Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2022-05-13 44 浏览
今日收工同朋友約咗個中間點,就去咗佐敦食飯,見到呢間Cafe有dinner set好似唔錯咁就去試吓☺️♥ 北海道帶子黑松露意大利飯 $188上枱幾靚,由於收工好肚餓好快就已經即食😆熱辣辣傳出陣陣黑松露香味,意大利飯粒軟硬度適中套餐跟湯係意大利雜菜湯嘢飲嗌咗蜜桃乳酸 飲落係沙冰口感唔會死甜♥ 鵝肝芝士牛肉漢堡包🍔 $188漢堡包有兩款本身仲諗緊叫邊個好,最後見到廚師推介呢個就試吓😆 同埋本身個人都好鍾意食鵝肝,雖然好殘忍🥺 上枱啲芝士好震撼好似熔岩咁流出嚟,包口感鬆軟所以都食哂♥ Tiramisu $58酒味咖啡味香濃,cream都夠軟滑♡ 環境舒適地方闊落坐得舒服, 同朋友食完嘢都坐低傾偈傾左好耐先捨得走😂

♥ 北海道帶子黑松露意大利飯 $188
套餐跟湯係意大利雜菜湯
嘢飲嗌咗蜜桃乳酸 飲落係沙冰口感唔會死甜

♥ 鵝肝芝士牛肉漢堡包🍔 $188

♥ Tiramisu $58
酒味咖啡味香濃,cream都夠軟滑

2022-05-12 52 浏览
홍콩 조던 맛집💕中文向下面👇🏻우연히 맛집을 발견됐다😱❤️친구랑 침사추이 에서 만나자고 약속 했는데 비가 많이 와서 그냥 조던에서 레스트랑은 찾았다🥲기대감 안가지고 들어갔는데 되게 맛있었어요😱❤️특히 스테이크를 아주 맛있었어요💕오늘 메뉴:토시살 스테이크 트뤼플 소스 파스타 ₩24500- 토시살 엄청 맛있었다ㅜㅜ 추천추천와인소스 스페인 목살 ₩21000- 목살을 촉촉하고 고소해요^^ 두꺼우니까 딱딱하게 생각하지만 부드러웠다 ❤️닭가슴살 시저샐러드 ₩16000라바케이크 >세트시키면₩8000추가落雨真係令到人好唔想出街食飯,同朋友揀咗一間同地鐵站近近地嘅西餐❤️好耐冇Girls Talk💕本身真係冇咩期望,食物上菜之後非常驚喜😍😍香烤雞胸凱撒沙律 $98- 擺盤好靚❤️平時出去食沙律,好多時都係亂咁擺,呢度睇得出佢有用心擺盆,抵讚!封門柳配松露燒汁意粉 $148- 超級驚喜!冇諗到牛肉外表煎得非常香脆,內裏軟淋🤤而且牛扒冇落鬆肉粉,同出邊嗰啲所謂西餐真係兩回事🙈呢個價錢仲要係套餐個人覺得非常抵食❤️❤️❤️黑毛豬鞍配紅酒燒汁 $128- 朋友唔
홍콩 조던 맛집💕中文向下面👇🏻

오늘 메뉴:
토시살 스테이크 트뤼플 소스 파스타 ₩24500
- 토시살 엄청 맛있었다ㅜㅜ 추천추천
와인소스 스페인 목살 ₩21000
닭가슴살 시저샐러드 ₩16000
라바케이크 >세트시키면₩8000추가

本身真係冇咩期望,食物上菜之後非常驚喜😍😍

香烤雞胸凱撒沙律 $98
封門柳配松露燒汁意粉 $148
黑毛豬鞍配紅酒燒汁 $128
- 朋友唔食得牛,所以叫豬。食落口非常軟身,而且多汁!整體嚟講好食!
心太軟配雪糕🍦套餐加$48
- 食西餐點可以冇咗佢!流心唔使講,仲要非常香!完美句號

