2022-11-19 13 浏览
位於大坑嘅Ron Mak Mak 開張冇耐,主打泰菜,餐廳環境唔算好大,不過勝在裝修有泰式風格,成個設計同埋顏色都以木系為主,有少少波希米亞風嘅感覺👯‍♀️食物質素同埋味道方面都好出色,完全係正宗嘅泰國風味🇹🇭👍🏻價錢亦好相宜friendly ,Lunch Set 全部都包飲品🥤 餐廳嘅職員好細心,我哋點完菜之後都會問我哋想要辣度想要幾多,要唔要配料芫荽之類,所以🖤黑白配⚪️都推介大家值得一試🤘🏻泰式炙燒穀飼牛肉船河 $102🖤黑白配⚪️試咗餐廳嘅必食推介牛肉船河,成個賣相一上碟已經好吸引😍首先梗係試吓佢個牛肉湯🥣,完全突出到牛嘅鮮味🐮而且唔係飲味精湯嗰種感覺!啖啖都好清甜🤩 ,另外啲牛肉同埋牛丸嘅份量啱啱好,食落都幾新鮮,配埋個河粉同埋其他材料一齊食好滋味👍🏻👍🏻椰香黃咖喱芝士短管面🍛🍝 $95🖤黑白配⚪️覺得呢一款菜式都幾特別,集合左泰式同埋西餐嘅fusion菜,而且食落去都有驚喜👍🏻我哋揀咗小辣,所以黃咖喱食落去唔算好辣,但係又有少少🤡成個短管面食落去有好香嘅椰香味,芝士🧀唔算好rich 唔會蓋過咗咖喱嘅味道,所有食落去味道出奇地夾😋泰式奶茶食泰國嘢,梗係要嘆番杯奶茶,奶茶飲落去好滑好

泰式炙燒穀飼牛肉船河 $102

椰香黃咖喱芝士短管面🍛🍝 $95

泰式奶茶
食泰國嘢,梗係要嘆番杯奶茶,奶茶飲落去好滑好香,茶嘅味道亦都好濃郁👀

椰子豆奶沙冰🍧
椰子豆奶甜得黎唔會覺得好濟,飲落去啖啖清涼

2022-11-18 32 浏览
𝑆𝐴𝑊𝐴𝐷𝐸𝐸 𝐾𝐴~~🧏🏻‍♀️雖然本身少食開泰國菜🙈但呢間泰國餐館的確值得推介🇹🇭喺天后地鐵站行一段路仔就到😎餐廳嘅體驗令客人感受到泰國地道風味😚想即刻飛番一轉泰國🤤✨🐮 泰式灸燒穀飼牛船河 $𝟏𝟎𝟐湯底濃郁配埋豬肉牛肉碎令口感更佳😗有滿滿嘅豬骨味同時亦唔會掩蓋牛味金邊粉掛湯之餘又彈牙有咬口🤤牛肉嘅肉質鮮嫩而且份量足夠😙🦐 泰式蝦油大蝦炒金邊粉 $𝟗𝟔大蝦肉質偏淋身如果爽口啲會更好食🙈但整體都唔錯都算有鑊氣😼金邊粉炒得幾香能夠又保持到溫度而且酸酸甜甜食落幾開胃唔算油膩😆💜 蝶豆花豆奶 (跟餐包埋)影出嚟係幾靚幾打卡𝑎𝑏𝑙𝑒😙但唯獨飲落去蝶豆花味唔算太出🙈豆奶味會比較出啱晒豆奶愛好者🤩🤎 泰式奶茶 (跟餐包埋)呢杯有啲驚喜🤩平時麻麻哋泰式奶茶因為太甜🥲但呢度嘅茶味同奶味都配合得唔錯✨奶味夠茶味都夠😎而且唔會一味淨係得死甜🥸
𝑆𝐴𝑊𝐴𝐷𝐸𝐸 𝐾𝐴~~🧏🏻‍♀️

