餐厅: Rooot
资讯:

2022-01-23 46 浏览
Rooot 今天下午巧遇餐廳有提供live brand show 唱的是廣東歌 加上餐廳舒適的裝潢充滿特色田園波希米亞風 令食客心情輕鬆🤗假日一人套餐湯南瓜湯🎃本地南瓜🎃可能心理作用優質嘅南瓜製成的湯品特別甜 好味😋主菜 黑糖焗豬肋骨 黑糖焗豬肋骨即叫即整 肉質外脆內軟夠入味 黑糖香氣四溢 伴菜有羽衣甘藍🥬新鮮南瓜🎃伴菜 另有炸蕃薯條配蜜糖芥末醬 新鮮炸起 香脆無比🍠Drink短笛熱咖啡☕️細細杯咖啡 濃香奶味入口滑但咖啡味唔濃☕️甜品流心榛子朱古力冬甩🍩不是脆皮口感 甜甜圈🍩🥯內有朱古力醬夾心 如果可以焗熱會更滋味
Rooot
今天下午巧遇餐廳有提供live brand show
假日一人套餐

主菜
Drink
短笛熱咖啡☕️細細杯咖啡 濃香奶味入口滑但咖啡味唔濃☕️
甜品
2022-01-22 19 浏览
今日來到南豐紗廠,想搵間打卡咖啡店嘆吓下午茶,周圍都排滿隊,見到依間裝修係森林風,周邊有好多植物同埋環境寬敞,就決定喺依間打卡了。同三個朋友都想輕食,叫咗一個甜品同埋四杯嘢飲。曲奇雪糕牛角窩夫如果大家都經常去咖啡店食甜品嘅話,就會知道牛角窩夫係依排新興嘅甜品,因為佢嘅牛角酥皮會比較香脆,我叫咗曲奇雪糕,配落個窩夫就好夾啦。青檸接骨木花梳打接骨木花本身味道係比較清香,所以咖啡店配左青檸落去,令到佢有個化學作用,酸酸地,同時亦都有花香味。羽衣甘藍青瓜蘋果蔬果汁依個簡直係健康之選啦,但估唔到佢嘅presentation都好靚,有把遮仔喺上面,打卡就好啱啦。雖然佢係健康但係完全唔難飲,亦都唔會用糖水完全遮蓋晒佢本身果汁嘅味道,值得一試!玫瑰花雪梨乾蜂蜜熱花茶呢杯係朋友覺得有少少感冒所以叫嘅熱花茶,佢就話飲落去好滋潤同埋舒服,對佢嘅喉嚨不適好有幫助。玫瑰花釀鮮奶咖啡又係好靚嘅拉花,淡淡的玫瑰花香配埋咖啡,為我嘅甜品完美落幕。

同三個朋友都想輕食,叫咗一個甜品同埋四杯嘢飲。

曲奇雪糕牛角窩夫

青檸接骨木花梳打

羽衣甘藍青瓜蘋果蔬果汁

玫瑰花雪梨乾蜂蜜熱花茶
2022-01-16 26 浏览
Rooot 服務有熱誠今天下午巧遇餐廳有提供live brand show 唱的是廣東歌 加上餐廳舒適的裝潢充滿特色田園波希米亞風 令食客心情輕鬆🤗假日一人套餐湯南瓜湯🎃本地南瓜🎃可能心理作用優質嘅南瓜製成的湯品特別甜 好味😋主菜 黑糖焗豬肋骨 黑糖焗豬肋骨即叫即整 肉質外脆內軟夠入味 黑糖香氣四溢 伴菜有羽衣甘藍🥬新鮮南瓜🎃伴菜 另有炸蕃薯條配蜜糖芥末醬 新鮮炸起 香脆無比🍠Drink短笛熱咖啡☕️細細杯咖啡 濃香奶味入口滑但咖啡味唔濃☕️甜品流心榛子朱古力冬甩🍩不是脆皮口感 甜甜圈🍩🥯內有朱古力醬夾心 如果可以焗熱會更滋味
Rooot 服務有熱誠
今天下午巧遇餐廳有提供live brand show
假日一人套餐

