2020-11-17
朋友睇到雜誌介紹尖沙咀新日本餐廳SuSoShu,望望Openrice晚市正價單點8折有8折優惠。餐廳主打Sushi(壽司)、Soba(蕎麥麵)、Nihonshu(日本酒),所以名為SuSoShu坐底侍應先送上支試管,倒裡既水落壓縮毛巾清潔雙手 坐落高凳有總特別chill感覺,食野傾計都寧舍輕鬆。店內日式裝修富有現代感,坐底好舒服好閒閒,好似去左日本多數材料都是由日本直送,店員推介壽司、熊本A4和牛、京都蕎麥麵,可惜朋友唔食魚生,今晚一齊食熟食 關東煮盛合 $198店員推介招牌 -- 關東煮,6款有麻糬豆皮包、豆腐、白蘿蔔、雞蛋、蒟蒻絲、竹輪。材料煮得入味,日本人食關東煮習慣沾上黃芥末一起食,連少少日本文化都跟足 我最喜歡「麻糬豆皮包」豆皮吸收湯汁,一口咬下鮮甜湯汁口中四溢,再咬到軟綿綿麻糬,令人很有飽足感 豆腐真係好滑好入味天婦羅蕎麥麵 $198天婦羅新鮮香脆合情合理,反而最有驚喜係蕎麥麵,店員建議先品嚐蕎麥麵原味,才點醬油,麵條入口嚼勁十足,有蕎麥香氣,配上自家製醬油、䓤和芥末味,真是風味十足,完全十足十日本蕎麥麵屋出品,不得不試A4和牛蕎麥麵 $198朋友食A4和牛,都讚牛味香,仲
坐底侍應先送上支試管,倒裡既水落壓縮毛巾清潔雙手
關東煮盛合
關東煮盛合 $198
豆腐真係好滑好入味
天婦羅蕎麥麵
天婦羅蕎麥麵 $198
A4和牛蕎麥麵
A4和牛蕎麥麵 $198
朋友食A4和牛,都讚牛味香,仲有陣牛脂香
無得去日本,去呢度嘆返日本餐都好正,今晚十足去左日本食蕎麥麵