2022-05-12 43 浏览
近排落大雨 最鐘意就係坐係餐廳入面又可以望下街景💓同時又可以同朋友傾計hea下E間餐廳環境好舒適💓同朋友傾足全晚去相!!!晚市套餐包括左餐湯+餐包+主菜+野飲明太子虎蝦意粉 $198超推薦😍一食落口明太子味已經好明顯但後面帶出左少少忌廉味 mix左明太子微微辛辣味 好正😍💓整體好配搭 完全唔會有漏既感覺👍🏻👍🏻同時個意粉質地我好鐘意😍有咬口又黏汁食落有驚喜😋😋😋德國脆皮鹹豬手 $288我食德國豬手有時好怕全部都係肥肉但E間既豬手肥瘦好balance💓有豬手既油香 同時肉既分量都多😋😋適合鐘意食肉既人而佢個豬手皮係好脆!!!😍👍🏻一流Hot Green Tea Latte +$12有驚喜💓茶味同奶味2者都好明顯一飲入口有極濃既奶香 之後茶香都慢慢滲出黎😋2者配合得好好Hot Lemon Tea👍🏻👍🏻
近排落大雨 最鐘意就係坐係餐廳入面

一飲入口有極濃既奶香 之後茶香都慢慢滲出黎😋2者配合得好好

Hot Lemon Tea👍🏻👍🏻

2022-05-11
2022-05-07 56 浏览
見有2人餐85折試下,中曬伏Order 3成熟封門柳佢well done咁濟咁上羊架叫五成熟佢應該連埋啲伴碟一齊計…薯仔粒係爽口未熟透既啲野飲又比較偏淡…600幾埋單…可一不可再
見有2人餐85折試下,中曬伏
Order 3成熟封門柳佢well done咁濟咁上
羊架叫五成熟佢應該連埋啲伴碟一齊計…
薯仔粒係爽口未熟透既
啲野飲又比較偏淡…
600幾埋單…可一不可再

2022-05-06
用餐优惠
優惠券
2022-05-04 54 浏览
plato見好多朋友成日都推薦佢性價比高,今次決定自己試下。入到去環境舒適,都幾多人流,不過同時上菜速度好快,值得欣賞👍🏻今次叫咗款二人餐,先黎有餐包同餐湯—南瓜湯,口感好濃稠,南瓜味亦好重,整體香滑鮮甜~飲完開咗個胃🤣🤣👍🏻 小食挑選左黑松露薯條,黎到份量好多,食得出係即叫即整,新鮮熱辣辣,咬落外脆內軟,面頭有好多黑松露粉,仲附送芝士醬同埋茄汁,正!👍🏻第一個主菜揀咗法國鵝肝松露野菌意粉,最面層有鵝肝,size都唔細,煎得香脆,鹹味夠,無臊味😋咬落去外脆內軟。另外最中意佢個麵唔會煮得過火候又有嚼口,醬汁幾多,食落唔會太乾有,仲好多菇菌增添咬口,成碟都好creamy得來又唔膩,滿足!👍🏻第二個主菜叫左炭燒美國安格斯肉眼牛排(5成熟)。肉眼上檯好粉嫩,熟程度拿捏得剛好,切開多汁,又重牛味,最正係咬落完全唔鞋身。加上配菜都好夠味,莫名地帶種好香嘅烤味,好討人歡喜!👍🏻最後甜品叫左pancake。眼見都睇到好大份!4層都好香蛋味,上面滿佈忌廉雪糕Oreo,最讚係啲Oreo仲好脆!而啲pancake每一塊都仲暖,證明真係新鮮order先整,最後仲有啲藍莓做點綴,酸酸甜甜,食埋之後真係好滿足❤️❤️
plato

今次跟餐仲叫左兩款飲品包括英式奶茶同蜜桃乳酪,特別鍾意後者香甜有氣,解膩一流~

悠閒的日期,最好相約姊妹聚會,姊妹的話題總是離不開對食物的美味程度,上網得知「Plato Cafe & Bistro」食西餐,味受精緻富有特色,享受慢活寫意的生活,當然感覺開心快活。進入餐廳,環境雅緻,整齊優美,舒適寫意,歡聚閒談的聚腳地。店內特高樓底,人多也不感覺侷促,空間感很好,乾淨整潔,氣氛輕鬆,充滿溫馨的格調。進入餐廳後,先看到餐單,餐單美食多,每款價格相宜,未食巳吸睛,令我胃口大開。甘筍核桃忌廉湯 及 自家製餐包甘筍核桃忌廉湯飲出甘筍的甜味,自家製餐包包括一個香草包及一個黑糖包,二款都十分美味,黑糖麵包香軟。巴馬火腿伴哈密瓜巴馬火腿有點黑醋,十分開胃,提升了味道很清新,帶到另一個新層次,令我喜出望外, 哈密瓜甜甜地,肉質爽滑,紮實彈牙有咬口,口感豐富,芳香的味道仍在口中留戀。西班牙海鮮飯海鮮有魷魚撚、蝦戀及青口,份量幾好,海鮮新鮮,鮮味撲出來,蝦肉身通透,厚度適中,肉質肥美,蝦戀鮮嫰爽滑,青口彈牙豐盈,飯有點濕,口感細膩,師傅用心製作,整體食落口感豐富,滋味無比,最值得一讚。Plato Cafe & Bistro(佐敦)地址: 佐敦吳松街186-188號地舖

