2023-11-24 67 浏览
係銅鑼灣time square入面有間裝修得好靚嘅韓式居酒屋,環境有別於平時嘅韓國餐廳,感覺高級同安靜啲,好適合同朋友嚟傾計聚會🎈☑️Set B $655呢個set包含咗好多前菜,唔似普通韓國餐廳甘得泡菜同芽菜,前菜種類多到我都up唔出佢個名🤣仲有炒粉絲添,我覺得佢個泡菜都幾好食😋主食我就揀咗炭烤八爪魚🐙醬油帶子同紅蝦🦐薯仔排骨湯🥔仲有拌飯添❗️炭烤八爪魚廚房已經烤好先拎出嚟,八爪魚好軟滑,裹滿咗辣椒味,仲食到一陣陣嘅炭烤味🐙醬油帶子同紅蝦都好大隻,醬汁鹹鹹甜甜好入味,你食得出佢好新鮮😋薯仔排骨湯嘅精華係紫蘇葉既味,上枱嗰陣滿滿嘅紫蘇粉就知呢個薯仔排骨湯一定唔會錯☺️佢哋連埋gas爐一齊上,唔驚食食吓會凍咗🥶入面有好多舊大大舊嘅排骨,索晒湯底嘅味,仲有軟綿綿嘅薯仔🥔我鍾意加啲湯落飯度一齊食,一碗飯都唔係好夠🥺拌飯有好多種唔同嘅蔬菜,可以因應自己口味加辣椒醬入去🌶️成個set幾百蚊包咗好多嘢食,環境亦都好舒服,性價比好高👍🏻

☑️Set B $655

SULJIB 술집位於時代廣場高層,餐廳座位闊落,坐得好舒服,部分卡座仲有層薄紗,增加私隱度。點餐過後店員隨即送上兩款前菜,分別有泡菜同豆芽🔅牛肋骨好大條牛肋骨,已預先切好一塊塊方便食,醬汁味道香濃,整得好入味,而本身牛味都好重,肉質鮮嫩多汁,仲有少量配菜係碟中,蛋絲、薯蓉同蔥花🔅和牛三文治共有4件,每件和牛都好厚身,肉質呈粉嫩顏色,外層有輕輕炸過,食落帶香脆口感,與烤到好香脆嘅多士夾住一齊食,口感豐富🔅白切肉拼生菜包飯醬 白切肉排列得好整齊,份量都幾多,肉質肥瘦相間,口感軟嫩,用嚟夾住新鮮生菜同包飯醬,可去除油膩感,仲多一份爽脆口感🔅燒香蕉配朱古力醬香蕉上有層焦糖薄脆,奶凍味道唔錯,口感滑溜,帶點焦糖香味,甜而不膩🔅青檸梳打、柚子梳打兩款梳打都好清爽解渴,甜度適中,酸酸甜甜好開胃

🔅牛肋骨

🔅和牛三文治

🔅白切肉拼生菜包飯醬

🔅燒香蕉配朱古力醬

🔅青檸梳打、柚子梳打
兩款梳打都好清爽解渴,甜度適中,酸酸甜甜好開胃
2023-11-18 66 浏览
👉🏻前菜$0👉🏻和牛三文冶$398.00擺盤精緻 4件齊齊整整 擺得好靚仔食落好正 麵包外脆內軟 和牛6-7成熟 仲要係出面炸左一炸 脆卜卜個獨家醬汁勁正 簡直係個精華提升左成道菜5好睇落細細件咁 食左一件就有飽腹感👉🏻白切肉拼生菜包飯醬$240.00平時5食豬皮同肥豬肉既我 比佢擊敗左 食5停口佢有2隻醬汁 一隻半透明有好多蝦毛仔係到 有少少salty又帶有蝦既鮮味另一隻就係韓國普通燒肉醬白切肉皮都好juicy 肉質軟熟 好夠嫩👉🏻牛肋骨$520.00waiter貼心咁幫我地剪左條尾 分做細細粒仲配有potatoes好過癮係甜甜地既 又幾好食WOR最入味係伴碟個舊冬菇個個都搶住食 超juicy👉🏻燒香蕉布丁配朱古力醬$88.00燒香蕉上面仲有蕉糖 脆卜卜 好正 點埋朱古力醬一流個布丁似係日本布丁 奶味好重同埋蛋味濃 出色!👉🏻LIME SODA$48.00👉🏻Pineapple Soda$48.00有2片菠羅係面頭 幾靚 不過偏甜
👉🏻前菜$0

