2023-04-05 27 浏览
呢間餐廳想黎好耐,終於扚起心肝過黎食🤩🤩🤩餐廳裝修好chill,仲有打卡位,最啱我呢啲港女🤭前菜#西蘭花帶子湯 勁特別,無諗過有呢個組合,飲落好香牛油味😻#秋葵沙律好少有秋葵揀,好健康!!!#松葉蟹檸香扁意粉🍝 $138意粉好creamy,但唔會覺得”漏”,有咬好唔係稔到爆既意粉,蟹肉有浸淡淡的海水味,整體唔錯👍#宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁 $198呢個勁爆推介,超好食😋豚肉眼係約8-9成熟,肉質仲有少少粉,好嫩唔柴口,加上好重豬味,加埋汁先正,好特別!係生雞蛋🥚+壽喜燒既feel,配薯菜,Lunch食多少少都唔怕🤭飲品👍🍹熱情果蘋果梳打,甜度啱啱好,解渴😻🍹水果茶,打卡ig-nable,低糖版👍午餐menu每半個月都會轉一次,唔怕食到悶😜

前菜
#西蘭花帶子湯 勁特別,無諗過有呢個組合,飲落好香牛油味😻
#秋葵沙律
好少有秋葵揀,好健康!!!

#松葉蟹檸香扁意粉🍝 $138

#宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁 $198

飲品👍
🍹熱情果蘋果梳打,甜度啱啱好,解渴😻
🍹水果茶,打卡ig-nable,低糖版👍

午餐menu每半個月都會轉一次,唔怕食到悶😜
位於土瓜灣一個新式商場內的一間小優雅風cafe,主打日式x西班牙fusion菜式,不論環境或食物都係打卡able,而且食物份量絕對岩曬女仔份量!仲唔約姐妹黎一個girl talk!——招牌西班牙海鮮炒飯 HKD$158(lunch set)海洋份量十足,本身以為只會有一隻虎蝦,點知足足有兩大隻,蝦底仲有五片魷魚筒,有驚喜!炒飯味道香,不會有膩口的應覺,米飯軟硬剛好,不會過淋,岩香港人口味,nice!Lunch time 配一個湯或沙律,當日係甘筍薑湯,意想不到的好飲,因為我自己係唔太喜歡甘荀,但比我想像中好飲,薑味出但又唔會令它搶了甘荀嘅甜!生牛肉他他 HKD$ 88生牛肉份量多,配上了微微烤香的甜味麵包,調味剛好,食出微微洋蔥香,如果選擇輕食加上一杯飲品,這是不錯的選擇!日式唐揚炸雞 HKD$48(lunch time加配)加配的唐揚炸雞一共有三粒,香脆可口,食落不會過份油膩,而且配上黑白芝麻及紅絲條,擺盤一點都不馬虎,欣賞!———評價:🌇 環境打卡able🥘 食物有質素👭 Girl Talk好地方❤️ CP價不錯之選推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)———Still地址:土瓜灣馬頭

——
招牌西班牙海鮮炒飯 HKD$158(lunch set)

生牛肉他他 HKD$ 88

日式唐揚炸雞 HKD$48(lunch time加配)

———
評價:

🌇 環境打卡able
🥘 食物有質素
👭 Girl Talk好地方
❤️ CP價不錯之選

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
———
Still
2022-09-30
  • 生牛肉他他
  • 招牌西班牙海鮮炒飯
Still (土瓜灣)📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖啟岸啲餐廳大部分都帶有種好Chill 嘅感覺,放假就緊係去啲舒適嘅地方可以休閑自在嘆番餐💓Still 嘅裝修感覺似一間Cafe ,其實佢地會提供多種主食,仲有個5 Course Menu 唔洗自己砌都可以試到佢地嘅廚師推介菜式添!我地試咗個5 Course Dinner Set $498 pp 再加一份2 人份量嘅Still Paella!🌀Welcome food 日式醋醬醃蒜頭🧄 甜甜嘅醬汁好易入口又不帶辛辣感🌀Starter黑毛豬火腿及辣肉腸火腿48months IB Ham & Chorizo (20g each)另外仲有蜜瓜同沾滿橄欖油嘅多士!黑毛豬同辣肉油脂平而且唔會太咸,配上多士就夾!🌀Toast生牛肉他他多士Beef Tartare on Toast他他內混入青瓜、洋蔥、青檸汁提升層次,味道清新,做得幾精緻又出色!🌀Tapas香煎慢煮八爪魚Grilled Octopus估唔到八爪魚都可以好好食,過往會認為八爪魚會好靭,但今次食完就完全改觀了!日式燒汁醬燒到表面香脆,肉質爽彈帶甜,旁邊有墨魚芥末醬,非常惹味!🌀M
Still (土瓜灣)
📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖

