2010-04-10 26 浏览
第一次去咁貴地方食野 如果唔係有朋友係會員我諗咁大個囡都未食過一餐咁美式既dinner可能因為價錢問題 唔咁叫咁多 驚冇錢比=~=叫既野唔算多但整體好好味 由其係薯條 d芝士溶得岩岩好 d汁科又好match到薯皮 另外佢既buger真係好好味 叫7成熟又真係煮到出黎 一咬落去又大啖肉又多汁真係好正!! 可惜佢既千層面就唔值得推介 塊面煮得太lum 搞到成碟野好似薯蓉咁 完全冇咬口另外一樣就係辣蝦 太辣了 辣到唔知自己食緊咩...佢d辣汁蓋過哂d蝦味...叫左碟士多啤梨既甜品 真係好好味 搞到飽到死既我都忍唔住食多幾啖環境同服務都ok今次因為有人係會員 所以平好多>3<!!!!
第一次去咁貴地方食野 如果唔係有朋友係會員
我諗咁大個囡都未食過一餐咁美式既dinner

可能因為價錢問題 唔咁叫咁多 驚冇錢比=~=
叫既野唔算多

環境同服務都ok

今次因為有人係會員 所以平好多>3<!!!!
辣既唔太好食
差! 辣蝦食到辣食唔到蝦 d汁又多
差! 似食緊薯蓉既千層麵/_\
排骨
超好食既buger!! 好多汁嫁 一定要食!!!
甜到入心既甜品 女朋友食到一定比個lum樣你睇
2010-03-10
排骨
超好食既buger!! 好多汁嫁 一定要食!!!
甜到入心既甜品 女朋友食到一定比個lum樣你睇
  • 薯皮
  • Buger
  • 甜品
2010-03-31 7 浏览
生日飯, 朋友們帶我去了 Ruby Tuesday, 大大份的野食可以一起share, 可以吃不同的 dish我們叫了炸芝士燒雞凱撒沙律, 1個雜菜湯和周打魚湯, 大蝦長通粉, 安格斯牛排炸芝士 - 必食, 芝士從外層流出來, 而且很有芝士的香味燒雞凱撒沙律 - 燒雞弄得不錯, 很惹味2個湯之中, 我覺得周打魚湯比較好一點, 有魚的鮮味大蝦長通粉 - 很 creamy, 煎過的蝦和芝士也配合得很好安格斯牛排 - 我當時已很飽, 所以只覺普通了最後, 侍應送上甜品 (Brownie 配雲呢拿雪糕 及士多啤梨汁酥皮配雪糕)一看到顏色奪目又份量豐富的甜品, 我們都興奮起來呢不過我們一致覺得 Brownie 配雲呢拿雪糕這個比較好, 那個士多啤梨汁的汁酸了些
生日飯, 朋友們帶我去了 Ruby Tuesday,

大大份的野食可以一起share, 可以吃不同的 dish

炸芝士 - 必食, 芝士從外層流出來, 而且很有芝士的香味
燒雞凱撒沙律 - 燒雞弄得不錯, 很惹味
2個湯之中, 我覺得周打魚湯比較好一點, 有魚的鮮味
安格斯牛排 - 我當時已很飽, 所以只覺普通了

一看到顏色奪目又份量豐富的甜品, 我們都興奮起來呢
好鍾意依個cookies icecream + brownie
2010-03-10
2010-03-26
之前有位朋友話好想食,於是係對面買完戲票,就過黎食,呢晚係4位:Cream Mushroom Soup - 呢個係我地既敗筆之作,因為無諗過呢個湯好似食糊仔咁杰... 飲完呢個湯已經飽左一半.. >.< 好在係推廣價,$15/pcPortabella Mushroom Ceaser Salad - 個Portabella好香菇味丫!估唔到有咁多TIM!正!^O^Large Build Your Own Sampler (Ruby's Chicken Wings, Onion Rings, Fried Mozzarella, Potato Skins) - 雞翼有d辣味,幾香口;洋蔥圈我無食過;芝士條比想像中清淡,無咁漏;薯皮夠香,不過佢個做法比較西式,唔只得薯皮,咬落去仲有啖啖薯仔肉,都幾飽。總括黎講呢個算不過不失Half Rack Ribs with BBQ sauce - 味道都可以,不過本身個RIBS唔夠林~ 麻麻地Clam Linguini - 賣相麻麻地,不過趁熱食時比想像中好味,主要係個汁較得岩岩好,linguini本身個質地又煮得剛好,不過朋友話凍左少少食