仲配有potatoes好過癮係甜甜地既 又幾好食WOR
最入味係伴碟個舊冬菇個個都搶住食 超juicy

👉🏻燒香蕉布丁配朱古力醬$88.00
燒香蕉上面仲有蕉糖 脆卜卜 好正 點埋朱古力醬一流
個布丁似係日本布丁 奶味好重同埋蛋味濃 出色!

👉🏻LIME SODA$48.00
👉🏻Pineapple Soda$48.00
有2片菠羅係面頭 幾靚 不過偏甜
  • 和牛三文治
2023-11-18 94 浏览
座位係舒服嘅,好闊落,每一個卡位都有簾,有私隱度。第一次食幾好食,所以約埋啲朋友去食。今日仲做discount。叫咗個set C,3-4人餐。但係今日啲份量係明顯比上次少,爭少少以為自己叫緊2人餐🤭🤭佢個牛肋骨幾好食😋👍🏻不過八爪魚海鮮湯有啲淡,蝦有啲唔新鮮。🦐炸雞好夠熱,不過冇乜味🤢🐔炒粉絲有啲乾同埋凍😵碟豬手一夾就爛🥺🐷上次食過飯團,好好食😎🍘🍙點知今次,啲飯好硬☹️佢今日嘢飲做緊11折好抵👍🏻啲服務真係要加強下🥶佢會幫你剪泡菜,不過剪咗等於冇剪😥叫佢俾紙巾,佢比得一張🤢
座位係舒服嘅,好闊落,每一個卡位都有簾,有私隱度。
第一次食幾好食,所以約埋啲朋友去食。
今日仲做discount。

叫咗個set C,3-4人餐。
但係今日啲份量係明顯比上次少,爭少少以為自己叫緊2人餐🤭🤭

佢個牛肋骨幾好食😋👍🏻

不過八爪魚海鮮湯有啲淡,蝦有啲唔新鮮。🦐

炸雞好夠熱,不過冇乜味🤢🐔
炒粉絲有啲乾同埋凍😵

碟豬手一夾就爛🥺🐷

上次食過飯團,好好食😎🍘🍙
點知今次,啲飯好硬☹️

佢今日嘢飲做緊11折
好抵👍🏻

啲服務真係要加強下🥶
佢會幫你剪泡菜,不過剪咗等於冇剪😥
叫佢俾紙巾,佢比得一張🤢

八爪魚海鮮鍋
  • 牛肋骨
2023-11-13 67 浏览
餐廳環境幾闊落,卡位坐得舒服,店員十分有禮,入座後即送上泡菜及芽菜兩款韓式前菜,食物味道亦不錯😌🇰🇷和牛三文治($398)和牛厚身,炸過後帶香脆口感,肉質又juicy,與烘過麵包同食,脆上加脆😌🇰🇷牛肋骨($520)原條牛肋骨起肉切片,肉質軟腍入味,份量又夠多,啱晒食肉獸😌🇰🇷白切肉拼生菜包飯醬($240)白切肉肥瘦相間,入口唔會覺得油膩,反而帶Q彈口感,配新鮮生菜及包飯醬,好食到停唔到口,推薦😍🇰🇷燒香蕉配朱古力醬($88)香蕉面層有焦糖薄脆,奶凍口感滑溜,飯後一點甜真係好滿足😌🇰🇷荔枝梳打($48)🇰🇷菠蘿梳打($48)兩杯梳打分別有荔枝及菠蘿肉,味道清新解渴,而且又唔太甜😌

