ROYAL INN

餐厅: ROYAL INN
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
食過INN係荔枝角既分店已經覺得餐廳既裝修好靚好難忘, 點知the one既分店仲靚丫, 超驚喜一去到已經俾佢既門口吸引左, 係一道小型既凱旋門......感覺好grand好有氣派!!內裏都好靚丫, 菱形既黑白地磚好特別, 真心靚到好想包場搞PARTY適逢臨近新年餐廳都有中式佈置....餐牌方面就有2頁, 全部係西式菜式....包括湯, 前菜, 海鮮, 意粉, 主菜, 甜品飲品等等~~炭燒安格斯肉眼牛扒16oz $428肉眼扒好厚身好大塊, 2個人食真係要食16oz先夠喉丫!! 我地點左5成熟, 生熟度剛好呢~~呢道既炭燒一流呀!!! 一食落口就有濃濃既炭燒香, 比起平時普通煎感覺差好遠, 超正呢肉眼扒味道非常甘香, 美國牛牛味濃郁, 肉質軟腍充滿肉汁另外有個蒜香風琴薯作伴碟, 原個薯仔分開一片片入晒味特別好味!!仲要特別讚串車厘茄!!! 平時唔食車厘茄既我試完一粒之後停唔到口, 車厘茄清甜到一個點!! 最後成串俾我食晒5成熟既肉質最正炒菠菜燒烤菇 $68燒烤菇好有驚喜~ 燒得好香又唔乾~~D汁入晒落菇道好juicy!!薯條 $58熱辣辣卜卜脆, 唔錯唔錯

適逢臨近新年餐廳都有中式佈置....

餐牌方面就有2頁, 全部係西式菜式....
包括湯, 前菜, 海鮮, 意粉, 主菜, 甜品飲品等等~~

炭燒安格斯肉眼牛扒16oz $428
肉眼扒好厚身好大塊, 2個人食真係要食16oz先夠喉丫!!
我地點左5成熟, 生熟度剛好呢~~

肉眼扒味道非常甘香, 美國牛牛味濃郁, 肉質軟腍充滿肉汁

5成熟既肉質最正

炒菠菜燒烤菇 $68
燒烤菇好有驚喜~ 燒得好香又唔乾~~
D汁入晒落菇道好juicy!!

薯條 $58
熱辣辣卜卜脆, 唔錯唔錯

• 炒菠菜燒烤菇
  • 炭燒安格斯肉眼牛扒
2023-01-23 59 浏览
之前喺The One行街見Royal Inn都忍唔住望多兩眼門面裝潢用咗凱旋門嘅設計概念非常fancy 氣氛都好好打卡位一流難得book到位同朋友嚟食晚飯Menu選擇都好豐富樣樣都好吸引炭燒安格斯裙柳牛扒8 oz牛扒五成熟 好貼心咁切開一塊塊牛肉肉質好嫩又多汁 完全唔會太老最特別嘅係佢個炭燒味非常出伴菜仲有一隻兩隻嘅焗薯焗薯配埋酸忌廉又係另一番滋味香煎北海道帶子番紅花意大利飯意大利飯煮到好入味 吸晒啲精華 味道香口外軟內硬原隻帶子大大粒煎到金黃 入口非常鮮味爽口彈牙仲有啲靚花點綴色香味俱全白松露薯條份量非常多薯條即叫即炸熱辣辣 每一條都好香脆配埋白松露醬簡直就係最佳組合食完都齒頰留香甜品叫咗個Apple Crumble 有牛油、麵粉同糖混合而成嘅香脆金寶鋪面內層嘅果肉酸酸甜甜配埋雲呢拿醬更香更好香餐晚餐真係食得好滿足 下次要再encore試吓其他菜式

門面裝潢用咗凱旋門嘅設計概念

每一條都好香脆
配埋白松露醬簡直就係最佳組合
食完都齒頰留香

甜品叫咗個Apple Crumble
有牛油、麵粉同糖混合而成嘅香脆金寶鋪面
內層嘅果肉酸酸甜甜
配埋雲呢拿醬更香更好香
餐晚餐真係食得好滿足
下次要再encore試吓其他菜式

