2024-12-05 128 浏览
喺灣仔嘅呢間小店每次一到天氣凍嘅時候我都會諗起佢,因為呢度嘅熱湯真係我飲過全香港最好飲嘅,另外呢度都有好多多款pasta salad同wrap,每樣嘢感覺都超健康!今次我要左smoked salmon caulirice,有豐富嘅omega 3之餘,因為係cauliflower rice,所以減少咗澱粉質,完全適合注重健康嘅人,當然啦,健康嘅食物都一定要好吸睛,所以佢哋都用咗粟米、cherry tomatoes、purple cabbage同soft boiled egg,所有嘢都好新鮮,食落去完全零罪惡感!當然一定要叫埋佢個pumpkin and sage soup,呢個係我每次都俾點嘅item,因為超creamy,加埋sage嘅earthy tones真係好配!今次都要埋salad combo,pasta salad係我最鍾意嘅沙律,因為除咗菜之外都可以食得好飽肚,而佢今日有我最鍾意食嘅pesto pasta,更加有couscous salad。我第一次食couscous配miso sauce,原來都好好味,有d umami flavour!

2024-12-02 160 浏览
今日夜晚同老公嚟到廈門街食夜晚,我哋揀咗間輕食同高蛋白啲嘅!夜晚凍凍地,所以嗌咗兩碗湯,熱辣辣嘅南瓜湯好香~ 飲落去甜甜地。另一碗係signature嘅雜菜雞絲湯,入面好多料,食完都少少飽啦!之後嗌埋一個三文魚wrap~唔係講笑,菜超級多,仲有牛油果加埋一齊食,非常夾呀😝Salmon cauliflower rice😀佢仲要有啲枝豆,同埋有啲藜麥😃 食落去都幾夠乾身!加埋佢少少嘅dressing一啲都唔會太單調,下次做完運動都要嚟食!

之後嗌埋一個三文魚wrap~
唔係講笑,菜超級多,仲有牛油果加埋一齊食,非常夾呀😝

Salmon cauliflower rice😀
佢仲要有啲枝豆,同埋有啲藜麥😃

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥙🌯🥙🌯🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽-Set 1️⃣🥢自選沙律(三款)$68 🥢南瓜湯 $30🥢果汁$22細沙律可以揀三款,我就揀左南瓜沙律,椰菜花沙律同埋時蘿藍芝士意粉沙律。南瓜好淋身,配埋南瓜籽同燈籠椒撈埋Feta cheese 一齊食味道更昇華。烤椰菜花沙律配咗秘製嘅石榴芝麻醬,味道甜甜哋幾特別。藍芝士意粉沙律幾令我驚喜,估唔到呢款藍芝士味幾易入口,而且有少少愈食愈上癮嘅感覺,螺絲粉質地亦好彈牙,唔會淋到一pat冇咬口咁。加配嘅南瓜湯大大碗,南瓜味濃郁,仲有粒粒南瓜,非常香口👍🏻。Set 2️⃣🥢自選沙律(三款)$68 🆙🥢秘製煙燻雞湯 $30 🆙🥢果汁$22 🆗第二款沙律揀咗烤蝦羅勒醬藜麥佛陀碗沙律、雞肉薯仔沙律、凱撒沙律。薯仔整得好淋身,加埋雞肉絲口感幾夾。caesar salad好爽口,而藜麥沙律亦可以增加飽腹感,仲要喺營養價值超高嘅superfood!煙燻雞湯較有少少辣,入面好足料,有大量嘅雞肉、蔬菜、豆類等等,飽肚又健康👍🏻。🥢公司捲 $68 🆙煙燻火腿 l 車打芝士 l 煙肉 l 雞肉 l 生菜 l 自家製黑醋 (煙三文魚 +$22)捲皮微微烘烤,內加咗生菜同黑醋更清新,煙燻火

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥙🌯🥙🌯🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢自選沙律(三款)$68 🆙
🥢秘製煙燻雞湯 $30 🆙
🥢果汁$22 🆗

🥢公司捲 $68 🆙
捲皮微微烘烤,內加咗生菜同黑醋更清新,煙燻火腿同煙肉好香口,額外加錢加咗煙三文魚,營養值爆晒錶!

😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥙🌯🥙🌯🥙 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺️ Tallore (灣仔)
灣仔廈門街7號地下D號舖

#bakdiucafe #bakdiu灣仔 #bakdiu灣仔區#bakdiu素食

2024-11-06 261 浏览
呢間餐廳主要係食健康餐,呢度既職員好nice,食物比較岩健康人士,減肥人士同埋想做運動吸收多d蛋白質既人士食用。我地叫左一份三拼既沙律,沙律款式都好多,可以自選食乜,我地揀左南瓜盛夏沙律入面有烤南瓜,烤南瓜籽,烤甜椒菲達芝士混合而成,角切吞拿魚沙律配橘子芝麻醬,烤蝦羅勒醬藜麥佛陀碗沙律,沙律份量好多,食完都好有飽足感,而且沙律健康又美味,南瓜又有益,南瓜籽好香脆,南瓜又大塊又軟熟,吞拿魚沙律配左芝麻醬開胃芝麻醬惹味混埋沙律食好夾。呢度仲有其他沙律選擇,椰菜花飯,湯品,手卷都有。煙三文魚蔬菜卷係新出既食物:墨西哥卷好厚實,小編最近都幾鐘意食卷物,因為會易有飽肚感又比較低脂高營養,三文魚既魚肉同蔬菜咬落脆口,三文魚入味。

2024-11-06 270 浏览
西蘭花煙肉蔓越莓沙律+ 羽衣甘藍紫椰菜配西班牙曼徹格芝士沙律+ 菠菜蘑菇朝鮮薊沙律🥗夠晒新鮮爽口 配搭嘅醬汁都好夾😋見到有人嗌咗CABBAGE PORK SOUP心思思想試吓!勁足料入面勁多椰菜同粟米筍🌽豬肉粒嘅份量都幾多✅唔肥膩(食完好想嗌碗飯撈埋一齊食😂)呢個湯勁正 唔係講笑😋
見到有人嗌咗CABBAGE PORK SOUP
心思思想試吓!勁足料
入面勁多椰菜同粟米筍🌽
豬肉粒嘅份量都幾多✅唔肥膩
(食完好想嗌碗飯撈埋一齊食😂)
呢個湯勁正 唔係講笑😋
2024-11-05 177 浏览
因為想幫身體排毒所以今日揀咗食健康餐,呢間係第一次食,揀咗煙燻鴨胸椰菜花飯,隨餐附送一個招牌南瓜湯,南瓜味好濃,覺得幾好飲👍🏻椰菜花飯裏面有藜麥,覺得幾有口感,煙鴨胸既煙燻味好香,估唔到健康餐都幾好食😽

煙燻鴨胸椰菜花飯
2024-11-05
30 分钟 (外卖送餐)
煙燻鴨胸椰菜花飯
2024-11-04 211 浏览
上網見到啲人話呢度係食健康營養餐,真係真係特登黎朝聖的。雖然舖仔細細,但都有high chair chill住食。好,睇下有咩好食先。研究食咩期間,都有好多人黎買外賣。南瓜湯,好喜歡呢個湯,好稠好有南瓜味,稠度直迫米糊,好似食緊南瓜蓉。煙三文魚,加左個配料煙三文魚試下,$22有三大塊。Protein pots,高能量營養碗,揀左Chilli con carne 美式辣肉醬配pasta,仲加左芝士。啲芝士開始溶就拉絲,超正!唔好睇少個辣肉醬,都真係好辣下,啱晒我胃寒既人,肉醬茄底帶微酸好開胃,仲mix左啲豆豆,真係好protein

好,睇下有咩好食先。研究食咩期間,都有好多人黎買外賣。

煙三文魚,加左個配料煙三文魚試下,$22有三大塊。

啲芝士開始溶就拉絲,超正!

