SAVVY

2022-04-30 780 浏览
之前睇到一位食家在報紙上高度評價這裏的半自助餐和優質服務,而且價錢非常合理,雖然要過海到尖沙咀食,但是都一家老嫩去試。到達時間12:15,但發覺頭盤部份菜式已經清空,例如西式菜湯和煙三文魚。而且需要很長時間才補充。西式菜湯到第三轉補充的時候,已經發覺湯底浠了很多。頭盤有白灼蝦和一般的沙律,salami 和另外一款cold cut,再加兩款芝士左右。到了很遲的階段,應該差不多1:30後,才有小龍蝦。侍應告訴我們由於主菜烹調需要起碼半小時,提議我們盡快決定。可惜到大概12:40落單的時候,和牛便當和另外一個主菜已經全部售罄。由於餐牌起碼有四個菜式是辣的,所以剩下選擇不多。半自助餐包一杯飲料但甜品要另外加$20。總體評論:差不多是最失望一次的半自助餐。

總體評論:差不多是最失望一次的半自助餐
2022-04-19 969 浏览
環境優雅美觀,寬敞舒適,適合家庭朋友聚會,商務傾談。週一至週五是半自助餐,有多款主菜選擇,包括中西日式,適合不同人士口味。當日選了和牛便當,牛肉鮮嫩,飯不夠軟,配菜一般。自助餐有少量海鮮及以沙律為主,味道不錯,但款式不夠多樣化。小編沒有拍攝自助餐區,因擺盤缺乏美感,十分混亂,數盤食物共用一個食物夾,廚師上菜像茶餐廳侍應,大力拋下枱上。自助餐有少量海鮮及以沙律為主,味道不錯,但款式不夠多樣化。小編沒有拍攝自助餐區,因擺盤缺乏美感,十分混亂,頭一個小時refill 速度十分慢,整張冷盤枱可以15 分鐘只有一盤青口,其他蝦火腿三文魚麵包全部欠奉。當友善問廚師可否refill, 廚師不回答你,當你透明。向經理反映後,refill 速度有所改善甜品加$20 可選一款,侍應會推出全架甜品車向你介紹各種甜品,甚有驚喜,總括來說,餐廳硬件例如環境食物味道合格,上菜速度擺盤有極大改善空間,侍應不熟悉主菜食物內容,表達能力差,而餐廳缺乏侍應,坐下10 分鐘沒人給餐牌及給清水,這方面絕不合格!
環境優雅美觀,寬敞舒適,適合家庭朋友聚會,商務傾談。

2022-04-17 761 浏览
SAVVY位於太子酒店内,於星期六日及假期提供sunday brunch,今天去了一試,雖然選擇不是太多,但沒有失望。餐廳主要提供東南亞美食,凍海鮮有波士頓龍蝦,凍蝦,麵包蟹及泰式蜆肉,全部都很新鮮,尤其是蜆肉大粒,加上泰式醬酸酸甜甜,又没有沙,很開胃,唯一不好的是龍蝦每次出的份量不多,很快便被搶光,補充速度又不快!其它的有沙律,有數款選擇,味道還可以,熱食則有燒牛肉,麥樂鷄,芝士焗雜菜,泰式豬頸肉,蒜片炒牛肉,咖喱蝦,燒鷄,沙爹串燒,义燒菜心炒飯,即叫即煮長通粉及中西餐湯,較欣賞的有咖喱蝦,味道似星洲咖喱炒蟹,很好味,那里的印度厨師笑容滿面,很nice,炒飯粒粒分明,餐湯我特别欣賞周打魚湯,很creamy,比一般大酒店毫不遜色,甜品有很多精緻甜品,欣賞的有榛子蛋糕,芝士蛋糕及士多啤梨蛋糕。最欣賞的是pass around,有專人不定時將食物送上推介,德國腸,泰式燒鷄,泰式魚餅,素菜春卷等,最有特色的是堂弄火焰橙酒芝士蛋糕及將H字牌雪糕批再加上自選配料例如杏仁,orea餅碎等,有特色。餐廳侍應服務也很專業,且笑容滿面,座位也濶落,坐得舒服,用餐時間又可以長達3小時,以價錢468加一計,可說對得起這個價錢。
2022-04-17
2022-04-08 925 浏览
餐廳在某段時間內做主餐牌有半價優惠, 如有合適主菜可品嚐一次. 黑松露醬薯條(不是主餐牌內) 黑松露味道輕輕的, 薯條放耐了都不脆, 味道一般烤爐魚柚子沙律烤爐魚size碎濕濕, 柚子亦都不是爽口, 因為整個沙律偏濕多汁, 口感一般澳洲和牛配意大利青瓜紫薯及黑椒汁和牛肉質嫩口, 高質食材, 重牛味亦都有少少騷味. 配菜有意大利青瓜, 椰菜花, 蒜頭, 洋蔥, 分量也不少. 紫薯滑滑. 整體和牛質素有驚喜😃印度羊肉咖哩外表像顏色盤, 食物種類多元化, 滿足我每樣食少少心態😬 內有印度薄餅, 酥餅, 咖哩羊, 咖哩蘑菇, 燒雞, 炸餡角&印度米飯. 咖哩辣度屬於普通辣

