2022-08-24 105 浏览
冇分享幾個月,因為係有啲驚喜嘅嘢先至會寫,今日呢間叫做slowlife。呢間主力食健康食物,我冇諗過越南嘢原來都係食健康嘢,感覺唔錯。位於呢個逸東軒入面,之前阿哥帶過我去食逸東軒嘅中菜,感覺好唔錯,似乎呢間酒店嘅出品都幾好。不過聽返佢講好似唔關酒店事,其實係一個醫生開幾多間餐廳,主力講慢活,之前好似一間日本嘅咖啡店。地方唔大,但係都非常舒適而且好有一個亞熱帶嘅感覺。我聽過有人話自家製手打鮮蝦餅最好食,話係全部都係用真係蝦肉做,我唔知出邊嗰啲係咪唔係蝦,但係呢度嘅蝦真係好有咬口。金不換炒豬肉配羅馬生菜,一個好傳統嘅泰國菜食,估唔到越南都有類似呢類野,炒豬肉非常之野味,幾好食,而且佢嘅羅馬生菜真係好新鮮。我吃呢個酸辣蝦鮮魷沙律,感覺好好,特別係個先有一成落去你會食到好快好新鮮嘅感覺。我個人就好cheap,食左個招牌生熟安格斯牛肉湯河已經十分之滿足,牛肉同牛腩都好大件而且份量好多。伊比利亞豬頸肉椰菜花飯,真係冇諗過可以咁樣食,我以為係椰菜加飯,但個烤豬頸肉敲到脆卜卜,咬落去好有感覺。尾聲的越式香草烤雞半隻,基本上係要叫一隻,個味道好香,用上嘅香草應該幾特別,而家雞好嫩口,基本上一定要食嘅一個

地方唔大,但係都非常舒適而且好有一個亞熱帶嘅感覺。

尾聲的越式香草烤雞半隻,基本上係要叫一隻,個味道好香,用上嘅香草應該幾特別,而家雞好嫩口,基本上一定要食嘅一個item。

甜品有生酮巴斯克芝士蛋糕同咖啡千層糕,個人唔係太特別喜歡甜品,但係真係第一次食呢個巴斯克芝士蛋糕,原來自己都可以係屋企整到,當然應該冇佢哋整得咁好食,我自己個人好鍾意朱古力味,唔算甜。

尾聲朋友先同我講原來呢間嘢係主力食生酮,哈哈,我有個朋友都係食呢個餐單,下次可以推介佢過黎。

由於朋友冇特別講呢間餐廳係乜,所以雖然食咗甜品我都再反轉叫咗個60 度魚露秘製伊比利亞豬腩生酮麵,原來生酮麵咁得意嘅,真係好食過河粉。
2022-07-31 297 浏览
週末晏起身搵食,周圍搵都冇啡好飲,去到呢間見到有正常咖啡機,門口冇menu,唔知有咩食,拎住勁重野想坐低輕食,入到舖先發現D野全部唔啱食,諗住飲杯啡,你地先講叫我叫個午餐唔係lunch time就個個食lunch架,我想輕食但你地冇野啱呀,我啱啱起身想要杯啡,唔想食沙律/越南野/烏冬,你地門口唔寫,入門口又唔講,你地要賺錢都寫清楚丫,人地拎住咁重野,想飲杯正常啡都唔得?比返個位你等生意囉
2022-03-17 971 浏览
We came to this keto place for Dad’s belated bday lunch, since we were all keto/low carb eaters. It was nice to have been able to try different keto bread and rice etc. The place was however a bit cramped but despite that the food wasn’t bad and it was the people you dine with who mattered.
2022-01-19
午餐
庆祝纪念
生日
2022-02-13 654 浏览
喺佐敦行吓行吓,見到逸東酒店地下有間Cafe,下午茶有甜點選擇。圖片海報相當吸引,所以就行咗入去嘆翻個Tea Time~原本下午茶只有甜食,當日巴斯克芝士蛋糕(二人份)已售罄,Pancake同蘋果批又唔係好啱我食⋯⋯最後就揀左All Day Menu嘅蟹肉南瓜意粉同招牌海南雞飯,嗌咗一杯凍朱古力同凍抹茶牛奶。一上菜,不得不題佢嘅擺盆餐具都幾吸睛!兩杯嘢飲都唔錯,走塑無飲管㗎~抹茶牛奶十分香濃,係細杯咗少少⋯⋯凍朱古力就冇乜特別~嚟到咖啡室必備嘅西式主菜:蟹肉南瓜意粉蟹肉份量還好,都夠蟹味,偏鹹。南瓜忌廉汁冇乜南瓜味,唔算香,但意粉質感唔錯,偏粗身。整體來講都幾好食而招牌海南雞飯:擺盆好靚,但份量真係好細!!!海南雞OK,飯味超香濃,好好食!雞湯冇落味精,飲落都覺得幾健康。整體評價還好吧,價錢唔抵。