2023-01-23 45 浏览
黎到尖沙咀the one覓食,要介紹下呢間西餐廳royal inn. 餐廳裝修華麗,座位寬敞,適合打卡聚會。餐牌上選擇豐富,價錢合理。二個人點左兩份,主菜+1碟前菜。白酒煮鮮法國藍青口:青口好大隻,我食到濃郁既白酒味道,愈食愈滋味。香蒜鮮大蜆扁意粉:蜆肉好新鮮,意粉硬度適中,炒得好香口,味道不錯呀。威靈頓羊架:上碟好有驚喜,將羊架釀落酥皮包入面焗,令羊架唔會overcook之餘,肉質保留鮮嫩。酥皮包鬆脆可口。

餐牌上選擇豐富,價錢合理。二個人點左兩份,主菜+1碟前菜。

2023-01-22 379 浏览
同事介紹一間宮廷式設計嘅法式餐廳🇫🇷,話打卡一流,啱哂我個女咁話🥰。好啦,今日放工就帶阿女去試下先🤭。去到餐廳門口,立即被眼前景象吸引👀,白色⚪️裝修加上一個迷你“凱旋門”門口,令人有股即刻想入去嘅衝動😍。餐廳入面設計到好似宮廷一樣,非常華麗😍。最正嘅係,餐廳原來有露天座位,近排天氣唔太熱,坐係外面涼涼地😚,望日落🌇真係一流。鮮刨意大利黑松露野菌意粉 $188鮮刨的黑松露就是不一樣,在遠遠已經聞到了松露嘅香氣☺️。芝士🧀也是一片片的,加上芝士奶油,芝士🧀味非常突出,但又唔會搶了松露嘅香味👍,兩者相輔相成,再加上意大利粉🍝煮得剛剛好,好耐未試過咁出色嘅黑松露意粉💯。炭燒安格斯肉眼牛扒16oz $428因為阿女怕食太生,所以我們叫了7️⃣成熟。牛扒燒得非常juicy🥰,完全無筋,啖啖肉😋,而且每啖都充滿炭燒香味🤗,好好味。1️⃣6️⃣安士真係幾大份,阿女都長share咗部份俾我食😂。總括而言,餐廳裝修非常漂亮,猶如置身宮廷一樣。另外食物非常高質素,有機會一定要試埋其他款式。

鮮刨意大利黑松露野菌意粉 $188

炭燒安格斯肉眼牛扒16oz $428

2023-01-18
  • 炭燒安格斯肉眼牛扒16oz
  • 鮮刨意大利黑松露野菌意粉
2023-01-22 63 浏览
依間餐廳環境幾靚,難怪平日夜晚都坐滿人,岩哂三五知己黎chill下野食賣相好精緻,叫左牛油香煎蟹餅($128),蟹餅煎到外皮酥脆,蟹肉入口就好柔軟,個醬係lime mayonnaise另外仲有mango salsa係蟹餅上面,同蟹肉夾得黎又可以解油膩主菜叫左炭燒安格斯肉眼牛扒16oz($428),炭燒可以鎖緊肉汁,所以食落好juicy,而肉眼扒除左牛味濃郁之外,肉質都好腍。叫左medium,火喉控制得幾好,切出黎好靚。另外個配菜都好正,係蒜香風琴薯,薯仔皮燒到少少脆,薯仔配埋sour cream 同脆嘅意大利火腿好好食!另加左個燒蘆筍( $68 ),食落爽口無渣,個醬甜甜地唔會掩蓋左蘆筍本身嘅清甜。野飲方面,叫左avocado smoothie($52)同mixedberry smoothie ($52),兩杯都好滑,而且唔係太甜,不過好大杯飲完都真係幾飽下!今餐真係好滿足!

