2021-05-15 927 浏览
今次係荔枝角食西班牙菜!🇪🇸-Broken Egg $98-薯絲撈蛋汁同肉醬👍🏻真心正,食到停唔到口!我覺得係必嗌架~-Cod Loin $178-鱈魚柳食落有種入口即融嘅感覺🐟又係值得嗌,不過底下有啲多油-Seafood Paella $228-如果自問係大食嘅人,依個份量未必夠🤣 唔想嗌多碟都可以嗌其他餸菜試下嘅~-Apple Tart $65-個人食雪糕最鍾意撈餅底碎食,依個岩晒我!建議依碟加多啲啲藍莓、紅莓~
今次係荔枝角食西班牙菜!🇪🇸

-Broken Egg $98-
薯絲撈蛋汁同肉醬👍🏻真心正,食到停唔到口!我覺得係必嗌架~

-Cod Loin $178-
鱈魚柳食落有種入口即融嘅感覺🐟又係值得嗌,不過底下有啲多油

-Seafood Paella $228-

2021-04-03
Broken  Egg
Seafood  Paella
Apple  Tart
假期街外開餐唔多唔少要有些心理準備🥲假期去遠少少 - 荔枝角開餐特意提早訂位也許,是期望太高一心來食的燒乳豬竟然買晒Burger也沒有了,主菜和前菜也有沽清情況前菜的慢煮八爪魚🐙也是沒有的進入餐廳,加了隔板後引致位置舒適度一般枱面太細,唔夠位放野煙三文魚,牛油果沙律🥗少量牛油果🥑,三文魚ok薄牛仔肉前菜,ok!燒三文魚併芒果醬不錯油浸鴨脾帶咸,好像不太屬於西餐廳桌上試過好了來到甜品部分,沒有一件件打卡的切餅是一杯有心思的甜點上層是泡泡乳酸下面是青瓜和早餐食到的穀麥,脆脆的賣相比較遜色,但入口有驚喜!⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️座位間有有透明膠板相隔
假期街外開餐唔多唔少要有些心理準備🥲
假期去遠少少 - 荔枝角開餐
特意提早訂位
也許,是期望太高
一心來食的燒乳豬竟然買晒
Burger也沒有了,主菜和前菜也有沽清情況
前菜的慢煮八爪魚🐙也是沒有的

進入餐廳,加了隔板後
引致位置舒適度一般
枱面太細,唔夠位放野

煙三文魚,牛油果沙律🥗
少量牛油果🥑,三文魚ok

薄牛仔肉前菜,ok!

燒三文魚併芒果醬
不錯

油浸鴨脾
帶咸,好像不太屬於西餐廳桌上
試過好了

來到甜品部分,沒有一件件打卡的切餅
是一杯有心思的甜點
上層是泡泡乳酸
下面是青瓜和早餐食到的穀麥,脆脆的
賣相比較遜色,但入口有驚喜!

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️座位間有有透明膠板相隔
2021-04-04
2021-04-16 532 浏览
同朋友食飯,我去搵啲上網可以book枱的有幾受歡迎,荔枝角Rustico restaurant! 我哋限聚令,五個人原本要分開坐餐廳好貼心,俾咗個六人枱,用隔板分開。我哋叫咗五道菜,西班牙燴牛肚加鷹嘴豆辣肉腸汁,眼看似中菜, 汁濃烈好味。雞肉parmesan cheese凱撒沙律, feeling pasty裝飾盛載,好特別!我哋叫咗個包,配青口!下便嗰個係西班牙黑毛豬海鮮飯,最好味係呢個!一啖淡飯有豬肉粒!焗釀春雞配秘製醬汁,菜式好細,不過出奇地好味!呢餐真係出奇地意外好食,原來西班牙菜係好適合香港人食呢!
同朋友食飯,我去搵啲上網可以book枱的

有幾受歡迎,荔枝角Rustico restaurant!

我哋限聚令,五個人原本要分開坐

餐廳好貼心,俾咗個六人枱,用隔板分開。

我哋叫咗五道菜,

西班牙燴牛肚加鷹嘴豆辣肉腸汁,
眼看似中菜, 汁濃烈好味。

我哋叫咗個包,配青口!

焗釀春雞配秘製醬汁,
菜式好細,不過出奇地好味!

呢餐真係出奇地意外好食,原來西班牙菜係好適合香港人食呢!

