Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2022-10-13 72 浏览
如果未試過而唔肯定間餐廳好唔好食嘅話,我通常都會睇吓入面多唔多食客或者有冇人等位的,經過佐敦見到呢間餐廳都幾有人氣,肚仔又餓餓地,所以就決定係呢度開餐啦!而且呢度嘅Dinner Set都幾抵食的, 由百幾蚊起,包餐湯、餐包及餐茶🥰🥰🥰🌟煙肉茄醬意大利雲吞意大利雲吞有咬口又好食,而且味道酸酸甜甜令人非常之開胃🥰👍🏻🌟德國脆皮鹹豬手皮脆肉嫩一啲都唔乾身的,肉汁滿滿非常之Juicy, 而且皮真係脆到好似薯片咁,勁正呀!😍❤️《Plato Cafe & Bistro》果然係佐敦人氣西餐廳🔥

🌟煙肉茄醬意大利雲吞

🌟德國脆皮鹹豬手

餐廳位於佐敦吳松街,介乎喺西餐同Cafe之間,菜式以歐陸西餐為主,招牌菜包括德國脆皮咸豬手、黑松露牛面頰肉意大利飯,另外仲有牛扒,pizza,risotto ,咖啡,窩夫,蛋捲等😍多款選擇,但同時係cafe休閒美式風格裝潢,親民價錢已經食到高質既一餐🥹回頭率、性價比極高‼️不論下午茶午市晚市都好適合黎食😍👍🏻。✨另設加一-💵 Set Lunch是日餐湯配自家製黑糖包🍞 /田園沙律🥗套餐包一杯$32飲品 以上補差價)是日餐湯係南瓜湯🎃,估唔到餐湯都咁高質,質感濃稠,好濃郁南瓜味😍黑糖包都係岩岩岀爐咁勁軟熟有回彈力,淡淡黑糖甜味🥰-💕 美國牛板腱鮮菠蘿包配薯條 $88Iced Sipping Chocolate (+$16)👅好味指數:9.5/10性價比極高,份量大❗️菠蘿包夾住牛板腱、真 菠蘿🍍、蕃茄、生菜🥬,真係足料到要切開先食到😆。菠蘿包上枱時微暖狀態☺️,外皮有輕脆感,包體鬆軟味道香甜🥰,切開後菠蘿碎都冇係包上跌哂落黎🥹淨講包本人已經好過好多普通麵包店!牛板腱切得薄薄的,醃得好入味,肉質軟腍帶小小筋,口感有啲似肥牛。厚切菠蘿香甜多汁,配埋酸甜醬汁,口感味道極豐富❤️成個配搭鹹甜混雜,但估唔
✨另設加一

餐湯

💵 Set Lunch
是日餐湯配自家製黑糖包🍞 /田園沙律🥗
套餐包一杯$32飲品 以上補差價)

💕 美國牛板腱鮮菠蘿包配薯條 $88
Iced Sipping Chocolate (+$16)
👅好味指數:9.5/10

菠蘿包上枱時微暖狀態☺️,外皮有輕脆感,包體鬆軟味道香甜🥰,切開後菠蘿碎都冇係包上跌哂落黎🥹淨講包本人已經好過好多普通麵包店!牛板腱切得薄薄的,醃得好入味,肉質軟腍帶小小筋,口感有啲似肥牛。厚切菠蘿香甜多汁,配埋酸甜醬汁,口感味道極豐富❤️成個配搭鹹甜混雜,但估唔到配香甜菠蘿包好食過配漢堡😳👍🏻。

薯條用上厚切薯條🍟😍,炸得香脆可口,鹹香味剛好。

Iced Sipping Chocolate (+$16),面層放左cream+朱古力醬,咖啡豆同lotus焦糖餅乾,飲落好香濃朱古力🍫味,加幼滑既cream,都唔會太甜,朱古力控必試!

