Sky726

2017-11-03 783 浏览
我們在openrice網上訂座,訂位時remark了是結婚週年紀念日,去到安排了我們坐角落的窗邊位置(很好,個人比較喜歡安靜一點),然後甜品也替我們寫上happy anniversary。我們點了以下菜式~前菜:牛油白酒青口配薯條餐湯:南瓜湯主菜:黑松露野菌意大利飯+安格斯肉眼扒甜品:朱古力心太軟食物味道不錯,意大利飯比一般出面食嘅大碟,服務亦OK,侍應有禮貌,就是略嫌環境有少少嘈,如果可以靜少少就好喇~

我們點了以下菜式~

前菜:牛油白酒青口配薯條

庆祝纪念
纪念日
  • 朱古力心太軟
2017-11-01 5421 浏览
平時同太太出街食飯都係我話事多,因為太太要凑对仔女,好少時間去留意網上資料,但今日竟然有驚喜, 太太帶我去一個好有氣氛而食物質素又好嘅餐廳~ sky726。去到餐廳, 侍應安排我倆坐於吧檯,雖然太太已訂了位, 不過餐廳未能安排我倆坐窗口位,如果可以坐到窗口位就好了,因為sky726係位於商廈嘅頂層,透過落地玻璃窗,可以欣賞旺角嘅夜景, 希望下次有機會啦。由於過兩日就係萬聖節,餐廳佈置得非常有氣氛,南瓜燈、骷髏頭……連侍應們都有搞鬼既打扮,扮吸血鬼、惡魔,令人好不熱鬧。這裡有dinner set, 但我倆想自由選擇,看看餐牌,食物種類、有酒精及無酒精飲品選擇非常多。Bay Breeze($98) ~ 這杯Gin酒調校得好好,配合青檸汁, 好清新。Very Berry ($78)~ 有新鮮士多啤梨,藍莓,覆盆子,配合檸檬汁,蘋果汁及菠蘿梳打,唔怪之得叫very berry,味道酸酸甜甜,好適合女士飲用,太太好like。黑松露薯蓉($88)~ 牛油香, 薯蓉非常滑溜,加上松露醬, 口感更豐富。凱撒沙律配溫泉蛋($138)加扒香草雞胸(加$30)~ 雞胸唔會煮得過老,好腍同埋好入味, 配合溫泉
凱撒沙律配溫泉蛋($138)加扒香草雞胸(加$30)~ 雞胸唔會煮得過老,好腍同埋好入味, 配合溫泉蛋,令雞肉肉質更滑。
蒜片橄欖油虎蝦($178)~蒜香惹味,虎蝦爽甜鮮味, 六隻都嫌唔夠。
慢煮黑毛豬鞍黑醋汁及牛肝菌醬($298), 以為會有一點韌, 但這個慢煮黑毛豬鞍完全沒有粗糙嘅感覺,每一口都好嫩滑,加上黑醋汁及牛肝菌醬,味道變得更豐富。
卡邦尼長通粉($178),水準之作,長通粉軟硬度適中,煙肉鹹香,醬汁香滑美味,讚!
草莓雪芭伴醃製新鮮雜莓($68), 味道清甜冰爽, 糖份含量比雪糕低,健康又低脂,好適合怕肥嘅太太,配合新鮮雜莓,口感更上一層樓。
同太太用餐期間,侍應無論係喺上菜或執拾碗碟時,都係好有禮貌的,值得一讚。
草莓雪葩伴醃製新鮮雜莓
2017-10-29
  • 卡邦尼長通粉
  • 凱撒沙律
  • 黑松露薯蓉
Happy Friday 和同事去食午餐, 因在旺角鬧市中好難找到一間寧靜的餐廳食飯, 見到openrice介紹這一間法國餐廳,那就即時用openrice訂位兼可賺取飛行里數。食Lunch時間到了,當然一同三人即時步行去餐廳, 這間餐廳是位於旺角某商廈頂樓, 餐廳以落地玻璃設計, 景觀非常不錯, 盡收旺角無敵嘅景色,. 在靜態的地方望住一向熱鬧的旺角,又有另一種嘅感覺呢?而且剛巧 Halloween將到,所以店內都有萬聖節的氣氛呀。我們點了三個set lunch係芝士煙肉菠菜意大利雲吞, 西班牙辣肉腸蜆肉意大利飯, 哥倫布雞扒配紅酒汁,已包湯,沙律,餐包和飲品。首先沙律方便真是很有田園風味。 而餐包方面端上來的時候還是熱騰騰的,表面小脆裡面有點軟熟而且另上了牛油,令到味道更加清新而且配搭度十足。 至於是日餐湯是雜菜湯本人覺得都是有少少像羅宋湯般的,沒什麼特別。 至於主菜意大利雲吞, 雖然有好重的芝士味, 但味道一般兼有少少腻。 意大利飯是番茄醬整成, 跟一般會以菇菌醬整成嘅唔同, 亦有較為重嘅蕃茄味, 這個整體食落口感都算不錯。 最後雞扒就有少少失望, 原本諗住上枱的是煎的雞扒, 怎

