2016-10-16 635 浏览
早幾個月經過天文台道見到一幢商業樓宇正在趕工,當我再次來到,一幢全新的高樓大廈已落成。而最吸引眼球的,正是位於地下的一間西班牙餐廳酒吧。在這個週末終於有機會約個朋友來潮聖。說是朝聖,一點都不為過,剛剛到正午十二時正,門外經己聚集幾枱外國客人,一邊曬太陽,一邊飲杯生啤。餐廳十分聰明,雖然香港寸金呎土,但亦不惜將店移入幾呎,開闢一個戶外專區,既能滿足歐洲人囇太陽飲咖啡的喜好,更能滿足吸煙人士,成為自成一閣的呼吸專區,亦不影響其他食客。從門外看,餐廳使用簡單木和鐵製枱櫈,文化石磚牆配合TIFFANY BLUE的木窗框,加上門口WELCOME老爺車擺設,極具歐式田園風格,好不講究。步入店內,霓虹燈製成的餐廳招牌,加上磚牆襯托,非常搶眼,表現出典型LOFT工業風。另一邊箱,水泥牆上的卡通掛畫下,放置一張舊式沙發,偽文青風不言而喻。時間尚早,店內尚未有其他客人,我倆二話不說,享受一個早鳥優惠,坐在最舒適的角落。看一看餐牌,原來所用封面和牆上掛畫一樣,後來發現男女廁的圓案亦是一樣,非常連貫。旋即想找找掛畫是否大有來頭。作為西班牙餐廳,TAPAS應該是拿手菜。我看著餐牌目定口呆,因為只是TAPAS已經
看一看餐牌,原來所用封面和牆上掛畫一樣,後來發現男女廁的圓案亦是一樣,非常連貫。旋即想找找掛畫是否大有來頭。作為西班牙餐廳,TAPAS應該是拿手菜。我看著餐牌目定口呆,因為只是TAPAS已經有39款,為盡量試多款式,來一客TASTING PLATTER 是常識吧﹗飲酒的配合一杯手工啤,認為中午飲酒是過份的朋友則點了杯MOCKTAIL。
[Berrie's Cooler $45 HH]

紅莓色賣相配上用心心形牙籤串起的黑莓,非常吸引。我偷喝一口,首先飲品夠凍,入口鮮莓味豐富,而並非果醬般的甜味,因此完全沒有一般莓味如藥水的感覺,這應該是用料,和調酒師的經驗的效果。入口非但沒有太甜的感覺,而家酸度足夠,令人開胃,作為餐前飲品一流。
[Craft Beer $52 HH]

餐牌沒有寫明是什麼手工啤酒,反而叫我問店員。我厚著臉皮問一問,便被帶到吧頭。原來約十款手工啤,已經由酒精濃度高低順序排例在吧枱上。
店員給我介紹了好幾款,我則較愛麥味和酒精度高的手工啤,所以點了這款Trappistes Rochefort,比利時修道院釀製的手工啤。店員介紹,修道院會售賣自家釀製啤酒籌集經費,但由於產量少,是可遇不可求。和其他手工啤一樣,會視乎貨源定期改變,所以餐牌只有一款,叫詢問店員。哈哈﹗此修道院啤酒酒精度達9.2%,酒體較為厚身,口感順滑,入口帶有可可味和果仁味,同時亦帶蜜糖味道。飲得太多大品牌的啤酒可以一試。
[滋味拼盤 $168]

滋味拼盤共有五款小吃,最適合我們只有兩個人的飯局。五款小食包括豬仔骨、芝士豬肉太丸、蟹肉金卷、黑松露雞脆卷和辣味八爪魚。
首先最搶眼的一定是蟹肉金卷,反光黃金色蟹卷上以三粒三文魚籽作點綴,賣相滿分。由於怕死,我即時詢問職員,哪有芝士是金色?﹗結果這個問題只反映出小弟的大鄉里和無知。店員指金色卷物並非芝士,乃大菜糕/魚膠(由於未驚完所以都不太記得清楚)材料,混合食用金箔製成。難怪賣相如此吸引,製作從滿創意和誠意。放入口裡,青綠色牛油果醬和蟹肉四射,牛油果醬未有過熟,味道清新,不會熟得蓋過蟹肉淡淡鮮味。

另外還有黑松露雞脆卷。賣相似中式春卷,兩端沾上黑松露醬,入口皮薄而且脆,松露份量不會太多以搶過。咬開脆卷,是嫩滑雞茸,而且還帶一點磨菇味道,食其嫩滑口感和兩款食材在味蕾交替的複雜層次,帶點驚喜。豬仔骨帶骨,我一手拿起放入口中,豬肉炸至剛熟,未有鞋口感覺,但可能油溫稍高或時間太長,帶點乾身和稍久肉汁,如能保能更多肉汁則更佳。另外八爪魚切得夠薄,有爽口口感但不會過靭。芝士豬肉丸亦夠嫩,我到最後才找芝士切開,或許這是原因芝士沒有順勢流出。但只要有足夠溫度,相信上枱一切開會有更多視覺享受。有時相機食先係要付出代價。

[精選風味海鮮薄餅 Assorted Seafood Pizza $128]

Pizza 批底為脆薄批,相信很難可以叫外賣食得到,因為薄批敵人是水氣和時間,放在盒內倒汗水會令批底變軟,而薄餅本身醬汁亦會加快批身變淋,所以食薄批底最後即焗即食。海鮮批有大蝦、青口、橄欖、當然還在蕃茄和大量芝士。入口蝦身爽口彈牙鮮味。雖然這個薄餅看似意式以茄醬為主的薄餅,但入口時醬汁沒有蕃茄醬味道,而有龍蝦湯味。相信是店方調較了醬汁,或直接用龍蝦湯掃上批底,有點新意。
[法式鵝肝雞肉意大利飯 $168]