2021-04-09
  • 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯
2021-03-17 2246 浏览
2017年第一次吃時係不錯的,但今年2021年再次光顧,絕對會Blacklist,不但食物水平下降,職員還要極沒有禮貌,加上性價比低,回頭指數歸零。我們一行兩人點了一個前菜,一個小食,兩個主菜和兩杯飲品,1. 油浸蝦伴香脆多士 ($148)似係用蝦膏混入湯內製成,多士雖夠脆口,蝦也細心地已脫殼。但整體而言,很鹹,完全沒有海鮮的鮮味,只有鹹臭味。2. 脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫($98/6個)外表吸引,似是香脆的但實質上,外皮少少脆但內裡淋身,不是期望中炸魚蛋的口感,而且沒有魚味,像是在吃一個很嚡口的炸薯蓉,可取之處是佢唔會好油。3. 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯($228)首先份量不多(不過回想起,幸好份量少),雖然是海鮮飯,但只有3隻蝦,3隻青口和3隻蜆,加上全部不是新食材,沒有鮮味也沒有任何調味,也吃到蝦肉有少少梅梅地。飯裡有2—3件黑毛豬粒,肉質不會嚡,少少爽口,加返少少分。飯也似係加了蝦膏,但吃下去便知道一點也不新鮮,有點不新鮮海鮮臭味。怕敏感即使份量不多,也沒有把飯吃完。剛上菜時,店員還提醒我們小心太熱,我們還滿歡喜,小心翼翼撈,撈時還見到有飯焦,諗著呢個招牌菜一定不會失準吧。但吃下去,

我們一行兩人點了一個前菜,一個小食,兩個主菜和兩杯飲品,
1. 油浸蝦伴香脆多士 ($148)
油浸蝦伴香脆多士
似係用蝦膏混入湯內製成,多士雖夠脆口,蝦也細心地已脫殼。
但整體而言,很鹹,完全沒有海鮮的鮮味,只有鹹臭味。

2. 脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫($98/6個)
脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫
外表吸引,似是香脆的
脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫
但實質上,外皮少少脆但內裡淋身,不是期望中炸魚蛋的口感,

3. 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯($228)
招牌西班牙黑毛豬海鮮飯

飯裡有2—3件黑毛豬粒,肉質不會嚡,少少爽口,加返少少分。
怕敏感即使份量不多,也沒有把飯吃完。
招牌西班牙黑毛豬海鮮飯

撈時還見到有飯焦,諗著呢個招牌菜一定不會失準吧。
但吃下去,海鮮和飯都係微温,飯焦也是偏冷的。

4. 慢煮西班牙乳豬伴香草焗薯($308)
慢煮西班牙乳豬伴香草焗薯
焗薯好普通,外面少少焦,內裡硬,無薯味。
慢煮西班牙乳豬伴香草焗薯
乳豬皮脆,肉質極淋,入口即溶,不是我喜歡的口感,
乳豬也偏肥,肉較少,非常膩,味道上也是沒有調味,只有油膩感。

飲品正常(橙汁&mocktail)
賣單$985
题外话/补充资料: 講返個無禮貌職員,是個似是老闆身形略胖一頭白髮的外籍男子,無啦啦衝向我們枱,指控我地無填佢個張"安心出行"紙就入左去坐, 但其實係佢自己搞錯左,佢又完全唔同RECEPTION溝通下了解清楚,就過來我地度罵我地,仲要我地同佢澄清返之後,一點歉意都無。 但另一位幫我地落單上菜的職員,就態度正常。
2021-03-14
2021-02-23 4706 浏览
第一眼就吸引眼球嘅西班牙餐廳👀,透明玻璃顯露出室內嘅磚頭拱門,窗外有小花叢同攀藤🪴,令成個裝潢好有歐洲鄉鎮風情,仿如置身一個小酒窖🍷,享用特色西班牙菜~今次同兩位朋友試左「商務午市套餐」,包括頭盤、主菜、甜品及咖啡。————————————————👅香煎黃鰭金槍魚扒伴烤時令蔬菜配芒果莎莎醬 ($188)👍🏻最有驚喜同回味嘅一通主菜💓!一大塊鮮美魚扒非常有油潤感,肉質軟嫩,有少少懷疑係咪食緊魚,酸甜芒果可以中和膩感,伴以蔬菜更營養均衡👅傳統西班牙海鮮燴飯 ($188)👍🏻 配以蝦、魷魚圈、蜆、青口,飯粒質感有光澤,有輕微咀嚼感🥄,鍋邊有少許鬆脆鍋巴,吸收海鮮鮮味同番茄香氣,加啲檸檬汁更清爽👅西班牙辣肉腸忌廉番茄短意粉 ($158)👍🏻 短意粉唔會煮到太軟爛,芝士同辣肉腸碎增添香氣 👅香烤牛仔肉薄片配吞拿魚沙律醬伴西西里水瓜柳👍🏻意大利北部皮德蒙的地方菜,熟牛仔肉薄薄一片,層層相疊份量幾多,肉質纖細,吞拿魚醬味道濃郁順滑,水瓜柳酸酸地幾清爽🫒,第一次食幾特別👅慢煮香辣地中海小八爪魚配薯仔👍🏻 小八爪魚煙韌有咬口🐙,薯仔軟熟又吸收湯汁,味道辣辣地幾開胃,推薦麵包沾醬汁食法——————————
————————————————
👅香煎黃鰭金槍魚扒伴烤時令蔬菜配芒果莎莎醬 ($188)

