2020-03-06 73 浏览
住喺九龍灣附近嘅我對supernormal 一啲都唔陌生,之前都食過幾次,價錢合理之餘嘢食都好高質素。發炎期間,門口位有店員幫手探熱,同埋比酒精搓手液。⭐️洋蔥圈炸得香脆可口⭐️鵝肝牛肝菌意大利飯一上枱嘅時候就已經聞到牛肝菌同埋鵝肝嘅香味。鵝肝煎到金黃,外脆內軟啱啱好;意大利飯軟硬適中,有咬口。⭐️明太子原隻軟殼蟹漢堡 軟殼蟹好大隻,厚肉,同出邊嘅唔同,咬落去好滿足,香脆而且唔油膩,配上清新嘅蔬菜同明太子,減低脆炸軟殼蟹帶出嘅油份,有驚喜嘅係竟然有兩隻大蝦添。另外薯條份量都好多,食唔晒。⭐️青芥雞翼 第一次試咁嘅配搭,唔會好攻鼻之餘估唔到咁夾,⭐️檸檬蜜桃蘋果梳打 $38唔算好甜,感覺清新。⭐️Mo Mo Cha外型好似椰子咁,而且椰子味都真係好嘈,好易入口,啱晒女仔。

發炎期間,門口位有店員幫手探熱,同埋比酒精搓手液。

⭐️洋蔥圈
炸得香脆可口

⭐️鵝肝牛肝菌意大利飯

⭐️明太子原隻軟殼蟹漢堡

⭐️青芥雞翼
第一次試咁嘅配搭,唔會好攻鼻之餘估唔到咁夾,

⭐️檸檬蜜桃蘋果梳打 $38
唔算好甜,感覺清新。

⭐️Mo Mo Cha
外型好似椰子咁,而且椰子味都真係好嘈,好易入口,啱晒女仔。
好耐冇試過兩囗子一齊收工,所以今晚決定到附近食返個西式晚餐,餐廳裝修很舒服,在疫症環境下今晚餐廳坐位依舊爆滿👍我們叫了一份肉眼扒一份意大利飯。香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯鵝肝煎得外脆內軟,意大利飯加埋濃濃既牛肝菌及芝士😋真係一啖一啖令人回味無窮😋👍再加埋蘆筍很幼嫩👍us頂級肉眼扒(12安士)肉眼扒煎到岩岩好,保留到牛扒既肉汁👍煎到岩岩好不會太熟。忌廉芝士薯仔餅,充滿芝士同忌廉👍真係好好食。
香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯
us頂級肉眼扒(12安士)
肉眼扒煎到岩岩好,保留到牛扒既肉汁👍煎到岩岩好不會太熟。
忌廉芝士薯仔餅,充滿芝士同忌廉👍真係好好食。
2020-03-04 62 浏览
***第二次光顧SuperNormal,好像不是開了太久的餐廳,第一次來吃是午餐,覺得不錯,而且午餐的價錢也不貴,所以再次光顧。晚上的餐單明顯比午餐有更多選擇,上次吃過羊架不錯,所以再點了一次羊架,羊架真是超級抵食,大份而且味道真不錯。水牛城雞翼配藍芝士汁則普通,不太喜歡吃太酸的東西(個人口味),Pasta則點了鵝肝意大利飯,鵝肝表皮煎得很脆,意大利飯也是我喜歡的類型,就是飯粒偏硬身的比較傳統的處理方法。因為是多國菜,除了西餐,餐廳還提供日式如串燒等佐酒小食,我點了一串牛舌試試,其他真的吃不下了,送啤酒真是一流,推介牛舌,牛舌真的好吃,其他串燒我下次會再試,這次真的太飽了。
2020-03-02
  • 牛舌
  • 香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯
  • 羊架
2020-03-03 62 浏览
搜尋一下九龍灣美食,發現這家西式餐廳酒吧有很多好評,和朋友一於去試試我們3點多去到,驚喜還有8折下午茶優惠(3點-5點),連lunch & drink meau都有8折!真係好抵lunch meau套餐包括了主菜,薯條/沙律其中選一樣還包一杯飲品!不過連drink meau都有折的話,咁抵所以我們放棄了飲品改點了支紅酒慢慢嘆!雞肉南瓜汁risotto超級好吃 !香辣脆雞漢堡,雞炸得鬆脆,個包唔濕薯條同沙律同好好食!真係好好味!大讚!性價比如此高!一定會再來幫襯!簡直係傾計,食野,飲酒既好去處!