賣相不錯,鵝肝煎至脆面,以沙律菜托底以減少油份滲入意大利飯,但鵝肝亦沒有滲出太多油份。這以我認識鵝肝做法稍有不同,小弟見過的都以極慢火煎香,此鵝肝似有灑有上麪粉防止痴底,可能因為這個原因令表面較燶,或用上較猛火處理。但小弟似乃飲食界門外漢,而煮法多不勝數,應當試多一種做法看待。鵝肝的確沒有多餘油份滲山,較為乾身, 視乎各人喜好,有些人難以接受鵝肝切開油份滿瀉感覺,而我視它為一種視覺享受。鵝肝切開還完整,沒有散開,入口亦香氣十足,算處理得當。我反而喜歡意大利飯本身,飯裡有雞肉和磨菇。雞肉入味且嫰滑,磨菇帶來更豐富口感,雖然已經吃了幾個前菜,我還是吧它吃完。
[焗鮮奶芒果、紅莓雪葩 $68]

最後不得不提這個甜品。紅莓雪葩放在瑪莉餅碎上,有如木糠布甸,以薄荷葉點綴,賣相吸引。瑪莉餅下是鮮芒果和雜莓。餐牌寫的是焗鮮奶,但入口卻是凍的,令人百思不得其解。我埋單是多口問了一句,店員解釋是只焗芒果個雜莓,再倒上雪凍的秘製醬汁而製成。我想了好幾分鐘,終於明白箇中原理。一般芒果和莓酸性十分高,但經高溫處理後,水果會多一分甜品,亦減低酸味。我只能說我今天都受教了。而所謂秘製醬汁,除了鮮奶,我亦吃到蛋味,應該是用奶和吉士汁調配而成。入口不會過酸和過甜,非常叫好。連一向不好甜品的小弟都要讚一讚。
講到最後,可以享受偽文青氣氛,飲杯特飲跟朋友閒聊,已是一種叫做慢活的奢侈。市區地段,講究裝潢,吃到飽飽,都只是每人二百餘元。希望餐廳可以維持以此價格,在商業中心繼續提供這種慢活的奢侈。
2016-10-15
2016-10-15 636 浏览
之前經過哩間鋪頭 已經覺得門面裝好靚今朝就黎試下午餐😀一點左右黎到入面都係幾枱客 唔多人嗌左兩個lunch set 包括自助沙津吧同湯加包 主菜同咖啡或茶我地加廿蚊轉左奶昔同冰沙😉自助沙律吧雖然只係細細一張枱唔係擺左好多款沙律但質素令人喜出望外有新鮮生果例如菠蘿西瓜有薯仔沙律 中間仲混和左鹹豬手既肉碎 👍仲有蝦同吞拿魚沙律沙律菜都幾新鮮 同幾款醬料 仲有羅宋湯比你自己添餐包橙橙地色 唔知用左咩黎整呢😂中間有幾顆莓乾雖然上個時個包唔熱 但質地極為鬆軟加上香草牛油好香 同埋比一般餐廳送既餐包黎講更有心思😊粗薯條新鮮即炸暖暖地既質地軟熟 而且灑上左啲辣粉唯獨略嫌太鹹🙊面包既選擇亦見心思唔係普通既漢堡包而係烘過香脆既香草面包面包本身已經揸左牛油入面有火箭菜 蕃茄 青瓜同埋煮到軟淋既蘋果作為主角既豬扒係最令人驚喜既地方😍望落肉質好似好嚡咁 但食落非常軟熟 但又唔係梅個隻👍無論自己整 定係出街食 都好少可可以食到哩隻質感既豬扒 唔錯唔錯😜之前見有食家話海鮮飯太濕太淋面頭既飯係乾身 粒粒分明至於底下既飯就因為海鮮出水既原故果然係偏濕左啲 不過仍然係可接受既水平👌講到海鮮飯 店家落既海鮮份量絕不吝嗇兩
之前經過哩間鋪頭

係一間令人願意再回頭既店👍😊
2016-10-13
午餐
2016-10-13 416 浏览
有時相約一大班朋友聚舊食飯,或者有慶祝活動而去選餐廳會覺得頭痕。今次有朋友生日,我們一行六人選擇來到這裡品嚐西班牙菜。由於太多人訂枱的關係,餐廳通知我們晚上8:30分的booking也要稍為延遲到8:45分。當步進餐廳後,得知我們坐的位置就在入口旁的右邊梳化及枱,係自成一角的好地方,頓時令我們滿心歡喜。然而,餐廳Happy Hour至到晚上9點正,當身處在設計獨特的環境中及輕快的音樂下,我們一口氣點了紅酒白酒各五杯及兩杯特飲,還有不同的佐酒美食,開心的生日派對正式開始!※ 黑松露雞茸磨菇脆卷 ※ 一客剛好有六件, 外炸皮帶點脆用了雞茸作餡料,脆卷頭尾沾上松露茸很香,只是內裡雞茸及磨菇餡攪得太溶太軟欠咬口。※ 滋味拼盤 ※ 我喜歡這個拼盤甚麼都有,內含豬仔骨,芝士豬肉丸,蟹肉金卷,松露雞脆卷及辣味八爪魚,配白酒一流。尤其是那蟹肉卷的軟滑金色外皮,加上魚子及沙律汁,口感味道都特出。※ 24個月黑毛豬火腿 ※ 每客100g, 每塊火腿切得厚薄平均,油份夠,肥膏是1/9或2/8比例,不會吃得咀巴肥膩。一啖火腿一啖紅酒,是絕配! 怕太多肉的話,可吃些橄欖及哈蜜瓜清清味覺啊。※ 香草瑪蘇里拉芝士條

