2019-02-18 728 浏览
🌹🍓荔枝紅莓玫瑰蛋糕🍰佢地家嘅蛋糕打卡一流 送比女仔實好開心姐係我😂 好多謝我班好姊妹送個靚蛋糕比我其實之前都睇過佢哋啲蛋糕覺得好靚好吸引加上我真係超鍾意玫瑰花 收到呢個蛋糕真係好驚喜呀呢個蛋糕有好靚嘅鮮花係面😍入面有3層海棉蛋糕 好鬆軟用咗好棉滑嘅cream相隔Cream入面荔枝紅莓玫瑰味jelly🌹仲有士多啤梨粒🍓Cream食落去好清新 唔會太甜 Jelly有好香玫瑰花味 加埋士多啤梨酸甜好開胃我鍾意呢個蛋糕因為佢唔會得個樣有好多蛋糕都係得個靚字食落去唔好食但呢個蛋糕又有外表又有內涵下次有朋友生日都會嚟買蛋糕慶祝❤️❤️
SP Blossom

但呢個蛋糕又有外表又有內涵
下次有朋友生日都會嚟買蛋糕慶祝❤️❤️
2019-02-12
SP Blossom
每次經過都覺得呢間餐廳好ladies.於是去食 雞扒泡菜蕃茄risotto.真係好好食 睇個名奇奇怪怪又泡菜又番茄 但味道超級夾risotto飯質剛好 唔會太林 每粒飯都包住泡菜番茄既味道 又有泡菜咬口 泡菜既辣味同番茄既香味酸味非常夾 而且雞扒真係好嫰口 好滑至於SP blossoms pancake, PANCAKE算薄身 蛋味唔係太出反而水果幾新鮮鮮甜 雪糕有驚喜 係好香莓味 好滑口而牛奶味唔重 好好食甜品就叫了LOVE 同 SP Bouquet相對love好食d 佢係peach味唔太香而cheese味重sp bouquet就食到berry味食唔到荔枝味 成個combination唔太夾
真係好好食 睇個名奇奇怪怪又泡菜又番茄 但味道超級夾
泡菜既辣味同番茄既香味酸味非常夾 而且雞扒真係好嫰口 好滑

甜品就叫了LOVE 同 SP Bouquet
2019-02-15 356 浏览
香港想找一家西式tearoom, 真係唔多。本想去Tea WG,最後決定來SP flower 吃個早餐,目的想喝到壺靚靚花茶。點了一份牛油果煙三文魚沙律,兩大片煙三文魚,dressing 好味道,貌相不過不失,但份量有點不足,好想點多一份🤪配上草本花茶,原片茶葉放在茶袋內沖泡,可以期望太高,沒有玻璃壺只是一隻杯,茶質味道還好,沒什麼特別!整體環境舒適,坐得舒服😌可以考慮再來試下花型甜品🍮同埋單點一款花茶。
香港想找一家西式tearoom, 真係唔多。

整體環境舒適,坐得舒服😌
可以考慮再來試下花型甜品🍮
同埋單點一款花茶。

2019-02-15
$120 (早餐)
2019-01-14 1023 浏览
話說同知心好友提議食過tea or brunch 咁岩我番新工 咁老友就話同我慶祝一下大家都番尖沙咀番工 咁我老友好好一早請定假同我黎呢到食野雖然呢到都係尖沙咀區 但呢間餐廳令人覺得好舒服 待應服務又好好 好值得一齊讚咁我地就叫左一個all day breakfast 炒蛋好creamy 好滑 雞扒好滑煎得好香另一個係煙三文魚煎蛋配waffle 煙三文魚好香好正 質感都幾好再佩一杯咖啡 真係好爽呀 加上環境真係唔錯 不停同我老友係咁影港女相多謝我老友慶祝我搵到份新工
話說同知心好友提議食過tea or brunch
加上環境真係唔錯 不停同我老友係咁影港女相
多謝我老友慶祝我搵到份新工

