ROYAL INN

餐厅: ROYAL INN
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-01-16 31 浏览
聖誕過後又好快到農曆新年, 當然要繼續食食食.今日去左The One 打卡聖地 Royal Inn. 餐廳裝修得好高格調, 宮廷式一樣, 有個好正嘅Bar 枱 啱晒鍾意飲酒嘅朋友 重有好多水晶燈同花 門口重有好多打卡位, 而家係農曆新年擺設. Lunch Set 包是日餐湯, 主菜, 飲品 是日餐湯 - 蘑菇湯, 超濃蘑菇味, 好香, 打碎得剛剛好, 入口有粒粒口感.炭燒野雞仔 – 雞肉嫩滑, 好香雞味, 有肉汁. 雞皮煎得剛剛好, 有少少燶邊, 好香口, 好味.燒安格斯西冷扒 – 西冷有質感, 唔係入口即溶, 係有肉感咬口, 而且牛肉味香濃, 另外, 配菜都唔可以錯過, D 薯仔煎過後, 好香脆, 外皮都可以入食, 薯仔味道豐富.
聖誕過後又好快到農曆新年, 當然要繼續食食食.

Lunch Set 包是日餐湯, 主菜, 飲品

#ftf_尖沙咀環境裝修豪華有氣勢 抵食lunch set皇家享受今日同朋友嚟到尖沙咀The One食lunch, 呢度嘅裝修好似皇宮咁,平時做開奴才嘅我,3 course lunch set $138就可以扮野獸攻入公主嘅城堡!好可惜公主就見唔到,不過嘆下美食都幾好~是日餐湯⭐️⭐️⭐️⭐️今日個湯係蘑菇湯,蘑菇份量好足料,口感較稠身,香濃得黎一啲都唔會膩。煙三文魚他他⭐️⭐️⭐️⭐️三文魚粒都唔少,只係有啲匿埋咗喺沙律菜下面,有淡淡既煙香,醬汁調配得酸甜美味,奉上嘅多士超薄身,就好似美女咁香脆又可口,野獸好鍾意!香蒜辣肉腸扁意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️辣肉腸份量頗多,而且味道香濃惹味,扁意粉軟硬適中,有口感,撈埋芝士粉加檸檬汁,有助中和膩感又開胃!波士頓龍蝦意大利飯⭐️⭐️⭐️味道正常發揮,冇乜太大驚喜,龍蝦有三粒,兩粒炸物原來係鵝肝,啱曬啲美女好優雅咁細細啖咁食,可惜我唔係,哈哈哈!Avocado smoothie $52(跟餐半價)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛油果味清香,口感順滑,rich得黎又creamy!Mixed berry smoothie $52(跟餐半價)⭐️⭐️⭐️味道唔錯,口感似沙冰,飲完牛油果,尼杯完全比下去。不過平
#ftf_尖沙咀

香蒜辣肉腸扁意粉
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

波士頓龍蝦意大利飯
⭐️⭐️⭐️

Avocado smoothie $52(跟餐半價)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛油果味清香,口感順滑,rich得黎又creamy!

⭐️⭐️⭐️
味道唔錯,口感似沙冰,飲完牛油果,尼杯完全比下去。不過平心而論,莓同牛油果嘅生果質地又真係唔同,只係我比較喜歡順滑口感,如果啲人鍾意食沙粒粒質感,應該會鍾意。唔係佢嘅錯,只係唔啱我。lol

回頭率🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2023-01-16 31 浏览
長假期拍拖撐枱腳,黎左呢間超多打卡位既餐廳。我地揀左坐出面,貪佢夠靜可以慢慢影🤣。呢到既lunch set 係呢個區黎講幾抵食,3個course先百幾蚊,仲可以打卡!龍蝦湯夠香濃,配麵包幾夾!主菜揀左香煎比目魚配牛肝菌汁同埋燒安格斯西冷扒。2款都係用心之作,賣相同味道多唔錯,連配菜都好好食!餐飲揀左HOT CHOCOLATE 同 GREEN TEA LATTE,有靚靚拉花,飲完成個人暖笠笠🥰。賞心悅目既3 course lunch,呢到D花真係好靚😍。

龍蝦湯夠香濃,配麵包幾夾!

