2020-12-24 552 浏览
之前去日本排咗2次隊都買唔到既大阪人氣生吐司店Sakimoto bakery🍞🍞終於來到香港開分店啦👍😊自家烘焙既激厚生吐司分極美,極生2種😋極美採用無蛋,無奶既湯種製法,而極生就採用無蛋,低溫長時間發酵既中種及湯種製法,兩者均選用日本製麵粉及純天然奶油,非常鬆軟,店內每日會定時新鮮出爐生吐司,保證新鮮,真係要趁熱食👍店內亦有提供座位供客人堂食,堂食完記得買多幾件返屋企卜慢慢歎呀,或者送俾親朋好友,一齊分享😁店內亦有售賣各種琳瑯滿目既自家制手工果醬🍓🍇樽入面可以清楚見到新鮮既水果蓉 ,更有好多市面上少見嘅果醬口味,例如伯爵奶茶,開心果, 石榴等……配合埋新鮮出爐既生吐司一齊食,簡直一絶😋😋😋喺疫情之下大家都無得去旅行,食過當去咗日本,頂住癮先啦😂
喺疫情之下大家都無得去旅行,食過當去咗日本,頂住癮先啦😂
2020-12-22 751 浏览
來自日本大阪嘅人氣店【SAKImato Bakery 嵜本高級Shokupan專門店】終於嚟咗香港,已經10個月無返郷下🇯🇵嘅我,都可以幻想一下返咗去🤤⭐️排隊資訊(人數目測由多至少,安排視乎當日實際情況)『隊1』攞籌預售,主要買原條【極生】【極美】麵包,據報每隔一個半小時會出爐一次,每次會出2款口味各40條。每日限出500條,售完即止,亦可同時購買其他商品。『隊2A』堂食,限時1個鐘,最低消費1杯飲品『隊2B』外賣,適合只買單片裝及果醬之人士兩款麵包嘅分別,詳細都係睇官方介紹,簡單來講👇🏻【極生】有奶$50【極美】無奶$45堂食呢,我揀咗【極生】+ 3款果醬 + 法國傳統牛油Échiré果醬總共有15款,都係 made in Japan 唷🤩 為咗追求視覺效果,分別揀咗:🟥紅寶石玫瑰紅桑子 Ruby Rose & Framboise🟧托帕石柑橘 Orange Topaz🟩開心果 Pistachio Pearl多士好厚,已經切成九宮格,無切到落底,可能想客人用手搣,幾chewy🤪

⭐️排隊資訊(人數目測由多至少,安排視乎當日實際情況)

『隊2A』堂食,限時1個鐘,最低消費1杯飲品

『隊2B』外賣,適合只買單片裝及果醬之人士

兩款麵包嘅分別,詳細都係睇官方介紹,簡單來講👇🏻
【極生】有奶$50
【極美】無奶$45