🌀Welcome food
日式醋醬醃蒜頭🧄 甜甜嘅醬汁好易入口又不帶辛辣感
🌀Starter
黑毛豬火腿及辣肉腸火腿
另外仲有蜜瓜同沾滿橄欖油嘅多士!
黑毛豬同辣肉油脂平而且唔會太咸,配上多士就夾!
🌀Toast
Beef Tartare on Toast
🌀Tapas
Grilled Octopus
🌀MAIN
▫️鱈魚西京燒配萵筍沙律
Miso Cod Fish
鱈魚西京燒肉質好嫩滑,入口即溶!
仲有一個大啡菇同萵筍條伴碟,大啡菇煎得好香!
▫️招牌西班牙海鮮炒飯
Still Paella 🥘
口感較似Risotto,而家配搭比較Fusion, 帶有日式元素。海鮮包括有大蝦、左口魚、三文魚子、墨魚圈同埋大量蜆肉,鮮味濃郁。
🌀Dessert
焙茶忌廉戚風蛋糕
面頭嘅忌廉有濃烈茶香!蛋糕好高身帶有甜甜嘅海綿感。如果忌廉同蛋糕比較再平衡啲層次會更豐富!
🌀Drinks
招牌西班牙水果茶 $58
Still Tea Sangria
用咗大量西柚肉嘅茶底,小杯子內放入橙皮,青蘋果、藍莓,每啖都有果香,最讚係有茶味而甜度剛剛好!
2023-03-25
Still (土瓜灣)之前係ig見到呢間Fusion 西班牙菜環境好靚,野食吸引,所以今日就專誠嚟土瓜灣試下🥰嚟到果然無令人失望🤩5-Course Dinner Set $498Starter:黑毛豬火腿及辣肉腸火腿 🐷🤤黑毛豬火腿同辣肉腸火腿配埋酸種麵包一齊食真係好正,鹹度係啱啱好,仲有橄欖提供,唔錯😋Toast:黑松露白毛豬火腿多士 🥪 黑松露醬好香好濃,黑毛豬就食得多,白毛豬火腿真係好少見☺️同樣係配好香脆嘅酸種麵包一齊食😝前菜嚟講真係做得幾出色🤩令人更期待之後嘅Main🥰Tapas:明太子蒜片蝦 🦐 醬汁好濃郁,有明太子嘅鹹同蒜味,所以味道好出,蝦肉都夠新鮮夠鮮甜,質感好🤤Main:招牌西班牙海鮮炒飯 🥘 呢個海鮮炒飯份量都幾多,而且好足料,有章魚、蜆肉、蝦、三文魚籽、魚、青豆同紅椒,所以味道超濃郁😋令人食慾大增😋Dessert:特濃朱古力心太軟配柚子雪葩 🍨 +$28真係無人會抗拒到流心嘅心太軟🤤濃郁嘅朱古力配埋柚子嘅清香,真係好好食🤤黑毛安格斯西冷配甜椒沙律 🥩 $368西冷叫左5成熟,所以會見紅😋肉質淋,牛味重,醬料係桑葉製成😝甜椒沙律好清新,令呢道菜無咁膩😝西班牙鮮果特飲
Still (土瓜灣)

5-Course Dinner Set $498

Dessert:
特濃朱古力心太軟配柚子雪葩 🍨 +$28

黑毛安格斯西冷配甜椒沙律 🥩 $368

西班牙鮮果特飲🍹 $68
好好飲嘅mocktail, 味道唔會太甜,而且會有少少由菠蘿同熱情果帶出嘅酸味,味道啱啱好😋呢杯野飲好refreshing,飲得出有好多種唔同嘅水果係入面,推薦大家試下❤️

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5

• 招牌西班牙海鮮炒飯
  • 黑毛安格斯西冷配甜椒沙律
2023-03-23 32 浏览
小店開喺土瓜灣,雖然唔係旺區,但為左一餐感受到小店既用心經營又會令你回味既飯,不妨搭多幾個站,行多幾分鐘黎試下✨5-course dinner set ($468)STARTER - 黑毛豬火腿&辣肉腸火腿評分:💛💛💛💛🖤餐廳採用48個月黑毛豬,味道濃郁;同辣肉腸火腿一齊食好夾😋.TOAST - 生牛肉他他多士評分:💛💛💛💛💛鮮嫩牛肉他他加左洋蔥粒同埋青瓜等爽口配菜,唔單止癖腥,仲令層次豐富左。麵包烘得外脆內軟,底層有蒜蓉芥末醬做點綴,但依然保留牛肉香味🤤.TAPAS - 明太子蒜片蝦評分:💛💛💛💛🖤香濃蝦湯連香蒜片喺底,上面放上四隻啖啖肉鮮蝦,蝦肉唔腥,同湯汁一齊飲滿滿蝦味😆.MAIN - 鱈魚西京燒配萵筍沙律評分:💛💛💛💛🖤鱈魚皮魚油香味濃郁,魚肉香軟嫩滑。伴碟係juicy大啡菇鋪上萵筍條,配搭溫和,食落舒服😌.DESSERT - 特濃朱古方心太軟配柚子雪葩評分:💛💛💛💛🖤心太軟外層微脆,裡面極流心😆朱古力唔算甜,連埋酸酸甜甜有柚子果肉既雪葩一齊食變成冰火交融🤤.Still Sangria西班牙果酒 評分:💛💛💛💛🖤可以揀紅酒或白酒,紅白酒自家釀製,我地就揀左白酒,因為較甜、fru

5-course dinner set ($468)

STARTER - 黑毛豬火腿&辣肉腸火腿

MAIN - 鱈魚西京燒配萵筍沙律

DESSERT - 特濃朱古方心太軟配柚子雪葩

Still Sangria西班牙果酒
評分:💛💛💛💛🖤
可以揀紅酒或白酒,紅白酒自家釀製,我地就揀左白酒,因為較甜、fruity,另外喺酒入面加上青蘋果同橙片,好fresh!

