初訪位於尖東人氣泰越菜餐廳Ruên!自從第一次行過見到搶眼紅色招牌已經一直想試,今次同老公date night,用餐體驗完全冇令人失望🥰餐廳靠近尖東海傍,開放式設計加上紅調裝潢,俾人感覺置身海外既laid-back vibe ☺️🔸雞肉串燒首先揀咗廚師精選推介既泰式街頭小吃雞肉串燒🇹🇭用免治雞肉造成一件件雞肉餅串燒,口感柔軟鹹香惹味,配上兩款醬汁味道更濃郁。可以連同旁邊炸蒜、檬粉及生菜一齊食,砌出自己最鍾意既生菜包配搭🤤🔸炭燒香茅西冷牛肉同樣附上檬粉及生菜,不過今次既主角就變成西冷牛肉!牛肉油分恰好,炭燒過後油香滿溢,配上香茅令味道更多層次,必點🎖️🔸馬沙文咖哩魷魚釀豬肉另一道最愛菜式💛馬莎文咖喱係一款泰式咖喱,紅咖喱及椰奶稍為中和辣度,香料香氣十足!魷魚圈內釀入免治豬肉,連同菠蘿、蕃茄等配料,整道菜鹹鮮、果甜等味道融合,自己一個都輕易送到成碗飯🙆🏻‍♀️🔸蟹肉奄列平時比較少食到泰式奄列!大量鮮甜蟹肉加上雞蛋煎成厚厚奄列,可以沾少少自家製辣醬及蕃茄醬,更加惹味🔸馬拉盞通菜食泰菜必點,馬拉盞鹹香同通菜係完美既配搭,份量夠大性價比好高
初訪位於尖東人氣泰越菜餐廳Ruên!

🔸雞肉串燒

🔸炭燒香茅西冷牛肉

🔸馬沙文咖哩魷魚釀豬肉

🔸蟹肉奄列

🔸馬拉盞通菜
2025-01-13 119 浏览
嚟咗呢間餐廳好似去咗泰國/越南咁,餐廳播放住一啲輕快嘅音樂,入邊坐咗好多外國食客。餐廳有兩邊係落地玻璃,開咗門可以對住條街食嘢,好舒服。餐廳紅色裝修為主,有個大巴枱,環境好chill, 放咗工同朋友一齊嚟飲嘢, 食飯啱晒👏🎉我哋叫咗以下菜:❤️泰式柚子沙律將新鮮嘅柚子肉同香脆嘅生菜混合,配上花生碎同香菜,酸酸甜甜嘅味道令人食得開心❤️粵式軟殼蟹米子卷就係一道色香味俱全嘅小食,外層酥脆嘅軟殼蟹,然後用米子皮包住生菜及軟殼蟹一齊食,口感對比好有趣,蟹肉嘅鮮味亦好突出,令人一口接一口。❤️泰式蝦餅係經典嘅泰國小食,蝦肉打磨成餅,外層炸到金黃酥脆,內裡保持咗蝦嘅鮮甜,搭配一啲辣醬,味道更加出眾。❤️串燒沙嗲(有雞、牛、豬)每一串都經過特製醬料醃製,燒烤至外焦內嫩,肉質鮮美,食落去非常滿足。👍❤️泰式黃咖喱蟹肉配蒜蓉包一道十分奢華嘅主菜,咖喱醬濃郁,蟹肉鮮甜,搭配香脆嘅蒜蓉包,吸收咗咖喱汁,真係好食到無法自拔!😋

我哋叫咗以下菜:
❤️泰式柚子沙律

❤️粵式軟殼蟹米子卷

❤️泰式蝦餅

❤️串燒沙嗲(有雞、牛、豬)

