2022-05-06 21 浏览
今日喺南昌公園野完餐 就行左去大角咀食晚餐✨泰北咖哩金麵 $108第一次喺香港嘅泰國餐廳見到呢個 見店員推介就叫黎試下🤨 果然冇推介錯 咖哩都幾香濃 配返落啲麵度就啱啱好👍👍 麵就分左脆麵同粗麵 麵嘅質感都好食 軟硬適中 推介嚟到要叫呢個試下😋😋😋✨炭火燒牛肉 $168牛肉有啲un 同埋有筋 我食第一舊食嘅時候特別多鹽😖 好咸 之後食嗰啲點左個醬就幾好食 有啲香芹葉 蒜頭檸檬味 好清新🤤🤤✨椰青 $48清甜 多水 👍 插左朵花做裝飾幾靚總括黎講野食味道都幾好 仲有炸蝦片送 都幾香脆同重蝦味 環境都唔錯 不過就有限時1個鐘頭20分鐘 如果三五知己想坐耐啲吹下水可能就唔係好啱黎呢度啦 🤔味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️💔服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$180✅再幫襯
今日喺南昌公園野完餐 就行左去大角咀食晚餐

環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$180

✅再幫襯

2022-05-06 21 浏览
雖然大角嘴同旺角好近 但平時都真系比較少去果頭⋯今次朋友話見到有間好有feel既東南亞菜餐廳約我去食餐廳主打傳統泰菜 採用泰國地道香料及食材行到門口見到大大片落地玻璃望入去 裝修好有舊式建築情懷 復古民族風😍格仔枱 加上互相輝影嘅菱形紙皮石地板設計🤩仲有藤櫈 民族風圖案坐墊+攬枕 真系有置身於泰國嘅感覺🥢炭燒清邁香腸 $98份量都幾多!切開一舊舊一口size 應該大約有3條腸?味道系好明顯既香料味重果種😋辣辣地好惹味 配埋伴碟既酸姜 洋蔥 生菜 青瓜一齊食 多種口感👍🏻🥢蟹肉奄列 $138奄列夾火腿就食得多 🤤夾蟹肉我都系第一次食明顯食得出蟹肉絲 但就比較腥 點埋醬一齊食 腥味會無咁重 幾好味 但整體偏貴🥢和牛炒闊河粉 $138經店員介紹用左A5和牛 但食落肉質未算嫩滑闊河粉炒得好有鑊氣😍口感煙煙韌韌 少少黏口加埋蘿蔔 菜芯 蛋絲 粟米筍 都幾吸引.🥥椰青 $48清甜解渴又厚肉!絕對系一個好既椰青🥥💯當然我地括晒入面既肉食啦😋😋...💵WORTH: 7.5/10👩🏻‍🍳TASTE: 8.5/10🤵🏼‍♀️SERVICE : 7/10☣️RETURN: 7/10

雖然大角嘴同旺角好近 但平時都真系比較少去果頭⋯
今次朋友話見到有間好有feel既東南亞菜餐廳約我去食
餐廳主打傳統泰菜 採用泰國地道香料及食材
行到門口見到大大片落地玻璃
望入去 裝修好有舊式建築情懷 復古民族風😍
格仔枱 加上互相輝影嘅菱形紙皮石地板設計
🤩仲有藤櫈 民族風圖案坐墊+攬枕 真系有置身於泰國嘅感覺

