2009-12-14 25 浏览
坦白講,雖然Cafe既質素並非超班,有時仲會失手,但我常常係呢間Cafe既坐上客;Cafe就好似有謎一般既魔力,令食客繼續捧場!可能係Cafe員工親切有禮既service,令Cafe係屯門屹立十年之多! 是晚我同朋友二人,瘋狂大刷特刷一餐! 自家製蒜蓉包:呢個係我一直支持既其中一個原因。呢個蒜蓉包特別在,有香噴噴既蒜香,食完佢你個口唔會殘留一大陣蒜味!而且上面有一少片芝士!惟蒜蓉包唔係每次都甘脆! 忌廉野菌湯:講真佢個樣好嚇人下…有d油浮面,在上枱過程中被staff左右搖動,以致湯濺到碗邊… 加上湯太希… 但都有驚喜!就係呢個野菌湯好香奶味,cream味好濃,而且野菌味香濃,唔係一般餐廳做到! 焗豬扒飯:料多過飯!有洋蔥、矮瓜、蕃茄、菇、菠蘿、同主角豬扒。對我而言,焗飯最大優點係多汁,汁多到夠我食晒d飯…或者你可以話飯比較少。 但飯太軟身,而豬扒素質唔高;兩者打個平手,不過不失。 茄汁奄列飯:好簡單既茄汁,同就甘樽倒出黎,教少少味0甘上下,唔差得去邊。但個奄列蛋唔夠滑…最欣賞係用黃紅椒先炒炒d飯,令到整體生色不少!總括而言:本身食物素質唔算好差,雖然唔係好出色,但如果你肚餓,ca
坦白講,雖然Cafe既質素並非超班,有時仲會失手
,但我常常係呢間Cafe既坐上客
是晚我同朋友二人,瘋狂大刷特刷一餐!

!而且上面有一少片芝士
!惟蒜蓉包唔係每次都甘脆!

但飯太軟身,而豬扒素質唔高;兩者打個平手,不過不失。

總括而言:本身食物素質唔算好差,雖然唔係好出色,但如果你肚餓,cafe都幾吸引
!另外,cafe有仙人掌汁供應,有興趣者可以一試!幾攪笑…

自家製蒜蓉包 (七片)
個樣有d嚇人,但味道唔差既忌廉野菌湯
焗豬扒飯
茄汁奄列飯
2009-12-11
自家製蒜蓉包 (七片)
個樣有d嚇人,但味道唔差既忌廉野菌湯
焗豬扒飯
茄汁奄列飯
  • 自家製蒜蓉包
2K
2009-09-06 28 浏览
5-9-2009「餵相機」計劃又泡湯, 兜兜轉轉嚟到屯門市中心, 搵地方飲杯嘢吧. 呢個商場 10 間有 9 間都係連鎖店, 唔傷腦筋了, 入了應該穩陣一點的 Pokka Cafe.叫了「北海道牛奶冰咖啡」, 內有「咖啡冰」(ie 蘭芳園「奶茶冰」d friend, 即用咖啡雪成的冰), 再附上小 jug 鮮奶及小杯 syrup... 咖啡夠濃, 帶點「炭燒」味, 跟住個口有少少酸, 加「北海道牛奶」後就一般滑, cream 效果會較好. 而咖啡冰就叫做減低「溶冰效果」, 不過愈飲愈淡的問題其實都有, 因為 out of 嗰堆冰, 其實有 2-3 粒係普通冰來的! 朋友飲凍朱古力, 見佢飲晒後上面剩返勁多 cream, 下面就剩返勁多冰, 睇怕...仲叫了一客「脆香麥0麥格格伴雪糕」share 食: 雪糕係無朱古力味的朱古力雪糕 麵包 cubes 好大舊, 淋上無咖啡味的咖啡 sauce, 頭嗰兩件食落都夠熱辣又少少脆身的, 凍了後就又硬又實, 麵包「肉」又唔得軟熟, 唔好食. 食物麻麻, Pokka 配套就差極有個譜, 但呢間環境又俾人有點頹廢的感覺 可幸 waitre
5-9-2009

可幸 waitress 們禮貌至極, 服務幾好.