主菜
Drink
短笛熱咖啡☕️細細杯咖啡 濃香奶味入口滑但咖啡味唔濃☕️
甜品
  • 南瓜湯
2022-01-16 55 浏览
禁晚市四個禮拜,啱啱到一半,大胃之母已經出現抗疫疲勞,係咁話好想養貓狗,大胃唯有帶佢去放吓電,嚟呢間親子同寵物友善餐廳,望狗止渴啦呢間奉行環保同自助形式,菜式多數都係本地食材,咁Green咁土炮,當然要試試啦好似呢碟咖喱飯,唔係一般嘅豬肉丸,而係用本地豬製作成梅菜肉丸,炸得香脆,裡面肉味香濃意粉煮得好掛汁,食到大胃之母成口都係番茄汁,仲有好多三文魚,大胃偷咗佢一大塊都唔覺,證明幾足料南瓜湯好甜好滋味,本地南瓜真勁揪,加上兩條蘆筍,作為頭盤真不錯除咗湯仲可以揀沙律作為前菜,新鮮爽口,仲有啲西柚肉,好清新跟餐有送一大杯花茶,雖然好大杯,飲落好香花味,花同茶葉係有落足大胃就半價加杯玫瑰latte,奶啡比例剛好,而且花香香得恰當好處𠻹好少見會用冬甩做餐後甜品,今次係朱古力味,咬開充滿朱古力餡,麵包又綿,呢個作結夠晒圓滿

港式梅菜豚肉丸·和風咖喱飯

煙三文魚番茄扁意粉

除咗湯仲可以揀沙律作為前菜,新鮮爽口,仲有啲西柚肉,好清新

港式梅菜豚肉丸·和風咖喱飯
煙三文魚番茄扁意粉
2022-01-11 172 浏览
南豐紗廠係狗狗勝地,係唯一一個狗狗可以落地行既商場,加上裡面大部分餐廳都係pet-friendly,見好耐無帶小狗去街街,今日就黎左南豐玩。見到呢間Rooot裝潢好特別,啲座位好spacious,方便狗狗活動,就決定係度食個tea。我地叫左一人餐一齊share,另加一杯野飲。跟餐的南瓜湯好濃好滑,番薯條好甜,仲有2個source,分別係芥末醬同埋咖哩醬,我鍾意咖哩醬多啲,味道比較濃啲。黑糖焗豬肋骨個醬味道唔會太濃,同豬肋骨都好夾。跟餐飲品叫左美式咖啡。甜品係cookies and cream 雪糕,賣相好靚。另外再叫了玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜茶,甜甜地又幾好飲。另外值得一提既係可能今日係假日,有live band!一邊飲野一邊聽下live band,加上位歌手唱歌都幾好聽,感覺好舒服,疫情下好似好耐無聽過live band了。就係咁咁人狗一齊度過了好chill的下午,正睇到最尾有小狗沙龍

我地叫左一人餐一齊share,另加一杯野飲。

黑糖焗豬肋骨個醬味道唔會太濃,同豬肋骨都好夾。

跟餐飲品叫左美式咖啡。

甜品係cookies and cream 雪糕,賣相好靚。

另外再叫了玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜茶,甜甜地又幾好飲。

睇到最尾有小狗沙龍
2022-01-08
  • 黑糖焗豬肋骨
  • 玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜茶
  • 南瓜湯
  • 番薯條
3K
2022-01-09 139 浏览
間中都黎南豐紗廠行下,但次次都係食飽先黎,印象中無係呢度食過野,是日放假特別過黎行下街兼搵下野食先。離遠見到商場中間放左好多枱櫈,原來有幾間食市响呢個位,見呢間Rooot外觀好型咁就去望下。睇睇餐牌唔貴喎,主打健康野同本地食材,低碳啲環保呀,餐具都係eco-friendly嘅。落完單就可以自己搵位置坐,店內好大,每個corner都有自己特色,有食客帶備電腦做下文書野,亦有食客同埋狗狗一齊hea,餐廳有提供寵物餐添㗎。自己就揀左張大枱坐,等個牌仔響就可以出去取餐了。點了主食,飲品同甜品,係咪好豐富呢?放假嘛梗係要對自己好啲!咁樣放埋一齊好有聖誕feel,哈哈,呢杯係桂圓紅棗茶,冬季限定喲~紅棗切半已去核,還有不少龍眼肉同杞子,是天然的甜味,唔係個啲玻璃樽嘅即沖野,呢杯微甜好好飲仲有淡淡幽香添。主食揀左青醬蘑菇烤雞薄餅,size都唔細喎,即刻懷疑食唔食得晒。薄餅好足料,蘑菇同雞肉都下得很多,仲有露筍添。餅底薄身但咬落唔會太脆,有麵包嘅口感,青醬很香同雞肉超夾,仲有一層厚厚嘅芝士,好正好好味。甜品揀了燉蛋撻,有個可愛的擺盤。睇名點個陣以為會似蛋撻或者焦糖燉蛋個類,食落有啲似水果批,可能係中間
自己就揀左張大枱坐,等個牌仔響就可以出去取餐了。
薄餅好足料,蘑菇同雞肉都下得很多,仲有露筍添。
甜品揀了燉蛋撻,有個可愛的擺盤。
睇名點個陣以為會似蛋撻或者焦糖燉蛋個類,食落有啲似水果批,可能係中間有片梨嘅關係,個批皮都幾厚,同埋唔係好食到蛋,不過好香同微甜,食係好食嘅,只係唔“燉蛋”啫。

