餐厅: SPICE Restaurant & Bar
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-03-31 56 浏览
今次黎到尖沙咀諾士佛台呢間食印度野既餐廳,雖然疫情下酒吧都關曬,想飲酒既朋友都可以上去呢間SPICE度飲,呢度位又夠闊,環境又靚,同埋有冷氣,比起係下面飲仲舒服d tin。一班fd係梳化位度飲下酒吹下水,仲可以吸下水煙,都真係幾唔錯嫁。今次就叫左杯黑啤Leffe,飲落唔算好苦好難入口,有少少回甘味,唔太strong,幾岩新手飲既黑啤。叫左個前菜係鷹咀豆泥,好香口,好有油香,食落好滿足。鐵板雞,用左印度既香料去醃,隻味好特別,食厭左平時醃料既朋友一定會好鐘意,點埋佢個綠色source,食落就好juicy好惹味。鐵皮牛,牛肉有d難咬,不過好有鑊氣,鐵板風味好正,配埋個薄餅食真係幾唔錯。芧屋芝士masala,味道好夠,芝士咬落軟綿綿咁,口感好特別,大大啖配埋d醬食,夠曬香口惹味。

叫左個前菜係鷹咀豆泥,好香口,好有油香,食落好滿足。

2021-03-31 51 浏览
今日嚟到尖沙咀呢間印度野,呢間印度野係位於諾士佛台既樓上鋪,一入門口都見到好有印度特色,我哋仲坐咗個靠窗嘅位置好舒服喺梳化位!我哋叫咗鷹嘴豆泥,Chicken tikka, 印度最出名嘅masala, 黑啤,鐵板牛肉, garlic naan~鷹嘴豆泥其實係凍凍地嘅,但入邊嘅油香加埋鷹嘴豆真係好正!面頭啲花生碎簡直係畫龍點睛!Chicken tikka係用鐵板上嘅,上枱嘅時候仲渣渣聲,佢配上一個綠色嘅醬,呢個醬係辣辣地嘅,熱辣辣嘅雞肉再配上呢個醬簡直係一流,塊鐵板令到啲雞肉可以keep住呢個溫度,雞肉都唔會好鞋都好嫩滑!Cottage masala,佢係芝士係好似海綿咁軟霖霖食囉都有啲咬口,感覺好特別~而masala辣辣地咁配埋Garlic naan食簡直係一流!食呢啲包一定要點返Masala嚟食先得!鐵板牛肉入邊配搭左啲洋蔥蕃茄咁,食落都覺得好健康不過其實啲油香令到啲洋蔥更加好食,牛肉就切到一條條咁,食菇落好方便!夠晒香口!配埋黑啤簡直一流!