❤️泰式黃咖喱蟹肉配蒜蓉包
2025-01-12 77 浏览
仲未有時間去泰國旅行,就上網搵間好食嘅泰國菜,飲番個冬陰功湯當去咗旅行🤣見呢間餐廳評價幾高,就特登走去尖東試吓~-好耐冇去尖東,見啲餐廳都係外國人幫襯為主,呢間餐廳都係,而且餐廳出邊唔會太多人經過,都坐得幾舒服🥰-特登食泰國菜,就係為咗飲冬陰功湯,就叫咗個大蝦冬陰功湯($108)。估唔到佢隻大蝦真係幾大🤣唔係平時啲急凍蝦,大大隻好厚肉😍如果個冬蔭功湯可以再辣啲就仲正~-另外必叫嘅梗係飛天通菜($98)啦,唔辣唔好食,好彩呢個夠晒辣😋平時食pad thai,今日就叫咗個泰式雞肉濕炒河($138)試吓,佢嘅河粉係比較幼身,食落比較有咬口,而且佢個汁唔會太杰身,配埋啲蔬菜食幾好👍🏻-見佢廚師精選嘅Menu有烤扇貝(4隻$138)就叫嚟試下,同埋叫多個原隻炭燒魷魚($128)。扇貝同魷魚一上枱都聞到好香嘅炭燒味,配埋佢嘅酸辣汁食,好有泰式風~-食泰國嘢一定要有椰子,所以叫咗個椰子奶昔($78),椰子味超濃,下次可以試埋佢個泰式奶🥰
2025-01-12 79 浏览
難得閒日放工得閒,想chili吓,又想享受海風,搵間泰菜食吓。尖沙咀中心一帶有唔少餐廳,呢間最岩心水。有泰菜食,有裝修,雖然唔係真係喺個海隔離,但一樣有海風吹下,難怪本地同外國人都咁鐘意。其實佢係一間越泰餐廳,不過打開餐牌,個心已經飛咗去呀泰度。Thai Yellow Curry w/ Garlic BreadKari Kanum Pwang Nuae Poo黃咖喱唔會太濃稠,但味道突出,而且唔會好辣,加上椰奶,有creamy感。配上香脆蒜蓉包,同時感受脆口,啖啖蟹肉和咖喱香。Cai Yang Ping雞肉串燒幾有誠意,淨係醬都有兩款,跟配檬粉,生菜同薄荷菜,包住一食,既有新鮮感又夠風味。Dry Noodle (Beef)Phad Si-iw泰式乾炒河,揀左牛肉,足料。加上唔少配菜,最重要係河粉炒得乾身,層次分明。Stir-Fried Baby CabbagePad Kanaeng Kra Thiam泰式椰菜苗,菜苗新鮮,翠綠又爽口。Mango Sticky riceKhaow Niav Mameung芒果糯米飯有提供三色糯米飯,加上椰汁,結合芒果香,啖啖滋味。

尖沙咀中心一帶有唔少餐廳,呢間最岩心水。

其實佢係一間越泰餐廳,不過打開餐牌,個心已經飛咗去呀泰度。

Kari Kanum Pwang Nuae Poo

Cai Yang Ping

Dry Noodle (Beef)
Phad Si-iw

Stir-Fried Baby Cabbage
Pad Kanaeng Kra Thiam
泰式椰菜苗,菜苗新鮮,翠綠又爽口。

Mango Sticky rice
Khaow Niav Mameung
2025-01-07
2025-01-10 128 浏览
位於尖東海旁附近,係帝苑酒店對面,主打越泰fusion菜式。餐廳裝潢好優雅,開放式設計,7點幾接近full house,目測8成都係外國客,店員都是外籍人士,我地坐係出面面對海景位置,加上涼風,十分chill~~~~~~~~推薦炭燒香茅西冷牛肉和原隻炭燒魷魚🦑!嫩嫩的牛肉包住香茅,經過炭燒的火候,帶來了獨特的炭烤香氣。肉質鮮嫩多汁,而且肉質好靚好濃牛肉味,入口時充滿著炭燒的風味,好好食,旁邊仲有生菜濱海,下次再嚟一定要encore!鹽焗燒羅非魚:這道菜以羅非魚經過簡單調味後用鹽焗的方式燒製而成,魚肉鮮嫩多汁,保留了魚的鮮味。好有趣的,魚皮燒到厚厚一層,就咁打開蓋,就鎖住嫩滑嘅魚肉及魚汁,好味~

推薦炭燒香茅西冷牛肉和原隻炭燒魷魚🦑!

