尋日行行下街突然想食雪糕於是走左入 city' super o既 SCOOP (想試好耐)點知, 食到一肚火 d 服務員態度極惡劣我先去落單, 個女仔比張 slip 我叫我去比錢之後, 我就去左旁邊o既 express cashier 比錢cashier 比返張 slip 我 (單上列明 amount paid & change) 跟住就羅住張 slip 返去等羅雪糕輪到我羅o既時候, 個 炒雪糕o既人話唔係呢張 slip ... 我答佢 cashier 只係比返呢張我 點知, 佢竟然用非常質疑o既態度問我 : 你有無去收銀處比錢架?o個一刻我真係呆左, 我就答佢 : 單上都寫左 amount paid & change ??!! 跟住佢就 "揚" 左幾下手, 仲話 : 唉!! 算啦.. 算啦... 算啦...!! 佢o既態度講到我好似無比錢咁 當時 city' super 內有好多人, 亦有約 10 人排緊隊等雪糕人人都望住我, 當時我真係極度尷尬講到我好似 cheat 佢咁 為左一杯雪糕, 搞到自己咁無面 ... 我諗我都唔會再光顧 (尋日係第一次)下次, 我寧願行遠 d 去 be
尋日行行下街突然想食雪糕
點知, 食到一肚火

d 服務員態度極惡劣

我先去落單, 個女仔比張 slip 我叫我去比錢
跟住就羅住張 slip 返去等羅雪糕

佢o既態度講到我好似無比錢咁

人人都望住我, 當時我真係極度尷尬
講到我好似 cheat 佢咁

下次, 我寧願行遠 d 去 ben & jerry's 同埋 haagen-dazs ... 唉 ...
2009-12-13
2009-07-26 160 浏览
食完飯想食甜品...朋友係times square food court食~於是終於可以試下scoop!我叫左杏仁咖啡味既炒雪糕+3款toppings(coffee bean,tiramisu,麥提莎)$30-40雪糕杯我就揀左白朱古力味!個cone同雪糕全部都即整既~感覺幾好~價錢又唔算太貴既~只係個staff有少少嫌我煩姐~態度差少少囉!佢問我食咩..我見雪糕好少款.就問佢係咪得咁多啦?跟住佢問我揀咩配料..我問佢有幾款啦.揀雪糕杯啦..佢又有幾款又分杯同筒..咁我問價錢係咪一樣啦...佢唔多想答我囉...人地未食過呢間鬼知咁多野揀咩.咁女人有得揀就梗係問嫁啦~oveall,都唔錯既~不過下次要食唔會再叫白朱古力味既scoop!甜左d又唔重白朱古力味!
於是終於可以試下scoop!
雪糕杯我就揀左白朱古力味!
個cone同雪糕全部都即整既~感覺幾好~價錢又唔算太貴既~
只係個staff有少少嫌我煩姐~態度差少少囉!
2009-07-25 36 浏览
六月初三‧熱!是晚是泡盛局,已預知戰況必定不簡單,早去打點,但檯卻未交得,唯有在附近到處走走。如果無聊閒逛,我也幾喜歡行超市的,就走下來看有什麼新的好東西。行經這裡,已知道這間「炒雪糕」店很久,想到是日要喝烈酒,先吃點雪糕打打底,也正路。要了豆腐味道,可以選三款配料同「炒」,想起淡味的底,就襯濃味的tiramisu,加上薄荷也清新,而最後的是我喜歡的麥提沙。只見店員努力的「炒」,將配料逐樣切碎,再混和雪糕,做得幾仔細的。豆腐雪糕吃起來不太有豆香又豆腐香,但口感就十分軟滑。配料的麥提沙奇奇怪怪的,似乎單吃好吃,混在一起就一般了。Tiramisu味道跟豆腐雪糕很夾,加入薄荷葉,也很清新的。而外邊的脆筒也脆口好吃,令整體感覺,很討好。一球雪糕30蚊,都算是物有所值的價錢。戰況:打左底,結果又係醉....
六月初三‧熱!