今餐真係好滿足!
𝙎𝙣𝙖𝙘𝙠燒露荀 嫩滑冇渣 估唔到同vinger 幾夾白松露薯條 偏油唔夠乾身 松露味唔算突出 𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙢𝙚𝙣𝙪𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧 三文魚他他 呢個好味道 調味冇蓋過本身魚香 加入左洋葱粒增加口感𝙈𝙖𝙞𝙣 煎比目魚配胡椒汁 呢份係朋友點的 佢食左一啖後只係講左一個字 伏! 咁我當然都要試下啦 我放左入口即刻吐返出黎然後講左三個字 嘩好腥!個種腥係夾住陣好似泥味 就算加埋個胡椒汁同全舊檸檬汁都冇幫助 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 Iced Long Black 正常 𝘼𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙢𝙚𝙣𝙪西班牙黑毛豬脊蓋柳 味道正常 但肉質比較韌同夾住大量肥膏 有大半碟都冇食 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩Crepes+芒果熱情果合桃 酸甜漿汁加上有熱度既crepes 合桃香脆 一齊食幾豐富 而且都唔算太甜 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙘𝙧𝙪𝙢𝙗𝙡𝙚 蘋果粒有濃濃肉桂香 可惜面既crumble完全唔香脆 好淋 餐廳Menu選擇多 的確適合打卡 但食物質素只屬一般
𝙎𝙣𝙖𝙘𝙠

蘋果粒有濃濃肉桂香 可惜面既crumble完全唔香脆 好淋

餐廳Menu選擇多 的確適合打卡 但食物質素只屬一般
午餐
2023-01-21 77 浏览
放假同朋友去咗尖沙咀行街喺度溫見到呢間錄音而凱旋門設計幾靚就入去試吓,出品都高質好味😋😋威靈頓羊架( $288 )🐏🐏外邊啲酥皮好脆,五成熟啱啱好鎖住啲肉汁,羊架大大件包住啲蘑菇製成嘅醬幾香,肉質嫩滑,好好食,d 羊完全唔騷幾正👍🏻👍🏻鮮波士頓龍蝦意大利飯($238)🦞🦞龍蝦好好肉,有半隻連埋鉗,餐廳提供埋鉸剪方便處理,意大利飯吸收晒啲龍蝦汁好鮮甜,再配埋啲芝士好夾好好食😚😚📍 Royal INN (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE1樓L121號舖 #香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry尖沙咀 #RoyalINN #INN #西餐 #羊架 #龍蝦

威靈頓羊架( $288 )🐏🐏

鮮波士頓龍蝦意大利飯($238)🦞🦞

📍 Royal INN (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE1樓L121號舖

2023-01-20 4333 浏览
凍左幾日終於見太陽,即刻約老友出黎食好野,第一時間諗起呢到,因為坐窗邊望住九龍公園頂嘅空中花園,又有陽光入,影相都靚好多。呢到嘅lunch set都幾抵食:3 course $138(1 starter + 1 main course + 1 drink/daily dessert)+$20 (4 course: 2 starter)煙三文魚他他(shallot Lemon, Oliver oil, sourdough toast):他他蓉好有魚油香,配埋香脆嘅酸種包好開胃香煎鱸魚柳配白胡椒煮蜆(White pepper, celery, clams, barley )+$28:鱸魚煎得剛好,唔鞋肉。配白胡椒煮蜆好特別,蜆肉大大粒👍菠菜紅洋蔥芝士沙律(candy walnut, red onion, Gorgonzola cheese)呢個好好食👍👍菠菜好嫩好新鮮。唔洗好多汁都食到原味道嘅清甜燒安格斯西冷扒(Roast garlic, fingerling potato sautéed spinach )+$68三成熟,肉幾淋身,唔會難咬👍煎得好好,鎖到肉汁
呢到嘅lunch set都幾抵食:
3 course $138
+$20 (4 course: 2 starter)

