2016-09-14 380 浏览
喺尖沙咀見到有一間餐廳幾吸引目光。外邊睇落空間感好大,餐廳內透出活力既彩光。簡單的2個元素,就吸引左我同庄員入去食環境寬敞,樓底高,空間感的確幾大室外裝潢好casual street,好舒服既氣氛。Suckling Pig ($88)食西餐比較少會食到乳豬,可能我見識始終太少就見識下西餐會點present乳豬啦!外皮香脆、肉質幼嫩,主角乳豬果然無令人失望!薯蓉牛油香味很重,亦好幼滑,配上少量椰菜的爽口快感,口感層次亦好滿足Deluxe Toasty Platter ($118)八味吐司,包括有Tomato SalsaHamFoie Gras TerrineBlack Truffle Scrambled EggsGarlic PrawnCrab-meatSpicy CuttlefishBraised Beef。好colorful好豐富的一道小食最有印象係鵝肝醬同蒜香虎蝦。Creamy香口既鵝肝醬,配上juicy & fresh既橙肉,中和左油滯感,入口容易左,同時令整塊吐司充滿鵝肝香味!蒜香虎蝦簡簡單單,新鮮爽口既大蝦,只需少少香蒜調味,已令吐司夠哂惹味Black Truffle & C
喺尖沙咀見到有一間餐廳幾吸引目光。

外邊睇落空間感好大,

餐廳內透出活力既彩光。

簡單的2個元素,

就吸引左我同庄員入去食
環境寬敞,樓底高,

空間感的確幾大

室外裝潢好casual street,

好舒服既氣氛。

Suckling Pig ($88)
Suckling Pig
食西餐比較少會食到乳豬,

可能我見識始終太少

就見識下西餐會點present乳豬啦!

外皮香脆、肉質幼嫩,

主角乳豬果然無令人失望!

薯蓉牛油香味很重,亦好幼滑,

配上少量椰菜的爽口快感,

口感層次亦好滿足

Deluxe Toasty Platter ($118)
Deluxe Toasty Platter

Creamy香口既鵝肝醬

配上juicy & fresh既橙肉

中和左油滯感,

入口容易左,

同時令整塊吐司充滿鵝肝香味!

蒜香虎蝦簡簡單單,

新鮮爽口既大蝦

只需少少香蒜調味,

已令吐司夠哂惹味

Black Truffle & Chicken Terrine Crispy Rolls ($88)
一道好有甜品感覺既小食。

好似食緊Oreo卷

餐廳用左黑松露雞肉醬作為主要食材。

香口既黑松露、軟滑既雞肉醬,

一同放進緊繃既薄皮入面,

形成一件件幼滑既rolls。

口感好似pancake,

而味道咸甜交融,

雖然食材係西餐小食經常見到,

但能炮製出如同食緊甜品既感覺。

好特別。

Iberico Ham Pizza ($128)
Iberico Ham Pizza
Struggle左好耐,

應該叫呢個Ham Pizza定係Cheese Pizza好呢?
最後都揀左呢個,

而且係無後悔過!

呢個Pizza雖然主角係Ham,

但芝士既豐滿程度絕對唔低,

起碼用左兩層芝士!

