2023-03-18 32 浏览
今日同個女去旺角行街,經過旺角中心行過少少嘅新商場有間好精緻嘅咖啡室我俾佢個蛋糕櫥櫃吸引咗😋😋入到去兩個店員姐姐非常之有禮貌,講解先搵座位,再去收銀枱前嘅雪櫃揀蛋糕落晒order店員姐姐就會送到你枱上面我一睇個Menu就比紫色杯紫薯拿鐵吸引咗好靚當然紫色控嘅我一定要嗌返杯🤣🤣我個女就叫咗芝士奶蓋綠茶蛋糕,當然不能缺少啦😆😆叫咗一個焙茶蛋糕、雜果果撻(其實係青葡萄生果面)、士多啤梨朱古力雪糕窩夫、鹹蛋黃薯條第一時間係飲品嚟先,賣相非常之給睛🥰🥰打卡當然不能缺少啦🤣🤣兩款蛋糕同賣相一樣好好味,唔會太甜,食完唔會覺得滯👍🏻👍🏻士多啤梨朱古力雪糕窩夫係即叫即整👍🏻👍🏻窩夫餅非常之脆熱辣辣 😍😍鹹蛋黃薯條又係熱辣辣好鬼死脆🤣呢間咖啡店一定會再encore👍🏻裝修簡潔店員姐姐非常之有禮貌

我俾佢個蛋糕櫥櫃吸引咗😋😋

落晒order店員姐姐就會送到你枱上面

我一睇個Menu就比紫色杯紫薯拿鐵吸引咗好靚
當然紫色控嘅我一定要嗌返杯🤣🤣

我個女就叫咗芝士奶蓋綠茶
蛋糕,當然不能缺少啦😆😆

第一時間係飲品嚟先,賣相非常之給睛🥰🥰
打卡當然不能缺少啦🤣🤣

兩款蛋糕同賣相一樣好好味,唔會太甜,食完唔會覺得滯👍🏻👍🏻

士多啤梨朱古力雪糕窩夫係即叫即整👍🏻👍🏻
窩夫餅非常之脆熱辣辣 😍😍

鹹蛋黃薯條又係熱辣辣好鬼死脆🤣

2023-03-15
2023-03-15 33 浏览
T.O.P. 地下有間靚靚cafe, 裝修簡潔精美,啲食物賣相幾靚,岩晒打卡~~今日餐牌有廚師推介,我對黃金軟殼蟹意粉有興趣,賣相有大大隻軟殼蟹~好吸引!黃金咸蛋黃醬咸香味道剛好,唔會太咸,軟殼蟹香脆,咬落好酥脆好味,意粉撈咸蛋黃醬好滋味~~甜品有大量選擇,我今次揀咗窩夫,香蕉朱古力榛子醬窩夫,香蕉塗咗糖燒到有一層脆脆焦糖,散發更香甜味道,窩夫酥酥脆脆咁,十分推介,yummy~~水蜜桃洛神花蘋果茶,幾fresh,有花香果香,唔會過甜,解渴!

2023-03-14 35 浏览
甜品總係可以治癒人心今日來試下開心代表座——甜品🧡rose粉粉玫瑰造型勾起少女心,直接揀左佢🧡黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯最開始肯定係個碟吸引,獨特石頭造型,第一眼就鍾意,好想帶走🤭雖然碟唔大,但係佢可以裝既份量一d都唔細🧡小食拼盤(魷魚圈,洋蔥圈,炸辣雞柳,炸雞翼)一邊食一邊度過悠閒下午茶,真係太適合點小食拼盤。🧡粒粒西柚梳打粒粒西柚係最近好想嘗試,發現都好fresh,係清新又好夏天。🧡芋圓芝士奶蓋茶(烏龍茶)朋友尼杯真係抵飲,一大杯容量中滿滿既芋圓。