凍抹茶牛奶

2022-02-12
凍抹茶牛奶
海南雞飯
2021-12-13 762 浏览
今日好想揾間餐廳 chill 吓,行咗好多間都唔啱心水,啱嘅佢又早收😑,由尖沙咀行都佐敦終於揾到呢間,畀佢嘅名“Slowlife 慢活堂”吸引咗入去。睇咗一輪餐牌,叫咗個煙三文魚蛋沙律熱狗,份量好足係爆餡熱狗,仲有菜沙律做 side dish,麵包烘過脆脆哋幾好食,略嫌三文魚無乜煙燻味,雞蛋大粒咗啲,味道淡淡哋啱晒我。坐咗一排,叫埋個 Dutch baby pancake (apple),原來好大份吓,2個人 share 就啱啱好,今日一個人食就飽咗啲😅,蘋果酸酸甜甜,pancake 熱辣辣加埋個雪糕,整體唔會太甜,幾好!  最後講到服務啦:1. 我由5點幾坐到8點幾,差不多坐咗三個鐘,就算係晚飯時間都無人趕我走😂2. 我要求幫壺水果茶加水, waiter 提我加咗水就無味,我話唔緊要,我想飲熱啲嘅茶,佢就即刻幫我加熱水,其實加咗水都仲有啲味嘅。🤭3. 上 pancake 時又提我個 pan 好熱,千祈唔好碰到,仲叫我慢慢食,嗰陣我已經坐咗起碼1.5鐘㗎啦,佢都好顧及我嘅感受🤣成餐下午茶兼晚餐用一壺水果茶連貫,而且只係用咗$156,淨坐都抵返晒啦🤫,加上環境好舒服、食物唔錯,服務又好。
最後講到服務啦:

蘋果 pancake
  • 水果茶
  • Dutch Baby Pancake
2021-12-09 486 浏览
📍 慢活堂 逸東酒店地下💰 人均100左右 中午走進了這家餐廳,主打無味精無雞粉,感覺很健康~要了一份關東煮定食~味道很好,湯也很好喝,唯一不足的地方就是,份量有點少~對於我一個女生有點不夠飽,抹茶還是很好喝的~
📍 慢活堂 逸東酒店地下
💰 人均100左右
2021-11-27 424 浏览
------------抹茶奶(熱)----------- 超甜 當糖水咁飲個觀感就fit晒 雖然有一絲抹茶香 但太甜搞錯左件事-------------日式照燒雞飯----------味噌湯 如果我係超級市場買左番屋企 我會即掉 事關 唔係好鹹 不過好重水味 好似撈唔埋咁牛蒡 幾好照燒雞個清酒/味淋落得幾重手 我鐘意 但未必人人都鐘意雞蛋卷 好有驚喜 會有雞ge香味 幾鐘意 唔介意食多次配菜 咁講喇 喺白烚方面 唔會太生或太熟 唔識烚菜的話 不妨參考一下做法 (p.s. 無菜味的 唔知點做得到)飯量都幾少下 完全係食多餐ge前奏 不過配合到餐廳健康ge主題-------------肉醬意粉-------------如果好似志明春嬌掛住7仔肉醬意粉 而7仔又閂左的話 呢個就係你心中ge家鄉影漏左 不過無所謂喇 我唔在意-------------有機蘋果肉桂窩夫-------------蘋果蓉 唔差ge 熱 香 唔係用cheap蘋果整(應該) 如果再有番d咬口 一d淋一d硬 應該開心d 同埋蘋果ge酸味出多番d的話 就唔會覺得太甜了Crumble碎 唔夠同埋太碎了 可以有d大舊少少 有
------------抹茶奶(熱)-----------

會有雞ge香味 幾鐘意 唔介意食多次

配菜
咁講喇 喺白烚方面 唔會太生或太熟
唔識烚菜的話 不妨參考一下做法
(p.s. 無菜味的 唔知點做得到)