2024-11-02 305 浏览
最近吃多了想吃健康點,知道這家主賣是墨西哥卷及沙律健康食品,選擇種類也算多。店舖細,座位不多,應該主要做外賣。點選了兩個墨西哥卷set🌮,三文魚加牛油果wrap、hummus wrap鷹嘴豆泥卷 $68/1配自選小salad (Tuna, Kale 羽衣甘藍🥬 ) +$35不論是墨西哥卷還是沙律也有很多菜,份量也很足夠,很適合正在健身人士。吃多了也沒有最疚感。南瓜湯 +$30 比較濃郁看到有新鮮果汁就試試Noah Fresh Juice - Apple Pear Mango (右下)、Apple Peach Kiwi跟餐點是+$22 挺大瓶,入口新鮮

salmon  avocado  wrap

• Mixed salad
  • Salmon  Wrap
  • Noah  Fresh  Juice
2024-10-31 214 浏览
今日諗住去喜帖街附近買野,行過見到呢間主推健康減脂餐廳,最近我都進行keep fit計劃就去買黎試下。椰菜花飯香甜爽口嘅椰菜花飯,配上嫩滑多汁雞胸,低脂健康之選。自家製沙律呢到沙律選擇好多,最後我揀左自選三款,有經典凱撒沙律,西蘭花煙肉蔓越莓沙律,手撕雞薯仔沙律,凱撒沙律新鮮爽口,醬汁香甜美味,手撕雞薯仔沙律雞肉唔會鞋,薯仔口感綿密,西蘭花煙肉蔓越莓沙律煙肉咸香,蔓越莓酸甜開胃。招牌南瓜香草湯南瓜湯香甜creamy,加埋香草香味濃郁。周打蜆湯好足料,口感豐富,鮮味十足。

椰菜花飯
香甜爽口嘅椰菜花飯,配上嫩滑多汁雞胸,低脂健康之選。

招牌南瓜香草湯
南瓜湯香甜creamy,加埋香草香味濃郁。

周打蜆湯
好足料,口感豐富,鮮味十足。
👧🏻Wodafoodie in Wan Chai利東街對面有間主打椰菜花飯、墨西哥捲餅、沙律、湯品既健康輕食店,岩曬想增肌減脂或間中想輕食既人士🤩✨🐥嫩滑雞胸椰菜花飯 Chicken Breast CauliRice $72呢碗入面有椰菜花飯、紫椰菜、藜麥、粟米、車厘茄、半粒烚蛋🥦椰菜花飯卡路里低,飽肚又高纖,係好多想健身減重人士既恩物🤜🏻高蛋白質既雞胸好嫩滑🐥食曬一碗可以飽足一日😋✨🌯煙三文魚捲 The Smoked Salmon Wrap $78墨西哥捲一份兩件,好少見有三文魚揀,呢個配搭既新鮮又健康😍入面有牛油果、菠菜苗、Mozzarella cheese、蕃茄、青瓜。菠菜真係勁大量,落左少少mayo但食落都好輕盈無負擔😌✨🥗自選沙律 Mixed Salad $68呢個我大推!沙律可以係11款入面揀3款,揀左南瓜、烤蝦同吞拿魚沙律。大推🎃南瓜!!超甜超好食🥰🥰沙律菜勁多,又有好多藜麥,食沙律都可以健康得黎又飽肚☺️✨🍲湯品 Small Soup +$30🎃南瓜湯超濃郁好好飲🥰✨🥙自家製沙律 Small Salad +$35買左wrap仲可以加個小沙律🥗補充一日纖維量👍🏻📍 Tall
👧🏻Wodafoodie in Wan Chai