至於是日餐湯是雜菜湯本人覺得都是有少少像羅宋湯般的,沒什麼特別。 至於主菜意大利雲吞, 雖然有好重的芝士味, 但味道一般兼有少少腻。 意大利飯是番茄醬整成, 跟一般會以菇菌醬整成嘅唔同, 亦有較為重嘅蕃茄味, 這個整體食落口感都算不錯。 最後雞扒就有少少失望, 原本諗住上枱的是煎的雞扒, 怎料是炸的雞扒,食落感覺好油膩呀

最後還有一個小插曲, 我們食到一半突然天花冷氣機漏水, 那時侍應們立即安排另一座位給我們坐, 因漏水關係引起我們不便, 所以職員都非常友善送了甜品給我們吃, 這點值得加分呢?
芝士煙肉菠菜意大利雲吞
西班牙辣肉腸蜆肉意大利飯
哥倫布雞扒配紅酒汁
2017-10-27
西班牙辣肉腸蜆肉意大利飯
2017-10-30 1376 浏览
openrice很多人推薦,食評大部分很正面,所以今天晚上和朋友到這裡一試。大約8點55分入座,花了大時5分鐘就下單。當初選了一份香辣豬肋骨及香煎鱸魚。等了二十分鐘左右,旁邊比我們遲入座既食客,他們的食物比我們更快到。一分一秒過去,唯獨我們的主菜還沒有到。去到9點45分,我巴不得想投訴,不過我朋友制止我,到差不多10點時,我們想要取消時,鱸魚"先"來到。豬肋骨還要再等一段時間才準備好。最後我們決定取消豬肋骨。我們完全不能理解為何差不多一小時才煮好鱸魚,魚的質素不錯,但其他各方面令我非常失望。

2017-10-29 893 浏览
原本是訂了晚餐的,臨時改了午餐!剛進店感覺裝飾很特別,氣氛也很好,環境不錯,坐在鄰近窗的位置!店員也有禮貌,由於我一直想有個特別甜品碟來慶祝今日這個特別的日子,所以在open rice預訂座位時已說明要寫字的碟,一進店剛好老公去了洗手間,店員也好貼心立即講解有什麼甜品可寫字,也幫我預先安排了!食物我們點了主菜 燒黑毛豬鞍扒,及肉眼扒,賣相還可以,味道也不錯,就是感覺價錢有點貴!我們跟餐每位加了$48有湯,沙律及飲品!總括來說這間餐廳是可以的!
原本是訂了晚餐的,臨時改了午餐!
我們跟餐每位加了$48有湯,沙律及飲品!
總括來說這間餐廳是可以的!
2017-10-29
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
優惠券
2017-10-28 655 浏览
和友人到旺角相聚,本為把酒談歡,意想不到地享用了一頓滿意的晚饍。到達約定的地點,一出電梯就是餐廳,不如大部份旺角的酒吧般喧鬧,卻是精緻有氣氛的。朋友已經為我們選好了食物,而餐廳的飲品選擇非常多,每一杯都有獨特的名字。點了一杯朱古力特飲,有三重朱古力享受。朱古力醬、碎碎和朱古力脆條加起來很豐富。坐在吧枱旁看到店員製作飲品非常認真,一絲不苟。餐包和頭盤不錯。兩款湯中我比較喜歡番茄湯,味道較為清淡,很開胃。點了一客手捲意粉,意粉的質感偏為有咬口,容易沾上醬汁,口感很豐盈。當晚比較欣賞的菜式是壓軸的燒春雞,帶着很貼心地把大部份骨頭除去,可以大口大口的進食。春雞尚算嫩滑,表面的香料很惹味。甜品也做得不錯。餐廳整體環境和服務也不錯,接近尖沙咀的格調,比旺角餐廳的平均水準高。