大蝦肉質偏淋身如果爽口啲會更好食🙈
但整體都唔錯都算有鑊氣😼
金邊粉炒得幾香能夠又保持到溫度
而且酸酸甜甜食落幾開胃唔算油膩😆

💜 蝶豆花豆奶 (跟餐包埋)
影出嚟係幾靚幾打卡𝑎𝑏𝑙𝑒😙
但唯獨飲落去蝶豆花味唔算太出🙈
豆奶味會比較出啱晒豆奶愛好者🤩

🤎 泰式奶茶 (跟餐包埋)
呢杯有啲驚喜🤩
平時麻麻哋泰式奶茶因為太甜🥲
但呢度嘅茶味同奶味都配合得唔錯✨
奶味夠茶味都夠😎
而且唔會一味淨係得死甜🥸
大坑向來食肆林立最近一家新開的泰菜@ronmakmak_菜式的設計和擺盤都非常吸引眼球餐具和餐盤很精緻 用上了少見的椰子殼碗味道像也跟在泰國當地一樣地道更有一點點像fusion的創意菜式例如咖喱&短管麵的配搭也很新奇美果決定了一定要再回訪 試遍所有菜式𓈒𓏸𓐍𓇢泰式肉碎脆球 𝗦𝘁𝗶𝗿 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗠𝗶𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗣𝗮𝗻𝗶 𝗣𝘂𝗿𝗶 ①⓪⑧帶辣味的泰式肉碎放進脆球內香脆之餘也很惹味 店員貼心地預先詢問辣度作調整 不能吃太辣也不用擔心𓇢泰式炙燒穀飼牛船河 𝗕𝗼𝗮𝘁 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗚𝗿𝗮𝗶𝗻 𝗙𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 ①②⑧個人覺得必試!穀飼牛牛味非常香濃 加上微微炙燒過後帶一點焦香但又不會有焦焦的苦味非常多肉汁的牛丸 簡直令人欲罷不能加上檸檬葉、香茅、九層塔等不同的香料爽脆的芽菜 和麵條掛滿湯汁後讓人一口接一口 最終連湯也差不多喝光𓇢椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵 𝗬𝗲𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗥𝗶𝗴𝗮𝘁𝗼𝗻𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 ①①④非常香濃的椰子味 加上咖喱的辛香料配上雞肉 短管麵非常掛汁香濃加上表面大量的芝士 啖啖香濃𓇢雙色芒果黑白糯米脆筒 𝗚
大坑向來食肆林立

個人覺得必試!
穀飼牛牛味非常香濃 加上微微炙燒過後
帶一點焦香但又不會有焦焦的苦味
非常多肉汁的牛丸 簡直令人欲罷不能
加上檸檬葉、香茅、九層塔等不同的香料
爽脆的芽菜 和麵條掛滿湯汁後
讓人一口接一口 最終連湯也差不多喝光

非常香濃的椰子味 加上咖喱的辛香料
配上雞肉 短管麵非常掛汁香濃
加上表面大量的芝士 啖啖香濃

𓇢雙色芒果黑白糯米脆筒 𝗚𝗹𝘂𝘁𝗶𝗻𝗼𝘂𝘀 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗪𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗻𝗲 ⑧⑨
擺盤非常精美的芒果糯米飯
加上顏色鮮艷的食用花
再淋上香濃又不過甜的椰汁

𓇢蝶豆花荳奶 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗳𝗹𝘆 𝗣𝗲𝗮 𝗦𝗼𝘆 𝗠𝗶𝗹𝗸 ④⑤
看起來輕盈的豆奶,加上蝶豆花的味道很清爽而且藍白色的漸層也很漂亮

𓇢泰式奶茶 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗧𝗲𝗮 ④⑤
傳統的泰式奶茶是每次吃泰菜必飲
泰式奶茶 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗧𝗲𝗮