💕 美國安格斯肉眼牛扒配乾蔥燒汁 $168
可選飯/意粉/薯菜
☕️Hot Long Black
👅好味指數:9/10

肉眼牛扒叫左7成熟,呈粉紅色💗生熟程度剛好🫶🏻,肉質油花豐富,口感軟腍多肉汁,煎得甘香得黎又唔乾😍,配上松露野菌汁,更惹味,而薯菜就有薯蓉、茄子、翠玉瓜。

環境:8.5/10
餐湯
Hot Long Black
Iced Sipping Chocolate
2022-10-10 83 浏览
Plato Cafe放假瞓自然醒,起身梗係去食番個late lunch ! 今日去左佐敦嘅Plato ,場內坐左差唔多8 成滿。 我地叫左兩個Set lunch 再加左個tiramisu!餐湯加黑糖麵包餐湯係白湯,有小海鮮同埋蔬菜。餐包好鬆軟,幾好味!美國牛板腱鮮菠蘿包配薯條因為個餐牌無呢個餐嘅相, 我地都倚靠想像。估唔到上餐個樣有好大驚喜, 超大個菠蘿包夾住新鮮菠蘿同埋牛肉。 薯條好脆,店員仲好貼心咁俾埋番茄醬!唐揚炸雞全日早餐好新鮮嘅配搭, 係日式唐揚炸雞加印度酥餅加台式腸仔。 沙律菜同蜜瓜都新鮮。沙律菜跟芝麻醬,牛乳炒蛋好香滑!Tiramisu 甜品不嬲都係樣靚就已經贏一半。佢地店個tiramisu 擺盤好靚, 有少少藍色cream 放隔離, tiramisu 上面有一塊焦糖餅, 兩個人食真係好飽😂Mocha好大杯又有一個好靚嘅拉花!西班牙凍咖啡係咖啡加牛奶加雪糕,飲完真係透心涼,係又食得又飲得嘅甜品!
Plato Cafe

我地叫左兩個Set lunch 再加左個tiramisu!

餐湯加黑糖麵包
餐湯係白湯,有小海鮮同埋蔬菜。餐包好鬆軟,幾好味!

美國牛板腱鮮菠蘿包配薯條
薯條好脆,店員仲好貼心咁俾埋番茄醬!

唐揚炸雞全日早餐

Tiramisu

Mocha
好大杯又有一個好靚嘅拉花!

西班牙凍咖啡
係咖啡加牛奶加雪糕,飲完真係透心涼,係又食得又飲得嘅甜品
2022-10-06 92 浏览
平時假日食lunch通常都成日會食呢間,覺得佢啲食物唔錯,價錢中上,服務態度幾好,而且地方好大,成班朋友一齊聚會完去食都經常有位!🐟🐠🐡鱸魚白汁意粉賣相唔錯,意粉有正宗意大利餐廳的水準,乾爽彈牙。白汁竟然有椰汁味有驚喜,不會creamy 到太濟。鱸魚煎得香口肉質柔嫩。是愉快的用餐經歷。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-10-05 94 浏览
佐敦食肆林立,筆者最近不經意找到一間抵食又有質素的西餐廳向大家介紹一下,晚市堂食要book定位,長期爆滿。晚餐set:自選主菜+例湯+黑糖餐包是日餐湯,南瓜🎃湯,入面有粒粒南瓜蓉,濃厚南瓜味,配上店家自制的黑糖麵包,軟綿綿帶上黑糖少甜味,非常開胃!🍛北海道帶子黑松露意大利飯$210意大利飯比較清淡,但筆者很喜歡,可以食到食物的鮮味💕帶子煎香,大大粒有三粒, 鮮甜爽口,有口感,唔會霉淋淋。配上毫不留手既大大pat黑松露,香氣四溢!車厘茄,香菇和車打芝士也使整個意大利飯味道提升不少!🥩炭燒美國安格斯肉眼扒$324筆者不愛吃生,order了7成熟,牛扒很厚,份量很大!淋上燒汁,一切開入面肉汁豐富!肉質軟淋,沒有筋!係一塊靚牛扒!🤩調味適中,旁邊伴有香煎薯仔🥔翠玉瓜和茄子🍆,中和了肉肉的肥膩感。🍵Green tea latte(跟餐+$12)不過不失,唯綠茶粉末未攪勻。🍫特濃朱古力(跟餐+$16)朱古力奶底配上厚厚忌廉,作為甜品也不錯。📍 佐敦吳松街186-188號地舖Plato Cafe & Bistro