黑松露雞茸磨菇脆卷
滋味拼盤
24個月黑毛豬火腿
※ 香草瑪蘇里拉芝士條 ※ 這道菜用上意大利芝士 Mozzarella夠香滑,味道不太濃。而外皮像炸吉列的脆,熱辣辣的時候一口咬下去,要小心芝士爆出燙咀呢!
香草瑪蘇里拉芝士條
※ 脆炸香料薯條 ※ 新鮮切薯條炸得外脆內軟,灑上調味像墨西哥香料帶點微辛好好吃。放涼了也未有變腍。
脆炸香料薯條
※ 脆炸魷魚圈 ※ 雖然很喜歡吃高膽固醇的魷魚,而炸粉沒有與魷魚分離,但廚師真係炸得太燶了!
脆炸魷魚圈
※ 橄欖油蒜片蝦 ※ 蝦算大隻,已剔腸除殼剩下尾端,用橄欖油爆香蒜片烹調,蝦肉算彈牙,但如蒜片能炸得金黃剛好不太燶,跟蝦肉一起吃會更滋味。
橄欖油蒜片蝦
食物再好吃要有啱傾啱玩的朋友,吃吓飲吓再來一支西班牙汽酒多歡暢。定價HKD350算是合理的價錢;侍應能開瓶沒有“砰“的一聲,十分專業!

※ 西班牙火腿拼盤 ※ 內有16個月白毛豬火腿,辣肉腸及莎樂美腸,配有薄餅,黑色及青橄欖加少許蜜瓜片,不用多說也是佐酒最佳呢!
西班牙火腿拼盤
※ 西班牙風乾火腿薄餅 ※ 欣賞這薄餅焗得夠香夠乾身,邊夠薄夠脆,而中間相對地較厚一點不像吃餅乾片。最重要薄餅低不出水,而芝士餡加火腿及火箭菜也是我的最愛。
西班牙風乾火腿薄餅
豐富的一餐加上自成的一角,旁若無人的我們就這樣渡過了快樂的一個晚上,陶醉萬分!
(※ 這是個人食評不涉及餐廳之邀請或任何試食/用餐優惠)
2016-09-24
滋味拼盤
24個月黑毛豬火腿
脆炸香料薯條
橄欖油蒜片蝦
西班牙火腿拼盤
西班牙風乾火腿薄餅
2016-10-12 327 浏览
行到呢頭附近,俾餐廳門口吸引住,所以走左入去就係因為呢架車仔所以就吸引左我入去入到去入面都幾有feel,好適合relaxation 又或者同朋友吹下水旁邊有自助沙律吧,要食咩可以自己揀呢個餐包真係好正,個牛油加左garlic同一啲香草,而個包就暖暖地,岩岩好溶左舊牛油一聞落好香,而且個包面仲好脆為左呢個包我係會再黎嫁!Set lunch 揀左海鮮飯同鴨胸,再加左個tasting platter 呢個tasting platter 都幾特別,佢有豬仔脾,蟹肉黃金卷,黑松露雞腿卷,辣味八爪魚,同豬肉芝士丸個豬肉芝士丸勁多芝士,多到可以拉絲個西班牙飯好多海鮮,啲海鮮好新鮮,啲八爪魚勁爽,而啲飯食落辣辣地好野味,真係好有西班牙風味。個鴨胸一上枱就已經覺得佢好靚好colourful,有種好健康嘅感覺,不過唔好睇個鴨胸好似好細咁,但食落都幾飽。個底仲有薯蓉呢度嘅環境氣氛都好好,而且仲好特別,啲食物好有西班牙風味
行到呢頭附近,俾餐廳門口吸引住,所以走左入去
就係因為呢架車仔所以就吸引左我入去
旁邊有自助沙律吧,要食咩可以自己揀
一聞落好香,而且個包面仲好脆

為左呢個包我係會再黎嫁!
個豬肉芝士丸勁多芝士,多到可以拉絲

呢度嘅環境氣氛都好好,而且仲好特別,啲食物好有西班牙風味
  • 西班牙海鮮飯
So, we arrived at the restaurant for a small birthday dinner. Only 3 people in total. We ordered our starters, which arrived and tasted fair.We waited a long time for the main. We enquired about it. And it turns out they put the wrong dish in. We corrected the order and waited patiently again. When the beef arrived it was so tough that we couldn't eat it.We sent it back and reordered a pasta thinking it would be safer and tastier to eat. We waited patiently again. They bought out a dessert, whic

They bought out a dessert, which we had never ordered. When we enquired about how long it would take for the pasta. They said the order wasn't put in.

At this point, we were in no mood to wait again. So we cancelled the order. We asked them to serve the birthday cake, which they did without a knife or forks.

(They provided free shots to apologise for the beef main)

After our cake, we asked for the bill. We had actually ordered a different dessert since it looked tasty. But it had never arrived. But they still included this in the bill. We asked them to correct it. Paid and left.