🇰🇷和牛三文治($398)

🇰🇷牛肋骨($520)
原條牛肋骨起肉切片,肉質軟腍入味,份量又夠多,啱晒食肉獸😌

🇰🇷白切肉拼生菜包飯醬($240)

🇰🇷燒香蕉配朱古力醬($88)
香蕉面層有焦糖薄脆,奶凍口感滑溜,飯後一點甜真係好滿足😌

🇰🇷荔枝梳打($48)
🇰🇷菠蘿梳打($48)
兩杯梳打分別有荔枝及菠蘿肉,味道清新解渴,而且又唔太甜😌
餐廳位於銅鑼灣時代食通天13樓位置開揚 環境都算大 走簡約木系風格✨有卡位嘅地方有埋遮廉 隱私度幾好外面位置擺有方桌 燈光偏暗幾有氣氛🥰前菜(辣泡菜+豆芽)以辣泡菜+豆芽前菜幾開胃辣泡菜辣度適中 帶有微微酸味😌😌搭配豆芽的清脆爽口👍🏻🐮牛肋骨 $520牛肋骨係餐廳嘅招牌菜之一 價位稍高呢款唔同平時用燉嘅形式 似烤多啲煮得十分入味 肉質鮮嫩多汁每一片都充滿牛肉香而且份量都有~10片適合與朋友或家人共享🐷白切肉拼生菜包飯醬 $240白切肉煮得剛好 肉質嫩滑🥰🥰搭配上清爽嘅生菜+濃辣包飯醬口感豐富 就算唔用生菜包白切肉食落去都唔會覺得油膩油脂嘅部份唔算多 所以味道幾適中單純沾醬都好好味🤤🐮和牛三文治 $398和牛質量唔錯 肉質鮮嫩多汁😋😋搭配上麵包+特製醬汁 口感絕佳由麵包到牛肉嘅厚度都細心研究過一次過品嘗到麵包+醬汁+和牛味道👅麵包微軟帶牛油香 仲吸滿咗和牛肉汁🍌🍫燒香蕉配朱古力醬 $88隻香蕉有啲過熟先用 所以口感一般外皮微焦因為加咗脆口焦糖內裡軟綿 搭配朱古力醬本身幾好😌但朱古力醬有點過甜 😅😅😅可以試下加埋nuts會更好😂🍹荔枝梳打 $48口感清涼 帶有淡淡荔枝香適合消暑嘅選擇👍🏻😀
餐廳位於銅鑼灣時代食通天13樓
位置開揚 環境都算大 走簡約木系風格
✨有卡位嘅地方有埋遮廉 隱私度幾好
外面位置擺有方桌 燈光偏暗幾有氣氛🥰

前菜(辣泡菜+豆芽)
以辣泡菜+豆芽前菜幾開胃

青檸梳打味道酸爽 而且夠大杯
帶有鮮檸檬🍋香氣 非常解渴✨👍🏻

2023-11-07
2023-11-09 116 浏览
今日第一次去一間韓國餐廳環境相當之靚,完全沒有擠迫感,光猛與舒服。而今日星期二亦已經全部爆滿,而且還見到明星🤪先上泡菜 芽菜等韓式小碟飲品方面 叫了荔枝梳打菠蘿梳打兩杯都相當清新。食物方面,首試和牛三文治中間的和牛是厚切和牛,配上烘過的多士配少少紫菜。中間和牛由於是厚切,相當有口感。而且味道好濃郁。 牛肋骨牛肋骨牛味好重,而且牛筋的部分,店員會協助剪開。這個牛肋骨真材實料。牛味重,而且成條上,好岩一大班朋友去食。白切肉拼生菜包飯醬韓餐經常都會食白切肉包生菜,一個好合適一大班朋友食的菜式。中間夾少量韓式辣蘿蔔,更加好食。燒香蕉配朱古力醬最後食番個甜品真係幾好食 吾錯
今日第一次去一間韓國餐廳
環境相當之靚,完全沒有擠迫感,
光猛與舒服。而今日星期二亦已經全部爆滿,而且還見到明星🤪