他他蓉好有魚油香,配埋香脆嘅酸種包好開胃

+$28:
鱸魚煎得剛好,唔鞋肉。配白胡椒煮蜆好特別,蜆肉大大粒👍

菠菜紅洋蔥芝士沙律
呢個好好食👍👍菠菜好嫩好新鮮。唔洗好多汁都食到原味道嘅清甜

+$68
三成熟,肉幾淋身,唔會難咬👍煎得好好,鎖到肉汁
2023-01-18
午餐
2023-01-20 102 浏览
今年提早收爐早放半日,去食個豐富午餐慰勞自己努力咗一年。最近尖沙咀遊客多咗好多,為咗避開人潮,我哋揀咗去比較local嘅The one。揀Royal INN嘅原因係佢望住九龍公園果邊個景,可以接觸到自然光。餐廳門口同室內都裝修華麗,配合返農曆新年有啲桃花同傳統擺設作裝飾,餐廳仲有戶外座位供選擇,不過我怕凍都係揀返室內。烤八爪魚路易斯沙律⭐️⭐️⭐️🌜烤八爪魚唔韌,味道同牛油果好夾,沙律菜新鮮爽甜,呢個組合唔落雞蛋同沙律汁都冇問題。法式龍蝦濃湯⭐️⭐️⭐️龍蝦湯濃稠,味道正常,法包經過略略烘烤過變得香脆,法包好食。燒安格斯西冷扒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️菜式擺盤精美,牛扒熟得啱啱好,即使order Medium well肉質都唔韌唔鞋,有牛肉味而且Juice。另外,配菜豐富,有菠菜、焗小薯仔、蒜頭花同蕃茄仔,蒜頭花同蕃茄好好食。波士頓龍蝦意大利飯⭐️⭐️⭐️🌜作為一個懶人喜歡龍蝦拆咗肉先上碟,方便食用,龍蝦肉味道鮮甜,略嫌蝦蝦肉少咗啲。意大利飯有嚼頭,仲有兩粒炸鴨肝丸,味道幾特別。Green tea latte & Espresso Tonic⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Green tea latte外觀幾靚,朋友話味道濃厚,有濃濃綠茶味

烤八爪魚路易斯沙律⭐️⭐️⭐️🌜
烤八爪魚路易斯沙律

法式龍蝦濃湯⭐️⭐️⭐️
法式龍蝦濃湯

燒安格斯西冷扒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

波士頓龍蝦意大利飯⭐️⭐️⭐️🌜
波士頓龍蝦意大利飯

Green tea latte外觀幾靚,朋友話味道濃厚,有濃濃綠茶味。而我就飲Espresso Tonic, 未飲就聞到陣陣乾檸檬味,入口感覺都好特別,有少少氣泡感,而且味道就夾雜住特別嘅檸檬香味同清淡嘅咖啡味,如果盲測我應該唔知係飲緊咖啡,第一次飲Espresso Tonic嘅體驗好正,唔知其他餐廳嘅Espresso Tonic係未都係咁好呢

Green tea latte

Espresso Tonic

2023-01-19
烤八爪魚路易斯沙律
波士頓龍蝦意大利飯
Green tea latte
Espresso Tonic
2023-01-19 62 浏览
之前和妹妹在Royal Inn吃過午餐,覺得滿意。今日在 the One 購物完,妹妹提議去Royal Inn吃下午茶。下午茶時段有$388兩位的二人tea set, 有11款美味的咸甜美點和飲品,好吸引。見到隔離枱的客人吃得津津有味,我們都叫了一份二人tea set。Tea set 載食物的盤子典雅,共有三層。上層為exquisite sweet 甜品,中層為savoury canapes, 下層為seafood canapas, 款式多,輕巧美味,咸點的沙律伴碟新鮮清爽,食用花裝飾幾靚。甜品的lemon tart, citrus madeleines都合我口味,妹妹較喜愛macaroon and chocolate brownie。海鮮咸點都出色,藍龍蝦多士,蟹肉三文魚子鬆餅,北海道剌身帶子他他都新鮮美味,黑魚子煙三文魚撻尤其可口。其他咸點中,炸牛肉薯蓉丸子和巴馬火腿多士都不錯。飲品選擇多,green tea latte(半價) 和 mixed berry smoothie(半價)都真材實料。店環境靚,坐位舒適,可以閒適地渡過一個下午。