👅傳統西班牙海鮮燴飯 ($188)

👅西班牙辣肉腸忌廉番茄短意粉 ($158)
👍🏻 短意粉唔會煮到太軟爛,芝士同辣肉腸碎增添香氣

👅香烤牛仔肉薄片配吞拿魚沙律醬伴西西里水瓜柳

👅慢煮香辣地中海小八爪魚配薯仔

————————————————
🚩總結:富有情調嘅一餐,幾適合節日同生日慶祝🎊
🌟注意: 餐單另收加一服務費
為食大眼妹💛自家製及黃店日常🐷
午餐
𝗥𝘂𝘀𝘁𝗶𝗰𝗼 🥘Enjoy finding new dining spot around D2 Place! Lots of cafe and small restaurants around and finally we picked 𝗥𝘂𝘀𝘁𝗶𝗰𝗼, a little Spanish 🇪🇸restaurant in Lai Chi Kwok.Was attracted by their decoration at the entrance, with some flowers 💐, leaf 🍃 and bricks, love this style! 𝙎𝙥𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 𝙛𝙤𝙤𝙙 is one of my favourite cuisine as well! We arrived at around 12:30HKT🕧 on a weekend 𝙬𝙞𝙩𝙝𝙤𝙪𝙩 𝙖 𝙧𝙚𝙨𝙚𝙧v𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 in advance! Luckily we managed to walk-in🤣🤣 (Rustico was full at around 13:00, suggest you to make
𝗥𝘂𝘀𝘁𝗶𝗰𝗼 🥘

We arrived at around 12:30HKT🕧 on a weekend 𝙬𝙞𝙩𝙝𝙤𝙪𝙩 𝙖 𝙧𝙚𝙨𝙚𝙧v𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 in advance! Luckily we managed to walk-in🤣🤣 (Rustico was full at around 13:00, suggest you to make a booking to avoid disappointment 🤫)

They had only 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗻𝘂 available on that day. Each set lunch includes an appetiser🥗, main course, dessert🍨 and coffee☕️ .

First, we were served with a warm bread basket🥖🥐🍞🥰!

We ordered...

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒔𝒆𝒓
𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗕𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗔𝗿𝘂𝗴𝘂𝗹𝗮 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗲𝗿𝗿𝗮𝗻𝗼 𝗛𝗮𝗺🧀🥗🥓
特選意大利布拉格水牛配芝麻醬沙律及西班牙白毛豬火腿🌟
- I am not a fan of salad especially the Arugula🥬, so no comment on this but it was really fresh😜 Love the ham and burrata🧀🧀🤤! There’s 2 large pieces of ham at the bottom! Yummy😋!

𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗶𝗻 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲🐚🍅
自家製番茄醬煮新鮮大蜆
- Alright, not super yum but still fresh🧐

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆🍽
𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝗖𝗼𝘀𝘁𝗮 𝗕𝗿𝗮v𝗮 𝗙𝗶𝘀𝗵𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻🦞🥘
西班牙布拉瓦龍蝦燴飯 🌟
- Super heavy lobster flavour🤤🤤!!! This was not a paella but juicy rice🍛! Different from paella, it was much wet but the rice was still chewy🤩

𝗣𝗮𝗻 𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗦𝗰𝗼𝘁𝘁𝗶𝘀𝗵 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀, 𝗠𝗮𝘀𝗵𝗲𝗱 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗛𝗼𝗹𝗹𝗮𝗻𝗱𝗮𝗶𝘀𝗲 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 🐟🐠
香煎蘇格蘭三文魚伴綠蘆筍及薯蓉配荷蘭醬
- Lovely dish with crispy skin and juicy salmon! Cooked perfectly☺️💯

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 🍨
Cheese Cake 🧀🍰
- Alright and we were too full for dessert🤣🤣

𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝒐𝒓 𝑻𝒆𝒂 ☕️🍵

Overall, the experience was great! Staff was friendly and attentive💁🏻‍♂️! They change their menu frequently, don’t miss out!😜
  • 西班牙布拉瓦龍蝦燴飯
2021-01-19 586 浏览
是日媽咪生日 諗住搵間環境好d特別d既餐廳慶祝之前朋友介紹過呢間食西班牙菜又好似幾正咁 就去試下西班牙海鮮飯 + Sangria 🤤🤤3點到5點半飲品仲有買一送一 非常抵飲
是日媽咪生日
諗住搵間環境好d特別d既餐廳慶祝
之前朋友介紹過呢間食西班牙菜
又好似幾正咁 就去試下

西班牙海鮮飯 + Sangria 🤤🤤

3點到5點半飲品仲有買一送一 非常抵飲
2021-01-11 617 浏览
無意間路過哩間餐廳門口巳深深被它門外甚有歐洲鄉鎮特色的裝潢所吸引住,於是同朋友二人入去參觀兼享用晚餐,門口有個風櫃掛住好多新鮮既鴨,餐廳內四周裝潢、佈置都甚巨歐洲特色,加上餐廳有一半員工係外藉人仕,所以感覺尤如置身在歐洲的餐廳內, Meau內的食物款式和名字都很特別,所以我地都研究左好耐先落單。飲品: Pink Lover :飲落濃濃的玫瑰蜜和士多啤梨味,仲帶有士多啤梨籽果粒,Sweet Sweet。Triple Rain :由好多唔同顏色既果汁組成,好有層次感好靚。頭盤: (羅勒汁煮空運新鮮馬尼拉蜆)Clams望落青BB,水汪汪,一點都唔吸引,但蜆肉食落鮮甜嫩滑,無沙,神奇之處係每一粒蜆既肉都依然連住個殼無跌出黎,我同朋友都贊嘆廚師對火候的控制相當之好。湯: 傳統西班牙海鮮魚湯(Fish Soup),餐廳細心地幫我地分左兩份上,而且每份當中都有蜆同蝦,飲落既結身又濃郁,味道似龍蝦湯。主食1: 焗西班牙野山雞千層麵配Marsala甜酒汁(Spanish Fowl Lasagna),新鮮即做,連個碟都熱騰騰的,店員細心地提醒我地要小心熱,一切開,裡面既肉汁就流出,混合埋芝士及底層的麵一起

Pink Lover

Triple Rain

頭盤: (羅勒汁煮空運新鮮馬尼拉蜆)Clams
(羅勒汁煮空運新鮮馬尼拉蜆)Fresh US Manila Clams in Basil Green Sauce

傳統西班牙海鮮魚湯

主食1: 焗西班牙野山雞千層麵配Marsala甜酒汁(Spanish Fowl Lasagna),新鮮即做,連個碟都熱騰騰的,店員細心地提醒我地要小心熱,一切開,裡面既肉汁就流出,混合埋芝士及底層的麵一起放進口內,火雞肉完全唔韌,美味又Juicy 。

西班牙火雞千層麵

主食2: 西班牙紅蝦黑毛豬海鮮飯(Seafood Paella),食完所有枱上既食物,等左好耐都未見,我地原本以為是否留了單,但待應在廚房內急不及待地棒出這鑊飯,並向我們致歉,說這款菜式需要用時間烹調,他們也急不及待想我們第一時間就享用到,見到他們對食物的堅持與熱誠令我們覺得等待也是值得。店員還推薦我地一定要用飯面上的兩舊檸檬將佢既汁均衡地滴在飯裡混合埋一起食先可以食到此飯的精妙,朋友照住做,個飯食落味道偏濃,幸好有檸檬汁中和反,飯裡面仲有魷魚圈、肉碎配搭,幾特別。