甜品總係可以治癒人心
今日來試下開心代表座——甜品

🧡rose
粉粉玫瑰造型勾起少女心,直接揀左佢

🧡黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯
雖然碟唔大,但係佢可以裝既份量一d都唔細

🧡粒粒西柚梳打

🧡芋圓芝士奶蓋茶(烏龍茶)
朋友尼杯真係抵飲,一大杯容量中滿滿既芋圓。
2023-03-10 26 浏览
好味 #小食 分享 行開旺角,見到這間以白色調設計的Cafe,見到咁多甜品蛋糕好吸引啊,就停一停入去嘆番個Tea 先😁~蜜糖芥末雞翼五只 68雞翼好大隻上面很多蜜糖芥末籽好香甜雞皮不是硬身的,是軟身脆脆哋甜甜哋好味雞肉嫩滑😋~秘製鹹蛋黃薯條78薯條整齊排好,沒有多空位,所以份量好多😁佈滿金黃粉狀的鹹蛋黃,味道非常酥香,真係一條接一條啊,無停口😄~Movenpick 雪糕鮮果窩夫 88揀了朱古力雪糕熱辣辣出爐嘅窩夫上面加上凍嘅雪糕球一凍一熱好正😋伴有藍梅士多啤梨同有啲朱古力餅碎和拖肥醬,口感豐富😋Soffee tea~冰東綠茶28262/2人SOFFEE 旺角彌敦道700號 T.O.P This is Our Place 地下G06, G10號舖
好味 #小食 分享

~蜜糖芥末雞翼五只 68
雞翼好大隻上面很多蜜糖芥末籽好香甜
雞皮不是硬身的,是軟身脆脆哋甜甜哋好味
雞肉嫩滑😋

~秘製鹹蛋黃薯條78
薯條整齊排好,沒有多空位,所以份量好多😁

~Movenpick 雪糕鮮果窩夫 88
揀了朱古力雪糕
熱辣辣出爐嘅窩夫上面加上凍嘅雪糕球
一凍一熱好正😋
伴有藍梅士多啤梨同有啲朱古力餅碎和拖肥醬,口感豐富😋

Soffee tea
~冰東綠茶28

262/2人
SOFFEE
2023-03-10 21 浏览
今日黎到位於旺角Top 商場新開嘅cafe -Soffee主食叫咗個車打肉醬煎蛋飯、泰式海鮮冬陰功意大利麵。泰式海鮮冬陰功意大利麵食落有驚喜,冬陰功味香濃,食落酸酸甜甜少少辣,意大利麵口感不錯👍🏻車打肉醬煎蛋飯都係落足料啊,每淡都食到肉醬同芝士正!小食叫咗炸洋蔥圈,洋蔥圈炸得香脆惹味😋甜品日式宇治抹茶麻薯蛋糕🍰,抹茶味香濃每件甜品都整得好靚,又靚又好食👍🏻整體而言食落有驚喜,會再encore🤣
今日黎到位於旺角Top 商場新開嘅cafe -Soffee

車打肉醬煎蛋飯都係落足料啊,每淡都食到肉醬同芝士正!