店內地方大又好多枱,基本上任坐唔嬲,食物飲品都高質,好過坐又迫又嘈嘅連鎖店呀。
2022-01-07
南豐紗廠除左定期有搞啲展覽之外,哩度都幾多特色小店同餐廳。好似Rooot就係一間以森林做主題嘅西餐廳。據講餐廳前身係間傢私鋪,餐廳老板為左唔想浪費啲傢私,就將佢地二次創作,所以餐廳嘅梳化都用左唔同顏色嘅舊T-Shirt包住,再加埋大量嘅仿真植物做裝飾,真係好似去左森林咁。哩度點餐同取餐都係採自助形式,餐具、水同紙巾都可以喺出面拎。佢地嘅野食都以健康素食為主,雖然主張少油少鹽,但顏色都好豐富賣相吸引。番茄紅素菜意粉($108) - 哩款意粉用左幾款唔同嘅紅色蔬菜烹調,好似車厘茄、番茄乾、紅椒、紅洋蔥同紅蘿蔔,意粉食落軟硬適中,茄汁味重,酸酸地幾開胃。可可朱古力($48) - 哩個朱古力雖然加左冰,但飲落朱味都好濃,朱迷一定唔會失望。Tiramisu($68) - Tiramisu唔會太乾,咖啡味同朱味平衡得啱啱好,唔會太苦,大人細路都啱食。總結,餐廳空間好大坐得舒服,顏色好繽紛,除左啱打卡,都好啱帶埋小朋友黎,食物雖然以素食為主,但present得靚一啲都唔覺得寡。

可可朱古力

Tiramisu

可可朱古力
Tiramisu
2022-01-04 28 浏览
南豐紗廠開左好有特色嘅餐廳,今日行過瞌到呢間Rooot,佢既裝飾都好特別又幾靚,原來係一間寵物友善餐廳,除此之外仲有小精品售賣!餐廳係自助形式,先去落單位置落單同比錢,然後等叫號碼攞餐!餐廳有lunch set 供應,我同朋友每人叫左一個!港式梅菜豚肉丸。和風咖喱飯 $98味道好似我哋平時食開嘅港式梅菜蒸肉餅,不過變成左肉丸形狀同埋炸香左,配埋甜甜地既和風咖喱汁味道都唔錯!港式素漢堡 。和風咖哩飯 $98素漢堡都幾特別,口感同普通漢堡差唔多!幾有特色!飲品我地就加錢轉左咖啡,之後再係餐廳打下卡!

餐廳係自助形式,先去落單位置落單同比錢,然後等叫號碼攞餐!

餐廳有lunch set 供應,我同朋友每人叫左一個!

港式梅菜豚肉丸。和風咖喱飯 $98

港式素漢堡 。和風咖哩飯 $98
素漢堡都幾特別,口感同普通漢堡差唔多!
幾有特色!

飲品我地就加錢轉左咖啡,之後再係餐廳打下卡!

午餐
2021-12-31 36 浏览
My wife suggested to go to a nice cafe at The Mills as it have several positive reviews online. Rooot was located at The Mills, several minutes walk from Tsuen Wan MTR.This was an animal-friendly cafe, with their decor bright and colourful, sharp too. It was very spacious and chill, a nice place to relax and unwind. They have fridge glass near the kitchen to display their wide range of desserts. They served salad, snacks, rice, pasta, pizza, burger, drinks and desserts. Vegetable juice is mixed

Vegetable juice is mixed with beetroot, pitaya and blackcurrant. They were fresh and sweet, refreshing as well with plenty of fresh fruit used.

Lotus rooot chips & sweet potato fries - Lotus chips was deep fried till crispy and thin in texture. Potato fries was chewy and sweet in taste, with honey mustard sauce provided to dip onto it.