Seafood Paella

甜品: 地中海海水雪糕配杏仁泡沫(Seawater Ice-cream)
這款甜品用杯上,待應提醒用匙羹畢到底層食先食到此款甜品的精髓,我同朋友照住做,放入口感受到原來每一層都放左唔同食材,所以口感味道都唔同,第一層係帶糖漿既泡沫,第二層杏仁片,第三層雪糕,最後一層係咸咸地融化了既海鹽,味道既特別又美味。

見到傳單黎緊佢地有到薈食品,限聚令之下係屋企開Party叫就岩哂。

2020-11-26
Pink Lover
Triple Rain
傳統西班牙海鮮魚湯
Seafood Paella
  • 地中海海水雪糕配杏仁泡沫(SeawaterIce-cream)
  • (羅勒汁煮空運新鮮馬尼拉蜆)FreshUSManilaClamsinBasilGreenSauce
  • PinkLover
2021-01-09 446 浏览
限聚令下,如果無得book 枱嘅情況下,三人食飯都變得困難,但為左同姊妹慶祝生日,都揾左Rustico,佢好好,個partition係落地嘅 wooden frame 配透明嘅膠,就算分枱都可以望到大家,傾到計,而wooden frame 都match 返佢地個 interior design,幾靚🌝Starter 我揀左 Burrata cheese w/Anchovy and Eggplant,Burrata cheese 係我自己homemade salad常會用到嘅ingredient,而配 anchovy 同 eggplant 係幾新鮮嘅combination,相比其他嘅options就揀左佢🤤🤤 Burrata cheese 同 anchovy都係入貨,無乜可能失敗,而烤茄子配嘅 sauce 應該miso,成個combination 都係out of expectation 亦都好襯(sundries tomato加分)🥳Confit de Canard好多地方都有做,而配嘅都會因個廚而有唔同,Rustico就配左栗子蓉,佢處理栗子造蓉可以keep到栗子獨有原味,係好少地方

Burrata  cheese  w/  Anchovy  Salad

Confit de Canard好多地方都有做,而配嘅都會因個廚而有唔同,Rustico就配左栗子蓉,佢處理栗子造蓉可以keep到栗子獨有原味,係好少地方做到(我好鐘意食栗子但唔食栗子蛋糕就係因為甜品嘅chestnut purée 好多時會無左栗子嘅原味),呢點係讚嘅😛

不得不提配角,Rustico 係serve Potato Pavé而唔係一般嘅配菜,心機之作,好香口🤤
Confit  de  Canard  w/  Chestnut  purée

呢一個lunch 有齊三個course 都係二百幾,份量都幾大,男士一定夠飽🤗

2021-01-03
庆祝纪念
生日
2021-01-01 468 浏览
位置好方便 地鐵站一上黎已經見到 係正D2PLACE 下面入到餐廳已經覺得好有氣氛 外藉職員都好有禮貌同好熱情咁幫我地帶位同介紹是日精選另外裝修外同內都好靚 同埋都坐得好舒服 因為防疫既關係 枱與枱之間都放左一塊透明膠版係到 完全唔會覺得好逼頭盤叫左個沙律同小食分別係香烤雞肉芝士沙律同脆炸西班牙辣肉腸忌廉球 沙律好特別 係用左酥皮做底!!! 黎到既時候成個碗咁 之後員工會幫我地整碎佢在撈埋一齊食 食完真係好開胃好好食! 入面放蔬菜 雞肉 蕃茄 芝士同少少醬汁 另外個小食辣肉腸忌廉球 炸到外脆內軟 岩岩好 好好食 之後叫左個西班牙炸蛋伴香脆薯絲及辣肉腸碎同招牌西班牙黑毛豬海鮮飯 另外仲叫左杯西班牙啤酒西班牙炸蛋伴香脆薯絲食落幾特別 係用炸薯絲 薯蓉 少少肉醬撈埋蛋一齊食 好特別 係香港從來無食過呢類既小食另外個西班牙黑毛豬海鮮飯好好食 飯上面有青口 蜆 同大蝦 仲放左幾個檸檬比你 首先個飯食落去已經好有海鮮味 個飯上面既海鮮唔洗問 超級新鮮 好好食!西班牙啤酒完全唔苦 比較容易入口 唔錯最後就叫左個甜品收尾 就係焗蘋果肉桂撻脆餅伴雲呢嗱雪糕脆餅底加埋蘋果 十分容易入口! 加埋雪糕完
位置好方便 地鐵站一上黎已經見到 係正D2PLACE 下面
另外裝修外同內都好靚 同埋都坐得好舒服
頭盤叫左個沙律同小食
分別係香烤雞肉芝士沙律同脆炸西班牙辣肉腸忌廉球
入面放蔬菜 雞肉 蕃茄 芝士同少少醬汁
另外個小食辣肉腸忌廉球 炸到外脆內軟 岩岩好 好好食