2019-01-02
2019-01-10 888 浏览
今次同閏蜜慶生,就選擇左呢間超夢幻的餐廳,餐廳裝修以花花為主題,簡單,精緻又優雅,女士一定會喜歡。店內坐位唔算太多,我們晚上7時來到只有一檯客人,客人不多,坐得寬敞,感覺非常放鬆。煙三文魚沙律,沙律菜好新鮮,配埋煙三文魚,唔錯。和風帶子意粉,帶子好大粒,好鮮甜,意粉煮得剛剛好,好彈牙。雞肉牛油果意大利飯,意大利飯很CREAMY,配有少少牛油果味,食落唔膩。當然,黎呢度不可不食甜品,想店員預先在碟上寫上祝福字句,訂檯時記得先同店員講,來到才選蛋糕就可以,呢間應該係我所見過手字寫得最靚既一間。靚蛋糕配靚字,一絕,蛋糕絕對唔係得個樣,非常好食。左:雜莓慕絲,外面係酸酸甜甜既雜莓蛋糕,裡面係啫喱右:黑加侖子乳酪,好香黑加侖子味,蛋糕好滑

煙三文魚沙律,沙律菜好新鮮,配埋煙三文魚,唔錯。

和風帶子意粉,帶子好大粒,好鮮甜,意粉煮得剛剛好,好彈牙。

左:雜莓慕絲,外面係酸酸甜甜既雜莓蛋糕,裡面係啫喱
右:黑加侖子乳酪,好香黑加侖子味,蛋糕好滑
2018-08-21
庆祝纪念
生日
2019-01-09 716 浏览
朋友介紹尖東有間cafe好夢幻,就決定試試地點好易搵,我哋6點幾到都只係有一枱客,店員安排我哋坐響最入面,靜靜地可以傾下計。唔知係未冬天關係,店內並無花,只有一啲枯咗嘅花枝,無相咁靚。我哋4個人叫咗3個餐,份量已經好足夠安格斯牛肉青咖哩燉飯青咖哩味道好重,食到濃郁嘅椰漿味,辣辣地幾開胃。泰式茄子切得比平時啲咖哩料理細粒,方便食。安格斯牛肉肉味濃,不過食嘅時候有啲涼咗和風北海道帶子櫻花蝦味噌燉飯擺碟好靚,有3粒勁大粒嘅帶子味道淡淡地,味噌燉飯有啲鹹,可能要配埋黑醋,不過朋友唔鍾意食醋就冇加到燉飯中和風味噌雜菌扁意粉最期待個甜品SP Bouquet超靚,同相係一模一樣,入面係啫哩同蛋糕夾層,外面係雜莓慕斯包住,酸酸甜甜咁,最外面一層蛋糕就比較甜,夾埋啲慕斯食就啱啱好。不過可能雪得耐,底層嘅蛋糕有小小乾,不過整體都好好食地點方便同幾靜,方便三五知己聚舊傾計,不過晚餐時段有小小貴賣相 5/5口感 4/5味道 5/5番食率 3/5
朋友介紹尖東有間cafe好夢幻,就決定試試