其他咸點中,炸牛肉薯蓉丸子和巴馬火腿多士都不錯。

店環境靚,坐位舒適,可以閒適地渡過一個下午。

• afternoonteaset
2023-01-19 38 浏览
終於收爐啦,約左閨密去左The One 想打卡好耐既Royal Inn 幻想下去左法國先😂除左環境靚靚外,估唔到食物都唔錯。我地17:45 到,過左tea set 時間,menu好吸引,下次一定要再黎試。服務細心,上菜前有問想2個main dish 一齊上定分開上。Mixedberry smoothie $52 果然係打卡餐廳,連杯飲品黎到都令我忍唔住嘩左聲。試飲一啖,唔會太甜,果味夠,啱晒我。Scallop Risotto $188帶子大大粒,調味夠,唔好睇份量唔多,但意大利飯好飽肚。Lamb Wellington $288果然係signature Dish ,我地簡左medium ,黎到已經聞到好香既酥皮味。一切開,好有驚喜,粉紅剛剛好,控制一流。一d臊味都無,仲入口嫰滑,真係欲罷不能。朱古力心太軟配雪糕$98一切開,朱古力將就擁晒出嚟。外皮脆脆,熱熱既朱古力漿加埋冰凍既雲呢拿雪糕一齊食真係好正。連伴碟既爆谷都一樣咁正。整體好正,係尖沙咀區黎講呢個質數,性價比高。

Mixedberry smoothie $52

Scallop Risotto $188
帶子大大粒,調味夠,唔好睇份量唔多,但意大利飯好飽肚。

Lamb Wellington $288

朱古力心太軟配雪糕$98

整體好正,係尖沙咀區黎講呢個質數,性價比高。
2023-01-18 60 浏览
天氣唔太好但係又想同friend出街,所以我哋揀咗去Royal Inn食個lunch,順便打卡~2個都叫左 3 course lunch(138hkd)Starter:叫咗一個是日餐湯應該係由南瓜同薯仔煮成,夠曬足料🥰另一款係三文魚他他,三文魚嘅煙燻味好香,撈埋洋蔥,加埋酸汁一齊食好開胃Main course: 辣肉腸蒜香意粉,入面係加咗少少羅勒葉,所以食落稍為有啲東南亞風味,友人最鍾意係食辣肉腸,有鹹香。而龍蝦意大利飯嘅龍蝦份量都足夠,意大利飯嘅飯心夠熟,龍蝦汁嘅味道調配亦恰宜,另外仲有配炸肉丸。其實我哋2個女仔都食唔哂Drinks:友人叫咗檸檬茶,我就加左少少錢叫咗Latte,佢嘅茶杯幾靚,咖啡味香濃

2023-01-18 115 浏览
勁靚嘅餐廳,好有歐陸風,好啱打卡,幾個女仔嚟影吓相食吓嘢咁消磨時間不錯👍🏻👍🏻臨近新年,餐廳都配合有新年氣氛嘅裝飾🧧威靈頓羊架($268)有驚喜,羊架非常嫩滑,羊羶味唔會太濃,威靈頓牛就食過,但羊架就第一次👍🏻食落都幾滿意,不過份量多啲就好😆鮮刨意大利黑松露野菌意粉($188)第一次食鮮刨黑松露😍好高級咁~擺盤精美,意大利粉比起平時食嘅粗身少少,有咬口唔會煮到好淋👍🏻黑松露味濃郁,好味😋法式班㦸($88),檸檬茶($26)一睇就知係打卡able 😬香蕉面嘅焦糖燒得焦脆,配埋榛子醬真係冇得輸🥰檸檬茶不過不失,正常水準~