進入餐廳,環境雅緻,整齊優美,舒適寫意,歡聚閒談的聚腳地。

甘筍核桃忌廉湯 及 自家製餐包

巴馬火腿伴哈密瓜

西班牙海鮮飯

Plato Cafe & Bistro(佐敦)
地址: 佐敦吳松街186-188號地舖

2022-01-17
午餐
2022-02-21 175 浏览
疫情日日千千聲🤒本人日日鞋鞋聲😪都唔知捱到幾時好彩有間好野幫幫手調節吓心情古語有云:民以食為天古語又云:雞髀打人牙骹軟好嘅一餐真係幫我開心返唔少🤓呢間野唔遠,九龍公園對面姐飲去環境都幾舒服,張梳化都幾好坐😂嗌左兩塊扒,老實講都有驚喜呢度啲熟度都幾準確話五成就五成三成就三成🥩有睇我之前啲post就知我點解要特別mention😂🐃牛扒牛味夠香又唔難咬又夠嫩又有肉汁個羊扒比我想像中出色太多🐑有羊香又唔太羶個面又夠乾脆仲有薄荷啫喱點🐒以佢呢個區呢個價值算對得住良心仲有真。薯蓉食平時叫薯菜薯條唔腍已經要開心🥲跟住到我嘅愛😄甜品呀喂🤩個心太軟真係好好咁做到外脆內軟又熱又香甜又有朱古力嘅濃醇食完即刻啪啖雪糕落口冰火衝擊🥵🥶jeng🤩跟住個tiramisu我可以形容為應有盡有😂應該係該有的都有食過太多偷工減料嘅呢度偷啲嗰度少啲咁厭曬呢度嚟講呢,濕蛋糕✅手指餅✅酒✅可可粉✅cream✅個人嚟講係興奮嘅🤓🤓跟住個啡我飲嗰個係玫瑰latte由於第一次飲呢😀我係覺得新奇有趣好玩新鮮花香同埋好味嘅🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹jeng👍🏻有緣真係可以嚟食唔會後悔#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食
疫情日日千千聲🤒
本人日日鞋鞋聲😪
都唔知捱到幾時
好彩有間好野幫幫手調節吓心情
古語有云:民以食為天
古語又云:雞髀打人牙骹軟
好嘅一餐真係幫我開心返唔少🤓
呢間野唔遠,九龍公園對面姐
飲去環境都幾舒服,張梳化都幾好坐😂
嗌左兩塊扒,老實講都有驚喜
呢度啲熟度都幾準確

應該係該有的都有
食過太多偷工減料嘅
呢度偷啲嗰度少啲咁
厭曬
呢度嚟講呢,濕蛋糕✅手指餅✅酒✅可可粉✅cream✅
個人嚟講係興奮嘅🤓🤓

跟住個啡我飲嗰個係玫瑰latte
由於第一次飲呢😀
我係覺得新奇有趣好玩新鮮花香同埋好味嘅🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

