2017-12-20 529 浏览
夜晚唔算好多人..............叫咗個二人餐..........芝士波......芝士味濃郁...............!Pizza.......夠芝......好似係期間限定....................蝴蝶粉..............汁料調味不錯................下次都會再食呢個蝴蝶粉..........! Earl grey.............甜品方面有薑餅人肉桂朱古力蛋糕.............另外,檸檬茶無限添飲........

Earl grey.............

甜品方面有薑餅人肉桂朱古力蛋糕.............

另外,檸檬茶無限添飲........
2017-11-27 608 浏览
今日同媽媽行街,見到呢間食pizza,想起次次都係食經常賣廣告個間,其他未試過,一於入去尋食試吓兩個人唔係幾肚餓,就只試吓海鮮千層寬麵和薄餅有乜分别先巴馬火腿pizza,火腿好好味,鹹香度和油份適中第一次食薄批,餅底好薄好脆,加埋蕃茄醬、辣醬、芝士,一齊食味道非常匹配海鮮千層寬麵,味香濃而惹味,可能比較肥膩,所以有d火箭菜和檸檬比你楂汁,減低個肥腻感估唔到祇食呢兩樣已經好飽,我覺得味道比經常食個間好,不過價錢就貴少少不過都值得一試。
兩個人唔係幾肚餓,就只試吓海鮮千層寬麵和薄餅有乜分别先

巴馬火腿pizza,火腿好好味,鹹香度和油份適中

巴馬火腿pizza

海鮮千層寬麵

不過都值得一試。
午餐
巴馬火腿pizza
2017-10-30 704 浏览
今日未食晏晝,差唔多六點先有時間食嘢!牙仔話一定要食pizza所以就去食囉!去到五點幾下午茶都已經無晒啦,晚餐份量有太大! 好在原來仲有個兒童餐,我哋兩個就不客氣地叫咗一個兒童餐食啦。個兒童餐$89有四樣嘢: 一杯橙汁一杯迷你朱古力奶,橙汁當然唔係鮮榨,但係味道酸甜適中.朱古力奶好味,好香朱古力味,細細杯配上Cookie!主菜就係雞肉芝士pizza,由於一上枱太肚餓嘅關係唔記得左影相!Pizza係好薄的七吋薄餅,不過相比好多Pizza劉樞這個就真係唔好味了,餅底的茄醬太酸,芝士味又唔夠,賣相就梗係一般,不過如果以比兒童食角度不到來睇,會令小朋友好開胃!之後來甜品:焗麵包球配朱古力榛子醬份量都唔少有四粒,點上朱古力醬10分好味,好想再encore!餐廳環境舒適空間夠大,話晒都係大型連鎖餐廳而服務都10分好,員工都好細心,見我要照顧小朋友安排位置都比較舒適合適

朱古力奶好味,好香朱古力味,細細杯配上Cookie!

之後來甜品:焗麵包球配朱古力榛子醬

餐廳環境舒適空間夠大,話晒都係大型連鎖餐廳

2017-10-22 804 浏览
去西貢玩足一日,攰爆了🗿喺返沙田既路上,大家都好關心晚餐會食咩,畢竟真係餓到前胸貼後背😫一於去新城市睇下有咩食,時值六點零,每間餐廳都開始有啲人龍了。最後我話:就pizza express lah! 反正好耐無食pizza嘛,大家好快就同意了蜜糖食唔出,蕃茄味反客為主,雞肉同芝士都幾大舊,pizza overall 都夠熱,唔錯用非常簡單既配料整出黎既意粉,好香,加上松子仁有新鮮感,但份量太少普普通通的一道菜,唯一問題係份量加入薄荷令人飲完精神好多啊青瓜加薄荷既清新感覺係我既至愛諗住可以食得好飽但事與願違,想叫多幾個pizza 同意粉又嫌貴,最後都係快啲埋單再搵甜品食算了😗