Clam Linguini - 賣相麻麻地,不過趁熱食時比想像中好味,主要係個汁較得岩岩好,linguini本身個質地又煮得剛好,不過朋友話凍左少少食時個蜆肉比較腥

總括黎講就一般,不過不失咁,不過份量比較大,兩個人去都食唔到d咩~
Cream Mushroom Soup
Large Build Your Own Sampler
Half Rack Ribs with BBQ sauce
Clam Linguini
2010-03-18
Clam Linguini
2010-03-20 10 浏览
Shrimp Penne味道淡口一些,毋乜芝士味,長通粉就硬左少少,d shrimp都好爽但都係毋咩味道。classic ribs肉都好軟身,夠味。至於份量都可以,兩個人都食到好飽

Shrimp Penne

classic ribs
肉都好軟身,夠味。

至於份量都可以,兩個人都食到好飽
Penne
Ribs
Penne
Ribs
(非会员)
2010-03-19 1 浏览
同朋友聚聚,佢提議呢間餐廳, 我話負責訂位,接電話個職員態度好有問題囉!講完日期時間人數後,我問: 可唔可以俾張靠牆的位,因為可能有BB車. 職員: 四個大人加BB, 咁即係五位啦!我 : 吓!? 個BB幾個月大咗喎,都未食得你地的野職員: 我問你呀!! (質問咁的語氣) 係咪四個大人加BB五位!我 : .........係(已經無言)我唔知佢的意思係咪指BB車會佔一個位,咁為之五位,好聲好氣解釋一吓好困難咩!? 佢咁的態度對客人,如果唔係因為朋友提議,我唔會幫襯!!

講完日期時間人數後,
我問: 可唔可以俾張靠牆的位,因為可能有BB車.
職員: 四個大人加BB, 咁即係五位啦!
我 : 吓!? 個BB幾個月大咗喎,都未食得你地的野
我 : .........係(已經無言)

2010-03-07 8 浏览
六點幾去食,仲有happy hour 首先叫左個小食拼盤有炸蝦,雞翼,菠菜芝士卷炸蝦唔錯,個皮唔厚雞翼都幾辣菠菜芝士卷,有d"滯" 叫左個16安T骨扒有個焗薯同配菜個焗薯上配酸忌廉同牛油幾好味不過個薯唔係好夠熱...個T骨要左全熟,不過一D都唔乾,唔韌,仲好JUICY 個汁要左蘑菇汁,都唔錯整體都唔錯 埋單三百幾
六點幾去食,仲有happy hour

首先叫左個小食拼盤
有炸蝦,雞翼,菠菜芝士卷
炸蝦唔錯,個皮唔厚
雞翼都幾辣
菠菜芝士卷,有d"滯"

叫左個16安T骨扒
有個焗薯同配菜
個焗薯上配酸忌廉同牛油
幾好味
不過個薯唔係好夠熱...

個T骨要左全熟,不過一D都唔乾,唔韌,仲好JUICY

個汁要左蘑菇汁,都唔錯

整體都唔錯

埋單三百幾
2010-03-01
問公司同事借了半價pass~~全單半價..~good~2個人...叫左..nachos $108 : 呢個勁cheese ,又有d辣肉碎..正~~可惜有少少"火農"...mini burger $15 : 今期promotion, 15蚊就有一個..不過唔知係咪凍左呢..麻麻地,,有d似"足3兩".....caesar salad with conjun chicken $132 : d雞炸得好好食...~個汁都好正~~和牛with baked potato $3xx: 之前有人講過和牛不及西牛...又好似真wor...同之前0係日本食既和牛..真係冇得比...肉係林...但唔夠肉味...個焗薯就ok.埋單半價後..3百幾..~如果冇半價...都幾貴..不過以西餐黎講...都叫幾好食了~~
問公司同事借了半價pass~~全單半價..~good~

2個人...叫左..