🥢炭燒清邁香腸 $98
份量都幾多!切開一舊舊一口size 應該大約有3條腸?
味道系好明顯既香料味重果種😋辣辣地好惹味

👩🏻‍🍳TASTE: 8.5/10
🤵🏼‍♀️SERVICE : 7/10
☣️RETURN: 7/10

2022-05-06 27 浏览
🇹🇭 驚喜泰國東北Isan菜🇹🇭系列—▫️餐廳: Restoran Saya @sayahkg ▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍大角咀嘉善街18號地下G701號鋪利奧坊▫️營業時間⏰:星期一至日11:30–15:00 & 17:30–22:00▫️價錢:~$100+—美味:🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭環境:🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭價錢:💰💰💰+0.7💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳+0.9👨🏻‍🍳(上菜好快,服務態度好好)—👧🏻都好少食泰國菜,泰國東北Isan就更加少食😂😂依間既環境好舒適😍😍裝飾好靚tim食物質素唔錯,性價比幾高—👧🏻叫咗幾樣野📍泰北金麵(必食)價錢:$108分數:🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭+0.1🇹🇭賣相已經好吸引🤭面頭有好多脆脆麵🍜咖哩同平時果啲唔同,冇加水煮😆係加椰汁🥥好香😍😍啲雞都勁好食,唔似平時水煮完好熟同「鞋」😌😌佢哋啲雞外脆內滑😍😍😍全港得幾間鋪有得食金麵—📍燒牛肉價錢:$168 分數:🥩🥩🥩🥩燒牛肉都好驚喜😍😍好多舊❤️❤️仲要個皮好香脆,入面好嫩😁😁加埋特製醬汁好夾—📍肉碎生菜包價錢:$98分數:🥬🥬🥬🥬同平時食既生菜包有啲唔同,佢既香茅味好出,仲有埋豬耳碎好爽口❤️❤️超多肉碎,加埋啲啲檸檬🍋汁,
🇹🇭 驚喜泰國東北Isan菜🇹🇭系列

美味:🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭
環境:🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭
價錢:💰💰💰+0.7💰

👧🏻叫咗幾樣野
📍泰北金麵(必食)
價錢:$108
分數:🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭+0.1🇹🇭

📍燒牛肉
價錢:$168
分數:🥩🥩🥩🥩

📍肉碎生菜包
價錢:$98
分數:🥬🥬🥬🥬
同平時食既生菜包有啲唔同,佢既香茅味好出,仲有埋豬耳碎好爽口❤️❤️超多肉碎,加埋啲啲檸檬🍋汁,好fresh

📍芒果糯米飯
價錢:$68
分數:🥭🥭🥭🥭
芒果🥭好甜,仲有好多舊❤️❤️椰汁🥥好夠,jeng😆😆

#好西 #打卡 #泰國 #cafe #正餐 #大角咀美食 #isan #HK #軟殼蟹 #coffee #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_mk #thailand #thaifood #芒果糯米飯 #金麵
2022-05-03 756 浏览
利奧坊地下有間富有東南亞風情,裝修又幾high class既餐廳。餐廳職員應該係外國人但中文講得幾標準,唔講以為香港人。唔講唔知道,泰國菜都有唔同種類,呢間既泰國菜係來自泰國東北地區既依善菜,依善菜以炭燒食物最為出名。因為周末去,所以只有Á La Carte既menu,平日先有lunch menu。睇緊餐牌時會有人送上蝦片,蝦片應該係自己炸,唔會好重味精,而且幾脆!蟹肉炒飯 $118蟹肉炒飯睇落白雪雪,但其實內裡有唔少蟹肉,蟹肉都大大粒。加d泰式酸辣汁同青檸汁落炒飯到,味道更好。伊善炭火燒牛肉 $168網上見到唔少人推介,所以試下!用備長炭燒烤爐烤成既牛肉,好重炭燒香味,牛肉燒至約7成熟,幾有咬口感。簡單以海鹽調味已經好足夠。炭燒伊善糯米腸 $88伊善地區以糯米飯做主食,所以餐牌上有2款以糯米做既菜式。呢個糯米腸第1次見,所以試下,以豬肉同糯米做材料再烤,口感唔錯!椰青 $48黑糖木敦果茶 $38椰青好大個,黑糖木敦果茶都係第1次見,味道有d難形容,甘甘甜甜又有d似涼茶。餐牌:
餐廳職員應該係外國人但中文講得幾標準,唔講以為香港人。

