Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2021-11-15 39 浏览
呢間西餐廳喺佐敦同油麻地都有分店,網上book位會抵好多,like fb或ig po相,仲會送松露薯條一客🍟🙈.🍝 法國鵝肝松露野菌扁意粉 🇫🇷 · $198.見到有鵝肝即刻嗌咗‼️鵝肝幾厚身嫩滑,但唔係好脆🙈 扁意粉幾掛汁,記住要撈勻碟底嘅醬,會入味好多,但覺得黑松露味可以再重手啲🥳 同埋會想扁意粉韌啲,更有嚼勁就好喇👅.🥞 Oreo曲奇芝士班戟配雪糕🍦 · $88.呢個超大份超飽肚🤰🏻pancake有四層,暖暖地,蛋香都幾濃,但個人都係鍾意梳乎厘質感多啲🥞 班戟上面係mascarpone cheese · oreo曲奇碎 · 雲呢拿雪糕🍦冇諗過oreo碎仲係好脆,令整體口感更豐富🍪 mascarpone cream好滑身好輕盈,但如果有少少芝士鹹香,味道就會更有層次🙈.☕️ Tiramisu 🍰 · $48.第一啖已經覺得酒味好重,但反而無咩咖啡味,通常cafe嘅tiramisu都係啱啱相反🤣 底層手指餅酒味幾重,而且浸得啱啱好唔會太濕😋 中間嗰層有朱古力脆珠,但有少少軟,所以覺得唔係好夾🍫 而且cream都幾多,亦唔算好幼滑,有少少膩🙈.🍞 龍蝦湯 🦞 · $68.湯會送蒜蓉包一塊🙈
🍝 法國鵝肝松露野菌扁意粉 🇫🇷 · $198
🥞 Oreo曲奇芝士班戟配雪糕🍦 · $88
☕️ Tiramisu 🍰 · $48
🍞 龍蝦湯 🦞 · $68
湯會送蒜蓉包一塊🙈 蒜蓉包幾香脆,牛油香幾重🧈但湯就比較稀,而且無咩龍蝦味🤣🦞
💛呢到環境唔錯~幾啱聚餐都見好多枱係慢慢食住吹水本身menu食物款式都多不過叫set dinner就多啲限制特別推薦餐包、牛扒同奶昔🥰見佢仲做啲promotion like fb送薯條🍟Openrice book枱lunch hour主餐牌仲有半價—————————————————————👬精選二人套餐 $498包:✅前菜(三選一)✅是日餐湯及自家製餐包(+$28升級龍蝦湯✅意大利飯/意粉(二選一)✅主菜(三選一)✅甜品(default雪糕;可upgrade)✅飲品(包兩杯價值$32;可補差價叫貴啲)💛煙三文魚凱撒沙律 😋:6/10唔算特別正 但份量係算多三文魚有5-6大片仲有啲芝士碎同煙肉碎但就唔太覺啲有汁~食落比較乾身💛龍蝦湯及自家製麵包+$28😋:7.5/10加左錢升級龍蝦湯龍蝦湯係飲得出蝦味 不過佢唔係落左淡忌廉果種黎所以色水上冇平時果啲咁橙但飲落口感rich得黎係輕盈而唔漏既不過擺番幾粒龍蝦肉會開心啲😂呢家咁就有啲dry🥲同埋睇錯左以為一定要加錢先有湯🤣就冇試到普通餐湯會係啲咩👀麥包餐飽包反面係幾驚喜🤪做得好鬆軟同埋禁落去係會回彈!同埋麥味都幾香 仲帶微微既香甜味💛龍蝦汁虎蝦
💛呢到環境唔錯~幾啱聚餐
都見好多枱係慢慢食住吹水
本身menu食物款式都多
不過叫set dinner就多啲限制
特別推薦餐包、牛扒同奶昔🥰
見佢仲做啲promotion like fb送薯條🍟
—————————————————————
👬精選二人套餐 $498
包:
✅前菜(三選一)
✅是日餐湯及自家製餐包(+$28升級龍蝦湯
✅意大利飯/意粉(二選一)
✅主菜(三選一)
甜品(default雪糕;可upgrade)
✅飲品(包兩杯價值$32;可補差價叫貴啲)