埋單半價後..3百幾..~
如果冇半價...都幾貴..
不過以西餐黎講...都叫幾好食了~~
2009-02-11
庆祝纪念
情人节
2010-02-18 15 浏览
10年1月29日(星期五)晚,幾位舊同學想約食飯,但這一頓飯幾乎約了一年(甚至更久)才成局,因為大部份人都有了家庭和小朋友,而且全部都要輪更工作,時間上非常難去遷就。多謝肥哥哥做統籌,終於能夠在這夜可以聚在一起吃晚飯。更難得的是,之前給他遇到失去聯絡多年的“爸爸”,順道邀請他來,令到相隔十五年之後,幾位同學兼朋友能夠在這一晚重聚,開心歡暢地共處了兩個多小時。因為有黑色會員卡的關係,幾乎可以全單半價,所以點菜和飲品方面可以說全無顧慮,眾人都興高采烈地,點一輪食物已足夠十多人吃了,而且各人都點了自己喜愛的飲品喝,感覺很好。Nachos的栗米片夠脆,不過又是那個通病,溶了的芝士冷卻後變成“混凝土”,不便進食;Fried Mozzarella是炸芝士條,炸得金黃,Mozzarella味濃煙韌;Mashed Potato是給幼童吃的,口感幼滑而味道一般;Beef Lasagna的牛肉味被蕃茄醬蓋過了,千層麵軟硬適中;Parmesan Shrimp Pasta的大蝦約有六、七隻,份量不少,芝士汁不夠濃味,長通粉煮得剛好不太腍;Mini Trio有三款不同的迷你漢堡,所以點了兩份,賣相精美,我和女友

Nachos的栗米片夠脆,不過又是那個通病,溶了的芝士冷卻後變成“混凝土”,不便進食;Fried Mozzarella是炸芝士條,炸得金黃,Mozzarella味濃煙韌;Mashed Potato是給幼童吃的,口感幼滑而味道一般;Beef Lasagna的牛肉味被蕃茄醬蓋過了,千層麵軟硬適中;Parmesan Shrimp Pasta的大蝦約有六、七隻,份量不少,芝士汁不夠濃味,長通粉煮得剛好不太腍;Mini Trio有三款不同的迷你漢堡,所以點了兩份,賣相精美,我和女友試了蟹肉漢堡,蟹肉足料而鬆軟,蟹肉味亦濃,相信其他兩款也不錯,很快就吃光;Chicken Quesadilas外層雖然夠脆,但餡料味道不夠,祇屬一般;Ribs with spicy sauce (L)果然是非一般的豬肋骨,幾乎無需用力切開已經骨肉分離,肉味甚濃,雖然Spicy sauce不辣且似barbecue sauce多些,但勝在夠濃夠惹味!

食完主餐,跟著的環節當然是甜品時間,不過眾人都大多半飽,所以祇點了四款甜品大家一同分享。Strawberry & Ice Cream滿佈士多啤梨醬和有不少士多啤梨,在雪糕和忌廉下還有厚厚的酥餅,底下的酥餅很鬆化,配以士多啤梨醬來吃,味道不錯;Chocolate Tallcake是大堆頭的大制作,份量多得令人吃不消;Double Chocolate Cake可算這店的招牌甜品,這個甜品有別於心太軟,朱古力蛋糕呈“凹”形狀,濃濃的朱古力漿就藏在凹位內,把蛋糕切開卻有心太軟異曲同功的效果,內裡的朱古力漿味道較蛋糕濃,但混合來吃就非常美味;Ice-Cream Sundae的下層有不同口味的雪糕,上面加上極多的忌廉和一塊Oreo的曲奇,賣相和味道都同樣令人歡喜。

服務方面,負責我們檯的waitress服務勤快,而且眼見所有侍應都很努力地服務客人,奈何人客多而侍應少,有時未能即時回應客人也是情有可原的。訂檯時講明要九點鐘交檯,但過了九點仍沒有人催我們交檯,不過時間不早了,各位小孩也要回家休息,我們約九時半左右就離開了。

