2008-02-18 799 浏览
朋友相告,SE已重開,且看跟昔日是否不同..
朋友相告,SE已重開,且看跟昔日是否不同..
2007-01-17 579 浏览
30/12(六) 8:15pm甩拖女友人近來悶悶不樂兼寂寞難耐,打算介紹一些異性朋友給她的思維添些新衝擊.三女兩男的飯局,選址於此,希望來湊湊熱鬧,趕及尾班車(據餐廳職員透露餐廳會於二月結業).訂了8:15,2位女友人先到達,跟2男友人於棉登徑happy hour過後亦隨後抵埗,被安排坐於大圓桌.此家美式餐廳的環境比坊間的較優勝,位於酒店地庫,沿走廊昏暗的長推直進後先有live band on stage及一大台懷舊點唱機,氣氛一流!餐廳樓高兩層,環境帶傳統美國餐廳的鄉土味,深木色桌椅,襯上彩繪吊燈,木牆上掛上風格迴異的油畫,感覺隨意!而食物方面,由於3款Promotion菜式不適用於晚飯的第二輪時間,唯有點回正價菜式:Mexican tickler $128,Caesar salad $90,Surf n Turf $298,Pizza with 4 toppings $108.侍應先奉上麵包一大籃,小法包及甜餐包兩款,麵包溫度微暖,兩款麵包麵粉香非出眾,幸好包身尚算軟熟,獨立包裝的牛油味道平實.Mexican tickler--稍油膩而欠缺香脆墨西哥粟米片上舖上橄欖及焗薯皮,體型瘦
30/12(六) 8:15pm

Mexican tickler--稍油膩而欠缺香脆墨西哥粟米片上舖上橄欖及焗薯皮,體型瘦弱的水牛雞翼,什菌,墨西哥芝士餡薄餅各2-3件;坦白說,味道沒甚特別,較可取的是墨西哥芝士餡薄餅,軟熟的薄餅皮包裹著半溶的mozarella芝士,加入青瓜粒及蕃茄粒豐富層次,拌以牛油果醬,酸忌廉,沙沙醬令口感提升.

Caesar salad--羅文生菜縱使新鮮爽脆,份量卻不多;麵包粒則不夠脆口,而caesar dressing食味尚算過得去罷.

Surf n Turf--大蝦,鮮帶子,Prime Rib Eye肋骨牛扒,薯蓉配香草牛油汁,驟聽菜式之名似乎是大堆頭製作,原來想像的與現實差了好幾碼子.而水準亦是平庸得很大蝦,鮮帶子雖質地彈牙,但略為乾身,蘸上香草牛油汁後亦然;慶幸牛扒肉質軟腍富肉汁,遺憾地此味不是我那杯!至於薯蓉做得不俗,富濃郁牛油香及具黏性.

Pizza with 4 toppings--選了辣肉腸,銀魚柳,煙三文魚及蕃茄四款;先評餅底,餅底過厚,而且毫不鬆脆,口感恍如吃咸豬,而薄餅餡料頗足,食味中規中矩.

友人另點了Pina Colada及Strawberry mocktail,$50杯,買一送一,價錢合理,聞說味道也不賴!

是晚入座率沒九成也有八成,人手方面尚算應付得來,服務生亦熱心待客,禮貌周周!

友人持喜來登酒店的會員卡5位可享8折,這頓飯局盛惠$675,合理價錢,但非優質出品,由此看來結業也不無道理!

2007-01-16 273 浏览
早前約左個客到來這裡食午飯, 印象深刻, 食物及服務都好有水準! 於是上個星期五那天再和同事來過, 因為聽說這裡將會二月結業, 想再品嚐下這兒的味道!是日我們點了個意大利南瓜飯和鶏卷, 意大利飯煮得軟硬適中, 每粒飯都被南瓜汁包着, yummi yummi! 個鶏卷都唔錯, 有少少spicy, 味道顯得有曾次.

2007-01-10 198 浏览
29-12-06(五) 2人9:30pm朋友仔話呢度就快結業,我地晌一壽司食左少少野,再黎呢度試下,見到咁夜都仲好多人,外國人亦好多,算幾嘈,叫左一個併盤,好似$110左右,都係d煎炸野啦,唔覺得有咩好味,服務就唔多掂,可能d侍應諗住做埋呢半個月服務唔洗咁好啦!坐左一陣都冇比水我地,要叫先比水我地,柸水好細柸,要經常叫侍應針水,朋友仔坐ge位經常比侍應撞到,我在想..結業都是正常的。
29-12-06(五) 2人9:30pm

2007-01-05 85 浏览
went there for the promotion offers of $23 dishes. 3 choices in the menu. order all of them. Lamb: oridinaryBurger: juicy burger with crispy firesribs: tasty but a bit cold.overall, they r cheap and worth to try b4 it closes down

Lamb: oridinary
ribs: tasty but a bit cold.