晚餐set:自選主菜+例湯+黑糖餐包

🍛北海道帶子黑松露意大利飯$210

🥩炭燒美國安格斯肉眼扒$324

🍵Green tea latte(跟餐+$12)
不過不失,唯綠茶粉末未攪勻。

🍫特濃朱古力(跟餐+$16)
朱古力奶底配上厚厚忌廉,作為甜品也不錯。

2022-10-04 65 浏览
𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :🌟Highlights: 呢間餐廳係Cafe x 西餐廳,有打卡元素而提供西餐廳嘅餐單😋餐廳坐位都多,梳化位唔少。我地揀左一個晚市套餐,另外再單點左野食~套餐揀左北海道帶子黑松露意大利飯😋跟餐嘅黑糖包非常好食🤤🤤🤤外脆內軟而帶黑糖香🤤🤤🤤餐湯係雜菜湯,足料又夠味🤤意大利飯黑松露味都豐富,帶子煎香左,剛剛熟😋😋好味。我地另外加左一份檸檬蜜糖雞翼同夏威夷pizza。雞翼個蜜糖汁加左檸檬減低油膩感。夏威夷pizza用千島醬底,同餡料更加配合😋😋飲品我地加錢要左蜜桃沙冰同雜莓乳酪😋😋兩杯不論外形同味道都非常出色,感覺好健康😋😋😋我杯雜莓乳酪面頭仲加左乾果碎,味道夾又增加口感😋𝗣𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗜 𝗵𝗮𝗱📸是日餐單🍽 晚市套餐 D6 $198🍴 北海道帶子黑松露意大利飯🍴 是日餐湯+自家製餐包(黑糖包)🍴 蜜桃沙冰 補差價加$24🍽 脆炸雞翼配檸檬蜜糖醬 $68🍽 千島醬夏威夷薄餅 $108🍽 雜莓乳酪 $48
𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘
🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :
🌟Highlights:

𝗣𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗜 𝗵𝗮𝗱📸是日餐單
🍽 晚市套餐 D6 $198
🍴 北海道帶子黑松露意大利飯
🍴 是日餐湯+自家製餐包(黑糖包)
🍴 蜜桃沙冰 補差價加$24
🍽 脆炸雞翼配檸檬蜜糖醬 $68
🍽 千島醬夏威夷薄餅 $108
🍽 雜莓乳酪 $48

$245.5 (晚餐)
  • 北海道帶子黑松露意大利飯
  • 餐湯餐包
  • 雜莓乳酪
2022-10-04 48 浏览
來佐敦品嚐下很久沒有吃的西餐廳附近的吃街蘊藏各式國家餐廳有兩家分店的 裏面寬敞的環境座位和燈光都很適合情侶用餐餐點包含了簡單的餐湯麵包蜆肉蘑菇的餐湯 濃厚質地的白湯麵包也是暖暖的 不是普通的餐包有用心的準備明太子虎蝦意粉大大的虎蝦 先煎香過 蝦味並灼過的多了份鮮蝦香搭配明太子和忌廉去煮意粉 意粉會有海鮮香整體有濃郁的沾在意粉上 味道超濃好吃德國脆皮鹹豬手鹹豬手的味道其實都是大同小異豬皮有特別的烤到焦脆 香香的外皮像吃厚塊薯片一樣 沾點芥末醬豬手外表很脆很脆 裏頭軟嫩的兩種口感呈現出來 另配有茶和咖啡 能夠在主餐間減膩
來佐敦品嚐下很久沒有吃的西餐廳