我哋4個人叫咗3個餐,份量已經好足夠

安格斯牛肉青咖哩燉飯
青咖哩味道好重,食到濃郁嘅椰漿味,辣辣地幾開胃

和風北海道帶子櫻花蝦味噌燉飯
擺碟好靚,有3粒勁大粒嘅帶子

和風味噌雜菌扁意粉

最期待個甜品
SP Bouquet

地點方便同幾靜,方便三五知己聚舊傾計,不過晚餐時段有小小貴

賣相 5/5
口感 4/5
味道 5/5
番食率 3/5
2019-01-07
2018-12-30 871 浏览
平時最怕去啲港女打卡餐廳 九成九睇得又唔食得 呢間餐廳喺尖東果堆五星級酒店嗰頭係慶祝靚女朋友生日特登搵嘅👯‍♀️入邊啲裝修真心好精緻優雅 入邊有好多花花 最啱幾個女仔放假週末出嚟坐下飲下茶 影下相打下卡果日隔離幾台都係日本師奶嘆下午茶 又或者係韓妹遊客咁叫咗兩個下午茶餐 一個係靚靚日式士多啤梨pancake跟左個粉紅色既醬俾人淋落去 以為佢係普通碎料 結果原來係勁香嘅玫瑰花醬🌹 食落去當下真心surprised 原來係用真玫瑰花整嘅 貴都貴得有道理😂另外一個係有機雞扒配窩夫 雞扒好好食嘅啲肉都好嫩滑 但係窩夫略嫌有啲乾好彩朋友個pancake有啲玫瑰花醬加埋一齊食就啱啱好❤️🌟不過雞扒加窩夫呢個配搭有啲有趣 跟餐加錢有花茶飲 我叫咗一個桂花茉莉烏龍 就真係普普通通冇驚喜 嗰$30真係可以慳返叫其他嘢😂朋友叫咗個beautiful morning 花茶 酸酸甜甜喺提神的 結果成餐我係咁搶住佢杯茶飲 之後個壺桂花茉莉烏龍就擺咗埋一邊😂😂為咗慶祝朋友生日特登叫咗兩個甜品仔擺埋一齊即時問店員可唔可以寫上生日字句佢哋好好 比多隻白色嘅碟我 幫我寫埋落去隔咗一段時間 而家已經唔太記得果兩粒小蛋糕係咩味
平時最怕去啲港女打卡餐廳 九成九睇得又唔食得

之後個壺桂花茉莉烏龍就擺咗埋一邊😂😂

為咗慶祝朋友生日特登叫咗兩個甜品仔擺埋一齊
即時問店員可唔可以寫上生日字句
佢哋好好 比多隻白色嘅碟我 幫我寫埋落去
隔咗一段時間 而家已經唔太記得果兩粒小蛋糕係咩味 但係記憶中 影相又靚 食落去都好好味 唔係死甜同假味 好多層唔同質地cream/mouse/蛋糕底/生果堆砌而成
好有層次感 個價錢真係值回票價既

平時真係好少打咁大篇 係真係同朋友喺呢度食得好開心 朋友都好驚喜係咁影相 成個dining experience very perfect!😍
雖然埋單價錢係有啲貴 兩個人食下午茶 叫咗好多嘢 要成五百幾蚊 但係如果重要日子洗一兩次錢 係開心嘅😇
佢櫃檯啲蛋糕好鬼靚 遲啲另一個朋友結婚bridal shower 應該會買黎恭喜佢🥰

2018-11-04
庆祝纪念
生日
  • Garden  Blossom  Pancake
  • SP  Bouquet Cake
  • Beautiful  Morning  Tea
2018-12-26 676 浏览
生日月份就是不斷的慶祝活動今日就是跟兩位美美的閨密到這家唯美的餐廳餐廳位置在尖東位置尚算方便只是外貌未算很特別若非刻意尋找有可能會錯過這家店甫進餐廳感覺截然不同我們選的是窗邊陽光充足是森系的裝璜可是餐桌略為密集我們訂了下午茶的時份叫了一個下午茶另外一個小小的生日蛋糕下午茶的點心精緻味道普通然後是個蛋糕造型賞心悅目蛋糕上的裝飾是鮮花十分之少女心味道方面亦是普通總括而言這是一家十分適合拍美美照片的餐廳
生日月份

味道方面亦是普通

總括而言
這是一家十分適合拍美美照片的餐廳

2018-12-19 490 浏览
看到網上訂座有9折優惠,與同事一起慶祝聖誕節,無想過4道菜足足等35至1個鐘,又錯單,嚴重人手不足,1人侍應加1人廚師照顧30位客人,相信茶餐廳速度一定快過它。奉勸各位趕時間,勿食此餐廳。
2018-12-19
  • 南瓜湯,窩夫,花茶都不錯
2018-12-10 488 浏览
Came here at the recommendation a friend. Service was okay, tea is overpriced and nothing special. They charged me 10% service charge for placing a teapot on my table. Not worth it and prefer to go back to a more legitimate tea room in Tsim Sha Tsui like Phoenix Tea, who provides fantastic service and better tea. Did not try the food.
2018-12-06 643 浏览
尖沙咀通常都有好多唔同嘅甜品店,今次唔去厚福街!今次就去咗其中一間嘅甜品Cafe!一入到去就見到所有嘢都係粉紅色,好適合女仔去打卡影相嘅好地方!我同朋友搵左個位之後,就叫左一個tea set同埋兩件cake!Tea set都係以粉紅色同埋紫色為主,味道方面茶味蛋糕濃烈,三文魚及小型漢堡包味道一般。反而兩件cake食落肚,覺得更加入味,同埋冇漏嘅感覺!推薦大家食cake!下次有機會嘅話都可以試吓佢其他蛋糕仔
2018-11-14 964 浏览
有朋友生日,想搵一個好食又靚嘅蛋糕,上網見到呢間啲蛋糕都好似幾靚,於是就去訂一個!朋友同自己都中意食綠茶味嘅嘢,所以就揀左個綠茶味既蛋糕試下。蛋糕有淡淡的綠茶味,cream不算好多亦不會太甜,食完都唔會覺得好滯好膩。而且蛋糕面配有花朵裝飾,最啱就係影相呃like,之後大家一齊歎。