連加一每人放低約 $70, 唔滿意, dinner 都係返出九龍先食好了.

P.S. 食物其實只值 2.5 分...
北海道牛奶冰咖啡
咖啡冰
都係落 cream 好飲過落「北海道牛奶」
據聞好難飲...
唔多好睇
又唔好食, 唉...
2009-09-05
北海道牛奶冰咖啡
咖啡冰
都係落 cream 好飲過落「北海道牛奶」
據聞好難飲...
唔多好睇
又唔好食, 唉...
2009-03-26 41 浏览
下午茶是Pokka Café,晚餐亦是,只是在不同的分店,為的是要早日儲齊印仔。本來邀請爸媽同行,但遭拒絕了,唯有和男友自己去吧。店子十時Last Order,十一時關門,預留寬鬆的時間供客人坐坐,很貼心呢。與男友九時半左右抵達,稍稍等了三數分鐘就可以入座。侍應送上清水及餐牌後,介紹一下今天的Dinner Set,不過不對我們口味,散點好了。我們點了本格濃香羊肉咖哩、香燒牛肉稻亭烏冬、香煎牛脷、百佳特式熱咖啡及抹茶紅豆凍奶。本格濃香羊肉咖哩($92)﹕本格即Home-made。羊肉咖哩配有蕃茄粒、青瓜粒、花生、提子乾及椰絲,並有酥餅及白飯。羊肉咖哩香而不辣,有點像印度式咖哩,但就沒有太多的香料味道。咖哩內有多件羊肉,入味軟淋,有一大件是連着骨,很足料;除了羊肉,內裡亦有大量薯仔及蘿蔔。除了酥餅及白飯,那一大碗的咖哩是足夠三人分享。香燒牛肉稻亭烏冬($75)﹕湯底呈奶白色,喝不出是甚麼湯,但味道過得去。牛肉用了普通的肥牛片,但勝在份量多。烏冬是幼身的,尚算彈牙。整體來說,此品一般,未必再encore。香煎牛脷($45)﹕儲了印仔免費換來。份量同樣不少,牛脷軟淋,燒汁亦香口,美味。百佳特式

百佳特式熱咖啡及抹茶紅豆凍奶($39)﹕信用卡優惠飲品,買一送一,已喝過多次了。兩者皆佳。

吃至十時,侍應有禮地告知Last Order,是否需要再點菜。嘻,我點了下午時吃不到的紅豆吉士多士,絕對是我的至愛
。點菜後,醒目的侍應說多士會遲一點送上。

收起所有碗碟,侍應再送上兩隻碟子,紅豆多士送來了。紅豆多士是一貫的美味,但由於脆位太多,今次下吉士比較輕手(怕弄軟了多士),但我還是希望吉士多一點呢。

最後拿着吃不完的咖哩及酥餅,非常滿足的回家了。

另外,此店的店員很有禮貌及專業,完全不像屯門區的食店呢。
2009-03-21
2008-07-20 22 浏览
碟碟菜隻隻碟都好大佢拎到一碟埋黎我其他都未食完, 佢企係度等我執開 D 碟喂 你張桌夠鬼位我執咩佢就真係企係度唔郁喎仲重覆左兩次個菜名正常唔係你幫我執架咩? 仲要係真係無位喎又要無咩冷氣我本身係冷血人都覺得有 D 焗1. 燒排骨 未食已經真係好似已經食完咁......... 2. 田螺薯蓉 田螺好淋3. 三文魚奄列飯 唔好食既 奄列入面幾乎淨白飯4. 煙鴨胸米紙卷 普通, 都係厚皮左 D 鴨胸少左 D

碟碟菜隻隻碟都好大
佢拎到一碟埋黎
我其他都未食完, 佢企係度等我執開 D 碟
喂 你張桌夠鬼位我執咩
佢就真係企係度唔郁喎
仲重覆左兩次個菜名
正常唔係你幫我執架咩? 仲要係真係無位喎

又要無咩冷氣
我本身係冷血人都覺得有 D 焗
1. 燒排骨
未食已經真係好似已經食完咁.........