黑松露醬薯條(不是主餐牌內)
黑松露味道輕輕的, 薯條放耐了都不脆, 味道一般

澳洲和牛配意大利青瓜紫薯及黑椒汁

印度羊肉咖哩

2022-03-19
下午茶
用餐优惠
優惠券
2022-04-01 1439 浏览
最近發現咗一間海港城性價比超高嘅Lunch semi buffet,就系冇耐前先新裝嘅SAVVY❤️,哩間無論系lunch同下午茶都咁抵食,而且味道不錯,真心可以一戰✌🏻!Weekday Lunch Semi Buffet ($268/人),可以在menu中自選main dish,然後頭盤任食。而頭盤嘅選擇良多,花甲青口鮮蝦、ham & cheese,牛油麵包、各式沙律同湯……而大大粒嘅蜆肉系我嘅最愛,食咗兩大盤。主菜1️⃣:印式秘製咖喱羊肉配烤餅,膚淺嘅我覺得系必食因為打卡實在系非常之靚。而味道當然都系高水準,遺憾系餐廳當日冇整印度手抓餅,比咗塊餡餅我哋,同烤餅冇得比,小失望😢。主菜2️⃣:日式和牛定食,哩個便當靚🍱,裡面每樣食物分量都不太多,吾會太飽。和牛🥩透出鮮嫩紅色,食落吾會太生,而個醬汁就畫龍點睛,帶出和牛鮮味。餐後甜點(+$20追加)🍰,現場職員會推住甜品車逐枱問是否需要享用蛋糕,件件都好精緻又好味🥰,之後會再post分享,不過甜品絕對系驚喜,大家要留肚食啊💗。跟餐茶或咖啡,無需額外付費,賣相靚靚👍🏻。哩個價,好似仲可以用海港城券(未核實,因為我系用Marco Polo member

跟餐茶或咖啡,無需額外付費,賣相靚靚👍🏻。

哩個價,好似仲可以用海港城券(未核實,因為我系用Marco Polo membership)😂,你話抵唔抵
2022-03-18 1081 浏览
想搵一個坐得舒服嘅地方,Savvy 係一個好選擇。設計時尚,入門口有bar 枱,跟住係賣甜品區,地方寬敞舒適侍應先問我哋飲sparkling water 定係still water中、西式湯各一;沙律選擇多,仲有泰式炒粉絲、柚子沙律海鮮有煙三文魚、青口、泰式炒蜆、蝦;亦有幾款芝士。中文叫定食,英文係bento,其實真係一個便當,因為全部嘢都好似預先煮好。和牛雖然好淋,但冇肉味,嚿飯已經黐住塊紫菜,蕎麥麵淋晒,椰菜放得好求其炒得幾好,唔太油;一啲都唔辣,勝在有好多帶子,個人喜歡唔太濃味加$20就有一款甜點。如果太飽,可以攞走遲啲食,就連主菜都可以打包最後歎返杯cappuccino ,細細杯已經好滿足呢!
想搵一個坐得舒服嘅地方,Savvy 係一個好選擇。
設計時尚,入門口有bar 枱,跟住係賣甜品區,地方寬敞舒適

