2018-01-27 1042 浏览
Girls gathering, have been here for a few times!Always ordered this truffle fries, good portion and tastes so yummy!The steak is ok, but we don’t think it worth the price.I love this pasta! The flavor of the clams and pasta is just very good! Also the texture of the pasta is cooked just at the right timing!Salad is very fresh!The dessert we don’t like too much though.

Salad is very fresh!

2018-01-21 1059 浏览
星期五 8pm上到呢 都幾旺場嫁好彩仲有角落嘅一張枱 正 wahaha 黎R&B 食咩好???? 等我介紹下啦Signature dish = carbonara pie !!! $158出面食carbonara spaghetti 就食得多Pie堅系第一次見 上枱真系一個pie嘅芝士會比一般嘅spaghetti多好多所以食落都幾飽下🙈🙈🙈🙈Crab & shrimp pasta $168蟹肉同蝦都好多 正Garlicky truffle fries $58成班人吹水 食下薯條就最岩不過有truffle 有Parmesan cheese 幾惹味👍🏻
星期五 8pm上到呢 都幾旺場嫁

蟹肉同蝦都好多 正

Garlicky truffle fries $58
成班人吹水 食下薯條就最岩不過

2018-01-20 521 浏览
Waitress is nice, delicious food and drinksTuna’s sauce is so so, but tuna itself is yummy with avocado, salmon roe decoration...Love the handmade tropical passion soda pop!
2018-01-19 518 浏览
R&B是和Applegreen同集團的餐廳, 一直對R&B的食物都滿期待的。它們的菜式是頗特別, 但味道卻沒有驚喜。海苔蜜糖雞翼, 蜜糖雞翼外面覆蓋著海量的海苔碎, 雞翼沒有什麼蜜糖味, 只吃到極多的海苔, 吃下去很乾呢, 而海苔不帶足夠的鹽味, 我這個重口味人士就太不喜歡了。隨雞翼附上一碟醬汁, 味道有點像肉醬的味道, 沾了醬汁有比較好吃。墨西哥芝士烤粟米, 粟米本身不算很甜和多汁, 外層沾滿了芝士粉, 我們用刀切下來一口一口吃, 比較方便。輕甜味和咸味很夾, 挺好吃。Carbonara Pie是連鍋上的, 份量驚人。意粉煮得過淋了, 而醬汁亦太少太乾身。外層鋪滿的芝士亦焗得脆脆的, 帶咸香。
2017-12-31
  • 墨西哥芝士烤粟米
2018-01-17 436 浏览
早幾日約埋朋友想搵個地方食野吹水 見食評都唔錯所以簡左呢間cafe 佢地話8點後唔限時所以就去左食我地見d人話份量大所以嗌左個沙律一個burger同卡邦尼沙律一黎係好驚喜 一黎大碟同埋顏色鮮艷 佢既沙律菜同蝦都好食 其他就麻麻 Salame好難食 個味完全唔岩食 咁岩朋友都覺得個味好怪 入唔到口 所以大家都無食到我就幾中意佢隻芝士醬加落去菜度食都唔錯Burger就普普通通不過不失 我地有加芝士醬落包度食 係好食d既 無咁乾卡邦尼煮得太耐腍晒 個汁係ok既 可惜煮得太耐 3樣野4個人share其實唔飽 諗住坐多陣清埋d沙律再嗌甜品 不過佢地員工就問左我地兩次d野仲要唔要 好似都趕住收走我地既野咁 連所有餐具都收埋 用左未用都收左 我地最後無食到甜品就走總括黎講試一次就夠
我地見d人話份量大所以嗌左個沙律一個burger同卡邦尼
我就幾中意佢隻芝士醬加落去菜度食都唔錯
總括黎講試一次就夠
2018-01-15 602 浏览
與密友約會傾談業務計劃,打算去佢office 根下間 Pacific coffee 就算啦。點知佢帶我行一段路後,搭𨋢直上。環境𨋢門打開,立即俾一排落地大窗吸引。我選了坐在角落近窗那張枱,享受冬日透出嚟嘅暖和日光,直望窗外林蔭樹影。室內裝修好 Manthatan style ,配上寧靜環境。感覺好避世。我密友立刻串我:「呢度係咪好正呢。」可能餐廳係樓上舖關係,唔係識途老馬,都唔會自己過嚟,即使lunch time 左右都唔多人。食物密友推介牛肉漢堡,我要了個炒蜆意粉,加多個炭烤三文魚柳。咁靚環境,食飽飲咖啡實在太浪費啦。所以應該要返個甜品-無花果檸檬雪芭食物份量係適合兩個人share。密友推介好香牛肉嘅漢堡,我印賞其伴著既大大條薯條🍟。炒蜆意粉好鮮甜,三文魚柳一定要附上佢嘅黃色酸甜醬。最好味係甜品,中間一大pat無花果醬加上酸尾尾嘅雪芭⋯ 若果我係要返公司,真係想坐返一日。服務上菜都幾快,刀刀义义水歺紙一併過枱有齊。真係好適合享受日光發發呆。價錢都ok 中產貴,但㚒住咁多野算係咁啦。