蟹肉炒飯 $118
蟹肉炒飯睇落白雪雪,但其實內裡有唔少蟹肉,蟹肉都大大粒。
加d泰式酸辣汁同青檸汁落炒飯到,味道更好。

伊善炭火燒牛肉 $168
網上見到唔少人推介,所以試下!
簡單以海鹽調味已經好足夠。

炭燒伊善糯米腸 $88
伊善地區以糯米飯做主食,所以餐牌上有2款以糯米做既菜式。

椰青 $48
黑糖木敦果茶 $38

餐牌:
打工仔,由朝做到晚⌚,只有食晏可以鬆一鬆⏳,呢間餐廳,裝修有度假感覺🏝️,仲有泰國籍職員,為你服務,直頭覺得自己去咗旅行🧳餐牌大部分都係飯做主打,糯米飯🍚,牛油黑胡椒炒飯🍛,沙律🥦炭燒沙嗲雞串🍢,配沙律或糯米飯🍚或牛油黑胡椒炒飯 🍛$78, 餐飲配熱香茅蜜糖薑茶☕,揀咗糯米飯賣相吸睛,見到好開胃!好配合泰國既感覺🏝️!炭燒沙嗲雞串🍢配牛油黑胡椒炒飯🍛$78, 跟餐飲凍泰式檸檬茶🥤個沙嗲汁,味道唔算太濃,剛剛好!黑和煎炒飯,小小黑胡椒味,好醒神!咖哩蟹汁燒豬頸肉飯🍛$88, 跟餐凍泰式青檸茶🥤咖哩汁唔辣,食到有蟹味🦀,豬頸肉中規中矩,咁個份量偏小,女士食剛好,男士可能唔夠飽!辣炸雞肉碎飯🍛配牛油黑胡椒炒飯$78, 跟餐熱香茅蜜糖薑茶呢個肉碎飯都好吸睛,旁邊沙律菜🥬加了沙律汁心,肉碎送飯,好味!總結💝: 同區靚裝修泰國餐廳唔多,所以經常爆滿!
打工仔,由朝做到晚⌚,只有食晏可以鬆一鬆⏳,

餐牌大部分都係飯做主打,糯米飯🍚,牛油黑胡椒炒飯🍛,沙律🥦

賣相吸睛,見到好開胃!好配合泰國既感覺🏝️!

咖哩蟹汁燒豬頸肉飯🍛$88, 跟餐凍泰式青檸茶🥤

炸雞肉碎飯🍛配牛油黑胡椒炒飯$78, 跟餐熱香茅蜜糖薑茶

總結💝: 同區靚裝修泰國餐廳唔多,所以經常爆滿!
2022-04-28
除了中菜外,原來泰國菜都有分不同地區🇹🇭這家位於利奧坊的Restoran SAYA主打泰國東北菜,最大的特點就是「酸辣爽快」,香料會更加重🌿-伊善炭火燒牛肉 $168牛肉質超級juicy,炭火的燒烤味濃郁。不太用點醬已經知道濃濃牛味。-和牛炒寬河粉 $138這個寬河粉好像中式的粉皮,不過口感更加煙韌。加上辣粉與青檸汁,酸酸辣辣好開胃。-薑汁菠蘿沙冰🍍 $58薑汁微辣,菠蘿果香味濃。-椰青 $48食辣最適合來個椰青降溫了!
除了中菜外,原來泰國菜都有分不同地區🇹🇭

伊善炭火燒牛肉 $168
牛肉質超級juicy,炭火的燒烤味濃郁。
不太用點醬已經知道濃濃牛味。

和牛炒寬河粉 $138
這個寬河粉好像中式的粉皮,不過口感更加煙韌。
加上辣粉與青檸汁,酸酸辣辣好開胃。

薑汁菠蘿沙冰🍍 $58
薑汁微辣,菠蘿果香味濃。
椰青 $48
食辣最適合來個椰青降溫了!
2022-05-01 29 浏览
昨日放假我來到這間充滿泰國🇹🇭特色的餐廳🍴!泰國菜是我鍾情菜色之一,而且新開的是泰國東北菜為主打!餐廳主廚是來自泰國🇹🇭的經驗廚師👨‍🍳,員工都有泰國人,而且十分有禮親切,樂於向客人介紹菜式!又使我置身泰國🇹🇭的感覺呢!加上餐廳裝潢設計靚到不得了,充滿泰式民族風,我坐在高枱區都是打卡好角落!💚 主廚推介下,我選了有泰式燒物、生菜包、咖喱金麵!即叫即燒的炭燒蝦串新鮮蝦肉經炭燒後更加香口彈牙!泰北咖喱金麵擺盤賣相精緻,濃香咖喱汁配以炭火燒雞,迎合到香港人口味又惹味!生菜包肉碎粒粒炒到香噴噴,份量豐富,被生菜🥬包裹著,最滋味的食法!Restoran SAYA 大角咀福澤街18號利奧坊地下 G701號舖
昨日放假我來到這間充滿泰國🇹🇭特色的餐廳🍴!

主廚推介下,我選了有泰式燒物、生菜包、咖喱金麵!

即叫即燒的炭燒蝦串
新鮮蝦肉經炭燒後更加香口彈牙!

