Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2022-10-31 77 浏览
萬聖節係尖沙咀收工,緊係同同事食埋個晚飯感受下氣氛去左佐敦*Plato Cafe&Bistro*餐廳做緊AK應援~fans們注意晚餐有dinner set同2人餐,比較過後都係叫2人餐抵食蘑菇湯配自家製麵包,麵包好重麥味👍🏼又暖暖鬆軟,好味😋前菜-蒜片白酒欖油紐西蘭青口有六隻青口,青口鮮甜爽口,白酒味唔算濃烈配上三色椒、蒜片 好味👍🏼北海道帶子松露野菌扁意粉🍝帶子大粒👍🏼松露味香濃,每條意粉都掛汁🤩意粉軟硬適中,食落唔膩主菜-炭燒美國安格斯肉眼牛扒牛扒好大塊😍5成熟 燒得香口juicy😋重牛味配菜~薯仔、茄子、翠肉瓜都燒得好好食餐飲補差額叫左香濃朱古力同焦糖抹茶鮮奶岩曬Halloween🎃甜品~Haagen Dazs雪糕,有幾種口味選擇👍🏼二人餐真係抵食又滿足😍性價比高
萬聖節係尖沙咀收工,緊係同同事食埋個晚飯感受下氣氛
去左佐敦*Plato Cafe&Bistro*

餐廳做緊AK應援~fans們注意

蘑菇湯配自家製麵包,麵包好重麥味👍🏼又暖暖鬆軟,好味😋

前菜-蒜片白酒欖油紐西蘭青口

北海道帶子松露野菌扁意粉🍝
帶子大粒👍🏼松露味香濃,每條意粉都掛汁🤩
意粉軟硬適中,食落唔膩

主菜-炭燒美國安格斯肉眼牛扒
牛扒好大塊😍5成熟 燒得香口juicy😋重牛味
配菜~薯仔、茄子、翠肉瓜都燒得好好食

餐飲補差額叫左香濃朱古力同焦糖抹茶鮮奶
岩曬Halloween🎃

甜品~Haagen Dazs雪糕,有幾種口味選擇👍🏼
二人餐真係抵食又滿足😍性價比高
2022-10-28 65 浏览
Plato Cafe & Bistro • 佐敦呢間餐廳相信好多人都試過,都幾出名。平日晚市時段去到,唔算多人,環境較靜,幾適合二人聚會~侍應落單有禮貌,一入座會俾2杯水,服務唔錯。依家餐廳有個精選二人套餐($498),包前菜1份,主菜1份,飯/意1份同甜品,今晚一於試下😋😋..✅ 蒜片白酒欖油紐西蘭青口 🦪青口飽滿,肉質有彈性,代表算新鮮。蒜片都幾多,鋪滿青口,香味十足,作為前菜係幾好選擇~😋..✅ 北海道帶子松露野菌扁意粉 🍝意粉充滿香濃松露味,醬汁濃香厚實,帶子大大粒,煎到微微金黃,非常好食!👍🏼..✅ 炭燒美國安格斯肉眼牛扒 🐮牛扒揀左5成熟,出黎亦都真係5成熟。牛扒肉味幾濃,厚身,無乜筋位。醬汁香濃,伴牛扒一齊食幾好味,推薦~
Plato Cafe & Bistro • 佐敦
✅ 蒜片白酒欖油紐西蘭青口 🦪
✅ 北海道帶子松露野菌扁意粉 🍝
✅ 炭燒美國安格斯肉眼牛扒 🐮
2022-10-27 69 浏览
是次食飯剛好遇上Anson Kong應援團慶祝生日活動,成間餐廳都擺放好多Anson Kong配飾💃🏻💃🏻🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀⠀💰498加1精選二人套餐Appetizer🥣蓄茄忌廉湯 🍞自家製黑糖餐包🥢蒜片白酒欖油紐西蘭青口💮新鮮嘅青口配上白酒🍾蒜香汁,酸酸甜甜加上白酒🍾香氣,味道豐富既開胃前菜😻Main Course🥢 炭燒美國安格斯肉眼牛扒 🥩七成熟香煎美國安格斯肉眼,切開粉粉嫩嫩視覺沖擊,咬落軟燸既質感🤤每啖渗透豐滿Juicy牛肉汁,媲美高級扒房水準♥️‼️🥢 龍蝦汁虎蝦🦐意大利飯一上檯散發住濃郁虎蝦燒香氣♥️龍蝦汁撈飯本身就一流但調味上略咸😋😋最後上甜品一杯haagen dazs雪糕!多款口味選擇 : 咖啡同蜜爪、芒果、曲奇味~