香濃有嚼感既芝士

同咸香味濃郁既Ham

可以話係天作之合。

Pizza做得好薄,

唔會好似某連鎖店整到「成口粉」既感覺,

做得好出色

Caramel Ice-cream ($58)
Caramel Ice-cream
甜品時段。

呢個Caramel Ice-cream既外表整到好似雪條咁。

Present時,放左係花生碎上面。

呢個「雪條」既溫度唔係好凍。

內裡其實係唔太甜既vanilla雪糕

當佢配上濃郁焦糖醬花生碎

口感同味道既balance唔錯。

外表睇落創意分幾高,

美中不足既係味道方面唔太有驚喜,

都算不過不失既一道甜品
考慮到餐廳裝潢、選址、店員服務、食物質素,

價錢比想像中平同抵食

Menu上面仲有好多想食既野,

希望下次有機會再黎
2016-09-01
Suckling Pig
Deluxe Toasty Platter
Iberico Ham Pizza
Caramel Ice-cream
2016-09-14 466 浏览
週未晚, 相約好友吃飯, 地點選擇了playa de payagayo 位於天文台道新分店。 主打西班牙菜的酒吧西餐廳, 內裡地方頗為闊落, 樓底又高, 加上淺藍色為主的裝飾, 舒服自然。我的坐位面向擺滿酒瓶的bar櫃, 另一面即望向街景, 感覺環境隨意而優雅。 加上店員細心熱情, 心情倍感很放鬆自在.先來一杯店員推薦的Chillix, 混合了香茅, 龍舌蘭, 檸檬汁, 自家釀辣椒酒及薑啤的雞尾酒;  酒杯別上一支紅椒, 點綴外觀; 雖然飲落辛辣味重, 但檸檬汁和薑啤的酸甜味後, 味道很好之餘, 精神亦當即為之一振。Octopus carpaccio, 如只看漂亮的賣相, 真不會估到是一道八爪魚刺身菜式。 薄切八爪魚浸在檻欖油中口感鮮嫩,油滑; 醬汁酸酸甜甜, 是 tepas醒胃之選。 不得不讚, 利用紅菜頭珍珠及小紅葉作伴菜, 令整碟菜式的賣相增添色彩。Suckling pig 西班牙烤乳豬件配酸椰菜, 細細乳豬件很入味, 跟酸椰菜很配合, 沒有很油膩的感覺, 佑酒一流。 但乳豬皮不夠脆, 略嫌不足。  黑松露雞茸蘑菇脆卷, 雞茸蘑菇餡較清淡, 外皮尚算鬆脆; 幽幽黑松露味道不太濃郁
chillix
Octopus carpaccio
Suckling pig

黑松露雞茸蘑菇脆卷, 雞茸蘑菇餡較清淡, 外皮尚算鬆脆; 幽幽黑松露味道不太濃郁, 伴碟沙律菜卻很新鮮。
黑松露雞茸蘑菇脆卷
主菜 西班牙海鮮飯, 足2人份量。 飯粒煙韌, 保留濕潤感, 在飯中同煮的有多隻大蝦, 青口, 魷魚, 蜆肉等, 都很鮮味, 令這道海鮮飯, 米香中帶豐富海鮮味, 味道和口感俱佳 (個人覺得飯粒過濕軟, 如可多帶點嚼勁, 口感會更佳)。
西班牙海鮮飯

吃西班牙菜, 當然不可缺少sangria。 最後點了杯 Royal sangria , 是由西班牙雪梨酒, cava汽酒, 混合青檸, 士多啤梨, 蘋果等鮮果製成, 紅紅的顏色很美麗。 味道 酸甜清新, 粒粒果肉, 加上玉桂條散發出來淡淡玉桂香, 芬芳迷醉感覺 飄然而至。
Royal sangria
一頓西班牙晚餐, 吃了多道菜, 吃足三小時, 吃得恁地歡暢。
2016-09-10
chillix
Octopus carpaccio
Royal sangria
2016-09-14 206 浏览
朋友放飛機,唯有一個人孤獨吃個午餐。新開業的西班牙餐廳,裝飾擺設非常美觀。午餐價錢免加一,仲有自助沙律吧和餐湯。沙律菜選擇也不少,配搭起不同的醬汁。自助餐湯。每款都試試味道,最喜歡香甜鬆軟的餐包,伴上自家製的香草牛油。西班牙海鮮飯。海鮮份量不少,有香煎大蝦、蜆肉、青口、魷魚和辣肉腸。海鮮非常鮮甜新鮮,入口爽嫩不嚡口。蝦肉爽口彈牙,外層煎得香口入味,肉嫩鮮甜。魷魚和青口彈牙不乾身,沾上滿滿鮮紅花醬汁,香口惹味。飯粒煙韌,掛上滿滿醬汁,味道滋味不乾身,入口帶點濕潤,非常出色。
朋友放飛機,唯有一個人孤獨吃個午餐。
新開業的西班牙餐廳,裝飾擺設非常美觀。
午餐價錢免加一,仲有自助沙律吧和餐湯。
沙律菜選擇也不少,配搭起不同的醬汁。
自助餐湯。
西班牙海鮮飯。
海鮮份量不少,有香煎大蝦、蜆肉、青口、魷魚和辣肉腸。
2016-09-13
午餐
2016-09-13 153 浏览
餐廳幾大, 燈光暗暗地, 氣氛好好, 而且座位之前有足夠既空間, 可以同朋友暢快咁傾計。試下西班牙出名既tapas先! 八爪魚刺身浸住酸甜既醬汁, 食落有咬口, 煙煙韌韌, 好開胃!蛋餅暖暖地, 蛋唔算嫩滑, 中間有好多粉稔既薯仔, 配埋咸咸地既醬汁, 簡單而美味。牛柳五成熟, 切開顏色粉嫩, 食落稔滑多汁, 牛肉味濃, 唔錯。配菜亦好豐富, 除左薯蓉, 仲有唔少雜菜, 最特別系有一粒粒既白豆, 粉稔好食。自家製意大利麵似乎有啲失準, 麵質太硬, 但聖子都幾爽脆鮮甜。焗鮮奶芒果其實系甜美既芒果上面加上忌廉焗, 好香奶味, 野莓雪芭細滑, 但酸啲會更好。甜品等左好耐, 餐廳竟然送左兩壺茶俾我地飲, 分別系玫瑰花同洋甘菊, 兩者都好香, 絕對唔系用茶包沖既貨色。餐廳既細心值得一讚!呢度開左唔耐, 平日既夜晚已經幾乎爆滿, 相信環境、服務同食物質素都系成功關鍵。