蜜糖雞肉薄餅

羅勒香草醬意粉

白汁蝦肉意粉

普普通通的一道菜,唯一問題係份量

檸檬特飲

加入薄荷令人飲完精神好多啊

青瓜青檸梳打

青瓜加薄荷既清新感覺係我既至愛

2017-10-02
青瓜青檸梳打
2017-09-28 574 浏览
好難食 簡直超難食同價錢不平宜!叫左個2人套餐 另外加香烤雞翼!首先個凱撒沙律幾乎係沒有醬 發現5到有凱撒醬!少到離曬譜尼! 就禁係上面又灑左一大堆芝士粉 因平時食果d係芝士薄碎片! 超奇怪!跟著食蕃茄肉丸 難食! ikea個肉丸都好食過佢!跟著個精選pizza 係蜜糖雞肉pizza ,芝士同雞肉都無味 未食過d禁難食既pizza 跟著到個香烤雞翼 成$68蚊,個味道好奇怪難以形容 而且d雞翼肉質好「梅」總之一句難食!食剩兩隻雞翼,真心不會再幫襯
2017-09-10 631 浏览
食物水準好差!!!!!!!!!!! 冇下次!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Special Set 精選套餐Lasagna Classica 肉醬千層寬麵  <----不過不失Hawaiian ‘PizzaExpress’ 夏威夷薄餅 <----好差!!!! TOPPING少得好可憐 好似啃包 好難食=.= Garlic Bread with gorgonzola and parmesan 蒜蓉包配上意大利藍芝士及巴馬臣芝士 <----難食Dough Balls with Nutella 焗麵包球配朱古力榛子醬

Special Set 精選套餐
2017-09-10
30 分钟 (外卖送餐)
  • NONE!
2017-09-03 647 浏览
平時較少午餐泥呢間,由於唔洗等位嘅午市時間關係,就揀左呢度!四個人點左個二人餐、兩個一個餐:有餐湯、主菜加飲品。- 是日精選餐湯 -每碗都有幾條意粉(我諗應該係特式?)其實感有啲噁心,作為頭盤都幾失望,飲極都冇味嘅😑- Carbonara - ok!咁卡邦尼好難整得唔好食嘅,ok!- 利古里亞海鮮pizza - (加25$)個海鮮pizza唔錯,尚算足料!我鐘意個薄餅夠煙un!蟹肉白酒汁意粉(要另加25$)冇咩驚喜,一般啦,可接受。整體泥講:呢個價錢其實可以好味啲多啲選擇嘅,不過佢地嘅服務唔錯,員工好有禮貌,加返啲分啦!

四個人點左個二人餐、兩個一個餐:
有餐湯、主菜加飲品。

雜菜湯

- 是日精選餐湯 -
每碗都有幾條意粉(我諗應該係特式?)其實感
有啲噁心,作為頭盤都幾失望,飲極都冇味嘅😑

- Carbonara - ok!
咁卡邦尼好難整得唔好食嘅,ok!

- 利古里亞海鮮pizza - (加25$)
個海鮮pizza唔錯,尚算足料!
我鐘意個薄餅夠煙un!

蟹肉白酒汁意粉(要另加25$)
冇咩驚喜,一般啦,可接受。

2017-07-17 1234 浏览
扶老攜幼行新城市廣場,lunch 都未食,於是去pizza express 歇一歇腳。午市晚市都爆到7彩,下午茶是偶有的寧靜。小不點兒子平日從來不坐BB椅,今天一見pizza express 的居然一見鐘情,皆因bb 椅有兩顆小圓球,同埋又有小朋友畫筆給他亂塗亂畫,媽媽我終於可以食一餐安樂茶飯。下午3點3,可以選擇下午茶($41-62)或午餐($99/$148)。有細食細,我當然吃下午茶啦!下午茶有小食,薄餅/意粉,輕食甜品蛋糕。我最後點了份松露菌薄餅,餐飲是任斟的冬檸茶。雖然任飲都只可飲到1.5杯左右,但任飲的感覺真的很爽YY!小不點今天沒點餐,但兒童套餐是很多選擇的。下次來再點。