先上泡菜 芽菜等韓式小碟
飲品方面 叫了
荔枝梳打
菠蘿梳打
兩杯都相當清新。

白切肉拼生菜包飯醬

食物方面,首試和牛三文治
而且味道好濃郁。

最後食番個甜品
真係幾好食 吾錯
2023-11-07 73 浏览
行開銅鑼灣想搵個地方舒舒服食餐飯都唔易架,搵左一陣,俾我搵到呢間係時代廣場開左一年都無嘅韓國餐廳。本身貪佢位置方便又可以有排傾,估唔到份量同味道都唔錯!  睇佢餐牌,款式選擇唔多,我地叫左四樣野食。 醬油牛展 ($125) 牛展浸得好入味,但切得比較薄,唔係好食到牛展嘅口感。 半半炸雞(芝士&甜辣) ($158) 呢份炸雞有驚喜,新鮮即炸,份量都唔少。芝士果一半令到炸雞更香,而甜辣果一半令到炸雞更惹味。 炒粉絲 ($92) 炒粉絲都炒得好乾身,但份量略為少。 豬手 ($228) 除左炸雞之外,呢個豬手都係另一有驚喜嘅菜式。豬手大大份,再配埋生菜,蒜片,辣椒,泡菜一齊食,完全係韓國嘅味道。 係銅鑼灣時代廣場用呢個價錢食到一餐韓國菜,仲要坐得舒舒服服都算唔錯。

睇佢餐牌,款式選擇唔多,我地叫左四樣野食。

醬油牛展 ($125)
牛展浸得好入味,但切得比較薄,唔係好食到牛展嘅口感。

半半炸雞(芝士&甜辣) ($158)

炒粉絲 ($92)
炒粉絲都炒得好乾身,但份量略為少。

豬手 ($228)

2023-09-30
  • 半半炸雞(芝士&甜辣)
2023-11-07 54 浏览
剛入餐廳,見到裝修新,格調溫馨,但洗手間衛生情況有待改善。另外水杯同碗碟清潔,有殘跡,要叫服務員幫我們換水杯同碗兩次。雖然服務員態度10分好,但清潔情況影響了全餐飯的食慾。

呢間韓式居酒屋位於Times Square「食通天」,卡位寬敞有薄布簾,增添私隱度⬆️店內典雅木系裝修,配合柔和嘅燈光,環境充滿格調✨˚‧º· 二人晚市套餐SET B ($655) ·º‧˚🥢Appetizer❍ 韓式前菜 - 六小碟精緻嘅前菜,有煎蛋卷、韓式魚仔、蓮藕片等,好有風味😋❍ 泡菜 - 幾入味唔太辣,食落爽脆開胃~❍ 拌粉絲 - 粉絲爽口彈牙,加上韓式辣醬拌勻蛋絲同雜菜一齊食,惹味又健康😍🥢Main❍ 炭烤八爪魚八爪魚質地軟滑,口感不錯,食落口嗦嗦聲🤣醬料帶小小辣得嚟幾開胃!❍ 濟洲白切五花肉五花肉肥瘦均勻、比例唔錯,每片都幾大舊,配埋生菜、泡菜、醃蘿蔔絲等配料一齊食就啱哂🥰可以減輕肥膩感,配搭上韓式辣醬及秘製魚仔醋,味道幾夾🤩❍ 芝士排骨鍋係呢到嘅signature😍店員會幫手用熱鍋即席烹調,啲芝士喺面前拉哂絲,真係好吸引🤩餐廳仲好貼心附上手套,等你可以盡情咁拎起食🥰排骨肉質唔錯,唔會好韌咁咬唔開,醬汁酸酸甜甜帶微辣,充滿韓式風味,搭配芝士真係好惹味!🥢Grain❍ 雜錦拌飯可按自己喜好加入配料自製拌飯,而且用紅米飯倍感健康~拌入大量清爽蔬菜如豆芽、蘿蔔絲、菠菜、香菇、翠玉