💛煙三文魚凱撒沙律

呢家咁就有啲dry🥲
同埋睇錯左以為一定要加錢先有湯🤣
就冇試到普通餐湯會係啲咩👀
麥包餐飽包反面係幾驚喜🤪
做得好鬆軟同埋禁落去係會回彈!
同埋麥味都幾香 仲帶微微既香甜味

但啲飯煮得林左啲
咁就要視乎自己鐘意米粒去到咩軟硬程度
不過有少少濕得制
再收乾啲水就啱啱好
入面仲有菇、紅青椒等既配料
虎蝦唔算大隻 肉質都係正常水準冇特別正🧐

💛炭燒美國安格斯肉眼牛扒
😋:8/10
牛扒叫左五成熟 冇多冇少啱唔好
肉眼既味道好濃郁😛
佢醬汁冇調得太濃 呢一點係幾好
伴碟既意大利青瓜同黄椒都爽甜
薯仔亦都有預先炸過 外脆內軟~

💛意大利雪糕
有五款味:雲尼拿、朱古力、芒果、芝麻同士多啤梨
試左朱古力同芝麻

雖然係乳酪但飲落都唔太酸
但味道有啲瑞士糖feel😂
但都係唔會覺得太甜 甜度ok的
松露薯條

💛松露薯條(free)
😋:7/10
Like fb同share post就有得送~
本身前菜都可以揀薯條
咁就可以叫沙律/青口試下其他款🥳
味道都唔錯 上枱係新鮮炸起熱辣辣
不過唔太覺松露味 以普通薯條黎講都ok
—————————————————————
🍝🍗🥩🍗🍝
Plato Cafe & Bistro

💸:人均~$300(dinner)

📍:佐敦吳松街186-188號地舖

🔗其他分店:
✔️油麻地彌敦道483-485號2樓

🔆收加一🔆
2021-11-04 126 浏览
文青朋友約食晏,地點係佐敦Plato Café & Bistro,嘩!PLATO 咪即係柏拉圖!?梗係要去潮拜吓!四條友,一人叫一個SET LUNCH,再Share食,諗住樣樣都試吓好唔好味!居然有我最愛嘅Bagel,仲夾住我最愛嘅燒鰻魚,梗係要試!朋友M話想食All Day Breakfast,當然不妨一試!朋友H見到有個喇沙海鮮意粉,喇沙係著名男校,加意粉即係男校加女生!點解唔試!朋友C無肉不歡,為咗滿足佢嘅「肉」望,就叫咗個豬扒!幾個餐味道都唔錯,而最有驚喜嘅,就係 喇沙海鮮意粉!喇沙crossover意粉,味道出奇地夾!埋單原來仲有九折!親愛的柏拉圖,我發覺自己有少少鍾意你……
文青朋友約食晏,
地點係佐敦Plato Café & Bistro,
嘩!PLATO 咪即係柏拉圖!?
梗係要去潮拜吓!

四條友,一人叫一個SET LUNCH,
再Share食,
諗住樣樣都試吓好唔好味!

居然有我最愛嘅Bagel,
仲夾住我最愛嘅燒鰻魚,
梗係要試!

朋友M話想食All Day Breakfast,
當然不妨一試!

朋友H見到有個喇沙海鮮意粉,
喇沙係著名男校,加意粉即係男校加女生!
點解唔試!

朋友C無肉不歡,
為咗滿足佢嘅「肉」望,
就叫咗個豬扒!

幾個餐味道都唔錯,
而最有驚喜嘅,
就係 喇沙海鮮意粉!
喇沙crossover意粉,
味道出奇地夾!
埋單原來仲有九折!

