2008-08-12 18 浏览
琴晚因工作太stress, 於是決定要食番餐好來獎吓自己!!於是同男朋友去咗我哋都好鈡意嘅 Pokka Cafe!!呢度D service次次都令我好滿意, 環境又好, 個個staff都好有笑容...我同男朋友叫咗兩份小食+一個湯面+一份甜品!!美式拼盤: 個漢堡扒細細舊, 但有好多肉汁, 陣味較清, 我哋都好鈡意...另外個雞翼又係好好味, 炆到好入味, D肉直情唔痴骨, 好正! 直於個ribs都好味, 但嫌佢無セ肉同埋比較細件, 但個味仍然調得好好...最後onion rings, 我男朋友話好香口又新鮮炸, 所以好味!! 煙鴨胸野菜卷: 好清, D菜又新鮮, 加上D煙鴨胸帶少少咸味...好清新!佢有少少甜甜哋的醬俾你点, 好似海鮮醬咁, 同個卷個味好夾!!湯拉面: 我唔記得個拉面叫咩名, 但我男友叫咗面豉湯底, 個料係一塊好似扣肉, 一層層的肥朱肉...個湯無得頂, 本人不愛吃扣肉所以只係食咗少, 個肉好冧, 都幾好!脆香蜜嘜格格伴雪糕: menu上面張相好吸引, 同實物一样, 實物仲更加可愛添~其實佢係將半條白方包切成cube狀再toast佢, 外脆內軟, 再加埋有少少媡奶喺底
於是同男朋友去咗我哋都好鈡意嘅 Pokka Cafe!!

我同男朋友叫咗兩份小食+一個湯面+一份甜品!!
脆香蜜嘜格格伴雪糕: menu上面張相好吸引, 同實物一样, 實物仲更加可愛添~其實佢係將半條白方包切成cube狀再toast佢, 外脆內軟, 再加埋有少少媡奶喺底再點雪糕, 真係超好味!!!

好滿足的一餐, 唔再stress 了, 哈哈

正 美式拼盤 (脆洋葱圈、燒骨、迷你漢堡扒、雞翼)
正 煙鴨胸野菜卷
正 脆香蜜嘜格格伴雪糕
正 美式拼盤 (脆洋葱圈、燒骨、迷你漢堡扒、雞翼)
正 煙鴨胸野菜卷
正 脆香蜜嘜格格伴雪糕
  • 所有
2008-06-21 11 浏览
自這新店開張以來,已經光顧了不少次~終於的起心肝寫食評本格燒春雞: 細細隻, 適合女孩子, 味道頗清淡, 是健康之選 (假如不吃旁邊炸薯的話..) Pokka 會員優惠: 春雞+特飲只要 $85+10%日式炒雜菜: 材料新鮮3文魚蟹子意粉: 美味, 但因為用很Creamy的白汁, 十分肥膩. 咖哩牛肉奄列: 雞蛋很滑, 牛肉大大舊, 有肉味, 日式咖哩則尚可綠茶tiramisu+木槺布丁+焦糖焗蛋: 超級好味, 不太甜也不膩, 狂風掃落葉後, 才驚訝相片也沒拍...晚餐時段頗多人,記得訂枱, 而且只留5分鐘...因為客人比較多, 侍應很忙, 叫了2次才有空收碟裝修一流, 跟其他POKKA有明顯分別~但廁所位置不便...吃著吃著, 突然有侍應為四川籌款? 很怪...
自這新店開張以來,已經光顧了不少次~
終於的起心肝寫食評

日式炒雜菜: 材料新鮮

晚餐時段頗多人,記得訂枱, 而且只留5分鐘...

因為客人比較多, 侍應很忙, 叫了2次才有空收碟
吃著吃著, 突然有侍應為四川籌款?
很怪...
攝於某星期六中午
  • 綠茶tiramisu
  • 木槺布丁
2008-06-15 37 浏览
Shopping 後,好相找間坐得耐及舒服的餐廳,老遠從美麗華商場走過來,Order 二人有二層下午茶$99,先來二杯咖啡,好香,可自行加奶,不是太濃,我曾飲其他COFFEE店,茶餐廳的COFFEE,會肚胢睡不着,竟然今次無事。上層COFFEE蛋糕,三文魚穌盒,有提子及奇異果伴碟,下層架吔三文治,檸汁雞,越南春卷,樣樣OK,随咗三文治硬,因上次有一張免費日式义燒沙律優惠,义燒非一般日式拉麵個種,脆香,嫩,VERYGOOD!還有清水不斷供應,加上餐具是從外國貨,高級及有質感,重手。加上有雜誌看,坐上一小時有多,BAR 枱有擺放精美COFFEE 杯可供購買。又有一張85折的優惠卷。

又有一張85折的優惠卷。
2008-05-19 9 浏览
總共去過呢間Pokka共三次,三次都給我一種不俗既感覺。首先,坐得舒服,記得第一次book定檯侍應安排我倆坐喺可供四人坐既卡位,趟在軟綿綿既梳化上閒聊,格外舒適,好像將一天的煩惱一掃而空。食物水準亦不俗,起碼改變了我對Pokka既觀感。記得以前曾經聽過舊同事們對pokka既劣評,令我對它產生了一個不良印象,不過,現在卻完全改觀了。今次來是一個星期五晚上,店內擠滿了人,起碼比上兩次墟冚了不少。Order了海鮮蛋白炒飯加沙律及凍coffee,醬燒豬仔骨配炸洋蔥圈。海鮮蛋白炒飯OK,蛋白夠多,配上海鮮、蟹籽及芝麻一同吃,炒飯又不太油膩,幾好。沙律及餐飲凍coffee一般,下次想試試cappuccino看看質素如何。不過豬仔骨略嫌差咗d,燒汁無乜味,炸洋蔥圈又普通,唔好食。現在已經有一張八五折優惠卡可用至十一月,所以當然會再次幫襯啦。
總共去過呢間Pokka共三次,三次都給我一種不俗既感覺。

2008-05-13 8 浏览
4月24日晚,在洲際酒店Lobby Lounge飲完酒後,想找一處又唔太貴的餐廳,但又唔想去茶餐廳,新世界的UCC又沒乜選擇,就行到北京道發現有一間新開的Pokka Cafe,曾經路過德福的新開POKKA CAFE ,裝修幾豪,而門口的餐牌價錢又唔太貴,就一試。落到地下,一片光亮,以大量射燈配以宮廷水晶,再加上通花玻璃窗,而且設有大量卡位,每個卡位亦有小水晶串的水晶燈配襯,座位為啡色皮梳化,size夠闊,可能是新開,八時許都唔滿,唔嘈雜,又不用等位,真是幾舒服。講到餐牌,真是幾開心,每樣都有精美彩色相片,有日式-壽司,拉麵,沙律,Pizza,西式扖及湯,韓式石頭飯等,我就叫在以下:蟹肉南瓜湯 $33 豚肉野菜麵豉湯拉麵 $68 (雖然貴過味千,但大碗過,又座得舒服)香味牛肉眼井飯定食 $92 (牛肉片厚到適中,半生熟,又唔靱又嫩,有汁)定食+$38 = 三文魚田園沙律 (唔低,得好少三文魚)Total : 254.10水準普遍較同類餐廳好,唯一唔好就是女廁,要走上二層樓。

蟹肉南瓜湯 $33
定食+$38 = 三文魚田園沙律 (唔低,得好少三文魚)
Total : 254.10

水準普遍較同類餐廳好,唯一唔好就是女廁,要走上二層樓。
豚肉野菜麵豉湯拉麵
通花玻璃窗,啡色皮梳化