2022-08-24
冇分享幾個月,因為係有啲驚喜嘅嘢先至會寫,今日呢間叫做slowlife。呢間主力食健康食物,我冇諗過越南嘢原來都係食健康嘢,感覺唔錯。位於呢個逸東軒入面,之前阿哥帶過我去食逸東軒嘅中菜,感覺好唔錯,似乎呢間酒店嘅出品都幾好。不過聽返佢講好似唔關酒店事,其實係一個醫生開幾多間餐廳,主力講慢活,之前好似一間日本嘅咖啡店。地方唔大,但係都非常舒適而且好有一個亞熱帶嘅感覺。我聽過有人話自家製手打鮮蝦餅最好食,話係全部都係用真係蝦肉做,我唔知出邊嗰啲係咪唔係蝦,但係呢度嘅蝦真係好有咬口。金不換炒豬肉配羅馬生菜,一個好傳統嘅泰國菜食,估唔到越南都有類似呢類野,炒豬肉非常之野味,幾好食,而且佢嘅羅馬生菜真係好新鮮。我吃呢個酸辣蝦鮮魷沙律,感覺好好,特別係個先有一成落去你會食到好快好新鮮嘅感覺。我個人就好cheap,食左個招牌生熟安格斯牛肉湯河已經十分之滿足,牛肉同牛腩都好大件而且份量好多。伊比利亞豬頸肉椰菜花飯,真係冇諗過可以咁樣食,我以為係椰菜加飯,但個烤豬頸肉敲到脆卜卜,咬落去好有感覺。尾聲的越式香草烤雞半隻,基本上係要叫一隻,個味道好香,用上嘅香草應該幾特別,而家雞好嫩口,基本上一定要食嘅一個
地方唔大,但係都非常舒適而且好有一個亞熱帶嘅感覺。
尾聲的越式香草烤雞半隻,基本上係要叫一隻,個味道好香,用上嘅香草應該幾特別,而家雞好嫩口,基本上一定要食嘅一個item。
甜品有生酮巴斯克芝士蛋糕同咖啡千層糕,個人唔係太特別喜歡甜品,但係真係第一次食呢個巴斯克芝士蛋糕,原來自己都可以係屋企整到,當然應該冇佢哋整得咁好食,我自己個人好鍾意朱古力味,唔算甜。
尾聲朋友先同我講原來呢間嘢係主力食生酮,哈哈,我有個朋友都係食呢個餐單,下次可以推介佢過黎。
由於朋友冇特別講呢間餐廳係乜,所以雖然食咗甜品我都再反轉叫咗個60 度魚露秘製伊比利亞豬腩生酮麵,原來生酮麵咁得意嘅,真係好食過河粉。