2. 田螺薯蓉
田螺好淋
3. 三文魚奄列飯
唔好食既
奄列入面幾乎淨白飯
4. 煙鴨胸米紙卷
普通, 都係厚皮左 D
鴨胸少左 D
燒排骨,未食已經好似食完
煙鴨胸米紙卷
三文魚奄列飯,入面淨白飯
田螺薯蓉
2008-07-10 25 浏览
POKKA的服務一向很好,很欣賞它們不同的分店的服務質素能這樣一致!同行的有未滿一歲但樣子像兩歲的小朋友,他們立即送來嬰兒座一張。小朋友餐具更是十分可愛,這麼貼心的服務最叫人欣賞。同行的還有一位怕熱孕婦,服務員不厭其煩地將風扇移向她及安排調位。我們帶有蛋糕,他們很樂意為我們保存,並說會員不用切餅費!(那非會員呢?)今次點了一個會員套餐和其他小食,5大1小吃了300多元。不過我留意了餐牌轉了,主要的不同是每道菜的價錢都調高了2元!今餐最難忘的是北海道燒蠔餅,內有八爪魚和蠔,很有特色,好味!紐西蘭牛柳以炸過的薯絲包著,牛肉的質素不差呢,又好味!另外套餐的豬扒也有驚喜,跟餐的甜品雪芭也不賴,其實屯門分店都不錯丫!
小朋友餐具更是十分可愛,這麼貼心的服務最叫人欣賞。
今次點了一個會員套餐和其他小食,5大1小吃了300多元。
紐西蘭牛柳以炸過的薯絲包著,牛肉的質素不差呢,又好味!
2008-05-24 19 浏览
住屯門好耐,呢間Pokka縮係角咯頭一樣咁耐,終於去試一試!一試之下,一次便夠了!!全店三最:壹最 - 係個經理,勁體貼,問你貴姓仲留埋電話,比你行住等,話有位call你喎!貳最 - 係個Menu,啲相勁靚、勁吸引!叁最 - 坐得舒服,二人坐六人卡位!至於啲嘢食就…1﹕牛肉稻庭烏冬 > 同Menu完全唔同樣!水汪汪,牛肉嚡,烏冬煮未夠!2﹕本格極上牛肉飯定食 (個名好似咁叫,唔記得喇!)> 98才架!不過係普通過普通!比個名同價錢呃哂!以為係正嘢!3﹕香煎牛脷> 一樣唔似Menu!賣相黑蚊蚊、乾咗啲,不過全晚最好食架喇!4﹕百佳焗田螺 跟多士> OK啦!無乜特別。係個賣相唔多吸引!5﹕極上牛肉洋葱湯> 完全係浸洋葱水,淡到水一樣!!牛肉無牛肉味,何來極上!差都極!二人前埋單$310.20~ 好唔抵呀!

一試之下,一次便夠了!!

全店三最:

貳最 - 係個Menu,啲相勁靚、勁吸引!

叁最 - 坐得舒服,二人坐六人卡位!

至於啲嘢食就…

1﹕牛肉稻庭烏冬

> 同Menu完全唔同樣!水汪汪,牛肉嚡,烏冬煮未夠!

2﹕本格極上牛肉飯定食 (個名好似咁叫,唔記得喇!)

3﹕香煎牛脷

4﹕百佳焗田螺 跟多士

> OK啦!無乜特別。係個賣相唔多吸引!

5﹕極上牛肉洋葱湯

二人前埋單$310.20~ 好唔抵呀!
2008-04-21 13 浏览
我以前十分喜歡這裡的食物,隔了數年,知道加入不少新款食物,於是我再來試:1. 日式咖哩吉列豬排飯:是舊菜式,但仍能保持水準2. 炸蟹鉗冷稻庭烏冬$128:是貴了些,但物超所值,真的兩個大蟹鉗,很多蟹肉,正!加上,稻庭烏冬彈牙有口感,配以冷食的材料和日式豉油,真的正上加正!如果你捨得花錢吃好食的,可以試下這款!
1. 日式咖哩吉列豬排飯:是舊菜式,但仍能保持水準

如果你捨得花錢吃好食的,可以試下這款!
2008-02-13 5 浏览
一行5人食午餐, 叫了它的健康餐, 午餐, 牛排餐, 羊排餐及意粉餐. 整體是好一般, 份量小又貴, 不太值.反而最好食是它的甜品, 我們不夠飽就另叫了3款甜品share, 不記得名, 有雪糕, 蛋糕, cheese cake, puff... 不同種類, 嘩, 估不到甜品是好大碟的, 好好味, 各人搶住食, 食完就真係飽上心口!!埋單是好貴呀, 只有甜品是讚的.