泰式奶茶 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗧𝗲𝗮
入到黎大坑好似另一個世界咁無銅鑼灣咁多人咁逼🤭可以放鬆小小所以都好鍾意黎搵啲小店試下見到有間新開泰菜係泰國人主理入面座位唔算多 不過好有泰國feel泰式肉碎脆球 $108平時肉碎都係配生菜包住食呢度就用左原自印度既小食Pani puri 係球狀既炸米餅 中間有個窿比你放啲肉碎入去肉碎炒到勁香 仲大大粒 有小小肥肉 特別惹味芫荽山什菌炒PHAD THAI $$108呢個金邊粉唔係辣又唔係甜 有別於一般既PHAD THAI 芫荽味好重 芫荽控可以一試真係一個幾新奇既組合🤣泰式冬蔭功蝦炒飯 $109冬蔭功味超級重 食左幾啖就feel到辣炒飯粒粒分明 另外蝦肉厚實 好鮮味泰式奶茶 $45奶茶唔會好甜 反而飲到茶香如果大杯番小小會更好椰子豆奶沙冰 $59椰子味夠濃郁 同豆奶結合無違和感 好飲🫶🏻
入到黎大坑好似另一個世界咁

椰子味夠濃郁 同豆奶結合無違和感 好飲🫶🏻
  • 泰式肉碎脆球
  • 泰式冬蔭功蝦炒飯
  • 椰子豆奶沙冰
📍 Ron Mak Mak📍 大坑 𝗧𝗮𝗶 𝗛𝗮𝗻𝗴 • 京街22號地舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Tai Hang, a small neighborhood adjacent to the bustling Causeway Bay, is home to an array of restaurants including local eateries, japanese izakayas and more hidden gems, attracting dozens of visitors every weekend. < Ron Mak Mak > is a new addition to this group of restaurants whose food and drinks we thoroughly enjoyed.-Ron Mak Mak serves Thai-inspired fusion dishes, one of which is the [ Minced pork with
📍 Ron Mak Mak
📍 大坑 𝗧𝗮𝗶 𝗛𝗮𝗻𝗴 • 京街22號地舖
Ron Mak Mak serves Thai-inspired fusion dishes, one of which is the [ Minced pork with pani puri ]. Usually minced pork is served with lettuce; you wrap it in the lettuce and eat it. Here they replace it with the Indian pani puri. What a creative combination! The [ Cheesy rigatoni w/ yellow curry ] is a fusion dish we enjoyed a lot too. Be sure to also try one of their delicious drinks!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
大坑是美食天堂,港式茶檔、咖啡店、日式居酒屋等應有盡有
最近在這裡,就有一間泰國餐廳《Ron Mak Mak》進駐~
餐廳裝潢以橙色、木系為主
木桌木椅椰殼碗,具熱帶風情
木椅很小張,比較圓潤的朋友要較小心的坐😂
餐廳主打泰式fusion菜,配搭創新,賣相也很美,強力推薦!
首先看看飲品~
蝶豆花豆奶 ($45)
Butterfly pea soy milk
賣相超美超夢幻的蝶豆花飲料!
很有藍天白雲、海洋的感覺~
蝶豆花配上豆奶對我來說也是滿特別的配搭
味道還帶點椰子味道呢
很解暑~
蝶豆花豆奶
柑桔青檸梳打 ($46)
Salted kumquat & lime soda
這個也不是普通的青檸梳打,而是加入了〔鹹柑桔〕呢~
鹹鹹酸酸的味道,開胃又潤喉
柑桔青檸梳打

泰式肉碎脆球 ($108)
Stir fried minced pork pani puri
早前在一家印度餐廳裡嚐了〔pani puri〕
這道菜就把印度元素加入泰式菜式裡面
肉碎生菜包的生菜,以脆球替代
可以把肉碎放進脆球內,享受香脆口感、香辣味道
想不到這樣的配搭也還不錯!
泰式肉碎脆球

泰式蝦油大蝦炒金邊粉 ($119)
Pad Thai w/ shrimp oil and prawns
吃泰菜總會點的Pad Thai
金邊粉炒得乾身,不油膩
加入蝦油同炒,所以味道帶可口的蝦香味
表面放上新鮮彈牙的大蝦🦐
泰式蝦油大蝦炒金邊粉

椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵 ($114)
Yellow curry cheese rigatoni w/ chicken
這道是很有fusion風味的菜式,很推薦!
咖哩跟意大利麵 不是常見的配搭
這裡就把黃咖哩雞肉配上了短管麵 rigatoni,意想不到的搭配呢
咖哩微辣,帶濃濃椰香,惹味得令人吃個不停
表面加上了海量的濃厚芝士,超級滿足!
Menu:
2022-11-17 12 浏览
今次去開天后嗰邊,誤打誤撞入咗去大坑,見到附近有間新開嘅泰國Fusion 菜😋 環境方面真係好有泰國Feel ✨感覺幾新淨幾舒服😌泰式炙燒穀飼牛船河有新嘅河粉好滑好吸湯✨每片牛都灸燒過,令牛味及油香更加突出👍🏻👍🏻👍🏻入面啲配料豐富,夾埋食一流!真!好!食!椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵有灸燒過,帶有焦香✨咖喱味好香濃,辛辣好惹味😋雞味好濃郁,配芝士咖喱好夾😋 又幾好食喎‼️真心推薦‼️雙色芒果黑白糯米脆筒擺盤真係好靚🥰 糯米飯熱熱地好軟~入面有兩款糯米飯~白糯米比較甜,黑糯米有口感✨芒果清甜,加埋椰汁真係夾💕 重點係佢擺盤咁靚,心情好啲,食落都覺得特別好食🤣🌟柑桔青檸梳打:味道好清爽清新🥰🌟椰子荳奶沙冰:椰香濃郁,豆奶清甜💕所有菜式都好精美💕感覺特別好食😋仲發現佢哋啲餐具都係用大自然嘅材料,例如碗係經處理嘅椰子殼、飲管係用蘆葦等等,感覺好似去咗大自然度假🤣

雙色芒果黑白糯米脆筒

🌟柑桔青檸梳打:味道好清爽清新🥰
🌟椰子荳奶沙冰:椰香濃郁,豆奶清甜💕

2022-11-17 17 浏览
平時都好鍾意去大坑搵嘢食😻 今次唔係去食Cafe~ 去咗一間新開嘅泰菜,環境好靚好有去左泰國度假嘅感覺🫶🏻✨泰式肉碎脆球($108)✨泰式蝦油大蝦炒金邊粉($96)✨泰式炙燒穀飼牛船河 ($102)平時去泰國店都好鍾意食生菜包,肉碎夠惹味!今次試呢一款係用左脆球代替生菜包,再加上香辣惹味嘅肉碎,食落脆卜卜,好新奇好好味😍 重點一提肉碎係大大粒而且冇肥肉超正✨橙黃色既金邊粉大大碟賣相100分😻 炒得啱啱啱好,彈牙得黎又乾爽,粉與粉之間冇痴埋一齊~ 加埋蝦油炒更加香,大蝦都好新鮮,泰國菜必備主食!見到呢度有船河就叫咗黎試試,湯底好濃郁,河粉同芽菜吸收左湯嘅精華,夠哂惹味🥰 有炙燒既牛肉,比煎既牛多左一層香味,牛肉亦都好嫩,推介~飲品賣相都好得!午餐可以跟一杯飲品。叫左蝶豆花豆奶同泰式檸檬茶。蝶豆花做到漸層好靚😆 檸檬茶茶底甜甜地加埋檸檬嘅酸味好清新🫶🏻

✨泰式肉碎脆球($108)
✨泰式蝦油大蝦炒金邊粉($96)
✨泰式炙燒穀飼牛船河 ($102)

2022-11-17 17 浏览
平時來大坑多數都是去cafe,這天經過了小巷新開的一間泰國餐廳,感覺很恬逸,就叫朋友來一起吃。餐牌選擇不多,多數是比較人氣的泰國菜式,當中有些其他餐廳比較少見,我就點了其中一款~~🔹椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵 $114這款菜式有點想西餐,上桌聞到香香咖喱和芝士味,黃咖喱加只是感覺很creamy,也不算太啦,裡面有很多雞肉和雜菇,讓短管麵不太單調,份量也很足夠。🔹泰式炙燒穀飼牛船河 $128一看船河的湯底顏色就知道它很濃郁,香茅味穿透整碗河粉,牛肉很有咬口而且肉汁滿滿,加上有很多芽菜讓整體味道達到平衡,而且雜菇的份量都不少,和河粉夾起來一起吃,口感都不錯,湯底很加分。🔹泰式檸檬茶 $45 清新的青檸加上濃濃的茶底很解渴,最神奇是隱約加了泰式奶茶,所以喝起來有點像泰式奶茶的感覺,但又非常清爽😂很特別~🔹蝶豆花豆奶 $45顏色夢幻的豆奶入口很柔和,怕甜的朋友可以要求調整條度到微甜,這樣比較不膩,吃辣的話,這款飲品是最佳的配搭~~~