2016-09-09 318 浏览
同事話不如豪一豪,食西班牙菜,就選了這間餐。朋友揀了墨汁魷魚意粉,我就選了西班牙海鮮飯。西班牙海鮮飯的海鮮分量十足,個飯底唔乾口,和湯汁融合,真的有點像在巴塞隆拿時食既海洋飯。而個墨汁魷魚意粉放了很多芝士,如果鐘意芝士的話,這是不錯的選擇。

2016-09-07
2016-09-07 184 浏览
咁多款的西餐中我最鐘意食西班牙菜,都無咪點解,就係啱食,朋友介紹,今日嚟試呢間,本來想去佢係河內道的店,有新的梗係試新店。兩個女仔,食得唔多,志在傾計,叫咗兩款 tapas,一個魚,甜點兩款。西班牙小吃果然有39款咁多,花多眼亂又貪心,所以㨂咗八味吐司,一次享受8款不同口味,8片多士,賣$118。火腿蜜瓜最受歡迎,我手快吃得到,酒吧上面成條黑毛豬火腿放係度,貨真價實,無得輸,鹹得美味,配蜜瓜一絕。有我最鐘意的番茄沙沙,但香草唔夠多,未係最好。蟹肉醬好味,起初以為係肉蟹,唔怪得咁鮮。黑松露蛋非常好,蛋滑松露又香,多士烤到好香脆。第二款係$78的烤焗香辣豬仔骨,一份3條,拼沙拉生菜。豬仔骨唔係排骨,係一支支獨立,非常香口惹味,吮下骨頭,食得好滋味。食完多士又食肉,怕超標,主菜點魚好了,呢個燒深海鱸魚賣相已經星級,面頭係份子泡沫,遮住了整件厚大鱸魚。其實鱸魚早已煎香了外皮,皮脆肉嫩得很。甜點係另一個胃,一人一份先至夠,第一款係焗鮮奶芒果蘋果雪葩,估唔到非常酸香勁好食,口感又滑又涼快,非常啱夏天食。另一款叫藍莓意大利雪糕脆餅,個樣幾靚,見到已經開心,多層組成,士多啤梨吉士脆餅雪糕及果醬,口感軟