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻

Main Course
🥢 炭燒美國安格斯肉眼牛扒

🥢 龍蝦汁虎蝦🦐意大利飯

2022-10-24 250 浏览
同事係AK 既fans , 有關AK 既餐廳都會去打卡, 今次帶我試了位於佐敦的西餐, 又唔錯🥰(5 ⭐️最高) 泰式紅咖喱雞配意粉(4.5⭐️)紅咖喱會辣得有少少「嗆喉」, 配有洋蔥, 而且多汁🥰, 所以配意粉, 可以每條意粉都有汁係上面😁, 只不過係presentation 一般, 味道適中及價錢合理👍🏻。西班牙海鮮飯(5⭐️)尼個真係要讚, 有魷魚、帶子、青口同埋蝦💕。 西班牙飯份量好足❤️, 夠男士一餐食用,價錢亦都貼地😋。伯爵茶麻薯卷蛋 (5⭐️)因為萬聖節就到, 亦都配有相應的佈置, 如南瓜, 蜘蛛網等朱古力🍫。 味道比較清淡, 但優勝之處係中間有麻薯😍😍。 但尼款麻薯較為黏口一點。 🤤 Tiramisu (5⭐️) 層次分明, 香濃的cream加上朱古力粉, 味道唔會太甜過於creamy .加上Halloween 的小佈置🕸蜘蛛網。 好有氣氛呀~

泰式紅咖喱雞配意粉(4.5⭐️)
泰式紅咖喱雞配意粉

西班牙海鮮飯(5⭐️)
西班牙海鮮飯

伯爵茶麻薯卷蛋 (5⭐️)
伯爵茶麻薯卷蛋

Tiramisu (5⭐️)
餐湯
泰式紅咖喱雞配意粉
西班牙海鮮飯
伯爵茶麻薯卷蛋
餐湯
  • 餐湯餐包
  • tiramisu
2022-10-22 94 浏览
今晚想搵間可以坐得舒舒服服嘅西餐廳,見到openrice 咁多好評,所以試下。2人餐有兩款$498 & $548,亦有1人晚餐,計落條數,2人餐會抵啲,等於送咗份Appetizer 同埋2個甜品,所以叫咗個$498嘅2人餐。1. 青口有6隻,都算大隻,肉質夠厚,唔錯!2. 龍蝦汁虎蝦意大利飯,飯嘅口感唔係“淋者者”,亦唔會好硬,啱香港人口味,蝦有蝦味,唔錯!3. 西班牙黑毛豬鞍好好食,豬味好香,好juicy,必食之選!

1. 青口有6隻,都算大隻,肉質夠厚,唔錯!