2006-12-29 146 浏览
知道快將結業,也來趁熱鬧。提早了6點到達,竟然座無虛席,而且還有很多未有訂位的食客在排隊,幸好早幾日前已訂定位。正是Happy Hour,所有飲品買一送一,老公先叫杯啤酒。然後再叫了彩虹沙律、燒羊扒,因為冇留意23蚊特價主菜,經理好好人,將我所叫的$17X的燒羊扒轉為特價那種。不知是否特價關係,三片薄薄的羊扒,燒得過熟,肉地乾又韌又冇味。彩虹沙律有牛油果、蕃茄、雞蛋、火腿、沙律菜等,有各種顏色買相好靚,可增添食慾。再叫一個美式漢堡,擔心份量不夠多,所以叫回原價。漢堡中間的牛肉肉汁不夠,肉質亦不夠鮮嫩,而包身味道帶甜,又是伴碟的粗身又脆的炸薯條最食好。後來發現周遭所有客人都是食特價主菜,那份特價Wendy McKing漢堡包與我份"正常"漢堡份量差不多,但價錢相差了四倍。看來三款特價主菜中,以半份燒豬肋骨最抵食。甜品當然少不了,揀了鐵板朱古力蛋榚配雪榚,朱古力醬唔夠多,好快俾熱熱的鐵板燒乾,唔似Yan的佈滿整個鐵板;朱古力餅的味道尚可,有驚喜的是有好多夏威夷果仁,不是一般brownie的合桃。話晒係酒店,服務當然不錯。如以價錢來計,與其他美式餐廳差不多,HSBC仲有9折;但食物來講真是好
話晒係酒店,服務當然不錯。如以價錢來計,與其他美式餐廳差不多,HSBC仲有9折;但食物來講真是好一般,我寧願選擇其他的美式餐廳。
2006-12-23 43 浏览
聖誕將至,新的一年快將來臨...某一日,玩樂過後講開食飯,得知Someplace Else Restaurant臨近結業,餐廳推出了一些主菜優惠,每客三十蚊唔駛就可以嚐到,一行人二話不說咁就殺左落去。門外看起就像一間古典式酒吧,而門內就充滿著歐陸味道,給人一種置身十九世紀古典酒吧既感覺,場內柔和既燈光,加上古典既裝橫,為這裹加添幾分優雅。當你走下一條長長的木樓梯,差不多到達餐廳核心地時,隨即傳來一把溫柔聲音,好樣我們重夢中叫醒:「先生請問幾多位呢?」一餐美國式既晚餐,一班Live Band既歌曲,一眾豪放人們既笑聲,都令你樂在其中...由其三五知己,一同把酒言歡就最好不過!!「烤羊扒」肉質粗略,味道較淡,香料味不足,相反焗薯及粟米做得比較出色,不過焗薯都略厭乾身左少許,不過不失。「豬肋骨」分量夠大,肉質軟滑,伴汁方面,個紅茄烤汁味道比較濃烈,但都唔錯。「漢堡飽伴粗薯條」,包味略甜,似食甜包,牛肉味夠濃,但肉質太乾,薯條夠脆,好食,但唯一唔好既就係點解牛肉無伴醬跟。一邊吃著食物,一邊聽萫Live Band,一邊欣賞四周環境,真的教人不亦樂呼。
聖誕將至,新的一年快將來臨...

2006-12-22 35 浏览
睇報紙話呢度就快結業,所以一家人上星期日o黎幫襯.特價主菜只是每晚六至八時供應.點了羊扒,豬肋骨和漢堡飽餐.每個主菜都有粟米一節,烤番茄,酸忌廉焗薯一個,漢堡飽餐則有炸薯條.三個主菜都ok,不過羊扒沒有汁比較乾;漢堡飽的飽像甜餐飽,味道不錯;炸薯條沒有太多鹽,炸得香脆,很好吃,比M記好!最抵的就是主菜只是23蚊!在這樣Pub的環境吃晚餐,實在平得無話可說!就算食物普通水準,單吃環境和裝修已值回票價!!
2006-12-17 45 浏览
得知餐廳快將結業兼做招牌菜優惠,馬上與龍來了吃晚餐。六點多去到,餐廳約有八成滿,相信收到風的人不少。 特惠價$23招牌菜有三款,但我們兩個人只可order兩客,就點了Wendy McKing(漢堡包)及Mary had a Little Lamb Chops(扒澳洲羊架)。 不過解決麵包籃後,兩個人食兩款菜式都很飽了!先說burger,絕沒有因價就貨,五成熟的厚身靚牛肉味極香濃。可惜沒有相應的醬汁去釣味,唯有自己加上茄汁補救,幸而效果還不錯。陪碟的粗薯條是美國薯,薯味幾濃惜炸得較燶,水準一般故吃不完。 另一款羊架共有三大件,加上焗薯及粟米份量很大,不過羊架調味不足,味道較寡且淡,麻麻,焗薯亦不夠香。雖然原價較貴,吃下去卻比burger遜色。(後來聽朋友說沒點的ribs才是最好吃的!) 我的原則是吃美國菜必點甜品,是晚就試了sizzling brownie,即是鐵板燒朱古力餅伴雪糕,賣點是冰火兩重奏。菜式上檯,鐵板果真熱辣辣而siz聲大作,賣相一流!冒熱吃一口,很可惜朱古力餅鬆鬆散散,口感比想像中要弱得多。幸好還有半融的雪糕調味及撐場,才能吃得完這個甜品。 總括食物水準不高,以原價來吃真

總括食物水準不高,以原價來吃真的不抵,以特價來試都可以接受。不過佈置滿溢聖誕氣氛,還有live band演奏,整餐食得開心愉快才是最大賣點,也是笑臉原因。Someplace Else,我們都會慶幸在大家的回憶庫再添加這一頁紀錄!