✨🥗自選沙律 Mixed Salad $68

✨🍲湯品 Small Soup +$30
🎃南瓜湯超濃郁好好飲🥰

✨🥙自家製沙律 Small Salad +$35
買左wrap仲可以加個小沙律🥗補充一日纖維量👍🏻

📍 Tallore (灣仔)
灣仔廈門街7號地下D號舖
【灣仔Tallore】🥗【烤椰菜花沙律配秘製石榴芝麻醬】一上桌就聞到那股誘人的香氣,椰菜花烤得剛剛好,外皮微脆內裡柔軟,搭配特製的石榴芝麻醬,酸甜適中,芝麻的香與石榴的鮮豔相互映襯🥗【羽衣甘藍紫椰菜配西班牙曼徹格芝士沙律】用羽衣甘藍與紫椰菜作為基底,再撒上切碎的西班牙曼徹格芝士,簡直是芝士控的福音!每一口都充滿了芝士的濃郁與蔬菜的清新,營養又美味。🥗【烤蝦羅勒醬藜麥佛陀碗沙律】這道沙律真是色香味俱全!烤蝦肉質鮮嫩多汁,羅勒醬的香氣四溢,與藜麥的穀物香完美融合,形成一道健康又滿足的佛陀碗。【香草南瓜湯】湯頭濃郁香醇,南瓜的甜與香草的清新完美結合,暖胃又暖心,為這頓飯畫下完美句點。
【灣仔Tallore】

🥗【烤椰菜花沙律配秘製石榴芝麻醬】

🥗【羽衣甘藍紫椰菜配西班牙曼徹格芝士沙律】

🥗【烤蝦羅勒醬藜麥佛陀碗沙律】

【香草南瓜湯】
2024-10-28 182 浏览
椰菜花飯當道,近期我都瘋狂愛上,搵到間減脂、健身人士恩物!環境餐牌 Set Menu $58起自選款可選沙律/捲餅/Protein Pots/椰菜花飯做主菜,再揀Combo要湯/沙律,鍾意可追加主食,包飲品。我當然揀椰菜花飯,呢到嘅椰菜花飯仲加入咗藜麥,作澱粉來源之外,增加口感,飯本身嘅配菜就有溏心蛋、粟米、車厘茄及紫椰菜,份量不少,配上自家製香橙醬汁,fresh之餘十分飽肚!我就加埋煙三文魚,完全配合211餐盤食法,而且夠哂蛋白質。Combo加錢要埋沙律,每款都好想吸引,最後揀咗Pasta同Mediterranean Couscous Salad,份量都唔少,絕對係食得健康又飽肚之選。

椰菜花飯當道,近期我都瘋狂愛上,搵到間減脂、健身人士恩物!

餐牌

Set Menu $58起

Set  menu

自選沙律
Set  menu
自選沙律
2024-10-28 158 浏览
椰菜花飯配上各種配料 有粟米粒 藜麥同埋雞蛋🥚啖啖都好豐富 追加唔同配料 雞胸、鴨胸、煙三文魚 低卡路里 高蛋白質之選 椰菜花飯食落爽口 冇乜油份 味道啱啱好-套餐仲可以自選兩款沙律 揀咗羽衣甘藍紫椰菜配西班牙曼切格芝士沙律+烤椰菜花沙律配秘製石榴芝麻醬 加埋醬汁配搭令到沙律嘅味道昇華咗🫶🏻仲有11款沙律選擇 同埋凍湯 值得一試
餐廳:Tallore地點:灣仔廈門街菜式:輕食店餐牌:Wraps,沙律,湯,高能量營養碗,椰菜花飯,都有套餐今日叫左兩個combo。挪威三文魚柳梛菜花飯 $95呢度有特色梛菜花飯,有6款肉揀。挪威三文魚柳整得皮脆而鹹香,送沙律食一流。梛菜花飯有成半碗有多,伴有少少紫梛菜、粟米粒、車厘茄同鷄蛋半隻,另上一兜自家秘製香橙醬汁比你調味。製作時間幾個字。煙三文魚捲 $78煙三文魚,馬蘇里拉芝士,牛油果,波菜苗,番茄及青瓜配自家製香草蒔蘿醬煙三文魚捲即叫即整,一開二方便食用。塊捲皮好薄,有烘過,入面爆餡。非常多波菜苗,大大塊煙三文魚,仲有青瓜、番茄、洋蔥、牛油果,真係啖啖有料,而且完全唔乾,好食呀!自家製沙律 細 加$35自家製細沙律可以揀兩款,係雪櫃揀,一共有9款可以揀。烤椰菜花沙律配秘製石榴芝麻醬椰菜花好爽口,加有甜甜地既石榴粒味道都唔錯。菠菜蘑菇朝鮮薊沙律菠菜好鮮嫩,而面頭芝士粒令到d菜好夠味。Clam Chowder 加$30今日有四款湯揀。Clam Chowder湯都唔細兜,入面有好多料如西芹粒同紅蘿蔔粒加薯仔,仲有肉粒,味道唔錯,熱辣辣上枱。澳洲諾亞天然果汁 加$22出面無見過呢款澳
餐廳:Tallore