親愛的柏拉圖,
我發覺自己有少少鍾意你……
燒鰻魚Bagel
all day breakfast
喇沙海鮮意粉
豬扒
2021-10-30
燒鰻魚Bagel
喇沙海鮮意粉
2021-11-02 119 浏览
今日同朋友黎到哩間位於佐敦既西餐廳食飯。餐廳環境闊落,特別值得一讚既係食物上得好快,肚餓既我唔洗等咁耐😆哩到有好多唔同既餐牌,上面有多款Dinner Set及唔同價錢既二人餐可以選擇,我同朋友就一人叫左一個Dinner set。✨Dinner Set🥣是日餐湯及自家製餐包今日既餐湯係忌廉蘑菇湯,蘑菇湯質地濃稠,仲有細碎既蘑菇粒粒;而南瓜餐包既南瓜味真係幾突出,食落甜甜地,熱辣辣幾好食😆🍝明太子虎蝦意大利粉 $188意粉超香明太子味,而且醬汁creamy,意粉上面仲有三大隻虎蝦,食落新鮮彈牙。🐖西班牙黑毛豬鞍 $278黑毛豬鞍鬆軟易咬,係出面叫豬扒經常都會好怕太乾太柴,但係哩塊絕對唔會,咬落去係柔軟juicy既,非常好食!而配料好多,有薯仔、翠玉瓜、意大利青瓜、蕃茄仔同沙律菜。Dinner Set本身包一杯$32既飲品,$32以上就要補差價。🍹芒果沙冰 $56(補$24)🍹Oreo奶昔 $58(補$26)飲落去質感好似食緊芒果雪糕咁,甜度適中;Oreo味非常突出,奶昔上面仲要有邪惡的cream😈整體黎講,餐廳環境同質素都唔錯,係佐敦想搵地方食西餐既話,哩間餐廳都係一個好選擇。

✨Dinner Set
🥣是日餐湯及自家製餐包

🍝明太子虎蝦意大利粉 $188

🐖西班牙黑毛豬鞍 $278

🍹芒果沙冰 $56(補$24)
🍹Oreo奶昔 $58(補$26)

2021-11-02 105 浏览
🌟🌟《PLATO Cafe and Bistro》早上走在佐敦街頭🛵,遊走於尚未人頭湧湧的寳靈街攤檔🍃,看看小店逐間開舖的情況,逛逛突破書廊🙂。走出突破的時候,見到正正對面有間Cafe😋,未到中午12:00已經人來人往,好奇之下也走過八一八,順便hea過lunch😙。 🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🟤 西班牙黑毛豬鞍配紅酒燒汁 (跟薯蓉) HK$148配餐:羅宋湯、自家製黑糖包、Long Black (跟餐free $32以內飲品)🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻主角黑毛豬鞍扒🐷比想像中幼嫩多汁💦!小編在外邊食過不少過百元的黑毛豬也是乾乾鞋鞋😭、肉絲條條分明的。反而這塊豬鞍咀嚼時已發現肉汁,肉爽口而不乾硬👍🏻!配菜除了超香滑的🥔薯蓉👍🏻😋之外,還有秋葵和沙律菜🥬,很豐富😆!餐廳自家製的黑糖包熱辣辣,超香黑糖味😋!🟤 廣島蠔忌廉汁意大利飯 HK$98配餐:羅宋湯、自家製黑糖包、Upgrade 特濃朱古力+HK$16🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻小編點餐之前其實好掙扎,又擔心廣島蠔太細粒😂,又擔心他會不夠靚會很腥🤣,又擔心他會不會煮得太乾呢😅?點知呀大人一句:唔試過又點知好唔好食呢?😂🤣🤣小編第一啖
🌟🌟
《PLATO Cafe and Bistro》

🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏

🟤 西班牙黑毛豬鞍配紅酒燒汁 (跟薯蓉) HK$148
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
餐廳自家製的黑糖包熱辣辣,超香黑糖味😋!
🟤 廣島蠔忌廉汁意大利飯 HK$98
配餐:羅宋湯、自家製黑糖包、
Upgrade 特濃朱古力+HK$16
點知呀大人一句:唔試過又點知好唔好食呢?😂🤣🤣
小編第一啖先食一口意飯,😱好溫暖的感覺啊!每匙意飯也冒煙的🥰,但又不會過於溺汁和糜爛!忌廉味道煮得剛剛好👍🏻!
主角廣島蠔🦪口感滑溜,蠔香濃旭,不會煮到過乾過硬👍🏻👍🏻!數量不算少,都有5-6隻!
🟤 煙三文魚凱撒沙律 HK$108
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
為了要減低罪疚感,就點了一大碟沙律菜菜😆🤣!但原來煙三文魚都不少,兩大塊捲一朶玫瑰花🌹,一碟上邊有兩朶玫瑰花🌹!正👍🏻!
🟤 泰式脆炸鮮魷魚圈 HK$78
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
份量絕對不是一般 Appetizer 的份量!魷魚圈炸得外鬆脆內爽煙靱,配上泰式甜酸雞醬,夾到痺😂🤣🤣!
🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏🃏

後記:Plato 應該是小編收編入十大的其中一間餐廳!不算名揚也不是Signature好響的餐廳,但就好像媽媽織毛衣🧶一樣,温度就在細節位。
We’ll be back!

🦁:PLATO cafe and bistro
🐤:佐敦吳松街186-188號地舖

#SofoodSogoodsochill #Plato #佐敦美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood
2021-11-01 76 浏览
今日同朋友行完街去咗佐敦既「Plato Cafe & Bistro」食晚餐。首先係個餐包就外脆內軟,配埋餐湯羅宋湯就十分之開胃。前菜就叫咗煙三文魚凱撒沙律,有兩大塊煙三文魚卷成玫瑰形狀十分搶眼。主菜就叫咗露絲瑪莉燒羊架,一碟有三塊羊架,份量都唔少,食落去啖啖肉,冇樣羊羶味,真的不錯。主菜仲叫咗松露鵝肝扁意粉,有一大塊鵝肝係面,煎到個皮脆口,食落好香油脂味,另外,個意粉食落去有啖啖既松露味,十分滿足。餐飲就叫咗橙汁同埋Latte。

首先係個餐包就外脆內軟,配埋餐湯羅宋湯就十分之開胃。

餐飲就叫咗橙汁同埋Latte。
2021-11-01 66 浏览
早幾日喺童軍總會嗰度上完堂之後,有啲肚餓,所以就喺附近嘅Cafe食咗嘢先我哋每人叫咗一個set dinner ,set dinner包左餐湯同嘢飲😀叫咗個德國鹹豬手同鮮茄煙肉意大利雲吞,另外果餐湯我哋有一個加咗錢升級咗龍蝦湯,本身佢係雜菜湯😆雜菜湯好濃蕃茄味+超多雜菜,另外再配餐包,至於升級左嘅龍蝦湯份量係大的😆,質感唔係好稠,而且口感豐富😊德國鹹豬手已經遇先切開一塊塊,方便我地去食,個皮都好脆身,肉質都糸滑滑,再配上沙律🥗+薯菜,其實食落去都好飽鮮茄煙肉意大利雲吞都好多粒,而且都沾满蕃茄醬,味道都不錯😎

鮮茄煙肉意大利雲吞都好多粒,而且都沾满蕃茄醬,味道都不錯😎

2021-11-01 63 浏览
今晚終於有時間嚟呢間食,朋友介紹咗好耐🤗🤗🤗晚市套餐 明太子虎蝦意大利粉 $188又好濃郁嘅明太子味,一次過食得太多會過鹹,夾雜住沙律食就冇問題😋香烤雞肉凱撒沙律 $98英式啤酒炸魚薯條 $168魚味好濃一啲都唔腥👍🏻黑松露薯條
今晚終於有時間嚟呢間食,朋友介紹咗好耐🤗🤗🤗