主菜揀左香煎比目魚配牛肝菌汁同埋燒安格斯西冷扒。

2款都係用心之作,賣相同味道多唔錯,連配菜都好好食!

2023-01-16 36 浏览
The One 新開嘅餐廳,成日見啲靚女黎打卡,影相好似幾靚咁,tea set 價錢都合理,就訂位試下攝影技巧問題,所以影唔晒成個三層架😂😂變左每碟影,請見諒😌🥗第一層係海鮮咸點 Seafood Canapés 有藍龍蝦多士,蟹肉三文魚子鬆餅,黑魚子煙三文魚撻,北海道刺身帶子他他,中間仲有沙律菜,每款海鮮都好食,有鮮味,唔似係雪藏嘅質素,份量好足,唔會得少少海鮮🥪第二層係鹹點Savoury Canapés 有巴馬火腿多士,松露芝士法式三文治,炸牛肉薯蓉丸子,我覺得松露芝士法式三文治最好食,炸得又脆,又香芝士味,薯蓉丸子似牛肉薯餅,都好食,我本人對巴馬火腿麻麻,所以火腿多士就普通🧁最高層係甜品 Exquisite Sweet有檸檬撻,朱古力布朗尼,柑橘馬德蓮貝殼蛋糕,七彩馬卡龍,作為甜品控嘅我覺得全部甜品都合格☺️其中Brownie同瑪德蓮最好食總結係下午茶set兩位$388,限時90分鐘,以呢個食物質素同環境來講都算係唔錯嘅,我見有人食緊lunch set,食物樣都幾吸引,下次可以試吓其他

攝影技巧問題,所以影唔晒成個三層架😂😂變左每碟影,請見諒😌

🥗第一層係海鮮咸點 Seafood Canapés

🥪第二層係鹹點Savoury Canapés

🧁最高層係甜品 Exquisite Sweet

🇫🇷 帶你遊走凱旋門下的法式料理 🌸在繁華的鬧市中尋找到一間彷如置身巴黎般浪漫的餐廳ROYAL INN,這次為大家介紹一下精緻巴黎風,充滿古典氣氛的高質西餐吧!🍖 威靈頓羊架 $268平常只吃過威靈頓牛柳,威靈頓羊假還是第一次吃,羊架以酥皮包裹着烤得金黃酥脆,內藏蘑菇肉,香味突出,羊架肉嫩味鮮,讓人印象難忘。🍝 鮮刨意大利黑松露野菌意粉 $188喜愛黑松露味道的朋友,絕不能錯過這道意粉,鮮刨的黑松露味道香濃,又大量菇片,意粉掛汁力強,吃後松露的餘溫會在口腔徘徊,令人食指大動。🍟 白松露薯條 $78人氣必點白松露薯條,炸得金黃得的薯條鋪滿松露外,面頭還有芝士片,熱辣辣的松露薯條,簡直是一條一滋味。🥞 自家製藍莓醬士多啤梨法式班戟$88雪糕+$18法式可麗餅有4款口味,這次點了藍莓醬士多啤梨味。士多啤梨加上藍莓醬,配以香甜忌廉和雲尼拿忌廉。擺碟以香橙乾及杏仁作點綴,賣相精緻,更提供寫字服務。味道方面斑戟皮薄而Q彈,口感豐富吃得叫人滿足。🍫 朱古力香蕉奶昔 $52朱古力及蕉味都甚濃,喝到最後一喝都仍有香濃的香蕉味,甜美好喝。🔸小總結:餐廳仿如法國小鎮,餐廳宮廷風裝修,法國凱旋門主題嘅設計,門
🇫🇷 帶你遊走凱旋門下的法式料理 🌸

🍖 威靈頓羊架 $268

🍝 鮮刨意大利黑松露野菌意粉 $188

🍟 白松露薯條 $78

🥞 自家製藍莓醬士多啤梨法式班戟$88
雪糕+$18

🍫 朱古力香蕉奶昔 $52

🔸小總結:
餐廳仿如法國小鎮,餐廳宮廷風裝修,法國凱旋門主題嘅設計,門口法式拱門,佈置擺設用上鮮花,裡面見到豪華水晶燈,打卡影相一流,讓客人置身於浪漫的法國風情中,餐廳適合小仙女們輕酌閒聊,值得再訪。