小食叫咗炸洋蔥圈,洋蔥圈炸得香脆惹味😋

整體而言食落有驚喜,會再encore🤣
2023-03-09 28 浏览
soffee旺角小清新日系風cafe❤️今日第一次到訪位於旺角既cafe -soffee-離遠已經俾招牌吸引咗我既目光 餐廳環境光猛帶新裝修 服務員既服務態度亦不錯 會主動推咗食品👍🏻👍🏻雪櫃內放滿咗各類型嘅小蛋糕 蛋糕既size 適合下午茶時間享用~價錢亦好親民🥰聽講啲蛋糕係師傅每朝早製作 太高水準了吧😍日本宇治綠茶麻糬蛋糕HKD$58蛋糕外型好吸睛 望落好似綠色嘅鮮花一樣~下層用左綠茶朱古力裝住啲配料 裏面有麻糬煙韌韌 口感好特別 整個cake 甜度適中 非常推介❤️葡萄撻成個cake都鋪滿左大大粒既日本葡萄 🍇全部都好甜好脆卜卜 撻底用左曲奇底 帶有牛油香 感覺好似食緊蛋撻咁 再混合啲吉士醬 非常有驚喜🥳焦糖慕斯蛋糕三款蛋糕我最鍾意呢款~焦糖蛋糕來講佢唔算好甜 多種層次既口感 最估唔到食到最入 真係有一粒焦糖係用口腔到溶化 呢個真係必食推介👍🏻黑松露薯條除咗甜品方面 佢哋呢度都有熱食嘅 有意大利粉或者小食 我哋今日就叫咗黑松露薯條🍟呢度嘅薯條全部都係即叫即炸 熱辣辣非常好食 再配合黑松露醬 成個感覺都升華咗 整體來講 呢間餐廳嘅食物質素都好有水準好高質 絕對推薦比身邊嘅每一個你 有興

soffee旺角小清新日系風cafe❤️

日本宇治綠茶麻糬蛋糕HKD$58
蛋糕外型好吸睛 望落好似綠色嘅鮮花一樣~下層用左綠茶朱古力

葡萄撻

焦糖慕斯蛋糕

黑松露薯條

整體來講 呢間餐廳嘅食物質素都好有水準好高質 絕對推薦比身邊嘅每一個你 有興趣嘅快啲去試吓啦

2023-03-06 39 浏览
再訪少女心滿滿的甜品店💖 餐廳環境寧靜舒適,休閒享受美食🥰 提供多款西式菜、小食、蛋糕及飲品,適合約會或朋友聚會,人流多 要提早訂位🥂 食物質素高,價格合理,份量正常,值得一試👍🏻 上次試了好好味的蛋糕,今次一於試吓主菜~💖💖💖食評💖💖💖車打純牛肉醬意大利麵 ($128)✨ 熱騰騰,新鮮出爐!半溶車打芝士好惹味,醬汁好濃稠 每條意粉都掛滿醬汁及肉碎,份量足夠 飽肚感十足,口感味道一流🤤 純素大蘑菇燴飯 ($108)✨賣相吸引😍 素食人士必點!蘑菇味醬汁特別香濃,飯粒軟硬適中,混有豐富蘑菇粒,口感味道很不錯,份量足夠 好飽肚~

💖💖💖食評💖💖💖

車打純牛肉醬意大利麵 ($128)✨

純素大蘑菇燴飯 ($108)✨
2023-03-06 24 浏览
📍#SOFFEE (T.O.P This is Our Place) (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place地下G06, G10號舖♡人均消費: $230 @ 2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺主要比佢既甜品吸引,賣相幾靚而環境都幾舒服,不過服務員既服務態度就好一般❣️#焙茶麻糬蛋糕💰 $58焙茶味算係幾岀,茶香味剛剛恰到好處,裡面有少許麻糬喺底部,口感黏稠煙韌,焙茶麻糬蛋糕外層做咗朱古力皮,賣相不錯而味道一般。❣#法國72%朱古力特濃蛋糕💰$58朱古力絕對係唔會出錯嘅選擇~ 呢款朱古力味蛋糕都算幾香濃,雖然細細件,食到一半都有少許膩~❣️#芝士奶蓋葡萄💰 $46上枱時 算係幾有驚喜,好大杯又層層分明,芝士奶蓋口感濃稠,對呢個芝士奶蓋太有期望,但就唔算有好香濃嘅芝士味或者鹹味🙂 底層有啲葡萄啫喱果肉,整體幾有咬口。❣#澳洲牛油果榴槤奶昔💰 $68第一次試呢個組合,而入口既牛油果同榴槤味都比較淡,帶唔岀榴槤嘅香味🥲🙂🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