jeng👍🏻

有緣真係可以嚟食
唔會後悔

#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #tiramisu #cake #dessert #甜品 #甜品胃 #心太軟 #朱古力心太軟 #lavacake #latte #latteart #牛扒 #羊架 #internationalfood
2022-02-16 117 浏览
Mocha (R)摩卡咖啡 🍫☕️ $46Rose coffee latte (L)🌹玫瑰鮮奶咖啡 $48左邊嘅玫瑰鮮奶咖啡係餐廳嘅推介飲品,有少量玫瑰花瓣喺面頭影相出嚟好靚呀🌷,飲落去牛奶同玫瑰味都好濃郁🥛,右邊嘅朱古力咖啡同樣非常滑口,個人認為朱古力同咖啡永遠都係最夾嘅組合,兩杯個拉花仲幾靚添Pancakes topped with cheese and Oreo cookies flakes served with icecream Oreo曲奇芝士班戟雪糕 🧀🥞 $88食西餐點可以冇甜品呢😋,呢款曲奇芝士pancake 打卡都一流,免頭有經典嘅雲呢拿雪糕🍨,配埋軟綿綿嘅棉花糖、大人小朋友都鍾意嘅Oreo曲奇餅🍪、好厚又滑嘅芝士cream,食完之後覺得好邪惡又滿足Lobster bisque 🦞🥣 法式龍蝦湯 $68法式龍蝦湯同樣係餐廳入面嘅廚師推介嘢食嚟㗎,每一啖都飲到濃濃嘅龍蝦味,配埋少少酸酸地用咗蕃茄🍅一齊煮嘅湯底,成個appetiser 夠晒開胃又健康啊All day breakfast 芝士焗龍蝦全日早餐 🥗🥐 $128呢個全日早餐超級豐富呀,芝士焗龍蝦仲喺期間限定產品
Mocha (R)摩卡咖啡 🍫☕️ $46

Oreo曲奇芝士班戟雪糕 🧀🥞 $88

Lobster bisque 🦞🥣 法式龍蝦湯 $68

All day breakfast
芝士焗龍蝦全日早餐 🥗🥐 $128
呢個全日早餐超級豐富呀,芝士焗龍蝦仲喺期間限定產品🤤,入邊有芝士焗龍蝦尾、法蘭克福腸、滑脫脫嘅鮮奶炒蛋🍳、燒扒蕃茄、超級甜嘅火龍果、脆卜卜又有紫菜夾住嘅特色牛角酥,同埋新鮮沙律菜🌿,仲有支印有餐廳名嘅旗仔插着添🏳️,係一個好高質嘅all day breakfast !

U.S. Angus sirloin
美國安格斯西冷牛扒 🥩 $348
今次呢款安格斯牛扒就揀咗六成熟,肉質食落去一啲都唔煙韌👍🏻,配菜除咗有沙律菜之外,仲有燒蕃茄仔同埋秋葵,彈牙嘅意粉、配菜連埋黑椒汁一齊食,少少辣幾唔錯㗎
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗Plato Cafe & Bistro 尋日提早食咗情人節飯,今日就同大家分享吓🙌🏻估唔到都幾有驚喜😆美國頂級封門柳伴意大利青瓜(自製英式芥末)($198) 牛肉揀咗五成熟,黎到熟度啱啱好,裏面係粉紅色好靚❤️‍🔥好香牛味,又好淋🥰邊邊位煎得比較脆,好食!上到嚟已經切好晒,方便食用😋平時冇咩點食意大利青瓜,啱啱好可以中和一下牛味🙈我就比較鍾意唔點英式芥末,因為有少少搶咗牛味🤣呢一個係情人節限定嘅lunch set, 會包埋飲品,餐湯麵包,餐湯係蘑菇忌廉湯,味道不過不失☺️法國鵝肝松露野菌扁意粉($198) 呢個意粉好食,鵝肝好大舊,好肥美🥳無論口感定味道都好好😚蘑菇嘅份量都好多,仲有啲青椒紅椒同蘆筍😋整體來講,餐廳比我想像中驚喜🙌🏻有鵝肝意粉幾加分😚下次要試埋佢嘅甜品🍮📍 Plato Cafe & Bistro (吳松街) (佐敦)佐敦吳松街186-188號地舖

ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗Plato Cafe & Bistro

美國頂級封門柳伴意大利青瓜(自製英式芥末)($198)

法國鵝肝松露野菌扁意粉($198)