晚市套餐
明太子虎蝦意大利粉 $188

香烤雞肉凱撒沙律 $98

英式啤酒炸魚薯條 $168
魚味好濃一啲都唔腥👍🏻

黑松露薯條
2021-10-31 103 浏览
為自己慶祝的生日晚餐, 之前沒有來過,想不到這兒的環境和服務都不錯, 我叫了晚餐套餐其中的一款, 黑松露帶子意大利飯, 加 $28 升級龍蝦湯, 味道不夠濃, 但尚算 creamy 和香溢, 而且份量都算大, 我也加了 $78 升級飲 house wine , 問了服務員沒有香檳可以選擇, 於是叫了 white wine , 味道有少少果甜味, 還算不錯, 配搭黑松露帶子忌廉意大利飯, 好像覺得少了點什麼, 於是拿了餐牌看看有哪些小食, 就決定叫黑松露薯條, 貼心的服務員告訴我, 只要在社交平台讚好餐廳專頁, 便可以免費獲贈一客, 哈哈, 這樣我便可以省了 $68, 而且份量也不會太多, 把它邊吃邊喝 white wine , 剛剛好 😄
white wine
黑松露帶子意大利飯
即炸黑松露薯條
自家製餐包
2021-10-28 369 浏览
見好多好評就打算試下結果完全唔好食單點左龍蝦汁Risotto,無龍蝦味都算了,但成個飯都水汪汪,好似湯飯咁。朋友點左西班牙海鮮飯,又係水汪汪的湯飯。食物味道好一般,飲品都唔好飲。另外,訂枱有優惠,店員會同你講話單點有5拆,套餐85折,但原來俾錢個時,優惠只能2揀1。同枱的朋友有單點有套餐,點解唔講清楚?最後揀其中一邊的優惠,好無奈。總結,食物唔好食,飲品少少難飲,店員唔細心,要叫好多次先有人理,但餐廳個時得3枱客。
見好多好評就打算試下
結果完全唔好食
朋友點左西班牙海鮮飯,又係水汪汪的湯飯。
食物味道好一般,飲品都唔好飲。

餐廳location非常易搵環境舒適 幾有空間感平日晚上黎都唔少人支持💛Menu 選擇都唔少 沙律pasta扒 risotto 飲品有梳打smoothies coffee 等等-🍽Special Dinner for Two (💰$498)Dinner set 包前菜 餐包 餐湯 主菜兩款 甜品 性價比幾高前菜我地揀左黑松露岩芝士薯條🍟薯條份量好多 兩個人都食唔哂🤣Ontop 加左黑松露岩鹽吊味配埋芥末同茄汁 賣相幾精緻另外加左$28 upgrade 去龍蝦湯🦞不過味道唔算好出色主菜分別揀左🍄法國鵝肝松露野菌意粉🥩炭燒美國安格斯肉眼牛扒五成熟🍄法國鵝肝松露野菌意粉意粉份量都係好大份 Creamy 意粉質感不錯😆鵝肝香脆 食落唔算好油🥩炭燒美國安格斯肉眼牛扒👍🏻推薦牛扒比想像中出色得多 外層帶點焦化鎖住肉汁😍沒有overcook調味夠 肉質軟嫩 脂肪感重 juicy不過就唔太有炭香味 但價錢咁平都唔會要求太多😝😝脆脆既薯仔都幾好食 生熟度岩岩好仲幾入味👍🏻飲品揀左青檸梳打🍋同芒果乳酪🍼甜度適中 味道清新甜品包兩杯Fruttato Gelato🍨🤣🤣太飽食唔落

餐廳location非常易搵

甜度適中 味道清新

甜品包兩杯Fruttato Gelato🍨
🤣🤣太飽食唔落
2021-10-24 102 浏览
最近佐敦開了幾間不錯的Cafe,朋友生日飯就選了這間開揚光亮的多國菜餐廳,勝在選擇多,質素不錯,性價比高。套餐包餐湯同麵包餐湯🥣是南瓜湯,兩款麵包,包括洋蔥味同黑糖麵包,黑糖麵包柔軟又甜,配湯好夾西班牙海鮮飯🇪🇸🥘海鮮材料新鮮,有大蝦🦐青口🦪魷魚🦑都頗大隻, 魷魚彈牙爽口,飯用海鮮湯炒成,口感濕潤,充滿鮮味。美國聖路易斯豬肋骨🇺🇸🍗豬肋骨條,燒烤汁好惹味,酸甜味剛剛好,肋骨極淋,一切好容易分開,薯條亦炸得香脆套餐亦包括咖啡及茶或$32 以下飲品,咖啡有專業咖啡店的水準