🔹椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵 $114
🔹泰式炙燒穀飼牛船河 $128
🔹泰式檸檬茶 $45

🔹蝶豆花豆奶 $45
2022-11-16 8 浏览
*呢一站天后*😋泰式蝦油大蝦炒金邊粉(8/10)*金邊粉質感唔乾又唔濕,口感彈牙,炒得香口*味道酸酸甜甜,配上青檸,非常開胃😋來自地獄的PHAD THAI (雞)(8.5/10)*味道似加辣版嘅冬蔭功味,辣度真係有餐牌上嘅🌶️🌶️🌶️,辣得好過癮😋泰式奶茶(7/10)*味道不錯,奶味比茶味重,入口順滑😋椰子豆奶沙冰(7/10)*椰子及豆奶味濃郁,唔會好甜,而且沙冰底口感非常清涼整體食物不錯,環境設計及氣氛有去泰國嘅感覺,服務員非常有禮貌!
*呢一站天后*
😋泰式蝦油大蝦炒金邊粉(8/10)
*金邊粉質感唔乾又唔濕,口感彈牙,炒得香口
*味道酸酸甜甜,配上青檸,非常開胃

😋來自地獄的PHAD THAI (雞)(8.5/10)

😋泰式奶茶(7/10)
*味道不錯,奶味比茶味重,入口順滑

😋椰子豆奶沙冰(7/10)
*椰子及豆奶味濃郁,唔會好甜,而且沙冰底口感非常清涼

2022-11-15 10 浏览
大坑周邊一直都有唔少嘅美食,趁今日同老公去蓮花宮拜神之後,就去搵下美食,而今次就去咗一間都算係新開張嘅泰國菜!餐廳唔算太大,好彩嘅係星期日嘅中午唔算太多人,令到我都感受到度假Feel🤣🤣🤣打開餐牌,雖然話款式唔多,但每道菜都覺得好吸引!而飲品方面,我就叫咗金桔青檸梳打同泰式奶茶!🍹金桔青檸梳打 HK$46🧋泰式奶茶 HK$45一如以往,金桔青檸梳打都係好清新好解渴,而泰式奶茶足夠嘅甜度好似回到泰國旅行咁!🧆泰式肉碎脆球 HK$108 🉐個波波好脆,好似食緊薯片咁,肉碎因為香茅既關係,味道微辣同時又酸酸甜甜,作為開胃菜簡直係首選!🍝芫荽山什菌炒phad thai HK$108 🉐炒金邊粉就食得多,但配上芫荽就真係第一次見!芫荽味好出,而且蒜頭炒得好香,食落唔heavy, 如果你係素食者就一定岩哂!就算本身我唔係素食者,我都覺得係必試!🥘泰式冬陰公蝦炒飯 HK$109 🉐炒飯粒粒分別,大蝦無雪藏味,味道好冬蔭,酸酸地得黎帶微辣,令到我想一食再食!總括來講,呢間泰國餐廳真係令我好喜出望外,價錢唔算太貴得黎質素又好高,大家一定要去試吓!

🍹金桔青檸梳打 HK$46
🧋泰式奶茶 HK$45

🧆泰式肉碎脆球 HK$108 🉐

🍝芫荽山什菌炒phad thai HK$108 🉐

🥘泰式冬陰公蝦炒飯 HK$109 🉐

2022-11-15 27 浏览
大坑新開既泰國餐廳裝修都好有🇹🇭風格 仲有用椰殼做碗🥥而食物賣相夠精緻 味道亦好不錯👍🏻🌟泰式肉碎脆球香濃惹味既辣肉碎 🌶配上脆球代替生菜包食落都好夾 幾有特色🌟泰式冬陰公蝦炒飯以酸辣既冬陰公配上炒得粒粒分明既米飯同彈牙既大蝦同新鮮青口 食落非常開胃 仲可以揀辣度💯🌟泰式蝦油大蝦炒金邊粉加左蝦油去炒特別香口酸酸甜甜既金邊粉亦炒得乾爽唔油膩 好味😋🌟椰子荳奶沙冰椰香味濃 荳香十足 亦唔會太甜🌟泰式檸檬茶茶底好香配上青檸 好refreshing
大坑新開既泰國餐廳