👅 味道:4.7/5
💰CP值:4.7/5
🕴🏻服務:4.9/5
🔰餐廳環境:5/5
👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳 :ROYAL INN
🌐地址 :尖沙咀彌敦道100號The ONE1樓L121號舖

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #INN #仙氣餐廳 #ROYALINN
2023-01-12
2023-01-14 53 浏览
單睇門面就合乎其名,餐廳比人高貴華麗嘅感覺🤩,白色為主嘅高樓底、鮮花、乾花同水晶吊燈裝飾,影相好靚,坐喺度食野覺得特別舒適😍。 揀左兩個3-course set lunch, 食物擺盤以至味道都超出我預期🤓。 ❤香煎蝦沙律大蝦🦐微微煎過,新鮮彈牙,最鐘意係個醬汁,酸酸甜甜咁樣,味道比較特別,好開胃。 ❤西班牙風乾火腿配蜜瓜火腿味道鹹鮮,唔會得死鹹嘅感覺。一碟三件,加上有火箭菜同黑醋醬調味,份量好足。 ❤香煎比目魚配牛肝菌汁煎魚扒都幾厚身同濕潤,魚皮煎得好香脆☺️,同魚肉之間有一層薄薄嘅油脂,令香氣更加突出👍。配菜☘整得幾出色,番茄仔、青豆、蘆筍都有微微香烤嘅味道,另外薯蓉有薯仔粒喺入面,質感比較豐富。 ❤招牌鮮波士頓龍蝦包最鐘意就係呢道菜💖,龍蝦包超大份,充滿烘烤過嘅牛油香味,中間有近乎滿瀉嘅龍蝦肉,肉質實淨有咬口,仲襯埋羽衣甘藍同食用花,真係又睇得又好食😋。仲有大量薯條,唔鹹唔油膩,食完真係好滿足😍。 ❤Mixedberry smoothie成杯飲品好girlish好適合打卡😉,係淡淡嘅雜莓味道,唔太甜,加埋上面一層cream質感幾軟滑。 ❤Green tea Latte好濃郁嘅綠茶味

❤香煎蝦沙律

❤西班牙風乾火腿配蜜瓜

❤香煎比目魚配牛肝菌汁

❤招牌鮮波士頓龍蝦包

❤Mixedberry smoothie

❤Green tea Latte
好濃郁嘅綠茶味🍵,仲有綠茶粉果種豐盈嘅口感,綠茶控一定要試一試😝。

2023-01-05
午餐
  • 招牌鮮波士頓龍蝦包
2023-01-13 48 浏览
女生們經常討論的這間餐廳, 充滿浪漫法國情懷的佈置, 重點打卡位是凱旋門裝飾, 超高的樓底掛著閃亮亮的水晶燈。 到處也放滿了粉色的花花佈置 ,非常夢幻迷人的感覺。 露天位置景觀開揚,令人心曠神怡, 可惜這天落著毛毛細雨, 但坐在室內的位置,也同樣舒適。充滿歐陸風格的氣氛, 餐具和 杯碟都花了不少心思, 滿滿的細緻取得女士們歡心。 特別是這裏的飲品款式甚多, 卡咭拍照非常搶眼。ice mocha杯子細緻的花紋 , 金色的圓邊 配上啡色的mocha紋理 非常突出, 實在令人忍不住拍多幾張相, mocha的味道很香濃順滑, 滲著淡淡的餘韻。牛油果smoothie柔和的粉綠色, 就像滿滿果肉的感覺, 冰沙幼滑細緻, 融合著牛油果的果蓉, 味道不太甜, 質感 creamy又帶點清爽, 很健康的 特色飲品。香煎蝦沙律新鮮的沙律菜, 配搭爽口的蝦肉, 配上酸酸甜甜的百香果醬汁, 清新醒胃, 份量足夠兩個人share。西班牙風乾火腿配蜜瓜風乾火腿鹹香十足, 配香甜爽口的哈密瓜, 從來都是無敵的配搭, 火箭菜 新鮮爽口帶點甘味, 配搭黑醋和香草醬。燒安格斯8安士西冷牛扒非常豐富的配搭, 安格斯牛扒份量十