This was a throughly disappointing meal
2016-10-11
庆祝纪念
生日
今晚本打算去天文臺道飲酒, 在此之前跟朋友到附近餐廳先吃一點東西, 怎知有意外收穫。這間餐廳門口好像外國的露天餐廳一般,有4張外面的餐桌跟一架小巧可愛的天藍色的 mini cropper , 很喜歡門口那種風格, 由門口看入內都覺得彷彿不像是身處香港。餐廳的室內設計看得出花了很多心思, 不會濫用了近年的工業風設計, 玩味十足! 可能對室內設計本來有一點點認識, 看見地上的磚印有公司logo, 椅子用上了真皮的多色圖案做設計, 加上買了licensed 的掛畫及 menu 設計, 就知餐廳的主人是一位有品味跟願意花錢做設計的人, 有幾多香港人是真的識貨?! 入內是一個很大的吧台, 左邊一排高身的Bar table, 還有dining table 給客人坐下享用晚餐。Menu 的菜式多得令人有點選擇困難, 我們最後都是靠經理推薦一下才可以快一點做選擇。先來一支這兩年都很流行的手工啤, 女生來說這個手工啤真的好飲! Matso’s Lychee Beer是荔枝味的手工啤, 但是竟然不會很甜, after taste 很清香! 很適合配白肉野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠 Spanish Octop
由門口看入內都覺得彷彿不像是身處香港。

先來一支這兩年都很流行的手工啤, 女生來說這個手工啤真的好飲! Matso’s Lychee Beer荔枝味的手工啤, 但是竟然不會很甜, after taste 很清香! 很適合配白肉
Matso’s Lychee Beer - 手工啤
野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠 Spanish Octopus Carpaccio w/ Beetroot Pearls and Rosemary Dressing

這個看似pizza, 用上柚子檸檬汁底做的八瓜魚刺身味道很清新,微甜的汁可以帶走八爪魚的腥味, 而薄切的刺身上面有紫蘇葉鋪面, 一片一片的吃很有咬感, 齒夾留香大概就是這樣形容了! 配上荔枝味的手工啤是絕配呢
野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠 Spanish Octopus Carpaccio w/ Beetroot Pearls and Rosemary Dressing
西班牙16個月白毛豬火煺配蒙查高羊奶芝士脆多士 16 months Serrano Ham w/ Manchego Cheese Toasty

這個白色豬火腿已有一層天然的油脂, 色澤紅潤及脂肪算是均衡, 味道偏濃, 很欣賞廚師想到配上中間的羊奶芝士, 令多士的層次更豐富而不會過咸, 食到火腿濃縮的肉香, 夾了羊奶芝士的入口溶化的香口, 味道很夾, 配上紅酒就是一種享受
黑松露雞茸磨菇脆卷 Black Truffle & Chicken Terrine Crispy Rolls

這個脆送來時我來為是熱食的, 原來是一個冷盤, 那更要讚一下廚房的神技, 卷在冷凍過程保留了很脆的口感, 黑松露平均包在兩邊的盡頭, 一口咬下去就是黑松露香包著裡面的雞茸! 出色很得
斧頭豚肉扒配蘋果醬 -20oz  Grilled Pork Chop (兩人份)

兩人份的豚肉扒是絕不能小看的哦…..用焗爐烤的豚肉扒不會很油,都是豚肉本身的油份, 肉汁都鎖在裡面十分Juicy, 上面有焦糖蘋果, 甜甜的都給我一人搶過去吃完了,如果可以來一點就好了! 其實都不用靠旁邊的燒汁已很好別, 而且方邊的配菜都很健康, 烤焗過程沒有over-cooked, 盡吃蔬菜的原味
斧頭豚肉扒配蘋果醬 -20oz Grilled Pork Chop (兩人份)
焦糖花生雪糕捧 Caramel Ice-cream

本身想叫其他甜品, 怎知餐廳都真的生意不錯, 甜品都有限量供應, 我們後揀了這個焦糖花生雪糕捧, 真心驚喜呀! 焦糖醬平衡包著這個雪糕, 每一口vanilla ice-cream 都有焦糖醬, 而且雪糕很 creamy 厚實, 是傻質的雪糕, 花生碎就是錦上添花了, 更香口!
焦糖花生雪糕捧 Caramel Ice-cream
這絕對是要 encore 的餐廳! Love it!
2016-10-05
Matso’s Lychee Beer - 手工啤
  • Matso’s Lychee Beer
上網搵間氣氛同環境好d既餐廳於是搵到呢間食西班牙菜門面已經好有外國感覺好彩有book位,因為都幾多人等位幾香牛味,配上香草抹去油膩感但份量比想像中小左dd黑松露汁好香,好多黑松露,而且好creamy野菌好fresh,同黑松露汁好夾自家制意粉比較粗糙聖子新鮮彈牙醬汁重酒味左小小芒果鮮甜配上酸酸的紅莓,一酸一甜好開胃亦好match芒果唔會一味死甜,唔係果汁有青蘋果既vodka,新鮮蘋果呢隻cocktail隻味甜甜地傾下飲下唔經唔覺好快飲晒**環境好靚,但係服務就欠奉
上網搵間氣氛同環境好d既餐廳
於是搵到呢間食西班牙菜
門面已經好有外國感覺
好彩有book位,因為都幾多人等位
香草生牛肉薄切配巴馬臣芝士
幾香牛味,配上香草抹去油膩感
但份量比想像中小左dd
黑松露野菌意大利扁麵
黑松露汁好香,好多黑松露,而且好creamy
野菌好fresh,同黑松露汁好夾
自家制意粉配鮮聖子皇及香草忌廉汁
自家制意粉比較粗糙
聖子新鮮彈牙
醬汁重酒味左小小
焗鮮奶芒果紅霉雪芭
芒果鮮甜配上酸酸的紅莓,一酸一甜好開胃亦好match
Mango jack
芒果唔會一味死甜,唔係果汁
Apple martini
有青蘋果既vodka,新鮮蘋果
呢隻cocktail隻味甜甜地傾下飲下唔經唔覺好快飲晒