🌟椰子荳奶沙冰
椰香味濃 荳香十足 亦唔會太甜

🌟泰式檸檬茶
茶底好香配上青檸 好refreshing
呢間餐廳主打泰式Fusion菜🇹🇭食厭咗生菜包 冬蔭公呢啲傳統泰菜 不妨黎呢間餐廳試下新式泰菜呀✨.📌泰式雞肉涼拌媽媽麵 $108媽媽麵係泰國既公仔麵 質感同公仔麵都幾似 幾彈牙🤩涼拌好有東南亞風味 鹹鹹地帶少少酸辣 食落都幾開胃😋不過食食下先發覺個麵入面好似無乜雞肉🐔都係菇菌多🍄份量都比較細份🥺.📌泰式冬蔭公蝦炒飯 $109平時冬蔭公湯麵食得多 炒飯真係比較少見👀炒飯有幾塊蝦片同兩隻大蝦🦐炒飯既口感比較濕潤 唔夠乾爽💦飯同啲蒜頭, 蔥一齊炒 冬蔭公味道未至於好重🧄幾啱一啲想食冬蔭公 但又唔想咁重口味既人食🙌🏻但份量都係比較細 女仔食都未必會夠🫣.📌柑桔青檸梳打 $46呢個梳打有驚喜呀‼️柑桔鹹鹹地帶少少甜 同青檸既酸味好夾🍊加埋啲有氣梳打 成個感覺好清新開胃🤤食得多重口味油膩野 解下膩一流👍🏻.📌泰式奶茶 $45平時真係對泰式奶茶又愛又恨🤣鍾意飲泰式奶茶嗰種獨有既泰式紅茶味 但又好怕佢甜到漏🥺但呢間既泰式奶茶 茶底香濃 甜度適中 值得試呀🧋

📌泰式雞肉涼拌媽媽麵 $108
泰式雞肉涼拌媽媽麵

📌泰式冬蔭公蝦炒飯 $109

📌柑桔青檸梳打 $46

📌泰式奶茶 $45
泰式雞肉涼拌媽媽麵
2022-11-14 16 浏览
【新開泰國風情fusion菜🥰】/////呢間用磚紅色牆做主調🧱顏色鮮明 充滿泰國風情🇹🇭小店精心挑選用椰殻碗以及青花瓷圖案嘅碟裝住泰菜 就好似去咗一趟泰國旅行🧳.👉🏻椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵 ($114)Wow係拉絲度非常高嘅芝士😝芝士味香濃 雞肉切粒夠嫩滑 短管麵配黃咖喱甜甜地帶點辛辣感🤩質感方面 芝士以及短管麵都偏厚 兩者提升軟身度就會更好~.👉🏻泰式冬蔭公蝦炒飯 ($109)呢款有冬蔭公嘅辛辣度會較高🔥飯粒粒粒分明 泰國米比香港食開嗰啲硬身但有咬口 配搭爽口大蝦以及香脆蝦片 幾惹味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).👉🏻泰式奶茶 ($45)佢哋嘅招牌飲品!!奶茶味道非常濃郁 甜度適中🥳泰式奶茶有煉乳、淡奶等等嘅成份 奶味都會相對比較重 .👉🏻蝶豆花荳奶 ($45)漸變色打卡飲品之選📷上層藍色蝶豆花以裝飾為主 而荳奶就有淡淡豆漿嘅味道^ω^———-📍Ron Mak Mak (大坑)大坑京街22號地舖
【新開泰國風情fusion菜🥰】
/////

👉🏻椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵 ($114)

👉🏻泰式冬蔭公蝦炒飯 ($109)

👉🏻泰式奶茶 ($45)

👉🏻蝶豆花荳奶 ($45)