落好方便!夠晒香口!配埋黑啤簡直一流!
2021-03-31 67 浏览
今次係我第四次來呢間餐廳食,但經過今次後,唔會再有下次😡之前幾次來食可能因為疫情關係,每次都係得幾枱客人,所以餐廳經理侍應態度都幾好。今次可能因為疫情緩和左而且係星期六,所以餐廳客人好多,全場爆滿。當日我係經openrice訂枱的,因為有9折優惠。但當我哋去到餐廳樓下時有人遞左張傳單比我,我見係呢間餐廳的就拿左,上面寫明所有野食都有85折,去到餐廳坐低我地問個侍應係咪有85折,佢就問我哋有冇訂位,我話我哋係openrice 訂咗,之後個女侍應就走左去問個經理,轉個頭個侍應返來同我哋講話因為我哋經openrice訂位,所以只可以用返openrice 個優惠。我哋覺得唔合理,所以就同個侍應講咁你取消我哋openrice 訂位當我哋係walk in 來食飯,個侍應再走去問經理,經理話經openrice 訂位餐廳係取消唔到,最終擾攘左幾次之後,個經理終於肯親自行來我哋張枱,我哋再同個經理講返成件事,個經理話你哋可以自己取消返個訂位,最後只係講左一句up to you. 而當時由於已經過咗我哋訂枱時間,所以最終openrice訂位我係取消唔到。而最後埋單時餐廳連openrice 9折優惠都冇比到我哋,係我哋見到張單同個侍應講佢地先比返9折我哋。兩日後我收到openrice email,通知我係呢間餐廳嘅訂位已經取消咗,原因係客人取消。當下我就覺得好奇怪,當日我明明係取消唔到訂位,而餐廳亦同我講個訂位取消唔到,所以我哋就決定send email 去openrice 問清楚成件事,而最終openrice的回覆竟然是餐廳於當日並沒有確認我哋的訂位,反而係兩日後取消左我哋當日的訂位。餐廳咁做原意何在?我拿住你張85折的傳單上來食飯,但你同我講因為我哋訂咗枱所以冇呢個優惠,但最終你連訂位的9折優惠都冇比我哋,而且仲要呃我哋你哋取消唔到我哋的訂位👎🏻😠
2021-03-27
2021-03-30 62 浏览
一想食印度野就會諗起呢間餐廳,食物水準一向都好好,環境又有中東風情。chicken tikka pizza, 呢度啲pizza 連批邊都有醬汁,唔怕食到尾乾啃啃,讚!本身個pizza 都好正,芝士夠多,雞肉都好味!Egyptian mixed grilled platter, 兩個人夠晒食,入面有羊肉丸,羊架,羊肉腸同雞胸肉。對於未食過羊肉丸同腸嘅我哋都覺得好新奇,味道都唔錯,羊架燒得好香,有種印度秘製醬汁嘅味,而個雞胸肉就好滑,好味!跟咗個蕃茄湯,酸酸地好開胃!

跟咗個蕃茄湯,酸酸地好開胃!
2021-03-28 120 浏览
疫情下生活節奏都打亂晒減少左約朋友出街😣今晚難得約到朋友一齊食飯就揀左間比較cozy嘅餐廳☺️餐廳位於大廈2樓上到門口見到裝飾設計都好有格調✨外藉店員好親切問我地有冇訂位原來平日都好多booking入到去見到都有7成入座率下次黎一定記得要book枱!坐低好快有店員比menu我地~咁岩撞正happy hour未叫野食先叫野飲😆drink menu各式各樣嘅酒都有🍷🍹🍸🍺亦有提供非酒精飲品~Restaurant & bar又點少得shisha!可惜第二日要返工唯有等下次🥴最後揀左Pina colada同Somersby放工輕鬆飲返杯🍻Hawaiian 10” $120芝士份量超多!岩岩上枱熱辣辣仲可以拉絲🧀Topping放得好平均唯一挑剔位係餅底有啲厚Lemon Pepper Calamari $120一上枱就比個份量嚇親炸粉同魷魚唔會分離薄薄嘅炸粉帶點檸檬味🍋新鮮炸起特別彈牙~Butter Chicken $130+ Cheese Naan $40係香港好少見有butter chicken依度甜得黎唔會好漏~雞肉好入味😋叫印度咖哩一定要配埋naan!naan嘅選擇多Orignal、butt
疫情下生活節奏都打亂晒

上到門口見到裝飾設計都好有格調✨
外藉店員好親切問我地有冇訂位
原來平日都好多booking
入到去見到都有7成入座率
下次黎一定記得要book枱!
坐低好快有店員比menu我地~
咁岩撞正happy hour
未叫野食先叫野飲😆
drink menu各式各樣嘅酒都有🍷🍹🍸🍺
亦有提供非酒精飲品~

Restaurant & bar又點少得shisha!
可惜第二日要返工

Lemon Pepper Calamari $120
一上枱就比個份量嚇親
炸粉同魷魚唔會分離
薄薄嘅炸粉帶點檸檬味🍋
新鮮炸起特別彈牙~
Cheese  Naan