佐敦吳松街186-188號地舖
  • 法國鵝肝松露野菌扁意粉
2022-02-14 1458 浏览
沒有晚市堂食的情人節,不緊要,只要選一間用心製作的西餐店,午餐也可以吃得好甜蜜。Plato Cafe & Bistro是吳松街性價比甚高的西餐店,情人節那天中午12:00便入座,之後半小時已座無虛席。今天有有特別餐牌。餐湯+$38升級干邑龍蝦湯配阿拉斯加蟹腳肉龍蝦湯順滑濃郁,有蝦味,蟹肉就唔係好多,餐包鬆軟,還有洋蔥粒在內,整體西湯和麵包都有水準。西班牙黑毛豬鞍伴薯蓉(紅酒燒汁)$128 豬鞍好大塊,柔軟嫩滑,加埋綿滑的薯蓉,非常好食。紅酒燴紐西蘭羊膝伴薯蓉(紅酒燒汁)$128 同行情人是羊痴,見羊就叫。擺盤好靚,打卡一流。羊膝炆得好腍,骨肉分離,啖啖肉。我覺得好得,羊痴則嫌唔夠羊羶味。餐飲送$32內的飲品,多則補錢。我們叫了咖啡,不用加錢。平日食套餐可以特價加甜品,今日是特別餐牌要散叫。情人節怎可以無甜品結尾?朱古力心大軟伴雪糕$68藍莓芝士蛋糕$48非常精美好吃的甜品,可以看到廚師的心思,加錢也值得!

今天有有特別餐牌。

餐湯+$38升級干邑龍蝦湯配阿拉斯加蟹腳肉
干邑龍蝦湯

西班牙黑毛豬鞍伴薯蓉(紅酒燒汁)$128
豬鞍好大塊,柔軟嫩滑,加埋綿滑的薯蓉,非常好食。
西班牙黑毛豬鞍伴薯蓉

紅酒燴紐西蘭羊膝伴薯蓉(紅酒燒汁)$128
紅酒燴紐西蘭羊膝伴薯蓉

餐飲送$32內的飲品,多則補錢。我們叫了咖啡,不用加錢。
咖啡

朱古力心大軟伴雪糕$68
藍莓芝士蛋糕$48
非常精美好吃的甜品,可以看到廚師的心思,加錢也值得!
朱古力心太軟
藍莓芝士蛋糕
2022-02-14
庆祝纪念
情人节
2022-02-09 1118 浏览
新年最後一日假期,難得平日的街道人唔算多,於是便與母親大人到尖沙咀行街🛍 血拼前先到佐敦的Plato cafe & Bistro 吃個午餐大概因為位於佐敦內街,平日1點入座率大概8成,唔洗等位😌點了2款午餐、1款頭盤、1款甜品、2杯飲品——————午餐包了餐包+餐湯/沙律,我們都選了餐湯🎃南瓜湯味道清甜,而餐包烘熱且鬆軟,香甜的味道配上牛油令人不禁想再吃一個😋🍴 香煎法國鵝肝多士($108)母親大人話想食鵝肝,剛好餐牌上有這道菜🤭鵝肝充滿鵝油的香氣,油潤鬆軟,配上塗了紅莓醬的法包,整體感覺不錯👍🏻🍴 西班牙黑毛豬鞍配紅酒燒汁配意粉($128)豬鞍肉質夠軟且不會太乾,味道剛好,母親大人幾滿意🍴 美國安格斯肉眼牛扒配松露野菌汁配薯菜($148)點了七成熟,牛扒切開中間還帶點粉紅,煎得不錯,牛味都幾香,同樣不會過乾,薯蓉夠軟滑,伴碟的秋葵都沾上了一點幼鹽💕廚師都幾注重細節位👍🏻 扒類size 比較大塊,性價比幾高🍴 提拉米蘇(+$38)蛋糕質感綿滑,帶點咖啡及酒香,甜度剛好,面頭仲插上了一片biscoff🍪不錯👍🏻🍹 雜莓乳酪(+$16)乳酪的酸甜味較輕,母親大人覺得不錯,個人會鐘意味道再酸

——————

🍴 香煎法國鵝肝多士($108)

🍴 西班牙黑毛豬鞍配紅酒燒汁配意粉($128)

豬鞍肉質夠軟且不會太乾,味道剛好,母親大人幾滿意

🍴 美國安格斯肉眼牛扒配松露野菌汁配薯菜($148)

🍴 提拉米蘇(+$38)

