2023-05-11 19 浏览
一直都知道啟岸嗰度有好多靚餐廳,鍾意去cafe嘅我就去咗still試下lunch set嗰日嘅餐湯係紅菜頭忌廉湯,所以個顏色都幾特別,飲落感覺幾健康花甲王雞肉西班牙飯:表面嘅花甲新鮮,飯本身都會有花甲、魷魚、雞肉既材料,飯食落偏硬,汁調得唔錯辣肉腸雞肉墨西哥餅:相當惹味嘅一款,不過可能我食得比較辣,呢款就唔覺得太辣,同埋點完嗰醬又會有另一種風味,沙律好新鮮抹茶戚風蛋糕:跟餐甜品,有種淡淡嘅抹茶味,蛋糕鬆軟,估唔到入面仲有麻糬!飲品:分別叫咗latte同埋cappuccino,偏nutty,我覺得呢度嘅咖啡係相當有質素👍👍基本上每枱都會叫一杯咖啡

2023-05-09 20 浏览
平時唔係成日去土瓜灣 唔講唔知呢度有個日系設計 日式餐廳林立嘅小型住宅商場 大熱天時最啱就係飲番杯,坐低就叫咗餐廳signature嘅Still Sangria White (3點後menu先提供㗎)店員好詳細咁講解呢度sangria嘅特別之處相比出面嘅製法 呢度嘅無額外添加糖 浸泡3至5日 原來因應季節溫度濕度唔同 浸泡時間亦會有所差異 (原來咁有學問)- White嘅味道清爽得嚟飲到淡淡玉桂鮮香 同埋明顯嘅菠蘿熱情果果味 飲完白Sangria食款main墊吓肚先- 鱈魚西京燒 簡直好味到懷疑人生 表面金黃 咬落去肉質嫩滑 啖啖都品嚐到白味噌嘅甘甜 食完就試埋Still Sangria Red- 店員講解呢款有除咗肉桂,重有八角同berries,飲落spice味會重少少 同聖誕mulled wine有幾分相似 配上daily special嘅beef tataki同小食明太子蒜片蝦- 1成熟M5和牛 放入口已經食到濃郁牛味 用萵荀放喺底扮壽司咁🤣- 大大隻鮮甜蝦肉蘸上明太子汁 開胃到我差啲想叫多個main😂#still.hk

店員好詳細咁講解呢度sangria嘅特別之處

飲完白Sangria食款main墊吓肚先

食完就試埋Still Sangria Red

#still.hk
  • 鱈魚西京燒配萵筍沙律
2023-05-08 41 浏览
十年都未去過土瓜灣,去附近食嘢都揀九龍城。如果唔係朋友介紹,都唔知土瓜灣有個咁高質嘅地方。呢間餐廳喺「啟岸巷子」,商場主要係木系裝修再配上日式吊燈,打卡一流,打卡打到又攰又餓就可以入餐廳食嘢抖下。餐廳環境寧靜舒適,下晝飲咖啡傾下偈夠晒chill,夜晚同朋友喺吧枱飲返兩杯又有另一番風味。餐廳職員唔多,不過仍然體貼照顧每位客人需要,滿分10分,我會畀11分。Set Lunch 有:湯/沙律+主菜,升級可以有埋飲品、甜品是日餐湯🥣南瓜蟹肉湯—驚艷之作。口感creamy,每啖都有濃濃嘅甜南瓜味,同埋豐富嘅蟹肉,食得出係真材實料。是日沙律🥗水牛芝士沙律—芝士味道香濃,再配上黑醋沙律油,所以碟沙律唔會太膩亦唔會太寡,係一個醒胃嘅前菜。主菜花甲王雞肉西班牙飯—花甲新鮮又大隻,個飯用唔同香料同醬汁拌製而成。飯嘅硬度偏硬,適合我呢啲鍾意飯係粒顆分明嘅人。Está delicioso!黑胡椒蟹肉培根長通粉—碟上嘅蟹睇住我一啖一啖將佢嘅肉放落口,好想同佢講多謝你犧牲自己,真係好好味。黑胡椒嘅味道偏辣,長通粉嘅醬偏甜,做咗一個中和作用,長通粉口感煙韌,唔會太淋。好食!飲品🍸招牌西班牙水果茶—入面有橙、青蘋果、