不過連drink meau都有折的話,咁抵
所以我們放棄了飲品改點了支紅酒慢慢嘆!

雞肉南瓜汁risotto超級好吃 !

香辣脆雞漢堡,雞炸得鬆脆,個包唔濕

薯條同沙律同好好食!

真係好好味!大讚!

性價比如此高!一定會再來幫襯!

簡直係傾計,食野,飲酒既好去處!
2020-02-26 117 浏览
Supernormal位於淘大花園範圍內,入邊食街,就近九龍灣地鐵站,相當方便。supernormal我都算係常客,好多時Happy Friday都會約埋朋友係呢度啤一啤🍻。店內有bar枱同普通餐桌,坐位舒適,尤其高身bar枱。今晚同朋友order左二人套餐:🥢前菜:日本櫻花蝦蟹肉沙律🥗,沙律菜非常之新鮮,爽口,蟹肉同櫻花蝦份量好多,啖啖都食倒,配埋個芝麻醬,酸味味好醒胃。🥢日本池魚仔,炸得好乾身,好香口,池魚條條肥嘟嘟,啖啖肉,味道有d似食緊多春魚。🥣餐湯 - 係我最鍾意嘅蘑菇溶湯,菇🍄味濃郁,配埋個熱辣辣,脆卜卜嘅蒜蓉包,簡直絕配。🥢主菜 A - 燒美國頂級肉眼牛扒配松露汁,嘩,牛扒五成熟,剛剛好,牛扒諗滑好有牛味,中間部份帶有油花位置,就更有咬口,牛味更香濃;配菜亦好豐富、最有驚喜係塊薯餅,咬落去面頭脆脆的,入邊原來係薯溶黎架😋,好creamy。🥢主菜 B - 黑松露野菌扁意粉🍝,意粉一上枱,已經聞倒極之香濃嘅松露味;意粉軟硬度亦適中,整碟意粉做得好乾身👍🏻,唔會話掛倒好多汁,所以唔會食到好溜咁。🍹餐飲 - 我哋加錢order左特飲🍹奇異果🥝梳打,味道帶小小酸,好清新🍹蜜桃🍑蘋

今晚同朋友order左二人套餐:

🥢前菜:
日本櫻花蝦蟹肉沙律🥗

日本池魚仔

餐湯+脆脆蒜蓉包

燒美國頂級肉眼牛扒🥩配松露汁

黑松露野菌扁意粉🍝

🍹餐飲 - 我哋加錢order左特飲
🍹奇異果🥝梳打,味道帶小小酸,好清新
🍹蜜桃🍑蘋果梳打,蜜桃味較濃,亦都係帶小小酸味味,好醒胃,食完咁完美一餐,飲番d酸味味嘅飲品,簡直可以消消滯,完美一餐劃上句號😋
特飲:奇異果梳打、蜜桃蘋果梳打
日本櫻花蝦蟹肉沙律🥗
日本池魚仔
餐湯+脆脆蒜蓉包
燒美國頂級肉眼牛扒🥩配松露汁
黑松露野菌扁意粉🍝
特飲:奇異果梳打、蜜桃蘋果梳打
2020-02-21 63 浏览
近排少出街,所以難得出街要搵啲正嘅黎食。係呢頭呢間人氣高企,所以就黎食晚飯。先上三杯特飲($38一杯),自己飲中間嘅蜜桃檸檬蘋果梳打,三種果好似有啲亂,但又真係飲得出,我覺得未算好夾,但係味覺相當特別。試飲人地果啲,最正係最底果杯薄荷梳打,十分refreshing!最頂嘅奇異果無試到,但係個friend話幾正。軟殼蟹漢堡,一上係先食薯條,驚凍咗唔好食。薯條中上,夠熱夠脆。漢堡個醬真係充滿驚喜,因為有埋魚子,令成個包好夾。主菜軟殼蟹,望圖都知炸到爆脆,同漢堡呢種咁腍嘅食材混合,個口感係好特別嘅。軟殼蟹蟹味唔算重,但連同口感令呢個漢堡十分值得推薦!鵝肝牛肝菌意大利飯。我鐘意意大利飯個口感,呢個亦都係水準以上,唔會太硬又唔會太腍,個汁較得好,唔好太濃味。鵝肝反而似係點綴。海鮮意粉,少少辣,頗多料。蝦都新鮮彈牙嘅。追加小食:wasabi雞翼。雖然自己唔好辣,但係佢都整得幾惹味。佢啲雞翼都大隻,幾襟食。埋單一人唔駛$180,但係坐得舒服又有高質美食,都幾值得再黎。