小不點今天沒點餐,但兒童套餐是很多選擇的。下次來再點。
2017-06-22
2017-05-22 908 浏览
於沙田出沒去到新城市pizza express, 用網上訂座系統訂好6點半,當日下午開始會電腦撥打比你confirm booking , 打到你confirm 為止。準時去到,坐底睇睇openrice 食評,見到有人話download soda app 可以有麵包球送,透過店員協助,成功換領~! 新鮮焗好嘅鬆軟麵包球隨即送上,牛油好香,不過香草醬更加正,有香草同 parmesan cheese, 多多麵包球都食得落。凱撒雞沙律,羅馬菜夠爽脆,雞肉唔鞋,醬汁酸度剛好。野菌薄餅好多芝士,餅底屬於鬆軟質感,容易入口,唔會食完個口損哂。2個人埋單200蚊真係非常抵,下次會繼續幫襯。
麵包球配香草醬及牛油

凱撒雞沙律,羅馬菜夠爽脆,雞肉唔鞋,醬汁酸度剛好。
凱撒雞沙律

野菌pizza

2個人埋單200蚊真係非常抵,下次會繼續幫襯。
麵包球配香草醬及牛油
凱撒雞沙律
野菌pizza
2017-04-01 1185 浏览
放工出沙田周圍行諗緊食乜之際, 見唔係好多人, 攞張飛等5個就有位! 呢間Pizza我一直都好中意食, 煙煙韌韌又好咬口👍💓焗面包球一客 💓免費💓點解免費? 事源係等等下位見到佢地既電子版, 只要裝“SodaCard” Apps就即時免費贈送一客, 你話幾開心呢😜😜😜焗面包球有3款醬, 款款都好食, 最愛綠色😍侍應生唔會提你裝架, 我都係咁啱見到問侍應先有架咋😍玫瑰Pizza 13寸 批底好咬口, 有煙肉, 雞肉, 芝士, Parma ham 好好味呢好似叫咩莓特飲, 酸酸甜甜幾好飲

焗面包球一客 💓免費💓
焗面包球有3款醬, 款款都好食, 最愛綠色😍
侍應生唔會提你裝架, 我都係咁啱見到問侍應先有架咋😍
免費麵包球
玫瑰Pizza
好似叫咩莓特飲, 酸酸甜甜幾好飲
免費麵包球
玫瑰Pizza
2017-03-21 824 浏览
勁垃圾!食到嬲嬲地晚飯時間去食 話二人套餐$289又話有前菜有沙津 有意粉 有pizza 甜品 。。好啦諗住去試下啦 見佢都幾抵喎好似 反正未試過點知入到去 原來係伏 原來係得意粉 「或」薄餅 仲有甜品係自己另叫唔包!個「或」字細到呢 完全係fake!我以為得我地比人呃左 點知隔離枱既食客都同樣中哂伏講緊!如果淨係點意粉/薄餅其中一樣 其實2人份量根本唔夠飽囉!焗住d人會叫多樣野食我完全諗住2個人食$300都差唔多啦點知差唔多成$500埋單囉!另外服務又唔係話好 d侍應黑黑地面咁 問佢又答少少 答又答唔哂 搞到中伏程度真係👎🏻以後唔會再去!blacklist!!!!
勁垃圾!食到嬲嬲地
晚飯時間去食 話二人套餐$289
個「或」字細到呢 完全係fake!
我以為得我地比人呃左 點知隔離枱既食客都同樣中哂伏講緊!
我完全諗住2個人食$300都差唔多啦
點知差唔多成$500埋單囉!

以後唔會再去!blacklist!!!!

2017-03-03 855 浏览
同男朋友係沙田晚餐 見冇咩人就食依間叫左個二人套餐 (有沙律,小食「唔知算唔算」、pizza /意粉 、二杯飲品) 埋單三百幾講個沙律先 有二個選擇 唔記得另一個係咩 我選左紅菜頭沙律 唔知係我食唔慣定點首先一拎上黎 已經聞到好重好重好重既醋未(唔知係咪黑醋 我唔清楚)食落去 有一啖類似cream質品既野(我唔中意食 想吐番出黎咁濟)菜 澀既(唔知咩菜 都唔知佢本身係咪咁 我都係唔中意) 紅菜頭 (雖然冇味但咁我先覺得係沙律入面最好食既野 但只係食左3-4舊)我真係接受唔到 男朋友又唔食既 最後成碟叫職員收走咗 真心覺得好浪費帶我真係完全食唔落!到小食(唔知算唔算)係一個類似芝士波波質應既面包(原諒我真係唔識形容)點另一個只有少量 有蘑菇芝士整成個醬 好食既意粉同埋Pizza之間我哋選擇咗Pizza 我哋揀咗辣肉腸pizza 雖然等左一段時間先有得食但係味道唔錯如果我再食呢間野會係因為個Pizza飲品普通罐裝可樂 加冰底加半片檸檬比你總括黎講 我會再食但唔會食沙律 散叫好過(以上個人意見)
同男朋友係沙田晚餐 見冇咩人就食依間