在此特別鳴謝食友素素豬,謝謝妳!
Nachos
Chocolate Tallcake
  • Ribs
(非会员)
2010-02-16 14 浏览
久居美國,最近回港撞岩情人節女朋友想食Ruby Tuesday,咪去試下咯女朋友未到,一個人又有少少餓就叫左個普通既Buffalo wings碟雞翼黎到,一睇就知一定唔係Buffalo味 (最衰無相機響身)人地Buffalo 係橙色兼成陣酸味架嘛,佢果碟係啡色帶甜味以下係我地既對話:我::小姐,呢碟好似唔係Buffalo wings喎...你地係咪搞錯左?侍應: 下?!呢個係Buffalo wings黎架喎,乜唔辣咩?我:我食左Buffalo wings咁耐,Buffalo Wings 係橙色帶酸辣味,你呢個明顯唔係咯侍應:我地個Buffalo wings係咁架喎!如果唔岩食既...(未講完)我:(打斷佢)算喇!無野喇!一句我地個Buffalo wings係咁架喎,我已經無晒mood同佢講,更加無晒mood食但係女朋友想食,我就陪佢食 ,D雞翼唔係唔好食,但係情況就好似去酒樓飲茶,我叫碟揚州炒飯,佢黎一碟咸魚雞粒炒飯,仲要同我講佢地既咸魚雞粒炒飯係咁架喇...完全唔掂咯!跟住我決定唔食主菜,女朋友叫左塊肉眼塊肉眼黎到,我試左少少,無乜肉味,仲要淋埋磨菇汁完全係花園餐廳既作風,只係爭塊鐵
久居美國,最近回港
撞岩情人節女朋友想食Ruby Tuesday,咪去試下咯
以下係我地既對話:
我:(打斷佢)算喇!無野喇!

但係女朋友想食,我就陪佢食 ,D雞翼唔係唔好食,
但係情況就好似去酒樓飲茶,我叫碟揚州炒飯,
完全唔掂咯!
跟住我決定唔食主菜,女朋友叫左塊肉眼
塊肉眼黎到,我試左少少,無乜肉味,仲要淋埋磨菇汁
完全係花園餐廳既作風,只係爭塊鐵板

各位食家,如果想試真正既美國菜,
McDonald既巨無霸餐會比呢間垃圾更正宗
Buffalo Wings既,香港我暫時未搵到,
但係上海,北京,台北都有既Hooters 絕對夠晒正宗
至於塊扒,去呢間垃圾食既不如去花園餐廳食好過,仲要平D tim
不過Ruby Tuesday有一個好處既:坐得比較舒適
下次會再去既,如果唔駛錢既話
2010-02-14
庆祝纪念
情人节
2010-02-05
今次再來「Ruby Tuesday」吃得實在有點即興,雖未至於即日決定,但以自己的作風來說,已被納入急趕之列。晚上七時半前到達,walk-in的客人已經要留下電話,等待餐廳聯絡。今次不是坐在卡座,但位置上反而更理想,因為於座與背後的坐位是緊貼著,任何一方移動也會影響另一方。食物方面打算再吃Portabella Mushroom Caesar Salad ($132.00),因為已迷上了Portabella Mushroom再配合新鮮的蔬菜,確實是比主菜更吸引的食物。上次首次品嚐漢堡包,感覺十分不錯,今次打算再試另一款,最後決定吃高級一些,點了Premium Wagyu Cheddar Burger ($158.00),期望和牛會比多一點震撼我們,點了五成的生熟度,應該可以保留多一點肉汁。送來時被黃金般的芝士吸引著,再加上大量的炸薯條伴碟,的確相當吸引。將漢堡包一開為二,看見漢堡扒內裡仍然保持鮮紅,令期待感再升一級。終於可以放入口中一試,沒有精彩的感覺,只感到一堆肉碎在口內,沒甚麼肉味,雖然仍然嫩滑,但只有其形而沒其實,反而價錢平一點的「西牛漢堡」更具爆炸力。炸薯條屬一般水準,不用評論。

吃完一個較失望的主菜,馬上要點一個甜品及飲品來發洩,甜品選了Double Chocolate Cake ($86.00),而飲品則選了只存在在餐牌封面的White Sangria ($68.00)。

