食半自助午餐 據聞朋友極度推介。$288 一個主菜 一個餐湯 一杯飲品 再加沙律 冷盤 甜品飲食。環境 確實無得彈 眺望尖沙咀景色。服務 不專業 亦不友善。主菜 有三款 全部試左。牛扒 煮得過老 肉質不新鮮 唔彈牙。三文魚扒 煎得好油 亦是過熟的朋友 好鞋口。西班牙海鮮炒飯 最失望 飯太濕 一patpat 海鮮得小貓兩三塊 亦唔係新鮮。沙律吧 不過不失 冷盤有沙律菜兼配料 如青瓜蕃茄仔 醬汁有凱薩汁 意大利黑醋。Cold cut都唔錯 辣肉腸 火腿 parma ham 煙三文魚食落都新鮮。熱盤有少量 炸芝士 炸芝士春卷 芝士幾香 熱辣辣 都算可以。生果 主要是哈蜜瓜 蜜瓜和西瓜。甜品是兩三款mousse蛋糕 無驚喜但亦算OK吧。總括來說 沙律吧的選擇和質素是可以的 但主菜實在太失望 唯一最滿意的 只是風景吧。
好姐妹生日 她自己揀了食半自助午餐 據聞朋友極度推介。

環境 確實無得彈 眺望尖沙咀景色。

服務 不專業 亦不友善。

主菜 有三款 全部試左。

牛扒 煮得過老 肉質不新鮮 唔彈牙。

三文魚扒 煎得好油 亦是過熟的朋友 好鞋口。

2016-01-06 1611 浏览
今日岩岩出咗糧,所以決定同男友一起去tapagria度食野,享受二人世界。西班牙海鮮飯都價錢都算貴喇,而且味道又無算話好好食,海鮮都算多嘅,但系食落就覺得唔入味咯,而且肉質都唔覺新鮮彈牙~~,飯我就覺得可能味道好似平時屋企食落隔夜米咁,口感一點都不好,成個西班牙海鮮飯就齋食咗幾啖,實在食唔落咯。黑毛火腿都算認真一般喇,肉質算上乘嘅,但系味道就唔系好敢恭維喇,口感很老,一點都不爽口嫩滑,好失望吖!甜點是自助的,呢點都算良心,甜點口味反而比較出色,不會太甜,真係好味咯!環境就真係幾靚,係度食飯令人覺得很愜意舒服,但系咁嘅價錢食咁差嘅事物就認真唔抵吖!
2016-01-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-12-30 1656 浏览
餐廳裝潢的非常有格調, 夜晚的時候,可以提前預訂露臺的座位,夜景特別唔錯,視野開闊。 點了特色的黑豬肉,這裏的豬肉跟其他的餐廳的豬肉不一樣,有種特別的牛奶香甜的味道。 還有牛粒配薄脆薯搭配也非常好吃,牛肉食材選料都是比較精細,脆薯烤制的火候很到位。 西班牙海鮮飯配得蝦非常大,但是米飯的味道就有些古怪了,可能是按照西班牙料理的方法去做,吃起來比較硬,所以使海鮮飯的口感就大打折扣了。 總起來說,還是比較推薦商務聚餐或者重要約會,感覺是個比較適合求婚的地方呢。
餐廳裝潢的非常有格調,
2015-12-20 1894 浏览
表姨仔嚟香港探我,問第一餐帶距食乜好嘢,食餐廳嘢雖然有香港特色,但系又覺得虧待距.難得距咁遠水路過嚟探我,咁就dum本D啦,去高卡小小既地方。以前就同朋友嚟過兩次TAPAGRIA,其實人均消費嚟講,都幾貴,不過有咁既環境同服務系要付出代價的。 隔段時間嚟一次半次一D都唔過份吖距係The ONE 18樓,表姨仔話想食再高層既喔,距中意高樓果只Feel 最後距都系聽我呢個東道主的,嚟到就距啦,都可以試試。羊排,一份就這麼兩舊,表姨仔全包曬,話你太鵝還是老實不客氣呢,都唔留返啖比我!呢味蝦我地兩個都好中意食,中意到連蝦殼都唔想放過。配住D醬料真系好搭。
 隔段時間嚟一次半次一D都唔過份吖