泰北咖喱金麵

生菜包

Restoran SAYA
大角咀福澤街18號利奧坊地下 G701號舖
2022-04-30 28 浏览
平時去奧運行街🛍都一定會去大角咀覓食😍😍 因為大角咀真係有好多穩世嘅好餐廳🍴呢一間餐廳既落地玻璃設計吸引左我😍😍 好彩啱啱過咗lunch time,所以唔使等好耐就可以入座餐廳嘅裝修好有心思,更加設有一個閱讀書櫃📚📖和牛炒闊河粉$108叫咗一個lunch set嘅炒河粉, 平時通常都係食炒金邊粉,其實炒闊河粉在曼谷實在非常容易吃到, 但係香港相對來講就比較少佢哋用咗和牛去炒, 和牛嘅肉質鮮嫩一d都唔會乾身😋😋 闊河粉質感滑滑地 而且非常入味Draft Beer+$48泰式炭火鹽燒魚$238每次去泰國都會行市集,好多時候都見到有街邊餐廳賣呢一種燒魚😍 每一次我都會食呢一種燒魚係唔會去鱗既, 外面鋪上粗鹽去燒🥰 所以魚既肉質好肉煎魚鋪嫩滑法有點似越南方法,先攞一塊生菜🥬 再放上魚肉、薄荷葉、清邁米線,沾上醬汁包起食用 味道十分豐富香茅蜜糖薑茶(熱)$38

餐廳嘅裝修好有心思,更加設有一個閱讀書櫃📚📖

Draft Beer
+$48

泰式炭火鹽燒魚

沾上醬汁包起食用 味道十分豐富

香茅蜜糖薑茶(熱)
2022-04-25 27 浏览
#大角咀新「食」力以前喺大角咀食嘢 多數去博文街埃華街 自從有咗利奧坊 好多特色食肆進駐 福澤街漸漸成為新嘅落腳點 今日去一間泰北餐廳幫襯 食招牌泰式燒物-🐟鹽燒魚 $238推介食呢個‼️ 鹽燒原條羅非魚 需要最少20分鐘 最好坐低就叫 魚皮唔食得 魚肉結實又冇魚刺 唔使擔心卡親喉嚨 地道食法 係徒手搣一嚿魚肉 再執啲米粉 蘸自家製醬汁食 然後自由發揮😉😝 我選擇用新鮮蔬菜包住🥬 當生菜包食 味道簡直係一絕👍 啡紅色嘅泰式花生醬 少少甜 泰式海鮮醬屬於中小辣程度-🦐燒虎蝦 $138等食燒魚嘅時候 食虎蝦撐撐肚 蝦殼已經剝好 蝦肉爽口 如果配啲醬汁 會更惹味-🍹凍香茅薑茶 $38薑味喺底部 記得攪勻先飲 夏天飲佢配燒物 口腔特別清涼 邊飲仲邊聞到香茅嘅幽香-📍Restoran SAYA大角咀福澤街18號利奧坊地下 G701號舖
#大角咀新「食」力

🐟鹽燒魚 $238

🦐燒虎蝦 $138

🍹凍香茅薑茶 $38

📍Restoran SAYA
大角咀福澤街18號利奧坊地下 G701號舖
一開始係俾佢個靚景吸引咗 餐廳裝修真係好靚 好colourful 好有清邁feel 🏝🛶近落地大玻璃幾張枱都係有咕臣嘅卡位我哋就揀咗入啲嘅高枱 圍繞身邊嘅都係用竹片拼接而成嘅圖案好呈現到泰國建築特色۞𖣘📌分類#couple_fooddiary_東南亞 #couple_fooddiary大角嘴⍟ 前菜:蝦片 (每枱一份)店員會先俾一小籃蝦片 大約有10幾片口感比出面嗰啲硬啲 不過作為前菜都幾好嘅☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼𖣘小菜:蟹肉奄列 $138𝑇ℎ𝑎𝑖 𝑂𝑚𝑒𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒 𝑐𝑟𝑎𝑏 𝑚𝑒𝑎𝑡 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑛𝑖𝑜𝑛份量唔算好大 不過蟹肉都算足 每一啖都有一絲絲嘅蟹肉 初初食係幾香口 點個泰式酸辣醬 係夾嘅不過食到中後期有啲漏(❍ᴥ❍ʋ)後尾見到成隻碟都係油…整體感覺好一般 普通奄列 性價比低不推薦大家點☞︎ 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟰/𝟭𝟬☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼❀ 主菜:伊善炭燒火雞 $138𝐶ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙 𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑚𝑎𝑟𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒𝑑 𝑇ℎ𝑎𝑖 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 呢個整左成25分鐘 用炭火慢慢烤雞肉烤得好均勻 外面脆皮 好香炭燒味入面未
一開始係俾佢個靚景吸引咗
𖣘
📌分類
#couple_fooddiary_東南亞
#couple_fooddiary大角嘴