好耐冇食到咁平咁高質嘅cafe😳,價錢相對坊間貼地!食物嘅質素同服務都好好,近排仲有為AK慶生嘅應援物!生粉要去試支持下😌:-1️⃣「軟殼蟹全日早餐🦀🍳($88)」軟殼蟹大大隻又香脆,炒蛋香滑,配上牛角包🥐、蜜瓜同腸仔🥰!~All day breakfast with soft shell carb👍🏻-2️⃣「煙三文魚班尼迪蛋早餐🥐🥚($138)」完全啱我心水✨!蛋黃好流心,而且佢嘅荷蘭醬都煮得好好味,另外佢仲用咗croffle代替muffin🤪,btw配菜d菇炒得好香🍄~Egg benedict with smoked salmon, croffle, sausage, melon and salad👍🏻-3️⃣「西班牙黑毛豬鞍架配紅蘋果蓉🐖🍎($128)」豬鞍煎得好好🤪,熟度啱啱好,中間鎖住d肉汁~Spanish Iberico pork chop with apple purée 👍🏻-兩個甜品都好味抵食✨:4️⃣「提拉米蘇☕️ (Lunch +$38)」咁嘅價錢咁大兜,咖啡同走嘅香味平衡得啱啱好,好香滑~Tiramisu👍🏻-5️⃣「伯爵茶麻糬卷蛋🍰 (Lunch + $48)」(期間限定)👍🏻唔
1️⃣「軟殼蟹全日早餐🦀🍳($88)」
2️⃣「煙三文魚班尼迪蛋早餐🥐🥚($138)」
3️⃣「西班牙黑毛豬鞍架配紅蘋果蓉🐖🍎($128)」
兩個甜品都好味抵食✨:
4️⃣「提拉米蘇☕️ (Lunch +$38)」
唔會好甜,蛋糕鬆軟濕潤,中間仲有mochi同埋lotus餅😍~Earl grey mochi roll cake
🐰💬小結:
性價高,會想encore,weekend黎嘆返個all day/ tea幾正✌🏻~
煙三文魚班尼迪蛋早餐
軟殼蟹全日早餐
煙三文魚班尼迪蛋早餐
軟殼蟹全日早餐
2022-10-21 70 浏览
Plato Cafe & Bistro接地氣街頭西餐廳,已經回頭客好幾次了,價錢比貴價餐廳公道很多,菜式卻有私人廚房的水準,平價餐廳的價格,高級餐廳的質感。Dinner set有超多選擇,還配餐湯餐包和飲品,性價比極高。今天的餐湯是牛肝菌湯,味道有點像松露,暖胃又美味。西班牙風乾火腿伴哈密瓜Parma Ham with Cantaloupe,不知道到底是誰發明的哈蜜瓜配火腿,真的是黃金組合,鹹香的火腿,包裹著爽脆的蜜瓜,甜味鹹味一起在口腔中爆開,可以說是極致的享受了。火龍果大蝦沙律Dragon Fruit with Tiger Prawns Salad兩隻半個拳頭大的大蝦,配上火龍果和各色沙律菜,減脂人都可以駕馭。煙三文魚班尼迪蛋早餐Eggs Royale Breakfast,不知道吃什麼的時候全日早餐永遠是最佳選擇,這家的早餐讓我有一種在歐洲街頭,曬著陽光,吹著微風的感覺,濃郁的半熟蛋上是煙燻過的芝士,下面是厚厚一片熏三文魚,配上華夫餅,飽腹又滿足,旁邊配上了鹹香的巴馬火腿,外酥里嫩的法蘭克福腸,香濃的牛油炒雜菌,脆脆的哈蜜瓜,還有沙律,營養豐富,適合想一次過吃到很多種類的人士。用的
Plato Cafe & Bistro

用的來說餐廳出品質素高,服務水準穩定,性價比高,會無限回頭的。
2022-10-20 500 浏览
琴晚即興就入左黎呢間餐廳食,因為好耐冇食西餐一入門口已經見到AK的相同公仔以為佢開😹跟住坐低叫野食啦,佢有分散叫就5折但要每人一杯飲品套餐就75折最後我地叫左5折個個咁就叫左3樣野1. 肉眼扒5成熟一上枱切落去韌到爆,切到後期對手都累埋味道正常2. 黑松露薯條最好食,新鮮炸出黎唔咸唔淡剛好3. 墨汁海鮮炒意粉墨汁麵勁咸一餅野咁,d墨魚滾熟落鹽就上碟冇汁撈住帶子幾好味, 所有野分開哂咁好似食緊幾樣野咁唔係一道菜色4.朱古力綠茶latte勁淡朱古力味同勁淡綠茶味唔明點解可以連一杯飲品都整得咁難飲5.手工啤外來公司叫貨就冇得講都係正常既味道冇特別埋單都$4xx侍應感態度係正常有禮既,但食物真係有待大大改善。整體黎講,真係伏到爆既餐廳!
琴晚即興就入左黎呢間餐廳食,因為好耐冇食西餐
一入門口已經見到AK的相同公仔
以為佢開😹
跟住坐低叫野食啦,佢有分散叫就5折但要每人一杯飲品
套餐就75折
最後我地叫左5折個個
咁就叫左3樣野
1. 肉眼扒5成熟
一上枱切落去韌到爆,切到後期對手都累埋
味道正常
2. 黑松露薯條
最好食,新鮮炸出黎唔咸唔淡剛好
3. 墨汁海鮮炒意粉
墨汁麵勁咸一餅野咁,d墨魚滾熟落鹽就上碟
冇汁撈住
帶子幾好味, 所有野分開哂咁
好似食緊幾樣野咁唔係一道菜色