飯量都幾少下
完全係食多餐ge前奏
不過配合到餐廳健康ge主題

影漏左 不過無所謂喇 我唔在意

蘋果蓉 唔差ge
熱 香 唔係用cheap蘋果整(應該)
如果再有番d咬口 一d淋一d硬 應該開心d
同埋蘋果ge酸味出多番d的話 就唔會覺得太甜了

Crumble碎
唔夠同埋太碎了 可以有d大舊少少 有d係碎 件事又係會開心番d

雪糕 幾唔錯

事實上又唔怪得佢 咁舖租貴吖嘛

一粒星落左喺staff ge態度
另一粒星係野食擺得都幾靚下😍
抹茶奶(熱)
这家店是无意中路过的,在外面看菜单,就感觉特别健康,虽然说价格略高一点,不过想想当时是晚上,吃一些健康的东西是好的,宁可贵一点我也不介意,于是就进去吃了一顿,点了这份照烧鸡饭,觉得味道还不错,而且有好多类型的蔬菜,在这边吃到蔬菜真的太难了。
2021-10-29
♥今日同友人無plan過情況下入左呢間以日式小清新裝修既餐廳食左個下午茶♥呢間餐廳主打各類不同健康食材,而今次就同朋友點了2個唔同既餐♥照燒雞扒蒟蒻麵($98)近排食得太豐富,所以外出有呢啲健康選擇,都會想試試😋呢個蒟蒻麵,湯底都比較清淡,但係雞扒嘅份量就十足。麵底相對較少,如果太肚餓黎食,都真係有機會唔夠飽♥日式蘋果咖喱牛筋腩燒玉子紅芝漬($98)呢個係典型日式咖喱口味嘅咖喱,絕對唔辣,牛筋腩都好淋,不過都係份量方面唔算太多,但係冇落到味精,食落都健康啲,係咪食完都唔會口渴㗎🤤

♥照燒雞扒蒟蒻麵($98)

♥日式蘋果咖喱牛筋腩燒玉子紅芝漬($98)
照燒雞扒蒟蒻麵($98)
日式蘋果咖喱牛筋腩燒玉子紅芝漬
2021-10-06
照燒雞扒蒟蒻麵($98)
日式蘋果咖喱牛筋腩燒玉子紅芝漬
2021-09-10 496 浏览
到訪時是在平日傍晚,路過佐敦逸東酒店地下的Slowlife cafe,見到窗上寫住siphon coffee就被吸了進去。店內裝潢以日系淺色木質調為主,燈光和裝飾都有心思設計,有種溫馨舒適的感覺。———————————————☕️ Ethiopia Sidamo (虹吸式 Siphon) / $48風味:黑莓、蔗糖、柑橘溫度較高時入口有烘焙堅果的味道,本來以為會偏向nutty,但後來慢慢放涼後發現愈飲愈juicy,是多汁的莓果加上甜甜的柑橘味道。沉實的body,濃郁滑順的口感,放愈久愈甜,喝後在舌上一直回甘,餘韻綿綿,有意外驚喜。———————————————此店menu還有提供沖繩特有的35珊瑚焙煎咖啡,咖啡師說是一種以死去的珊瑚與咖啡一同烘焙的方法,有機會再試。另外年輕女店員十分有禮和細心,給她一個讚👍🏻———————————————

———————————————
風味:黑莓、蔗糖、柑橘
———————————————
另外年輕女店員十分有禮和細心,給她一個讚👍🏻
下午茶
2021-08-29 433 浏览
🏠 Slowlife 漫活堂 (佐敦)佐敦彌敦道380號逸東酒店地下2號舖沒有計劃要去的餐廳,卻來得如此配合心情的餐廳。慢活是一種生活態度,也是一種選擇。這裏地方不大,氣氛柔和,令人感覺很舒適。🥘南瓜蟹肉珍珠米意粉南瓜融入珍珠米,味道濃郁,每一啖都食到蟹肉,好有心思。小編喜歡米既質感,細而尖的,飯面頭仲有蟹子,份量充足。整個感覺好健康。☕️cold brew +$25姨姨好有耐性介紹仲有樽裝版($45) 。
🏠 Slowlife 漫活堂 (佐敦)
佐敦彌敦道380號逸東酒店地下2號舖

