2018-08-11 1553 浏览
生日蛋糕,普通餅店已經食到悶,今次席著朋友生日,就搵到呢間位於尖東既「SP」甜品餅店!!由於是前一晚經whatsapp預訂,銀行過數,所以唔須要親身落訂,十分方便👍🏻!簡左個細size馬卡龍洛神花紅莓蛋糕!蛋糕唔係好大個,勝在精緻!切開有新鮮士多啤梨果肉,d cream好軟好滑,但又唔會好甜,一d都唔漏😋。個蛋糕底好鬆軟👍🏻。平時食macaron覺得好甜好漏,但呢個唔會好漏,本人比較接受!
2018-08-11
外卖自取
2018-08-09 793 浏览
相約友人lunch,又係友人揀既少女風cafe,一入門口,已經比玻璃櫃入面既蛋糕吸引到,好精美😍友人點了個沙律,而我點了雞扒羅勒意粉。個意粉好香,羅勒味好濃郁意粉既硬度適中,都唔錯既飲品點左藍莓smoothie,係新鮮水果打成既 飲到d果皮😋食完飲完已經好飽 下次有機會要試下甜品!
相約友人lunch,
又係友人揀既少女風cafe,
一入門口,已經比玻璃櫃入面既蛋糕吸引到,好精美😍

友人點了個沙律,
而我點了雞扒羅勒意粉。
個意粉好香,羅勒味好濃郁
意粉既硬度適中,都唔錯既

飲品點左藍莓smoothie,
係新鮮水果打成既 飲到d果皮😋
食完飲完已經好飽 下次有機會要試下甜品
2018-08-07 677 浏览
今日 我地中午準備了,和朋友慶祝佢 baby shower, 較早時,已經有一個朋友同 店員先溝通了, 佢安排了一個比較私人(獨立)一點既位置比我地。 當然有最低消費 但價錢總算合理的。慶祝活動,當然不少得 我地最愛訂既 party penguin! 可以先設計再印上獨一無二既波波上 有左佢成個擺設即靚左好多選擇SP 當然因爲旦榚好精美,最岩我地想扮扮少女影下相,食物方面 都有其他 意粉西餐!食滿指定金額仲可以即時入會成為會員,當生日月份 會送一個指定蛋糕!

有左佢成個擺設即靚左好多

雞扒  配  格仔餅
火腿  配  格仔餅
雞扒  配  格仔餅
火腿  配  格仔餅
2018-08-02 735 浏览
我同閨蜜聚會就最喜歡搵D坐得舒服,環境優美,影相靚靚既地方啦,之前睇人地介紹過哩間餐廳,覺得好適合我地,所以今日早餐就決定去試下啦!成間舖都係花花草草,真係好清雅舒適呀!哩度D甜品都幾精緻噶喔!我地嗌左個鮮果乳酪pancake,真係好靚呀,影相都可以影成個鐘呀個pancake蛋味好濃,有D士多啤梨,藍莓,桑子做裝飾,加埋D糖霜,都幾正喎!總體來講都OK既,味道都唔錯,最緊要坐得舒服影得開心!!影左好多相呀!

總體來講都OK既,味道都唔錯,最緊要坐得舒服影得開心!!
影左好多相呀!
2018-07-25 600 浏览
pretty pretty pretty! I told my mom to get this cake for me, and it is totally worthy! The flower combination is perfect, and it comes with a silver candle. We actually keep those little dry flowers as home decorations haha. The cake tastes so light, and you can taste the rose too. For this price, what else you can ask for lol

2018-05-12
2018-07-22 652 浏览
餐廳以浅淡杏色裝飾,有點歐洲小店風味,而且非常女性化,從餐牌得知,原來餐廳主人是一位女士。這裡似乎標榜健康食物,食評好多都有介紹呢度嘅鹹味窩夫,決定試下。烤有機雞排番茄窩夫由以下五樣食物組成,買相精緻,附上微甜嘅甘筍鮮磨做成嘅醬汁,健康又好味,不過需要等差不多20分鐘先有得食,頗認真的製作!(1) 烤有機雞排皮薄不膩,肉質算滑,可能標榜健康食物,不太濃味,但仍然稱得上好味。(2) 慢煮蕃茄可能慢煮關係,能鎖住蕃茄汁,加上Rosemary嘅調味,清新香口。(3) 焦糖洋蔥雖然話係焦糖,但係其實帶一啲酸,似乎係用醋調味,洋蔥係煮熟,但仍保持爽口,難得!(4) 窩夫外脆內軟,做到100分,令我喜出望外👍🏻(5) 素菜(芝麻醬)好味,但未見特色。