𨋢門打開,立即俾一排落地大窗吸引。

食物
密友推介牛肉漢堡,我要了個炒蜆意粉,加多個炭烤三文魚柳。
咁靚環境,食飽飲咖啡實在太浪費啦。
所以應該要返個甜品-無花果檸檬雪芭
炒蜆意粉好鮮甜,三文魚柳一定要附上佢嘅黃色酸甜醬。

價錢
都ok 中產貴,但㚒住咁多野算係咁啦。
1935 浏览
  • double cheese burger
  • Steak Frites
今次約左班舊同事食飯,揀左好耐餐廳見到個勁長沙律幾好食就決定揀呢間,走入去工業風餐廳,坐正窗邊望住繁榮既尖沙咀食飯有一番風味。餐廳走工業風,用上啡色木系既設計,地方都好大,坐埋一齊都唔會好覺迫,我地安排左坐窗邊位,有大大個窗望住外面食飯。裝飾都好有心思,用左左唔同既小擺設,牆上既燈用左水管既設計,餐具都用上左古式鐵器既感覺,好似走入左工業地方一樣。幾個人一叫就叫左幾樣一早揀好想食既野,擺到成張枱都係,真係超豐富同埋好多色彩,見到都已經覺得肚餓喇。叫個沙律《Snowboard》($158),燒蝦夾埋辣辣地腸食勁惹味,個醬係重點好惹味,真係要撈埋一齊食超級好味,仲有蛋喇沙律菜喇蘋果片喇三文魚籽勁多料。《Garlicky Truffled Fries》($58),熱辣辣薯條,用左幼身薯條,成碟都滿哂上面再放左cream cheese,點上松露醬或者蓄茄醬,灑上黑椒同芝士碎勁满足。超受歡迎既《Elote》($58),有三大舊,甜甜既牛油粟米焗到超香,再加上芝士碎舖面,甜味之外再有芝士既咸香味。主菜叫左個《Carbonara Pie》($158),反而呢個有少少失望,見到濃濃芝士面焗香脆,但係略

主菜叫左個《Carbonara Pie》($158),反而呢個有少少失望,見到濃濃芝士面焗香脆,但係略嫌入面太乾身無咩奶油。

店名:R&B Research Bakery
地址:尖沙咀彌敦道172-174號太平洋大廈3樓

餐牌:

2049 浏览

2017-11-24
  • Snowboard
一行九人去餐廳為朋友慶生,餐廳會提供英文餐牌但很貼心地在最後一頁使用中文重點推介主菜,如果只憑那一版都足夠點菜。抵讚 另外,餐廳嘅員工態度無話特別唔好,看得出會盡量唔打擾每位客人用膳。 到重點上食物嘅時候,我哋叫咗海苔蜜糖雞翼、薯條薯角、德國腸、清酒蜆肉意粉、野菌意粉、蟹肉意粉、卡邦尼等四個意粉,份量都幾大份抵食,如果一個人食一份我諗都未必食得晒,所以如果嗌成班朋友黎嘅話以九個人嘅程度四、五個主菜都足夠,本來想叫扒同burger,但怕難分配所以放棄,下次應該會一試。 特別要推介野菌意粉,配合沙律菜,味道頗清新。卡邦尼好正路亦好食😋,但賣相幾呃like,一開始睇落似pizza,食落以為好heavy會油膩但實際好creamy,其他食物都中上,整體不錯,有下次。最後賣單仲超乎預期,每位200都唔洗,已經請埋壽星仔,睇黎下次可以叫多d唔抵讚既係切餅費要成$100,生日慶生上氣氛唔祝,問過餐廳即使叫甜品都無辦法寫到名,最多放蠟燭🕯️,慶生就唔建議,但一班人gathering就ok

• Carbonara  served  in  pan
  • Mushroom  basil
2017-12-03 8717 浏览
一月一聚,一班女仔揀左呢間西餐廳傾下偈,幸好事先book左檯,平日晚上有少少fulll,多數都係一大班人聚埋一檯。除左靠窗邊有舒服既sofa櫈外,其他坐school chair既話,冷板櫈太平硬,坐得不太舒服整體服務及食物味道還可以,份量其實不多,略嫌上菜速度較慢,適合今趟長聊且唔趕時間既我地。Dirty wings:8件半隻既炸雞翼,熱辣辣,勁多炸紫菜碎鋪滿,超香口Snowboard Salad:顏色奪目菜、燒蝦、燒南瓜片、烚蛋、三文魚魚籽、hams等都有d,重點係要撈埋芝士醬食先有味!Truffles fries:薯條較乾身,醬料味道好普通。Clam pasta:蜆肉混合意粉一齊煮,湯有鮮味Harris Ribeye:揀左medium red ,炭燒味較濃 ,肉質燒得剛好,鎖住牛味碟下既細火其實有少少廢Cheeseburger :脆片既芝士味濃,但個人都係覺得流著芝士醬既漢堡包岩口味d!漢堡扒夠厚身。