🥘南瓜蟹肉珍珠米意粉
南瓜融入珍珠米,味道濃郁,每一啖都食到蟹肉,好有心思

☕️cold brew +$25
姨姨好有耐性介紹仲有樽裝版($45) 。

2021-06-30 1118 浏览
餐廳標榜無味精及無雞粉,感覺幾健康,望餐牌有好多選擇都吸引。最後我選了日式蘋果咖哩牛筋腩配燒玉子,紅芝漬 $88 賣相不錯,幾多餸,不過咖哩食唔出蘋果味,同平時食既日式咖哩味道無分別。沙律無乜特別,牛筋唔錯,薯仔粉嫩,但牛腩唔夠腍,有啲痴牙,整體其實算合格。另外加$12配了隻溏心蛋,都唔錯。朋友諗住食豪啲,叫左貴差不多兩倍價錢的慢煮黑毛豬鞍配蜜糖芥末汁/時令配菜 $260,上枱果刻真係非常失望!呢個價錢竟然得一塊豬鞍?咁咪仲貴過Outback?明明餐牌圖片有兩塊,係咪比少左阿?我都忍唔住問個店員,佢好直接話係得一塊。咳咳!呢個誤導絕對違反商品說明條例 !!.望住呢一塊豬鞍,未食已經有種失落感,切開發覺唔算易切,肉質未算好柴,但都唔夠嫩。點醬食幾香口,但個醬似沙律醬多過蜜糖芥末醬。朋友食埋薯菜都完全無飽腹感。如果叫兩個飯/定食/意粉應該會平啲同滿足好多LOL真心話,如果無叫個豬鞍,呢間餐廳5分滿分我會比3分。但比左$260食呢一塊豬鞍,唔好意思,我覺得自己入左🖤店!(參考返,慢煮工業叫一份豬鞍只是$98,仲好食)原本諗住叫甜品都無晒興致~不過講埋落單跟餐加$20-25叫左兩杯飲品,菠蘿果
日式蘋果咖哩牛筋腩配燒玉子紅芝漬

另外加$12配了隻溏心蛋,都唔錯。
慢煮黑毛豬鞍配蜜糖芥末汁/時令配菜

如果叫兩個飯/定食/意粉應該會平啲同滿足好多LOL

原本諗住叫甜品都無晒興致~
不過講埋落單跟餐加$20-25叫左兩杯飲品,菠蘿果茶及宇治綠茶奶,賣相唔錯,但飲落覺得前者甜得濟,後者則幾好。
2021-06-28 633 浏览
經常經過此店,晚上時份會見到燈光比起附近的店舖特別明亮,淺色裝修的「漫活」吸引我的注意,但一直未有機會來試。網上見到便當的圖片很吸引,剛巧在附近,決定今晚在此用餐。進入餐廳需要上幾級樓梯,內進後發覺其實餐廳地方很細,只有幾張檯。餐廳環境平靜舒服,牆邊也擺放了一些寄賣物品,整個感覺幾清新。坐下看看餐牌,發覺跟網上看到的餐牌不一樣,除了沒有便當之外價錢也比便當貴;原來餐廳剛改了餐牌,沒有便當供應。雖然我們一心打算來食便當,但現在沒有供應就沒有辦法,改點其他晚餐。餐廳以半自助式經營,客人需要親自到收銀處購買,然後店員會為你送上食物。鹽燒鯖魚($98),另加店員推薦的糖心蛋($12)。鯖魚味道不錯,幸好質感不嚡,有少少鹹味的魚肉沾著旁邊的醬汁令人開胃,都幾下飯。糖心蛋的價錢比較進取,但味道都幾好,把蛋浸進的醬料味道濃郁,帶出蛋黃的香味。汁煮油甘魚鮫($158),以這個價錢來說份量不算很多,但有附上不同的前菜和配料,可以試多一點款式。前菜的沙律清新,但有菜的根部還連著清理得不太乾淨;醬油豆腐的豆腐是板豆腐,質感較硬,吸收醬汁的能力較軟豆腐低卻十分濃味,因此都算幾鹹;味增湯太稀太淡,沒有甚麼配料;

鹽燒鯖魚

汁煮油甘魚鮫

汁煮油甘魚鮫($158),以這個價錢來說份量不算很多,但有附上不同的前菜和配料,可以試多一點款式。前菜的沙律清新,但有菜的根部還連著清理得不太乾淨;醬油豆腐的豆腐是板豆腐,質感較硬,吸收醬汁的能力較軟豆腐低卻十分濃味,因此都算幾鹹;味增湯太稀太淡,沒有甚麼配料;最後的是一碟蔬菜,本以為是如關東煮那樣把蔬菜煮得入味,或者是以醬汁浸過吸收味道,但原來只是用清水灼過而已,而蔬菜只是輕輕灼過很硬,例如椰菜花以及紅蘿蔔如同生的一樣,加上碗裡沒有任何醬汁或湯,整體蔬菜顯得特別乾和硬,不好吃