中、西式湯各一;沙律選擇多,仲有泰式炒粉絲、柚子沙律

海鮮有煙三文魚、青口、泰式炒蜆、蝦;亦有幾款芝士。

日式和牛定食

招牌香辣帶子炒麵

加$20就有一款甜點
。如果太飽,可以攞走遲啲食
,就連主菜都可以打包

最後歎返杯cappuccino ,細細杯已經好滿足呢!
招牌香辣帶子炒麵
1K
超驚喜嘅自助餐呀!話說,香港人嘅生日、紀念日、母親節同父親節等等嘅慶祝節日都好鍾意搵間酒店嘆自助餐,所以嚟到我哋嘅週年紀念日,我哋就揀咗位於尖沙咀海港城嘅太子酒店SAVVY,SAVVY全新裝修,環境舒適,而呢度嘅週末自助早午餐選擇除咗海鮮同好多驚喜嘅pass around食物之外,每位成人同行嘅1位11歲或以下之小朋友仲可享免費用餐優惠添,性價比超晒班呀!SAVVY位於尖沙咀海港城太子酒店嘅SAVVY,近期翻新重開後,一直都喺我哋嘅bucket list之內,因為餐廳充滿格調,氣氛環境唔錯。至於SAVVY主要分為三個部份:酒吧、酒廊同我哋今次食自助餐嘅餐廳。平日嘅SAVVY提供半自助餐,而我哋今日就食週末嘅自助早午餐,餐廳分為唔同區域,有海鮮、沙律冷盤、餐湯、切肉熱葷、甜品等等之外,仲會由店員以pass around形式嘅精選食物。SAVVY會不定期更新菜單,而今日就有唔少泰國同印度菜式,一解我哋久久嘅旅行癮。海鮮講到食自助餐嘅回本之選,又點少得海鮮呢!呢度嘅海鮮有龍蝦、麵包蟹、青口、小龍蝦、大蜆。龍蝦預先開邊,肉質彈牙,仲有唔少膏,非常鮮甜!除咗龍蝦,大蜆係我哋瘋狂encore嘅海鮮

SAVVY

海鮮
講到食自助餐嘅回本之選,又點少得海鮮呢!呢度嘅海鮮有龍蝦、麵包蟹、青口、小龍蝦、大蜆。龍蝦預先開邊,肉質彈牙,仲有唔少膏,非常鮮甜!除咗龍蝦,大蜆係我哋瘋狂encore嘅海鮮!SAVVY嘅大蜆預先加入咗秘製醬汁調味,同平時自己加上cocktail sauce嘅食法好唔同,味道好有層次,突出大蜆嘅鮮甜味!

沙律冷盤
SAVVY嘅沙律冷盤選擇非常多,除咗沙律菜之外,仲有廚師特調嘅沙律,例如欖菜肉鬆沙律,當然仲有唔少得泰式主題嘅泰式扎肉沙律同泰式海鮮沙律,好fresh呀!

餐湯
今日嘅湯有兩款,分別係南瓜忌廉湯、南北杏節瓜豬骨湯。我哋每人飲咗兩碗南北杏節瓜豬骨湯,因為勁足料又無味精感覺,啱晒平時少湯水嘅我哋。

切肉熱葷
SAVVY嘅熱葷取餐區設計成開放式廚房,等大家可以近距離欣賞到廚師嘅功架,但最大嘅賣點係,廚師會不斷翻熱食物,讓食物保持最新鮮熱辣嘅溫度。至於食物選擇有京燒銀雪魚、紅酒燴羊肉、燉雜菜、胡椒炒蟹、印尼炒飯配沙嗲、印度烤雞、印度蝦咖喱、泰式豬頸肉黃咖喱、泰式青咖喱雞、叉燒菜心炒飯等等。特別一讚係SAVVY自助早午餐提供嘅印度菜,全部都係由印度廚師即叫即做,充滿風味!另外,千祈唔好笑我,因為我食咗兩大碗叉燒菜心炒飯。雖然話自助餐好少食飯,但呢個叉燒菜心炒飯夠晒鑊氣,非常足料,超級超級好味!切肉就係即切烤牛肉,牛肉嘅火候控制非常好,肉質嫩滑,肉味濃郁!

Pass Around
所謂Pass Around,即係店員以循環不斷嘅方式,將新鮮即製嘅食物送到去你餐枱前。好似今日就有芝士焗扇貝、燒大頭蝦、炸素春卷等等。我哋都非常欣賞呢個上菜模式,除咗食物夠新鮮之外,店員仲會同你交流,加添自助餐少見嘅互動。除咗熱食,Pass Around仲有甜品,除咗啱晒打卡嘅火焰芝士蛋糕,仲有期間限定嘅Häagen-Dazs雪條,大家可以加上Oreo碎或杏仁碎,加添口感。

甜品
SAVVY嘅甜品選擇好多,分別有巧克力布朗尼、士多啤梨覆盆子慕絲蛋糕、藍莓芝士餅、抹茶白朱古力蛋糕、Oreo芝士蛋糕、雲呢拿酥皮蛋糕、熱帶水果芝士蛋糕同朱古力榛子蛋糕等等,件件精美,可以自行製作一個high tea set啦!