套餐包餐湯同麵包

西班牙海鮮飯🇪🇸🥘

美國聖路易斯豬肋骨🇺🇸🍗

🥩必食啖啖肉黑毛豬鞍🧀邪惡黑松露芝士薯條!-田中最近真係食多左,打完邊爐,再食燒肉,又飲兩杯,又食下甜品。而呢間良心西餐,都係足料大份,田中真係犧牲體重黎出文。-🍝Plato精選二人套餐($498)有齊前菜、餐湯、意大利飯/意粉、主菜、甜品(雪糕)同飲品,而餐包仲要係自家製麵包,整體份量大大份,真心大滿足!🥩西班牙黑毛豬鞍極厚身黑毛豬鞍,肉味濃,偏瘦但亦帶有肥脂,啖啖肉大滿足,而配菜精緻清新。🦐龍蝦汁虎蝦意大利飯份量極足嘅意大利飯,用龍蝦汁煮成,唔算濃厚,鮮香帶有清新,虎蝦兩大隻,實肉而夠香口。🧀黑松露芝士薯條配上濃郁黑松露芝士醬,非常邪惡,一樣大大份,非常飽肚滿足。👍🏻8/10
🥩必食啖啖肉黑毛豬鞍🧀邪惡黑松露芝士薯條!
🍝Plato精選二人套餐($498)

🥩西班牙黑毛豬鞍

🦐龍蝦汁虎蝦意大利飯

🧀黑松露芝士薯條
配上濃郁黑松露芝士醬,非常邪惡,一樣大大份,非常飽肚滿足。

👍🏻8/10
2021-10-22 69 浏览
佐敦西餐💖Plato Cafe & Bistro附近行完,有啲肚餓~路過見到,裝修都唔錯,餐廳面積又夠大,好啱拍拖或者朋友聚舊💖就試吓整體評分:7/10環境:6.9/10人均消費:$100-200地址:Plato Cafe & Bistro (吳松街) (佐敦)佐敦吳松街186-188號地舖南瓜湯:味道鮮甜甘香,口感絲滑黑糖包:超軟,甜甜地,散發淡淡嘅黑糖甜味~炭燒美國安格斯肉眼牛扒($298):我嗌左5成熟,熟度適中,牛味重,配上炭燒嘅香味唔錯~評分:6.9/10墨魚汁魷魚帶子扁意粉🦑🍝($188):墨魚汁意粉幾特別😻而且佢啲黑色係燈光之下會閃閃發光!😍好靚~味道咸香,魷魚脆身🤤like評分:6.9/10心太軟($68):是日最佳!🤩🤩🤩心太軟係即焗嘅,一切開啲朱古力流心好似岩漿咁流晒出嚟😍😍😍視覺100分!味道好正!又唔會太甜!評分:7.3/10
佐敦西餐💖Plato Cafe & Bistro

整體評分:7/10
環境:6.9/10
人均消費:$100-200
佐敦吳松街186-188號地舖

南瓜湯:味道鮮甜甘香,口感絲滑

黑糖包:超軟,甜甜地,散發淡淡嘅黑糖甜味~

評分:6.9/10

評分:6.9/10

評分:7.3/10
2021-10-22 68 浏览
精選二人套餐:甘筍合桃餐湯同黑糖麵包、香草麵包全部自家製已經好正。前菜有黑松露岩芝士薯條粗薯條炸到脆卜卜放左黑松露粉上面點埋個蛋黃醬食到停唔到口😆法國鵝肝松露野菌扁意粉🍝重點鵝肝煎香左所以咬落小小油必出嚟好香好好味,意粉個汁煮得好好放埋松露就完美。主菜有炭燒美國安格斯肉眼牛扒分量十足大大件,我叫左7成熟埋埋好肉質好嫩滑。甜品有芝麻雪芭好濃芝麻味好好食同雲呢拿雪芭都好味😋加埋杯熱凍茶就完美喇。
精選二人套餐:
甘筍合桃餐湯同黑糖麵包、香草麵包全部自家製已經好正。
2021-10-20