坐在吧枱旁看到店員製作飲品非常認真,一絲不苟。

餐包和頭盤不錯。

兩款湯中我比較喜歡番茄湯,味道較為清淡,很開胃。

甜品也做得不錯。

2017-10-24
2017-10-27 596 浏览
餐廳坐落旺角商厦頂層,適逢萬聖節將近,餐廳都已佈罝應節氣氛裝飾, 由于室內燈光較柔和,透過玻璃外望室外旺角夜空,飽覽色彩繽紛城市夜色,東方之珠仍然光輝燦爛。晚餐時份人客都坐滿,生意確是不錯。日式照燒雞槌(HKD98)燒雞槌肉好味,皮脆又甘香蒜片橄欖油虎虾(HKD178)大虎蝦香口惹味,入口够鮮甜肉又爽口。意大利咸肉南瓜寬條麵(HKD168)細切咸肉條,南瓜粒稍大,麵條够煙韌彈牙,與咸肉一齊食配搭得宜。煎慢煮紐西蘭煙燻薄荷羊架(HKD328)羊架無過火,食落很嫩滑唔會韌,亦完全唔覺羊肉騷味,碟底伴有薯蓉,食埋就啱啱好。餐後甜品點左個雲呢拿朱古力慕士(HKD78),賣相精緻,so beautiful雖然已幾飽,甜品仍覺可口

日式照燒雞槌(HKD98)
燒雞槌肉好味,皮脆又甘香

蒜片橄欖油虎虾(HKD178)
大虎蝦香口惹味,入口够鮮甜肉又爽口。

意大利咸肉南瓜寬條麵(HKD168)

煎慢煮紐西蘭煙燻薄荷羊架(HKD328)

雖然已幾飽,甜品仍覺可口

2017-10-26 538 浏览
借萬聖節慶祝為籍口,我吩咐友人尋找一間不錯的餐廳慶祝一下(實情是我沒有帶電話,無辦法搜尋餐廳...)。到餐廳的時候,發現已經有萬聖節菜單,果然萬聖節都係要食大餐慶祝的!餐廳環境和情調都很好,有萬聖節氣氛,位置在大廈頂樓,能夠觀賞到一望無際、五光十色的夜景,若能靠近窗邊,相信景色會相當使人陶醉。可惜,我們坐在吧枱附近,未能盡情享受這絕美的景色。餐前小食是餐廳精心炮製的草菇撻;撻皮又薄又脆,配上多款草菇餡料,食落口感特別豐富。接下來是南瓜羊奶芝士菠菜沙律,南瓜切成薄片,而且南瓜片是經過處理的,口感跟味道都非常特別,配上新鮮的菠菜,加上少少醋和羊奶芝士調味,很開胃。餐湯是燒胡桃南瓜濃湯,用合桃及南瓜攪拌成的濃湯,非常高纖、健康。合桃不會奪走南瓜的香味,再配上忌廉同脆脆麵包,令人難忘。我選擇的主菜是真空慢煮燒西班牙乳豬。乳豬肉質鬆軟、嫩滑,加上燒烤過脆卜卜的豬皮,很美味。最後,甜品是法國香濃65度朱古力撻。朱古力撻味道層次豐富,為這一頓豐富的晚餐畫上了一個圓滿的句號。這間餐廳食物水準不錯,若能靠近窗邊感受一下香繁華璀璨的夜景,相信感覺會更完美。