整體嚟講,SAVVY嘅週末自助早午餐,食物選擇雖然唔算好多種類,但貴精不貴多,每一樣都精心製作,充滿誠意。加上SAVVY近期推出嘅優惠,真係非常抵食!
2022-03-06
2022-03-01 958 浏览
上網book, 本來以為係semi buffet, 去到問佢攞餐牌先知今日係full buffet. 怪唔得淨係啲龍蝦已經睇到好開心!好型格嘅lobby bar, 可以淨係去飲嘢。今日午餐時間大概有十格客,唔會好擠迫, 但可能因為唔係好多客,食物選擇唔係非常多,基本選擇每樣都有啲,但就擺放得幾靚幾吸引。我自己就比較鍾意龍蝦,食多幾隻已值回票價。另外蕃茄焗雜菜,焗烤牛肉都唔錯。食物質素可以接受,服務員態度殷勤一試無妨。

好型格嘅lobby bar, 可以淨係去飲嘢。

食物質素可以接受,服務員態度殷勤一試無妨。
2022-01-30
午餐
2022-02-15 623 浏览
放工去Savvy 飲番杯cocktail, 絕對係made the day gorgeous.吧檯曲呎流線型設計, 高貴時尚,注目的燈飾,整個設計奪目耀眼 。-去得新酒吧當然要點番兩杯signature cocktailPome and Plum  以咸柑桔及巴西烈酒 cachaça 做base,加入甜甜的石榴汁同紅石榴糖漿再用海鹽調配加添韻味, ,甜中又帶有少少咸, 無論口味與賣相都引人入勝 。Yuzuvvy –橙黃色讓人一看已經超開心, 混合梅酒、柚子蜂蜜、orange juice 同清酒, 並鋪上金桔泡沫,清新怡人宜人, 甜中帶點點酸,freshy 又微妙

吧檯曲呎流線型設計, 高貴時尚,

注目的燈飾,

整個設計奪目耀眼 。

Pome and Plum

Yuzuvvy –

早聞太子酒店新餐廳SAVVY終於開業, 超讓人興奮又期待的,全新設計的餐飲空間一入Savvy 先經過設計時尚的酒吧, -繼而是優雅的酒廊即使只是aim at 飲杯cocktail 或是食件cake,也完全是無可匹敵之選。-走到最盡頭是精緻的用餐區, 設計時尚雅緻以開放式廚房設計,來自泰國、印度、印尼及本地的廚師, 就在眼前大顯身手, 最重要還是SAVVY由擁有超過 28 年經驗的總廚吳冠龍主理,由午餐、下午茶到晚市, 各款亞洲及西式風味,環保海鮮、亞洲麵食、印度食物、素食甚至無麩質食品都有,梗有一款合胃口。-週一至週五供應的lunch 以semi buffet + 主菜作為主打, 最後還有cake 作結, 各式冷盤頭盤就在眼前一覽無為,各式特色沙律, 自助沙律吧, 泰式青木瓜沙律, 印度沙律, 粉絲海鮮沙律也有芝士、cold cut 拼盤及麵包籃, 還有熱湯, 仲有凍海鮮,青口同小龍蝦、炙燒吞拿魚、泰式大蜆最重要係會源源不絕refill, 基本上每樣食少少食完一round 其實已經飽左大半, 仲有主菜arrrr~~~-至於主菜, 今次我地揀左Savvy signature 的焗香草三文
全新設計的餐飲空間
一入Savvy 先經過設計時尚的酒吧,

繼而是優雅的酒廊

也完全是無可匹敵之選。
走到最盡頭是精緻的用餐區, 設計時尚雅緻

由午餐、下午茶到晚市, 各款亞洲及西式風味,
環保海鮮、亞洲麵食、印度食物、素食甚至無麩質食品都有,
梗有一款合胃口。
最後還有cake 作結,
各式冷盤頭盤就在眼前一覽無為,

也有芝士、cold cut 拼盤及麵包籃, 還有熱湯,

仲有凍海鮮,青口同小龍蝦、炙燒吞拿魚、泰式大蜆

其實已經飽左大半, 仲有主菜arrrr~~~
至於主菜, 今次我地揀左Savvy signature 的
焗香草三文魚扒配西蘭花薯蓉及香草汁同印度傳統拼盤配薄餅
三文魚扒選自挪威養殖的三文魚

三文魚煎至表面金黃, 整體賣相超誘人, 垂涎三尺。
食落肉質鮮甜味美,唔會煎得太柴, 嫩滑細膩,

簡單以鹽同香草調味,已經超好食, 讓人無法抗拒。

至於印度傳統拼盤配薄餅也是必點菜式,

有咖哩羊肉、印度飯、香草烤雞、咖哩蝦、lentiles、及咖哩薯仔角等等,一大盤送上色彩繽紛超澎湃

薄餅酥香唔會肥膩,香草烤雞燒得香口, 蝦肉夠彈牙,
食完主菜,就等店員推住架別緻的 SAVVY trolley 挑選精緻甜點做飯後點心(第二個胃啟動mode on)!!

