早前因公事光顧了一次Pokka Cafe銅鑼灣的分店準備出發前,先做一做research,上openrice查證一下地址,看看銅鑼灣的分店在那裏啦明明寫著︰銅鑼灣京士頓街9號家居廣場1室地下結果我抵達京士頓街,走了多遍也沒有找到Pokka Cafe唉,原來其入口位於高士威道(面向維園的方向)這樣誤導人的地址,實在...唉!店內面積頗大,裝修也算幾優雅可是,客人卻與面積不成正比 (以當天閒日下午計算)客人聊聊可數,只有數檯,也許這正是我們今次選擇傾生意地方的原因吧.... 夠靜!我叫了一杯朱古力奶昔,唔錯既,頗重奶味,是傳統較重奶味的幻昔我也試了少許雪糕窩夫,質素OK啦
早前因公事光顧了一次Pokka Cafe銅鑼灣的分店
明明寫著︰銅鑼灣京士頓街9號家居廣場1室地下
結果我抵達京士頓街,走了多遍也沒有找到Pokka Cafe
唉,原來其入口位於高士威道(面向維園的方向)
這樣誤導人的地址,實在...唉!

店內面積頗大,裝修也算幾優雅
可是,客人卻與面積不成正比 (以當天閒日下午計算)

我也試了少許雪糕窩夫,質素OK啦
2009-07-17 35 浏览
Pokka Cafe一貫價錢比較貴, 食物分量比較少, 服務ok. 點了:1) 胚芽咖啡: 胚芽分量多, 奶味有餘, 咖啡味不足, 不夠香濃幼滑. 2) 小食盤: 包括炸雞翼 & dumping炸雞翼 & dumping: 無一款係熱架~~dumping外面好鞋同乾, 雞翼外面炸過都淋晒了....小食+ 胚芽咖啡 = HK$60 (唔太便宜)值得一提是這裡的服務很好, 而且還不斷替我們加水.

點了:

2) 小食盤: 包括炸雞翼 & dumping
炸雞翼 & dumping: 無一款係熱架~~
dumping外面好鞋同乾, 雞翼外面炸過都淋晒了....

小食+ 胚芽咖啡 = HK$60 (唔太便宜)

值得一提是這裡的服務很好, 而且還不斷替我們加水.
2009-07-10
2009-07-13 7 浏览
昨晚的Dan Ryan麵包餐沒有把我這個麵包痴吃瘋,這天下午選了Pokka作据點,是因為心結還未解開,靈光一閃的想在今天把它解決.............下午茶供應時間為3pm-6pm,星期六也有供應實在難得.心多多的我倆點了其中兩個,實在有點眼闊肚窄.本格壽司拼盤($52) - 沒有想過Pokka會有壽司吃,禁不住點來試試,沒有很大的期望因為這不是他們的專長.拼盤內只有5件壽司 - 蟹柳,三文魚,八爪魚,蛋和煙鴨胸.飯的比率較多,賣相不特別精緻,就把它當作是飯團也無不可.主角正式登場,期待已久的蜜嘜厚多士($62)終讓我這麵包痴吃過痛快.麵包的面積約將6-7片麵包疊合而成,再放在焗爐內烘脆,說實話,是極之簡單而又成本極低,但偏偏外貌極討人愛,特別愛其香脆的外層,比起軟綿綿的麵包更有口感.搭配的蜜糖亦是靈魂所在,香甜的蜜糖配著香脆的多士,是經典的配對.但兩人吃也實在吃不完,除非只吃多士罷了.飲品分別要了凍咖啡和熱咖啡.Pokka的咖啡出名水準很高,香濃之餘又不會太苦澀,給疲倦的身軀減減壓.服務更是好得無話可說.侍應們的速度,敏感度都很高,單單一個眼色又或是一個小動作,他們也可猜到你的需

服務更是好得無話可說.侍應們的速度,敏感度都很高,單單一個眼色又或是一個小動作,他們也可猜到你的需要,而且禮貌周周,不單是一,二個侍應,而是每一個的態度都很好,實在是難得.記得我們一家以前都是這裏的擁護者,頻密程度是足以拿數張VIP咭的,後來因為食物質素和服務下降而熱情減退.沒想到這次再重臨卻是如此滿意,看來我又要重拾舊愛了.
熱咖啡
凍咖啡
蜜嘜厚多士
  • 咖啡
2009-07-04 3 浏览
跟朋友去食飯, 去到pokka 門口, 給食物模型同餐牌的靚相吸引可是味道卻是很失望..我的食物係一客滑蛋豬扒飯, 蛋係幾滑的, 不過成碗飯都無味, 好似無落鹽一樣 豬扒好大件, 其實用料唔算大差, 但係廚師處理食物唔應該係咁好想同佢換過碗, 但係覺得俾佢倒左會好嘥, 我唔想浪費食物, 反正唔係變壞左, 所以都勉強食最後都同侍應反映, 佢地都接受
可是味道卻是很失望..