🍹 雜莓乳酪(+$16)
乳酪的酸甜味較輕,母親大人覺得不錯,個人會鐘意味道再酸一點😆

🍵 綠茶鮮奶(+$12)
茶味及奶味都夠平衡,亦有點甜味

小插曲✨我比較粗魯🙈隻手一野撥倒杯綠茶,倒到成枱成地都係,店員見到即刻過來幫我地抹,仲幫我地轉枱,之後仲整多杯Green tea latte 俾我(其實當時我已經飲左半杯,亦冇要求要多一杯)店員真係好好禮貌🥺我就勁唔好意思
2022-02-09
  • 西班牙黑毛豬鞍
  • 炭燒美國安格斯肉眼牛扒
2022-02-09 109 浏览
📍Plato Cafe & Bistro今次嚟到位於佐敦吳松街嘅📍Plato Cafe & Bistro💛💛,地點都好方便尖沙咀行完街過嚟都係10分鐘內,佐敦站C出口行過嚟都係5分鐘左右,餐廳set lunch超抵食‼️簡直係大件夾抵食分量超多,所以就算疫情咁嚴重都好多人食😝,餐廳環境都好舒服座位與座位之間好闊落,店員服務態度友善親切 👍👍,好推介大家嚟試吓,仲有原來OpenRice book位正價餐牌有半價😵😵,想知係咩就繼續留意睇落去啦👇 👇—————————————-————👅 美國安格斯肉眼牛扒配紅酒燒汁 $148今次我就叫咗5️⃣成熟,但我就稍微覺得熟咗少少🤏,建議食開5成熟嘅大家可以叫4️⃣成,不過中間都粉嫩有肉汁嘅☺️,同埋好有驚喜喎牛扒牛味濃郁,我覺得好對得住呢個價錢㗎la,可以選擇薯菜飯或者意粉,我就揀咗薯菜,係好滑嘅薯蓉😜—————————————-————👅 法式牛肝菌巴馬火腿意大利飯 $78$78係咪痴線㗎,份量大到開到出邊兩碟,我估正常一個少女應該食唔晒🤣🤣,分量大之餘味道又唔差喎,意大利飯咬口幾煙韌,牛肝菌個味都好出,同埋我覺得去整啲味道好啱香港人,鹹度適中🥘—————
📍Plato Cafe & Bistro

👅 美國安格斯肉眼牛扒配紅酒燒汁 $148

👅 法式牛肝菌巴馬火腿意大利飯 $78

👅 炸魚薯條 $108

呢個反而有少少失望🙈,因為可能我對炸魚薯條要求太高,薯條係好食嘅不過個魚唔係太好食,首先兩樣嘢都係新鮮炸嘅🔥,薯條熱辣辣係我鍾意食嗰隻粗身薯條,個魚我就覺得唔夠滑,有少少乾,個魚方面有改善空間,呢個可以唔洗叫😬
‼️所有午市套餐全部都包餐湯丶餐包丶飲品‼️
仲可以➕38 配蛋糕一件
➕38升級提拉米蘇
➕48升級心太軟配雪糕
—————————————-————
環境 - 地點好方便,餐廳好適合同朋友傾偈,環境好舒服座位與座位之間好闊落,仲有啲長枱添👍👍
-—————————————-————
📍地址

📍Plato Cafe & Bistro (吳松街) (佐敦)
佐敦吳松街186-188號地舖
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍽 𝑊𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟𝑓𝑢𝑙 𝐸𝑎𝑟𝑙𝑦 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 @ 🌟 Plato Cafe & Bistro《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Chocolate Pancake with Banana and Ice-cream HKD 88English Fish and Chips HKD 108Smoked Salmon and Guacamole Pizza HKD 98Grilled New Zealand Sirloin with Red Wine Gravy HKD 128Peach Yogurt HKD 48Green Tea Latte HKD 44.👽 大媽之前試過佢油麻地總店,最近呢就試左佢呢間位於佐敦嘅分店。同樣價錢貼地,但出品超優質嘅西餐廳。每一款食物都係份量十足,坐得舒服夠曬闊落,呢間分店嘅服務態度仲比較好呢。.😆 適逢依家夜晚禁堂食,大媽就提早開餐。錯有錯著,反而慳咗錢,因為呢呢個時間又有午餐,又有下午茶供應,非常抵呢!💰.🍟 以為價錢抵就會將貨就價,上檯後發現款款都好味!首先份量非常之大,連英式啤酒炸
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖中展示美食為:
Peach Yogurt HKD 48
Green Tea Latte HKD 44

🍟 以為價錢抵就會將貨就價,上檯後發現款款都好味!首先份量非常之大,連英式啤酒炸魚薯條都大份都好似上一份牛排咁大隻碟!厚切架D魚柳,仲要炸魚竟然唔油膩先勁!