海鮮意粉,少少辣,頗多料。蝦都新鮮彈牙嘅。

同朋友嚟牛頭角行街,知道淘大花園好多嘢食,我同朋友一於你依家試吓!先發現原來依度有間咁好味嘅餐廳,而且地理位置好方便,喺九龍灣地鐵站行一陣就到,呢度嘅裝修好友歐陸風,各位嚟打卡都一流,重點係嘢食出乎意料地精緻同好味😍玫瑰荔枝梳打以為佢得個樣,點知咁好味,飲落去好清甜,仲有大大粒嘅荔枝,而且成杯嘢飲好香荔枝味同淡淡的玫瑰味,解渴🥰西班牙焗繪飯海鮮超足料,有勁多青口、蜆、魷魚,而且飯嘅汁既濕度煮到岩岩好,足料、飽肚、好食!芝士蟹肉大啡菇好邪惡啊😍😍😍比我想像中嘅大粒好多,啡菇上邊有好多芝士同蟹肉,食落去味道超夾超好😙香煎法式鵝肝多士全餐最好食推介!鵝肝京口節,勁多汁!多士同鵝肝之間仲夾左一片菠蘿,所以食落去完全唔會油膩,鵝肝嘅香味配住菠蘿嘅甜味,一流👏🏻🤩

玫瑰荔枝梳打

西班牙焗繪飯

芝士蟹肉大啡菇

香煎法式鵝肝多士
2020-02-18 59 浏览
坐落喺淘大靜中帶㕵位置夠chill似太子灣仔bar格調第一樣想推薦係鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯淨係講鵝肝已經好油香 size亦好適中唔會太細另外risotto 好正宗 飯係硬啲唔會煮到一Pat pat仲有芝士, 蘆筍同牛肝菌嗯每一啖都好香😋😋😋真心講好少一碟risotto係唔夠食第二日想講嘅係鹽燒牛舌頭先係厚身但係一啲都唔un仲有啲爽口彈牙加小小鹽調味就超啱好食😋!老公食三重奏芝士安格斯牛肉 burger一切開個burger啲芝士係爆出泥勁流心勁多嘅cheese牛肉係實的的唔會有一種好鬆散嘅感覺牛味重仲有香脆嘅煙肉
坐落喺淘大靜中帶㕵位置
牛肉係實的的唔會有一種好鬆散嘅感覺
牛味重仲有香脆嘅煙肉
  • 香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯
2020-02-18 65 浏览
三重奏芝士牛肉漢堡 💰96 8⃣漢堡包既外層酥脆可口,內裡卻鬆軟無比。濃郁既芝士,以為都會幾漏,但又冇果個感覺!佢地生菜同番茄好鮮甜,搭配中間鹹香芝士啱啱好重頭戲就梗係中間塊牛肉!飽滿多汁,滿足感up!-青芥末蜜糖雞翼 💰68 7⃣酸酸甜甜又估佢唔到既味道,彷彿置身大草原入面幾清新既感覺。雞翼金黃酥脆,肉質光滑柔軟。-香煎海鱸配雲吞 💰138 7⃣煎至香脆海鱸魚表皮,但內裡肉質好juicy,忌廉汁超級鮮味。一共有5粒意大利雲吞,餡料好鬼足料配埋魚肉一齊放入口都幾過癮-黑松露野菌扁意粉 💰105 7⃣意粉煙韌程度啱啱好,每條都食到黑松露碎。睇相都可以見到鋪面晒野菌再係碟上面撒上香濃芝士碎無論賣相定味道層次都唔簡單
三重奏芝士牛肉漢堡 💰96 8⃣
漢堡包既外層酥脆可口,內裡卻鬆軟無比。
濃郁既芝士,以為都會幾漏,但又冇果個感覺!
佢地生菜同番茄好鮮甜,搭配中間鹹香芝士啱啱好
重頭戲就梗係中間塊牛肉!飽滿多汁,滿足感up!