-講到去尖沙咀食好野、飲酒,好少人會諗起尖東海旁一帶嘅餐廳。其實尖東海旁嘅餐廳好多都好有情調,而且比較靜,適合同朋友靜靜地嘆住美食傾偈。今次呢間係食東南亞菜,但裝潢極有情調,有西餐廳嘅感覺🥂🦀炒蟹肉鹹蛋 $238金黃色嘅醬汁令人食慾大增,仲有鵪鶉蛋同蔥花作點綴🤩整個鹹蛋醬汁都充滿口感結實而細嫩嘅蟹肉粒,重料之作。鹹蛋醬雖然有香濃嘅鹹蛋香味,但竟然唔會太鹹,唔使送飯都食到,相信係因為廚師係熬製醬汁時加左糖,所以中和到鹹味仲帶少少清甜味😋🐚越式金不換沙白蜆炒椰子肉 $158以蒜粒炒過嘅沙白放入椰子水湯底入面,配搭特別。沙白肉質嫩滑,新鮮無沙。將沙白、椰子肉、椰子水一齊放入口,清甜嘅椰子將沙白嘅鮮味提升,味道更加清甜,同時又有金不換獨特嘅香味,必食😍🌶青咖喱雞炒飯 $148青咖哩頗為惹味,偏辣。飯底較乾身,粒粒分明,混入雞粒、香葉、爽脆嘅茄子。雞串嫩滑,帶濃郁香茅味道。伴碟有青木瓜沙律,非常開胃。🍌越式炸香蕉 $88東南亞傳統下午茶或飯後享用嘅甜品,但餐廳做左變奏版,就係將炸漿混入杏仁薄片,再灑上椰絲,口感變得更香脆、豐富。炸皮包裹住熟稔嘅香蕉,外脆內軟,香蕉雖然經過加熱但都無變酸。蘸上蜜糖

🦀炒蟹肉鹹蛋 $238

🐚越式金不換沙白蜆炒椰子肉 $158

🌶青咖喱雞炒飯 $148

🍌越式炸香蕉 $88
東南亞傳統下午茶或飯後享用嘅甜品,但餐廳做左變奏版,就係將炸漿混入杏仁薄片,再灑上椰絲,口感變得更香脆、豐富。炸皮包裹住熟稔嘅香蕉,外脆內軟,香蕉雖然經過加熱但都無變酸。蘸上蜜糖更滋味,螞蟻人必試😆

🥥Fresh Thai Colada $108
以Light Rum、Coconut Rum作為基酒,酒味唔算濃烈。再以椰子水調製,再入柑橘果汁,入口時略帶微酸味,尾韻椰子味突出,味道清新😌

🍍Rainbow Float $78
以芒果汁、菠蘿汁、橙汁、石榴糖漿、椰奶調配而成,酸酸甜甜嘅熱帶果味相當開胃。由於加入椰奶,味道變得柔和,有啲似水果yogurt嘅味道。

2025-01-08 193 浏览
呢間餐廳位於尖東海旁,喺呢個充滿浪漫節日氣氛嘅時候黎依間餐廳就最適合。餐廳裝修別緻,燈光昏暗,係傾計聚會嘅好地方。平日都排曬隊,可想言之依間餐廳都幾受歡迎。我哋一行二人,餐牌有好多泰菜越南菜選擇,今日想食酸辣嘢,就叫咗唔同嘅菜式。1)泰式蝦餅-外脆內軟,熱辣辣,厚厚嘅蝦肉,好大件2)鹹魚炒芥蘭-炒得好爽脆,好入味3)泰式豬肉碎羅勒葉包- 豬肉好香口,辣得好惹味,配上大大塊生菜,好夾4)泰式蝦河粉-蝦肉爽彈,河粉口感煙韌5)特色推介-雞肉串燒-雞肉嫩滑,配上燒汁同米粉,味道一流順帶一提,職員服務態度好好!令人食得好舒服