講個沙律先 有二個選擇 唔記得另一個係咩
我選左紅菜頭沙律 唔知係我食唔慣定點
帶我真係完全食唔落!

飲品普通罐裝可樂 加冰底加半片檸檬比你

總括黎講 我會再食但唔會食沙律 散叫好過

(以上個人意見)
2017-02-04 1114 浏览
二月三日,初七,第一次接女朋友放工。雖然陽光熙熙,但乍暖還寒,女朋友穿不夠衫,小手冷得似冰。我當然馬上拖緊,讓她取暖。一程巴士,到了沙田。食飯前,她居然帶我去買衫,更為我買了一千三百幾元,區區兩袋衫,但份量極為沉重。明明今天應該到她請客,但卻叫我付帳,大家明明知道,但大家都沒說出口,我就是愛她這點溫柔。之後到了pizzaexpress 但要等一段時間,結果又逛時裝店,但當時我心中暗下決定,要多點陪她行時裝店。終於到我們入座,先論其環境,可能是人多的關係,空間極為嘈雜,基本上都聽不清楚她說什麼,令心情更加低下,進餐時雖然很想說點什麼,但都不知道該說點什麼。我倆決定要新年人餐,真是一試難忘。頭盤是炸魷魚圈,賣相普通,味道卻連普通都說不上,炸到咬開只有油味,全無魷魚味,可能是魷魚雪藏時間太長?而沙律醬更令人汗顏,是臭的. 那片檸檬的作用是不是讓人僻沙律醬的臭味?主菜一是吞拿魚意粉,份量頗少,味道奇差,酸得黎全沒蕃茄味,懷疑是純粹以酸味味精溝出來。女朋友讚他意粉煮得夠林,但我認為煮得夠耐,水夠熱,自然會林,不值一提。吞拿魚亦無味,吃起上來完全不像是吞拿魚,比罐頭更要差。賣相又一般,除了難食,全
炸魷魚圈
. 那片檸檬的作用是不是讓人僻沙律醬的臭味?
吞拿魚肉醬意粉
主菜一是吞拿魚意粉,份量頗少,味道奇差,酸得黎全沒蕃茄味,懷疑是純粹以酸味味精溝出來。女朋友讚他意粉煮得夠林,但我認為煮得夠耐,水夠熱,自然會林,不值一提。吞拿魚亦無味,吃起上來完全不像是吞拿魚,比罐頭更要差。賣相又一般,除了難食,全無特別之處。
pizza
主菜二是意大利薄餅,材料如圖般少,而且集中在中間,女朋友覺得他芝士夠香。但其實這個pizza 也強差人意,味道麻麻,完全吃不出有什麼特色,邊位太多粉,而且非常之乾。
甜品
甜品反而接近滿分,賣相不俗,更值得讚是其cream 口感細滑,夾層鬆軟交疊,甜度適中,不太膩也不太淡,cream,蛋糕的味道入口後互相交織。望著女朋友吃到甜品而滿足的表情,我也頃刻間覺得溫馨的感覺流遍全身。
荔枝/檸檬特飲
飲品也是極差,差到沒法評論,只是梳打水溝少少不知名果肉,情願飲水。