青芥末蜜糖雞翼 💰68 7⃣
酸酸甜甜又估佢唔到既味道,彷彿置身大草原入面
幾清新既感覺。雞翼金黃酥脆,肉質光滑柔軟。

香煎海鱸配雲吞 💰138 7⃣
一共有5粒意大利雲吞,餡料好鬼足料
配埋魚肉一齊放入口都幾過癮

黑松露野菌扁意粉 💰105 7⃣
意粉煙韌程度啱啱好,每條都食到黑松露碎。
睇相都可以見到鋪面晒野菌
再係碟上面撒上香濃芝士碎
無論賣相定味道層次都唔簡單
2020-02-14 47 浏览
又到情人節一向我都唔喜歡比餐廳情人節屈一筆架喇,加上肺炎疫情嚴重,大條道理提早一日出街食飯,一來少d人,二來慳多幾個錢買口罩好過啦⋯⋯呢間 supernormal 真係食肉獸同飲酒之選,好多適合送酒嘅肉類,有串燒、豬手,全部香口易入口,適合送酒。另外女友大讚佢個spaghetti carbonara。其實呢隻意粉大部分餐廳廚房都識煮,但女友就讚佢個汁煮得唔太油膩。可惜今次人數較少,其實呢間餐廳更加適合大班人飲酒傾計。等疫情過左之後要再黎!
又到情人節

2020-02-13
庆祝纪念
情人节
2020-02-13 48 浏览
與朋友一家三口到九龍灣吃上海菜已經是習慣了。 不過朋友今天提議去到淘大商場尚算新開業的酒吧餐廳吃過晚飯,這也令我倒好奇的,不知道酒吧餐廳會否提供小孩櫈呢?不過,來到酒吧餐廳又豈能不點算點選手工啤酒呢?還點選佐酒小吃和正餐。Lanterne Pale Ale輕輕喫了幾口,味道芳香,層次感豐富,啤酒花香濃厚。St. Bernardus Parer 6雖然不知道什麼是修道院的風格,但輕輕喫了一口,麥芽濃郁,麥美香醇豐富。香脆洋蔥圈金黃酥脆的洋蔥圈炸得香脆可口,洋蔥味香濃,還撒上細碎的蔥花,再配上奇異醬,更令味道昇華。香煎鱸魚配意大利雲吞白芒芒的鱸魚煎得香口嫩滑,魚皮金黃香脆,魚味濃郁甜美。把置上芫茜作點綴。忌廉汁香濃可口, 再配上精緻的意大利雲吞,細軟綿密,味道恰到好處。香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯給端上的時候,牛肝菌的幽香撲鼻。意大利飯上置上,煎得金黃的鵝肝,在以芫茜作點綴,令人垂涎欲滴。意大利飯,圓潤硬身。蘆筍牛肝菌幽香清膩,濃稠奬口。再把鵝肝攪拌混入意大利飯中,更使味道更添精華。火焰豬手給端上的時候,可惜的是沒有半點火焰。不過,豬手外皮燒得香脆,嚼勁廷身。肉質嫩滑煙韌,鹹香味豐富,完全是
Lanterne Pale Ale
輕輕喫了幾口,味道芳香,層次感豐富,啤酒花香濃厚。
St. Bernardus Parer 6
香脆洋蔥圈
香煎鱸魚配意大利雲吞
香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯
火焰豬手
給端上的時候,可惜的是沒有半點火焰。不過,豬手外皮燒得香脆,嚼勁廷身。肉質嫩滑煙韌,鹹香味豐富,完全是完美的佐酒佳品。
三重奏芝士安格斯漢堡
給端上的時候,漢堡巨大吸睛,牛肉味迎面而來。 目測之下漢堡包的餡料絕對是份量十足,當中包括 蕃茄、生菜、煙肉片和三款芝士,當然還有厚身的安格斯牛肉。安格斯牛肉口感綿密鬆軟,牛肉味香濃,絕對是貨真價實。不得不提的是薯條炸得香脆可口,鹹香滿溢。