(1) 烤有機雞排

(2) 慢煮蕃茄

(3) 焦糖洋蔥

(4) 窩夫
外脆內軟,做到100分,令我喜出望外👍🏻

(5) 素菜(芝麻醬)
好味,但未見特色。

2018-07-22
2018-07-19 588 浏览
今次既晚餐簡左充滿少女味道既餐廳,由於我係一個花痴,所以呢度以花做主題,我一定點都要來一次!!入到來第一眼就比個玻璃櫃入面的蛋糕吸引住!!簡單的蛋糕配上乾花裝飾,簡直超吸精!!餐廳既裝飾都好靚,有木既顏色又有雲石,再加一d乾花,簡單又唔花巧,好正!!因為掛住影相差d忘記左睇野食,menu超靚,簡食咩都簡左好耐,最後簡左waffle同pancake再加2杯飲品鮮莓荔枝玫瑰pancake係個超靚既甜品, pancake好有蛋味,有乾花有蝴蝶做裝飾,糖霜放得岩岩好,唔淡又唔甜!!不過pancake簿身左d,如果可以厚d同埋大份d會更好烤雞排番茄窩夫的雞排煎得一d都唔老,仲好有味!!配waffle同南瓜醬好食,估唔到咸食加甜食呢個配搭唔差!!加埋芳香花果茶同smoothie咁就消磨左一個下午

鮮莓荔枝玫瑰pancake

烤雞排番茄窩夫

加埋芳香花果茶同smoothie咁就消磨左一個下午

下午茶
  • 鮮莓荔枝玫瑰pancake
  • 烤雞排番茄窩夫
1K
2018-07-01 939 浏览
為你分析及解剖一下,💐花癲狂在 SP flower & Tea Room 的 Tea Garden for two person(二人下午茶精選)有啲乜東東🤓🤓 鹹點: 煙三文魚迷你漢堡及巴馬火腿番茄啫喱撻。甜點: 烙神花茶啫喱,茶香馬卡龍,果香玫瑰蛋糕,宇治綠茶蛋糕, 鮮茶香杏仁撻。還有另一件 sakura & bliss 精美花式蛋糕。餐飲有玫瑰花果茶以及茉莉花果茶。果然係花花世界呀🤣🤣🌸🏵🌹🌺🌻🌼所有食物大多數都有花嘅元素喺入面。食物質素一般,味道也是一般沒有驚喜,環境尚算舒適,價錢正常。姊妹打卡好地方,但只限打一次就夠😃😃😃😃
姊妹打卡好地方,但只限打一次就夠😃😃😃😃
2018-06-23 718 浏览
聽說新開張,未係好多人黎"朝聖"裝修甚為日本風,坐得都幾舒服服務員動作粗疏,雞手鴨腳,仲無喇喇收左人地隻杯,d 茶都未飲完啊… 招待有待改善!礙於眼花繚亂既餐牌,乜都唔諗點了個二人tea set,有6款精緻小點擺得係幾靚既,不過味道沒有太大驚喜,一味得個甜字配有2壺花茶,(1) my lady and (2) relax and smile以$320(未計加一)呢個價錢黎講,好唔抵仲有時間限制,每次用餐90分鐘不過可能無咩人,我地坐耐左都無俾人打發離開打卡的話,的確唔錯如果講究甜品質素呢,有點失望吧
聽說新開張,未係好多人黎"朝聖"
裝修甚為日本風,坐得都幾舒服
擺得係幾靚既,不過味道沒有太大驚喜,一味得個甜字
以$320(未計加一)呢個價錢黎講,好唔抵