外卖自取
2018-11-12 745 浏览
終於來到Happy Friday, 可同朋友鬆一鬆,食一頓舒服飯。網上見這間是花草系小清新café,感覺在這兒談心食飯應該是會很放鬆,加上找到原來他們有網上訂座的晚市early bird優惠,相信會是一個不錯的選擇。來到店面感覺已經很不錯,因為鄰近尖東,人流相對較少,感覺十分寧靜。驚喜位是原來現在已經有聖誕裝飾,從窗外望着去,已經相當有節日氣氛。每一台都擺放了一些滿天星,配合不同的小花瓶,真的很有少女感覺。店內主要都是粉色為主,如果想影靚靚的港女相,我是絕對推介的,哈哈前菜先來一碗手工湯配脆片,湯十分滑身,再配一口脆片,口感恰到好處。沙律菜亦十分新鮮,配的是我最愛的黑醋。之後來到主菜 - 天然雞羽衣甘藍南瓜燉飯。南瓜相當入味,飯身不會像傳統的risotto 那麼硬身,配上半溶的芝士,每一口都十分creamy而不膩,是享受啊最後便上甜品碟,精緻伴碟再加少女心顏色,如店的主題一樣,心花怒放,證明我選這間來放鬆是對的。一開始已經知道蛋糕才是它的主打,有機會一定再來朝聖甜品!當然分享來說,環境和食物是真心不錯,但是性價比就一般般,價錢比起一般消費較高,我也是因為Happy Friday 才決定

一開始已經知道蛋糕才是它的主打,有機會一定再來朝聖甜品

當然分享來說,環境和食物是真心不錯,但是性價比就一般般,價錢比起一般消費較高,我也是因為Happy Friday 才決定來消費的哈哈!
2018-11-09
2018-11-12 498 浏览
I went to this restaurant as introduced by my friend, it is highly recommend for photo shooting on food and check in shop...i order a “all day breakfast” which i think they name it like “all good day” and it has croissant, scrambled eggs, mushroom, salad, tomato, yogurt and chicken breast or u can pick parma ham, the food is delicious and the atmosphere is so relax...
2018-11-12 586 浏览
今日補完習就嚟到少女風嘅cafe 💁🏻‍♀️⭐️⭐️SP FLOWER and TEA ROOM🌈🌈 故明思意就係指主打茶飲同花花蛋糕嘅餐廳啦!我地星期日約1315到,bk左枱所以有位ge.用餐時間係90分鐘⛅️ 叫左個all day breakfast☀️☀️要148蚊,包南瓜湯,main同野飲,價格係偏貴,不過餐廳裝修撘救🙇🏻‍♀️ set野雞扒幾香,係細左d. 牛角包都松化ge🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️ 南瓜湯反而幾正,夠creamy🎃另一個要左Chicken with waffle💖 番茄好juicy! Waffle 非常厚身,有4大件,相信甜食應該更出色🤨 之後加左48蚊要LOVE cake💁🏻‍♀️靚就好靚,但味道真心不能接受!非常甜!似係落左白朱古係面🤨所以只要整走外面個層粉紅色野成件事會合格番😀入面係有d mousse geh. 酸酸地,還可以😺 但比48蚊食一件咁精緻嘅蛋糕其實味道係應該要有番咁上下,但冇諗到會甜到如此冇誠意🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

故明思意就係指主打茶飲同花花蛋糕嘅餐廳啦!

叫左個all day breakfast☀️☀️

之後加左48蚊要LOVE cake💁🏻‍♀️