———-
📍Ron Mak Mak (大坑)
大坑京街22號地舖
2022-11-10
2022-11-12 37 浏览
作係泰菜愛好者,知道大坑新開咗間泰式fusion菜,即刻去試下!一入餐廳就比紅磚色牆配玫瑰金嘅花裝飾,好有泰式feel~而餐具更係特別,以椰殼做碗真係好有心思!!lunch套餐都幾抵食, 90 幾蚊就食到!先叫咗個泰式冬陰公蝦炒飯,暫時食過最濃嘅冬陰公炒飯,而且仲可以揀辣度,即叫即製好體貼!味道好濃郁,雖然係炒飯,但感覺真係好似飲緊冬陰公咁,飯質唔會太乾身,酸酸辣辣咁,好開胃!另外,仲叫泰式炙燒穀飼牛船河,牛好嫩滑,湯底比平時嘅船河冇咁濃,反而我更鐘意😋份量超足,好抵食!最令我驚喜係椰香黃咖喱芝士短管面,短管面肥肥短短,吸滿醬汁,每條短管面都可以拉絲,芝士同黃咖喱好match,值得回頭再食☺飲品方面,泰式奶茶比平時飲嘅冇咁甜,平時好怕泰式奶茶嘅死甜,呢間完全冇,反而飲到泰味感!另一杯就係柑桔青檸梳打,味道甜甜酸酸,有啲似咸檸7😂Ron Mak Mak🐻大坑京街22號地舖

Ron Mak Mak🐻
大坑京街22號地舖
2022-11-12 18 浏览
️無錯呀~今日勇者們又黎到大坑覓食🥳 🦸🏼‍♂️🦸🏼‍♀️ 相信好多人同勇者一樣都係好中意食泰國野😋所以見到新餐廳係一定會忍唔住去試架😋😋😋SAWADEEKA~🙏🏻好味指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️1️⃣泰式炙燒穀飼牛船河($128)🛳絕對係被佢嘅船河湯底驚艷到!一上桌就飄來濃郁香味,一飲落口亦都絕對唔會令人失望,鐘意重口味嘅朋友一定要試呀🤫 入面牛肉醃再索埋本身湯底味道,顯得牛肉相當入味😚河粉浸係湯底到依然相當有咬口,而且魚蛋好彈牙!正呀!2️⃣椰香黃咖喱芝士短管面 ($114)🧀咖喱味道加上焗過嘅芝士,濃郁得黎芝士重多到拉到絲!而且完全唔辣反而充滿陣陣椰香味!🤤雞肉亦相當嫩滑 抵讚👍🏻3️⃣泰式肉碎脆球 ($108)🧆脆球岩岩炸起又熱又脆!肉碎偏辣😆如果唔食得辣嘅話要提前同店員講(雖然細心嘅店員喺落單嘅時候都會問你一次) 而勇者們更解鎖左一個新食法,就係將脆球浸落黃咖喱到👍🏻脆卜卜又有咖喱味食到停唔到口😆😆4️⃣柑桔青檸梳打 ($46)🍊🍋青檸梳打有少少似咸檸七既感覺😆😆但又唔會太甜~清爽解膩!5️⃣椰子荳奶沙冰 ($59)🥥荳奶沙冰充滿椰子香味!而且豆味都相當重,甜味似椰子本身既甜味而唔係糖漿味!用黎解下辣都一流🥰整體

好味指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️

1️⃣泰式炙燒穀飼牛船河($128)🛳

2️⃣椰香黃咖喱芝士短管面 ($114)🧀
雞肉亦相當嫩滑 抵讚👍🏻

3️⃣泰式肉碎脆球 ($108)🧆

4️⃣柑桔青檸梳打 ($46)🍊🍋
青檸梳打有少少似咸檸七既感覺😆😆但又唔會太甜~清爽解膩!

5️⃣椰子荳奶沙冰 ($59)🥥

整體黎講~ 餐廳環境都算唔算,充滿泰國味道! 除左環境外,仲會播下泰國D流行曲😄😄係未去到泰國既情況下可以黎感受下泰式風情呢~ Cup Bun Cup 🇹🇭