臨近新年,餐廳都配合有新年氣氛嘅裝飾🧧

威靈頓羊架($268)
威靈頓羊架
威靈頓羊架

鮮刨意大利黑松露野菌意粉($188)
鮮刨意大利黑松露野菌意粉
鮮刨意大利黑松露野菌意粉

法式班㦸($88),檸檬茶($26)
法式班㦸
法式班㦸

📍#Royal INN (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE1樓L121號舖♡人均消費: $634 @ 2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺餐廳嘅氛圍好舒服,門口有好多精美嘅擺設,富有心思,而室內裝修亦有格調,黑白色方形地磚、精緻人像雕刻、法式水晶吊燈,富有法國建築特色🇫🇷 食物同環境亦都適合同朋友慶祝生日或者周年紀念慶祝~❣#牛油果吞拿魚他他💰$148賣相頗精緻,沙律菜非常新鮮,加埋沙律醋 非常開胃,而吞拿魚他他好有驚喜,吞拿魚油脂好豐富,啖啖滿足🥰 推薦✅🎉❣️#香煎北海道帶子番紅花意大利飯💰$188帶子煎得好香口~ 入口有陣陣牛油香,帶子亦非常飽滿,一口一粒非常滿足🥰意大利飯未去到好creamy,飯粒偏硬 有咬口,個汁都幾好食😋❣#鮮刨意大利黑松露野菌意粉💰$188呢個黑松露意粉上面有黑松露刨片,醬汁煮得幾濃稠,但黑松露香味比想像中唔算好突出~意粉軟硬適中好掛汁,整體都幾好食~❣️Mixedberry Smoothie 💰$52味道好fresh~ 苺味突岀,而個味道唔假~🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📍#Royal INN (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE1樓L121號舖

♡人均消費: $634 @ 2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣#牛油果吞拿魚他他💰$148
賣相頗精緻,沙律菜非常新鮮,
加埋沙律醋 非常開胃,
而吞拿魚他他好有驚喜,
吞拿魚油脂好豐富,啖啖滿足🥰 推薦✅🎉

❣️#香煎北海道帶子番紅花意大利飯💰$188
帶子煎得好香口~ 入口有陣陣牛油香,
帶子亦非常飽滿,一口一粒非常滿足🥰
意大利飯未去到好creamy,
飯粒偏硬 有咬口,個汁都幾好食😋

❣#鮮刨意大利黑松露野菌意粉💰$188
呢個黑松露意粉上面有黑松露刨片,
醬汁煮得幾濃稠,
但黑松露香味比想像中唔算好突出~
意粉軟硬適中好掛汁,整體都幾好食~

❣️Mixedberry Smoothie 💰$52
味道好fresh~ 苺味突岀,而個味道唔假~

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2023-01-17 48 浏览
餐廳裝修好靚🤩杯碟同餐具都好高級✨Lunch menu 有3/4個course 揀包括1/2 starter, 1 main course, 1 drink or daily dessert. Daily dessert 係雪糕西班牙風乾火腿配蜜瓜🍈風乾火腿有啲似巴拿馬火腿,好有咸香味,襯托着蜜瓜嘅甜。加埋火箭菜嘅苦同醋汁嘅酸酸地,令整個菜式更有層次。燒安格斯8安士西冷扒🥩牛扒叫咗5成熟,表面煎得好香,同蘑菇汁真係絕配🤤。薯角外脆內軟,切到一口大小啱啱好🥔。伴菜嘅豆都好新鮮爽脆。側邊仲有一個焗到林晒嘅蒜頭🧄,加埋牛扒一齊食好香口。白桃果園☕️茶拎咗茶壺同小杯裝住,可以同朋友一到傾偈一到食high tea 好chill。芒果熱情果合桃法式班戟$88🥭班cake好感QQ,加埋唔甜嘅芒果同熱情果,令成個甜品好fresh。合桃仲要用焦糖包住加添脆嘅口感。焗蘋果金寶配雲呢拿醬$58🍎佢係即叫即整所以要早少少嗌。上碟嘅時候係啱啱出爐,上邊啲金寶好脆口,加埋甜嘅蘋果粒同提子乾,齋食已經好好味。加埋雲呢拿令成個甜品昇華!
餐廳裝修好靚🤩杯碟同餐具都好高級✨

西班牙風乾火腿配蜜瓜🍈