2017-10-25 470 浏览
和男友約會,難得佢話有想食嘅餐廳,我就梗係好啦😁 所以就訂左呢到食晚餐,Openrice訂座仲有discount,好方便餐廳係25/F,坐落地玻璃的窗邊、望住夜景係幾有情調嘅~這陣子仲有哈囉喂 theme 嘅 deco 🎃🎃🎃 好驚喜應節地嗌左杯萬聖節 cocktail Red Devil睇得又飲得,雖然有 Vodka 但溝左唔同水果嘅Juice變得甜甜地好易入口。最得意係杯邊有一層糖 Coat,飲的時候唇邊都可以嚐到一點甜呢杯係 Frozen Berry Punch,莓果沙冰酸酸甜甜好開胃。水果上面灑左啲糖霜感覺好 festive 呢⛄️前菜係三文魚 Tartare~他他伴上青瓜一起吃口感清新豐富,作為開胃前菜是不俗的選擇香氣撲鼻的香蒜橄欖油虎蝦🍤連殻煎,令蝦殻的味道也岀來,亦已細心的除去了背部的蝦腸虎蝦大大隻啖啖肉,而且好彈牙主菜是餐廳推薦的意大利手捲意粉 Strozzapreti,好少見我都係第一次食有芝士、野菌同辣肉腸,意粉帶點嚼勁,拌匀一齊食口感豐富好惹味。 男友order 了一份 medium 的香煎安格斯西冷扒煎得岩岩好!切開的肉質軟嫩且香甜多汁,肉味很濃郁甜點是 Vani

餐廳係25/F,坐落地玻璃的窗邊、望住夜景係幾有情調嘅~

這陣子仲有哈囉喂 theme 嘅 deco 🎃🎃🎃 好驚喜

應節地嗌左杯萬聖節 cocktail Red Devil

虎蝦大大隻啖啖肉,而且好彈牙

男友order 了一份 medium 的香煎安格斯西冷扒

煎得岩岩好!切開的肉質軟嫩且香甜多汁,肉味很濃郁

甜點是 Vanila Chocolate Mousse,賣相相當精緻,上層Vanila Mousse 好鬆軟輕盈,下層嘅 Chocolate Mousse 則又滑又creamy
餐廳不論環境服務食物都一流,好滿意的 date night,推薦推薦!
2017-10-24 480 浏览
好朋友派帖,見到朋友結婚咁開心梗係食餐好去慶祝一下記得之前都有去過依一間酒吧餐廳今次就再去下, 順便慢慢傾下朋友仔婚前的感受坐底點好餐好, 先食個餐包, 再開始慢慢上菜「焦糖低溫浸鵝肝」鵝肝外層有一層焦糖切落去脆脆的, 連同鵝肝一齊食味道好夾, 配埋旁邊的早餐脆脆一齊食可以減少鵝肝的油膩感「蒜片橄欖油虎蝦」用蒜片同橄欖油將虎蝦煎熟蝦連蝦殼一齊煮, 令蝦既鮮味更突出廚師蝦殼切開再上碟令剝殼果時都好方便可以食到「燒蕃茄大茴香雞絲濃湯」濃湯最適合愛濃味的我用蕃茄黎煮較其他的較健康上面有啲雞絲, 襯熱飲好好味「野菌黑松露忌廉湯」濃湯除左有蕃茄之外, 野菌亦都係唔錯選擇將野菌打融再配忌廉一齊煮好香濃, 好creamy鍾意飲忌廉湯既一定會鍾意飲依個「日式麵豉三文魚配魚高湯茄子」呢度既三文魚之前食過好好味今次黎到梗係又再食呢用日式麵豉煮, 三文魚煮至半熟內面仲好軟身, 伴隨住仲有煮稔左既茄子用清湯煮,唔會蓋過茄子本身個味道「意大利手卷意粉伴野菌,辣肉腸及巴馬臣芝士」手卷意粉比平時食到啲更煙韌伴勻野菌、辣肉腸食, 好有口感上面再放左巴馬臣芝士, 食落更香更惹味「雲呢拿朱古力慕絲伴焦糖榛子」賣相好靚,慕
好朋友派帖,見到朋友結婚咁開心
梗係食餐好去慶祝一下
記得之前都有去過依一間酒吧餐廳
今次就再去下, 順便慢慢傾下朋友仔婚前的感受