埋單是好貴呀, 只有甜品是讚的.
2008-01-07 10 浏览
冇心情去飲茶轉口味去食日本野見呢到唔駛等位入黎呢間久違o既暑假晚飯堂食第一次o既lunch見lunch set唔多o岩食於是o係menu到選左個--煙三文魚8爪魚蟹籽飯($82)$82一碗飯+麵豉湯的確比較昂貴....但係為左等心情好d貴d都要俾...料多味道好份量o岩o岩好夠一個人食不消10分鐘就食完...埋單加一=$90.2食完心情有好轉...但係可以感覺到銀包輕左唔少...
冇心情去飲茶
轉口味去食日本野
見呢到唔駛等位
入黎呢間久違o既暑假晚飯堂食第一次o既lunch

見lunch set唔多o岩食
於是o係menu到選左個--
煙三文魚8爪魚蟹籽飯($82)
$82一碗飯+麵豉湯
的確比較昂貴....
但係為左等心情好d
貴d都要俾...
料多味道好
份量o岩o岩好夠一個人食
不消10分鐘就食完...
埋單加一=$90.2
食完心情有好轉...
但係可以感覺到銀包輕左唔少...
2007-10-15 17 浏览
第一次試呢間野~真係幾好味!!!樣貌吸引!!!唔錯!!! 我食屯門呢間分店~~d service 好到爆!!!好到有d 過左龍~一定會再o黎!!!!!!!!!!!!!!!!!!
第一次試呢間野~
真係幾好味!!!
樣貌吸引!!!

唔錯!!! 我食屯門呢間分店~~
d service 好到爆!!!
好到有d 過左龍~

一定會再o黎!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2007-10-14 12 浏览
尋晚兩口子黎左呢度食晚飯, 其實都冇咩特別, 就係因為未試過, 所以咪黎試一試囉!八點半去到都依然人山人海, 登記後個經理話不如留低電話先, 到有位時就打比我地, 於是師傅問下佢要等幾耐到, 佢就話快要半個鐘, 慢要成粒鐘, 師傅心諗等到九點半咪餓死都得, 唔好喇, 都係邊搵邊等穩陣d, 點知行左十五分鐘到就打番電話比我, 話比我地知有位, 有d喜出望外, 於是拿拿聲去食野先!入到去被安排坐張四人, 但師傅見到有張卡位, 於是問一問經理, 而個經理好有禮貌地回答張留左比四位客人, 過左一陣個經理主動咁走黎問我地話而家有另一張卡位, 需唔一需要轉, 於是乎師傅就轉左去卡位坐! 兩口子商量左一陣, 決定叫焗田螺, 澳洲焗青口, 爆蛋豚肉漢堡同埋日式牛肉咖哩奄列飯!先講下個焗田螺, 田螺有七至八隻, 幾腍幾入味, 仲有兩塊多士, 多士烘得好香好脆, 但係伴碟焗薯蓉就唔得, 薯蓉一d都唔蓉, 仲係一舊舊薯仔, 完全唔好味, 影響晒成道菜, 失敗; 澳洲焗青口有七至八隻, 但係d青口細隻到好似未發育咁, 完全冇咩肉食, 味道可以不過伴碟焗薯蓉又係唔得, 一模一樣咁差; 爆蛋豚肉漢堡係一道幾特別菜