P.S. 餐廳1/15就結業了,要試請早!
2006-08-02 52 浏览
相信你會有同感。吃的是Someplace Else Deli Corner 的weekday lunch,是以semi-buffet 的形式來用餐的;Salad bar 有asphagus、salmon、prawns 等新鮮ingredients,還有Waldorf Salad,自調/師傅為您炮製的green salad of your choice,唔錯;此外還有soup bar 同bread basket。主菜選擇真多:在魚柳、羊排、牛排、鴨胸與披薩之間,揀了「尾阿二」- Marinated French Duck Breast w/ Pommery Mustard Sauce and Potatoes。鴨胸是厚切,煎得半熟,嫩紅肥美,且有難得一見的鴨味,正;伴菜是用牛油炒的,爽爽的,也不錯。Pommery Mustard Sauce 味道像一般燒汁,但細看...多籽;個人偏好不蘸食醬汁以食鴨胸的原汁原味。唯一美中不足之處是餐刀太鈍- 害了進食速度和腕力。加$10 便有daily dessert,是panna cotta:橘子身材的panna cotta,竟帶有椰汁糕的味道,且有開
相信你會有同感。

唯一美中不足之處是餐刀太鈍- 害了進食速度和腕力。

加$10 便有daily dessert,是panna cotta:橘子身材的panna cotta,竟帶有椰汁糕的味道,且有開心果碎來襯底,驚喜;口感也頗幼滑...唔錯。

在這裏用餐的好處,是得到酒店級的服務之餘,又得不到酒店級的「白鴿眼」、「緊迫釘人」和「催命符」。
2005-04-06 54 浏览
Basically , I could give da high recommendation for this american restaurant & bar in TST . 1) Delicious dinner 2) Groovy live band show n' they're european from Romania 3) Execellent service n' enthusiastic hospitality4) I liked my own favourite selection pizza -Capisicum -Chorizo (Spanish dried sausages) -Red Onions -PepperoniI've been there wit friend and that was public holiday . Luckily, it didn't make me feel overwhelmed coz ya could still find another available tables . Coz I
1) Delicious dinner
Romania
-Capisicum
-Red Onions
-Pepperoni

I've been there wit friend and that was public holiday . Luckily, it didn't make me feel overwhelmed coz ya could still find another available tables . Coz I really hate to feel liked stucked in da canned sardines or share wit others..

Anyway , this is the best I can tell u guyz n' take ur time if u r interested .

2004-09-22 55 浏览
跑馬日返完工,Teammates 話搵個地方食飯飲野,本來佢地都去開香港區,不過就我呢個新界人,就揀左尖沙咀,佢地亦介紹左呢個懷舊餐廳俾我知。五個人,原來八點前落order有買一送一(酒精飲品),好彩仲有十分鐘。除左叫左酒之外,仲order左好多野食,有焗薯皮、招牌辣醬雞翼、西柚沙律、啤酒炸魚薯條同埋一個pizza。雖然呢度係serve 美國菜,但portion唔算好大(只係個碟大),好似焗薯皮都只係得四大塊。其中最好味係個啤酒炸魚薯條,好脆好香口,不過無啤酒味,唔知係咪真係用啤酒整0既呢?﹗呢度環境都幾舒服,成個場都係得我地一係中國人,全部都係鬼,可能呢度真係好外國feel啦﹗
2001-07-14 19 浏览
食物選擇少,而且亦無乜特別、無乜驚喜。熱盤得燒牛肉、火腿扒同Pasta,仲要全部都唔好食…牛肉燒太熟;至於Pasta,整果位哥哥仔又煮得太淋…不過好彩呢度d 甜品都Ok..(但唔係話特別好…)雖然呢間自助餐係差o左d..但Services同環境方面都幾好..所以我相信呢度會係一個飲o野o既好地方!
食物選擇少,而且亦無乜特別、無乜驚喜。
熱盤得燒牛肉、火腿扒同Pasta,仲要全部都唔好食…
牛肉燒太熟;至於Pasta,整果位哥哥仔又煮得太淋…
不過好彩呢度d 甜品都Ok..(但唔係話特別好…)
所以我相信呢度會係一個飲o野o既好地方!
2001-05-10 21 浏览
行樓梯落到去, 仲要落多條木樓梯, 真正地庫耶~~琴晚同班friend去飲o野, 有live band, 唱得好好聽~ ^_^環境幾適合一班老友把酒談歡~
行樓梯落到去, 仲要落多條木樓梯, 真正地庫耶~~
環境幾適合一班老友把酒談歡~
2001-04-07 49 浏览
這間餐廳的裝修十分美式,有大量舊poster和懷舊擺設,地方夠大,是一個和好友共聚的地方。