是日餐湯🥣

是日沙律🥗

主菜

飲品🍸
招牌西班牙水果茶—入面有橙、青蘋果、藍莓,最低有百香果醬,成杯茶好Fresh,而且醒神,最後食埋啲水果,有驚喜,因為原本以為會好酸,點知甜過平時食嘅橙🍊

蜜糖咖啡☕️ —飲咁多年咖啡,恕我孤陋寡聞,從來未試過呢個配搭,平時飲咖啡因為怕肥,所以走糖,宜家知道可以用健康嘅蜜糖代替。飲落唔係得個甜字,真係有蜂蜜味,而且咖啡唔酸,有少少焦澀味,特別嘅嘗試。

是日甜品🍮
自家製日式布丁燒—滑嫩布丁,唔會變咗蒸蛋,一啖食落去可以同時食到雞蛋布丁、蛋糕同焦糖,三種唔同層次。大満足!

去土瓜灣真係有好多好嘢食,唔一定要立食兩餸飯同去酒樓飲茶嘅🌝
2023-05-07 58 浏览
今天特地為了"招牌西班牙海鮮炒飯"而來! 因為外表很吸引,有我喜愛食的左口魚,還有很多海鮮配料,蝦,蜆,魷魚圈和三文魚子,好豐富,完全夾到暈,個汁辣辣地好好食啊!我沒有揀lunch set, 但有位可愛女侍應好好人,特登請我飲西蘭花餐湯,好味好味好好味!招牌西班牙水果茶,飲落酸酸哋甜甜哋,在炎熱的夏天飲,完全可以清熱解暑!靚仔廚師還請我食"生牛肉他他多士"!生牛肉配上洋蔥青瓜和basil(羅勒葉)好夾好食!食咗仲好開胃!還有下面件多士仲係脆㗎!記得一上菜便要立即食!最後還有抹茶麻薯戚風蛋糕!完全唔甜唔邪惡!另外還有一位大廚和一位靚靚女侍應在餐廳內,他們都很nice啊!多謝他們的招侍!(放工後可享用滿足的一餐!是最幸福的事!)因這次是本人第二次寫食評,寫得不太好,請別介意!

靚仔廚師還請我食"生牛肉他他多士"!

最後還有抹茶麻薯戚風蛋糕!完全唔甜唔邪惡!

(放工後可享用滿足的一餐!是最幸福的事!)

因這次是本人第二次寫食評,寫得不太好,請別介意!
西蘭花餐湯
牛他他多士
是日甜品: 抹茶麻薯戚風蛋糕
  • 招牌西班牙海鮮炒飯
2023-04-29 23 浏览
啟岸有好多好嘢食,今日就嚟呢間餐廳打卡!餐廳裝修好靚好別字,裏面有好多植物,喺呢個環境裏邊食嘢覺得好chill除咗靚嘅裝修之外,呢間餐廳嘅出品都好有水準!我哋叫咗個set lunch,有前菜飲品同甜品!前菜我叫咗南瓜湯,喺裏面仲有絲絲蟹肉!朋友就見咗水牛芝士沙律,沙律菜新鮮,水牛芝士又好creamy!花甲王雞肉西斑牙飯通常出去食西班牙炒飯都好容易中伏,但係依家唔出奇嘅有水準!每一粒都好飽滿,咬落軟糯煙韌!醬汁亦都好多,每一粒飯都覆蓋到!不錯!辣肉腸雞肉墨西哥餡餅配沙律呢個好驚喜,餅裏面有辣肉腸芝士雞肉等等食材,咬落去好豐富!墨西哥餅亦都有微微烤過,所以好香!喺呢間餐廳嘅醬汁都做得好好,呢個將有少少辣辣地鹹鹹地,好惹味沙律菜就好新鮮,個人好鍾意火箭菜味道!甘甘地!啲餐廳亦都好用心咁喺上面加咗少少蜜糖去中和佢嘅苦味!總括嚟講個人覺得呢間餐廳嘅裝修同食物都好有水準,而且地理位置都好方便!大家都可以不妨一試!
除咗靚嘅裝修之外,呢間餐廳嘅出品都好有水準!
我哋叫咗個set lunch,有前菜飲品同甜品