先講下個焗田螺, 田螺有七至八隻, 幾腍幾入味, 仲有兩塊多士, 多士烘得好香好脆, 但係伴碟焗薯蓉就唔得, 薯蓉一d都唔蓉, 仲係一舊舊薯仔, 完全唔好味, 影響晒成道菜, 失敗; 澳洲焗青口有七至八隻, 但係d青口細隻到好似未發育咁, 完全冇咩肉食, 味道可以不過伴碟焗薯蓉又係唔得, 一模一樣咁差; 爆蛋豚肉漢堡係一道幾特別菜式, 係將一隻雞蛋釀d漢堡裡面, 然後再炸, 漢堡好鬆不過唔覺有漢堡香味, 雞蛋就冇咩特別, 幾淡口冇咩味道, 要配埋d蕃茄汁先有d酸甜味, 一般啦; 日式牛肉咖哩奄列飯個賣相就好靚, 就係將d牛肉同埋飯放個奄列度煎, 再加埋d咖哩汁, 牛肉好香好鬆, 有少少覺得食緊牛腩咁, 奄列煎得好滑, 可以啦, 仲有配菜係炸薯角同埋炸洋蔥, 炸洋蔥師傅冇食到, 不過炸薯角就好唔得, 炸薯角好粉冇咬口, 加上薯角唔香同埋好多油, 完全唔掂!

總括黎講呢d食物質素真係好一般, 唔算有咩驚喜, 今餐完全有雞肋感覺, 仲會唔會再黎呢, 師傅就相信未必喇, 一黎價錢唔算平, 二黎就係唔係太好味, 要平平地食一餐唔會黎呢度, 要食餐好又唔會係呢度! 唯獨佢地服務態度真係出色, 師傅覺得非常之好, 真係值得表揚, 加上環境舒服就算坐耐少少傾計都仲可以!
2007-09-30 10 浏览
真係奇,明明上次吃過咖哩豬排不外如是,今次來又叫了個咖哩吉列蝦飯,真係錢多!都係嗰句,比不上世貿的「吉列」,我免為其難只把蝦和汁吃光。另外叫了麥乜多士伴雪糕(香蕉味),因為以前次次叫。失水準!個厚多士腍嘅!一D都唔香!雪糕硬得滯,搽唔上多士上,每樣嘢要分開逐一吃,無癮。下次試下新嘢,可能好D卦....
都係嗰句,比不上世貿的「吉列」,我免為其難只把蝦和汁吃光。

下次試下新嘢,可能好D卦....
2007-09-30 19 浏览
很久沒來這裡了,回想以前,連續兩、三年瘋狂地「草」印仔,誓要成為會員。今次叫了:咖哩豬排飯-可能吃慣了世貿「吉列」那家,覺得這裡的很......,但當然價錢也平成一半,所以一分錢一分貨。月見茄子飯-喜歡飯名,也愛吃茄子,於是叫了。有少少辣,增加可吃性,但有種在吃魚香茄子的錯覺。(但魚香茄子比它更香口)鴨胸卷-忘了全名,這個好吃與否,要視乎春卷皮是否軟身,以及廚師包卷的手勢。但叫它主要為了那少量的甜醬,真的很好味!總括:加入了不少新款食物,我會吃下一次,但只是試食。
今次叫了:
總括:加入了不少新款食物,我會吃下一次,但只是試食。
2007-07-31 6 浏览
有幸老細請食lunch, lunch menu有5種選擇, 平均$78-$88, 叫了$78的燒三文魚定食.個定食有日式湯, 沙律, 三文魚, 飯一碗, 連餐飲. Lunch來講價錢是中上, 好在質數幾好, 個三文魚燒得好好, 加埋沙律醬, 好好食.餐後還叫了甜品, 有綠茶雪糕及芝麻雪糕, 全部都好好食.今日之lunch真是食得好飽, 好滿意, 多謝老細!

餐後還叫了甜品, 有綠茶雪糕及芝麻雪糕, 全部都好好食.

今日之lunch真是食得好飽, 好滿意, 多謝老細!
(非会员)
2007-06-18 15 浏览
很喜歡百佳餐廳的食物質素、種類、環境,當然還有其開煮得宜的好咖啡,所以約人食飯時,如果想舒服一點,都會想起百佳餐廳。然而,曾在不同地區的百佳餐廳用膳後,發覺屯門店的味道、水準及服務質素是最好的,雖然他們用中央廚房,但師傅手勢都係最重要!另補一句,最差也許是旺角新世紀,從未光顧的有康怡、黃埔及九龍灣。