(非会员)
2010-03-16 16 浏览
良久沒有吃瑞士卷了,這天再次品嚐。這家店的瑞士卷味道真多,多得也不知道吃哪一種味道,真的想全部也嚐嚐,最後還是點選四款。竹炭黑芝麻︰非常好味道!真的給我一份意外驚喜。卷身很柔軟,黑芝麻的味道十分濃郁,忌廉沒有令我感到膩,這瑞士卷我喜歡極了!朱古力香蕉︰初時有點猶豫的,不知道香蕉味會否蓋過了朱古力味,仔細再看,加上咬了一口,「原來如此 …」那是朱古力瑞士卷裡頭加入新鮮香蕉,味道有點有趣之餘,真的蠻不錯。另外亦品嚐過綠茶及雲呢拿,可惜這兩款的蛋香,蓋過了其名字所言的應有味道,有改良的空間。每件瑞士卷大約 $23 至 $26,以尖沙咀而言,價錢不算高﹔假如能下調一點,也許能夠吸引多些客人品嚐。Macaron︰未有機會品嚐 … 下次吧 … 不過 $15 一粒,對我而言有點昂貴,不過,下次還是會嚐試,希望絕對值回票價。Expresso Macchiato (double)︰有改良的空間。曲奇餅︰櫃檯有幾款曲奇免費品嚐,嚐了一小粒,也許這試吃的放於開蓋玻璃瓶裡,以致曲奇餅的香氣已經散去﹔雖然用玻璃瓶盛載,應該是因為蓋子被長時間打開,餅乾有點受潮了﹔以上種種原因,加上衛生問題,還是把瓶蓋蓋好吧,否則
良久沒有吃瑞士卷了,這天再次品嚐。

曲奇餅︰櫃檯有幾款曲奇免費品嚐,嚐了一小粒,也許這試吃的放於開蓋玻璃瓶裡,以致曲奇餅的香氣已經散去﹔雖然用玻璃瓶盛載,應該是因為蓋子被長時間打開,餅乾有點受潮了﹔以上種種原因,加上衛生問題,還是把瓶蓋蓋好吧,否則曲奇原有的香氣、味道和質感也會消失,會很可惜的,亦會令客人因此而「欲買卻罷」,就像我。

它的名片形狀也跟店名相同「Roll」,看得出店主的細心。

補充︰店內有一張小圓檯及數張高腳椅子,讓客人可以在店內細嚐。其間與店員閒談,原來創業的是一位年輕小伙子,把自己的夢想實踐,再加上廚房裡只有她一人,真的利害。
那位女店員親切有善,亦值得一讚!
2010-03-13
  • 竹炭黑芝麻瑞士卷
放工同朋友去行尖咀...行到加連威老道...諗住去貢茶飲最愛o既珍珠奶茶...好多人呀...然後發現隔離開咗一間.....roll .....o既鋪...,有幾個人圍住...big到埋去見到好多款macaron,同卷蛋......真係一間roll o既專門店.店員又十分之nice..見到d cake 咁靚...梗係要一試......我自問食甜品 同 做甜品 都叻過唔少人...一間好o既蛋糕店用o既朱古力係靈魂所在....所以我點咗chocolate o既 drink 同埋 chocolate banana roll .....竟然hot chocolate 係用valrhona66%.+cream.....好厚o既質感 chocolate o既餘韻久久不散鐘意chocolate drink 一定一定要試.估唔到一間鋪仔會用上法國材料.......chocolate banana roll .....蛋糕真係好似日本食過果d...好綿好軟唔太甜...cream好滑呢間shop一定會再試不過我掛住食..唔記得影相......下次吧

,有幾個人圍住...