**環境好靚,但係服務就欠奉
黑松露野菌意大利扁麵
焗鮮奶芒果紅霉雪芭
Mango jack
2016-10-08 193 浏览
係朋友介紹下,上星期同同事來呢間新開既Papagayo 試下,去到見到佢既裝潢都好有歐陸Feel,有一種好清新既感覺,樓頂很高,香港比較少有,雖然係平日都坐滿了人,很熱鬧頭盤叫了個野生八爪魚,賣相很好,生八爪魚加埋啲Rosemary香草同紅菜頭粒粒啫喱一齊食,酸酸甜甜,既鮮味又好開胃蒜片蝦,蝦肉新鮮彈牙,加上好香既胡椒味,食落好惹味蟶子炒自家制意粉,用蟶子炒真係第一次見,所以專登試下,蟶子炒得啱啱好熟,不會過硬,很鮮味,意粉比較硬身,所以我會加埋啲汁一齊食焗巴黎牛柳(8oz),牛柳熟度做到我想要的五成熟,肉汁豐富,肉質鮮嫩Mojito, 薄荷味好 frensh, 甜度適中,正玫瑰茶,花味很香濃,仲可以添飲㖭~甜品揀左呢個自家制玉桂雪糕,外層有香濃既焦糖糖漿包住,內面是牛奶味雪糕,呢個甜品我好鐘意呀
蒜片蝦,蝦肉新鮮彈牙,加上好香既胡椒味,食落好惹味
Mojito, 薄荷味好 frensh, 甜度適中,正
玫瑰茶,花味很香濃,仲可以添飲㖭~
  • 野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠
2016-10-08 164 浏览
papagayo新店更寬敞更特別,門外設有特色小卓子for outdoor食煙食飯,更適合剛入秋的天氣坐在室外體驗涼涼的晚上!室内既既樓底亦好高,空間感十足!!sangria調味得不錯!加左枝肉桂棒在內,真係效果更香~而且酒内仲放d士多啤梨粒,蘋果,梨等果肉!令口感更清爽。另外仲叫左杯la paloma主要鮮西柚汁加d tequila~味道帶點濃!其西柚汁味道令人難忘~杯邊既糖中和了西柚的天然苦澀味。黑松露野菌pizza, 批邊非常香脆,餡料d香菇配上黑松露真係香氣樸鼻,味道優香超吸引野生八爪魚薄切紅菜頭珍珠,味道超特別好好既菜式!醬汁味道帶點點酸,令胃口更佳!紅菜頭珍珠食落口感很似三文魚籽~粒粒晶瑩剔透!而八爪魚刺身則吸受哂醬汁既味道更令鮮味提升!食落帶點煙un...GRILLED PORK CHOP, 好大塊, 20安士, 好厚切, 但肉質好鮮嫰,  好JUICY,  amazing!!!! 配埋蘋果醬黎食, 又幾惹味喎, SIDE DISH既配菜我好幾BUY, 可以中和肉既油膩感, 咬口又幾爽脆!!
2016-10-07 184 浏览
餐廳以蔚藍為主題,入店內即時感覺悠閒,寛敞,menu用心設計。喜歡Happy Hours 我們一定叫杯Cocktail, 好多選擇,我叫了杯這裡的Signature "Strawberry Limoncello“ 用Tequila Rose,Avodcaat, 及Limoncello, 有avodcaat, 一定Creamy, Limoncello,:檸檬香,酸酸甜甜,酒精味不強,好易入口。Royal Sangria, 紅酒,橙汁及檸檬汁,再加入新鮮水果,果香甜味,平衡得宜,酒味濃,加上枝肉桂,飲時,有好淡淡的肉桂味浸出。脆炸銀魚柳, 不經醃製,沾上一層簿的炸粉去炸,表層酥香,內裏鮮味,最佳用來伴酒的。再來一個醒胃前菜,Spanish Octopus Carpaccio w/ Reetroot Pearls & Rosemary Dressing, 片片白色的八爪魚,好滑,琳軟,易於咬開,配上用分子料理方法,用紅菜頭汁做成的紅色珍珠粒,帶來視覺效果,酸酸的Rosemary 汁,加上紫蘇葉,味道更突出,令八爪魚不膩。西西醬蝦, 珍寶大蝦,加入鹹魚粒炮製,汁帶鹹香味,令味道提升,一食令我