4.朱古力綠茶latte
勁淡朱古力味同勁淡綠茶味
唔明點解可以連一杯飲品都整得咁難飲
5.手工啤
外來公司叫貨就冇得講
都係正常既味道冇特別

埋單都$4xx
侍應感態度係正常有禮既,但食物真係有待大大改善。
整體黎講,真係伏到爆既餐廳!

2022-10-19 60 浏览
😎 小編依次又發現到有生粉喺依間餐廳做🦊AK老闆嘅生日應援,依日過咗去佐敦分店食lunch![ 亂闖試飲試食 ]🍽 西班牙海鮮飯 配 是日餐湯及自家製黑糖包 😋😋😋😋以小編去過西班牙🇪🇸食過當地海鮮飯嘅經驗嚟講,依一碟嘅採用嘅米同煮法唔係正宗。不過調味方面,算係幾唔錯!所用嘅海鮮🍤夠新鮮外,飯亦食到淡淡黃薑嘅味,係比較濕嘅燉飯!公道啲以價錢嚟講,係幾唔錯!😌 Set Lunch 包餐湯(羅宋湯) 🥘 酸甜開胃!仲有兩小個自家製黑糖包,黑糖包又香又甜又軟熟!好正!👍🏻☕️ Cappuccino 😋😋😋😋😋咖啡師所沖嘅cappuccino同小編之前所學嘅,係屬同一款,以一層明顯順滑嘅奶泡喺咖啡面,代替拉花。飲嘅時候嘴唇會先飲到奶泡,繼而飲到咖啡,奶啡兩者比例恰當,入口舒服。😚午餐 💵💵💵 約港幣$120/人💁🏻‍♀️ 小編以前同朋友嚟過食過兩次晚飯,好多嘢食都唔錯!地方都好大,適合聚餐!戴返頭盔🪖先,大家嚟食,可以試下叫其他嘢食,唔使跟小編咁叫㗎!🙈

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 西班牙海鮮飯 配 是日餐湯及自家製黑糖包 😋😋😋😋

☕️ Cappuccino 😋😋😋😋😋

午餐 💵💵💵 約港幣$120/人

Cappuccino
2022-10-16
2022-10-18 72 浏览
今次去左一間位於佐敦既cafe🤍見佢既lunch set都幾抵食就入左去😆😆餐廳都幾多位 仲有樓上添 適合一班frd一齊去試左幾款野食都覺得唔錯😋牛肉芝士漢堡🍔超級大個既牛肉漢堡🤤餡料非常豐富 建議share✨個人覺得牛味可以重啲 值得一讚既係薯條炸得啱啱好👅🍟不過散嗌性價比就相對無咁高龍蝦汁虎蝦意大利飯個飯上面有大大隻既虎蝦🦐意大利飯味道亦都唔錯 配上龍蝦汁 口感好creamy✨Mango SmoothieSmoothie入面有好多粒芒果果肉 芒果味都幾濃 凍冰冰好消暑✨
今次去左一間位於佐敦既cafe🤍

Smoothie入面有好多粒芒果果肉
芒果味都幾濃
凍冰冰好消暑✨
2022-10-17 62 浏览
大風也不怕·#佐敦美食西班牙海鮮飯,份量充足,有蝦、青口、魷魚,都幾新鮮😍隻蝦最好味,蝦肉結實不鬆散;魷魚都幾爽口😍 而飯就係全熟帶點咬口,唔會太硬身;味道帶有海鮮既鮮甜👍🏼香草羊架,我地嗌左熟啲,要7成,但都好肉嫩多汁,有少少羊既香羶味,啖啖肉,好正😽佢個餐都包一杯嘢飲同埋餐湯餐包🫕🥪🍺 我哋飲嘅係蘑菇湯,有香濃嘅忌廉味,配埋熱辣辣嘅餐包,都幾好味;嘢飲我哋飲咗柚子蜜#分享每個夜晚 #星期一也是很幸福的😗
大風也不怕·#佐敦美食