坐底點好餐好, 先食個餐包, 再開始慢慢上菜

「焦糖低溫浸鵝肝」
鵝肝外層有一層焦糖
切落去脆脆的, 連同鵝肝一齊食
味道好夾, 配埋旁邊的早餐脆脆一齊食
可以減少鵝肝的油膩感

「蒜片橄欖油虎蝦」
用蒜片同橄欖油將虎蝦煎熟
蝦連蝦殼一齊煮, 令蝦既鮮味更突出
廚師蝦殼切開再上碟
令剝殼果時都好方便可以食到

「燒蕃茄大茴香雞絲濃湯」
濃湯最適合愛濃味的我
用蕃茄黎煮較其他的較健康
上面有啲雞絲, 襯熱飲好好味

「野菌黑松露忌廉湯」
濃湯除左有蕃茄之外, 野菌亦都係唔錯選擇
將野菌打融再配忌廉一齊煮
好香濃, 好creamy
鍾意飲忌廉湯既一定會鍾意飲依個

「日式麵豉三文魚配魚高湯茄子」
呢度既三文魚之前食過好好味
今次黎到梗係又再食呢
用日式麵豉煮, 三文魚煮至半熟
內面仲好軟身, 伴隨住仲有煮稔左既茄子
用清湯煮,唔會蓋過茄子本身個味道

「意大利手卷意粉伴野菌,辣肉腸及巴馬臣芝士」
手卷意粉比平時食到啲更煙韌
伴勻野菌、辣肉腸食, 好有口感
上面再放左巴馬臣芝士, 食落更香更惹味

「雲呢拿朱古力慕絲伴焦糖榛子」
賣相好靚,慕絲好滑好軟身
連同榛子一齊食
好有口感, 因為之前我地都食到幾飽
所以依個甜品兩份食就岩岩好

把酒暢談, 當然要點番杯酒
朋友點左「Tiki Estate Rose 2015, Per Glass $88」
果味較重, 唔會有苦澀既味道。較易入口

自己少飲酒,所以就點左MOCKTAIL 飲
「EYE Ball」$78
名字同杯的賣相好相襯
白色的飲品由雲哩拿,糖漿, 奶,焦糖所製成
所以味道甜甜地幾好飲,眼睛就由荔枝肉整成
同真既都有幾分相似

2017-10-18
2017-10-23 5911 浏览
踏入十月,餐廳已經佈置到好有萬聖節既氣氛,仲配合咗好多新既萬聖節主題既cocktail,係時候上嚟放肆一吓喇。Red Devil,首先當然係嚟番杯萬聖節既主題cocktail啦,呢杯無論內到外都咁邪惡既cocktail 用咗Vodka,Peach,Lychee,Crème de cassis,Lime juice同埋Cranberry juice調配而成,Crème de cassis係一隻黑加侖子甜酒,根據歐盟既規定,能夠叫做crème de cassis,每公升需要有400g既糖,所以Red Devil呢個名絕對無改錯;不過從來越邪惡既野就實係越好味既,估唔到連cocktail都唔例外,Crème de cassis雖則含糖量高,但係甜得嚟好有層次,配合埋桃,荔枝,青檸同埋紅莓既味道,令層次再次昇華。Rosa-tini,呢杯cocktail由Gin,Rose syrup,Fresh lemon juice同white wine調配而成,呢度啲cocktail嘅酒精濃度從來都唔會輕手,呢個亦係我咁喜歡喺呢間餐廳度嗌cocktail嘅原因,入口先係濃烈嘅氈酒味道,醒神,跟住玫瑰嘅香味就