⍟ 前菜:蝦片 (每枱一份)
店員會先俾一小籃蝦片 大約有10幾片
口感比出面嗰啲硬啲 不過作為前菜都幾好嘅

☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼
𖣘小菜:蟹肉奄列 $138

份量唔算好大 不過蟹肉都算足
每一啖都有一絲絲嘅蟹肉
初初食係幾香口 點個泰式酸辣醬 係夾嘅
不過食到中後期有啲漏(❍ᴥ❍ʋ)
後尾見到成隻碟都係油…
整體感覺好一般 普通奄列 性價比低

再點埋佢嗰隻用洋蔥 蔥整成嘅醋
味道係有泰國街頭嘅風味
如果大家會去呢間 推介大家試呢個
不過 呢個價錢 如果份量多啲就更好啦

☞︎ 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬
蟹肉奄列
伊善炭燒火雞
伊善炭燒火雞
2022-04-23 25 浏览
Authentic Thai (Isan) brunchThis was the first time trying authentic Thai food from a city called Isan. This place was famous for its spicy spices and grilled meat, perfect for people who love spicy food! After we have been seated, the staff served us with water and a snack of fried chicken and shrimp crackers and explained patiently what was on their menu. We tried their Som Tum Ta-lea (Salted field crab in papaya salad) as starter. The saltiness of the small crabs was mixed with the green papa
Authentic Thai (Isan) brunch

We tried their Som Tum Ta-lea (Salted field crab in papaya salad) as starter. The saltiness of the small crabs was mixed with the green papaya in spicy and sweet sauce, giving us a refreshing taste.

We then tried Gai Yang (Charcoal grilled chicken). This dish comes with 2 pieces of freshly grilled chicken with spicy Thai sauce. The meat was so tender and juicy.

Next we tried Khan Soy (Coconut curry noodle soup with Charcoal grilled chicken). This dish comes with curry noodle half in the soup and half fried, so when you mix them together you will get a mixture of crispy and noodle soaked with curry soup. As there were a lot of curry soup left, we also tried dipping in Khao Jee (Charcoal grilled sticky rice), which also matches well with the curry.

This place serves Thai cocktails and also a variety of Wine from France. We tried Saya Jungle (Pineapple juice blended and shake serve with berry and vodka) and Ginger & Pineapple Smoothie. I personally liked the smoothie, as it’s so special to have ginger in smoothie and the combination with pineapple surprisingly tasted good.

Overall, this restaurant gave me a really nice experience for a short brunch trip to Isan. I would definitely come again to try their other dishes.

2022-04-21 742 浏览
SAYA菜式集合印尼馬、來西亞及泰國口味😋以東南亞街頭美食為靈感,款式創新,啱晒鍾意食辣嘅我😍而且店內裝修特別以藤來做弧形假天花,別出心裁,大把打咭位,我最喜愛就係有個閱讀書架,盲書概念幾得意😎,坐係度睇吓書飲杯嘢chill下都唔錯。東北炭火燒雞🐔配牛油黑胡椒炒飯🍚炭火燒雞有炭火爐香,味道較為香口,雞件肉質嫩滑有焦香與平時餐廳煎雞扒的確唔同,炒飯帶一點黑胡椒味再加牛油🧈香,味道會有少少辣,好惹味。🤤和牛🐮炒闊河粉🍲和牛條厚度適中,肉質熟度剛好煙煙韌韌,牛味濃而且份量都幾多,闊河粉炒得好入味,完全吸左和牛肉汁,食落都不會覺得油膩😚香蕉煎薄餅🍕本身認知印度薄餅係鹹食多,薄餅外脆內軟,呢次配上香蕉🍌出奇地夾,而且甜食都好好味,必吃甜點🍮芒果糯米飯🥭糯米飯賣相好精美,芒果夠甜配上糯米飯🍚加上特別調配嘅椰子汁的確不錯😌香茅蜜糖薑茶☕️ 夠晒清熱解渴薑味濃,加上輕微的蜜糖甜度中和一下燒雞嘅熱氣👍🏿椰青🥥大大個好鮮甜夠新鮮,椰子肉夠薄身好易食😍