♡人均消費: $230 @ 2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#焙茶麻糬蛋糕💰 $58

❣#法國72%朱古力特濃蛋糕💰$58

❣️#芝士奶蓋葡萄💰 $46

❣#澳洲牛油果榴槤奶昔💰 $68

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2023-03-03 31 浏览
黎到旺角唔想又食放題任食,幾個女仔想食下cafe 無咁飽肚,上網睇見到餐廳有好多款唔同既蛋糕所以過嚟試下。泰式海鮮冬陰公意大利粉🍝— 我每身唔係好鍾意飲冬陰公湯,但對冬陰公既意粉就好情有獨鍾❤️可能因為佢唔止有冬陰公陣味,仲會有啲酸酸甜甜所以食落去好開胃。黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯🥥— 本身睇menu以為佢用一個麵包裝住啲飯,但送上黎之後發現原來用好似石頭樣既器皿裝住,不過黑松露味好重,好正👍🏻唯一就係份量比較少啲咁。香煎三文魚蒜香意粉🐠— 香煎三文魚好香口,意粉正常發揮小食拼盤🍱— 每次去邊間餐廳都要叫既小食拼盤,唔使煩,咩都有得試下🤤🤤🤤唔同口味既蛋糕🎂— 比想像中好食😋本身睇個樣以為膠味重,但原來食落都唔錯So far間餐廳係幾好味,但份量真係唔算多,係輕食形式,岩哂女仔去食。

泰式海鮮冬陰公意大利粉🍝

黑松露虎蝦肉大蘑菇燴飯🥥

香煎三文魚蒜香意粉🐠

— 香煎三文魚好香口,意粉正常發揮

小食拼盤🍱

唔同口味既蛋糕🎂

— 比想像中好食😋本身睇個樣以為膠味重,但原來食落都唔錯

原來旺角T.O.P角落位有間賣甘多蛋糕既Cafe架~乾淨俐落既舖面,係旺角有個甘寧靜既打卡Cafe必須要試下佢啦!其實佢Meun除左好多唔同蛋糕之外仲有d小食同意粉架,不過今次試左d甜品先~💙法國72%朱古力特濃蛋糕 $58 - 72%既濃度真係岩岩好,又唔會太甜好易入口,最特別係佢既底層係脆脆,同個蛋糕好夾💙焦糖布甸 $35 - 同平時食開既差不多,焦糖面燒得好多好脆,一上台就快d食左佢啦~💙澳洲牛油果蛋糕 $68 - 呢個口味平時比較小見到,未食過牛油果既甜品,呢個蛋糕都整到牛油果既味道~好香好滑@@仲叫左兩杯飲品,分別係cappuccino同埋芋圓伯爵茶

仲叫左兩杯飲品,分別係cappuccino同埋芋圓伯爵茶
一間細細間嘅cafe,提供多樣化嘅飲品同食物 ❤️又有飯,又有意粉、小食,仲有蛋糕或甜品!嘢飲除咗咖啡,仲有果茶、奶昔或梳打 🤩相信大家都對呢間cafe唔陌生吧 😁上星期同阿仔去完街,終於有機會去試下了 😍之前喺網上只能睇到食物飲品嘅賣相,已經十分吸引。今次親身試試,真係有樣有內涵!👍唔怪之得開咗咁耐都咁多人去啦 😃🐔 蜜糖芥末雞翼雞翼炸得好靚,外皮金黃脆口,冇乜粉漿,食到雞皮油香,雞翼肉嫰又夠juicy!🤤蜜糖芥末味真係好正啊 😍🍝 傳統卡邦尼意大利麵汁好creamy,非常滋味!意粉煮得軟硬適中,亦掛到卡邦尼汁,鍾意佢d煙肉粒一半係煮,一半係煎脆!👍 豐富口感 😋🍰 雜果撻其實叫提子吉士撻會更貼切,因為事實係得青提子及藍莓 😆青提子好清甜 🍇💕 粒粒肉都飽滿,冇縮水嘅 😋 藍莓嘅微甜,咁啱就平衡返青提嘅甜味 😊吉士比例唔會好多,所以唔會太漏,撻皮亦造得夠鬆化 👍 都幾好食 ❤️☕ 焦糖拿鐵口感夠rich 😋啡夠濃滑,焦糖好香甜,不過cream多咗d 😬整體都好好飲,雖然大大杯,但我都好快飲哂 😆🍹 水蜜桃梳打果汁味夠,唔會過甜,梳打亦夠氣!加埋有好多寒天,爽口又彈牙,好正啊 😍最吸引嘅都
一間細細間嘅cafe,提供多樣化嘅飲品同食物 ❤️
又有飯,又有意粉、小食,仲有蛋糕或甜品
嘢飲除咗咖啡,仲有果茶、奶昔或梳打 🤩