chocolate o既餘韻久久不散
呢間shop一定會再試

不過我掛住食..
唔記得影相......下次吧
2010-03-15
$50 (其他)
  • roll cake ....chocolate drinks
2010-03-15 4 浏览
知道尖咀開左間新既Roll Cake店,難得經過當然又要買黎試下。入到去既時候間店子仲有少少裝修緊,但其實都已經開緊業,裝修都係以簡約為主,原來除左蛋糕,macarons仲有咖啡俾你可以坐低飲杯野食件cake咁,佢個度都有幾張櫈可以俾你坐低食下野。去到差唔多 4 點到,都有d客人會入黎睇下同幫襯,當然佢既價錢唔算平啦。$26 一件其實真係幾貴,不過佢有一半都起碼去左個租度,所以無辦法啦。Roll Cake有7-8款既味道選擇,看來朱古力是比較受歡迎的一款,因為見它件數較少,最後我就選擇了要一件楓蜜糖漿。店員姐姐很細心的為我裝了在一個袋子裡,不過其實我即刻就拆左出黎食,好似浪費左佢個袋咁,下次佢可以問下睇下會唔會即刻係店入面食,可以慳返D紙袋嘛。蛋糕的確是鬆軟好吃,有時會咬到表面有點點硬硬脆脆的,但再吃下去卻是很軟綿綿的。吃下去有蛋香,不過老實說我真的一點楓蜜味也吃不到呢! 它在蛋糕裡還有一些合桃,令蛋糕變得香口些,不過喜不喜歡就見人見至。很多Cream卻是一點也不會太膩,凍凍的吃下去是清新的感覺。味道不差,不過價錢真的不便宜,下次也許我會選擇買macarons或試試它的咖啡。

2010-03-15 6 浏览
放工去搭地鐵﹐突然發現開了一間甜品店﹐便入去看看﹐由於趕時間﹐所以只買了兩包曲奇便離開。食飯時同朋友開黎食﹐一個二個試左一塊就晤願食。>>> 榛子曲奇。食晤到有榛子味﹐牛油一試就知晤似用 high 野。>>> 咖啡曲奇。咖啡味假到爆! 一試就知並非正咖啡﹐好似用咖啡精。不過D租貴成咁﹐又好難怪晤將貨就價。可能D Roll 先至系佢地既主打﹐下次試下先﹐看看有無淂平反!

咖啡曲奇
榛子曲奇
2010-03-12
2010-03-13 21 浏览
昨天本想帶朋友來吃,但是忽然的一場雨毀了這個機會今天考完試,拉著男友又跑來這裡吃蛋卷也=w=今次試的是黑炭芝麻。店員沒介紹錯,超濃芝麻味!!比起很多芝麻糊有過之而無不及。記得小時候吃的芝麻糊都是又香又滑,但人大了,卻再也找不到那種滿口芝麻香的感覺了。想不到竟在這裡再會,只是由熱變冷了ROLL的蛋卷厲害的地方是,雖然非常濃香,卻不會有滯的感覺~真想多吃幾舊呀!另外今天也試了綠茶macaron。不太懂這個甜品,但外脆內軟蠻好吃的。短期內一定會再來的
昨天本想帶朋友來吃,但是忽然的一場雨毀了這個機會
今天考完試,拉著男友又跑來這裡吃蛋卷也=w=

短期內一定會再來的
2010-03-13
2010-03-13 3 浏览
Coffee DrinksMade by a beautiful lady really well, it was surprisingly complex and full of chocolatey spiciness, though that came partly from the chocolate powder sprinkled on. Nevertheless, a very well made Coffee and I still remember it to this day - that's how impressive it was! SCORE: 90/100 MacaronsThey are probably the best macarons available in Hong Kong. Much better than other cake shop and 5 star hotels. Roll CakeThe roll cakes looks so cute and taste good. In term of its price it soun
Coffee Drinks

Macarons

Roll Cake

The roll cakes looks so cute and taste good. In term of its price it sound fair. However, the choices of roll cakes gave me a big surprise.

Cookies

I find that the cookies here is really really good. PREFECT MATCH with coffee.