東北炭火燒雞🐔配牛油黑胡椒炒飯🍚

和牛🐮炒闊河粉🍲

香蕉煎薄餅🍕

芒果糯米飯🥭

香茅蜜糖薑茶☕️

椰青🥥
大大個好鮮甜夠新鮮,椰子肉夠薄身好易食😍

東北炭火燒雞
香蕉煎薄餅
芒果糯米飯
2022-04-21
東北炭火燒雞
香蕉煎薄餅
芒果糯米飯
大角嘴越來越多好吃的餐廳了這家主打泰北菜的餐廳環境好好看 裝潢和裝飾都色彩繽紛【青木瓜沙律】跟泰國吃到的一樣好吃!材料新鮮爽脆 調味適中 酸辣開胃之餘不過鹹【泰北咖喱金麵】用了扁粗麵 有一半炸得酥脆炸過的麵條吸飽了咖喱湯汁 伴著煎得金黃的雞扒是在泰菜餐廳少見的菜式最喜歡的是【和牛炒寬河粉】!用類似港式豉油王的調味軟糯香滑的寬河粉吸滿了調味 加上炒得香脆的蔬菜和牛也是高質素 每一口都有很香的牛味【芒果糯米飯】很足料呢 一整個芒果都用上了擺盤也很精緻!花瓣碎灑上後變得好美

大角嘴越來越多好吃的餐廳了
這家主打泰北菜的餐廳環境好好看

裝潢和裝飾都色彩繽紛
【青木瓜沙律】跟泰國吃到的一樣好吃!
材料新鮮爽脆 調味適中 酸辣開胃之餘不過鹹
泰北咖喱金麵 Khao soy
【泰北咖喱金麵】用了扁粗麵 有一半炸得酥脆
炸過的麵條吸飽了咖喱湯汁 伴著煎得金黃的雞扒
是在泰菜餐廳少見的菜式
和牛炒寬河粉 Pad see ew

最喜歡的是【和牛炒寬河粉】!
用類似港式豉油王的調味
軟糯香滑的寬河粉吸滿了調味 加上炒得香脆的蔬菜
和牛也是高質素 每一口都有很香的牛味
芒果糯米飯 khao niew mango

【芒果糯米飯】很足料呢 一整個芒果都用上了
擺盤也很精緻!花瓣碎灑上後變得好美
泰北咖喱金麵 Khao soy
和牛炒寬河粉 Pad see ew
芒果糯米飯 khao niew mango
2022-04-19 35 浏览
前日同左好耐冇見嘅朋友嚟到大角咀利奧坊呢邊搵嘢食,見到呢間新開嘅泰國餐廳感覺幾吸引,佢係主打泰國東北部嘅菜式,好特別,所以我哋就嚟試吓~蝦片免費嘅前菜,脆卜卜嘅蝦片幾好食😋鹽燒魚$238係呢間餐廳嘅特色菜,佢係即叫即燒,新鮮熱辣出爐,用紅魚嚟燒,職員好詳細咁介紹點樣食法,外皮唔食,用生菜包住魚肉,再沾兩隻餐廳特製嘅醬汁,加埋薄荷葉同泰國特色米線包住一齊食,超級好味😋好鍾意個醬汁,魚肉又香唔會腥,值得推介海鮮青木瓜$98酸酸甜甜嘅青木瓜沙律🥗帶有少少辣味,不過接受到,有蝦肉,魷魚圈,都幾豐富~青木瓜絲幾爽口椰青$48一大個椰青,椰青水好清甜,幾適合食完辣嘢之後解辣,仲有啲椰子肉都幾甜,好好飲薑汁菠蘿沙冰$58一杯靚靚嘅打卡沙冰,橙黃色,飲落有濃郁嘅薑汁味,仲有菠蘿嘅香甜味,凍凍地,幾creamy,同樣係解辣勝品餐廳職員仲要好好人,送咗兩杯白酒俾我哋飲~佢嘅服務態度仲要好好添~

蝦片
免費嘅前菜,脆卜卜嘅蝦片幾好食😋

鹽燒魚$238

海鮮青木瓜$98

椰青$48

薑汁菠蘿沙冰$58

2022-04-16
2022-04-04 48 浏览
Randomly walked by this place and was attracted by the cool deco. Tried their curry noodle had a bit of a kick to it. Also loved how they gave us free chips as appetisers