地點:灣仔廈門街

菜式:輕食店

今日叫左兩個combo。
挪威三文魚柳梛菜花飯 $95
挪威三文魚柳梛菜花飯
煙三文魚捲
煙三文魚捲 $78
自家製沙律 細 加$35
沙律

自家製細沙律可以揀兩款,係雪櫃揀,一共有9款可以揀。
烤椰菜花沙律配秘製石榴芝麻醬
椰菜花好爽口,加有甜甜地既石榴粒味道都唔錯。
菠菜蘑菇朝鮮薊沙律

菠菜好鮮嫩,而面頭芝士粒令到d菜好夠味。
Clam Chowder

Clam Chowder 加$30

澳洲諾亞天然果汁 加$22

澳洲諾亞天然果汁
出面無見過呢款澳洲諾亞天然果汁,係玻璃瓶裝,一共有4款,我地揀左

Apple, Peach, Kiwi fruit, Mango, Lime Juice Smoothie
Orange, Apple, Guava, Banana, Pineapple, Pawpaw Juice Smoothie
非常高級!
呢餐非常健康!入面有幾個位,可以坐低食。附近返工又想食得健康人士可以考慮。
2024-10-18
煙三文魚捲
自家製沙律
好多係港島嘅朋友仔成日都問我 又想keep fit 但做野又無咩時間煮飯點搞呀🫠今次黎到位於灣仔利東街 D 出口只需行兩分鐘就到極方便嘅 Tallore 🔥一入門口已經比佢地嘅滿佈多款嘅沙律菜雪櫃吸引左😍 佢地每日有超過9款嘅沙律選擇 仲會每日轉換唔同款式 咁就唔驚食同一個口味食太多食厭啦👍👍今次我side salad 就簡左烤椰菜花沙律配秘製石榴芝麻汁🥦同埋羽衣甘藍紫椰菜配西班牙曼徹格芝士沙律🧀 椰菜花沙律食到 Cajun 香料嘅香味 非常惹味😋 羽衣甘藍沙律既食到紫椰菜嘅酸味十分開胃😎 更有埋芝士嘅配合令沙律再多個層次🧀 除左沙律之外 鋪頭當日都有4款唔同款式嘅湯品比我地選擇😲👍 我地今次就簡左香草南瓜湯🍵 湯係完全無落cream 落去煮 😍 岩曬怕heavy 嘅你 👍 飲落去飲到滿滿天然嘅南瓜甜味 😍 而且打得非常順滑超好飲👍 主菜方面我簡左餐廳新出嘅煙三文魚捲 呢個捲可以話係極足料✨✨ 除左食到滿滿超新鮮嘅菠菜苗蕃茄同青瓜之外🥒當然唔少得對皮膚好好嘅主角😆煙三文魚同埋牛油果啦🤣🤣 入面嘅自家製香草蒔蘿醬可以話係提升曬成個捲嘅美味程度🔥除左湯之外真係超大推呢個三文魚捲👍 另

主菜方面我簡左餐廳新出嘅煙三文魚捲 呢個捲可以話係極足料✨✨ 除左食到滿滿超新鮮嘅菠菜苗蕃茄同青瓜之外🥒當然唔少得對皮膚好好嘅主角😆煙三文魚同埋牛油果啦🤣🤣 入面嘅自家製香草蒔蘿醬可以話係提升曬成個捲嘅美味程度🔥除左湯之外真係超大推呢個三文魚捲👍 另外肥Dan 今次就簡左一個三文魚魚柳配椰菜花飯🍘三文魚係煎得超級鬚脆😆 彌補到魚柳本身係好容易唔夠油而乾身嘅缺陷👍👍 椰菜花飯入面亦加入左 superfood 藜麥😆😆 低碳水又夠曬蛋白質💪 岩曬要減脂又想食多啲飯嘅你
  • salmon  wrap
  • pumpkin  soup