2019-12-09 422 浏览
雖然冬天天氣寒冷,但貪吃的我仍然抵受不住甜品的誘惑,飯後也要吃杯雪糕才滿足。來自韓國的Sweet Monster 雪糕店,早在數年前韓風熾熱的時候落根香港,開放式的舖頭旁邊放了一隻非常搶眼的藍色怪獸,老遠已經能看到它。雪糕店只設有bar台,沒有座位,如果能提供座位予客人坐下邊吃邊聊天會更貼心。Sweet Monster雪糕的定價合理,小的爆谷雪糕$27,大杯的$39,比其他熱門韓國品牌親民。店員把堆得好像一座小山丘的雪糕遞給我,面頭放滿了焦糖爆谷,每顆都沾上了味道濃郁的焦糖漿,香脆可口。牛奶雪糕口感幼滑,味道不太甜,跟爆谷一起吃剛剛好。本以為只有雪糕表面才有爆谷,想不到連雪糕杯裏也有,幾乎每口雪糕都吃到爆谷,非常足料!

• 焦糖爆谷雪糕
2019-08-31 180 浏览
早幾日同同事係太古城中心食完lunch之後,行行下比呢間Sweet Monster好cute既裝修吸引左😍食完飯緊係要食甜品,所以即刻停低睇下menu有咩雪糕食款式都有唔少,最後我簡左士多啤梨爆谷雪糕,而同事就簡左芝士焦糖爆谷雪糕雖然係中杯size,但都好大杯下雪糕有淡淡既牛奶味,但雪糕太軟身好快溶;而3隻味既爆谷中,我覺得士多啤梨味最一般,焦糖味係最好食👍🏻另外係收銀旁邊擺放左盒裝朱古力泡芙,見到包裝幾得意就買埋😝
食完飯緊係要食甜品,所以即刻停低睇下menu有咩雪糕食
雖然係中杯size,但都好大杯下
另外係收銀旁邊擺放左盒裝朱古力泡芙,見到包裝幾得意就買埋😝

2019-04-23 272 浏览
呢個爆谷雪糕前個排好興,排勁耐隊先食到。但依家可能有太多同類型嘅雪糕店,所以依家都無乜人排呢個sweet monster. 我同朋友各自嗌左一個,我個個係最原始味嘅焦糖爆谷,而我朋友個個就係士多啤梨味。個人認為啲雪糕太軟身,好似好快溶咁。但個爆谷同雪糕嘅比例真係啱啱好,唔會話食完啲爆谷都未食哂啲雪糕。

2019-02-24 204 浏览
係太古城冇乜甜品選擇,見到Sweet Monster就試下佢嘅雪糕。因為決定唔到一款爆谷,所以揀左兩溝!芝士焦糖雪糕 - 芝士係鹹,焦糖係甜,配搭起上黎又幾得意!雪糕好大杯,大杯到我地三個女仔分一杯都足夠。雪糕360度痴滿左爆谷,雖然爆谷有d淋,但係雪糕補救返!雲尼拿味重之餘仲好重奶香味!除左雪糕之外,亦有d飲品。比起其他分店,我比較鍾意哩一間Sweet Monster,因為佢鋪面空間大,有企位之餘,仲有一隻大Monster比大家影響,都吸引到唔少小朋友過黎架,都係一個聰明嘅宣傳
芝士焦糖爆谷雪糕
2018-11-02
用餐时段
芝士焦糖爆谷雪糕
2018-11-24 299 浏览
每次泥都目標明確,就係食爆谷雪糕以前食過焦糖味同好伏既士多啤梨味,今次試試綠茶味。對比返其他味既雪糕,綠茶味係特別平,希望唔會中伏啦其實除左爆谷同雪糕,仲有好多飲品,例如奶昔、果茶、咖啡、珍珠奶茶、同好hit既芝士奶泡(奶蓋?)。不過我唔係甘想試 😂成間野都好多卡通好得意,好似返左幼稚園甘等左5分鐘左右就整好喇,店員俾埋匙羮同餐巾我。望住個杯又覺得好得意 個樣一如既往甘結實,食既時候要向上「匹」,唔係會碌晒d爆谷落枱。綠茶雪糕似日式抺茶味,奶味濃,睇返原來有75%鮮奶,不過水份高,溶得快。爆谷都好重抺茶味,有好多粒,如果新鮮d脆d更好,暫時有4粒⭐️。如果你鍾意我今次既分享,俾個like同關注我如果唔鍾意就麻煩你手下留情,我下次會再寫好d
每次泥都目標明確,就係食爆谷雪糕

以前食過焦糖味

成間野都好多卡通好得意,好似返左幼稚園甘

濟州綠茶爆谷雪糕(大)