西西醬蝦, 珍寶大蝦,加入鹹魚粒炮製,汁帶鹹香味,令味道提升,一食令我立即想起在西班牙,同當地餐廳的味道好相似,好明顯是新鮮食材炮製出來,在香港做到這種風味的餐廳唔多,伴碟的包外脆內軟熟,不過塗得多了些牛油,略over 少少,沾上汁食,好惹味,成件包都冇剩。
2016-09-30
2016-10-03 260 浏览
甫進餐廳,酒吧就在右面,有普通檯也有high chair,環境很舒適。幾個女人吃飯聊聊天,菜點得不多,但Sangria就一杯接一杯,甜甜酸酸的,害人不淺🙈頭盤例排要了個ham & melon ($148/100g),份量不算多,一小一小片。再來tasting platter ($168/8pcs),全部一小件,有ham & melon again, 鵝肝, 蛋等等,普通貨色。蟹餅($88)邊吃邊等其他美女,不算太出色,每人分到兩隻手指的份量,餓死朕...齊人就上main course, suckling pig($88 L)👍🏻👍🏻👍🏻要再吃!皮脆肉嫩,很juicy💁🏻西班牙海鮮飯($268),煲很大但份量比想像中少,料很足,比飯更多。飯不是太軟,最怕吃到軟林林的!Seafood pizza($128)非常有驚喜,很好吃👍🏻👍🏻👍🏻餅底很脆很香口,上面舖滿海鮮,每一塊都有大大舊料,究竟下了什麼調味那麼好吃🤔🤔🤔我完全忘了誰在最後加了這個mussels soup with cheese bread😅湯很濃很onion,不過吃不下那個cheese bread啦很飽。
  • 西班牙海鮮飯
2016-10-02 217 浏览
晚飯時段非常爆滿幸好一早有訂位餐牌非常豐富前菜都有好多選擇,真係有D花多眼亂呢106.牛油果蟹肉卷配三文魚子真係有蟹肉,足料最特別係佢外層,真係唔識形容佢係咩黎只知好食,十分推介202.蕃茄蟹肉湯最初打算叫磨菇湯,但後來店員問我地鐘唔鐘意食蕃茄,推介202比我地我係十分喜歡蕃茄的但價錢有點貴,不過都決定一試真係非常有驚喜!!!佢係用蕃茄打磨,做到蕃茄蓉咁,再加上蟹肉,成個湯都好鮮甜仲好開胃407.自家製意粉配蟶子皇及香草忌廉汁意粉唔同平時食開果D,比較厚身,有口感好似刀削麵咁,同埋香草忌廉汁非常入味值得一讚係聖子完全無沙仲要唔係得1-2條蟶子,真係足料我同老公share每人都食到4條以上306.自家製毛蟹肉漢堡配暮條真係聽都未聽過蟹肉整漢堡我以為有小小蟹肉就叫漢堡點知佢真係有好多蟹肉鐘意食海鮮既朋友真係要一試!成個漢堡都係蟹肉配料,醬汁配得好好真係好特別。果然係自家製唔同D士多啤梨latte好香士多啤梨味飲完一杯都唔夠喉Virgin Mojito青檸香草梳打比較岩男士,無酒精酸酸甜甜咁我老公覺得都唔錯最後甜品係我至愛既焦糖出面係焦糖醬,入面係雲妮嗱雪糕好好味第一次有廳餐有依款甜品合曬我
晚飯時段非常爆滿

幸好一早有訂位

餐牌非常豐富前菜都有好多選擇,真係有D花多眼亂呢
106.牛油果蟹肉卷配三文魚子真係有蟹肉,

足料最特別係佢外層,

真係唔識形容佢係咩黎只知好食,

十分推介
202.蕃茄蟹肉湯最初打算叫磨菇湯,

但後來店員問我地鐘唔鐘意食蕃茄,

推介202比我地我係十分喜歡蕃茄的但價錢有點貴,

不過都決定一試真係非常有驚喜!!!

佢係用蕃茄打磨,

做到蕃茄蓉咁,

再加上蟹肉,成個湯都好鮮甜仲好開胃

比較厚身,有口感好似刀削麵咁,

同埋香草忌廉汁非常入味值得一讚係聖子完全無沙

仲要唔係得1-2條蟶子,

真係足料我同老公share每人都食到4條以上
306.自家製毛蟹肉漢堡配暮條

真係聽都未聽過蟹肉整漢堡
我以為有小小蟹肉就叫漢堡

點知佢真係有好多蟹肉

鐘意食海鮮既朋友真係要一試!

成個漢堡都係蟹肉配料,

醬汁配得好好

比較岩男士,無酒精

酸酸甜甜咁

我老公覺得都唔錯
最後甜品係我至愛既焦糖

出面係焦糖醬,入面係雲妮嗱雪糕

好好味
第一次有廳餐有依款甜品

合曬我心意

每樣食品又足料
庆祝纪念
生日
2016-09-28 2941 浏览
天文臺道的Playa de Papagayo,跟麼地道分店的環境、氣氛截然不同。門面更大,粉藍色窗框、磚牆,門外的餐桌和椅子,加上陽光、秋風,超有沙灘的奔放感覺,忘記自己身在香港最繁忙的地段之一。稱作Playa de Papagayo,一個西班牙的沙灘,名副其實。店店很大,同樣有頗大的酒吧,放滿各式各樣的酒和一隻24個月風乾火腿。沒有高桌,都是餐桌和座位。還有記得在麼地道店見過牆上的掛畫。佈置沒有花巧,椅子上的顏色、吊燈、磚牆,已足以營造輕鬆的氣氛。除了a la carte,還有午餐,百餘有自助餐湯和沙律,連餐飲,幾抵食。有素食有扒類,有飯有意粉,迎合不同口味。沙律吧有五款,有吞拿魚沙律、蝦沙律,生菜加麵包粒、薯仔沙律和切成大大粒的水果。四款醬汁全部自家製,只吃得出蜜糖芥茉,其他的都好奇問了店員,有八爪魚汁、紅酒汁和橙加橄㰖油,十分特別,每款都相當滋味。雜菜湯材料豐富,又清又濃味,把可愛的鐵鑄碗,盛滿蔬菜。午餐還有新鮮熱辣、十分鬆軟的麵包。啡橙色的麵包,有香草蕃茄味,沾上牛油雖然稍蓋過本來的香,但細滑的牛油混了香草,同樣出色。Berrie's CoolerMixed berries,

Berrie's Cooler

Mixed berries, cranberry, top up soda with crushed ice

由紅莓、黑莓和蔓越莓加梳打水打成,飲管插在中間的冰裡固定,深紅的賣相十分吸引。冰涼、清新, 不太甜,且都是自然的甜,杯底有不少打碎的莓,愛莓的人一定喜歡這個,也是夏日解渴之選。
Chillax