最後都同侍應反映, 佢地都接受
2009-05-30 20 浏览
今日同完baby去維園玩完, 貪pokka夠近又有sofa岩晒baby, 就入去食lunch.1. 牛扒意粉, 南瓜湯, 凍咖啡, 朱古力蛋糕 $98+10%, 牛扒厚切再配合5成熟好嫰口, 肉汁唔算多, 肉又唔算香, 全靠佢d黑椒汁, 如果唔係, 實唔夠味. 南瓜湯cream唔夠多, 所以唔夠香滑, 可能哩d係日式既煮法. 至於跟餐既凍咖啡同朱古力蛋糕就好正, pokka既coffee不嬲都好出名, 即使我唔飲開coffee, 次次去親pokka都會叫coffee既, 香得黎唔會太濃太苦, 滑得黎又唔會飲到成口奶咁漿住晒. 至於個朱古力蛋糕雖然portion好細, 份量只係2少淡, 不過好味, 又唔會太甜. 2. 我朋友叫的日式咖哩omelette飯好好味 $8x, d飯撈埋d日式咖哩野味得黎唔會辣, 即使唔食到辣既人都可以成碟食晒, omelette包住飯, 做得好精緻. 另加$42跟三文魚沙律及野飲. 由於我朋友改飲榛子咖啡, 所以要再加$2x, 成set野變左$14x, 都幾貴下. 不過我地同baby都坐得好開心.

日式咖哩omelette飯
三文魚沙律
差, 牛扒配意粉
2009-05-30
日式咖哩omelette飯
三文魚沙律
2009-05-28 11 浏览
Pokka cafe used to be one of my fav dining places when i was out of idea where to head down for dinner. I especially attracted to their fusion menu featuring a huge selection of western and easter dishes.....not to mention those tempting desserts....Though i still frequent this shop every now and then, but i have to say while their are still having one of the most comprehensive menu in town, their foods are actually going downhill....i still love their desserts thoI had a truffle lobster soup la
I had a truffle lobster soup last night and a pokka 'carbonara', to my disappointment, their soup was so diluted that i barely can taste the 'lobster' in the soup. It is only salty i could taste, that was all.
The carbonara was no good either. Though the presentation of the dish was pretty good and tempting, with generous amount of mushroom chicken meat and ham, the taste is below par and worse then the euro go-go's pasta.....but twice much the price.
I wish they could work on improving the taste of their foods rather than focusing only on expanding the dish selections, i dont want to see such a good resto went into a black hole of nowhere and finally get phased out in the competitive food market.

2009-05-18 10 浏览
呢間食左超過10多年ge cafe, 以前曾經係最潮ge地方 今次再黎, 真係好失望 點了set lunch, 包括牛助骨烏冬及drink, 烏冬好唔掂, 湯底冇味, 唔夠濃唔夠熱, 份量又少, 之後我點了甜品, (木槺布丁及咖啡蛋糕), 都唔係好記得個名, 但係又好大碟, 一碟可以夠兩個人食, 又好好食 唔錯, 甜品依然係得ge, 但咖啡都好似冇以前咁好飲啦, 環境都唔錯, 地方夠大, 都幾好坐, waitress服務又幾好, 整體ok 啦.
今次再黎, 真係好失望