Rosa-tini,呢杯cocktail由Gin,Rose syrup,Fresh lemon juice同white wine調配而成,呢度啲cocktail嘅酒精濃度從來都唔會輕手,呢個亦係我咁喜歡喺呢間餐廳度嗌cocktail嘅原因,入口先係濃烈嘅氈酒味道,醒神,跟住玫瑰嘅香味就會慢慢湧出,最後係檸檬輕輕嘅餘韻,係一杯好好味嘅cocktail。

蒜片橄欖油虎蝦,虎蝦一擺上枱即刻散發出香濃嘅蒜頭味,令人蠢蠢欲動,蝦肉爽口彈牙,用咗健康嘅橄欖油就唔使食得咁張就,撈埋底層嘅蒜片一齊食,味道更香更濃。

焦糖低溫浸鵝肝,鵝肝經過低溫浸煮,口感份外細滑,最啜核嘅係佢面頭有一層薄薄既焦糖,剛好中和咗鵝肝嘅油膩感覺,焦糖脆脆嘅口感,加上鵝肝嘅油香,整體感覺好新鮮;另外底層嘅脆米亦都居功不少,絕對能夠打破你對鵝肝 一貫嘅感覺。

意大利手捲意粉伴野菌辣肉腸及巴馬臣芝士,手捲意粉比較少餐廳有提供,喺餐牌上面見到梗係唔會放過,手捲意粉口感煙韌彈牙,每一粒都被巴馬臣芝士包圍,伴隨著野菌嘅菌香同埋辣肉腸嘅鹹鮮,瞬間俾我哋秒清。

燒原隻慢煮墨西哥春雞,墨西哥春雞經過慢煮,每一啖都嫩滑到不能,特別鍾意廚師將春雞中間對切,令食嘅時候更加方便;享受過慢煮雞肉既嫩滑之後,點一點隨附既醬汁,墨西哥香料應有蒜味、辛辣味同鹹味都可以喺呢度搵到,仲有我至愛既焗蒜頭,焗得香甜味美,口感軟糯,我一粒都唔放過。

最後,甜品揀咗72%朱古力心太軟,一羹督落中間,朱古力漿應聲奔騰,72個巴仙既朱古力味絕對唔講得少,夾埋雲呢拿雪糕一齊食既冰火感覺良好;其中伴碟既橘子應該經過調味燉煮,見微知著,足見廚師對食物既用心同埋執著。
2017-10-23 497 浏览
旺角彌敦道多咗啲成棟都係餐廳嘅 buildings而 Sky726 因為喺高層,個 city view 好靚!餐廳嘅玻璃窗勁大,成個環境好 chill 好有氣氛我去嘅時候已經有 Halloween 裝飾除咗掛牆吊飾,連啲燈都有掛萬聖節飾物好有心思同夠哂有玩味 🤗drinks menu 係一個 pad,可以更清楚睇到飲品嘅靚樣有啲特色飲品仲有短片 show 啲煙霧效果出嚟 😮【"EYE" Ball】$78(有八折)全晚都係 happy hour 有八折 👍🏻荔枝味嘅 mocktail 有隻荔枝假眼 👁 勁得意【The Fog】$88(有八折)keep 住冒煙嘅 sparkling wine,好型仔係青蘋果味嘅 prosecco【煙三文魚沙律】$138沙律就喺以煙三文魚砌成嘅玫瑰花花下面紅色嗰啲車厘茄乾酸酸哋特別又開胃【香煎煙薰慢煮北海道帶子】$178店員落單時都有講解份量,service 好好~帶子好大隻好鮮甜,個面煎香好好食個 celeriac puree 同帶子超夾 🤤【脆炸魷魚圈配他他汁及雞尾汁】$108魷魚厚身,好好肉,炸得好脆口雞尾汁比起普通嘅茄汁多咗啲檸檬汁味道清新啲,其實都
旺角彌敦道多咗啲成棟都係餐廳嘅 buildings