花甲王雞肉西斑牙飯

辣肉腸雞肉墨西哥餡餅配沙律

餐廳:Still (土瓜灣)地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖土瓜灣啟岸巷子落成咗唔夠兩年,已經有多間餐廳進駐地下同一樓嘅商場,地下美食嘅消閒大道配合無頂式長廊設計,加上一樓嘅露天平台,成個氛圍都充滿住日式風格🇯🇵,吸引咗唔少人過嚟打卡同食飯,而大部份餐廳同樣承載住日式元素🏮今次去咗呢間西班牙日式Fusion餐廳——Still,當我哋仍然活着Still Alive,你又會唔會把握機會珍惜每一個Day and Night呢🌙?餐廳裝修俾人一種舒適、恍如置身叢林嘅感覺🌴,各樣綠色植物裝飾,加上每張枱櫈都沿用唔同木系風格同設計,充滿咗藝術時尚感今次叫咗呢個全新推出嘅二人晚市套餐($698),先送上一碟Welcoming food——日式魷魚軟骨,餐廳用咗特製嘅味付醬汁去調味,惹味得嚟食落爽口😙。呢個Set包咗8選3西班牙小菜,3選1主食,2選1甜品,另外叫飲品第2杯仲免費添😍✝️招牌沙律用咗爽脆嘅西班牙小寶石生菜🥬、粟米🌽、牛油果🥑,配上自家製凱撒沙律醬整成,鹹香得嚟唔會好溜,小寶石生菜仲要細細棵上碟,比起平時食嘅沙律菜有更豐富嘅層次感👍✝️白鯷魚香草蕃茄多士西班牙菜好常見嘅白鯷魚,用咗
餐廳:Still (土瓜灣)
地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖

✝️招牌沙律

✝️白鯷魚香草蕃茄多士
西班牙菜好常見嘅白鯷魚,用咗橄欖油、香草🌿、鹽等醃製,加上蕃茄蓉、車厘茄、炸蒜粒放喺香脆嘅多士上面,酸香開胃,一啲腥味都無😋

✝️火炙生牛肉片
用邊邊炙燒過嘅M5西冷牛肉切片🥩,包住爽脆清甜嘅萵筍條,加上黑白芝麻同自製辣椒蛋黃醬,賣相精緻吸引🤩。
鮮嫩嘅牛肉肉味香濃,蘸埋配搭送上嘅酸汁一齊食就更突顯牛肉嘅鮮味

✝️招牌西班牙海鮮炒飯
西班牙海鮮炒飯最重要喺用平底鑊做器皿🥘,咁先夠晒傳統同有特色,加上餐廳用西班牙日式fusion做法,除咗蝦🦐、魷魚圈🦑、青口之外仲加入咗左口魚、三文魚籽呢啲日式料理好常見嘅海產,
令炒飯更加與別不同,輕輕嘅飯焦、不可或缺嘅蕃紅花獨特香味、精心熬製嘅海鮮湯底,飯底帶有少少濕潤嘅口感同海鮮嘅精華香味

✝️是日甜品
是日甜品喺抹茶曲奇配紅豆雪糕🍨,咬開鬆脆嘅抹茶曲奇見到入面有朱古力醬同朱古力碎整成嘅內餡🍪,一啖曲奇一啖雪糕都幾過癮🥰

飲品用優惠叫咗個招牌西班牙水果茶($58)同
Flat White(Free),水果茶用咗新鮮青蘋果🍏、香橙🍊、藍莓去沖製🫐,無額外加任何糖份,飲落以水果香為主,都幾清甜,仲有一個玻璃壺比客人自己斟嚟飲,打卡一流📸

2023-04-25
2023-04-24 68 浏览
其實啟岸好多野食都唔錯不過就間間都唔平今次試呢間有85折即係同個加一抵消返我哋食左一個鐘全程得我哋一枱而間餐廳起碼有2個侍應同1個廚名符其實係職員多過客唔好話無其他食客連搵個人經過舖頭而會望下個餐牌嘅都無咁落去點做得住食物份量一般味道好食不過價錢唔平2個人要食到飽真係無一千都8百紅磡區黎講有啲難有咁多人肯呢個價錢食一餐而且同層有另一啲餐廳風格食物差唔多我哋食完經過其他餐廳都起碼見到人哋有3,4枱客
其實啟岸好多野食都唔錯