其實鱸魚早已煎香了外皮,皮脆肉嫩得很。
另一款叫藍莓意大利雪糕脆餅,個樣幾靚,見到已經開心,多層組成,士多啤梨吉士脆餅雪糕及果醬,口感軟滑脆口皆有。
兩款都是$68,若要比較,第一款無咁飽,少些罪惡感。
2016-09-06 719 浏览
一間坐落喺tst既西餐bar, 食店裝修整體感覺唔錯 多以藍色做主題 感覺舒服 而食物質素亦都好好 而甘啱近排promote星期6日 同公假 1至5pm有 7 折 抵食London stout 60 蚊好少有得飲既london stout黑啤香味比較出 飲落又比較清 有啖啖麥甜味 而且後勁又帶有少少烤焦既香味 正Mix berry frappe 42 蚊用唔同berry整成既特飲 酸酸甜甜 而且口感密度好高 好多碎左既berry肉 落足料 酸甜度控制得宜西班牙燒乳豬件配酸椰菜 88 蚊以西班牙式焗既乳豬 比較林身 雖然唔夠脆 但肉味濃 肉汁多 配埋下面既薯蓉同 酸菜 正野生八爪魚薄切配 紅菜頭珍珠108 蚊碟一上要望清楚先知係八爪魚 估唔到成碟野會用黃色既酸甜汁浸住 上面有好多用分子料理整成既紅菜頭同黑醋珍珠 再加上香草點綴 十分美觀 講番味道 八爪魚好新鮮 刺身係最好既方法 口感煙韌彈牙 充滿鮮味 醬汁 酸甜得黎又唔會蓋過八爪魚既鮮味 而紅菜頭珍珠 就係有新鮮紅菜頭味 只係個質感唔同左 整體又靚又好食!自家制毛蟹肉漢堡配薯條 128 蚊手打毛蟹肉 整成既餡餅成個炸成為burger既中
而食物質素亦都好好

London stout 60 蚊

Mix berry frappe 42 蚊

西班牙燒乳豬件配酸椰菜 88 蚊

野生八爪魚薄切配 紅菜頭珍珠108 蚊

自家制毛蟹肉漢堡配薯條 128 蚊

手打毛蟹肉 整成既餡餅成個炸成為burger既中心,出面既炸粉夠薄夠脆 而蟹肉勁多 又鮮 .配以新鮮菜同蕃茄 包皮都係用心制作 外面有d脆香內軟熟 加上少少牛油 配埋餡一齊食好味
自家制意粉配鮮蟶子皇 168 蚊

用香草忌廉汁整既自制手打意粉 十分彈牙 忌廉汁滲哂落意粉入面 再加上兩隻大大既蟶子皇 冇得輸
焦糖書糕 58 蚊

外表整成雪條甘樣既焦糖雪糕 首先外面勁多花生粉 跟住雪糕外面係勁多焦糖醬 而入面係 焦糖雪糕 由於入面既雪糕雖係焦糖味 但比較清新 似vanilla味多d , 所以配埋出面勁濃既花生粉同焦糖醬係好match
Raspberry latte

拉花幾靚 而Latte夠香滑 奶味濃郁, raspberry味道偏少 但有少少香味 食完焦糖雪糕再飲就剛剛好
2016-09-03
近日身體終於轉好,收工不用再停留左家附近的餐廳,豬先生也就悉心安排了一起往尖咀跑,好好認真吃餐晚飯。咱最喜約會是不急不燥的,用慢活去代替平常營役,忘憂的盡興吃一餐就最好不過。先上的是焗豬手件配酸菜78平常餐廳都是整隻上,每次跟媽媽吃得好狼狽,今次就不會了,而且價錢也化算不少的。肉不太咸且幾嫩,底是薯蓉上,酸菜清甜爽口而同樣不咸bor, 幾好呀,肉好香,皮又脆,有驚喜,抵食,唔會夾硬二人一隻咁飽濟。必點那旁的芥醬更勝一籌,但bi就覺不沾也有足夠味。後上的牛油果蟹肉卷配三文魚子88這個邊食邊讚味道清爽,當前菜會很好,卻第二道才上,有感不恰當。蟹肉如果有好丰富就好了,不過價錢想一下都知成本高,也就沒可能給你很多吧。幸好加上夠熟fresh牛油果,卷在一块金色清涼的金色外層,口感像啫喱,還有蠻矜貴的魚子,樣靚之餘,不負所望,好食好味哎,嘻。。。碳燒牛肉漢堡配薯條128大大個好頂餓bor,心心眼厚包上的芝麻呀,烘到很香脆的面包上還塗上了均勻牛油呢,樣子丰富了眼睛,大個賣相堅靚。牛肉餅超厚又濃牛肉味,不會好結實太老又干咁,反而仲帶dd淺粉紅,組織間像帶互動,咬落自然鬆軟dd,牛味不乏兼有幾香黑椒呀,
先上的是焗豬手件配酸菜78
後上的牛油果蟹肉卷配三文魚子88
碳燒牛肉漢堡配薯條128
大大個好頂餓bor,心心眼厚包上的芝麻呀,烘到很香脆的面包上還塗上了均勻牛油呢,樣子丰富了眼睛,大個賣相堅靚。牛肉餅超厚又濃牛肉味,不會好結實太老又干咁,反而仲帶dd淺粉紅,組織間像帶互動,咬落自然鬆軟dd,牛味不乏兼有幾香黑椒呀,好啱心水。最滿意用上新鮮青瓜同蕃茄酸瓜生菜等,再加兩種芝士做主打,而且做到全部溶曬,我的心此時此刻都溶化左喇。。。係個件頭齋樣都流曬口水呀,超吸睛的,味道同賣相都二人大大讚。薯條怎樣呢?是厚切少少那回事,入面有點薯香,外面剛炸起也金黃可愛。仲有點蜜糖bbq粉,再點賣茄油食,不感膩。不過二人食完真係已經飽到震喇,不過點左甜品,就都去吧。。。食食食。。。。
藍莓意大利雪糕脆餅68
自從到意菜餐廳嚐後便不忘意雪滋味,雖然這裏並沒有芝士味那種,不過。。。真的好彩色好靚呀,不過個藍莓醬味普通,脆餅加脆脆片,味道不像意大利雪糕,不夠黏,不太甜但有點忌廉味,不太討好。