餐廳嘅玻璃窗勁大,成個環境好 chill 好有氣氛

我去嘅時候已經有 Halloween 裝飾
除咗掛牆吊飾,連啲燈都有掛萬聖節飾物
好有心思同夠哂有玩味 🤗

有啲特色飲品仲有短片 show 啲煙霧效果出嚟 😮

【"EYE" Ball】$78(有八折)
全晚都係 happy hour 有八折 👍🏻
荔枝味嘅 mocktail 有隻荔枝假眼 👁 勁得意

【The Fog】$88(有八折)
keep 住冒煙嘅 sparkling wine,好型仔
係青蘋果味嘅 prosecco

【煙三文魚沙律】$138
沙律就喺以煙三文魚砌成嘅玫瑰花花下面
紅色嗰啲車厘茄乾酸酸哋特別又開胃

【香煎煙薰慢煮北海道帶子】$178
店員落單時都有講解份量,service 好好~
帶子好大隻好鮮甜,個面煎香好好食
個 celeriac puree 同帶子超夾 🤤

【脆炸魷魚圈配他他汁及雞尾汁】$108
魷魚厚身,好好肉,炸得好脆口
雞尾汁比起普通嘅茄汁多咗啲檸檬汁
味道清新啲,其實都唔錯
不過我就鍾意濃味啲嘅他他汁 😆

【燒原隻慢煮墨西哥春雞】$198
燒雞𠝹開咗,食起上嚟好方便!
個 homemade sauce 少少辣,好有墨西哥風味

【意大利手卷意粉伴野菌、辣肉腸及巴馬臣芝士】$188
呢個 strozzapreti pasta 個名好得意
每條意粉都好似卷咗兩卷咁,有口感啲

【72% 朱古力心太軟】$85
朱古力心太軟嘅賣相好靚,雪糕同水果砌喺碟邊
心太軟好流心,熱熱嘅朱古力溶岩好澎湃 ☺️

整體食物好食,食材配搭上有新鮮感
食物嘅份量都幾多,絕對夠食
而且喺 openrice 訂位仲有九折,生日有八折
同埋當日都好多客人,但服務仍然好好!
在此之前,曾先後來過這間位於彌敦道商廈頂樓,可以外望旺角一帶樓景與街景的西餐廳兩次,第一次印象平平,第二次來吃晚餐,卻感到相當精彩。 這次是第三次到來,吃得則是午餐。適逢即將萬聖節,餐廳各處都佈置了萬聖節的裝飾,那些南瓜呀、蝙幅呀、巫婆呀、蜘蛛呀,遍佈餐廳各處,就連電梯門都有,甚有萬聖節的氣氛。 兩夫妻撐檯腳,先來兩道前菜小食。小份「脆炸魷魚圈」炸功不差,脆漿薄而不厚,魷魚柔軟嫩滑,蘸點沙律醬或茄汁,都好吃。 「黑松露薯蓉」雖看似份量不多,其實都有不少,軟滑薯蓉內還可吃到少許未化成蓉的細小薯粒,口感頗佳,而且因為混入了黑松露醬,特別的香。這薯蓉的味道售不算太濃烈,我反而覺得頗好。 兩道主菜,「烤牛肉三文治」雖說是三文治,其實是漢堡包,大大個的烤牛肉漢堡,早已被切成兩半,包身微脆,裡面的配料除了烤牛肉外,還有焦糖洋蔥、新鮮蕃茄、生菜和芝士,烤牛肉的肉汁雖然不夠多,幸好焦糖洋蔥爽脆冰涼,蕃茄也多汁味美,多款材料配以脆身漢堡,仍然不錯。那些作為伴菜的薯條,也香脆好吃,為這主菜加了點分。 以意大利煙肉、野菌與為材料的巴馬臣芝士為材料的「卡邦尼長通粉」口感濃稠,味道濃郁,是好吃的,也