炙燒牛肉
2023-04-24
黑松露野菌牛油果多士
2023-04-23 25 浏览
📍西班牙x日式《Still》餐廳雖然唔係好大 周邊都放咗d植物…入到去感覺幾舒服🙂waiter好nice 主動詳細同我地介紹每道菜我哋叫左兩個Lunch set 蕃茄濃湯🍅日式吉列多春魚🐟幾出色👍🏻完全唔腥而且好脆仲有自製醬汁 幾特別日式唐揚炸雞🍖好juicy 炸得幾脆幾好味 外脆內軟!花甲雞肉西班牙飯🥘辣肉腸墨西歌餡餅🥙招牌水果茶🍹🍏🫐🥭是日係芒果熱情果水果茶 唔甜 岩曬我😜而且每個月都會轉menu 等客人有新鮮感👍🏻
📍西班牙x日式《Still》
餐廳雖然唔係好大 周邊都放咗d植物…入到去感覺幾舒服🙂
waiter好nice 主動詳細同我地介紹每道菜
我哋叫左兩個Lunch set
蕃茄濃湯🍅
日式吉列多春魚🐟幾出色👍🏻完全唔腥而且好脆
仲有自製醬汁 幾特別
日式唐揚炸雞🍖好juicy 炸得幾脆幾好味 外脆內軟!
花甲雞肉西班牙飯🥘
辣肉腸墨西歌餡餅🥙
招牌水果茶🍹🍏🫐🥭是日係芒果熱情果水果茶 唔甜 岩曬我😜

而且每個月都會轉menu
等客人有新鮮感👍🏻

2023-04-16
  • 日式唐揚炸雞
2023-04-16 380 浏览
近排嚟到土瓜灣工作,都唔知食咩好?好彩比我搵到一新廈「啟岸」,當中有不少食肆,今日吸引到我的正是這「Still」。他們以落地玻璃設計,陽光可直射入內,甚有陽光氣息,而且配上精緻美味的Tapas及日本料理,真係點都要一試!午市套餐Daily午市套餐可自由選取沙律或餐湯,今日跟朋友各點一款!雜菜蕃茄海鮮湯入口酸酸甜甜,非常醒胃!水牛芝士沙律不惜用上流心水牛芝士,配上新鮮沙律,清新之餘,又添點咸香。日式唐揚炸雞炸雞用了泡菜味的炸粉醃製,入口炸皮超薄,而肉質軟嫩,更鎖住其肉汁,輕點醬汁,更添滋味。生牛肉他他多士這真係一款食完會上癮的多士,以自家制的橙皮麥包,更食到淡淡的橘皮香氣,還有香甜的麥味,而生牛肉新鮮嫩滑,配合多士更是食口感豐富,回味無窮!花甲王雞肉西班牙炒飯大大隻新鮮花甲王,入口非常鮮味,據知更是每日新鮮從市場取貨,難怪隻隻厚肉鮮甜,而且再有雞肉、墨魚等,味道層次非常豐富,米飯亦微微香辣,真係越食越惹味,令人停唔住口!Honey Latte / Mocha入口順滑,口感醇香!

午市套餐Daily
午市套餐可自由選取沙律或餐湯,今日跟朋友各點一款!

雜菜蕃茄海鮮湯
入口酸酸甜甜,非常醒胃!

水牛芝士沙律
不惜用上流心水牛芝士,配上新鮮沙律,清新之餘,又添點咸香。

日式唐揚炸雞

生牛肉他他多士

花甲王雞肉西班牙炒飯

Honey Latte / Mocha
入口順滑,口感醇香!
餐廳🍴環境好靚好舒服,職員服務更係友善態度好,假日下午去用餐🍽,整體用餐過程都好滿意👍🏻Set Lunch包是日餐湯,都好足料,蕃茄同蔬菜都好鮮嫩,味道好酸爽清甜或 是日沙律🥗水牛芝士花甲王雞肉西班牙飯 $168花甲大大隻,肉身都好肥美厚實,鮮味十足,西班牙飯好Juicy美味,每一粒飯粒都會吸滿海鮮同肉香,勁入味,米飯都比較有咬口,愈咬愈香,雖然睇落唔大份,但食哂都好有飽肚感,入面仲有啲其他配料,口感更加豐富辣肉腸雞肉墨西哥餡餅配沙律 $148餡餅有3大塊,餅皮好酥脆,入面既餡料就好Juicy惹味,食落口感好好,先係餅皮既脆香,再黎就係辣肉腸雞肉既柔軟細膩,肉汁更係好豐富,食落超好食🤤就咁食就好夠味,如果想再濃味啲,仲有個醬汁可以沾黎食+$48 日式吉列多春魚多春魚炸粉好薄身,一咬入口,完全無一絲熱氣感,多春魚食落好鮮香,下面仲有配埋芥末墨汁,食落更好食,鮮味濃郁招牌西班牙水果茶水果茶好清新自然,飲落好清爽,果香味十足熱拿鐵Latte