Homemade meatballs with curry rice - It was presented nicely and colourful, with plenty of greens in it. Curry was creamy and thick in texture, flavourful as well and complimented nicely with the rice. Meatball was crispy and chewy, juicy as well. Vegetables, carrot and potato were juicy and fresh.
南豐紗廠一向是寵物樂園,BeautySearch 偶然也會帶家中愛犬到這裡散散步,而今次,就帶牠前來其中一間寵物友善餐廳,讓牠感受一下聖誕氣氛之餘,亦可初嘗與我們一同外出進餐的感覺。我們揀選了當中的《ROOOT》餐廳,這裏的佈置相當精美,充滿民族色彩,還有不少綠色植物陳列,整體環境很有特色。店子裝潢非常特別,設有不少打卡位,可以盡情與主子打卡留念,進餐之餘,還設有零售部份;以及可以休息玩樂器的空間,環境相當寬敞、舒適。這裏是自助式的,並注入環保元素,進餐後記住依指示將餐具及廚餘分類,支持環保喔!食物方面,餐廳主打健康食材,而這次,BeautySearch 揀選了當中的精選沙律,包括了羅馬生菜、羽衣甘藍、紅洋蔥、南瓜、紅菜頭薯蓉等健康食材,組合出美美的一盤沙律,我還添加了三文魚,營造出萬綠叢中一點紅的感覺,賣相相當精美,而且份量也相當多,用料亦很新鮮。搭配意大利黑醋汁,口感蠻不錯。 蝦子餅則較愛吃 Pizza!因而選了蕃茄羅勒水牛芝士薄餅,平時吃 Pizza 除了注意餡料,選擇 Pizza的厚薄,而這兒的 Pizza屬於薄身的,口感較軟,帶微酸,還有濃濃的芝味。是日餐湯是南瓜湯,口感不太
是日餐湯是南瓜湯,口感不太稠,還有粒粒南瓜肉,口感還不錯喔!冬天來一碗暖暖的濃湯,感覺份外窩心。
2021-12-19 53 浏览
南豐紗廠稱得上文青大本營,入面既餐廳都別樹一格,各有自己獨特既地方,今次去到一樓既Rooot,餐廳講求環保風格,而且可以帶埋動物入內。餐廳既風格係好casual,而且有live band show,有人唱歌,再嘆杯café,感覺非常自在。------------------------------𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐本地豚肉梅菜丸和風咖哩飯|$108 ⧐蕃茄紅素菜意粉|$88⧐凍搽茶鮮奶|$48*2梅菜豬肉食得多,都係第一次食炸既版本,感覺幾特別又幾好食,配埋個咖啡汁,非常夾,而且配既沙律都好新鮮。蕃茄紅素菜意粉同平時食既蕃茄意粉差唔多,但感覺蕃茄醬到無咁甜,比平時既意粉食得健康。凍搽茶鮮奶搽茶同鮮牛配得好夾,甜味岩岩好,唔太搶左搽茶味既風頭。餐廳係環保餐具,要自助回收,非常欣賞佢將餐具同唔同既碟分類回收,支持佢地為環保出一份力。------------------------------📝評分味道 ⁴ / ⁵環境 ⁴ / ⁵服務 ⁴ / ⁵衛生 ⁴ / ⁵抵食 ⁴/ ⁵------------------------------餐廳: Rooot地址:荃灣白田壩街41號南豐紗廠119號舖
𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:

蕃茄紅素菜意粉
本地豚肉梅菜丸和風咖哩飯
凍搽茶鮮奶
2021-12-18 62 浏览
今日難得平日放假,就約左男朋友去荃灣個南豐紗廠行街,見到有唔少文青舖頭,仲有啲餐廳,都好有特色架。今次我哋食左呢間rooots, 就係俾佢啲裝修吸引左。呢度佢就要我哋叫左野食先,再等叫號碼去拎。我哋食lunch就叫左港式梅菜豚肉丸嘅和風咖哩飯同黃姜香草忌廉南瓜意粉,兩個都配花茶。等左一陣就有得拎,兩個上枱都色彩繽紛,有沙律有生果同主菜。個豚肉丸有四粒,粒粒飽滿,咖哩唔會太辣但好香,撈飯一流。個南瓜意粉好入味,黃姜食落好fresh,仲有啲椰菜花,好食。之後我哋加左個雪糕牛角窩夫,要左豆腐味雪糕。個窩夫係用牛角包壓出嚟,食落係脆卜卜,個雪糕好香豆腐味,唔錯。最後食完之後就要自己分類回收,呢個環保意識好好👍🏻

雪糕牛角窩夫
2021-12-17
2021-12-17 77 浏览
南豐紗廠嘅ROOOT,店舖佈置用心,環境優美,適合打卡!餐牌、餐具、器皿等均以再造/可降解物料製作,同時採用本地食材,十分環保!ROOOT仲有Live Band演出,同時歡迎寵物,氣氛良好!蕃茄紅素菜意粉 $88以多款帶天然色彩嘅素菜組成,包括乾番茄、紅甜椒、車厘茄、紅洋蔥、紅蘿蔔等,營養豐富!港式梅菜豚肉丸.和風咖喱飯 $108港日Fusion菜,以本地豬肉製成嘅梅菜豚肉丸,軟腍帶咸香,同帶甜嘅和風咖喱撞埋一齊,感覺好特別,極具特色!玫瑰花釀鮮奶咖啡 $39帶玫瑰花香嘅香滑Latte!