A La Carte- 黑毛安格斯西冷配甜椒沙律 ($368)
評分:💛💛💛💛💛
叫左10oz,7成熟,肉味濃厚而肉質軟嫩,略帶油脂令口感更滑潤😋配埋阿根廷青醬一齊食比較清新。甜椒沙律係將紅黃椒、洋蔥同菠菜輕炒,香味濃郁!

整體推薦指數:
💛💛💛💛💛
📍位置:土瓜灣站 D2出口,過馬路後沿馬頭圍道方向步行約10分鐘,再上一層就到。🏠環境:地方寬敞,以綠色休閒風為主,近門口右邊有一個白色展示櫃,後方是酒吧和咖啡機位,左邊是一幅粉色牆身成拱形的卡位,落地玻璃窗邊放置了二至四人的木枱和椅,四處角落都擺滿了盆栽,顯得春意盎然又寫意,打卡一流。🤵🏻服務:以人手點單,每道菜都清楚說明,收加一。🍽️晚市:提供五道菜套餐,雖然是一個人餐,但其實份量是夠兩個女孩分享。上菜前先來一道免費的小食,是日Welcome Snack:脆炸🐔雞軟骨,太幸福了,是我的至愛😍。🍽️Five Course Dinne $498🍴Still 🐖Ham Board🐖黑毛豬火腿片、 辣肉腸片、青橄欖🫒和𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡🥖,肉片不會而鹹,用來配脆口的麵包就剛好😚。🍴Beef Tartare on Toast切成絲狀的生🥩牛肉🐃條,加了蕃茄🍅、紫🧅洋蔥碎等蔬菜粒,配脆脆多士🍞,味道酸酸甜甜又不油膩,挺開胃😙。🍴Grilled Octopus🦑 一條大八爪魚🦑腳切開兩份,表皮煎得很香口,易切開,口感彈牙爽滑🥰,鬚位特別脆口😙,兩邊各有墨汁和明太子沙律醬來增添風味,鮮味十足😋,推介👍
🏠環境:地方寬敞,以綠色休閒風為主,
近門口右邊有一個白色展示櫃,
後方是酒吧和咖啡機位,
左邊是一幅粉色牆身成拱形的卡位,
顯得春意盎然又寫意,打卡一流。
🤵🏻服務:以人手點單,每道菜都清楚說明,收加一。
🍽️Five Course Dinne $498
🍴Still 🐖Ham Board
🍴Beef Tartare on Toast
🍴Grilled Octopus🦑
一條大八爪魚🦑腳切開兩份,表皮煎得很香口,易切開,
口感彈牙爽滑🥰,鬚位特別脆口😙,兩邊各有墨汁和明太子沙律醬來增添風味,鮮味十足😋,推介👍🏻!
🍴Still Paella
🥘招牌西班牙海鮮炒飯
👍🏻這道菜將西班牙和日式料理的精粹突出,有傳統海鮮如大蝦🍤、蜆肉和魷魚🦑,亦有日式文化如三文魚籽和炙燒鰈魚🐟鰭邊等,配菜就有🧅洋蔥、🫑甜椒、青豆等,不過不是用🍅蕃茄醬來炒,而是用🦞龍蝦汁,所以不是傳統的紅色,而是澄黃色,更加突出鮮味🤩,雖然份量看似小,但吃起來都相當飽肚😚,兩個女孩分享就剛好😊。
🍴Australia Black Angus Sirlion (Medium Well) $368
🥩黑毛安格斯西冷🐂配甜椒沙律🥗
一片片外焦香內粉紅的🥩西冷片,☺️非常有心思地切塊並堆成一個山形,底層是軟身的紅黃甜椒🫑,旁邊是清新的𝐏𝐞𝐬𝐭𝐨青醬🌿,點少少就會減輕膩感,肉質相當軟身🥰,有點嚼口😋,雖然定價有點小貴😉,但整體高質🥰。
🍸Sangria Mocktail $78
朋友點的一杯很清新的水果茶飲,打卡一流👍🏻。
☕Dirty Chocolate🍫 $50
😍拉花很靚,朱古力味濃郁☺️,甜度適中。
🍰Daily Dessert:
🍫朱古力瑪德蓮配玉桂條和🍯焦糖醬,🍰瑪德蓮蛋糕質感濕潤☺️,散發🧈奶油香味🥳,🤩最驚喜是外脆內軟的玉桂條,點少少焦糖醬添甜香。
2023-03-21
2023-03-20 20 浏览
平時好少嚟土瓜灣搵食,但原來啟岸嗰邊開咗唔少抵食高質嘅餐廳,今次經過呢頭,比佢嘅西班牙日式fusion料理吸引到,菜式特別,而且幾抵食又高質!餐廳裝修似係酒吧同Cafe嘅合體,行簡約清新簡約風🌿,幾靚幾chill😌~店員態度好nice好熱情,會每道菜式都介紹下,仲會好貼心咁幫你加水換碟!一叫完嘢食,店員今次送咗一份雞軟骨做前菜,微辣好香脆!🌶️------------------------------◖5-Course Dinner Set◗ $498🐖/黑毛豬火腿及辣肉腸火腿每款火腿各有20g,黑毛豬火腿食落比較濃奶味同埋有油甘味;辣肉腸火腿食落就有炭燒煙燻味,感覺有啲似豬肉乾!個人鍾意辣肉腸多啲,加落酸種麵包到食又香又脆,口感味道好夾,而且酸種麵包仲要可以無限refill!🐂/生牛肉他他多士一上枱好濃嘅蒜香味,多士係黑麥包底,牛肉泥口感綿密好creamy,有啲似吞拿魚蓉嘅口感;加入左洋蔥粒,食落甜甜地好fresh!包底有蒜蓉芥末醬,偏濃味但又唔會蓋過牛肉嘅調味,掌控得啱啱好!🍣/帶子刺身配西柚柚子醋一共四粒帶子,擺盤用心,帶子幾黏口幾大粒厚肉!用咗柚子醋調味,加上醃漬蘿蔔少少酸中和