仲有時間限制,每次用餐90分鐘
不過可能無咩人,我地坐耐左都無俾人打發離開

打卡的話,的確唔錯
如果講究甜品質素呢,有點失望吧
這間餐廳剛開幕時,已經被它佈滿花朵的裝飾吸引著。但一直未有機會一試,直到今天為朋友慶生。 Dinner set 包湯、前菜、甜品加飲品,蠻豐富。 但我們比較想試店裏的其他蛋糕,所以選了a la carte。 大吉嶺玫瑰手工調飲 $62 還有點hangover,來個花茶吧。 這個是夏天限定的凍花茶,加了有氣水,與平常喝的花茶完全是兩碼子的事。 茶味不太濃,再加上又凍又有氣,蠻有趣,但好不好喝就見仁見智了。 煙三文魚味噌雜菌扁意粉 $178 味噌配柴菜碎,和風味十足。煙三文魚味道剛好,不算太鹹但有點老。 扁意粉還算彈互,配上爽口雜菌,還不錯。 有機雞肉牛油果芝士燉飯 $188 牛油果芝士入饌,理應很creamy,但Risotto水份太多,口感偏軟腍,不是我喜歡的口感。 幸好雞扒還蠻嫩滑,但整體來說還是有進步空間。 左: Love $48 右: Bliss $48 來到我們最期待的甜品環節。想寫生日message,記得要在訂枱的時候講,因為甜品師傅要預先準備。 蛋糕原本已經很美,加上師傅一手靚字,頓時變得更美。 粉紅色的LOVE是桃加芝士,口感較厚實,芝士味不算很濃郁。紫色的BLI

Dinner set 包湯、前菜、甜品加飲品,蠻豐富。

大吉嶺玫瑰手工調飲
大吉嶺玫瑰手工調飲 $62

還有點hangover,來個花茶吧。

煙三文魚味噌雜菌扁意粉
煙三文魚味噌雜菌扁意粉 $178

扁意粉還算彈互,配上爽口雜菌,還不錯。

有機雞肉牛油果芝士燉飯
有機雞肉牛油果芝士燉飯 $188

幸好雞扒還蠻嫩滑,但整體來說還是有進步空間。

Love
左: Love $48
右: Bliss $48

蛋糕原本已經很美,加上師傅一手靚字,頓時變得更美。

粉紅色的LOVE是桃加芝士,口感較厚實,芝士味不算很濃郁。紫色的BLISS是黑加侖子加乳酪,口感較幼細、輕盈。我們都喜歡BLISS多點。

主食質素平平,但比想像中大份,非常適合sharing。甜品當然是重點項目。如果細食的女生們,可以叫少一份主食,重點出擊甜品
题外话/补充资料: 會員在生日月可享9折。
Love
2018-06-13 634 浏览
上個月生日,朋友請食TEA,佢揀左呢間係尖沙咀以花花為主嘅CAFÉ。頭細細,但環境好靚。周圍都有鮮花佈置,啱晒我呢個為食文青兼港女打卡。啲菜式同花茶都有以花為主題,睇個個人喜好揀鍾意嘅野食。我地點左兩個SET,一個跟湯,一個跟沙律。失敗在,我唔記得影主食。不過,主食就真係好一般。南瓜湯還好,我個人鍾意個沙律同蛋糕。有好多靚靚甜品,影相呃LIKE一流。不過呢,服務質素就真係要好好改善下啦。舖頭唔大,人又唔多,但唔知點解啲侍應可以咁慢,而且仲好似唔識落單咁