而外邊的脆筒也脆口好吃,令整體感覺,很討好。

一球雪糕30蚊,都算是物有所值的價錢。

戰況:打左底,結果又係醉....
炒‧炒‧炒
先打底,也不錯
炒‧炒‧炒
先打底,也不錯
  • 豆腐雪糕
2009-06-26 51 浏览
個人對冰淇淋沒什麼抵抗力到銅鑼灣City Super找illy咖啡豆卻先找到了以炒冰淇淋的SCOOP!SCOOP提供7款冰淇淋看到有我最愛的香芋當然要來一球!之前在Café Kool吃過不怎麼樣的炒冰淇淋著實有點怕怕看客人源源不絶的樣子就豁出去嚐一下囉Toppings 方面選擇很多糖果、鮮果、果仁、餅乾等幾十款隨便挑三款來配搭不想三心兩意的話,也有店家精心調配的好幾款口味像招牌mudslide,是以咖啡雪糕配Oreo餅乾、烤杏仁片及軟糖炒製而成點了香芋冰淇淋,加上杏仁片、核桃本來想點藍莓,是日缺貨,只好改點覆盆子店員把資料輸入電腦列印出訂單紙,自行到收款處付款再拿著發票回櫃位等炒冰淇淋上場先舀一球香芋冰淇淋,放在攝氏零下十八度的低溫雲石板上壓平加入配料,核桃是整顆的,加進去後店員還要用剷子把它們壓碎用鐵剷子叮叮咚咚把全部材料半炒半撈放到華夫杯裏,禮成!炒雪糕的賣相一坨坨的並不討好,味道卻是驚喜香芋冰淇淋很香很滑配上香脆的核桃及杏仁,把香味及口感再度提升覆盆子酸酸甜甜的很醒胃,也為這杯炒冰淇淋添上了色彩華夫杯又薄又脆,吃的很是過癮~!!!一小杯炒冰淇淋要30大洋,不夠5分鐘就KO,一點都
個人對冰淇淋沒什麼抵抗力
到銅鑼灣City Super找illy咖啡豆
卻先找到了以炒冰淇淋的SCOOP!

SCOOP提供7款冰淇淋
看到有我最愛的香芋
當然要來一球!
之前在Café Kool吃過不怎麼樣的炒冰淇淋
著實有點怕怕
看客人源源不絶的樣子
就豁出去嚐一下囉

Toppings 方面選擇很多
糖果、鮮果、果仁、餅乾等幾十款隨便挑三款來配搭
不想三心兩意的話,也有店家精心調配的好幾款口味

點了香芋冰淇淋,加上杏仁片、核桃
本來想點藍莓,是日缺貨,只好改點覆盆子
店員把資料輸入電腦
列印出訂單紙,自行到收款處付款
再拿著發票回櫃位等炒冰淇淋上場

先舀一球香芋冰淇淋,放在攝氏零下十八度的低溫雲石板上壓平
加入配料,核桃是整顆的,加進去後店員還要用剷子把它們壓碎
用鐵剷子叮叮咚咚把全部材料半炒半撈
放到華夫杯裏,禮成!

炒雪糕的賣相一坨坨的並不討好,味道卻是驚喜
香芋冰淇淋很香很滑
配上香脆的核桃及杏仁,把香味及口感再度提升
覆盆子酸酸甜甜的很醒胃,也為這杯炒冰淇淋添上了色彩
華夫杯又薄又脆,吃的很是過癮~!!!
一小杯炒冰淇淋要30大洋,不夠5分鐘就KO,一點都不便宜
但其美味卻絶對值回票價!

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=1504
  • 香芋冰淇淋,合桃,杏仁片
2009-06-24 21 浏览
上回講到,太公趁去上司飯局前去吃了個甜品;今集,就到飯後甜品下場!事緣咸食場魚一丁的甜品沒有太吸引;同事講起,time square內有一家炒雪糕不錯,於是,一眾人等飯後齊齊殺落去city super食甜品!各人先選一款雪糕底,再加一款配料;配料選擇較多,連金莎和麥提莎都有,貪得意選了金莎,再加上朱古力雪糕底,一於來個「double chocolate fever」看著店員把整粒金莎都放進雪糕裏炒,無花無假;炒功不俗,帶榛子味金莎都平均地混在朱古力雪糕裏,使本來已香濃朱古力雪糕,味道更為豐富!不過香濃歸香濃,質感卻輸蝕,雪糕本身的細滑度只屬一般,致令整球雪糕失色不少;窩夫外殼看似即場製作,卻也不夠香脆鬆化。視覺享受比味覺享受為佳;試一試,過完好奇心癮,足矣。