以意大利煙肉、野菌與為材料的巴馬臣芝士為材料的「卡邦尼長通粉」口感濃稠,味道濃郁,是好吃的,也很飽肚,不過就難免有點兒膩。
最後的甜品,是常見的「芝士餅」,味道與口感只是一般,不難吃,但不算突出,
上次到來,一杯 Godiva Delight給我帶來驚為天人之感,愛嚐新的我,這天也心思思地點了一杯無論名字與賣相都十分吸引的 Cocktail來喝。飲品名叫 Blue Skies,我在第一眼在 I Pad上看到它的照片時,已經認定它是我這天的飲品,這以 Bacardi RumCoconut RumCoconut MilkPineapple JuiceBlue CuracaoVanilla Foam為材料的 Cocktail,樣子彷似藍天白雲一樣舒服,輕怡不嗆的酒味中帶點兒淡淡的椰子味道,我都幾喜歡。

老婆仔所選的 ,則是一杯名為 Far East Highball,混合了多種果汁在裡面的 Mocktail。我試了一口,果味濃郁,十分開胃解渴,相信她也會喜歡。

這兒的食物是好的,環境也不錯,雖然這天可能因為我來得早的關係,上菜較慢,不過這只是小瑕疵,還是瑕不掩瑜的。
  • 烤牛肉三文治
  • 脆炸魷魚圈
  • Blue Skies
2017-10-19 483 浏览
又到Helloween,香港人通常唔好特別慶祝呢一日,但我地就特別選呢一日黎食返餐勁慶祝下,話哂西方野,今晚主題已經決定好係西餐,就搵返上次同小胖女都大讚好食既sky 726一入到店已經比場內佈置吸引,周圍都係南瓜頭同蜘蛛網,夠哂氣氛,返頭食佢既原因無他,因為真係好食,服務周到,夠靜夠乾淨有一種遠離都市既感覺,開場頭盤先黎個青口,味道帶辣,食落夠鮮甜,仲有粗薯條配埋,開下個胃之後就係北海道原隻帶子,超大粒,配上特別醬汁,好有咬口,小胖女都一次食哂兩隻再黎係小胖女點既蜆肉天使麵,都係帶小小辣辣地,蜆肉極多,麵條夠哂彈牙,頭三個菜食完都唔算太油膩,跟住就係小弟點既超厚切西冷牛扒啦,無配汁,原塊上,肉汁已經勁哂味,啖啖肉,份量十足,食埋個心太軟甜品,再兩口子慢慢飲返杯paradise punch同frozen berry,真係無論味覺上同心靈上都十分滿足

一入到店已經比場內佈置吸引
,周圍都係南瓜頭同蜘蛛網,夠哂氣氛,

無配汁,原塊上,肉汁已經勁哂味,啖啖肉,份量十足
真係無論味覺上同心靈上都十分滿足
2017-10-02
  • Sirloin Steak
2017-10-19 424 浏览
同朋友食個holloween tea ,上到去已經好有氣氛,全層都怖滿節日裝飾門口我一向都注意餐廳裝修,有怖置令人心氣愉快好可愛南瓜燈,夜少少更加靚餐牌好colourful 跟餐沙律,好冰涼,用柚子醋好味又開胃南瓜湯偏甜餐包超軟熟,而且熱辣辣,岩岩焗起海鮮意粉,有青口,蝦,好多好多菇,size 雖然比較小,但好足料,好多海鮮黑毛豬扒,size 適中,醬汁好特別,帶小小甜,底層有薯茸加磨菇,好豐富豬扒剛剛好煮熟,所以都好軟身,吾會太鞋,食既時間仲有肉汁流出,幾好味朋友要咖啡,佢讚口不絕,香濃幻滑我自己點左杯熱朱古力,好開心。好多棉花糖,賣相味道同樣吸引最後有set 甜品,睇個樣比較普通,但原來味道幾好,有紅桑子,朱古力,cheese cake ,奶凍,馬卡龍,美味可口,女士必食

門口

我一向都注意餐廳裝修,有怖置令人心氣愉快

好可愛南瓜燈,夜少少更加靚

餐牌好colourful

跟餐沙律,好冰涼,用柚子醋好味又開胃

南瓜湯偏甜

餐包超軟熟,而且熱辣辣,岩岩焗起

朋友要咖啡,佢讚口不絕,香濃幻滑
我自己點左杯熱朱古力,好開心。好多棉花糖,賣相味道同樣吸引