Set Lunch
包是日餐湯,都好足料,蕃茄同蔬菜都好鮮嫩,味道好酸爽清甜

或 是日沙律🥗水牛芝士

花甲王雞肉西班牙飯 $168

辣肉腸雞肉墨西哥餡餅配沙律 $148

+$48 日式吉列多春魚

招牌西班牙水果茶
水果茶好清新自然,飲落好清爽,果香味十足

熱拿鐵Latte

2023-04-15 275 浏览
大家都知道啟岸1號係日式餐廳嘅聚集點,而今日就黎到 @still.hk_ 黎食西班牙x日本嘅fusion菜💓 呢間開左一年嘅cafe係由4位年輕人開辦,而「still」係指「still alive」,希望喺自己能力嘅範圍內活出最好自我😇 餐廳嘅裝修以pinterest為參考,走清新渡假風⛱️ 今日黎食佢地嘅lunch menu,呢個係每半個月都會轉,每次黎都會有新嘢試😊 依家佢地仲搞緊個giveaway,仲唔快啲參加?!Still is a cafe in TKW that specialises in Spanish and Japanese fusion dishes. The interior design is inspired by Pinterest, which gives off a cozy holiday vibe. They are now holding a giveaway event, make sure to join! 每個Lunch Set都會包餐湯/沙律,今日嘅南瓜濃湯雖然鹹左少少,但無阻我享受南瓜綿密嘅口感🎃 蜜瓜沙律用左義大利黑醋,酸酸甜甜非常開胃

每個Lunch Set都會包餐湯/沙律,今日嘅南瓜濃湯雖然鹹左少少,但無阻我享受南瓜綿密嘅口感🎃 蜜瓜沙律用左義大利黑醋,酸酸甜甜非常開胃🥗
Each lunch set comes with a salad and soup. The pumpkin soup was very smooth, and the balsamic vinegar made the salad very appetising.

宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁 $198
Hinata Briton Pork Loin with Japanese Egg in Sukiyaki Sauce
來自宮崎縣農場飼養嘅豬飼養過程無激素無添加,豬味濃郁,8成熟嘅肉質粉嫩多汁,脂肪肥而不膩😜 隔離生雞蛋嘅靈感來自於西班牙嘅「Huevos Rotos」,即係流心蛋嘅意思🍳 佢地再融入日式元素,放左入壽喜燒汁裡面,軟滑鹹香嘅蛋漿掛喺豬肉上非常惹味,點埋辣薯角入去更可以中和任何油膩感🍟
This medium well pork loin was very tender and juicy, and dipping it into the sukiyaki egg sauce (*inspired by Spanish broken eggs dish) elevated the flavours even more.

牛肉他他多士 $98
Beef Tartare on Toast
牛肉他他口感誘人,軟滑中帶點嚼勁,同酥脆厚身嘅黑麥多士成為完美搭配😍 自家製嘅他他醬裡面加左番茄、辣椒、鯷魚、青瓜同埋洋蔥,提升口感之餘更有助癖腥👍🏼 佢地亦有多過10款自家研發嘅蛋黃醬,而呢道菜就用左泡菜蛋黃醬,令味道更有層次感😉
Marinated beef tartare on a crunchy toast is a nice combination of textures and flavour. They even brushed on some of their homemade kimchi mayo to bring a tang.

最後梗係要試埋佢地個咖啡啦~ 我地叫左杯latte筒cappuccino,第一啖飲到濃縮咖啡嘅苦味,後來再浮出綿密嘅奶香🥛
We also got a latte and cappuccino, which had a strong espresso flavour followed by the mellow milky aroma.