豬手外表很脆很脆 裏頭軟嫩的
兩種口感呈現出來

另配有茶和咖啡 能夠在主餐間減膩
2022-10-01 75 浏览
今日黎到佐敦一間Cafe,岩岩開門就嚟到☺️地方大坐得舒服。叫咗兩個主食兩個小食,軟殼蟹南瓜汁飯~見到成隻炸咗既蟹,南瓜汁既甜味又淡淡既香味,加上鹹脆軟殼蟹,口感濃郁但吾膩口。紅酒薈牛尾意粉~三大舊牛尾軟腍吾爛,個汁都係成碟意粉既精華。黑松露芝士薯條~薯條上面灑滿松露粉,我同朋友都好鍾意食呢個芝士醬,味道香濃,食哂成兜醬汁。脆炸雞翼配檸檬蜜糖醬,炸雞翼加蜜糖汁,每食一隻都落超級多嘅蜜糖😂碟碟都好大碟朱古力心太軟配雪糕同Tiramisu ~切開心太軟 流出朱古力醬😍熱辣辣嘅蛋糕同凍冰冰嘅雪糕,完美咁混埋一齊。Tiramisu 既芝士cream打得幾滑最緊要有個地方同好耐冇見嘅朋友一齊食飯傾計先係最開心嘅事🥰

最緊要有個地方同好耐冇見嘅朋友一齊食飯傾計先係最開心嘅事🥰
2022-09-28 72 浏览
位於佐敦的plato cafe &bistros 餐廳整體闊寛 門口看進去很大人流興旺而且很多小朋友 是一家友善的親子餐廳餐牌有提供精選二人套餐所日就鋸扒吧! 。。🫕🍞南瓜湯配餐包南瓜湯先甜用嚟點餐包吸收湯嘅精華無得彈。。🦪蒜片白酒欖油紐西蘭青口淨係前菜都有6隻紐西蘭青口份量加分用三種色嘅青椒做配菜增添色彩感 用料新鮮。。🍝北海道帶子松露野菌扁意粉Cream味非常濃郁啖啖充滿松露野菌既香味意粉口感軟實配上鮮甜北海道帶子不錯!。。🐮炭燒美國安格斯肉眼牛扒肉眼肉質柔嫩多汁散發住炭燒嘅香氣燒得恰到好處能夠鎖住肉汁。。🍨Häagen-Dazs 曲奇雪糕、哈密瓜雪糕竟有兩杯Häagen-Dazs雪糕平時一個都要$20幾蚊個套餐真係物超所值☕️熱檸茶、熱柚子蜜
位於佐敦的plato cafe &bistros