最後距都系聽我呢個東道主的,嚟到就距啦,都可以試試。
羊排,一份就這麼兩舊,表姨仔全包曬
,話你太鵝還是老實不客氣呢,都唔留返啖比我!
2015-12-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
2015-12-17 1737 浏览
好友告知這是明星劉嘉玲的餐廳,就想著來嘗一嘗。價錢有點高,不過,飯也好食。裝修確實很好,能看到外面的海景。女神果然有錢置辦。不過朋友覺得不過爾爾。香煎三文魚是主菜,很美味。三文魚皮很脆,咬上一口覺得魚特別鮮嫩。這道菜一定要慢慢一口一口嚼。和三文魚搭配的烤馬鈴薯也很好。這道西班牙太平鍋燴飯里的大蝦很是美味。不過,米飯不是很好,強差人意。整體來說,價格有點貴,大抵是因明星效應的關係吧。
整體來說,價格有點貴,大抵是因明星效應的關係吧。

2015-09-09
2015-11-30 2410 浏览
表姐生日, 一直好想來這裏食飯. 特別指定要飲Sangria Wine (這是西班牙一種流行及提神汽酒/飲品).早在一星期前已經訂位, 所以5:30來到便可以入座. 我們三人專登趁著天還未黑前到達, 可以同時欣賞日間和夜間景色.  我們第一時間便點了Sangria Wine. 我們心大心細, 又想試不同味道, 所以先選了Half Jar ORIENTAL (Lychee Liqueuer, Lychee & Lemon) $260. 初時我都怕會太濃烈的酒精,但加了少少凍飲,感覺又幾易飲口隨即ORDER了以下食物伴酒:VIC (馬介休) $28/pc x 3 - 熱辣辣,好味!24-month white ham $168 (好濃豬味,咸味重)Green pepper (簡單,但好味)Suckling Pig $108 (只有兩件,其實是炸脆了厚切乳豬) 普通Seared Tuna $118, 這碟賣相吸引,味道淡, 但肉質唔錯Seafood Salad$108, 細細碟, 但幾開胃Spring Chicken $308(6款Main course中, 其中一款), 細春雞, 本來以為
隨即ORDER了以下食物伴酒:

Green pepper (簡單,但好味)
Seafood Salad$108, 細細碟, 但幾開胃
Spring Chicken $308(6款Main course中, 其中一款), 細春雞, 本來以為會有一些雞汁或醬料伴吃, 但原來是無的, 感覺清啖
最後唔少得的甜品, 熱辣辣Apple Pastry $98配以冰凍的云尼拿雪糕,好好味
中途表姐還再order了half jar FRUIT SALAD $290. 比起ORIENTAL,酒味更淡
题外话/补充资料: 總括來說: 氣氛和環境一流, 服務也不錯喔! 但設有每人最低消費$350, 實在唔難達標. 雖然賣單$1800/3人, 但間中和朋來一次或只係飲嘢傾計, 又實在物有所值.
2015-11-29
庆祝纪念
生日
  • Apple Pastry
  • Green pepper
  • Seared Tuna
2015-11-09 2760 浏览
如不是友人看雜誌介紹餐廳是某明星開的、跟本就不會吸引到我。餐廳位於商厦高層、可遠望對岸美景、內裡裝潢典雅、空間感足夠。Lunch Buffet 價錢$268、是半自助、主菜可三選一、而頭盤和甜品是自助形式。懷着期待的心情、當去到自選區一看、嚇。。。。點解咁少選擇嘅、有被騙感覺。沙律菜有两盤、一盤雜菜、另一盤是羅馬生菜。正當夾雜菜的時侯、驟看不新鮮、有些還爛的、隨即放棄只要羅馬生菜那盤吧了。熱葷類有辣肉腸、春卷、忌廉青口、但不知為何不是熱的、相信己擺放了好一陣子、勁失望。唯一巴馬火腿水準較好、鹹香味夠。甜品只有三款、迷你泡扶、Vanilla Pudding和朱古力疍糕、味道不過不失。主菜我選了Tapagria Paella, 海鮮飯。不知為何不用盛載海鮮飯的煎Pan, 而用了普通碟、有點似碟頭飯感覺、賣相和餐廳形象相反。味道亦沒有突別、全冇好感。餐飲咖啡最得我歡心、甘香味濃、質量不錯。食物水準只可剛剛合格、唯獨景觀搭夠。講真以咁嘅價錢、只一次應該無下次吧!
如不是友人看雜誌介紹餐廳是某明星開的、跟本就不會吸引到我。