˚‧º· 二人晚市套餐SET B ($655) ·º‧˚
前菜

🥢Appetizer
❍ 泡菜 - 幾入味唔太辣,食落爽脆開胃~

🥢Main
❍ 炭烤八爪魚

❍ 濟洲白切五花肉

❍ 芝士排骨鍋

🥢Grain
❍ 雜錦拌飯
可按自己喜好加入配料自製拌飯,而且用紅米飯倍感健康~拌入大量清爽蔬菜如豆芽、蘿蔔絲、菠菜、香菇、翠玉瓜等🥬撈埋韓式辣醬,層次感豐富👍🏻

總結:環境、服務態度都一流👍🏻呢個套餐可以食到豐盛又正宗嘅韓國美食~
前菜
2023-11-04 69 浏览
SUL JIB 술집 - 韓式居酒屋今日介紹一間位於銅鑼灣嘅韓國餐廳,地點係時代廣場嘅食通天,店內嘅環境非常有特色,好似置身於韓國地道嘅餐廳一樣,充斥着韓式建築設計嘅元素。晚市B套餐 $788韓式前菜六小碟原棵泡菜、拌粉絲炭烤八爪魚非常之惹味,辣辣地嘅八爪魚仔。慢煮牛肋骨肉質軟腍,油脂豐盈嘅牛肋骨,賣相相當吸引有氣派。芝士排骨鍋邪惡拉絲嘅熱熔芝士捲着大大條啖啖肉嘅排骨,排骨是炸過的,表面再塗上香濃嘅醬汁,口感味道一流。雜錦拌飯非常地道的拌飯,可以按自己嘅喜好加入不同嘅配料、辣醬。
SUL JIB 술집 - 韓式居酒屋

晚市B套餐 $788

韓式前菜六小碟
原棵泡菜、拌粉絲

炭烤八爪魚
非常之惹味,辣辣地嘅八爪魚仔。

慢煮牛肋骨
肉質軟腍,油脂豐盈嘅牛肋骨,賣相相當吸引有氣派。

芝士排骨鍋

雜錦拌飯
非常地道的拌飯,可以按自己嘅喜好加入不同嘅配料、辣醬。
2023-11-03 71 浏览
當日晚餐order 了套餐B , 食物質素及味道大致都ok 嘅,室內環境不錯,很有室間感,枱與枱都不是太擠迫。等待帶位時有些混亂,但不致影響心情,可惜的是,雖然有book 枱,服務員只是隨便安排位置,所以較好的卡位只是先到先得得形式。(如想坐卡位的,可能要落remark)另外,打算儲Asia miles 的,付款後向服務員提,他說一定要付款前出示。付款後,就不能儲喎。如只有好的食物質素, 沒有提升服務質量,那CP值很低。
如只有好的食物質素, 沒有提升服務質量,那CP值很低。