肉眼肉質柔嫩多汁
散發住炭燒嘅香氣
燒得恰到好處
能夠鎖住肉汁

🍨Häagen-Dazs 曲奇雪糕、哈密瓜雪糕
竟有兩杯Häagen-Dazs雪糕
平時一個都要$20幾蚊
個套餐真係物超所值

☕️熱檸茶、熱柚子蜜
2022-09-28 73 浏览
一上OpenRice搵油麻地美食就會即刻搵到🤤原本未諗住寫好評,但係昨天試咗樓下嗰間垃圾泰國餐廳之後,忍唔住要上嚟俾返個好評。今個月第五次食呢間,每次嚟個餐牌都唔一樣🤭試過咁多樣,覺得樣樣主食都好食😏但係個甜品(tiramisu)就麻麻哋,唔建議大家試😞嘢飲都好飲(除咗杯凍西班牙咖啡上面舊雪糕香精味有啲重,其他都好飲👍🏻)又近地鐵站環境又好,平日一兩點過嚟,人又唔多服務態度又好🙌🏻
2022-09-28 1364 浏览
🌃 餐廳地點位於佐敦, 鄰近於佐敦港鐵站D出口,交通非常方便, 餐廳設計以簡約木色為主調, 觀感休閒舒適寫意。 .🌃 MENU價錢都幾親民, 而小編選嘅 精選二人晚餐, 每人平均都係二百幾蚊左右, 就可享有餐湯、餐包、前菜、 主菜、 飯意、飲品、 甜品 等。.🍽 以下為 二人晚餐 $498.🥘 蒜片白酒欖油 紐西蘭青口👉 一份有六隻青口, 每人有三隻, 份量合理, 配料有蒜片、 三色椒絲、 白酒、欖油等, 色彩感豐富, 調味都幾入味, 不過如果蒜片蒜味更濃烈會更加好, 青口口感彈牙, 都幾好食。.🐄 炭燒美國安格斯牛扒👉 安格斯牛扒厚度適中, 小編選了五成熟, 炭燒方式令到牛扒會更加惹味 同埋表面脆口,而牛扒脂肪分佈均勻, 咬落幾有肉汁, 口感豐富,肉味香濃, 仲有烤過嘅薯仔, 同埋沙律菜為配菜, 滿足感提升。.🦐 龍蝦汁虎蝦意大利飯👉 虎蝦都幾大隻, 肉質爽口嫩滑, 味道都幾鮮甜, 意大利飯飯粒都算分明, 龍蝦汁有點過多,飯粒口感軟糯, 還不錯。.🍜🥐🍹 🍦另外配有雜菜湯配餐包,芒果乳酪特飲及雜莓乳酪特飲 及 haagen dazs 雪糕作一個完美嘅作結。.🤠 通粉 foodie 食

🍽 以下為 二人晚餐 $498
🥘 蒜片白酒欖油 紐西蘭青口

🐄 炭燒美國安格斯牛扒

🦐 龍蝦汁虎蝦意大利飯

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 餐廳交通非常方便, 但佐敦比較少有西餐,難得搵到呢間高質嘅餐廳。餐廳選擇走比較親民嘅路線, 價錢比較大眾化 ,可以平價嘅價錢享受到高質素嘅西餐。以二人套餐嚟講, 個選擇係full set嘅體驗 , 一個完整嘅流程,以餐湯前菜開始,以甜品作結, 小編覺得好滿足, 下次有機會再試下其他嘅菜式。
📍 Plato Cafe & Bistro (吳松街)
佐敦吳松街186-188號地舖
=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
  • 炭燒美國安格斯肉眼
📌 Plato Cafe & Bistro (吳松街) - 佐敦吳松街186-188號地舖🗓(26/9) 星期一 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:係佐敦區想搵間坐得舒舒服服嘅地方,上網見好多人都介紹呢間,話價錢合理,坐得舒適,重要係d食物都有質數,所以就試一試佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳有set dinner同2人套餐之類選擇,今次就同朋友叫左兩份set dinners,個set包埋餐湯/餐包/餐飲,等我同大家講下味道先......餐湯🍲 - 今日餐湯係椰菜花忌廉湯,個湯上枱夠熱,亦都飲到椰菜花香味,夠滑身,整體唔錯。餐包 - 餐包黑糖包,上枱熱辣辣,黑糖味香,又夠鬆軟,食完一個仲想食多個。北海道帶子黑松露意大利飯 - 呢個意大利飯做得唔錯,乾身唔係濕立立,黑松露味好香好出,帶子雖然唔係好大隻,但重帶子味,都出色。德國脆皮鹹豬手🐷✋🏽 - 呢個鹹豬手係店主介紹,亦都係餐廳推介菜式,個豬手皮做到脆卜卜又煙韌,豬手肉唔會死咸,仲好嫩滑juicy。☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛飲品 - Set包一杯$32餐飲,如果過左銀碼就自行補錢,我地叫左杯熱咖啡同什莓乳酪,咖啡就正常西餐廳質素,
🗓(26/9) 星期一 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - Set包一杯$32餐飲,如果過左銀碼就自行補錢,我地叫左杯熱咖啡同什莓乳酪,咖啡就正常西餐廳質素,什莓乳酪好香莓味,又唔會好酸。