然而主角是油甘魚鮫,卻令我失望了。醬汁本身是幾惹味的,應該跟魚鮫幾夾,但剛咬一口魚肉,肉質乾得來有點嚡,這情況正常來說不應該出現在油甘魚鮫上。油甘魚鮫理應有豐富的油脂,入口順滑有魚油香,但這件魚鮫卻罕有地比鯖魚的質感更乾、更嚡,大概是用上雪藏了很久的食材,以致魚鮫本身的油份都流失掉,質感不滑。

煙三文魚蛋窩夫

最後我們點了煙三文魚蛋窩夫($88),一道鹹食窩夫。煙三文魚有三片,有適當的油脂,而窩夫的味道則較甜,但也是夾的;倘若粉漿可以加少一半糖會更理想。旁邊有一球薯仔蛋沙律,是一般食到的清新味道,不過質感比較鬆散,倘若能夠加多一點蛋黃和沙律醬去增加黏力會較佳。

今日星期六晚餐廳很靜,別說是翻檯,連有限的座位也坐不滿。老實說,我覺得餐廳食物的味道不差,但採購的食材質素有待改進,相信改善後味道會更令人開胃,會是一個不錯的靜敘選擇
༺slowlife 漫活堂  ༻∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻  ∻ ∻ ∻ Slowlife 漫活堂主打健康食堂✅,有機無激素,無味精,無雞粉健康食品💚。低卡日式雞肉蒟蒻麵🍜,一望落去就見到一隻半熟温泉蛋好吸引🤤,雞肉食落好嫩滑🐥,d湯飲落好濃味👅,加上蒟蒻麵味道啱啱好,啱晒想減肥嘅姊姊去食👍🏻,又飽又足料😋。紅菜頭煙燻三文魚沙田配柚子醋汁🥗,d菜一睇落去就好新鮮🌱,三文魚配柚子醋汁好合拍😋,但可惜紅菜頭並吾太出色🥺,普普通通啦。∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻  ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ 餐廳🛎:Slowlife 漫活堂 (佐敦)地址📌:佐敦彌敦道380號逸東酒店地下2號舖營業時間⏰ :星期一至日11.30-21.00                                            ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻
༺slowlife 漫活堂  ༻

餐廳🛎:Slowlife 漫活堂 (佐敦)
地址📌:佐敦彌敦道380號逸東酒店地下2號舖
營業時間⏰ :星期一至日11.30-21.00
∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻
Follow我哋@foodoirsis 💋帶你去到更多打卡嘅地方❣️
2021-05-24 537 浏览
首先被「漫活堂」這幾個字吸引,因為我個人就是喜歡浪漫快樂的生活,然後再被放在窗邊的一排虹吸式咖啡壺吸引,因為自己本來就喜歡喝日式咖啡, 家中也有一個虹吸式的咖啡壺,但近幾年都沒有用過只是作為收藏品。中午在這家酒店地庫Foodhall 內一間 所謂北美越南湯粉專門店吃完lunch(在本人另一篇食評有提及),再往對面永安買完野之後剛好4:30pm下午茶時間,於是立刻過來品嚐一杯虹吸式咖啡。店主介紹我喝這杯35珊瑚咖啡,看到介紹,據說是世界上獨一無二的咖啡,因為是以石化珊瑚烘焙咖啡,取自珊瑚回饋珊瑚而咖啡喝起來入喉順滑味道溫和順口,而且店主每賣出一杯珊瑚咖啡,就會捐出3.5%的營業額投入珊瑚種植活動,促進海洋環境的改善。不過除了支持環保以外,我選擇這杯珊瑚咖啡還是想嘗試一下用珊瑚烘焙咖啡的滋味。送來的咖啡用一個很漂亮的骨瓷咖啡杯盛載着,顏色是不太深的啡色,入喉也完全沒有苦味,很溫和和順口,因為我喜歡加入一些奶,所以我試了幾口純咖啡後再加入咖啡奶,慢慢享受這一杯珊瑚咖啡。店內用膳的地方不是太大,很有日式小店的感覺,我坐在吧枱高櫈邊看街外風景邊品嚐咖啡,真是偷得浮生!其實這裏除了咖啡以外,亦提供

珊瑚咖啡

其實這裏除了咖啡以外,亦提供其他凍果茶及食品有西式的慢煮黑毛豬鞍,羊斧頭扒也有日式的和牛漢堡扒以及汁煑油金魚鮫和萍果咖喱,選擇多元化,相信味道應該不錯,怎樣也會比我中午時吃的那碗極鹹湯粉好,下一次有機會一定會來試。
2021-05-23
珊瑚咖啡