自己上次在另一店子品嚐的Sangria是用紅酒調製,今次則選了白酒,味道方面較為淡些,生果的味道亦有點過淡,冰的數量亦太多,除了令到份量少之外,在沒有飲管之下要喝也感到困難。

算是個「朱迷」的我們選了Double Chocolate Cake,這個安慰獎算是來得合時。濃濃的朱古力漿藏在中心地帶,當切開外層的朱古力蛋糕便一湧而出。內裡朱古力漿的濃度比蛋糕重很多,叉著挺身的蛋糕在朱古力漿一轉,再放入口中,Double Chocolate的主題馬上應味而出。

這次經歷,令我回想起上次到「勝手」吃火鍋,那次都是西牛勝和牛,看來我確實是一個西人。
「晚餐餐牌」
「Portabella Mushroom Caesar Salad」
「Premium Wagyu Cheddar Burger」
「White Sangria」
「Double Chocolate Cake」
「Double Chocolate Cake」
2010-01-23
2010-02-01 10 浏览
星期五中午同同事嚟左呢度食farewell manager飯局,一行十三人,一早已訂枱,每人都叫左一份set lunch,價錢由68-120元,我叫左一個西冷牛扒餐,七成熟,跟餐湯,同事分別都叫左蟹餅,雞卷,mini burger係最多人叫的.先上麵飽,冇咩特別,跟住餐湯是忌廉湯,好creamy呀,都幾好飲,但個碗咁大,只得半滿,如果多d就好啦.有些同事跟沙律,我見好大條洋蔥係面...好彩冇叫,因我唔食洋蔥的.主菜,我的西冷扒都好大份,跟薯條,味道都好好喎.都算淋身及唔會太生.薯條好香脆,好味.另兩個同事叫的蟹餅雖然係最貴,但佢地話唔好食,好散及有種鯹味.其它的都ok,mini burger有兩小件漢飽加薯條,可跟牛肉或雞肉,佢地都話好味.個雞卷係綠色包的,但又食唔出係咩味.食晏時間原來都幾full,呢度的份量係較大,但如果lunch set價錢都合理的.

2010-01-29
2010-01-31 9 浏览
難得去九龍灣番工又可以出外食晏。於是就揀咗ruby tuesday。set lunch 有6-7款,由$64起。我揀了意式肉丸意粉 + 龍蝦湯 + 熱檸茶。龍蝦湯味道不錯,但可以再濃D。同埋係齋湯,連蝦肉都無粒。意式肉丸意粉份量剛好,大食男應該唔夠。意粉用上中間通窿那種,口感無傳統意粉咁好。而且火候難掌握。好在呢度都算煮得唔錯,爽口,但唔算al dente。肉丸有4粒,外形同IKEA那些一樣。不過就好實,帶少少彈牙,味道ok,唔太咸又唔會好肥。服務質素有點參差。著黑衫那些全都好好服務態度。不過綠衫負責捧餐那些就麻麻,喺間餐廳度「飛來飛去」。放食物上枱速度都好快,同幾大力。整體黎講,服務與食物都很普通。
難得去九龍灣番工又可以出外食晏。
於是就揀咗ruby tuesday。
set lunch 有6-7款,由$64起。
我揀了意式肉丸意粉 + 龍蝦湯 + 熱檸茶。
龍蝦湯味道不錯,但可以再濃D。
同埋係齋湯,連蝦肉都無粒。

意式肉丸意粉
份量剛好,大食男應該唔夠。
意粉用上中間通窿那種,口感無傳統意粉咁好。
肉丸有4粒,外形同IKEA那些一樣。
不過就好實,帶少少彈牙,味道ok,唔太咸又唔會好肥。