係香港好少見有butter chicken
依度甜得黎唔會好漏~
雞肉好入味😋
叫印度咖哩一定要配埋naan!
naan嘅選擇多
Orignal、butter、garlic等等
Cheese naan芝士味唔會過重
就咁食有淡淡嘅芝士味~
點埋咖哩一樣咁夾🤩
Hawaiian
Lemon  Pepper  Calamari
Cheese  Naan
  • Butter Chicken
2021-03-28 59 浏览
今日同老公仔打完網球去尖沙咀好想食一間真正嘅印度菜。這間餐廳印度菜非常正宗幾啱香港人食香料味適中唔會太辣,配上印度米飯真係一流。masala真正印度芝士薄餅,是我同老公心愛之選。超過15種印度香料唔單止衹是curry,配上意大利番茄,再加其他嘅香料真係令人心曠神怡,再加上佢哋嘅印度薄餅放返去到印度一樣。我自己女仔比較鍾意飲佢哋嘅印度紅茶。最緊要可以解辣夠正宗同埋減肥。餐廳鄰近地鐵站真係非常方便。情人節去就最啱。😊
今日同老公仔打完網球去尖沙咀好想食一間真正嘅印度菜。
餐廳鄰近地鐵站真係非常方便。情人節去就最啱。😊
2021-03-28 97 浏览
平時都好少機會食印度菜今次有朋友推介呢一間諾士佛台嘅餐廳🍴於是決定試吓一坐低就叫咗個印度前菜小食茄子泥 ZAALOUK $85茄子蓉配大蒜 香菜 新鮮檸檬汁和初榨橄欖油 好smooth 又一d都唔會膩所有前菜都會跟配皮塔餅 不過份量就得一塊🤣 所以建議大家都係另外再叫薄餅點茄子蓉食Mango smoothie $60朋友本身仲擔心係等於Mango lassi  因為佢喺另外一間印度餐廳飲過一杯芒果飲品佢話係非常之甜甜到飲唔到🤣🤣 不過呢一杯係好正常好好飲嘅芒果奶昔上面仲有啲cream 打卡影相都正特制印度烤雞肉(必叫!)$120烤雞肉放在鐵板上 上到枱仲係熱辣辣(睇相都見到有幾多煙)🤣🤣係平時其他餐廳唔會食到嘅風味  一試就愛上了 牛油雞 蕃茄煮燒烤雞塊 $130呢個菜式完全唔辣 食落好重牛油同蕃茄嘅香味👍🏻 相對印度烤雞肉會較為清淡一點 另外加配咗芝士薄餅 點住sauce 食 🤤🤤整體來講都係一個非常好嘅體驗 令我對印度菜式有嶄新的想法原本以為印度菜都係好辣好重口味 之後到有機會都會再黎試吓其他印度菜
平時都好少機會食印度菜

牛油雞
  • 芝士薄餅
  • 印式烤雞肉
2021-03-25 77 浏览
難得晚市重開一排,梗係要去食啲好嘢👍 今次去咗諾士佛台嘅一間印度餐廳,一到門口就已經好有空間感室內仲有幾個梳化位,超闊落食物選擇非常之多,除咗以下嘅印度菜,仲有意粉, burger等等前菜叫咗個Hummus, 其實係鷹嘴豆 磨成泥,配上松子、果乾、橄欖油等等,口感非常軟滑仲附送pita bread,可以夾住食主菜就有Butter Chicken入口甜甜地,小辣,香味迫人雞件無骨,仲好嫩滑另外嗌咗個Cheese Naan, 芝士味香濃,點嚟食就啱哂!最後仲有個Lamb Tagine, 啫係燉羊肉醬汁偏鹹,但配返個Couscous(粗麥粉),撈埋食就啱啱好整體非常不錯