相信大家都對呢間cafe唔陌生吧 😁

上星期同阿仔去完街,終於有機會去試下了 😍
唔怪之得開咗咁耐都咁多人去啦 😃

🐔 蜜糖芥末雞翼
蜜糖芥末雞翼

蜜糖芥末味真係好正啊 😍

🍝 傳統卡邦尼意大利麵
傳統卡邦尼意大利麵

汁好creamy,非常滋味!
意粉煮得軟硬適中,亦掛到卡邦尼汁,
鍾意佢d煙肉粒一半係煮,一半係煎脆!👍 豐富口感 😋

🍰 雜果撻
雜果撻

其實叫提子吉士撻會更貼切,因為事實係得青提子及藍莓 😆

☕ 焦糖拿鐵
焦糖拿鐵

口感夠rich 😋
啡夠濃滑,焦糖好香甜,不過cream多咗d 😬
整體都好好飲,雖然大大杯,但我都好快飲哂 😆

🍹 水蜜桃梳打
水蜜桃梳打

最吸引嘅都係佢個甜品櫃!
放滿色彩繽紛又精緻嘅甜點 😍 唔好講呀仔,我自己都睇咗好耐,咁多款式,食咗都想買多兩件外賣呢!😆😋

2023-02-19
蜜糖芥末雞翼
傳統卡邦尼意大利麵
焦糖拿鐵
水蜜桃梳打
..旺角TOP商場開左間cafe 一直都想試下佢但都搵唔到機會 前日接人放工🤣🤣 跟住終於可以有時間食下呢間cafe☕️.🐷Camellia 👅8/10呢個係一個焙茶麻糬慕絲蛋糕🍰 賣相好吸引🤣🤣 上面仲有啲cream甜而不膩🙌🏻 焙茶味道我幾中意 唔係超超超濃嗰種咁極端😂😂 係易接受嘅程度🥰 而麻糬都ok 裡面仲有戚風蛋糕喺底 口感豐富🌟.🐷Movenpick雪糕鮮果窩夫👅8.5/10 $88雪糕口味可以揀士多啤梨🍓或者朱古力🍫或者焦糖味 我揀左焦糖味 因為最中意Movenpick焦糖味雪糕🍦 窩夫🧇鬆脆到不得了 不由得令我懷疑佢係一個牛角窩夫😂 因為真係酥脆! 同普通窩夫唔同架! 配埋個雪糕真係好好食🍨🍨 生果都幾新鮮 唔係啲酸嘅莓🤣🤣.🐷芝士奶蓋茶 👅8/10 $34茶底可以揀: 伯爵茶/綠茶/烏龍茶我就揀咗綠茶🍵 同埋少甜左🥰果然飲野要少甜先岩呀🥰🥰👍🏻✨少甜好好飲 茶味更加出🙌🏻 而奶蓋上面都好用心裝飾 ✨✨擺左啲花喺上面 平時出面飲嘅手搖 邊會咁得閒 咁比心機 同你擺啲花🌷整到靚靚比你影相🤣🤣.🐷凍焦糖Latte 👅8.5/10 $52呢杯唔係我飲嘅 所以食後感來自👦🏻佢話呢
🐷Camellia 👅8/10
🐷Movenpick雪糕鮮果窩夫👅8.5/10 $88
🐷芝士奶蓋茶 👅8/10 $34
茶底可以揀: 伯爵茶/綠茶/烏龍茶
我就揀咗綠茶🍵 同埋少甜左🥰
🐷凍焦糖Latte 👅8.5/10 $52
呢杯唔係我飲嘅 所以食後感來自👦🏻
佢話呢杯焦糖Latte好好飲 焦糖味好香但飲落唔會過份甜✨
間Cafe仲有pasta同小食可以選擇架🙌🏻 大家不妨都試下🤣 同埋餐廳坐落舒服 好岩同幾個朋友一齊傾下計✨✨
味道👅:8/10
賣相👀:8.5//10
扺食💰:7.5/10
服務🙆🏻‍♀️:8.5/10
2023-02-22 35 浏览
SOFFEE 📍旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place地下G06, G10號舖。黑糖鮮奶茶 $34可以揀烏龍茶/綠茶/紅茶/伯爵茶我簡左伯爵茶底~小糖 ~ 飲落帶淡淡茶香👍🏻非常清新。新鮮百香果綠茶 $46用上新鮮百香果~配上綠茶飲落非常清甜~帶點回甘茶香。焙茶麻薯蛋糕 $58超級靚😍~蛋糕用上金箔同朱古力做裝飾中間係焙茶奶凍麻薯同戚風蛋糕食落茶味濃厚~口感軟糯~好味。蜜糖芥末雞翼 $68非常入味~濃濃蜜糖芥末汁包裏住雞翼。朱古力酥 $28酥脆酥皮包裏住夾心朱古力醬~口感唔錯
SOFFEE