• 生牛肉他他多士
📍 Still (土瓜灣)最近比較忙, 放假想慢活一下☕️黎到位於啟岸既西餐廳Still🌿主打精緻Tapas🇲🇽及日本🇯🇵料理, 食物有質素👍🏻餐廳環境優雅舒適💕中午時段陽光會透過大落地玻璃照入餐廳🌅可以感受陽光氣息,輕鬆寫意☕️餐廳職員有禮貌亦會簡單介紹某些菜式🤓💫午市套餐🍽️包括餐湯/沙律➕主食➕$28 配飲品 或 ➕$48 配是日甜品及飲品(Mocktails 鮮果特調另+$20)✨是日餐湯-南瓜忌廉湯🥣熱辣辣上枱, 南瓜味香, 順滑濃郁✨ 宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁🐖🥚$198宮崎豚肉眼烹煮至8-9成熟🐖 切落去色澤帶點紅,肉質軟嫩多汁😋肉味濃郁, 配日本生蛋壽喜燒汁更豐富🥚另外配有薯菜, 薯條厚切仲有薯仔皮🥔香脆好食👍🏻✨西班牙腸青口海鮮飯(花甲代替)$158職員話當日青口賣晒,以花甲代替😚花甲鮮甜, 海鮮飯醬汁好香😋飯質似Rissotoo 入味又有口感, 配西班牙腸更惹味✨焦糖布丁燒 🍮面層係焦糖,中間係香滑蛋香既布丁, 底層係濕潤嘅蛋糕😋一次過食到三層口感豐富好滿足💕✨西班牙鮮果特飲🍹水果茶係Seasonal, 會用當季當做生果調飲🍹今次呢杯係芒果🥭&熱情果😋兩款果味好mat
📍 Still (土瓜灣)

💫午市套餐🍽️包括餐湯/沙律➕主食
➕$28 配飲品 或 ➕$48 配是日甜品及飲品
(Mocktails 鮮果特調另+$20)

✨是日餐湯-南瓜忌廉湯🥣
熱辣辣上枱, 南瓜味香, 順滑濃郁

✨ 宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁🐖🥚$198

✨西班牙腸青口海鮮飯(花甲代替)$158

✨焦糖布丁燒 🍮

✨西班牙鮮果特飲🍹
水果茶係Seasonal, 會用當季當做生果調飲🍹今次呢杯係芒果🥭&熱情果😋兩款果味好match好清新, 飲品冇額外加當都夠甜,甜中帶少酸

✨Cafe Latte
咖啡拉花好靚👍🏻飲品香滑

📍 Still (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
🇯🇵日本西班牙fusion菜🇪🇸-放假最開心係終於有番自己時間me time😌 所以㨂咗呢間係土瓜環新商場入面嘅chill chill日本西班牙fusion餐廳 由裝修同環境都行spa design style 好適合放空🤓 -🍱午市套餐咁啱去到做有午市套餐 所以㨂咗兩個lunch set 跟餐湯或沙律🥗 沙律幾開胃 係秋葵柚子醋沙律 好清爽-🐷宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁 $198果然係大廚推介 賣相好靚 豚肉扒燒得幾好 外面少少焦脆 入面仲係有粉嫩肉汁😍 加上生蛋壽喜燒汁 又幾夾wor 甜甜地 仲有生蛋所以更加滑🥰 -🍛西班牙腸青口海鮮飯 $158燉飯每粒都吸到啲蕃茄為主嘅湯汁 所以好夠味 而且唔會煮太淋或太硬 唔錯😛 材料都好足 有青口 墨魚 仲有辣肉腸😉-🍹西班牙鮮果特飲 $68 (跟餐+$28)跟餐可以加點cocktail 不過因為之後要去上yoga 我地㨂咗兩杯mocktail🤣 呢杯有啲似sangria走酒精版 citrus味好重 幾fresh❤️-🍸迷人粉紅女郎 $68 (跟餐+$28)呢杯就似Virgin Mary 不過西柚味再重啲😋-📍#Still 土瓜灣馬頭圍道63
🇯🇵日本西班牙fusion菜🇪🇸