English Fish and Chips

🍕 另外就係煙三文魚牛油果醬薄餅真係好香脆,而三文魚係超足料!仲要有牛油果醬,大媽從未試過咁樣配搭,通常一係做TACOS,一係配火箭菜,原來咁樣配答好好味架!

🍖 午餐呢款燒紐西蘭羊西冷基本上無得輸,燒得好香之餘,完全唔老仲要JUICY!

🥞 最後就當然要叫甜品作結啦,點選左香蕉朱古力班戟配雪糕,如果淨係計打卡吸睛指數都已經夠晒滿足!更何況佢真係有內涵架,有成四大塊PANCAKE都算,超多香蕉同朱古力醬,太邪惡但十級滿足呢!👅

🤗 值得一題嘅就係跟餐可以半價叫嘢飲,大媽今次就試咗「蜜桃乳酪」同「綠茶鮮奶」,連飲嘢都有質素啊,好值得加配!

Green Tea Latte

😌 今年係經營艱難嘅一年,希望大家都可以支持一下呢類有誠意嘅小店吧。❤️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 佐敦吳松街186-188號地舖
☎️ +(852)2388-8269
Green Tea Latte
2022-02-06 87 浏览
今日友人帶到呢間位於佐敦食西餐,#Plato Cafe & Bristo,門面乾淨,坐位又濶落,閒談吹水都係一個唔錯嘅選擇。我點了午餐黑松露帶子意大利飯,包沙律跟飲品。帶子兩邊微微煎香,中間咬落爽口又彈牙, 黑松露味道好香,加埋磨菇🍄互相配合,意大利飯粒粒都索晒汁,無論係味道同口感上都有所提升,確實好味😋$38加配了藍莓芝士蛋糕🍰,作為飯後甜品,這個藍莓醬很清新,而且不會過甜😊。老友則點了南瓜湯說好creamy真材實料。法國鵝肝松露野菌扁意粉🍝,他說食材上乘,鵝肝脂香入口即化,黑松露野菌加上忌廉汁,熱辣辣好正,食落去唔會覺得好滯。大家都要了杯至愛凍檸茶😊。

我點了午餐黑松露帶子意大利飯,包沙律跟飲品。

老友則點了南瓜湯說好creamy真材實料。

大家都要了杯至愛凍檸茶😊。
2022-02-06
2022-01-28 91 浏览
【#肥波西餐系列】🎈早幾日同幾個舊同學去左食飯,我地揀左間西餐試下。其實呢間餐廳好多年前已經同朋友試過佢地油麻地分店,今次就去左佐敦分店試下。🎈佐敦分店分為兩層,我地坐樓上,當晚人ok多,所以比較嘈,令人會想食完快啲走😂🎈我地叫左兩個兩人𝗌𝖾𝗍,我嘅𝗆𝖺𝗂𝗇 𝖼𝗈𝗎𝗋𝗌𝖾揀左𝗋𝗂𝖻 𝖾𝗒𝖾 (𝗆𝖾𝖽𝗂𝗎𝗆),上檯𝖺𝗋𝗈𝗎𝗇𝖽 7成熟,唔會好靭;不過同檯嘅其他𝗋𝗂𝖻 𝖾𝗒𝖾就出現過生/過熟😂質素比較不穩定啊!🎈北海道帶子好味,煎得好香。不過份量比較少,好似一陣風咁就無左了😂餐湯係洋蔥湯,好濃但亦都比較油,如果無咁油膩會比較好!🍲🎈𝗌𝖾𝗍 𝖽𝗂𝗇𝗇𝖾𝗋仲包左飲品同甜品,飲品可以揀$𝟥𝟤款或加錢,由於無特別野想飲,就揀左唔使加錢嘅熱柚子蜜🍯 甜品係一人一杯雪糕,由於戒緊生冷野,所以雪糕我拎左返屋企比肥成食🍦📍 Plato Cafe & Bistro (吳松街)📍 佐敦吳松街186-188號地舖#自費 #佐敦黃店 #黃店 #黃店系列 #佐敦美食 #platocafebistro
【#肥波西餐系列】

📍 Plato Cafe & Bistro (吳松街)
📍 佐敦吳松街186-188號地舖