雖然賣相驚喜,但味道不過不失,下次不會點了。

酒吧餐廳來說,地方不少坐得也舒服仔,西班牙菜感覺精緻,有別於一般酒吧,只重飲品食物隨意得過且過,算是帶點驚喜,而且環境門面都幾靚,氣氛在又沒有酒吧的嘈吵,店子上菜幾快手,價錢相宜,我們都覺比想像中有水準,佢仲誇張到話係超乎佢想像wor...會想再來的。
2016-09-05
  • 牛油果蟹肉卷配三文魚子
  • 碳燒牛肉漢堡配薯條
2016-09-03 421 浏览
西班牙菜的吸引力,就是食物相對精緻,以小吃居多,以配備飲品所需的食物為主,所以愛飲品的你,當然會考慮去食西班牙菜。和朋友走進尖沙咀,發現天文台道開了一間新餐廳 Playa De Papagayo,現在食Brunch時間還有7折提供,餐廳環境又優美,便選擇入座。食物賣相精緻,味道也不錯,現在還有7折,每人消費相對變得更加抵食。Playa De Papagayo還提供多款手工啤酒,我和朋友都愛酒之人,確實又讓我們滿意,相信Playa De Papagago又是另一個飲酒閒聊的好地方。******************************Playa De Papagayo位於尖沙咀天文台道,餐廳以藍色為主。門前放了些枱,坐下飲杯飲,相信會很舒服。餐廳以長方形的格局,藍調為主,還有一個酒吧位,放滿了很多不同的酒類。Papagayo 是一個海灘旅遊勝地,所以餐廳的餐牌都以海灘為背景。餐牌提供多款西班牙Tapas,此外,還有些沙律餐湯、粉飯類、主菜和甜品等,與一般西班牙菜餐廳有點出入。飲品以酒類為主,選擇多不勝數。除了酒類,一般茶飲都有提供。近來都喜歡飲手工啤酒,餐廳都有多款手工啤酒,這5款

門前放了些枱,坐下飲杯飲,相信會很舒服。
飲品以酒類為主,選擇多不勝數。除了酒類,一般茶飲都有提供。
近來都喜歡飲手工啤酒,餐廳都有多款手工啤酒,這5款較為特別。
Sangria一般都用上紅酒所配,白酒也有飲過。但這杯用啤酒調製的 Beer Sangria HKD58 味道一樣很特別。還加入了入一支玉桂 Cinnamon,增添了玉桂的香味,所以這杯Sangria以很清新的啤酒味為主,帶點果香,很合適女仕所飲用。
Rose Sangria HKD58,就是 Rose 加 Cranberry Juice,沒有紅酒的烈口,多了點甜美味道,非常之容易入口,再加多支玉桂 Cinnamon,味道更加多了點層次在其中。
Trappistes Rochefort 手工啤酒,是比利時修道院的啤酒,酒精成份有8%多,所以倒出來都特別多泡,泡也相對都滑口,啤酒麥花味也較甘一點。