A VERY HIGH QUALITY CAKE SHOP IN GENERAL. SERVICE IS VERY GOOD FOR A SMALL CAKE SHOP. STAFF ARE NICE AND SMILE ALL THE TIME EVEN THEY ARE BUSY.
2010-03-12
庆祝纪念
纪念日
  • Coffee and Roll Cake
2010-03-12 18 浏览
昨晚才吃的,今天早上就急急忙忙的來更新食評了(還是在欠下百來篇舊食評的情況下),足見有多好吃啦昨天試了楓蜜味的roll,還有抹茶、芝麻與荔枝味macarons。Roll的蛋糕層輕柔膨松,頗有層次感,不過當然要與忌廉同吃才妙!忌廉更令人驚艷,輕盈而充滿純凈的奶香,沒有丁點忌廉的油膩感。不過有點問題的是吃不太出楓蜜味,另外我個人也不是太喜歡核桃,總覺得堅實濃味的核桃破壞了整件蛋卷輕盈柔軟的口感。其實macarons才更是亮點!漏漏很輕的拿起一塊,大概受力點不合理,表層就裂開了,真是酥化得不得了!宇治綠茶味的咬開一看,綠得真有點夸張,擔心味道會很人工不自然,結果發現真的是很純正濃郁的抹茶茶香,甜度也較弱,比老佛爺餅店新出的抹茶口味macaron(他們新出了抹茶和芝麻味的macarons,可惜都被這里打敗了…)要好吃不少!芝麻味macaron更抵攢!入面的芝麻餡濃郁甜美,還有一點點潤澤,不會很乾,頗有湯圓里芝麻餡的風采,芝麻控一定要試試。另外一件荔枝味不知道為啥,我只吃得出咖啡和榛子的味道,一點荔枝味都嘗不出來(其實這一件也很美味,是較為輕怡的款式),興許是拿錯了?,今天放學了去問問好了。小結

小結的話,這里macarons的特點是鬆化、細膩、清淡(相比那些甜膩的macarons而言…),還有既是自身的口味很突出而真實。

之前也試吃過這里的曲奇,比較硬身、口味light,沒有很重的牛油味。印象中抹茶和咖啡味的比較理想,不過個人對餅干沒有特別愛好,還是試試其他口味的macarons和rolls吧!
整體很美味的roll,可惜吃不出楓蜜味
驚喜macarons!
以為綠得很假,其實口感很自然而又濃郁
很出色的黑芝麻macaron,黑芝麻控值得一試!
整體很美味的roll,可惜吃不出楓蜜味
驚喜macarons!
以為綠得很假,其實口感很自然而又濃郁
很出色的黑芝麻macaron,黑芝麻控值得一試!
  • macarons; rolls
2010-03-10 40 浏览
我好中意食蛋卷,但係市面上冇乜好味ge蛋卷買。今日經過加連威老道,竟然見到開左呢間蛋卷專門店!! 勁興奮,即刻拉左男朋友衝入去!一入門口,首先迎接你嘅係咖啡香味!應該幾有水準但係因為要留肚食飯所以冇試。而係凍櫃入面就整整齊齊ge蛋卷,仲有好多隻味可以揀!我當然唔會放過自己最中意ge栗子~蛋卷很鬆軟,仲有好多好多cream!香濃味美,栗子味好出之餘,同蛋香味非常夾!細細個好快就食晒。勁滿足!售貨員都好nice,雖然好忙但係都好好傾ga!左手邊的牆上就放滿左曲奇,有三四隻味,可以試食ga!早知試下啦一定一定會再黎吃!
 勁興奮,即刻拉左男朋友衝入去!

售貨員都好nice,雖然好忙但係都好好傾ga!

一定一定會再黎吃!
好多種類!
好多cream
下次一定試下d曲奇~
係貢茶隔黎,八號岩岩開業
2010-03-10
好多種類!
好多cream
係貢茶隔黎,八號岩岩開業
  • 栗子蛋卷
2010-03-09 17 浏览
呢間 "ROLL"..瑞士卷專賣店,(很少有)美味與否!!有八成取決於用料品質,強調綿軟戚風蛋糕與柔滑鮮奶油融合,每一個小細節的堅持....配合上不同材料的運用混搭,.輕鬆變化出各式美味蛋糕卷!!! 個人喜歡朱古力香蕉.食落 creamy 滑口&濃而不膩,值得試試!!另一味特別的竹炭黑芝麻,咬下去!!嘩 . . . 好 香 濃 黑 芝 麻 味 呀,樣靚又好味~~最基本朱古力鮮奶油如有朱古力粒會仲好味..有9款 另有3個SIZE 呵,SINGLE 23/26PC..18CM 110/130,,36CM 220/260下次外賣到好.. Macroon法國杏仁餅有8款中間有JAM....下次再試啦好飽!!!哈哈 仲有4曲奇款..咖啡杏仁好香啱啱賣晒,撲鼻的咖啡香,佢地每日新鮮製造,可以見面OPEN KITECHEN呀~~坐下來嘆杯咖啡再加件蛋糕呢
ROLL SHOP
CHOCO ROLL CAKE