2009-05-16
要係銅鑼灣呢個黃金地段搵餐廳真係好難. 食肆大部份都係連鎖式, 間間都好似食過咁. 如果要坐得耐少少又唔係間間都得. 唔係連鎖式既通常又坐唔得耐, 所以開始有d怕係銅鑼灣搵地方食飯喇. 之前去旺角pokka cafe既時候覺得唔係好得, 朋友話佢平時去銅鑼灣嗰間好ok. 所以今日就揀左呢到. 雖然呢間pokka cafe既位置都幾隱閉, 不過估唔到都咁好生意. 我哋4個人1點鐘去到等位等左成個鐘先有得入. 不過其間有服務員會ling水埋黎比我哋飲, 服務都唔錯.一ling起餐牌, 大家都俾多款甜品所吸引, 不過最後我哋都係要揀左正餐先. 忌廉鮮菌莧菜 $48: 落左好多忌廉, 所以好滑. 白汁雞肉奄列飯 $78: 好味呀呢個. cut開個奄列中間d飯夠白汁, 濕度啱啱好. 南瓜鮮蝦意粉 $83: 上枱既時候見佢個色唔係好夠, 本身南瓜又係d味淡既野. 諗住佢都應該無咩味. 不過原來佢個汁都幾夠味嫁喎. 香草燒排骨洋葱圈 $56: 呢個幾抵喎. $56 有5支骨洋葱圈同埋薯條. 我覺得d洋葱圈同埋薯條有d overcook, 不過毎細路就覺得好好味. 食埋我哋嗰份咁濟.本格派牛肉稻庭烏

忌廉鮮菌莧菜 $48: 落左好多忌廉, 所以好滑.
本格派牛肉稻庭烏冬 $75: 睇個名唔知佢有咩特別, 不過我就覺得麻麻. 可以唔食.

食完正餐, 終於黎甜品. 開始既時候個個都有想食既甜品. 不過係我極力推銷之後最後大家點左個繽紛嘉年華 ($138). 我哋落order既時候問個待應生嗰8球雪糕有咩味, 佢就話8球就唔一樣. 本來我哋想話自己揀雪糕味道, 因為有d雪糕我哋想要2球, 不過佢好似唔係好明我哋講咩係咁重覆話8球都唔同味, 咩味都會有咁. ok啦, 等左十幾分鐘終於都黎. 我哋成班好似大細路咁嘩聲4起. 係咁爭住同佢影相. 因為實在真係好大杯喇. 裏面都係d現成野, 不過d格仔餅好淋, 如果硬番少少, 同d雪糕一齊食就真係一流. 唔知點解餐廳居然唔放呢個野食係外面做display, 我覺得呢個野一定引到唔少客入去囉.

最後要盛讚其中一位叫fion既待應. 服務態度一流! 又幫我哋影相, 我哋係到瘋狂食緊個雪糕既時候佢仲主動咁ling d 紙巾比我哋. 仲勁好笑容. 真係不禁填左餐廳入面既問卷黎讚佢.

有vip會藉, 全單八折. 唔計細路每人百幾, 係cwb, 抵啦!
2009-03-21
  • 鑌紛嘉年華
2009-03-23 8 浏览
又係信用咭既一大墟Coupon 可以用半價 $ 125 食到如下  南瓜蝦蟹肉湯 : 味過淡, 要用放大鏡先見到蟹肉煙帶子炸豆腐韓式汁 : 多次一舉既一味菜, 味道完全唔夾 脆薯香脆極級牛柳 :薯蓉充滿牛油香, 夠smooth , 反而未夠8成熟既主角牛柳有“根”幾粗糙下,咬幾多口也未能吞下....但都叫夠牛肉味, 不過點食都唔似係所謂既極級貨日式紅豆豆腐花 : 比平時細碗左, 豆花好滑, 但又唔夠甜, 甜品超失準 巴西山度士咖啡 : 成晚最正係杯咖啡, 甘香而溫純的咖啡香, 飲一啖已安撫了點點怒氣 後加 : 紅豆焗多士 $28 :都無唸過味道會係點, 見到餐牌上的賣相幾象樣於是就選擇了多士夠脆身加上半溶的云呢那雪榚以及香甜紅豆, 都可以過關,但沒有再想有下一次食的念頭  質數明顯和散叫係兩樣;帶位男仔對同事面黑黑;對客人則強笑,好假銅記呢間都係不去為妙
又係信用咭既一大墟Coupon
可以用半價 $ 125 食到如下