Snowboard Salad:顏色奪目

Truffles fries:薯條較乾身,醬料味道好普通。

Clam pasta:蜆肉混合意粉一齊煮,湯有鮮味

碟下既細火其實有少少廢

2017-11-16
2017-11-25 1307 浏览
Recommended by a friend of mine, so I went to try this restaurant last weekend.Atmosphere was awesome, open pub area with about 15 tables.Their tables and chairs remind me of high school because it’s the wooden ones.Dirty Wings: must order, Wings are sliced half and seasoned with basil, salt & pepper, lime. Carbonara: it’s not too bad, and it’s served with a pan and very chessy.Potato Wedges: must order!!! Perfectly fried wedges with delicious wasabi sauce

Handcraft  beer
Carbonara  served  in  pan
AAA  steak
  • Carbonara Pie
2017-11-21 961 浏览
因為朋友生日先會黎呢到食飯,同其他西餐廳其實差唔多,曼特別係呢到個卡邦尼,個醬多到好似湯麵咁,但係又香又好食,食完都唔會好滯。另外dirty wings都會推介下,個名好得意,出到黎係好多紫菜粉包住隻雞翼,聞落似某大快餐店既shake shake粉咁,鐘意食紫菜粉可以一試。
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
2017-10-22 1828 浏览
跟姊妹們來聚聚!餐廳地址有誤!姊妹們都誤進了旁邊的太平洋住宅大廈!餐廳入口指示並不清晰!經保安員指示,才找到正確入口!好不容易來到,餐廳環境跟食物都不錯!可惜服務真的有待改進,十叫九唔認⋯沒禮貌不在話下。姊妹共聚,邊啖邊吃,當時入座率只滿七八成滿,亦未有人等候,但侍應急急收走碗碟餐具,趕着要我們埋單離開!
跟姊妹們來聚聚!
餐廳地址有誤!姊妹們都誤進了旁邊的太平洋住宅大廈!
餐廳入口指示並不清晰!
經保安員指示,才找到正確入口!

2017-10-07 1809 浏览
來自上海的朋友帶著長期在香港的我去找好吃的餐廳,食物好看又好吃。我自己待在香港反而懶得去搵食😄~午餐人不多,環境一流,窗外的景色也很美。我自己還是會再次和朋友來的。

2017-10-03 1489 浏览
朋友生日決定去食R&B,位置近佐敦地鐵,又近尖沙咀,好方便。餐廳食物都好大份,一定要share食。garlicky truffled fries朋友勁中意食薯條,薯條拌有松露,黑椒,芝士忌廉和芝士粉,可以配蛋黃醬及甜酸醬食。我們幾個女仔食不停~食到snowboard各種食材舖滿成個沙律,有燒蝦,燒南瓜片,三文魚籽,蘋果片,薯仔,烚雞蛋等,同時也可以配醬料一起食。carbonara pie意粉由鐵板上菜,飄浮芝士香味,感覺不像食醬汁意粉,表面焗到黄金色,有勁濃郁的芝士奶油。

garlicky truffled fries

我們幾個女仔食不停~食到

snowboard

carbonara pie

2017-10-01 1091 浏览
來過R&B數次,主要是挺喜歡這裡的型格的裝潢,而且座位間隔很適合與友人聊天。當然,食物質素不錯,而且價錢也適中,性價比挺高的。首次來的時候試了Carbonara Pie,賣相挺不錯,芝士控會覺得很滿足。這道菜要趁熱吃,要不然芝士會黏在一起,麵條就撈不勻了。麵上的芝士焗過後有點香脆,加上大量芝士和奶油,香味撲鼻而來。雖然吃起來會有點膩,但個人是挺喜歡的,是難得足料的carbonara。Garlicky truffle fries: 可惜不是粗薯條呢。薯條口感一般,不過有truffle醬和parmesan芝士碎加持,味道是不錯的。另有tomato sauce和buttermilk ranch,怕膩也有其他醬料搭配,挺貼心的。double-grilled cheese burger: 忘了拍正面。牛肉要了七成熟,肉汁豐富,與芝香完美融合在一起,脆脆的烤芝士令口感更豐富。材料也包括了蕃茄、生菜和洋蔥,所以不會很膩。總括來說食物份量是充足,價錢也適中。carbonara pie和fries與更多友人一起分享更好,否則太膩吃不下就會浪費食物。