室內仲有幾個梳化位,超闊落

仲附送pita bread,可以夾住食

Hummus

主菜就有Butter Chicken
入口甜甜地,小辣,香味迫人
雞件無骨,仲好嫩滑
Butter  Chicken

最後仲有個Lamb Tagine, 啫係燉羊肉

Lamb  Tagine

整體非常不錯

Hummus
  • Butter Chicken
2021-03-24 575 浏览
尖沙咀一間都幾出名嘅印度餐廳聽就聽得多 但係真係第一次去試🤣裝修簡約舒服 今次坐咗卡位嘅位置 都好闊落 坐得好舒服食物質素真係幾好 下次有機會都會再嚟食!🤩🤩.Achari Chicken Tikka $120每次去印度餐廳都會叫呢個印度🇮🇳著名的烤雞烤雞放上鐵板熱辣辣🔥🔥輕輕灑上檸檬汁肉質不會太乾身🤤不過要注意佢都係有少少微辣嘅🌶唔食得辣可以同職員講聲唔好整咁辣都OK☺️.🍖Sheek Kebab $140烤羊肉串燒去餐廳之前喺OpenRice睇到有人comment話羊肉串燒好「蘇」味道比較濃郁🧐🧐但係我哋又想試吓羊肉估唔到叫咗之後好有驚喜喎😳我覺得羊肉串燒超好食一啲都唔「蘇」切落去肉質都非常林身🤩🤤我覺得呢個比烤雞更好食😛當然亦都有點配餐廳提供嘅薄荷醬汁 口感更加清新☘️.🍨第一次試「印度雪糕」🤪🤩印度菜食得多但係印度雪糕都係第一次食☺️之前食過中東嘅甜品覺得好甜自己唔係太接受到所以都擔心印度甜品會太甜🤣估唔到有驚喜🤤🤤.印度雪糕 Kesar Kulfi $65Traditional Indian ice cream flavored with saffron and nuts印度雪糕奶
尖沙咀一間都幾出名嘅印度餐廳

不過要注意佢都係有少少微辣嘅🌶
唔食得辣可以同職員講聲唔好整咁辣都OK☺️
🍖Sheek Kebab $140
去餐廳之前喺OpenRice睇到有人comment
話羊肉串燒好「蘇」
味道比較濃郁🧐🧐

Chicken  Tikka
印度雪糕
  • Chicken  tikka
2021-03-22 47 浏览
SPICE Restaurant & Bar主打印度菜,仲有西餐可以選擇,同時亦係酒吧,更有水煙提供!餐廳環境一流,空間感高,而且有情調!Butter Chicken $130牛油烤雞係我食印度菜必點嘅菜式! 醬汁非常濃郁,而且香滑帶蕃茄、奶油味及印度香料味,加上烤雞肉,好滋味!Garlic Naan $40Garlic Naan與Butter Chicken始終係絕配!Sheek Kebab $140羊肉串嘅羊羶味輕微,帶印度香料味,點少少檸檬汁及青醬,味道更佳!Somersby $498點前係Happy Hour,抵飲!

Butter Chicken $130

Garlic Naan $40

Sheek Kebab $140

Somersby $49

8點前係Happy Hour,抵飲!
2021-03-20 67 浏览
諾士佛臺二樓印度餐廳驚喜呢!入到去充滿印度風味,燈呀擺設好精緻,環境真不錯!店員大多似係外國人,主要英文溝通。今日午餐入座率不高,可能位於二樓,但食好野不怕遠,最緊要好食!.牛油雞 $130 😋😋😋😋😋必叫!醬汁真係令人狂口水分泌,胃口大開!充滿印度香料味但又不會過濃搶晒雞味,適中又令配合食嘅烤餅層次分明!.大蒜印度烤餅 $40 😋😋😋😋好香蒜味,夾牛油雞一流!記住叫!.印度燒雞薄餅 $130 😋😋😋😋我哋叫了10寸,兩個人食好足夠!!pizza上點點芫荽
諾士佛臺二樓印度餐廳
牛油雞 $130 😋😋😋😋😋
大蒜印度烤餅 $40 😋😋😋😋
好香蒜味,夾牛油雞一流!記住叫!
印度燒雞薄餅 $130 😋😋😋😋
我哋叫了10寸,兩個人食好足夠!!pizza上點點芫荽
2021-03-20
  • 牛油雞
2021-03-19 37 浏览
是日約咗兩個朋友食晚飯,行開尖沙咀又想食印度菜。除咗重慶大廈之外尖沙咀仲有另一間選擇,就係位於諾士佛台呢間餐廳。平日嘅夜晚人唔算多,我地安排坐近吧枱嘅四人座。今日叫咗安格斯牛。cheese naan仲有butter chicken。飲唔方面我地分別叫咗house gin, strawberry smoothies,仲有一杯tea.先講安格斯牛扒我哋叫咗medium,牛扒入面充滿肉汁。而且生熟度啱啱好。每一啖都好juice。而配嘅薯條係我鍾意嘅粗薯條。份量亦都好多。之後就係butter chicken, 醬汁充滿著香味。而且入面啲雞勁滑。配合著cheese naan去食。可以話相當之夾。整體來講,呢一餐無論環境定食物嘅質素都相當之高水準。