視覺享受比味覺享受為佳;試一試,過完好奇心癮,足矣。
金莎+朱古力雪糕
有七款雪糕底可供選擇...朱古力銷情最好
金莎+朱古力雪糕
2009-04-28 12 浏览
詳情請看: http://www.fotop.net/tonykafai/cateringartwork/090403cwbscoop_001是日相約了朋友丹尼士和卡妙先生食晚飯,於是我先和丹先生到銅鑼灣等候。不經意到達了Citysuper時,被當中的……雪糕吸引,於是一試龍與鳳。可能職員眼見兩個男人只買一杯雪糕,當我們遞上收條時,職員小姐說:「拿兩張飛過來啦!」(只吃一杯不是罪吧,哈)那裏是炒雪糕製作。我們選了豆腐口味雪糕,配以Snicker拖肥、棉花糖和Tiramisu三種配料。為了方便食用,我們更選了朱古力窩夫托底。等了一會兒後,甜品完成。作為價值三十元的雪糕,材料豐富。當一杯清淡的豆腐味雪糕,放到嘴裏去時,再感受到柔軟的棉花糖、濃郁的Snicker拖肥和豐富的意大利芝士蛋糕味道時,你就會知道炒雪糕講求「濃淡均衡」、講求層次的好東西。試過之後,它很容易俘虜你的心。心情欠佳時,何不一口雪糕解千愁?

心情欠佳時,何不一口雪糕解千愁?
2009-04-03
$30 (其他)
  • 炒雪糕 (一種口味配三種材料),豆腐、Tiramisu、Snicker、棉花糖
2009-02-13 8 浏览
最怕不太熟的親戚來訪,嘮嘮叨叨的很麻煩,今天就趁她們未來,借故溜出去,坐$2電車到CWB最為方便,自然成為我的不二選擇。到了Times,已經是Lunch hour的尾聲了,我才發覺自己還沒有吃lunch,見自己不太餓,便買點甜品來吃算了~到了city super,便聞到一股香香的牛油味,感覺上不是由bakery傳出來的,反而是這家雪糕店(後來才想到是waffle的味道),我本來就是味覺先行的人,香氣比賣相更能吸引我,自然抵受不了誘惑,又想起朋友說這裏的炒雪糕比Mado更美味,便買了chocolate來吃~chocolate加了brownie,朱古力碎等,我選了white chocolate waffle杯,經歷過Mado的洗禮後,本來對炒雪糕期望很大,所以當雪糕製成後我就已經很失望了,因為我已經看見雪糕正在以超級快的超度溶掉可是失望也沒有用,唯有趁它還未完全成為雪糕水前吃掉,吃下去,覺得chocolate味還是算濃的,也不會太甜,不時吃到粒粒的朱古力碎使滑得過份的雪糕有了口感,加上為數頗多的brownie粒,讓我能一次吃到三種不同甜度和質感的chocolate,還是可以讓人滿足的waf

waffle杯明顯放了很久,已經開始飪了,沒有mado的香脆,比較偏甜,圍邊的white chocolate無甚特別,吃著我都可以忘記它的存在
幸好我的舌頭是甜慣的,還能夠接受~
service就麻麻了,姐姐懶洋洋的,根本不想理你,問她東西她很寸的回應,一副"不知道你還想買"的樣子,不禁讓我把她跟Mado的疑似土耳其大叔比較了

吃了scoop,不但沒有讓我停止了對Mado的思念,反而更堅定我明天到Megabox再訪Mado的決心
速溶雪糕
2009-01-31 8 浏览
一月廿九日(星期四)同老公吃完了小籠包後,當然吃個甜品才回家吧!就來到scoop吃炒雪糕!因為之前同事有介紹過!雪糕味道選擇不多,有六款,我們要了豆腐味而topping就多得很!我們選擇oreo,綿花糖,香蕉第一次吃炒雪糕,不覺得在炒,她只是將topping弄碎,放上壓扁的雪糕上可能豆腐味比較淡,可能選擇芒果會比較適合!味道混合起來都不俗!而且waffle都好吃!有white chocolate選擇!
一月廿九日(星期四)

同老公吃完了小籠包後,當然吃個甜品才回家吧!

就來到scoop吃炒雪糕!因為之前同事有介紹過!

雪糕味道選擇不多,有六款,我們要了豆腐味

而topping就多得很!我們選擇oreo,綿花糖,香蕉

可能豆腐味比較淡,可能選擇芒果會比較適合!

$30 (宵夜)
2008-10-08 12 浏览
Went to have lunch at cwb and bought an icecream from scoop. I ordered taros icecream with mars, twix and brownie. The taros icecream is very good, the taros taste is very strong and the texture is very thick. It taste even better when mixing the chocolate and the brownie that i chosen. The chocolates are cut into small cubes so that u could eat with the icecream. The cone is very thick and crispy very very good.
2008-07-30 5 浏览
這裡食雪糕很可能是因為有gimmick,花多眼亂最后挑選了菠蘿,brownie和tiramisu.看到我們的雪糕慢慢成型,頗有趣。味道是一人選一款的,無可挑剔。