◖5-Course Dinner Set◗ $498

🐖/黑毛豬火腿及辣肉腸火腿

🐂/生牛肉他他多士

🍣/帶子刺身配西柚柚子醋
一共四粒帶子,擺盤用心,帶子幾黏口幾大粒厚肉!用咗柚子醋調味,加上醃漬蘿蔔少少酸中和返柚子苦澀味,柚子肉新鮮多汁,成粒帶子食,整個配搭好完美!

🐟/鱈魚西京燒配萵筍沙律
鱈魚表皮煎得香脆,魚肉嫩滑入味,甜甜地好香味噌味;伴碟嘅萵筍爽脆,下面有個大啡菇,好厚肉juicy,推介!

🍨/特濃朱古力心太軟配柚子雪葩 +$28
心太軟可可味好濃郁,一切開入面嘅流心就流晒出嚟,唔會太甜;柚子雪葩入面有啲柚子果肉,可以試下柚子雪葩撈埋暖笠笠嘅心太軟,兩樣夾埋一齊食,一凍一熱咁,幾特別~

🥩◖黑毛安格斯西冷配甜椒沙律◗ $368
佢唔係一塊過嘅牛扒,今次係薄切成幾塊,份量都幾多,配埋啲阿根廷青醬可以解膩添味,但牛肉味道就稍微失色少少,略嫌牛味唔夠濃~甜椒沙律煮得好軟爛,好鮮甜!

🍹◖招牌西班牙水果茶◗ $58
用咗用蜜糖浸泡過嘅西柚同埋熱情果果蓉,無額外添加糖,飲落幾有茶香,尾調有輕微西柚嘅苦澀味,好清新!店員同我地講會用當造季節嘅水果嚟浸泡水果茶,盡量令到泡出嚟嘅味道最清甜!

🌟Encore指數:9.5/10
2023-03-18 101 浏览
今日又來到啟岸,睇到哩間西餐廳唔錯,咁試試。啟岸餐廳晚市大部分都唔算full,所以都坐得幾舒服,同埋環境都好靜,適合同FD吹水。小食炸雞軟骨,雞軟骨炸得好香脆,落咗少少鹽,唔錯。招牌西班牙水果茶,茶底好香,加咗柚子等新鮮水果蓉,飲落層次好豐富。黑毛豬火腿及辣肉腸火腿,搭配埋酸種麵包同醃制橄欖。火腿食落脂分明,唔會覺得好鹹,搭配埋酸種麵包一齊食好味。黑松露白毛豬火腿多士,多士好香脆,沙律醬好香黑松露味,同火腿好夾。香煎慢煮八爪魚,八爪魚煮得啱啱好,食落好Q彈,唔會覺得硬,搭配咗兩款唔同風味嘅醬汁,唔錯。帶子刺身配西柚柚子醋,帶子好新鮮,可以食得出帶子嘅鮮甜,柚子醋唔會好酸搶曬帶子味。慢煮北海道十勝豬楠配泰式醬汁,豬楠煎得好香,泰式醬汁搭配豬腩肉食落好清爽。甜品揀咗特濃朱古力心太軟配柚子雪葩,心太軟送上來仲熱笠笠,切開真係流心,OK。朱古力好香濃,唔會覺得好甜,搭配埋柚子雪葩酸甜味,成個甜品食曬都唔覺得滯。哩間餐廳出品好高質,位置就未算就腳,以後去FD屋企可以再encore!