整體來講,呢一餐無論環境定食物嘅質素都相當之高水準。
2021-03-18 36 浏览
今日黎左尖沙咀既<<SPICE RESTAURANT &BAR>>食<印度>晚餐超級靚同大既一間餐廳❤️❤️❤️好適合情侶拍拖👫或者同三五知己食飯既地方______________________________芝士辣肉雙腸 Pizza好好食🤤🤤🤤好足料🤤🤤🤤好多芝士同辣肉腸個pizza底亦好好食!炸到勁香脆🤤🤤🤤❤️味道好好食食得出好多香料🤤🤤🤤好入味
今日黎左尖沙咀既
超級靚同大既一間餐廳❤️❤️❤️
好適合情侶拍拖👫或者同三五知己食飯既地方

芝士辣肉雙腸 Pizza好好食🤤🤤🤤
好足料🤤🤤🤤好多芝士同辣肉腸
個pizza底亦好好食!

炸到勁香脆🤤🤤🤤❤️味道好好食

食得出好多香料🤤🤤🤤好入味
2021-03-17 56 浏览
香港貴為美食之都,人們都很輕易在這彈丸之地以合理的價錢找到和嚐到各國的美食。今天我要推介的這一家Spice restaurant and Bar位於尖沙咀,主打印度特色菜。我和女朋友二人點了以下美食1. Buffalo chicken wings ($80) 絕對超值,有6隻,重點是味道絕佳2.Butter Chicken ($130) 這個是店員推介。因為一般印度菜香料比較重,未必適合香港人口味。而這款是很多人到來必點的! 簡單理解就是溫和入口的雞件加上地道易入口的印度咖哩。3. Cheese naan ($40) 印度薄餅!有咖哩,又想體驗印度文化,怎可不點呢4. 除了上述,還點了一杯flat white, latte 及牛肉漢堡。好吃的,可是相對印度菜欠一點特色!整體而言,價錢不貴,味道豐富,在我們用餐期間也有不少印度人入座。可見這裡可是有風味「正宗」保證
我和女朋友二人點了以下美食

2021-03-17 40 浏览
SPICE Restaurant & Bar 喺尖沙咀諾士佛臺,主打印度菜、西餐、仲有清真認證食品!一入門口就聞到淡淡的香料味,真正名符其實!Hoegaarden $558點前Happy Hour落單只需$55就有成pint draft beer,真係勁抵玩,8點前真係要Order定幾杯!Lemon Pepper Calamari $120炸到卜卜脆嘅魷魚,送酒一流!仲有跟他他醬、泰式甜辣醬、同埋檸檬,三款食法輪住食,點食都唔會厭!Sheek Kebab $140富有香草味嘅草肉串,鐵板上出晒煙熱辣辣,羊肉串只帶少少羶,唔食羶嘅話,點少少青醬已經可以Cover到!最正嘅就係羊肉串一啲都唔乾同埋硬,而且仲要幾Juicy下,高質!Butter Chicken $130印度名菜,SPICE嘅Butter Chicken汁底仲要比出面嘅更為香滑,真係好食到停唔到!Garlic Naan $40有Butter Chicken又點可以冇Naan?就咁食已經幾香口,點埋Butter Chicken啲汁食真係正到冇朋友,搞到要Encore多一籃!

Hoegaarden $55

Lemon Pepper Calamari $120