ice mocha

牛油果smoothie

香煎蝦沙律

西班牙風乾火腿配蜜瓜

燒安格斯8安士西冷牛扒
非常豐富的配搭, 安格斯牛扒份量十足, 大量蘑菇雜菌的香濃燒汁, 牛扒和醬汁的味道很配合, 加上有最喜歡的焗蒜, 香甜軟綿 是牛扒的最佳配菜。

香燒澳洲羊T骨
羊扒煎至七成熟, 肉嫩多汁很嫩滑, 份量比想像中多。 配菜很豐富有椰菜苗 、蘆筍、蕃茄 、薯仔 、甘筍, 充滿燒烤的感覺非常好吃。

2023-01-13 58 浏览
這間咖啡店在九龍新界都開設了分店,每間分店的裝潢大緻一樣,其中最大和最漂亮應該是觀塘分店,現在第一次來尖沙咀分店,景色是相當開揚。📍位置:近尖沙咀站 B1 出口,在The One商場三樓角落,電梯對面。🏠環境:雖然位於角落,但十分顯眼,一定會留意到一個白色的巨型仿做巴黎凱旋門坐落其中,面積頗大,分了三個區域,首先是門口的半開放式座位;第二是室內酒吧和卡座,天花掛上古典水晶燈,落地玻璃牆身,透光十足;第三是室外露台座位,可惜當日天氣有濛濛細雨,並不開放,否則就可以坐在室外欣賞半個九龍公園和尖沙咀街景。🤵🏻服務:態度貼心有善,提供小籃擺放隨身袋,收加一。🍽️午市:提供三道菜$138或四道菜$158套餐,包前菜、主食、特飲或甜品。Sarter: 🍴Prawn Salad🥗 香煎蝦沙律🍤兩隻香煎鮮蝦配熱情果汁沙律菜,酸酸甜甜,很開胃。🍴Chill clams w/truffle Aioli 松露凍馬拉蜆朋友點選,蜆肉大隻鮮美,想不到冷盤的蜆肉加上松露忌廉汁挺配合😚,底下有醋汁沙律生菜🥗,也是一道不錯的開胃小菜。Main: 🍴Pan Seared Halibut fillet $138+28🐟香煎

🤵🏻服務:態度貼心有善,提供小籃擺放隨身袋,收加一。

Sarter: 🍴Prawn Salad🥗 香煎蝦沙律
🍤兩隻香煎鮮蝦配熱情果汁沙律菜,酸酸甜甜,很開胃。

🐟香煎比目魚配牛肝菌汁

魚皮煎到脆卜卜,魚肉雪白滑嫩☺️,充滿魚油香🥰,並有🥔薯蓉和🥕雜菜墊底,份量絕對夠飽,只是🍄牛肝菌汁太少了,不夠點😆。

🍴Grilled steak Diane (Medium Well) $138+$68
🥩燒安格斯8安士西冷扒
牛扒挺大份,並已切開條狀,朋友點七成熟,
肉質粉嫩多汁,淋上🍄磨菇醬很香濃😋,配料有雜菜和大蒜🧄,值👍🏻得一讚是🧄大蒜焗得又軟又香,朋友都清碟了。