🍱午市套餐

🐷宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁 $198

🍛西班牙腸青口海鮮飯 $158

🍹西班牙鮮果特飲 $68 (跟餐+$28)
🍸迷人粉紅女郎 $68 (跟餐+$28)
呢杯就似Virgin Mary 不過西柚味再重啲😋

📍#Still

• 宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁
趁住呢個悠長假期,我哋今日就去咗土瓜灣嘅啟岸巷子,見到有間裝修好靚嘅日西 fusion Cafe就入咗去坐,食咗兩個lunch set,裏面嘅裝修非常度假風,有好多綠色植物做擺設,所以好推薦大家過嚟坐一個下晝Chill下 😆😆😆🔸 前菜🥗
前菜我哋就分別叫咗一個沙律同一碗湯 ,餐湯係忌廉西蘭花湯。餐廳將西蘭花打成茸加入忌廉所以入口都幾滑。個哈密瓜沙律就非常之清新。
🔸 宮崎豚肉眼🐷配日本生蛋🐣壽喜燒汁| $198超級推介呢一個主食!餐廳會將豚肉煮成八、九成熟 切開之後仲見到肉質帶有微微既粉紅色 入口超嫩滑,在沾上旁邊嘅壽喜燒汁同生蛋,肉質更滑,旁邊嘅薯角都都好好食。 🔸 西班牙腸青口海鮮飯| $158我哋嗌咗呢度嘅招牌炒飯,聽餐廳講,佢哋所配嘅海鮮會成日轉。而我哋今次食嘅就係配青口,炒飯嘅配菜豐富,有洋蔥、甜椒、青豆等等。青口都食得出非常新鮮,每粒飯都吸晒海鮮汁嘅精華上次唔會好似一般嘅炒飯咁乾身。
🔸 日式唐揚炸雞我哋仲另外追加咗呢份小食,呢個炸雞係即叫即炸上枱熱辣辣,我叫咗個泡菜沙律醬 識落有少少似明太子味,幾得意。
🔸 泡芙
除咗小食我哋仲追加咗一個甜品 ,間係雲呢拿cream

🔸 前菜🥗

🔸 宮崎豚肉眼🐷配日本生蛋🐣壽喜燒汁| $198

🔸 西班牙腸青口海鮮飯| $158

🔸 日式唐揚炸雞

🔸 泡芙
除咗小食我哋仲追加咗一個甜品 ,間係雲呢拿cream 入口幾香滑,為呢一餐畫上一個完美嘅句號。

🔸 餐飲
我哋分別叫咗兩杯 一杯係招牌西班牙水果茶,另一杯就係coffee tonic。水果茶非常足料入邊有好多種唔同生果例如橙片、藍莓等等 。而且冇落好多糖,所以飲落好健康。杯咖啡既豆味都幾香,好清新。

📍 Still
午餐
  • 日式唐揚炸雞
2023-04-05 27 浏览
呢間餐廳想黎好耐,終於扚起心肝過黎食🤩🤩🤩餐廳裝修好chill,仲有打卡位,最啱我呢啲港女🤭前菜#西蘭花帶子湯 勁特別,無諗過有呢個組合,飲落好香牛油味😻#秋葵沙律好少有秋葵揀,好健康!!!#松葉蟹檸香扁意粉🍝 $138意粉好creamy,但唔會覺得”漏”,有咬好唔係稔到爆既意粉,蟹肉有浸淡淡的海水味,整體唔錯👍#宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁 $198呢個勁爆推介,超好食😋豚肉眼係約8-9成熟,肉質仲有少少粉,好嫩唔柴口,加上好重豬味,加埋汁先正,好特別!係生雞蛋🥚+壽喜燒既feel,配薯菜,Lunch食多少少都唔怕🤭飲品👍🍹熱情果蘋果梳打,甜度啱啱好,解渴😻🍹水果茶,打卡ig-nable,低糖版👍午餐menu每半個月都會轉一次,唔怕食到悶😜

前菜
#西蘭花帶子湯 勁特別,無諗過有呢個組合,飲落好香牛油味😻
#秋葵沙律
好少有秋葵揀,好健康!!!

#松葉蟹檸香扁意粉🍝 $138

#宮崎豚肉眼配日本生蛋壽喜燒汁 $198

飲品👍
🍹熱情果蘋果梳打,甜度啱啱好,解渴😻
🍹水果茶,打卡ig-nable,低糖版👍

午餐menu每半個月都會轉一次,唔怕食到悶😜