頭細細,但環境好靚。
周圍都有鮮花佈置,啱晒我呢個為食文青兼港女打卡。
啲菜式同花茶都有以花為主題,睇個個人喜好揀鍾意嘅野食。

我地點左兩個SET,一個跟湯,一個跟沙律。
失敗在,我唔記得影主食。
不過,主食就真係好一般。

南瓜湯還好,我個人鍾意個沙律同蛋糕。
有好多靚靚甜品,影相呃LIKE一流。

不過呢,服務質素就真係要好好改善下啦。

南瓜湯
parma ham無花果沙律
RASPBERRY CHEESE CAKE
  • cake
2018-06-09 608 浏览
食物非常靚,賣相一流,食落去都OK ,唔係好好食亦都唔係難食。 淨係食個外貌影相仍覺得值得,但係服務真係非常低級。咁靚嘅食物,但係咁嘅服務質素,真係會令人不敢再次幫襯,令人卻步。簡短講講發生嘅事,話說當日係我生日,特登着到靚一靚去影相,叫咗兩個pancake ,兩個茶,當時約三至四點下晝。位於尖沙咀,逢星期六日交通超級繁忙。所以遲咗10分鐘左右去到。當然我都知道自己遲到係唔啱,亦唔記得咗打電話返去,叫佢幫我留位。去到鋪頭嘅時候,我唔知自己原來已經遲到,所以我就話,姓林,留咗兩位,唔該。一個面約30歲應該係類似老闆嘅女士行出嚟,用好串同冇禮貌嘅態度同我講,冇人訂位喎呢個時間!由於我冇發現自己當時已經遲到,所以我就話,咦,我哋真係訂咗位架。之後佢就再扮翻查紀錄,然後就講,哦,你哋遲咗15分鐘,我地冇再留位俾你地。跟住全間餐廳嘅人都望住我哋兩個。其實我都係欣賞佢哋嘅蛋糕同埋食物,生日特登過嚟幫襯, 但佢哋餐廳嘅服務質素實在有待改善。我只希望服務員有基本禮貌,尊重。每個人平均消費$200 ,兩個人夾埋$400食個 tea,如果咁樣俾人對待,真係會失望。生日本來都係心情靚靚,但係比服務員咁樣對待

其實我都係欣賞佢哋嘅蛋糕同埋食物,生日特登過嚟幫襯, 但佢哋餐廳嘅服務質素實在有待改善。我只希望服務員有基本禮貌,尊重。每個人平均消費$200 ,兩個人夾埋$400食個 tea,如果咁樣俾人對待,真係會失望。生日本來都係心情靚靚,但係比服務員咁樣對待就真係好掃興。
2018-06-03 523 浏览
二人想坐一坐飲杯野,叫左個蛋糕 ($45)同茶 ($68)。蛋糕名叫 tea moment ,樣是靚的,但真心難食,果醬味但就是無茶味... 登記個人資料入會就可(蛋糕)9折,但應該男待應忙著用電話忘了,coupon 甚麼也無比我地。唉,現在物價高漲,125元 就只能當是坐一坐 的代價吧。下次情願去連鎖店...
2018-05-06 930 浏览
之前試過呢間既cake覺得唔錯,就黎尖沙咀呢間餐廳試下晚餐晚餐menu都有唔少既選擇心大心細既情況下揀左磨菇雜菌忌廉湯配沙律、法國鴨肝醬橡果黑豚肩味噌雜菌燉飯、挪威煙三文魚芝士牛油果扁意粉 磨菇雜菌湯 - 好濃滑既菌味法國鴨肝醬橡果黑豚肩味噌雜菌燉飯 - 賣相同味道都唔錯,尤其喜歡鴨肝既味道挪威煙三文魚芝士牛油果扁意粉 - 牛油果🥑醬令個意粉加分食飽之後嘆返杯南非藍莓國寶茶,甜甜淡淡既香味,滿足滿足環境舒服,令人食得舒服開心既一餐
之前試過呢間既cake覺得唔錯,就黎尖沙咀呢間餐廳試下晚餐

晚餐menu都有唔少既選擇

磨菇雜菌湯 - 好濃滑既菌味

挪威煙三文魚芝士牛油果扁意粉 - 牛油果🥑醬令個意粉加分

食飽之後嘆返杯南非藍莓國寶茶,甜甜淡淡既香味,滿足滿足

環境舒服,令人食得舒服開心既一餐
2018-04-30
  • 法國鴨肝醬橡果黑豚肩味噌雜菌燉飯、挪威煙三文魚芝士牛油果扁意粉
2018-05-05 632 浏览
今次係第二次幫襯,上次都已經好欣賞餐廳食物同擺設。今次有朋友生日,所以訂左個Peach Lady蛋糕比個驚喜朋友。因為我地都唔太餓,所以叫左份雞扒Waffle 開心share! 甜既窩夫大家食得多,原來咸既都好好味,加埋南瓜汁,原來雞扒同窩夫都係好拍檔!蛋糕好靚,朋友好鍾意,無令我地失望。蛋糕上面係白桃,入面係earl grey蛋糕,剛好中和白桃既甜值得一提係餐廳以花為主題既裝修,好有心思,每枱都有鮮花擺設,一讚

2018-04-23
  • 雞扒窩夫