🍹Drink: Avocado Smoothie 🥑牛油果奶昔🥛 $26
清新的綠色配一圈奶油和薄荷葉🌿,養眼又滿有牛油果🥑的青草味,大愛😍。
2023-01-12
  • 燒安格斯8安士西冷扒
2023-01-13 41 浏览
尖沙咀不嬲都有好多出色餐廳及Cafe,如果想搵一間可以打卡又坐得舒服食物又好。在The One 1樓,大家會見到一間特別裝修及靚擺設 有凱旋門🏛️,多款花花裝飾,好優雅!窗口位仲要對住九龍公園,感覺更舒適!食物選擇豐富 海鮮 扒類 粉麵飯 及甜品都有。今次我就叫咗 Lunch Set,可以選擇 3 courses ($138) 4 courses ($158) 價錢好合理。Mini Seafood Platter 🦪🦐🐚生蠔、青口、海蝦、蜆 各兩件 好鮮甜好開胃!午餐來講分量啱啱好!Iberico Ham & Melon🍈佢哋用西班牙風乾火腿配蜜瓜 火腿的鹹香同好甜的蜜瓜係絕配!度度都有呢款菜式,但係呢度整得幾好!Linguine Chicken Pesto🍝厚切雞胸肉燒到好香放上羅勒醬扁意粉 扁意粉煮到啱啱好彈牙 Al Dente 👍🏼 健康得來,又好味!Grilled Lamb T-bone 🥩選擇咗 T-bone 部份10分好 因為肉味會更加濃郁帶少少肥, 不會太乾。仲有mint balsamic sauce 真係好好味!除咗Starter 同 Main Course 可以選擇飲品

Mini Seafood Platter 🦪🦐🐚

Iberico Ham & Melon🍈

Linguine Chicken Pesto🍝

Grilled Lamb T-bone 🥩

除咗Starter 同 Main Course 可以選擇飲品或者是日甜品 真係好難選擇,因為樣樣都好吸引 😍

好適合朋友聚會、見客傾生意、情侶拍拖。如果唔食嘢可以嬌雞尾酒或者其他酒精飲品 望吓啲花望吓啲靚景,冇得頂!
2023-01-05
2023-01-13 34 浏览
Royal Inn門口有座小凱旋門,純白高貴的歐陸風情味道濃郁,配合水晶大吊燈同門口擺放嘅鮮花裝飾,系打卡絕好的選擇。餐廳氣氛亦輕鬆舒適,不乏專門擺放鮮花的座位,布置比客人打卡影相座位,我哋入座既位置望去街景別有一番風情,感覺好似到咗歐陸鄉郊,放飛心情。午市套餐分為3 course HKD138同4 course HKD158.「是日餐點」3 course 💰HKD1381 starter + 1 main course + 1 drink/daily dessert主菜揀咗香煎比目魚配牛肝菌汁同慢煮雞胸羅勒醬扁意粉。魚香薄脆,同牛肝菌汁好夾,仲有薯蓉同茄仔,配菜豐富。慢煮雞胸肉切片,肉質鮮嫩,喜歡羅勒醬嘅味道,意粉份量足夠。是日餐湯系南瓜湯,另外嗌咗法式龍蝦濃湯,配上蒜蓉法包,味道唔錯。餐飲分別系熱檸水同凍檸水。

「是日餐點」
3 course 💰HKD138
主菜揀咗香煎比目魚配牛肝菌汁同慢煮雞胸羅勒醬扁意粉。

魚香薄脆,同牛肝菌汁好夾,仲有薯蓉同茄仔,配菜豐富。

慢煮雞胸肉切片,肉質鮮嫩,喜歡羅勒醬嘅味道,意粉份量足夠。

餐飲分別系熱檸水同凍檸水。
餐廳以歐洲宮廷式設計,絲毫不苟。 入口一度華麗拱門及浮雕裝飾,大量花藝擺設,令人目不暇給!💒⚘🌾室內天花有水晶吊燈,地面用黑白地磚,非常搶眼;枱椅講究,環境優雅。 還有室外露天座位,可添氣氛!💖💖💞.🥩 炭燒安格斯肉眼牛扒16oz(五成熟)豐厚肉眼牛扒份量十足,濃郁炭燒香味,表面焦香微脆。五成熟,肉質彈牙,肉汁豐富,祇用少許海鹽調味,已相當美味!👍👍😘🥔 配原個焗薯焗薯表面均勻坑斑焗後更覺香脆,口感豐富,配香脆煙肉粒忌廉醬,味道匹配!💖💖😋🦆 香煎鴨肝(另加)鴨肝外層煎得焦香微脆,咀嚼後油香滿溢,令人回味!🤤🤤😍🍄 鮮刨意大利黑松露野菌意粉賣相矜貴,濃郁野菌香味,每條意粉都沾滿菌香味,啖啖都令人滿足!✌✌🥰🎨 精選甜品拼盤 (檸檬撻、馬卡龍、布朗尼,焦糖脆脆)擺盤精美,每款甜品都各有特色,味道由淡至濃,口感由脆至軟,真材實料,色香味俱全!👏👏🤩此家甜品確實令我感到驚喜,製作充滿誠意,值得推介!🌟🌟🌟💒💖 總括這家餐廳,環境、服務及食物質素都令人非常滿意,物有所值!👍👍👍