超多種唔同的甜品叫人每款都想食,當日選了伯爵茶黑加倫子蛋糕及檸檬蛋糕,兩款賣相都超靚超精緻。

檸檬蛋糕切開內裡有白朱古力的甜美, 而熱情果酸中帶甜同白朱古力巧妙地配合。

至於Earl Grey 蛋糕, mousse細致軟滑, 黑加倫子mousse的酸甜正好冲衝擊味蕾。食完呢件cake, 讓整餐都畫上圓滿的句號。
2022-02-12 563 浏览
食物味道: 試咗兩個飯一個沙律,整體味道不錯,其中巴東牛肉配脆蝦片及印尼炸雞蛋配白飯十分出色,烤爐魚柚子沙律係好特別嘅配搭。食物份量: 烤爐魚柚子沙律份量十足,至於配送嘅飯,份量太少,變成餸多飯少,我覺得飯嘅份量起碼要增加50%。價錢: 以酒店餐廳嚟講,一點都唔貴,現在3:00-5:00pm入座,更加可以享有主餐牌五折優惠,今次我都係享用呢個優惠,所以覺得非常抵食。環境: 環境一流,枱與枱之間距離充足,裝修新穎,燈光以滲光為主,氣氛柔和舒適。服務: 酒店式服務,侍應有禮及殷勤。回頭指數(10分滿分): 10分

服務: 酒店式服務,侍應有禮及殷勤。

回頭指數(10分滿分): 10分
巴東牛肉配脆蝦片及印尼炸雞蛋配白飯
巴東牛肉配送嘅白飯
泰式班蘭葉烤雞配白飯
2022-02-12
巴東牛肉配脆蝦片及印尼炸雞蛋配白飯
巴東牛肉配送嘅白飯
2022-02-09 587 浏览
新開的餐廳,面積超大,結合了西餐自助餐和酒吧,環境看著不錯,便來一試。中午不太餓,又是一個人,便選擇了吃麵條,沒有吃自助餐。檳城叻沙是我心頭好,這裡的看著賣相還不錯,可是一嚐之下,居然是沙丁魚罐頭?便很失望。儘管麵條和湯還可以,但這個配料準時叫人震驚。不管怎樣,也是100多的一碗麵,選材過於隨意了。
中午不太餓,又是一個人,便選擇了吃麵條,沒有吃自助餐
2022-02-03 884 浏览
以前海港城都做幾間有semi buffet都結業了,知道savvy 有semi buffet極興奮。首先savvy 的裝修靚,而且坐的空間夠大,枱與枱距離夠梳,坐椅特別舒服。食物勝價比高,semi buffet 前菜salad 選擇多,也有中湯西湯麵包,但不包甜品。甜品需要另加$20元,但係好大件低食,講真吃完兩碟salad 跟湯還有主菜,係完全吃不下甜品。主菜同事選了和牛便當,但一定不夠印度curry擺得好靚,而且原來除了羊,其他小碗內有燒雞肉,另一碗是蕃茄蝦,都煮得好好味。下次一定要再來。
2022-01-16 551 浏览
Came here for the CSL “The club” voucher experience. Food and environment were decent and the staffs were polite. There are a few things to note. No menus were given at all and no one debriefed us as of what we were eating. Nor have they let us know about the drink options when they took our drink order.What’s funny is that when the food arrived, no one noticed that we don’t have any plates to eat on. We were also given the tea in pot without the cup.Tho we came in as voucher guest, after all g

Tho we came in as voucher guest, after all given the location and the suggested price range I’d expect some sort of staff training here.
2022-01-12 539 浏览
3/1午餐~ 走進去sAVVy餐廳 環境唔錯空間夠大 服務員有禮貌~廚師非常nice 沙律吧食物空間細啲 食物種類少咗D 沙律菜非常新鮮 中式素鴨內脆外滑非常好食 ~絕大部分食物 非常 美味呀 冬蔭功湯超好飲 我一定介紹朋友到這餐廳進食嘅
我一定介紹朋友到這餐廳進食嘅