最後抵讚的就是服務態度,沒有叫而不聞的情況,叫他換餐具亦算快手。

最終,這頓飯對心情影響挺大,回程車上,只能想想怎麼才能對女朋友更好,答謝她。
甜品
久違了的私人空間與時間,感覺能有幾個小時,已算是很奢侈。兩個人,不用刻意或是有目的的去一個地方,或是做一件事,因為平時要趕的地方,要在某地間之內要達成的工作目標,已教人勞累不堪。兩個人隨意的去看看戲,至夜,餐廳將近關門,但仍覺要吃些東西;於是在商場的同一個樓層打量了好幾次,還是拿不下主意。無論如何,衝入一家,就找來了Pizza Express。對於意粉,個人十分喜歡它的Mix & Match哲學!靈活性很大!但是要是比較單純的傳統意粉,有時我更愛破格的配搭,可以令人有妙不可言的效果。 蟹肉白酒汁意粉 -- 雖然不是什麼破格的配搭,但是從期待的清淡中能找出出人意表的味道來。白酒汁味濃而帶甜,蟹肉與適度的蒜泥平衡,反而帶來甜味。喜愛以番茜帶來的清爽,還有少量辣椒與檸檬牛油的惹味,令整個意粉多出了幾個層次。 捏入檸檬汁,味道得到進一步的清爽,酸度去除牛油的油膩,但又能酒中的果酸混而為一,值得一讚! 接著一個Pizza,美國辣味薄餅,是預期之中的惹味之作。不過香辣程度十分高,如果不嗜辣者,奉勸深深考慮後才決定。對我而言,這個Pizza吃得十分過癮!辣肉腸的鹹香與惹味,一般出現在其他Pizza之

接著一個Pizza,美國辣味薄餅,是預期之中的惹味之作。不過香辣程度十分高,如果不嗜辣者,奉勸深深考慮後才決定。對我而言,這個Pizza吃得十分過癮!辣肉腸的鹹香與惹味,一般出現在其他Pizza之中,也許就是惹味元素;不過,在這裡它只能充當提供肉質口感的副手。

而真正的主角就在那些墨西哥辣椒與醃紅辣椒的身上。墨西哥辣椒提供火熱的感覺,是直接不修飾的正面辣味刺激。醃紅辣椒,提供醋酸與鹹味,能提起辣椒的鮮香。將鹹、酸、辣並聚於一起,葬在脆香的餅底之上,又是另一道快慰。

整體來說,我們直衝入店的選擇絕對不錯。食完不到一星期,又碰到朋友去吃,剛巧卻與我們一樣,相信他們也會有此同感吧!
2016-08-26
  • 蟹肉白酒汁意粉
  • 美國辣椒薄餅
2016-11-21 1311 浏览
17Oct2016 Pizza Express lunch 在一個泊車位難求的沙田區, 搜尋餐廳lunch第一個考慮便是停車場, 特地早點出門趕及lunch hour找泊車位+餐廳位。從停車場扶手電梯上去, 第一眼便望到Pizza Express, 想也沒多想就入座了!Lunch set好多選擇, 包一個頭盤, 一個主菜+飲品餐湯-蕃茄湯味道很好的湯, 香濃茄味, 有實在gei蕃茄蓉, 但不明白為何總不可熱辣辣上桌的, 小碟附上麵包條, 好香!Garlic 粒本身個麵包粒已有小小Garlic味, 再「大刀闊斧」地厚塗一大「撻」牛油, 邪惡lunch由此正式開動!蟹肉白酒汁意粉Light light 地而餡料豐富gei pasta永遠係首選, 雖然蟹肉並不是好多, 但整碟pasta都非常savoury, 看似無濃濃的醬汁蓋面還擔心無咩味道, 原來以白酒+辣椒+檸檬油煮, 味道係好light好香每條意粉都又爽口又香蔬菜芝士pizza薄皮pizza焗起時, 連pizza麵團part都滲滿油香, 而菠菜, 芝士簡直係百搭gei配料, 南瓜份量可以多點-至少每個slice都要有一小塊吧!脆邊,
17Oct2016 Pizza Express lunch

Lunch set好多選擇, 包一個頭盤, 一個主菜+飲品
餐湯-蕃茄湯
餐湯

Garlic 粒
麵包球

蔬菜芝士pizza
薄皮pizza焗起時, 連pizza麵團part都滲滿油香, 而菠菜, 芝士簡直係百搭gei配料, 南瓜份量可以多點-至少每個slice都要有一小塊吧!脆邊, 鋪滿哂餡=滿足

埋單時不妨double check張單, 有時電腦也會出錯, 差點要俾多$40 for Dry Ginger呢
2016-10-17
麵包球