2010-08-22
由於眼見已經儲落一堆尖沙咀target店s,,終於忍唔住,,以科學館遊為籍口到尖沙咀清一清target list,,第一站---Roll!正餐都未食就去食個甜點先!門口的植物令這間店增添不少生氣,,小店裝修簡潔,,以白色為主,,簡單圓形圖案裝飾,,配合卷蛋的形象,,小店旮旯設置了bar枱方便顧客堂食,,不過坐位只有七八個,,人多時只能站在店外吃或拿走吃除咗名物卷蛋之外,,仲有賣曲奇同新出ge frozen yogurt,,曲奇整齊地排在門口旁的層架上,,似乎有幾種口味,,不過一心來吃卷蛋就沒有仔細看,,而froyo則已另有target所以不在此店吃一進門就被它的蛋糕櫃迷得一陣陣,,口味相當多,,像晒馬般整齊排列,,看得我花多眼亂,,想試遍所有口味,,可惜銀彈同胃容量有限,,只好點選最想吃的口味點好餐後,,店員好細心咁同我地講應先吃那個,,由味道較淡的開始,,才到濃味的伯爵macaron $15好......貴呀媽媽,,咁細個就十五蚊喇,,個size係細到可以一啖食晒都仲有位剩,,算啦黎得食都預咗出血ga喇,,不過冇預期好吃,,因為覺得太甜,,話明蛋白餅外面當然係脆ge,,入面夾住d c
伯爵macaron $15
好......貴呀媽媽,,咁細個就十五蚊喇,,個size係細到可以一啖食晒都仲有位剩,,算啦黎得食都預咗出血ga喇,,不過冇預期好吃,,因為覺得太甜,,話明蛋白餅外面當然係脆ge,,入面夾住d cream,,除咗甜之外,,都仲有點點茶ge香味,,可能個人冇好鍾意食macaron,,所以覺得佢麻麻
迷你竹炭芝麻卷蛋 $10
佢每款卷蛋都有兩個size,,一個係正常size,,另一個係迷你size,,為咗食多個口味所以揀咗迷你size,,迷你size其實又係可以一啖食晒,,芝麻味好濃,,好似芝麻糊咁,,而且食落會感覺到好細粒ge芝麻顆粒,,有點少甜,,但可以接受,,卷蛋質感好輕,,好鬆軟,,如果係食正常size喱隻味可能會有點膩
迷你藍莓檸檬芝士卷蛋 $10
喱隻味食落好fresh,,檸檬清香,,而藍莓份量唔多,,只有兩三點,,芝士味則唔多覺,,不過喱個卷蛋比芝麻嗰個濕d,,冇咁乾,,仲好食
總體黎講佢ge卷蛋係幾好食,,不過有點貴,,試過就算,,除非卷蛋癮發作