如果你鍾意我今次既分享,俾個like同關注我

如果唔鍾意就麻煩你手下留情,我下次會再寫好d
2018-11-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
2018-04-29 494 浏览
呢間野開左好耐下!聽講係韓國野來~見近排天氣實在太熱啦!成日都想食啲凍冰冰嘅嘢咁啱又俾隻怪獸仔吸引住左~一於就嚟試吓啦!!今次試食咗呢個爆谷雪糕🍦打卡影相真係一流呢隻怪獸仔又勁得意啊!難怪佢可以hit左咁耐而且個雪糕奶味都好重! 超級無敵重奶香真係食得出同出邊嗰啲雪糕唔太相同!佢同啲爆谷夾埋一齊食, 真係想像唔到咁夾架泡谷脆啵啵加埋啲雪糕一齊食,勁好食!!而且價錢又唔會太貴! 一次可以滿足兩個需求又有雪糕又有爆谷! 正啊
呢間野開左好耐下!
聽講係韓國野來~
見近排天氣實在太熱啦!
成日都想食啲凍冰冰嘅嘢

咁啱又俾隻怪獸仔吸引住左~
一於就嚟試吓啦!!

今次試食咗呢個爆谷雪糕🍦打卡影相真係一流

呢隻怪獸仔又勁得意啊!
難怪佢可以hit左咁耐

而且個雪糕奶味都好重! 超級無敵重奶香

真係食得出同出邊嗰啲雪糕唔太相同!
佢同啲爆谷夾埋一齊食, 真係想像唔到咁夾架

泡谷脆啵啵加埋啲雪糕一齊食,勁好食!!
而且價錢又唔會太貴! 一次可以滿足兩個需求
又有雪糕又有爆谷! 正啊

2017-08-09 798 浏览
Sweet Monster 的熱潮減退, 客人逐漸減少, 貨物去得唔快,質素便下降了。點要士多啤梨爆谷雪糕, 爆谷唔脆, 士多啤梨味淡淡的, 有點藥水味 😂😂😂 入面的牛奶雪糕, 質感細滑,有點奶味, 但是質素不算突出。Ps 環保小先鋒覺得 搯雪糕的藍色膠匙羹很厚, 棄掉了很浪費 唔環保, 所以 食完之後 攞咗返屋企用 😄😄😄Btw 點解太古有咁多間雪糕店要揀sweet monster? 係因為環保小先鋒 好鍾意嗰啲 大大隻嘅擺設公仔 😂飢point : 5/10
入面的牛奶雪糕, 質感細滑,有點奶味, 但是質素不算突出。
飢point : 5/10
2017-05-18 499 浏览
首先比個好評先😁 但真係比佢個Size嚇趁 哈哈哈哈。。 我要左杯中杯$27蚊,但佢個中杯真係好似細杯,而大杯就好似中杯,所以真係貴左小小。 <<芝士焦糖爆谷雪糕>> 芝士味同個雪糕好夾,雪糕幾香奶味同幾硬身,但又有小小乳酪的感覺,加埋d芝士味,同埋個焦糖爆谷,一甜一咸,個配搭我幾中意,唯一美中不足的系爆谷林左小小,如果可以做到脆脆的咁就perfect😊 P.s. 爆谷唔係靜系系面頭,裡面圍住的仲有一層,所以雪糕比例上又再小d,成杯野其實又細杯左d,真係有d細杯🤣🤣🤣 個人認為如果雪糕可以多小小,其實個成個比例會好小小,我食到最後都無咩雪糕可以撈我d爆谷。

焦糖芝士爆鼓雪糕

2017-02-19 623 浏览
😙 其實我本身好鍾意食 tiramisu😍Tiramisu既味道好soft😌sweet monster 出既 Tiramusu雪糕真係一流😂比佢d爆谷雪糕贏成條街🙈真心覺得好正嫁sweet monster正既原因主要因為佢d韓國雪糕夠滑🍦但 Tiramisu正既原因係好match冇苦澀味又唔過甜外面既粉雖然多左少少😅但小心d食就唔會咳親😤雪糕嘅中心😇仲有俾咖啡沾過嘅手指餅碎好快食完lu😚😚
😙 其實我本身好鍾意食 tiramisu😍
但小心d食就唔會咳親😤
雪糕嘅中心😇仲有俾咖啡沾過嘅手指餅碎
好快食完lu😚😚
2017-02-16 406 浏览
每次行經太古城都有機會看到這家店~但這次還是第一次光顧呢。今次會來吃是因為同事給我看了在做「買一送一的優惠」!剛好優惠做到情人節這天!吃完午飯還有時間便過來了~!來了不久就開始愈來愈多耶~~Strawberry Monster ($39/for two)這是大杯裝~除了弄得高高的雪糕外,還有很多的爆谷啊!吃時要小心翼翼呢士多啤梨味的爆谷,是粉紅色的喔!但不知道為何拍照出來好像看不出來那個爆谷初初吃幾粒時還好,但愈吃倒是愈甜耶~口感來說很不錯,很脆口的。雪糕也很軟滑~是牛奶口味的喔! 不會很甜,所以配那爆谷的甜比較能抵銷,但相對的讓奶味變得很淡就是。
每次行經太古城都有機會看到這家店~但這次還是第一次光顧呢。

吃完午飯還有時間便過來了~!來了不久就開始愈來愈多耶~~

Strawberry Monster
雪糕也很軟滑~是牛奶口味的喔!