🥩 炭燒安格斯肉眼牛扒16oz(五成熟)

🥔 配原個焗薯

🦆 香煎鴨肝(另加)
鴨肝外層煎得焦香微脆,咀嚼後油香滿溢,令人回味!🤤🤤😍

🍄 鮮刨意大利黑松露野菌意粉

🎨 精選甜品拼盤 (檸檬撻、馬卡龍、布朗尼,焦糖脆脆)
此家甜品確實令我感到驚喜,製作充滿誠意,值得推介!🌟🌟🌟

• 炭燒安格斯肉眼牛扒16oz
  • 香煎鴨肝
  • 精選甜品拼盤(檸檬撻、馬卡龍、布朗尼,焦糖脆脆)
  • 鮮刨意大利黑松露野菌意粉
2023-01-13 36 浏览
係網上見到呢間餐廳有個好靚既凱旋門好吸引,鍾意打卡既我即刻要去試下😆淨係門面已經打卡度十足,內面裝修勁有藝術氣息~🔸牛油香煎蟹餅🔸蟹餅外層煎得好香脆,切開滿滿既蟹肉絲好足料👍旁邊配搭既醬料酸酸地,開胃得黎又帶起到蟹餅既鮮味😋🔸威靈頓羊架🔸威靈頓牛就食得多,呢個煮法既羊架比較少見😳羊架骨幼肉嫩又唔羶,切開中間既生熟度控制得好好,粉嫩既肉睇到流口水🤤酥皮都好得好鬆化,入面夾左一層蘑菇蓉,同一層巴馬火腿,鹹鹹香香好好味👍🔸焦糖香蕉榛子朱古力法式班戟🔸見d甜品又係好吸引,留肚叫左個法式班戟~班戟入面有新鮮香蕉肉同朱古力榛子醬,甜得黎又唔會話好膩個種,share食份量岩岩好😋🔸Grapefruit lemon soda、Mixedberry smoothie🔸飲品打卡靚之餘,味道都唔錯✨西柚同檸檬混合梳打水酸酸甜甜,清新之選!雜莓奶昔用鮮莓肉同奶打成,細滑而且好香莓味👍

🔸牛油香煎蟹餅🔸

🔸威靈頓羊架🔸

🔸焦糖香蕉榛子朱古力法式班戟🔸

2023-01-12 41 浏览
餐廳嘅裝修係以歐陸宮廷風為主最有特色嘅就係門口嘅小凱旋門真係非常適合打卡影相📸️除咗優雅嘅環境之外佢哋嘅食物亦都好高質想chill吓打卡嘅朋友真係唔可以錯過🔸牛油香煎蟹餅 $128🔸香蒜鮮大蜆扁意粉 $158🔸香煎海鱸魚伴北海道帶子 $208🔸焦糖香蕉榛子朱古力法式班戟 $88牛油香煎蟹餅嘅賣相好靚,擺盤相當精緻,餐廳即叫即煎,食落非常脆口,以蟹餅嚟講都算大份,仲食到啖啖蟹肉,相當足料,蟹肉好鮮甜,成道菜好好味😋香蒜鮮大蜆扁意粉嘅蜆非常大隻,而且仲有好多隻😋大蜆好好肉,食落好鮮嫩。意粉嘅硬度啱啱好,配合埋香蒜炒十分惹味🤩香煎海鱸魚煎得好靚,色澤金黃亮麗,睇到流哂口水。鱸魚外皮香脆,魚肉鮮甜嫩滑。帶弓勁大隻,個面煎到好焦香,食落彈牙滑溜,非常好味😍焦糖香蕉榛子朱古力法式班戟都係即叫即整,班戟非常軟熟,蛋味香濃,班戟上面吱咗cream同榛子朱古力醬,配埋焦糖香蕉真係甜到入心👅
餐廳嘅裝修係以歐陸宮廷風為主