西班牙啤酒完全唔苦 比較容易入口 唔錯

最後就叫左個甜品收尾 就係焗蘋果肉桂撻脆餅伴雲呢嗱雪糕
脆餅底加埋蘋果 十分容易入口! 加埋雪糕完全唔會覺得肥膩 味道都好濃郁 好滿意!

餐廳好岩比想聚餐 慢慢食 同傾計既人, 因為呢間餐廳冇限時 仲會一道道菜上 可以慢慢食👍
而加餐廳仲做緊party set 外賣 份量同價錢都OK 好岩叫到會 SHARE食
2020-12-17 389 浏览
呢排睇咗個外國綜藝節目成班人去咗西班牙渡假嘆世界搞到我都想去埋一份可惜有排都未有得飛唯有喺香港搵下西班牙風情啦呢間喺D2 place嘅西班牙餐廳喺外面見到都已經好有外國feel一於入去當去左轉西班牙先叫左3款食物蕃茄醬煮青口青口吸晒蕃茄醬汁 每隻都煮得剛好 新鮮彈牙特式西班牙炸蛋面層係切得好幼炸得好脆嘅薯仔絲中層有炸過嘅半熟蛋底層有辣肉腸碎同薯蓉口感豐富鹽焗原條海鯛魚魚肉焗得剛好 唔會過熟擠上檸檬汁好好食
呢排睇咗個外國綜藝節目

鹽焗原條海鯛魚
魚肉焗得剛好 唔會過熟
擠上檸檬汁好好食

2020-12-02 503 浏览
今日黎到荔枝角既Rustico 之前已經想試下呢間西班牙餐廳,難得今日約左朋友聚餐,一於試下佢!!行到門口出面已經覺得餐廳裝修好靚 一入到去店員已經好親切咁同我地帶位同介紹今日有咩推介 另外因為而家疫情關係 店舖枱與枱之間都會有一塊透明既膠板 令顧客安心得黎又唔會影響餐廳外觀 加上座位唔會迫 坐得舒服!食物方面一打開餐牌已經有好多野想食 可惜得2個人 叫得唔多最後我地叫左5樣野食同一杯飲品首先黎既係"香烤雞肉帕馬森芝士凱撒沙律", 呢個真係好好食!佢係用個酥皮做底, 上面在加沙律 撈埋一齊食真係好好食!!! 食完胃口大開 好有創意 !第二道上既係"脆炸西班牙辣肉腸忌廉球" 呢個好都好好食 外脆來軟 芝士味都濃! 好好食第三道係"特色西班牙炸蛋伴香脆薯絲及辣肉腸碎" 呢個都幾特別 佢係用新鮮薯仔切絲在拎去炸, 然後個底仲有少少薯蓉同醬 撈埋隻蛋食幾好食 不過有少少乾第四道菜就係"招牌西班牙黑毛豬海鮮飯" 成個飯好有海鮮味 飯上面既海鮮都食得出好新鮮 好食!最後既甜品叫左"暖心芝士軟蛋糕伴藍莓汁及乳酪雪糕" 芝士蛋糕入口即溶 唔錯!!同埋呢間餐廳最好既就係佢唔會吹你快d走 會等你食完一道菜