看到我們的雪糕慢慢成型,頗有趣。

味道是一人選一款的,無可挑剔。
2008-06-28 22 浏览
每隔一陣子,就會掛記這里的炒雪糕,紅磡店執業后,這里就是唯一的希望了,難得來time square又怎么可以錯過呢第一次試香芋味雪糕,又搭配了pie crust, raisin同cherry fillings。個人一直覺得香芋配提子是很美妙的組合,兩者的味道有些相近,混在一起很夾。Cherry fillings就太孤寒了,只吃到一粒cherry,下次不要了。Pie crust又是每次必選,就是喜愛松脆又帶著牛油香的餅底,mix雪糕就更顯香脆口感啦。朋友就要了朱古力雪糕搭brownie, cookie和tiramisu。我試了幾啖,覺得這里的朱古力雪糕不太可取,如果喜愛朱古力味雪糕最好還是去HD食Belgium chocolate啦,那里的是比較classic的。Brownie味道不錯,tiramisu就假了些,遠遠不如直接食餅好味。最后還想讚一下香脆充滿牛油味的cone,當然還有cone邊上的一層厚厚的白朱古力,就算很飽很滯都要全部清掉再羅嗦一句:Scoop的雪糕質素認真麻麻,個人覺得都是豆腐、香芋味會好些,最好不要揀vanilla或者chocolate。

誠心推薦taro雪糕搭raisin
誠心推薦taro雪糕搭raisin
2008-06-23 14 浏览
2008年6月21日晚上8:30 成日都想試下呢間, 但係又唔啱時候喎! 食完麻布工房唔夠喉, 今日有籍口試下啦! 點知…收錢個哥哥仔, 無呢神氣, 死死吓噤 … 唉! 我地比完錢, 去睇住姐姐仔整. 好明顯塊板用得太多, 唔夠凍, 其實有兩塊板, 應該輪流用, d雪榚已經溶溶地, 我響日本見人整唔會有呢個情況發生架!!! 我要咗雲呢嗱+海綿蛋榚+提啦米蘇+芒果, 個雪榚一d都唔香, 無味, 好難食. 個殼又淋bad bad. d配料又樣衰衰, 好似放咗好耐噤, 唉! 成$30一個, 比d禁o既質素產品人地, 好差囉! 我好少食雪榚要有餘汁, 我今次食咗半個就掉咗! 因為真係難食麻! 我都唔想waste money!

2008-02-17 13 浏览
又是炒雪糕~ThreeSixty的好貴,single scoop就要38蚊,而Scoop就平易近人的朵拉。今次口痕揀了double scoop,也僅是貴10蚊,而且每個球的份量都沒有減,相當抵食,和媽媽share就剛剛好。除了喜愛的豆腐味,又試了從前沒有吃過的紅豆口味,配以raisin, pie crust, cherry fillings。個人覺得紅豆勝過豆腐,有較濃的紅豆味,粒粒紅豆增添了口感,相比之下,豆腐雪糕就過於清淡,豆腐味不夠出。配角們也是盡職盡責,raisin咬口又很清新,尤其提升了豆腐雪糕的口感。批底與cherry的組合非常合意,可是這次給的也太少了,只吃到兩粒cherry和三小片pie crust,唔夠喉……還好白朱古力cup香脆依然又充滿蛋香,吃的還是幾開心呀

還好白朱古力cup香脆依然又充滿蛋香,吃的還是幾開心呀

2007-12-11 14 浏览
食完飯未夠喉,唔想返屋企住,就同男朋友黎食炒雪糕。要左豆腐雪糕底,配料選左mars,朱古力醬同tiramisu。似乎我地配搭上有錯誤,mars實地太硬,同雪糕唔多夾,但朱古力醬就好好,甜甜的緩和了豆腐雪糕清清既味道,tiramisu都正,有咬口得黎唔會太實,亦唔太甜,加埋個雪糕就好好食。
食完飯未夠喉,唔想返屋企住,就同男朋友黎食炒雪糕。

2K
2007-10-21 11 浏览
Openrice 無隔0黎檔waffle (應該係屬city'super 的...) 0既獨立website, 唯有0係呢度借個位寫住先啦.行過俾佢d 蛋香吸引0左過0黎買了件original 味的waffle, 過隔0黎俾完錢返0黎拎, 先發覺我件waffle 唔係即叫即整... 好在拎上手仍然熱熱的. 面頭d 蜜糖(定楓糖?) 唔少, 極甜, 味道一般, 咬落好黐牙, 唔夠鬆軟, 食完仲有少少涸喉... 失望.食完呢件0野, 諗起比呢度好好多的旺角Belgian Waffle, d 出品真係好掂, 真係可惜佢已執笠多時!