Lemongrass infused tequilla, chilli, fresh lime, ginger beer

雖然是星期一的午餐,有tequilla的雞尾酒似乎有點過火,但帶辣的雞尾酒,還是實實在在加了辣椒的雞尾酒,實在不能錯過。杯邊插著一隻小辣椒,簡單、精緻又貼題的點綴。對tequilla shot有少少陰影,不太好其味道,但它並不重。酒精跟各種香料平衡,還有青檸的酸。入口清涼,有香茅和tequilla味,吞下後,喉嚨感覺到辣,輕輕的,刺刺的,還有不同程度,辣椒的辣、薑的辣、酒精的辣,特別得很。夠刺激,味道也不錯,加了青檸作平衡,幾易入口。
Spanish Octopus Carpaccio w/ Beetroot Pearls and Rosemary Dressing 野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠

把八爪魚切成薄片,滑溜、爽口而帶韌,跟魷魚刺身有九成相似。店員形容這是半分子料理,把紅菜頭做成珍珠。猜是加了海藻粉,放入針筒打成珠,不過驟眼看,似乎有不少失敗而變形的珍珠。雖然餐牌上寫著rosemary dressing,味道卻似紫蘇,十分清香,伴刺身一流。至於紅菜頭珍珠,可有可無,主要是帶來視覺效果,沒甚味道,單是紫蘇的香已很足夠。
Seafood Paella 西班牙海鮮飯

a la carte的paella只有二人份量,只有午餐時才有一人份量供應,這是午餐的賣點。雖然Tagine造型得人心,但始終不是正宗的西班牙做法。把煮好的海鮮飯放到塔吉鍋裡,並沒有鑊仔煮的香和飯焦。飯偏濕,味道一般,焦點落在大大隻的蝦身上。蝦肉爽而鮮,三隻青口都可以,不過腍而無味的魷魚圈就叫人失望。
Tasting Platter (Baby Pork Rib, Meat & Cheese Balls, Crabmeat Roll, Truffle & Chicken Crispy Rolls, Spicy Octopus) 拼盤有豬仔骨、芝士豬肉丸、蟹肉金卷、黑松露雞脆卷和辣味八爪魚。金色啫喱包著蟹肉和牛油果,感受到1mm厚的啫喱實在的彈和牛油果的軟滑,味道則以清香的牛油果為主,爆破三文魚籽後,突如其來的鹹又驚喜又夾,不過蟹肉似乎被遺忘了。黑松露沾滿春卷的兩旁,夠濃,春卷薄脆,包著打至細滑的醬,香似雞肝。八爪魚又軟又韌,一邊咀嚼,一邊溢出既清又鮮的汁,少少鹹,少少辣,還有點甜。肉丸炸得脆,但肉不及意式肉丸般腍和香,偏實,有點嚡,分開時中間連著一絲芝士,但吃下去芝士味不太出,不差但不及其他特別。豬仔骨的表面炸至相當香脆,外層硬實,中間較嫩,連著點肥,還有點肉汁,不會太乾,肉味亦夠。每款都不錯,但又未至於好吃得想再吃多次。
Baked Fresh Mango w/ Eggnog Cream & Raspberry Sorbet 焗鮮奶芒果,紅莓雪葩

沒想到份量如此大,一整碗足以4-6人分享。還以為是暖的,卻是清涼的。切成一條條的芒果不似焗過,絲毫沒有變形,少少實,有咬口,清甜多汁。偶爾有幾片士多啤梨,不及芒果甜,但帶來不同層次的甜。吉士似湯,是個濃稠的湯,蛋味濃郁,甜而不膩。紅莓雪葩似Haagen dazs出品,入口冰涼,酸得開胃,跟吉士互相平衡。當雪葩開始融化,跟吉士混成又紅又黃,甜酸結合,是另一番滋味。一口接一口,吃個不停。都是普通的材料,拼在一起,卻特別又滋味。
Caramel Icecream 焦糖花生雪糕棒

長碟子中央,放了淋滿焦糖的雪條,下面墊著餅碎,相當精緻。濃稠的焦糖甜度適中,為雪糕帶剛好的調味,再加上瑪莉餅碎的中和,味道不錯。雪糕完全不凍,吃起來似既似芝士,又似忌廉,入口融化,香濃,厚滑。不過這道不及上一道清新、濕潤,炎熱的天氣使焗鮮奶芒果更勝一籌。
除了海鮮飯令人失望,其他都不俗,雖然沒有驚喜的美味,或者平平實實是其優勝之處。兩杯飲品的印象比食物更深,每天12時至晚上9時都是happy hour,幾有興趣再試試其他飲品。店員相當有耐性,解答我們的疑問,為我們介紹餐牌。除了上菜少少慢,服務不錯。
2016-09-26
午餐
  • Chillax
2016-09-27 458 浏览
西班牙餐廳Playa de Papagayo響尖沙咀有兩間分店,一間響河內道,另一間新開既就響天文台道,新店環境更舒適,座位更闊落,約埋成班朋友黎吹水都無問題。 成間餐廳以海藍同淺灰色為主調,感覺好柔和舒服;牆上既壁畫同menu圖案一致,屬餐廳獨有特色。 Lychee Punch (HH, $42) + Regular Sangria (HH, $52) 黎得西班牙餐廳,點少得一杯Sangria?我點左一杯Regula,用紅酒、橙汁同檸檬汽水調製,再加入新鮮檸檬、青檸、士多啤梨同青蘋果,浸六小時而成。 Sangria味道甜甜地,好易入口,最特別係佢加入左一條肉桂做攪攪棒,雖然飲時唔會有肉桂味,但每當我去呷一口既時候,就會聞到淡淡既肉桂香味,色香味全,讚! 唔好杯中物,都有唔少Mocktail選擇,例如圖左呢杯Lychee Punch,就以荔枝汁、蘋果汁、檸檬汽水製成,加入青蘋果粒粒,味道清新。 (順帶一提,呢度每日中午12點至晚上9點都係Happy Hour (HH),飲品有特價;如果鍾意飲酒,每逢公假同周末 (中午12點至下午4點),又有紅、白酒及Cava $138任飲,一