食物方面一打開餐牌已經有好多野想食 可惜得2個人 叫得唔多
最後我地叫左5樣野食同一杯飲品

同埋呢間餐廳最好既就係佢唔會吹你快d走 會等你食完一道菜在上另一道菜 所以真係餐聚之選!
2020-12-02 3848 浏览
今日同朋友慶祝生日,想搵埋有情調、好食既餐廳,見到荔枝角有間西班牙餐廳,心諗平時好少食西班牙菜,一於就試下!呢間Rustico就係正荔枝角站,一出就到,係D2 place隔離。行到門口,已經見到好靚、好有氣氛!當然內裡都唔輸蝕,同樣精彩,好有特色。暖黃色燈光,令人覺得好舒服。前菜我地叫左是日special,係吞拿魚酥,望落都知外皮好鬆脆,入面塞滿左吞拿魚,味道夠咸,唔錯。蝦肉他他,唔係好多地方有他他食,主要因為食材要非常新鮮先會整得好食。呢到既蝦他他,大份之餘真係極出蝦鮮味,好清新、亦夠凍,入口好舒服。呢個broken egg不得了,係我食完成餐覺得最出色既一道菜。入面有炸蛋,蛋白炸得岩岩好,無燶味,但依然好脆,蛋黃仲可以keep到流心,廚師技術非常好!另外仲有白毛豬火腿,本身好怕火腿會好咸,但呢到又唔會,食多多都唔會覺得個口太咸太乾唔舒服,底下有薯蓉,調味得岩岩好,亦煮得好淋,好match隻炸蛋,面頭既雅枝竹脆片令道菜好味得黎又有口感,100分!必食!鱈魚慕絲,呢間餐廳啲菜色全部都好有心思,鱈魚先打成慕絲,再放入紅椒入面,好靚,食落啲慕絲又好滑、不失魚味,好正!春雞亦有驚喜,平時食個

海蝦他他配新鮮芒果及杏仁醬

"RUSTICO"特色西班牙炸蛋 "Broken Egg"

焗西班牙紅椒釀大西洋鱈魚慕絲

傳統加泰羅尼亞式焗釀春雞

春雞亦有驚喜,平時食個啲好多骨食得好狼狽,呢到就先去晒骨,再係入面塞滿雞肉,切開個下好surprise!雞肉好嫩,配試底下既秘製醬汁一流!
焗蘋果肉桂撻脆餅

食完main course,緊係唔少得甜品,呢個係apple crumble,不過同我想像中唔同,呢到係crumble tart,不過都係好好食,好脆,連埋上面雪糕食原來又幾match。
傳統西班牙churros炸脆條

Churros,炸得好脆、熱辣辣,好重蛋味,點埋隔離既雪糕、慕絲,正呀!

食左咁多好西,都係人均500,有咁既質素簡直係物超所值呀!

推廌大家一定要黎食呢到既特色西班牙菜,道道菜都好精心製作,正呀!
2020-11-29
庆祝纪念
生日
海蝦他他配新鮮芒果及杏仁醬
"RUSTICO"特色西班牙炸蛋 "Broken Egg"
焗西班牙紅椒釀大西洋鱈魚慕絲
焗蘋果肉桂撻脆餅
傳統西班牙churros炸脆條
  • Broken  Egg
呢間位於荔枝角地鐵站附近嘅西班牙餐廳絕對值得推薦!因為真係好高質超好味超好味🥰😋😋1.手切特選伊比利亞黑毛豬熏肉薈莘 $148 ⭐️4/5因為我好鍾意食熏肉,所以就叫咗呢個😋有巴馬火腿又有Salami,有啲辣辣地有啲比較硬身,成個拼盤都好好食😋2.招牌西班牙黑毛豬海鮮飯$248 ⭐️5/5 話明招牌菜一定要試呀!首先將啲海鮮拎開到第二隻碟度,然後再將飯落檸檬汁攪云佢。個飯香噴噴,充滿海鮮味,又有黑毛豬肉碎,重點係有好多海鮮,例如魷魚、青口、蜆、蝦🦐配合埋飯,好好味。飯唔會焗得太乾,旁邊有少少飯焦,真係好味😋絕對推薦⭐️賣相都好好3.Broken Egg 特色西班牙炸蛋🥚$98 ⭐️5/5 呢個炸蛋真係好食到!同埋個設計同埋概念真係好好!佢哋最底層有薯蓉同辣肉腸碎,中間有一隻留心蛋,一隻煎蛋,上面係薯條。食法係首先將留心蛋切開,然後搵啲蛋汁同薯蓉混合,再將薯條同牛肉腸碎撈埋一齊🥰😋😋超好味呀,口感十分之好,小朋友大人都鍾意食🥰下面張相就係見唔見到啲蛋汁流晒出嚟😋必食!!創意菜4.甜品:暖心芝士蛋糕拌藍莓汁及乳酪雪糕 $65 呢個我比一百分💯好味到形容唔到!平時啲芝士蛋糕係凍嘅,呢一個係暖不單止,