香草羊架,我地嗌左熟啲,要
7成,但都好肉嫩多汁,有少少羊既香羶味,啖啖肉,好正😽

佢個餐都包一杯嘢飲同埋餐湯餐包🫕🥪🍺
#分享每個夜晚
#星期一也是很幸福的😗
2022-10-17 53 浏览
🍽happy Friday,兩人套餐都幾抵食,可以自選1 Appetizer 前菜,有餐湯,主食,主菜,甜品,☕️選擇非常豐富!🧄Mussels in White Wine and Garlic蒜片白酒欖油紐西蘭青口青口幾大隻,🥰加上清甜燈籠椒,清香蒜片白酒。🍞Soup of the day是日餐湯配自家製餐包,🥣湯非常香滑,餐包可愛夠軟熟。🍄北海道帶子松露野菌扁意粉,帶子好大粒!👍滿滿松露香。Char-Grilled U.S. Angus Rib-eye Steak🐮炭燒美國安格斯肉眼牛扒,好正,🥩大件,而且熟度啱啱好,夠牛味。甜品Daily Dessert 🍨是日精選(雪糕两杯)靚牌子,中意!

蒜片白酒欖油紐西蘭青口
青口幾大隻,🥰加上清甜燈籠椒,清香蒜片白酒。

🍞Soup of the day
是日餐湯配自家製餐包,🥣湯非常香滑,餐包可愛夠軟熟。

🍄北海道帶子松露野菌扁意粉,帶子好大粒!👍滿滿松露香。

甜品Daily Dessert
🍨是日精選(雪糕两杯)靚牌子,中意!
2022-10-14 84 浏览
嚟到佐敦食晏,經過見到呢間cafe環境唔錯,所以就嚟左呢間Plato食個豪華lunch先 😂我哋嗌咗兩個套餐,每一個套餐都會跟一份自家製黑糖麵包,田園沙律或者忌廉蘑菇餐湯,另外加錢就可以轉特色嘢飲😍我地叫左北海道帶子椰菜花忌廉意大利飯 $88 : 睇落去成份白雪雪咁,因為佢有大大粒嘅白色帶子,大大棵嘅白色椰菜花,另外再配一個白色忌廉汁嘅意大利飯,所以整個飯睇落去好似全部都加咗保護色咁🤣,帶子非常新鮮,厚肉大粒,微微煎香味道唔錯,除咗椰菜花外,另外仲有蘑菇做配料,食落嘅飯粒粒分明,有少少生生地嘅感覺,好有意大利風味,而佢嘅忌廉醬汁出奇地一啲都唔膩,撈埋飯一齊食非常開胃😆😆,我地另外都係加左$24叫左杯朱古力奶昔,係Halloween 限定奶昔款啊,好有節日氣氛,佢哋嘅朱古力非常香濃,奶油嘅話,整體都唔錯,完全唔孤寒,超大杯🤤日式汁燒鮮三文魚扒 $108 : 另外一份係燒三文魚扒,佢可以揀意粉,飯或者薯菜,我就揀咗薯菜,除咗薯蓉之外,仲有翠玉瓜同茄子,三文魚扒份量適中,外皮非常脆,魚肉嘅味道比較清淡,只係加咗黑胡椒調味,但整體唔錯,都夠嫩,另外我就加咗$16,叫左杯榛子抹茶鮮奶,份量唔惹少

日式汁燒鮮三文魚扒 $108 : 另外一份係燒三文魚扒,佢可以揀意粉,飯或者薯菜,我就揀咗薯菜,除咗薯蓉之外,仲有翠玉瓜同茄子,三文魚扒份量適中,外皮非常脆,魚肉嘅味道比較清淡,只係加咗黑胡椒調味,但整體唔錯,都夠嫩,另外我就加咗$16,叫左杯榛子抹茶鮮奶,份量唔惹少,抹茶味濃郁,榛子又夠香,都唔會搶咗大家嘅味道,奶都夠滑,甜度啱啱好😉