小食炸雞軟骨,雞軟骨炸得好香脆,落咗少少鹽,唔錯。
炸雞軟骨

慢煮北海道十勝豬楠配泰式醬汁

朱古力心太軟配柚子雪葩

2023-03-17
炸雞軟骨
慢煮北海道十勝豬楠配泰式醬汁
朱古力心太軟配柚子雪葩
  • 香煎慢煮八爪魚,
  • 特濃朱古力心太軟配柚子雪葩
📍土瓜灣有質素西餐‼️· 鮮味海鮮paella🥘 -- Still🤩·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_土瓜灣#pigfoodiexhk_西餐=======================前排見唔少人介紹喺土瓜灣啟岸嘅呢間餐廳~上星期就同咗@jacstomach嚟試下🥰我地order咗一個dinner set同單點一個主食~------------------------------5-COURSE DINNER SET$498/ PERSON STARTER⭐️48 months IB Ham & Chorizo (20g each)⭐️Beef Tartare on Toast牛肉他他肉質鮮嫩,調味酸酸地好開胃🥰‼️底下嘅toast外脆內鬆軟,頗出色👍😛•TAPAS⭐️Grilled Octopus八爪魚好腍身,加埋旁邊嘅醬汁鹹香十足😆•MAIN⭐️Still Paella海鮮醬汁好香,鮮味十足🥰‼️飯粒口感微微煙韌~飯入面仲混合唔少海鮮例如係魷魚、蟹子等等,好滿足😍·⭐️Miso Cod Fish呢個好好味😆鱈魚肉嫩滑,麵豉醬汁
#pigfoodiexhk_土瓜灣

STARTER

⭐️Beef Tartare on Toast

TAPAS

⭐️Grilled Octopus

八爪魚好腍身,加埋旁邊嘅醬汁鹹香十足😆

MAIN

⭐️Still Paella

⭐️Miso Cod Fish

呢個好好味😆鱈魚肉嫩滑,麵豉醬汁微甜~大啡菇厚身juicy!!

⭐️DESSERT

甜品係伯爵茶卷蛋,味道清幽~
整體嚟講食物有質素有誠意~店員嘅服務都好友善🥰值得一試呀~
賣相:3.5/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.5/5
店舖資料
名稱:Still
前往方法:土瓜灣站D1出口
之前係附近食野,見到依間餐廳環境幾𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥😌已經話左要搵日黎食📅趁住收早,即刻約埋朋友仔黎👭雖然睇落好有文青𝐂𝐚𝐟𝐞感覺☕️不過餐廳係食𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬西班牙🇪🇸𝐱日本料理🇯🇵𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧菜🍽~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪Welcome Snack醃蒜漬物 : 甜甜地🧄.🌙 5-Course Dinner Set ($498) 🌙(Starter • Toast • Tapas • Main • Dessert).▪48mths 黑毛豬火腿 • 辣肉腸火腿 (各𝟐𝟎𝐠)有埋青橄欖🫒 • 脆脆𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡🥖配住食𝟐款中我比較鍾意鹹香既黑毛豬火腿🐷.▪生牛肉他他多士面頭料既份量比多士仲厚🤌🏻滑滑既生牛肉🐃,加左蕃茄🍅 • 紫洋蔥碎烘熱既脆多士底,加左千島醬🧡食落酸酸甜甜,幾開胃🤓.▪香煎慢煮八爪魚唔韌得黎,外淋內軟,中間帶少少爽脆口感✨慢煮完再煎香,鬚位好脆,好好食😋本身有加左少少調味,點唔點汁都得🥢.▪鱈魚西京燒配萵筍沙律甜甜既西京燒鱈魚🐟魚皮邊位脆脆地,滿滿魚油 • 肉質超滑😚萵筍底下仲有個爆𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲💦既大啡菇🍄.▪特濃朱古力心太軟
之前係附近食野,見到依間餐廳環境幾𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥😌
已經話左要搵日黎食📅
趁住收早,即刻約埋朋友仔黎👭
雖然睇落好有文青𝐂𝐚𝐟𝐞感覺☕️
▪Welcome Snack
醃蒜漬物 : 甜甜地🧄
醃蒜漬物

▪48mths 黑毛豬火腿 • 辣肉腸火腿 (各𝟐𝟎𝐠)
有埋青橄欖🫒 • 脆脆𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡🥖配住食
𝟐款中我比較鍾意鹹香既黑毛豬火腿🐷
48mths 黑毛豬火腿 • 辣肉腸火腿 (各𝟐𝟎𝐠)

▪生牛肉他他多士
面頭料既份量比多士仲厚🤌🏻
滑滑既生牛肉🐃,加左蕃茄🍅 • 紫洋蔥碎
烘熱既脆多士底,加左千島醬🧡
食落酸酸甜甜,幾開胃🤓

▪香煎慢煮八爪魚
唔韌得黎,外淋內軟,中間帶少少爽脆口感✨
慢煮完再煎香,鬚位好脆,好好食😋
本身有加左少少調味,點唔點汁都得🥢

▪鱈魚西京燒配萵筍沙律
甜甜既西京燒鱈魚🐟
魚皮邊位脆脆地,滿滿魚油 • 肉質超滑😚
萵筍底下仲有個爆𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲💦既大啡菇🍄
鱈魚西京燒配萵筍沙律