南瓜蝦蟹肉湯 : 味過淡, 要用放大鏡先見到蟹肉
煙帶子炸豆腐韓式汁 : 多次一舉既一味菜, 味道完全唔夾

後加 : 紅豆焗多士 $28 :
都無唸過味道會係點, 見到餐牌上的賣相幾象樣於是就選擇了

質數明顯和散叫係兩樣;
帶位男仔對同事面黑黑;對客人則強笑,好假
銅記呢間都係不去為妙

南瓜湯比較淡口
隻碟大到爆呀 ....
一般既牛排
同平時兩樣
呢個似返小小, 但唔可以叫好味
2009-03-15
2009-03-14 7 浏览
舊同學聚會,選了 Pokka Cake 吃下午茶。我點了 Blueberry Cheese Cake 配餐飲。因為淨要藍梅蛋糕都已經 $45,還是要餐划算。也等了一陣子侍應生才送來 Blueberry Cheese Cake。賣相比想像的漂亮,有藍梅 mousse 夾著朱古力蛋糕。上層的藍梅比較濃,但因為 mousse 和蛋糕都不太甜,混合起來恰到好處。除了 Blueberry Cheese Cake,咖啡還是很「一般」,味道不夠香濃。可能試其他特色咖啡會好一點。雖然咖啡一般,勝在不趕客,是個聊天地方。我們坐了整個下午到太陽下山。
舊同學聚會,選了 Pokka Cake 吃下午茶。

Blueberry Cheese Cake
Hot Coffee
2009-03-07
Blueberry Cheese Cake
2009-03-03 368 浏览
每逢星期五同事便約我去吃一餐豐富的午餐.今次我們去了好耐沒有食過的風月堂了.湯平平無奇,似罐頭貨式,.沙律的柚子蝦沙律,柚子唔會太酸,蝦也爽口彈牙,最重要菜洗得很乾淨.主菜的羊扒沒有蘇味.只是略嫌份量太少,吃罷肚子還是嗚嗚大叫.看來下次要叫飯會較為飽肚. 甜品的豆腐紅豆,豆腐無味的,紅豆實在太少,試唔清楚味道
沙律
羊扒
豆腐紅豆
2009-02-25 12 浏览
好友邀約週末到銅鑼灣吃下午茶,愛吃的月巴人當然第一時間應約,想起pokka還有2杯半價飲品和2月免費田螺的優惠未享用,便提議來這間可算是pokka旗艦店的CWB分店一起撐檯腳了。週末下午二時多,只花了數分鐘己可入座,可算很快的了!! 而且還被安排坐有窗邊的卡位,雖然外邊天氣有點灰暗,景觀還算開揚,很舒適的下午茶氣氛。再一次"近廚得食" ,每次廚房送出食物,我也可以先睹為快!!無論羊扒、餃子、拉麵或是以漂亮茶具盛著的咖啡,我也第一時間看到,真滿足!!翻了那精美餐牌N遍,終於點了:南瓜汁鮮蝦意粉和carbonara間選了前者, 女侍應主動地提醒我們這款南瓜汁意粉比較淡味,後者較為濃味和重奶香,愛冒險的2個女子還是維持原判!!意粉造型清簡但吸引,紅綠燈甜椒為素色的意粉增加了不少色彩!如女侍應所言一樣,意粉味道真的偏淡,但卻可品嚐到南瓜那種香甜味道,這種天然甜味比任何調味品都出色,所用蝦肉鮮美彈牙,淡淡的鮮蝦味增加了鮮味;平時在日式餐廳所吃的意粉十分彈牙,今次卻沒有這情況,再煮得彈牙一點就很完美了。名字很長的焗豬扒飯, 用上厚切豬扒炸香而成,豬扒調味得宜吃來夠厚夠肉汁,尤其沒被蕃茄汁沾過的部份

翻了那精美餐牌N遍,終於點了:

名字很長的焗豬扒飯, 用上厚切豬扒炸香而成,豬扒調味得宜吃來夠厚夠肉汁,尤其沒被蕃茄汁沾過的部份極為香脆,好友滿意極了!! 由於帶著少量肥肉,所以頗為甘香!!蕃茄汁味道甜甜,有點像大x樂那些
用來伴飯真的頗美味;米飯用上日式珍珠米,那種特有煙韌感覺很對自己胃口。

會員2月優惠為一客免費薯茸焗田螺。帶有蒜蓉和芝士味的薯蓉一上桌已覺得香得不得了!鼻子比舌頭更快感到其美味!!薯蓉表面焗得脆脆而裡面又軟又幼滑,好吃好吃!!那顏色黑黑樣子怪怪的田螺肉本來不想嘗試,好友鼓勵去試一試,原來也不算難吃,尤其伴著美味薯蓉同吃,味道會更加好!!墊底的菠菜軟滑得很,只是份量較少而已!!

一同選了本格派朱古力雪糕特飲,因為2隻甜牙齒本打算去HD吃雪糕,選了這款有雪糕的飲品就不用多走一趟了!! 好友要求一杯少冰,本以為店方不會特別去做,誰知真的為她做了一杯少冰的雪糕特飲,只是少冰版本竟然比正常版本多泡,何解呢???