最後我哋因為跟餐關係可以優惠價加$48叫咗一件伯爵茶蛋捲,佢係期間限定㗎,製作大概需要10分鐘,所以可能要預早叫定啦,伴碟都有Halloween特色,外層係伯爵茶味嘅海棉蛋糕,中層就係cream狀,而裡面就係麻薯,每一層都有唔同嘅口感,非常creamy同煙靭😍

晚餐有餐湯、麵包、主菜同飲品坐得幾舒服而且食到好飽好滿足😋🍽️ 北海道帶子黑松露意大利飯🐖 西班牙黑毛豬鞍🥣 雜菌忌廉湯🍹 榛子綠茶鮮奶🍹 薄荷朱古力奶昔樣樣野都好好味😋個意大利飯有好濃郁既黑松露忌廉味加埋芝士片同雜菌既味道更加香濃豐富每一啖食落口都感覺到好creamy🤍厚身既北海道帶子兩面煎香鮮甜爽口之後個黑毛豬鞍就更加正🤩表面煎得微微香脆而且肉質軟腍沾埋伴碟既蘋果蓉食更帶出Juicy既感覺👍🏻味道仲甜甜地更加好味😋伴碟仲有焗薯仔、車厘茄、茄子同翠肉瓜😋好中意榛子綠茶鮮奶雖然好邪惡但好好味😆榛子味好香濃加埋牛奶同忌廉好正呀👍🏻薄荷朱古力奶昔就唔會太甜同埋唔會係好假既薄荷味👍🏻
晚餐有餐湯、麵包、主菜同飲品
坐得幾舒服而且食到好飽好滿足😋

之後個黑毛豬鞍就更加正🤩
表面煎得微微香脆而且肉質軟腍
沾埋伴碟既蘋果蓉食更帶出Juicy既感覺👍🏻
味道仲甜甜地更加好味😋
伴碟仲有焗薯仔、車厘茄、茄子同翠肉瓜😋
好中意榛子綠茶鮮奶雖然好邪惡但好好味😆
榛子味好香濃加埋牛奶同忌廉好正呀👍🏻
薄荷朱古力奶昔就唔會太甜
同埋唔會係好假既薄荷味👍🏻

• 西班牙黑毛豬鞍架
  • 北海道帶子黑松露意大利飯
2022-10-13 1659 浏览
記得第一次黎係上年,今次再黎發現食物味道方面大有進步,難怪星期三晚未夠7點樓下已滿座。有時兩個人想簡簡單單食個飯,只要係好食,地點方便,坐得舒服就得喇。餐廳燈光柔和,各個年齡層都有,感覺溫馨approachable,service亦不錯 ~是日餐湯係幾好飲既意大利雜菜湯,隨湯奉上已烘暖餐包,絕對加分!三文魚凱撒沙律 三文魚唔咸調味剛好,捲成一朵花型~Rosemary 香草羊架7成熟羊架,肉嫩多汁,無羶味少筋少脂肪,啖啖肉,好正!眼見好多枱都有叫~龍蝦汁虎蝦意大利飯兩大隻虎蝦燒得香噴噴,一上檯就聞到~ 龍蝦汁撈飯本身就一流,每一粒飯都比滿滿既龍蝦汁包裹住,再加上飯既熱度剛好;近日天氣開始涼,食個飯暖暖胃就最岩!飯裡面仲有蕃茄仔,菇,蘆筍,三色椒等配菜,夠曬豐富,營養均衡~最後甜品係一人一杯haagen dazs雪糕!仲有多款口味可以選,我地點左咖啡同雜莓味~ 再黎杯熱餐飲作結,好滿足既一餐!

三文魚凱撒沙律
三文魚唔咸調味剛好,捲成一朵花型~

Rosemary 香草羊架

龍蝦汁虎蝦意大利飯

再黎杯熱餐飲作結,好滿足既一餐!