▪特濃朱古力心太軟配柚子雪芭 (跟餐加+$28)
依個好特別,同出面食到既唔同😎
係冇加麵粉去整,食落冇咁膩😜
外皮會比較薄身,口感軟身少少🤏🏻
中間朱古力漿勁流心🍫
配清新酸酸甜甜柚子雪芭🍊

另外仲散嗌左💁🏻‍♀️
▪黑毛安格斯西冷配甜椒沙律 ($368)
大廚👨🏻‍🍳已幫我地切好一片片🥩
外焦香內𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤💕既𝟓成熟
𝟏𝟎𝐨𝐳切開都幾多舊,𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞岩晒🤗
西冷脂肪比較少,但食落牛味濃 • 有肉汁 • 又唔會韌🤎
配埋𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡既𝐏𝐞𝐬𝐭𝐨青醬🌿
紅黃甜椒煮得夠淋身,食落唔青❤️💛
黑毛安格斯西冷配甜椒沙律

▪招牌西班牙水果茶 ($58)
食西班牙菜,點可以唔飲番杯傳統𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚🍹
不過第𝟐日要返工,黎個冇酒精版本既🫖
杯仲加左青蘋果🍏 • 藍莓🫐 • 橙🍊,好健康💃🏻

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺木系🪵 • 植物佈置🪴 • 播住經典英文歌🎶,成個環境感覺好舒服 • 幾𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥😌
🔺店員妹妹 • 大廚都會同客人打招呼,好𝐍𝐢𝐜𝐞有禮貌🫶🏻
🔺半開放式廚房,可以望到大廚準備👨🏻‍🍳,抽風做得好,食完個身唔會有油煙味🙆🏻‍♀️
香煎慢煮八爪魚
土瓜灣隱藏的FUSION西班牙餐廳一星期的第4天(星期三)就想獎勵自己,剛好經過土瓜灣附近。土瓜灣近年陸續重建及翻新舊樓,有新商場/新樓宇/新餐廳,見到啟岸新商場有一間FUSION西班牙餐廳就入去試下,都幾不錯又CHILL~5-Course Dinner Set黑毛豬火腿及辣肉腸火腿酸種麵包西餐的火腿和辣肉腸好適合做Starter,煙燻鹹香十足。橄欖粒及酸種麵包可以夾住火腿和辣肉腸~黑松露白毛豬火腿多士小突兔喜歡白毛豬,不倒MON就喜歡黑毛豬,因為黑毛豬的油香較濃,黑松露醬+火腿多士好混合的組合~明太子蒜片蝦牛油蒜香味爆滿的明太子蒜片蝦!蝦肉彈牙爽口,口感極佳,非常建議沾滿牛油蒜香汁食用,十分高質~西斑牙海鮮炒飯原來左口魚可以熟食,平時都在壽司店生吃,海鮮炒飯用三文魚籽/墨魚/熟蝦,混入橙色的西斑牙醬,份量都好足夠好飽~鱈魚西京配萵筍沙律鱈魚扒的魚肉好白滑,萵筍切成細條狀,一口一口吃多汁的大啡菇好夾,超級好食!特濃朱古力心太軟配柚子雪芭心太軟的外層好軟熟但又不會爛,好難做到,柚子雪芭則消除了流心朱古力的膩~西班牙果酒Sangria輕輕酒味的果油,真的有新聞水果,最喜歡就是藍莓的甘甜,明
土瓜灣隱藏的FUSION西班牙餐廳

黑毛豬火腿及辣肉腸火腿酸種麵包

明太子蒜片蝦

西斑牙海鮮炒飯

鱈魚西京配萵筍沙律

西班牙果酒Sangria
輕輕酒味的果油,真的有新聞水果,最喜歡就是藍莓的甘甜,明目養顏~

STILL
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖

#STILL #土瓜灣 #啟岸 #Sangria #西班牙果酒 #西班牙菜 #SPAIN #SPAINISH #心太軟 #柚子 #雪芭 #鱈魚 #西斑牙海鮮炒飯 #酸種麵包 #黑毛豬 #辣肉腸 #明太子 #蒜片蝦 #火腿 #Ham #FUSION #香港 #九龍 #藍毛毛 #不倒MON #Kumamon #突兔 #penguin #penpen #企鵝 #Panda #熊貓
2023-03-15
Still 📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━啟岸呢度宜家真係開咗好多間望落超高質嘅嘢食 好想試曬佢地🥹 今次就嚟到一樓嘅Still 餐廳好有feel 隱世但質素非常唔錯❤️餐廳菜品選擇都幾豐富 而dinner set $498 +10%就可以試勻曬餐廳招牌~ 兩個人其實可以選擇要一份dinner set 再加一份main 已經好滿足了~食落發覺餐廳係好多細節位都做得唔錯 尤其係食材嘅搭配幾出其不意 相信應該比咗好多心機設計🤩━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥐 餐前小食 ▶︎ 一口size嘅多士粒 配上飛魚子加沙律醬 ▶︎ 麵包有啲sourdough感覺 好有誠意🫶🏻 而三文魚籽同沙律醬混合後都頗開胃 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍖 黑毛豬火腿 及 辣肉腸火腿 ▶︎ 兩塊法包片 配上兩種火腿同橄欖▶︎ 橙色嘅辣肉腸火腿有啲甜辣感 油脂香亦頗重 口感軟淋▶︎ 暗紅色嘅黑毛豬火腿就重肉香 而且質感較緊實 各有千秋 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Still