服務質素有點參差。
著黑衫那些全都好好服務態度。
不過綠衫負責捧餐那些就麻麻,喺間餐廳度「飛來飛去」。
放食物上枱速度都好快,同幾大力。
整體黎講,服務與食物都很普通。
2010-01-05 14 浏览
廣場內每個角落都充滿著聖誕氣氛﹐這店亦花了一點心思在店內掛者彩帶令顧客徐了品嘗食物外﹐也能享受這普天同慶日子的氣氛。 這店環境不是很光猛﹐吊燈燈光柔和﹐但不知是否節日的關係﹐所以座位放得比較埋一點。 食物方面叫了一全份豬肋骨(原味及蜜糖味)﹐ 大蝦海鮮長通粉及chocolate Tall cake。 豬肋骨(原味及蜜糖味) -豬肋骨烤得剛好﹐外層肉質不會過乾﹐內裡的肉質還很juicy。 蜜糖味那種因烘烤後塗上一層醬汁﹐所以吃落較原味那種濕﹐甜甜的味道另吃了很多肉也不覺得太溜。兩種肉質都很鬆化, 不用吃力也很容易將骨肉分離。 配菜的薯蓉亦做得不錯﹐吃落感覺到薯仔肉的層次﹐不會像開水沖粉那種貨色。 大蝦海鮮長通粉 - 大蝦一共6-7隻﹐新鮮﹐肉質實肉﹐面頭灑上少許芝士粉作調味。長通粉煮得剛好﹐不會過淋﹐質感很有咬口。 整體味道不錯。Chocolate Tall cake – 其實已很飽﹐但是日來到便再叫這雪糕蛋糕作甜品。 雪糕(兩球Vanilla雪糕)再加忌廉及一大朱古力蛋糕﹐用一大厚像德國啤酒杯盛載著﹐賣相吸引﹐但價錢側不值這價錢。總括來說食物質素柔細﹐不錯﹐吃得出廚師用心烹調。 服務亦

總括來說食物質素柔細﹐不錯﹐吃得出廚師用心烹調。 服務亦很用心﹐見到太座向通粉灑上少許鹽便主動提議拿些芝士醬汁給我們。 如有半價卡當然會覺得比較是合理價﹐但以原價得到如此食物及服務質素也算是一分錢一分貨。

Prime aged sirloin , medium rare: 係就係2~3成熟, 但竟然冇汁冇肉味, 感覺似瘦o既吞拿刺身, 神奇!和牛Sirloin, medium: 呢件正, 冇野講Top Sirloin, medium: 好過Prime aged sirloin些少, 但呢件係平o的o既...牛排o既配菜有焗薯同西蘭花, 西蘭花煮過火, 焗薯好食o的碟唔夠熱, 令o的排凍得好快, 要再扣分甜品就好得出奇Chocolate Tallcake:朱古力味濃又唔太甜, 蛋糕鬆軟, goodDouble Chocolate Cake: 朱古力味更濃, 配埋內裡o既朱古力漿更正, 旁邊o既雪糕則可以不理有vip咭平均每人$24x, 以呢個價錢俾合格啦

和牛Sirloin, medium: 呢件正, 冇野講

牛排o既配菜有焗薯同西蘭花, 西蘭花煮過火, 焗薯好食

o的碟唔夠熱, 令o的排凍得好快, 要再扣分

甜品就好得出奇

有vip咭平均每人$24x, 以呢個價錢俾合格啦
Chocolate Tallcake(應該冇記錯名)
2010-01-03
Chocolate Tallcake(應該冇記錯名)
2009-12-27 39 浏览
第一次寫食評~希望食多d好野同大家分享~久聞大名既ruby tuesday第一次試,好期待呢~地方環境舒適,價錢中上,算係一分錢一分貨~芝士煙肉薯條份量夠多,芝士味夠濃,熱辣辣~正小食拼盤又係要試,咩都有麻,啱晒我呢d貪心既人,不過樣樣野都差唔多咁,最好食係個雞翼蟹餅好食,真係好多蟹肉~但要成舊水得咁少好似唔係好抵~ 大蝦海鮮長通粉普普通通,冇咩特別豬肋骨最正,得肉又諗~唔洗點用力切,得醬汁又啱啱好,唔太濃~一定要試
第一次寫食評~希望食多d好野同大家分享~
久聞大名既ruby tuesday第一次試
,好期待呢~
地方環境舒適,價錢中上,算係一分錢一分貨~
芝士煙肉薯條份量夠多,芝士味夠濃,熱辣辣~正
蟹餅好食,真係好多蟹肉~但要成舊水得咁少好似唔係好抵~
大蝦海鮮長通粉普普通通,冇咩特別
芝士煙肉薯條
小食拼盤