1)泰式蝦餅-外脆內軟,熱辣辣,厚厚嘅蝦肉,好大件

2)鹹魚炒芥蘭-炒得好爽脆,好入味

4)泰式蝦河粉-蝦肉爽彈,河粉口感煙韌

5)特色推介-雞肉串燒-雞肉嫩滑,配上燒汁同米粉,味道一流

順帶一提,職員服務態度好好!令人食得好舒服
  • 泰式蝦河粉
  • 泰式豬肉碎羅勒葉包
經過呢呢間餐廳見環境超正,全部outdoor,又有d情調和外國氣息,就選擇呢到chill下食個晚飯relax呢到每張枱都有一盞小黃燈,令人好舒服的感覺,呢到同店員主要用英文,佢地的笑容好有親和力,感覺親切廚師精選(炭燒扇貝4pls)入座見到有廚師精選,不二之選選左炭燒扇貝,燒完之後都仲係好大隻,真的非常新鮮又好吃泰式蟹肉炒飯炒飯非常足料,啖啖都食到蟹肉,又香口又有鮮味✨炒得夠曬乾身炭燒豬頸肉炭燒得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,加上有特製撈檬醬,整體昇華串燒沙爹(六串) (有雞肉、豬肉、牛肉)串燒燒得啱啱好,肉質非常嫩滑,自製的沙爹醬料出色,令到香口惹味🥬馬拉盞通菜炒得好有鑊氣,整碟都有鹹香,非常惹味呢到感覺好舒服,天氣雖然清涼,係座哋喺度有海風食住晚飯,感覺好chill#RuênThaiandVietnamese #泰國菜 #越南菜 #尖沙咀美食 #香港美食 #foodiehk #相機食先 #美食推薦 #吃貨 #hkfoodie #hkkol #泰式美食 #泰式餐廳 #thaifood #越式美食 #越式餐廳 #vietnamesefood

廚師精選(炭燒扇貝4pls)

泰式蟹肉炒飯
炒飯非常足料,啖啖都食到蟹肉,又香口又有鮮味✨炒得夠曬乾身

炭燒豬頸肉
炭燒得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,加上有特製撈檬醬,整體昇華

串燒沙爹(六串) (有雞肉、豬肉、牛肉)

🥬馬拉盞通菜
炒得好有鑊氣,整碟都有鹹香,非常惹味

2025-01-03 143 浏览
位於尖沙咀中心食越泰菜嘅餐《Ruên Thai & Vietnamese 》款式選擇多,價錢亦唔貴而且味道同服務一流唔怪得咁有人氣💥ღ飛天通菜 $98好有鑊氣,通菜炒得香辣惹味😋ღ泰式蝦河粉 $158蝦新鮮爽彈河粉口感煙韌吸汁so yummyღ泰式甜酸腰果炒雞肉 $138雞肉鮮嫩多汁,味道酸甜開胃加上香脆腰果,非常惹味ღ黑椒炭燒雞 $118炭香味十足!雞肉嫩滑juicy,啖啖肉ღ炸豆腐 $98炸豆腐香口入味,加上多款蔬菜口感豐富
位於尖沙咀中心食越泰菜嘅餐