2023-10-28 104 浏览
餐廳位置極方便,環境雅致,設有卡位坐位,餐牌食物選擇多元化,我們點了一個二人好豐盛套餐$788 : 🥢韓式前菜有多達7款前菜🤭有辣度十足的泡菜、有爽口的蓮藕片,有清甜的青豆等等,每款前菜均各具特式👍🏻🥢韓式拌粉絲一小碗的韓式粉絲,味道好出色,口感Q彈😆🥢醬油帶子 & 醬油紅蝦兩款海鮮配搭韓式醬汁,有點像韓式醬油蟹,換上了口感彈牙的鮮帶子和鮮甜的紅蝦🥢慢煮牛肋條重點推介必試🌟牛肋條賣相吸引,牛香味濃,口感軟腍,與友人最喜歡這款慢煮牛肋條🥢薯仔排骨湯砂窩上的薯仔排骨湯,湯底好正宗又足料!薯仔軟身,排骨燉得好入味,湯底又可以加入拌飯👍🏻🥢雜錦拌飯拌飯採用了紫米飯,配料有芽菜、菠菜、泡菜、韓式辣醬等等,食客可自行調較配料份量,也是一個不錯的拌飯

🥢韓式前菜

🥢韓式拌粉絲
一小碗的韓式粉絲,味道好出色,口感Q彈😆

🥢醬油帶子 & 醬油紅蝦

🥢慢煮牛肋條

🥢薯仔排骨湯

🥢雜錦拌飯
2023-10-27 64 浏览
上次食完時代廣場呢間韓式居酒屋,一直念念不忘好鍾意佢嘅裝修同格調,食物質素高,正宗嘅韓國美食,卡位寬敞有紗布簾,增加私隱度二人晚市套餐SET B 首先韓式前菜 六款精緻嘅前菜,有蓮藕片、青椒、泡菜蘿蔔等泡菜 好啱我口味, 唔太酸唔太辣,爽脆開胃拌粉絲 - 冷盤粉絲配蛋絲同雜菜,爽口彈牙主菜我哋揀咗 炭烤八爪魚🐙八爪魚口感軟淋,帶點煙靭,配埋辣醬+芽菜好入味韓式醬油帶子醬油蝦以韓國特式醬油醃制,唔會太咸,帶子同牡丹蝦好肥美,全部都好鮮味薯仔排骨湯排骨同薯仔都炆得好淋,真係韓國既味道最黎仲有雜錦拌飯🥬配料同紅米飯分開上,可以按自己嘅喜好加入配料自製拌飯,有大豆芽、翠玉瓜、香菇、蘿蔔絲、菠菜等加埋韓式辣醬,豐富又健康👍🏻飲品就揀咗柚子梳打同韓國啤酒🍻
上次食完時代廣場呢間韓式居酒屋,一直念念不忘

二人晚市套餐SET B

首先韓式前菜

六款精緻嘅前菜,有蓮藕片、青椒、泡菜蘿蔔等
泡菜 好啱我口味, 唔太酸唔太辣,爽脆開胃
拌粉絲 - 冷盤粉絲配蛋絲同雜菜,爽口彈牙

主菜我哋揀咗
炭烤八爪魚🐙
八爪魚口感軟淋,帶點煙靭,配埋辣醬+芽菜好入味

韓式醬油帶子醬油蝦

薯仔排骨湯
排骨同薯仔都炆得好淋,真係韓國既味道

最黎仲有雜錦拌飯🥬

飲品就揀咗柚子梳打同韓國啤酒🍻
  • 前菜
  • 牡丹蝦
銅鑼灣時代廣場樓上,夜晚滿座窩,有一格格別緻卡位,掛住窗簾隱私好高。二人餐超級豐盛,有齊前菜主菜食,飽到傻🙈-有八款前菜,泡菜係原條切開,辣度十足,其中,蓮藕根幾特別,爽口帶甜味。醬油漬係今餐我最期待的菜式,兩大隻生帶子好鮮甜,大蝦滿滿蝦膏,有啲似食緊牡丹蝦刺身,好入味。主食方面,兩大碗紫米飯,附上配料同辣醬可以撈飯,配料一啲都唔馬虎。牛肋骨好大碟,上黎時嚇咗一跳,職員耐心咁切開一件件,肉質嫩滑,仲有冬菇薯蓉搭配。排骨薯仔湯,有好多湯骨和白菜西洋菜。先飲左湯,再慢慢滾下滾下。