▶︎ 暗紅色嘅黑毛豬火腿就重肉香 而且質感較緊實 各有千秋
黑毛豬火腿 及 辣肉腸火腿

🍞 生牛肉他他多士
▶︎ 黑色多士片配上生牛肉他他 底部有少少沙律醬
▶︎ 入口有被驚喜到 牛肉他他調成有啲似生蠔汁嗰種酸甜味 再加上蔬菜粒 整體夠味但又不失清爽👍🏻
▶︎ 口感方面都幾驚喜 原本以為會係同starter一樣嘅脆法包 但實際食落係鬆軟嘅 意外地同牛肉他他非常夾✨
好味指數:●●●●●

🐙 香煎慢煮八爪魚
▶︎ 八爪魚嘅成隻腳都上咗嚟🤣 另外配有幾種醬汁 整體算係重口
▶︎ 八爪魚應該係照燒汁調味 齋食已經幾有鹹味 而橙橙地嘅醬有啲似明太子沙律醬 略帶酸甜 黑色嘅醬就有芥末味 不過係加咗墨魚汁所以好黑🤣
▶︎ 慢煮八爪魚口感尚算彈牙 但唔會難咬 煎後都幾香口👌🏻
好味指數:●●●◐◯

🥘 招牌西班牙海鮮炒飯
▶︎ 海鮮飯入面有大蝦 三文魚籽 蜆肉 魷魚 鰈魚鰭邊等 配菜都有洋蔥 甜椒 青豆等
▶︎ 飯索曬汁幾惹味 調味係忌廉味加鹹鮮味 回味略帶酸甜同些少辣味 到最後都唔會好漏 不過個人prefer硬少少嘅飯~

🥩 黑毛安格斯西冷配甜椒沙律 $368 +10%
▶︎ 安格斯牛扒有10oz 另外配上甜椒沙律 仲有類似青醬嘅特調醬汁~
▶︎ 我地嗌咗五成熟 牛嘅色澤超級吸引 已經預先切片所以食得幾方便 味道嚟講牛味突出 越嚼越香口 有肉感但唔會太韌 我幾鐘意呢個口感同味道🤤
▶︎ 另外鐘意嘅佢牛扒醬汁 竟然係用青醬 比起普通牛扒汁更能凸顯牛味 呢個碰撞有驚喜🫶🏻
▶︎ 至於蔬菜都唔錯 甜椒幾甜幾入味😌
好味指數:●●●●●

🍫 特濃朱古力心太軟配柚子雪芭 +$28 +10%
▶︎ 朱古力心太軟 配上一球柚子雪芭 另外有松仁裝飾
▶︎ 流心非常澎湃 比起之前食過嘅心太軟甜度略低 而且膩感都不太重 食到固態嘅地方甚至會覺得有少少蛋香🤩
▶︎ 柚子雪芭非常解膩 加上冰火兩重天嘅口感 同心太軟係絕配🥹
好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 3月中 (晚餐)
快樂指數😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌗🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦🟦
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍
餐前小食
黑毛豬火腿 及 辣肉腸火腿
  • 特濃朱古力心太軟配柚子雪葩
住土瓜灣既朋友約我食飯,話呢間餐廳係必食,叫我一定要過嚟試。😂個環境勁靚,好有feel,擺枱都好有心機,服務又超好,好有去五星級酒店餐廳既感覺!🤩食物都好好食,人均500就食到好飽,同埋有ritz carlton既質素😍⭐5-course dinner set ($498)黑毛豬火腿及辣肉腸火腿超開胃既starter, 黑毛豬火腿好入味但又唔會太鹹。辣肉腸唔係好辣,但好好食!🤤多士仲可以仼加。生牛肉他他多士佢呢個味道係幾特別,同出面食開既有小小唔同,佢係有小小酸,幾開胃。😁好重牛味同埋成個配搭好fresh。有驚喜!😝明太子蒜片蝦店員話呢個係佢地signature, 的確好正!蝦好嫩滑,超爽口又鮮。個汁都整得好出色,好重既蒜香味,再配上明太子,真係好夾。🤤招牌西班牙海鮮炒飯我地都超鍾意呢個炒飯,呢個係一個有汁既炒飯,類似俾Rissoto. 個汁都好香口,飯粒都好有口感。😋海鮮份量都夠,又夠鮮,非常推介!特濃朱古力心太軟配柚子雪葩心太軟做終結真係好正,好香濃既朱古力味,個皮都焗到好脆。👏🏻柚子雪葩帶小小酸味,同心太軟好夾,而且質感一流!黑毛安格斯西冷配甜椒沙律($368)另外我地單點叫左呢