《Ruên Thai & Vietnamese 》

款式選擇多,價錢亦唔貴
而且味道同服務一流
唔怪得咁有人氣💥

ღ飛天通菜 $98
好有鑊氣,通菜炒得香辣惹味😋

ღ泰式蝦河粉 $158
蝦新鮮爽彈
河粉口感煙韌吸汁
so yummy

ღ泰式甜酸腰果炒雞肉 $138

雞肉鮮嫩多汁,味道酸甜開胃
加上香脆腰果,非常惹味

ღ黑椒炭燒雞 $118
炭香味十足!雞肉嫩滑juicy,啖啖肉

ღ炸豆腐 $98
炸豆腐香口入味,加上多款蔬菜
口感豐富
2024-12-31 145 浏览
今日去開尖東嗰頭,發現到一間幾有情調嘅泰國菜,除咗一般嘅泰國越南菜之外,飲品方面都幾西式,有一種格外嘅高級感👌🏻👌🏻👌🏻Khao Kha Moo這道Khao Kha Moo是泰式滷豬腳,肉質嫩滑,搭配的滷汁味道濃郁,香氣四溢,十分入味。配上白飯或米粉,讓人感受到極大的滿足感,非常美味。Pomelo Prawns Salad:木瓜嘅清甜配搭上酸辣嘅醬汁,再加埋脆口的花生碎,完全刺激咗味蕾。蝦肉鮮嫩,又有唔同質材嘅食材組合,非常之開胃。豬肉生菜包:豬肉炒得香濃鮮美,配搭清新嘅生菜,而且佐料都剛剛好,唔會過於鹹或者太淡。整個食材組合都非常之平衡,好適合作為小食或者便當。Green Curry Chicken Fried Rice:米飯炒得正,青咖喱嘅酸辣香氣入味,雞肉鮮嫩多汁。而且佐料豐富,仲有泰式特色配料,好夠料度。一口就能嚐到咸、酸、辣、甜四種主要味道。

Khao Kha Moo

Pomelo Prawns Salad:

豬肉生菜包:

2024-12-31 223 浏览
這間餐廳雖然有偏歐洲風格,但其實是一家融合了越南和泰國菜式的餐廳。裡面燈光偏暗,每個桌子都有自己的燈,讓人坐得舒服,店員也都相當親切。菠蘿海鮮炒飯這碗🍍菠蘿海鮮炒飯🦐裝得相當滿,份量十足,炒飯炒得乾身,菠蘿肉新鮮,整體做得相當出色!每一粒米飯都充分吸收了菠蘿和海鮮的風味,海鮮的鮮甜與菠蘿的清甜完美結合,帶來豐富的層次感。菠蘿的微酸味和海鮮的鮮味相互輝映,讓整道菜餚更加平衡。除了味道之外,視覺效果也令人滿意,色彩繽紛,讓人垂涎欲滴。炭燒香茅西冷牛肉這份🔥炭燒香茅西冷牛肉🥩給人留下難以忘懷的印象。牛肉經過炭燒處理,外表焦香內裡多汁,搭配香茅的清新香氣,味道獨特。另外配有生菜、檸檬粉和薄荷葉,再加上兩款不同口味的醬汁,綜合風味豐富,絕對值得一試。泰式馬沙文咖喱蟹肉這款🌶️泰式馬沙文咖喱蟹肉🦀味道濃烈,帶微辣,椰奶的加入讓口感更加creamy。蟹肉的鮮甜與咖喱的香辣相得益彰,蒜蓉包的脆軟搭配咖喱汁更加美味,是咖喱的必配組合!芒果糯米飯這碗🥭芒果糯米飯🍚清香宜人,芒果的甜味與糯米的口感相得益彰,色澤誘人,絕對是一道令人回味無窮的甜點。泰式珍多冰這份🍧泰式珍多冰🥭🍨結合了椰奶和珍多,每口都充滿著香甜