總體而言,喜出望外的是在淘大屋苑中開設了如此優質富誠意的餐廳酒吧,而且形象健康。把酒談天也不必是尖沙咀了。
2020-02-12 57 浏览
呢日同女朋友提早慶祝情人節,特意嚟到呢間西餐廳,貪佢氣氛夠浪漫。.我哋叫咗一個法式鮮蠔湯。每一口都充滿蠔嘅鮮味,仲有少少蠔肉碎,冇諗過咁好味。.女朋友見到個餐牌已經流晒口水,佢好鍾意食軟殼蟹,又鍾意食炸嘢,呢個啱晒佢。軟殼蟹香脆而且唔油膩,配上清新嘅蔬菜同埋芥末口味嘅醬汁,我地都讚不絕口。.而我就叫咗法式焗紐西蘭羊架,羊架擺盤好靚,配上蔬菜點綴,賣相令人食指大動。表面好香脆,而內裏仍然充滿肉汁。.位置好坐,又舒服;食物亦令人滿意,女友話下年情人節都要嚟呢間食。

法式鮮蠔湯
法式鮮蠔湯

明太子原隻軟殼蟹漢堡
明太子原隻軟殼蟹漢堡

2020-02-12
2020-02-04 2022 浏览
經常到九龍灣的我對supernormal絕對不陌生, 之前已經試過這裏的晚餐, 今次再約朋友來飯聚, 餐廳裝修格局似西式酒吧, 場內環境燈光偏暗, 之前食過這裏的豬手做得很出色, 今次就試下漢堡和意大利飯,香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯$128, 三重奏芝士牛肉漢堡$96, 再點兩杯cocktail,Pow Wow$58 & MO MO Cha$58。MO MO Cha🍹~ 都是以Rum加水果的, 再配埋玫瑰花的香味, 更添清香感。Pow Wow🍸~用 Rum 加上水果做的cocktail, 味道清新又帶點酒香, 賣相特別。三重奏芝士牛肉漢堡🍔~ 份量超大的漢堡, 濃郁的芝士配厚切牛肉, 一啖咬落去滋味無窮, 配菜有沙律菜和薯條, 兩者非常之夾。香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯🍛~ 鵝肝煎得香噴噴, 入口有金香的味道,口感煙煙韌韌的意大利飯,正!每次到supernormal用膳感覺都很好, 食物質素中上, 價位中等, cocktail獨特, 座位舒適環境好, 難怪每次到餐廳都坐滿客人。

MO MO Cha

Pow Wow

2020-02-03
MO MO Cha
Pow Wow
香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯
  • PowWow
  • MOMOCha
2020-01-24 104 浏览
好耐冇去淘大搵食,今日咁啱喺附近有野做,於是就黎淘大睇下有D咩食。見到有間唔太貴既西餐廳,就行左入去試喇。今次係同朋友去,我地各自叫左一個餐。 卡邦尼意粉($64)- 好creamy,個底唔會有多餘嘅水分, 個意粉都唔會太硬太軟,每一條意粉上面都沾滿住芝士,好濃味!大啡菇安格斯牛肉漢堡($88)- 個包好大,最啱我呢啲食肉獸。個漢堡扒有牛味,重點係好多肉汁唔會太乾!一咬落去啲肉汁流曬出嚟大啡菇軟綿綿既口感嘅令個層次豐富左 跟餐既蕃茄湯都唔錯。

今次係同朋友去,我地各自叫左一個餐。

大啡菇軟綿綿既口感嘅令個層次豐富左

跟餐既蕃茄湯都唔錯。

2020-01-23 113 浏览
今日去淘大果邊睇戲,睇前先去覓食,係後街度有唔少嘢食,呢間外觀好吸引又係食西餐於是就入咗去試下裝修別緻,有唔少掛畫飛機裝飾等Lunch set 有飯、意粉、漢堡同扒,滿足到唔同人嘅需求,仲有頭盤同嘢飲叫咗個lunch set同漢堡野菌忌廉湯-飲落香滑亦感覺到粒粒野菌,唔錯蒜香銀魚柳鮮蝦扁意粉$78-色彩豐富,亦聞到好香蒜味,有粒粒蝦肉,意粉硬度剛好黑松露和牛漢堡$98-餡有炸洋蔥圈、蕃茄、菜同當然唔少得嘅芝士同和牛,個包鬆軟好易切,食落都幾juicyHazelnut coffee+$16-榛果奶油嘅風味香濃,滿足

裝修別緻,有唔少掛畫飛機裝飾等

叫咗個lunch set同漢堡

野菌忌廉湯-飲落香滑亦感覺到粒粒野菌,唔錯

2020-01-22