Mort Subite 手工啤酒,最特別之處是啤酒的發酵是把酒倒入樽內之後,才開始發酵,所以酒樽是用上木塞所封的,啤酒味道帶點蘋果的清香味,感覺也不錯。
西班牙蕃茄湯配黃帝蟹肉 HKD118,黃帝蟹肉是用上新鮮的蟹肉,絶對新鮮的肉質。
蕃茄湯味道也很香濃,還加入了些香草在其中,增加了清香的味道,黃帝蟹又啖啖肉,蟹肉也很突出,非常之吸引。
輕燒油甘魚配桂花珍珠 HKD98,油甘魚輕燒,加入醋,桂花和用醋製成份子珍珠,賣相很特別。
輕燒油甘魚切的薄片,放了些桂花和檸檬皮在上,所以能食到桂花和檸檬香味,輕燒油甘魚也很滑溜,再配上帶甜珍珠,用上醋製成粒粒圓珠的醋,更加吸引。
西班牙燒烤乳豬件配酸椰菜 HKD88,這是細份的乳豬件,另外還有1/4隻乳豬件提供。
西班牙燒烤乳豬件切的細細件,但每件的乳豬皮都燒得很香脆可口。乳豬件肥瘦適中,口感不錯。
西班牙燒烤乳豬件配酸椰菜最特別是配上一個自家製的香草牛油,牛油味道很香香草的味道,配上乳豬件而吃,乳豬件的味道變得更加豐富起來。
焗巴黎牛柳 8oz HKD178,8oz牛柳上也放了香草牛油,伴上雜菜和薯蓉。
牛柳口感還很腍,一點筋也沒有,不過我還是喜歡再生一點的口感。配上香草牛油,變得惹味一點點。
薯蓉帶少許牛油的香,入口都幾滑。加入少許香草牛油,味道即時多了點香味。伴菜也燒得很香,入口鮮甜,確實不錯。
黑松露野菌薄餅 HKD128,薄餅是用上很薄的餅底,加入大量野菌,配上芝士和黑松露,很簡單的食材也可以焗成一個賣相不錯的薄餅。
薄餅餅底真的很薄身,薄如餅乾的香脆,大量野菌的味道之中,帶點黑松露的清香中,再加上芝士的惹味,確實不錯。
藍梅意大利雪糕脆餅 HKD68,多層不同的色彩加入彩色的脆片,最後放上士多啤梨粒在頂,賣相很精緻吸引。
焦糖花生雪糕捧 HKD58,花生打碎得很滑粒,雪糕也是自製,再加入焦糖,沒想到焦糖一點都不會過甜,還帶點花生的清香味道,亙糕又很幼滑,這個甜品真的給了份驚喜。
  • 焦糖花生雪糕捧
  • Trappistes Rochefort 手工啤酒
  • Rose Sangria
  • Beer Sangria
2016-08-30 830 浏览
認識 "Playa de"這個名字,是多年前到 Mexico 旅遊前,從網上參考其他 blogger 的資料,知道若然住在旅遊勝地 Cancun,機乎只有星級酒店,消費非常高,但若落腳在只離一小時的海邊小鎮 Playa de Carmen,就可省卻不少,而且交通方便,更近景點,身為精明消費者,不必多想!最後真的喜出望外,小鎮風情,別有風味!當時估計,Playa de 是指海灘的意思,對其印象深刻。取名 Playa de Papagayo 的西班牙餐廳,單看名字已經吸引了我,腦海中隨即泛現陽光與海灘、水果酒飲品及輕巧小吃的畫面,店舖的門面亦配合,磚牆、粉藍窗花、室外桌椅、富色彩的油畫點綴,一貫南歐中美風情。入口處以一輛飛天車歡迎客人,玩味濃,歡聚意慾強。店子間格四平八穩,簡潔整齊,靠牆有吧枱長桌,而大部分皆是排列密麻的方桌,bistro 的 cozy 格調。大酒吧當然不會缺,亦不只主打西班牙酒,各地紅白酒、香檳、啤酒皆有供應。我們早到,選了我認為最舒適及有私穩的疏化位。吃西班牙菜怎可缺水果酒!近年已經知道 Sangria 並非必配紅酒的了,但這兒配搭更多更有新意,regular 、whi
入口處以一輛飛天車歡迎客人,玩味濃,歡聚意慾強。
我們早到,選了我認為最舒適及有私穩的疏化位。