⭐5-course dinner set ($498)

明太子蒜片蝦

特濃朱古力心太軟配柚子雪葩

黑毛安格斯西冷配甜椒沙律($368)
另外我地單點叫左呢個西冷。塊牛好大塊,超香濃既牛味。調味做得好好,5成熟個口感好正。😋

招牌西班牙水果茶 ($58)
茶味好濃郁,果味好重。😁

2023-03-07 75 浏览
當日子過得忙碌時,偶然都想停落嚟慢活一下沉澱思緒。嚟土瓜灣啟岸行下、呢度有各式café餐廳、飲啡食飯有選擇兼環境唔會嘈。今晚想飲酒食tapas、呢間餐廳fit晒我要求,佈局好似綠洲咁擺放咗室內植物頗有特色。佢哋有個5道菜套餐真係good idea,啱晒我呢呢挺眼闊肚窄又樣樣都想試嘅人5-Course Dinner SetStarter48 months IB Ham and Chorizo (20g each)黑毛豬火腿 及 辣肉腸火腿 各20g> 我用辣肉腸包住橄欖嚟食幾okay喎、呢隻腸其實唔多辣幾好味。黑毛豬火腿咬落好香略嫌有渣,呢個前菜配嘅麵包就比較硬ToastBeef Tatare Toast生牛肉他他多士> 成個set最鍾意呢味、嫩滑嘅生牛肉加咗蘋果青瓜粒更易入口,餐廳自家製酸種包外脆內軟配埋特製醬汁、好食TapasGrilled Octopus 香煎慢煮八爪魚> 八爪魚以柚子胡椒汁調味,伴以黑色嘅wasabi墨魚汁和橙色嘅泡菜mayo醬賣相顏值高。可能我食得慢、八爪魚咬落有少硬和rubbery但煎得香口MainMiso Cod Fish鱈魚西京燒配

Starter

Grilled Octopus

Main
Miso Cod Fish
鱈魚西京燒配篙筍沙律

> 主菜鱈魚口感軟嫩、質感一切即散。亮點係伴碟嘅爽甜萵荀同juicy厚肉大啡菇

Dessert
Lava Cake with Yuzu Sorbet
特濃朱古力心太軟配柚子雪葩 +$28

> 心太軟個朱味濃郁好香,熱辣辣上枱一𢳂落去啲流心係咁湧出嚟好gooey澎湃!清新柚子雪葩有啲柚子肉喺裡面、酸酸甜甜中和返

Still Sangria
西班牙果酒 +$78

> 餐廳自家釀製嘅sangria、我揀香白酒個菠蘿味幾出,酒精不高幾清爽

黑毛豬火腿/辣肉腸火腿
西班牙果酒
黑毛豬火腿/辣肉腸火腿
西班牙果酒
2023-03-03 67 浏览
土瓜灣啟岸多咗好多新餐廳,今次特意過嚟試吓西班牙fusion菜,同朋友揀咗呢間Still,一齊享受晚餐。餐廳環境優雅,帶有歐陸風情,座位非常舒適,仲有多款特色料理同特飲。我哋點咗5-Course Dinner Set,可以一次過品嚐到唔同嘅fusion菜,而且仲想試下餐廳嘅特飲,味道都唔錯㗎!🤩飲品類西班牙果酒,白酒配上水果,淡淡果香容易入口,不錯!而朋友點的Passion Fruit Apple Cider,帶有果香,清甜爽口。白毛豬火腿啡菇多士一個好值得推介嘅Still Toast!飄香嘅啡菇與味道鹹香嘅白毛豬火腿,係一個完美配搭!5-Course Dinner Set黑毛豬火腿及辣肉腸火腿(Starter)一次過可以享受到兩種火腿嘅前菜,個人喜愛黑毛豬火腿,味道鹹香,兼帶少許油分,配上鮮橄欖同酸種麵,好滿足!生牛肉他他多士的確係一個開胃小食!生牛肉他他混入酸瓜粒同自家製辣醬汁,味道酸甜帶點辛辣,再配上香脆烤多士,多層次口感!正!帶子刺身配西柚柚子醋呢個料理帶有前中後味,多重享受!先吃浸有柚子汁的北海道帶子,入口鮮甜。後者有自家醃製的白蘿蔔,非常開胃。慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁(

飲品類

白毛豬火腿啡菇多士

5-Course Dinner Set

黑毛豬火腿及辣肉腸火腿(Starter)

帶子刺身配西柚柚子醋
呢個料理帶有前中後味,多重享受!

慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁(Main)
廚師精心製作出來,經慢煮製作的豬腩肉,鎖上肉汁與油份,肉質嫩滑,再配上特色的泰式醬汁,非常好吃又juicy!

特濃朱古力心太軟配柚子雪葩 (Dessert)
加$25升級甜品
心太軟用上特濃黑朱古力製成,一切開就馬上流出心香濃的朱古力漿,味道苦甜。而柚子雪葩非常香甜,剛好中和了朱古力心太軟的苦甜味,好棒!
白毛豬火腿啡菇多士
慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