1.手切特選伊比利亞黑毛豬熏肉薈莘 $148 ⭐️4/5

2.招牌西班牙黑毛豬海鮮飯$248 ⭐️5/5

4.甜品:暖心芝士蛋糕拌藍莓汁及乳酪雪糕 $65
呢個我比一百分💯好味到形容唔到!
平時啲芝士蛋糕係凍嘅,呢一個係暖不單止,仲有一種入口即溶嘅感覺,配合埋個藍莓汁,有少少似疏乎厘,但呢一種芝士嘅暖心蛋糕更好味😋
呢個一食落去暖暖地,唔會太甜,令我繼續想食落去,我同朋友爭住食!!呢個真係必叫😆
可以話係超好食嘅甜品!😋超驚喜!!

5. DRINKS 🥤
BERRIES DREAM 🥰🥰
呢個勁好飲!有好多種唔同嘅Berries 鮮榨而成。好重果味,下邊有少少梳打水,超好飲!😋
叫野飲一定叫呢個!第一次飲咁好味嘅Berries .

6. Lemonade 🍋
酸酸甜甜嘅感覺,都係好飲😋

佢哋而家做緊Christmas Party Menu
好優惠啊 !真心值得一試!過一個西班牙風味嘅聖誕🎄😋要訂就快啲訂啦!我都準備訂,因為真係好好味,一定不停做回頭客🤪

入面環境舒服,好高級,同朋友可以傾好耐計。侍應服務態度好好好周到🙏
  • 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯
  • 暖心芝士蛋糕伴藍莓汁及乳酪雪糕
  • Broken  Egg
2020-11-28 269 浏览
又到11月份打算慶祝我哋結婚2周年紀念,於是就搵到食呢間西班牙菜嘅餐廳,點解會揀呢間呢係因為佢嘅裝修充滿西班牙特色,又充滿歐洲庭園特色嘅感覺,事宜安排我們坐隊窗口出邊嘅座位,充滿迷迷茫茫嘅燈光食起上嚟都好有感覺,我老公一打開Menu就點左一杯西班牙出名嘅紅酒,看到我老公一邊學一邊好陶醉嘅感覺,就知佢好enjoy,而我亦點左一杯mocktail,叫做pink lover,非常好飲,甜甜的士多啤梨味道。 喺呢度我哋影咗不少合照因為環境相當優美,講一講我哋點左什麼菜式,頭盤係凱撒沙律,佢同一般嘅凱撒沙律外表好唔同,佢係用炸好嘅腐皮裝住沙律配搭細細芝士條及醋,非常醒胃,佢嘅份量都非常之多,食起上嚟味道同一般嘅凱撒沙律真係好唔同,我們有點咗車厘酒煮西班牙肉腸,咬落非常肥美而且好有味道,配搭紅酒一同品嚐非常對味,然之後就到主角西班牙海鮮飯,有海蝦青口嘅配搭,飯食起上來帶少少濕潤,係一段非常滿足嘅晚餐伴隨一啲好有特色嘅西班牙音樂同埋環境好像置身西班牙一樣,係呢個疫情嘅環境去唔到旅行都可以感受一下外國嘅風情。最尾我們點左佢哋話好出名嘅西班牙甜品, 配以朱古力慕絲雲呢拿雪糕一同食下果然香脆可口,最後他

喺呢度我哋影咗不少合照因為環境相當優美,講一講我哋點左什麼菜式,頭盤係凱撒沙律,佢同一般嘅凱撒沙律外表好唔同,佢係用炸好嘅腐皮裝住沙律配搭細細芝士條及醋,非常醒胃,佢嘅份量都非常之多,食起上嚟味道同一般嘅凱撒沙律真係好唔同,我們有點咗車厘酒煮西班牙肉腸,咬落非常肥美而且好有味道,配搭紅酒一同品嚐非常對味,然之後就到主角西班牙海鮮飯,有海蝦青口嘅配搭,飯食起上來帶少少濕潤,係一段非常滿足嘅晚餐伴隨一啲好有特色嘅西班牙音樂同埋環境好像置身西班牙一樣,係呢個疫情嘅環境去唔到旅行都可以感受一下外國嘅風情。最尾我們點左佢哋話好出名嘅西班牙甜品, 配以朱古力慕絲雲呢拿雪糕一同食下果然香脆可口,最後他們的西班牙大廚都出來同我們打一聲招呼,好有賓至如歸嘅感覺。
  • churros
  • 招牌西班牙海鮮飯