吃西班牙菜怎可缺水果酒!
近年已經知道 Sangria 並非必配紅酒的了,但這兒配搭更多更有新意,regular 、white、Rose、Royal 、beer,不同的酒配合不一樣的果汁,而且餐廳特別聲明,成分加入了rum 及雜果,infused 的意思也許是把水果浸在 rum 酒內一段時間而成,因此水果會特別有酒香。

Royal Sangria & Rose Sangria
Royal and Rose Sangria
我們好奇,Rose (right) 及 Royal (left) 各一,明顯地,Rose 的顔色較淺。
Rose Sangria
杯中更插入一支玉桂 cinnamon,增添辛香。

我的 Rose Sangria 是 Rose 加 Cranberry juice,味道甜美,酒精度中等;而食伴的 Royal Sangria,是兩款wine的組合 Sherry wine 及西班牙的 Cava wine,酒精濃度較高,酒淺的他,喝過後真有些醉意。

美味指數:3/5

一向飲得的我,吃飽後意猶未盡,多點了一款 Signature Cocktail-Chillax。

Chillax
不知道何時開始,辣椒及檸檬,在雞尾酒上變成了合拍的夫妻檔,看似檸檬汁的這一杯,入口辛辣度高,剛好又即被檸檬的酸中和,感到辣而又不會太刺激,味蕾刺激卻不受罪,而且透出香茅及冬蔭公湯常用的箭葉橙葉片之香,辣度勁,香辛有變化,非常合心意,辣得起的朋友,這是我的心水推薦!

據解釋,辣椒之味是把辣椒放在 Vodka 酒內浸出的,而香茅亦預先放進 Tequila 內,花這麼多心思而成,怪不得物有所值,今時今日的雞尾酒,已非混合這麼簡單。

Chillas 作為 Signature cocktail,實至名歸,我喜歡。美味指數:4.5/5

美酒過後,佳餚開始,tapas 當然少不了。

蒜片蝦 Shrimp in Garlic
蒜片蝦
因為自己喜歡,每次吃西班牙菜,我會必點蒜片蝦,正如吃點心,我會必吃蝦餃,我認為是菜式的代表;而且每家餐廳的做法不一,甚為有趣!

以紫色小瓦砵送上,有些睇頭,份量不多,小巧精美。
蒜片蝦
熱辣送上,小心砵蓋熨熟,熱度均混,對食物有利,打開蓋子,蝦及蒜香樸鼻。
蒜片蝦
瓦砵雖少,中蝦不細,大概有六只,預先煎香至有焦烤烙印,蒜片亦炸至極香,新鮮中蝦,香甜有彈力,配合炸蒜,香惹美味,唯欠潤凙,橄欖油份量不多,乾身的做法。

怪不得有些餐廳喜歡把蒜蝦浸在大量橄欖油內,為煎香了而少了水份的蝦增油潤。

美味指數:3/5

野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠 Spanish Octopus Carpaccio w/ Beetroot Pearls and Rosemary Dressing
野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠
這一道,漂亮有特色,叫好叫座。

薄切半透明的生八爪魚真是薄如汁水,第一眼望去,以為只是一碟杰身酸甜醬汁,尤其粒粒紅菜頭珍珠非常搶眼,旁邊黃色汁醬如蜜糖。
野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠
仔細看看,內有乾坤,醬汁之下,就是軟滑薄嫩非常的野生八爪魚刺身,但入口卻又非常有嚼勁,咀嚼起來,酸甜味道爆出,很有清新之感;但如果不喜歡韌性口感的人來,也許有多少過韌之感。
野生八爪魚薄切配紅菜頭珍珠
精彩之處盡在醬汁,紅菜頭珍珠脹爆有口感,並無紅菜頭之怪味,反而有自然的果酸味及蜜糖的甜,酸甜味道平衡,見深紅的顏色,總覺得是紅莓汁之功勞。
多士
這個酸甜汁實在太美味,我們要求多一客多士,想不到多士亦精緻,每片皆烤至鬆脆無比。
紅菜頭珍珠汁多士
剩下來的紅菜頭珍珠汁,塗在多士上,酸甜滋味,簡單就是美。