2017-02-14
$19.5
2017-02-09 292 浏览
《Sweet Monster》第一次食依間 叫左個綠茶曲奇雪糕杯 (大) $39在原味既牛奶雪糕上淋上綠茶醬 再加上綠茶曲奇碎先說個雪糕 好純既牛奶雪糕 奶味的確非常濃郁 而且甜度不高 曲奇碎只能增加口感 要說到綠茶味就不太足綠茶醬有點偏甜 但配合較淡的雪糕就岩岩好最驚喜的是!食到底既時候 發現 仲有一層綠茶醬 係好濃既綠茶醬 令整杯雪糕充滿綠茶味(可能因為得返好少雪糕)總括黎講 鐘意奶味既會好like依間既雪糕 但對於追求抹茶味既我 就馬馬地喇 不過一試無妨~
《Sweet Monster》
第一次食依間 叫左個
綠茶曲奇雪糕杯 (大) $39
在原味既牛奶雪糕上淋上綠茶醬 再加上綠茶曲奇碎
先說個雪糕 好純既牛奶雪糕 奶味的確非常濃郁 而且甜度不高
曲奇碎只能增加口感 要說到綠茶味就不太足
綠茶醬有點偏甜 但配合較淡的雪糕就岩岩好

2016-09-24 843 浏览
之前食過出面小店出品 但爆谷好快林哂 呢間唔會 隔左一陣食仲係脆既 而且又唔會太過甜 好好呀 會再幫襯*不過唯獨有一樣就係 我明白個杯細啲望落會多啲同靚啲 但一用匙羹(筆)另一邊就已經想跌咁

2016-09-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-08-29 603 浏览
大熱天最好的消暑食物當然是雪糕,與柑太樂遊太古,本來想找個地方坐下來休息,但她看到這怪獸甜品後,便提議一試。一看價錢便覺得設定得很怪,價錢很便宜,單單一杯牛奶雪糕連20元也不用,心想不知是否有詐,但本著食大過天的精神便點一筒。雪糕出場後,竟然忘了要先拍照便吃下,發覺牛奶味極濃,好像用3.6以上的牛奶製作,味道又不太甜,只有濃濃厚厚的奶味,而分量極多,深入甜筒的底部,吃到最後一口仍然可以吃到雪糕。無論味道價錢以及分量都十分超值,絕對是來到太古的甜品首選。

原味牛奶雪糕
2016-08-27
原味牛奶雪糕
2016-08-27 370 浏览
焦糖爆谷味 (細)$29.始終都係覺得哩款最原始既焦糖爆谷係最好食 同牛奶味雪糕係最夾 而爆谷係最脆 不過買大杯係抵食d囉..濟洲蜜柑爆谷雪糕 $29.襯住買一送一期間試新野 如果要俾原價真心不會買黎食 一ff到蜜柑同雪糕做朋友就知冇可能 點知我真係覺得唔好食😂😂😂.蜜柑既香味好清甜 其實我覺得好假下 個蜜柑爆谷係一點都唔脆 係淋身😓爆谷要有咬口先好食是常識❗️可能哩隻蜜柑爆谷本身係脆唔起⁉️.撈埋雪糕就更奇怪 雪糕本身就重牛奶味偏甜 加埋個蜜柑味就好似山渣餅溝牛奶咁😕其實可能係我覺得佢奇奇怪怪唔好味 仲有優惠期間d雪糕融得特別快.
焦糖爆谷味 (細)$29

濟洲蜜柑爆谷雪糕 $29

2016-08-06 192 浏览
提拉米蘇雪糕 $39.聽講weekend有買一送一 不過哩杯係我早前食既 見到大大個牌寫住熱賣同推介所以我都買黎試下🙈.其實冇乜特別 只係爆谷變左有味道既粉末 雪糕一如以往係重牛奶味 但甜左少少 我一直覺得如果冇咁甜同凍返少少應該幾唔錯 不過好可惜啦😂😂😂 係有提拉米蘇味但係就咁曬落去乜都冇又真係hea左d.價錢份量方面算係經濟 始終一年黎冇加過價😌不過我覺得食返爆谷好d 口感豐富d同佢d爆谷係好食過雪糕..
提拉米蘇雪糕 $39