(順帶一提,呢度每日中午12點至晚上9點都係Happy Hour (HH),飲品有特價;如果鍾意飲酒,每逢公假同周末 (中午12點至下午4點),又有紅、白酒及Cava $138任飲,一個字:抵飲。)

野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠 ($108)

呢道係Fusion菜,大廚將紅菜頭整成一粒粒珍珠,甜甜地,口感似啫喱,幾得意。八爪魚係生食既,切到好薄,配埋酸甜汁,夠開胃!

西班牙烤乳豬件配酸椰菜 (小,$88)

西班牙烤乳豬係我既至愛,呢碟乳豬仔肥瘦均稱,乳豬皮香脆 (但厚左少少),點埋個甜介辣食,都算唔錯。

滋味拼盤 ($168)

西班牙菜勝在多Tapas選擇,花多眼亂唔知揀乜好?可以試下呢個「滋味拼盤」,一次過試晒餐廳既主打小食,包括有:豬仔骨、芝士豬肉丸、蟹肉金卷、黑松露雞脆卷、辣味八爪魚。

我特別喜歡個辣味八爪魚,食落完全無渣,水準之作;蟹肉金卷都好好,因為有我最鍾意既牛油果醬同蟹肉做餡!

香草牛油焗原隻龍蝦 ($268)

但講到成餐飯我最鍾意既,就一定係呢隻龍蝦,啖啖肉,好鮮甜,面頭既牛油焗得鹹香惹味,令到海鮮既甜味更突出;更更更重要既係,隻龍蝦係有膏既!蝦膏好幼滑,嗒落回甘,好好味,而家諗起都仲流口水!

焗鮮奶芒果+紅莓雪葩 ($68)

另一驚艷之作係紅莓雪葩。紅莓味道好濃,酸味突出,每食完一啖都要再細細嗒下,好impressive;個底係用甜奶浸住既新鮮芒果塊同士多啤梨粒,微酸既生果同甜奶好夾,再加上面層既木糠,更添豐富口感。

焦糖花生雪條棒 ($58)

面層既焦糖好厚,幸福既甜味;入面既雪糕好Rich,口感有D似食牛油,記得灑上木糠食,更加美味!

吖,再多一個著數情報:而家中午12點到下午5點幫襯Playa de Papagayo,餐牌內所有食物都有七折優惠,唔知做到幾時,要食就趁早啦!
2016-09-25
2016-09-26 3465 浏览
位於尖沙咀,共有兩間分店的Playa de Papagayo,是一間西班牙餐廳。河內道5號普基商業中心地下N3號舖首次到來,去了新的分店吃午餐。服務員哥哥說更有7折優惠,非常掋食。pineapple juice Mango Jack由於吃完午餐不久,共點選了一拼盤一主菜一甜品。服務員哥哥服務極好,大約整個菜單都介紹了一次,材料食物都有介紹,值得讚賞。104滋味拼盤$168樣樣都想嚐試,點這個便對了。包括: 豬仔骨,芝士豬肉丸,蟹肉金卷,黑松露雞腿卷,辣味八爪魚芝士豬肉丸炸至外脆內軟, 配上蕃茄醬汁, 切開更有微微拉絲夾心。蟹肉金卷以金皮包著綿綿蟹肉,十分高貴。而拼盤中最好吃的是豬仔骨,雖貌相乾身但食下入味肉扎實,撒上微微辣粉調一下味。407 自家制意粉配鮮蟶子皇及香草忌廉汁$168我最愛嚐試自家製的意粉,煙靭軟硬與普通的超市賣不一樣。這次點的意粉和在食評網看到的樣子不一樣,網中為曲狀意粉,這次是扁意粉。意粉煙靭富彈性,面質軟滑,蟶子約6條,配上香草忌廉汁微香好吃。604藍莓意大利雪糕脆餠$68貌相十分漂亮的甜品,如一個小型生日蛋糕。以兩塊脆餠形成的甜甜,當中夾著意大利雪糕夾心淺紫雪糕配
河內道5號普基商業中心地下N3號舖

首次到來,去了新的分店吃午餐。服務員哥哥說更有7折優惠
,非常掋食。
pineapple juice
Mango Jack
由於吃完午餐不久,共點選了一拼盤一主菜一甜品
104滋味拼盤$168

樣樣都想嚐試,點這個便對了。

蟹肉金卷以金皮包著綿綿蟹肉,十分高貴。

而拼盤中最好吃的是豬仔骨
,雖貌相乾身
但食下入味肉扎實,撒上微微辣粉調一下味。
407 自家制意粉配鮮蟶子皇及香草忌廉汁$168

我最愛嚐試自家製的意粉,煙靭軟硬與普通的超市賣不一樣。

意粉煙靭富彈性,面質軟滑
,蟶子約6條,配上香草忌廉汁微香好吃。
604藍莓意大利雪糕脆餠$68

貌相十分漂亮的甜品,如一個小型生日蛋糕。
以兩塊脆餠形成的甜甜,當中夾著意大利雪糕夾心

淺紫雪糕配紅噹噹士多啤梨,色彩濱紛

只是脆餠較硬,無法切開,一人獨享較適合。
2016-09-25