唯一巴馬火腿水準較好、鹹香味夠。
主菜我選了Tapagria Paella, 海鮮飯。

味道亦沒有突別、全冇好感。
餐飲咖啡最得我歡心、甘香味濃、質量不錯。
食物水準只可剛剛合格、唯獨景觀搭夠。

講真以咁嘅價錢、只一次應該無下次吧!
2015-11-07
2015-10-10 4207 浏览
九月下旬·晴還記得年前在The One L18一次過換上三間全新食肆,當中有兩間是做西班牙菜,而另外一間就賣日本菜。三間菜館之中,來得最多的就是這間西班牙酒吧。走出露台,那二百七十度的維港美景當然是賣點,而事實上這裡供應的下酒小吃tapas也很不錯的。蒜片蝦是很普遍的tapas菜式,而是日做來的是豪華版的香蒜煎虎蝦。其實煮法上跟蒜片蝦大同小異,就是先在陶鉢內先以橄欖油爆香蒜片及香草,再將虎蝦放下去煎香便成。蒜香味更能襯托出虎蝦的鮮甜,而爽口的虎蝦就令人吃得更滿足。索價$148有四、五隻虎蝦,物有所值。吃西班牙菜又怎少得一味烤乳豬?而來一客作為下酒小吃,也同樣適合。看賣相,其實不太會覺得是烤乳豬。這其實是這裡特別的做法。先將烤過的乳豬的肋骨抽起,再壓成長方再烤。表面皮還脆而肉也鬆軟,味道維持美味也吃得方便。配上焦糖蘋果及芥末籽醬同吃可減低膩滯感,賣$108一客也值得一試。吃葡國菜有一味火焰血腸,在這裡也有一味火焰西班牙辣肉腸。切了段的辣肉腸外層包了煙肉及以鐵枝穿著,放在小平底鍋中。燃起由白冧酒Barcardi做成的火焰除了有視覺上的功能外,還將煙肉及辣肉腸的表面烤得微脆,帶焦香的味道令吃
九月下旬·晴
吃葡國菜有一味火焰血腸,在這裡也有一味火焰西班牙辣肉腸。切了段的辣肉腸外層包了煙肉及以鐵枝穿著,放在小平底鍋中。燃起由白冧酒Barcardi做成的火焰除了有視覺上的功能外,還將煙肉及辣肉腸的表面烤得微脆,帶焦香的味道令吃起來也更惹味。$118一客,是下酒佳選。
在餐廳入口處不難會發現一平底大鑊,那是用來泡製西斑牙大平鑊燴飯的工具。這是在西斑牙很普遍的地道美食,不過在香港要嚐就只此一家。舖滿各式海鮮如青口、魷魚、虎蝦等的西斑牙米飯賣相就是不凡,海鮮本身鮮美,而與之同煮的米飯除了滿有咬口以外,亦鮮香可口。一份夠二人吃的海鮮飯只賣$178,值得一試。
其實除了食物以外,這裡的生果酒Sangria也不能錯過。只要翻一翻酒牌,會發現店子供應的生果酒種類多達六十多款。款式之多,相信在本地也是數一數二。個人推介是加入了檸檬及可樂調配的Basque ,又或是用上了新鮮蘋果及薄荷酒的Classic White也很不錯。
2015-09-22
2015-09-08 4545 浏览