菠蘿海鮮炒飯

炭燒香茅西冷牛肉

泰式馬沙文咖喱蟹肉

芒果糯米飯

泰式珍多冰
這份🍧泰式珍多冰🥭🍨結合了椰奶和珍多,每口都充滿著香甜和Q彈口感,色彩繽紛,視覺效果吸引人。

這家餐廳不僅提供美味的菜餚,更營造出舒適的用餐環境,店員的服務也相當周到。無論是喜歡越南還是泰國菜式的人,這裡都是一個值得光顧的好去處!👍
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 炭燒香茅西冷牛肉
  • 芒果糯米飯
  • 泰式珍多冰
西式裝修,泰式餐廳,高格調香脆豬手外皮金黃酥脆,裡面柔軟多汁,醬汁好夾,夠晒香口。泰式青咖喱牛肉咖哩味道濃郁,牛肉熟成程度恰到好處,青咖喱香氣與椰漿的滑順完美融合,搭配白飯一流。泰式蝦河粉蝦肉夠彈牙,河粉滑順,加埋各種配料令口感更加豐富。黑椒炭燒雞雞肉外焦內嫩,黑椒香味夠惹味。炸魷魚外脆內嫩,魷魚超彈牙,粉漿夠薄。餐廳外面已經係維港,食完順勢睇埋海景,一絶。食咁多野人均都係四百左右,以環境加地理位置,算好平。
西式裝修,泰式餐廳,高格調

香脆豬手
外皮金黃酥脆,裡面柔軟多汁,醬汁好夾,夠晒香口。

泰式青咖喱牛肉

泰式蝦河粉
蝦肉夠彈牙,河粉滑順,加埋各種配料令口感更加豐富。

黑椒炭燒雞
雞肉外焦內嫩,黑椒香味夠惹味。

炸魷魚
外脆內嫩,魷魚超彈牙,粉漿夠薄。

• 泰式蝦河粉
  • 炸魷魚
2024-12-27 159 浏览
餐廳環境好正,係半開放式設計,冇門嘅設計令整間餐廳感覺更加放鬆同有風味。 前菜方面,我哋叫咗越式米紙素卷四件,米紙煙靭彈牙,內裏包住好新鮮嘅蔬菜,入口清新又開胃。另外,沙嗲串燒有六串——雞肉、豬肉同牛肉各兩串,肉質嫩滑,配埋鹹香嘅沙嗲醬,真係冇得頂! 主菜方面,我哋試咗廚師推介嘅炒蟹肉鹹蛋。蟹肉夠晒多,加埋鵪鶉蛋嘅粒粒口感,再配上鹹蛋黃嘅鹹香,成道菜好惹味。另外,鑊仔炒雜菜都好出色,菜式種類豐富,有芥蘭、西蘭花、椰菜同少少豆品,仲帶住好強嘅鑊氣,非常滿意! 最後,甜品我哋揀咗越式炸香蕉。外層係香脆嘅炸皮,入面嘅香蕉軟腍腍,配埋蜜糖,真係畫龍點睛,完美咁圓滿咗成餐飯!

2024-12-26 116 浏览
呢間餐廳有浪漫既氣氛,簡約既燈光,有室內同戶外既位置,可以吹住海風,又岩晒同朋友傾計食飯,我地叫左份炸蝦餅,外脆內軟,加埋酸甜醬好夾。菠蘿炒飯大大份用左原個菠蘿裝住,入面仲有好多海鮮,海鮮有彈牙既蝦肉,魷魚圈同青口等等。最正係christmas cocktail winter arc入面有bailey加威士忌酒好sweet又暖身好岩聖誕節飲既酒,飲落唔會好苦又易入口既酒,仲有其他幾杯係紅酒同白酒唔同既果酒等等。

2024-12-26 133 浏览
店子環境,食物和氣氛非常吸引,熱情之地方!泰國菜式,精緻又美味。由醃料醃製而成,主調泰國風。輕鬆之情調泰式魷魚非常彈牙,燒得香口,惹味感滿滿的小吃,醬汁是酸酸甜甜,非常吸引。泰國牛肉炒河掛汁味道好,炒到入味份量很大炒蟹肉鹹旦真正之蟹肉和煮熟鵪鶉旦,與咸蛋黃完美搭配,煮出醬汁,點米飯拌醬,感覺很棒有創意的料理,創新配搭,味道提升了口感。燈光暗中帶光,營造一個浪漫氣氛,適合情侶聚餐,今晚之泰國菜,室外室內,滿滿氣氛和快樂,感覺非常棒

由醃料醃製而成,主調泰國風。輕鬆之情調

泰式魷魚

泰國牛肉炒河
掛汁味道好,炒到入味份量很大

炒蟹肉鹹旦