。黑糖鮮奶茶 $34
可以揀烏龍茶/綠茶/紅茶/伯爵茶
我簡左伯爵茶底~小糖 ~
飲落帶淡淡茶香👍🏻非常清新

。朱古力酥 $28

酥脆酥皮包裏住夾心朱古力醬~口感唔錯

• 焙茶麻糬蛋糕
2023-02-19 30 浏览
📍 @soffeehk in MongKokCafe Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $150Favourite:💖 Mocha------------------------------✅ Located in T.O.P shopping Center. Linked with Mong Kok MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering cafe food, dessert and coffee.✅ Their cakes are authentic✅ Comfortable environment. clean and modern setting.✅ Seating is spacious with comfy and relaxing environment. What a calming place to visit in Mong Ko
📍 @soffeehk in MongKok

Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $150
Favourite:💖 Mocha

✅ Their cakes are authentic

✅ Seating is spacious with comfy and relaxing environment. What a calming place to visit in Mong Kok.
✅ It would be nice to chill here, reading a book while enjoying the coffee and dessert.

✅ The aesthetic of the cafe is really pretty and the food is presentable and good looking.
✅ Authentic and Excellent.
✅ Overall the food quality was outstanding for this price.
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2023-02-16 38 浏览
呢間Cafe 擁有最大既地理優勢 座落TOP商場 一出地鐵站好易搵到 另一吸引之處係好多人推薦嘅甜品 但我覺得熱食其實都唔差同朋友坐低慢慢食都係唔錯嘅選擇😌📌 黑松露雞肉大蘑菇燴飯 $128一上枱就係一大嚿石頭似嘅器皿盛載滿滿黑松露香味燴飯 同坊間唔同 燴飯質感偏乾爽 同時食到洋蔥爽脆口感唔會過腍 我比較喜歡呢個食法📌蜜糖芥末雞翼(5隻) $68推薦要試嘅雞翼👍🏼大大隻以外 雞翼炸得十分香脆 醬汁分量都唔會令到雞翼外層腍晒 而且見到粒粒芥末 感覺有誠意📌秘製鹹蛋黃薯條 $78每條薯條都包滿鹹蛋黃超級惹味香口🥰而且分量唔少 感覺配茶一齊食係唔錯😇
同朋友坐低慢慢食都係唔錯嘅選擇😌
📌 黑松露雞肉大蘑菇燴飯 $128