今天呀彬和呀風要離開香港,没想到他們帶來了兩箱的禮物,有甜宝宝最愛的番石榴和巨峯提子!所以我安排了我最愛的西班牙 Tapagria 餐廳款待他們!最愛這間餐廳的裝修和空中的露台,可以一望無際香港的海景,是拍拖和浪漫的好去處! 我和彬彬和風哥不停的拍照! 這裏的感覺氣氛真不錯!点菜的時候,經理知道我們是台灣人,都很窩心地送上餐牌,和上個月也一樣,也是三文魚,西班牙飯和烤雞! 我們各叫了一個!我們先吃了最愛的巴拿馬火煺,煙三文魚和青口!今次的主菜較遜色了,三文魚份量很少,西班牙炒飯硬硬的,雞也煑得較久! 一点味道也没有,令我真的很驚訝!我真的較失望,因為上個月份我獨自來的時候主菜三文魚真的很有水準,再度重遇你真的很失望!幸好有漂亮的環境和好味的巴拿馬火煺,希望下次來的時候再有特別的改變!
我們先吃了最愛的巴拿馬火煺,煙三文魚和青口!
2015-09-08
等候时间
3 分钟 (堂食)
2015-09-08 3917 浏览
Open rice聽講間餐廳個景好靚 琴日有朋友生日 咁一班人貪新鮮諗住上去試下啦 好彩有book枱 我地 8:00上到去都已經就快爆場 我地坐露天位 個景直係好靚 上到去岩岩見到幻彩詠香江 完全望哂成個海景 仲好睇過係海旁 今年除夕一定要再上黎!講番d服務 其實好nice 因為有好多種西班牙溝生果嘅酒 其實都唔太識揀 佢地都好有耐性逐種分析介紹比我地 由紅白酒到甜苦都介紹 最後揀左full jar 嘅Barcelona都幾好飲 最重要係幾岩我地飲至於野食 有幾個一定要試48個月黑毛豬火腿 價錢比24個月個個貴少少 但好好食 肯定真係人手切 因為一出升降機就見到廚師們係度切 脆皮乳豬 一定要點埋個汁食 甜甜地 好開胃火燒辣肉腸 夜晚睇好靚 d皮比火燒過好脆 咸咸到 如果鐘意食濃味野嘅就一定會鐘意食主菜雪魚焗得好滑 連埋個汁好入味 值得一試再試仲有一定要提就係個西班牙海鮮燴飯 一入門口就見到一大鑊 仲以為係display 原來真係用大鑊煮嘅 經過都聞到好香 食落唔算乾又唔會太軟 不過一定要趁熱食另外有個薄餅 以菜為主 個人覺得好好食 有少少辣味但我平時唔點食辣都覺得好惹味甜品就要左個蘋果
Open rice

至於野食 有幾個一定要試

脆皮乳豬 一定要點埋個汁食 甜甜地 好開胃

主菜雪魚焗得好滑 連埋個汁好入味 值得一試再試

甜品就要左個蘋果批 仲好貼心咁有埋生日個位朋友嘅名係隻碟度(當然book枱嘅時候講底左) 個蘋果批一切開仲好熱辣辣 d皮都幾鬆 食到有蘋果應該係用新鮮蘋果整嘅 連埋個雪糕一齊食 個味好襯

美中不足係見唔到日落  下次會早d去睇日落

建議 一定要book左枱先比較有機會坐到近窗睇景位