蕃茄紅素菜意粉 $88

港式梅菜豚肉丸.和風咖喱飯 $108

玫瑰花釀鮮奶咖啡 $39

帶玫瑰花香嘅香滑Latte!
2021-12-17 33 浏览
難得星期六日放假梗係要出去Chill下放鬆下,所以小編就約埋朋友去南豐紗廠行下,行既時候仲發現咗呢間打卡幾靚既餐廳,餐廳充滿草木怖置,空間感好大,有種去咗亞熱帶既感覺! 小編黎果時餐廳有live show睇,大家仲可以帶埋寵物一齊進餐!講番餐廳既野食先,Menu上既食物配搭都好特別 主打健康少木食材,今次小編都叫咗幾款野食,味道都唔錯!Ping Pong "Mui Chor" $88丸顃食得多,大家又有冇食過梅菜丸呢? 餐廳以梅菜、紫菜、素筋、馬蹄蓉去搓呢款丸🧆,食落外皮香脆唔厚粉,食落幾惹味Tomorrow tomato pasta $88鐘意食番茄既朋友仔要試吓! 成碟番茄好濃郁, 肩意粉食落有咬口,酸酸甜甜好開胃香蕉、菠蘿、芒果 $48紅菜頭、火龍果、黑加倫子 $48兩杯飲品都係用咗新鮮水果製成,估唔倒又幾夾,小編比較鐘意香蕉、菠蘿、芒果 既配搭,好fresh有助解膩

Ping Pong "Mui Chor" $88

Tomorrow tomato pasta $88

香蕉、菠蘿、芒果 $48
紅菜頭、火龍果、黑加倫子 $48
2021-12-15 39 浏览
今次介紹荃灣南豐紗廠一間新嘅Cafe😉就係勁大勁靚嘅Rooot🥳好鍾意佢嘅裝修充滿布藝,好有時尚感💕同時有售賣小店產品、手作時裝同樂器區🥁另一邊就係寵物共融嘅餐廳🍽而且佢哋好主力推廣健康素食🌱所以同媽咪嘅兩個午餐都充滿咗蔬果💯而且d蔬菜係佢地農場種植嘅新鮮蔬菜水果🤩叫咗手打香草紫蘇醬素菜意粉加雞肉🍝有西蘭花、西芹、青甜椒、泰蘆筍等all green食材💚呢個養生之選仲充滿口感,好fresh🍀再食本地豚肉梅菜丸和風咖喱飯🍛豚肉加梅菜嘅組合好新鮮🤩而且炸得好鬆脆👍🏻咖喱味溫和但係好濃郁😋兩款午餐均附有沙律火龍果同埋燒粟米🌽趁聖誕節叫咗杯聖誕特飲🎄因為係我最愛嘅朱古力!🍫而且配有抹茶粉製成嘅聖誕樹🍵飲得又食得😝亦點咗玫瑰花雪梨乾蜂蜜花茶🌹係啲咁乾燥嘅天氣飲好滋潤⭐️呢間cafe我一定會encore!
今次介紹荃灣南豐紗廠一間新嘅Cafe😉
就係勁大勁靚嘅Rooot🥳

好鍾意佢嘅裝修充滿布藝,好有時尚感💕

同時有售賣小店產品、手作時裝同樂器區🥁

另一邊就係寵物共融嘅餐廳🍽

而且佢哋好主力推廣健康素食🌱
所以同媽咪嘅兩個午餐都充滿咗蔬果💯
而且d蔬菜係佢地農場種植嘅新鮮蔬菜水果🤩

叫咗手打香草紫蘇醬素菜意粉加雞肉🍝
有西蘭花、西芹、青甜椒、泰蘆筍等all green食材💚
呢個養生之選仲充滿口感,好fresh🍀
再食本地豚肉梅菜丸和風咖喱飯🍛

而且配有抹茶粉製成嘅聖誕樹🍵
飲得又食得😝
亦點咗玫瑰花雪梨乾蜂蜜花茶🌹
係啲咁乾燥嘅天氣飲好滋潤⭐️
呢間cafe我一定會encore!
2021-12-06
午餐