美味指數:4/5

焗芝士蟹肉牛油果配亞支竹 Baked Crabmeat and Avocado w/ Artichoke
焗芝士蟹肉牛油果配亞支竹
亞支竹在 tapas 上比較少見,而且未曾試過這個吃法。
焗芝士蟹肉牛油果配亞支竹
亞支竹其實並非竹,卻是菊類菜薊植物,由多片花瓣層疊而成,型態亦似菊花,葉身堅硬不能吃,花芯清甜甘香,有與眾不同的味道,因此,我見餐牌有就即點。
焗芝士蟹肉牛油果配亞支竹
芝士半溶鋪在面,蟹肉牛油果份量豐富,比例亦恰當,口感軟腍,質感有層次,味清但甜,亞支竹更帶有少許果仁之味,想起它有美顏及抗氧化功能,吃得更是開心。

美味指數:3.5/5

自家製意粉配鮮聖士皇及香草忌廉汁 Home Made Tagliatelle w/ Razor Clams 7 Light Basil Sauce
自家製意粉配鮮聖士皇及香草忌廉汁
吃過剛才賣相如畫的八爪魚紅菜頭珍珠,見到這道大堆頭之作,可謂很不一樣,如家庭料理之擺設。

可能刻意把聖子殻保留,而又特別製造長身微曲的意粉,跟聖子形態相似,加上綠色的香草忌廉汁炒作一起,有點難辨雜亂之感!
自家製意粉配鮮聖士皇及香草忌廉汁
賣相雖然一般,味道奇佳,意粉新鮮自製,吃得出有韌度,掛汁一流,聖子鮮甜無比,肉質有彈性,香草醬調味出色,意想不到的美味。

美味指數:4/5

斧頭豚肉扒配蘋果醬 Grilled Pork Chop
斧頭豚肉扒配蘋果醬
斧頭牛排吃得多,斧頭豬排未嚐過,連骨巨大豚肉,足2人份量,重20安士,這麼厚大,想做到肉質不嚡非易事,大廚勇氣可嘉。
斧頭豚肉扒配蘋果醬
出場確有肉香,四面皆有燒烤微焦的烙印,金黃吸引,配上大量蔬菜,豆、紅椒、番茄、甘荀、粟米芯及薯泥,伴以蘋果醬。
斧頭豚肉扒配蘋果醬
豚肉肉質鮮美鬆軟,竟然完全不嚡,近骨的肉自然更加嫩滑,調味亦出色,黑胡椒及烘烤的香味出,淨吃已經滋味,嚐到平衡的鹹甜味道,若蘸一些富果香的蘋果醬汁,味道更豐富,各有千秋。
斧頭豚肉扒配蘋果醬
原來豚肉來自本地,只要新鮮肉靚,再加上大廚功夫,原來可以媲美西班牙黑毛豬,今晚又學到野了。這樣說,似乎有些誇張,但實非無因,年初時吃過兩三家店的黑毛豬排,厚肉部位始終嚡口,令我好一陣子不敢再點,幸好今晚好奇心俱使下令我有新發現,這一道,值得再回味。

我們吃浄了枝巨骨及一大塊肉,本來只打算賞給小狗,隔了一天,家中做麵時,隨意把肉加到麵裡同煮試試,竟然香味保持,肉質不嚡,依然出色。

美味指數:4.5/5

香港的西班牙餐廳,如雨後春筍,愈開愈多,水準亦見進步,相信是因為 tapas 以份量小款式多為特色,女生胃口,亦是健康飲食之道的原因。Playa de Papagayo 材料靈態來自西班牙,聰明地加上香港人靈活及創意的變化,非常適合時下消費者的口味,這一家是第二分店,首店在河內道,原來剛開張四星期,周日晩上,客人不少。
值得一提,洗手間門前以彩畫圖片分別男女是個非常好的主意,尤其對於旅客,沒有言語帶來之障礙,世界各地的旅遊區應該效法。

運作暢順,員工有禮,飲料食品有創意,環境舒適,值得重臨。
2016-08-28
多士