🔸香蒜鮮大蜆扁意粉 $158

🔸香煎海鱸魚伴北海道帶子 $208

🔸焦糖香蕉榛子朱古力法式班戟 $88

2023-01-06
餐廳:Royal INN (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE1樓L121號舖相信大家都有聽過INN - I’m Not Nothing呢間打卡指數爆棚嘅法式西餐廳🍴,之前我都喺觀塘裕民坊YM²去過佢哋其中一間分店,仲影咗唔少相😆。而最近9月中,引人注目嘅Royal INN以一個更典雅嘅姿態開咗喺尖沙咀The ONE 1樓穿過拱門行入餐廳,仿如走入咗法國皇室嘅宮殿裏面咁🏰,黑白色方形間隔嘅地磚、精緻嘅線性雕刻、以方石為主整成嘅牆壁、金碧輝煌嘅造型吊燈,令人不禁聯想起具有代表性嘅法國奧斯曼式(Haussmannien)建築特色,帶嚟一種優雅同不朽嘅時尚風格,真喺令人忍唔住望多兩眼同影多幾張相📸✝️炭燒安格斯肉眼牛扒(16oz) $398炭燒牛扒有4個部位可以揀:安格斯裙柳、慢煮牛肋骨、安格斯肉眼同斧頭牛扒🥩,今次就試咗炭燒安格斯肉眼牛扒,成塊扒足16oz,叫咗5成熟,外層經炭燒過有陣陣炭燒香,頭尾帶有少少脂肪層牛脂香十足🐮,內裡見到粉嫩淺紅嘅肉質,咬落尚算多汁有肉香💦,配埋燒汁食就更滋味😋。另外配咗瑞典美食風琴馬鈴薯🥔,上面加咗酸忌廉,飽肚得嚟又酸酸哋食完一啲都唔濟👍✝️意大利
餐廳:Royal INN (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE1樓L121號舖

✝️炭燒安格斯肉眼牛扒(16oz) $398

✝️意大利煙豬肉蕃茄意粉 $138
有別於一般嘅煙肉碎,餐廳選用咗煙豬腩肉條去配搭呢個蕃茄意粉🍝,
食落更加惹味有口感,另外加上羅勒葉、巴馬臣芝士🧀,酸酸甜甜嘅口味令人愈食愈想食😆,如果份量再多啲就好喇😝
✝️開心果蘋果玉桂法式班戟 $88
法式班戟有4款口味選擇:開心果蘋果玉桂🍎、焦糖香蕉榛子朱古力🍫、自家製藍莓醬士多啤梨🍓、芒果熱情果合桃🥭,
我揀咗開心果蘋果玉桂,都幾大塊Crepe,賣相亦都相當吸睛,開心果碎加上酸酸哋嘅蘋果醬同蘋果粒,再灑上玉桂粉,雖然個人麻麻哋呢個配搭,不過鍾意玉桂香嘅人應該會幾鍾意❤️
2023-01-10
2023-01-10 58 浏览
今日約了朋友兩個女仔afternoon tea, 想起曾經在OpenRice 見過這裏的相片,法國情懷,食物comments 也不錯就來試試。來到並沒有失望,黑白地磚、水晶吊燈,還有用的杯碟也很相襯,枱與枱之間的距離若坐在室內四方枱的-邊會有點迫,所以我選擇了近門的圓形枱。時間若2:45pm , 我發現lunch menu 3 courses 比吃 afternoon tea set 還要抵,加上早上太匆忙了還未吃lunch , 所以我們結果order 了set lunch. 南瓜蟹肉菠菜意大利飯,甜甜地好好味。朋友也很欣賞龍蝦包,話個包軟軟地脆脆地好好味,薯條很大份也好鬆脆。有機會可以再來試吓dinner menu 及fresh oyster .

2023-01-09
  • 招牌鮮波士頓龍蝦包