這杯飲品感覺很像沙冰,尤其中間那部份!打得粉碎的朱古力味道碎冰,質感稠稠又有著濃香朱古力味道,吃來涼透心!最底有點咖啡味道,兩者皆好的月巴人極合心意了!!朱古力雪糕份量算大,同樣有著濃香朱古力味道,只是雪糕完全溶化之後,整杯飲品會更加甜!表面所加的朱古力碎硬硬的有咬口,除了增加更濃的朱古力味道之外,更加多一重咬感,我跟好友同樣感到勁滿足!!

這裡的侍應非常主動,只是目光一接觸還沒表示要幫忙,侍應已主動過來詢問"有乜野幫到你?? "讚~~~當侍應們還沒明白我那2杯半價飲品的問題時,經理已不知從那裡飄出來幫忙,當然一切就很快解決啦!!

2個女子由下午坐到黃昏,吃了一頓很滿足的下午茶,可以跟好友分享了不少事情,這才是今次最開心的事情!
南瓜汁鮮蝦意粉
前者少冰多泡後者正常
  • 本格派朱古力雪糕特飲
  • 厚切豬扒
2009-02-02 7 浏览
今晚同老公兩個人去食。未去之前睇過食評好似頗為一般咁,但都照去。我哋叫咗個“卡邦那拉”意粉、一碗疑似叉燒拉面,同埋一杯Lemon Squash。先講個“卡邦那拉”意粉。一般來講Carbonara好難整得難食。但佢整到水份多,味道淡!仲有,佢D配料有風乾火腿、火腿絲、一大嚿雞肉,好似大雜燴!再講個拉面。一來淡茂茂唔在講,佢嗰嚿叉燒確實太肥。本人覺得味X拉面好食過佢N倍。全晚最對辦就係杯Lemon Squash。唔明點解咁多人嚟食!

全晚最對辦就係杯Lemon Squash。

唔明點解咁多人嚟食!
2008-12-26 6 浏览
2008年09月16日, Pokka Cafe去完大坑影火龍,想吃義大利粉,想起了很久沒有來。無咩胃口,覺得這個綠茶海鮮意粉會是清清地。論賣相,實物與餐牌照片有D距離,真實的無咩綠茶樣。唔止,直頭無乜綠茶味。另外,火龍果沙律,配火龍果嘅dressing以為都會係清清地,點知有少少似用奇妙醬,有有D“求其” 嘅感覺。還有冷烏冬,都算可以。果汁叫了仙人掌和雜梅汁,都幾清新,幾特別。整體食物質素似乎需要改善。
2008年09月16日, Pokka Cafe

去完大坑影火龍,想吃義大利粉,想起了很久沒有來。

還有冷烏冬,都算可以。

果汁叫了仙人掌和雜梅汁,都幾清新,幾特別。

整體食物質素似乎需要改善。
2008-12-19 7 浏览
今晚約咗舊同事出嚟吃飯~一行四人第一次食晚飯呀~因為有一個要戒口,所以食既嘢唔多我吔七時左右己經到逹,有好多卡位都比人留座呀!!! (又話經濟唔好....但唔係好覺既....)坐得之後傾咗一陣計,就叫咗朋友仔好想食既珍寶厚多士....(濃D,脆D好味D呀.....^^)因為有一個仲未嚟所以我吔傾咗一陣計,等埋佢嚟先一齊叫....四個人叫咗每人一個主菜SHARE食菠菜豚肉煙肉意粉 ~ 味道都幾好,不是"流"的感覺白汁雞肉意粉 ~ 味道差咗多,食一啖己經覺得好 "流" 好 "滯"的感覺泡菜蝦伴雜菇冬冬 ~ 味道好好呀,因為有泡菜辣辣地,烏冬好滑好好味.....^^石頭雞肉飯~ 份量超細呀..... $88 得一碗飯咁.....但味道都好好味...... 無計 啦 (鬼叫佢好味咩....)我吔坐到九時半才走..... 好開心的一攴晚飯
今晚約咗舊同事出嚟吃飯~

一行四人第一次食晚飯呀~
因為有一個要戒口,所以食既嘢唔多

四個人叫咗每人一個主菜SHARE食
菠菜豚肉煙肉意粉 ~ 味道都幾好,不是"流"的感覺

我吔坐到九時半才走.....
好開心的一攴晚飯
  • 石頭飯