🍽環境:餐廳係地舖,雖然唔算大,但裝修都唔錯,有d似Outback之類嘅西餐廳感覺,枱與枱之間都有足夠空間,唔會好迫或好嘈。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務好好,好清楚咁介紹menu,對自己舖頭嘅出品有熟悉,介紹得好詳細。

💰💸價錢:叫左以上兩個sets埋單約$500,呢個價錢唔算太平,但佢食物質素好,環境又舒適,份量又足夠,所以都係合理範圍。

🐲💬總結:佢d食物做得幾出色又精緻,價錢又合理,我覺得三兩知已食下飲下又或者女士同d食物打下卡都係一個唔錯嘅選擇。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
北海道帶子黑松露意大利飯
2022-09-26
北海道帶子黑松露意大利飯
2022-09-26 87 浏览
食個brunch 黎開展Good morning 😼😼餐廳主打cafe食物及西餐仲有條樓梯上樓上坐🙀環境都幾大我哋12點去到陸續都有好多OL入黎食我哋叫咗兩個set lunch包左沙律或者餐湯同黑糖麵包🥯主菜同飲品仲可以加少少錢要甜品添薯仔忌廉湯 💚💚💚 💚 💚個湯會食到粒粒薯蓉Creamy濃郁😻😻自家製黑糖包 💚💚💚 💚 💚熱辣辣比你自己加牛油食嘅餐包仔😝😝好鬆軟🥰北海道帶子沙律💚💚 💚 💚帶子佢會有少少黑松露醬喺底柚子醋沙律就好清新豬鞍配蘋果蓉醬意粉💚💚 💚 💚 💚豬鞍有驚喜 😍😍肉質鬆軟 一啲都唔韌美國安格斯肉眼牛扒配黑椒汁意粉🍝💚💚 💚 💚 💚我哋叫左5成熟 切開見到粉嫩的肉質沒有太多筋 份量都多Tiramisu 💚💚 💚 💚 💚擺盤好靚仲以為係會好Hea就咁得一個正方形嗰啲cake點知佢份量都好多同埋有誠意👏🏻👏🏻酒味唔重 好食👍🏻👍🏻雜莓乳酪💚💚 💚 💚 💚酸酸甜甜好開胃又好飲💟💟上面好似有啲粒粒打卡好靚🔅 Platcafe & Bistro📍地址: 佐敦吳松街186-188號地舖📞電話: 2388 8269
食個brunch 黎開展Good morning 😼😼

上面好似有啲粒粒打卡好靚

🔅 Platcafe & Bistro
📍地址: 佐敦吳松街186-188號地舖
📞電話: 2388 8269
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥Plato Cafe Bistro#佐敦黃店💛•小妹Full time dog決定每次同朋友子gathering都要食好啲ಥ_ಥ,今次揀咗呢間bookmark咗巧耐都未食過的同大家介紹吓(๑˃̵ᴗ˂̵)و•🍽《北海道帶子黑松露意大利飯》8.5/10黑松靈白汁超級滑同濃ಥ_ಥ係咁食都唔覺膩!帶子唔會煮到乾曬,仲保留咗本身嘅鮮味٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!加埋啲雜菌令個飯口感更加豐富!(≧∇≦)貴唔貴就見仁見智,但小妹覺得都值的(๑˃̵ᴗ˂̵)و~•🐷《德國脆皮鹹豬手》8/10呢個豬手好啱小妹口味,平時食嘅多數偏鹹,但呢個就啱啱好~皮夠脆卜卜,肉夠嫩(๑˃̵ᴗ˂̵)و雖然唔係特別出色,但同三五知己一齊分嚟食份量剛好!•🐮《炭燒美國安格斯肉眼牛扒》8.5/10五成熟嘅牛排多汁厚實唔會韌,肉味好重,亦都好大份,小妹同朋友子四條友些牙都好夠食!(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)側邊嘅配菜薯仔係今餐嘅mvp!!要趁佢熱辣辣個面仲脆脆地嗰陣食!•🍝《卡邦尼煙肉意大利粉》7/10相比其他菜式,呢個意粉就略為遜色了~小妹比較中意carbonara用厚切煙肉同濃稠蛋汁,呢個唔係唔好食,係太普通冇乜野好評論~~小妹之
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥

🐮《炭燒美國安格斯肉眼牛扒》
8.5/10

🍝《卡邦尼煙肉意大利粉》
7/10
相比其他菜式,呢個意粉就略為遜色了~小妹比較中意carbonara用厚切煙肉同濃稠蛋汁,呢個唔係唔好食,係太普通冇乜野好評論~~小妹之前食過一間carbonara 係出色到難以言喻的~可惜冇影相同大家介紹唔到!有機會再講!(*≧ω≦)

Dinner Set 跟餐飲品:
🥤《Iced Green Tea latte》
🥤《Mint chocolate milkshake》
🥤《Vanilla Milkshake》
🥤《Mango smoothie》

小妹同朋友子一共嗌咗四個dinner set, 每個set都包餐湯餐包同主食~每個主食嘅份量都偏多~~而且座位寬敞裝修精美店員非常禮貌主動,雖然食物唔可以話係100分,但坐得好舒服呢點都令小妹想再去了~

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍 Plato Cafe Bistro (吳松街) (佐敦)
佐敦吳松街186-188號地舖

💰人均消費:$200-$300

#foodie小妹_佐敦 #佐敦美食#佐敦黃店#hkfoodie #佐敦cafe
2022-09-24 58 浏览
💛同一條路好多唔同既餐廳,行行下見到尼間cafe門面好大,食物選擇都幾好,所以入左去試下‼️超超超抵2人餐前菜+餐湯配自家製麵包+扁意粉/意大利飯+主菜+甜品及飲品🍝北海道帶子松露扁意粉帶子兩邊煎到金黃色,新鮮彈牙,扁意粉軟硬適中,松露味好香,醬汁好creamy,每條意粉都掛到汁🥩炭燒美國安格斯肉眼牛扒 -5成熟牛扒好大塊,煎到外面有焦香既味道,唔會有啲位生啲,有啲位又熟啲,配菜有薯仔青瓜同沙律菜,整體好平均🍟黑松露芝士薯條一上枱就聞好香松露味,薯條炸到好香脆,芝士醬係分開上,係咁食就食到好香松露味,點左芝士醬就變左芝士薯條,可以有兩種食法😆🥖羅宋湯配自家製麵包當日餐湯係羅宋湯,味道好濃好足料,麵包係黑糖麵包,好軟熟,淡淡黑糖味🍫朱古力奶昔雖然好邪惡,但真係好好會飲🫣味道唔會太甜🍵Green Tea Latte 綠茶味好香濃,奶同茶味比例岩岩好🍨甜品杯裝雪糕,有4隻味揀,另外可以加錢轉芝士蛋糕/心太軟,因為太飽所以無機會試住🙈🌟CP值高,員工主動有禮

‼️超超超抵2人餐
前菜+餐湯配自家製麵包+扁意粉/意大利飯+主菜+甜品及飲品

🍝北海道帶子松露扁意粉

🥩炭燒美國安格斯肉眼牛扒 -5成熟

🍟黑松露芝士薯條

🥖羅宋湯配自家製麵包

🍫朱古力奶昔
雖然好邪惡,但真係好好會飲🫣味道唔會太甜

🍵Green Tea Latte
綠茶味好香濃,奶同茶味比例岩岩好

🍨甜品

🌟CP值高,員工主動有禮
  • 炭燒美國安格斯肉眼
  • 龍蝦汁虎蝦意大利飯