2007-12-23 12 浏览
二人同行,叫咗個二人套餐$268.我們點咗Baked Dough Balls, Grand Chicken Caesar Salad, Peking Duck Pizza, Tiramisu, Two soft drinks我哋都係Bread and Pizza Lover...Baked Dough Balls 再點三種醬汁真係好吸引.嗰個Peking Duck Pizza 味道就好似食緊北京填鴨咁..Fusion Dish..好特別.沙律味道清新,雞胸肉竟然夠腍.壓軸嚟個Tiramisu甜品作結尾..仍然好味道.真係值得俾個笑哈哈佢.
二人同行,叫咗個二人套餐$268.

沙律味道清新,雞胸肉竟然夠腍.

壓軸嚟個Tiramisu甜品作結尾..仍然好味道.

真係值得俾個笑哈哈佢.

2007-11-06 15 浏览
今日同個fd 做完gym 就行去食啦,個location 雖然唔太就腳,但係d o野食底銷返個缺點點o左個set dinner,首先係芝士+ 蕃茄沙律之後係個個都highly recomment o既北京烤鴨pizza,同埋焗面包球, last 係banoffee tortino,咁講下個沙律先啦, 佢o既olive 同d 芝士& 蕃茄d 味好夾,因為芝士同蕃茄係無味o既,個pizza o既sauce 有小小辣, 淨係覺得佢舊烤鴨細o左d d面包包就唔駛講啦, 新鮮熱辣, d sauce 好正, 由其是個牛油last 個banoffee tortino, 佢中間果舊芝士係一絕,o向個pie 上面溶溶地咁, 一d 都唔漏,入口有種好滑o既感覺,仲有一樣, 係最抵o既, 就係杯iced tea, 同埋佢o既service 都幾好,整體o黎講, d o野食同價錢係正比o既, 唔會覺得唔值~^^~
今日同個fd 做完gym 就行去食啦,
個location 雖然唔太就腳,
但係d o野食底銷返個缺點
點o左個set dinner,
首先係芝士+ 蕃茄沙律

o向個pie 上面溶溶地咁, 一d 都唔漏,
入口有種好滑o既感覺,

2007-10-26 8 浏览
呢排習慣左一出黎就先食野, 所以七點一出地鐵就行左去Pizza Express, 點了:意式凍肉拼盤配焗麵包球: 個麵包球真係一絕, 新鮮出爐熱辣辣, 外脆內裡煙靱, 好好味~ 而個凍肉味道都唔差, 不過同沙律菜配食嫌咸左的.北京填鴨薄餅: 出奇地味道夾到喎, 冇冀望之下, 覺得好好味朱古力蛋糕: 好普通, 普通到覺得可以唔叫. 做薄餅既舖頭所有麵包製品果然好味, 不過蛋糕就顯得很遜色了.

朱古力蛋糕: 好普通, 普通到覺得可以唔叫.

2007-08-27 10 浏览
共有8人,正在考慮點甚麼菜的時候,manager 很殷勤地recommend 我們點一個合家歡套餐(family banquet) $568,會較划算。我們也就依著做了~合家歡套餐(family banquet) $568: 蒜茸包、焗麵包球、一款salad、2款pasta、2款pizza、3款甜品((哇~ 正呀~~~))、飲料6杯((酒精飲料除外))=========================帕爾馬沙拉parma salad ((原價$99)) ─意大利火腿、磨菇、酸洋蔥、青菜沙拉、蕃茄、parmesan 芝士、橄欖、青豆角配以洋蔥磨菇juicy 得不得了!!! 很好吃~~~ 不過除此之外,這salad 也沒甚麼好吃不好吃的。=========================蒜茸包garlic bread ((原價$34))味道嘛... 是偏淡的,不像pizza hut 的或其他一般garlic bread 般香濃的garlic 和butter 味道。質感是柔軟的,不像平常的外脆內軟。=========================焗麵包球baked dough balls

=========================

蒜茸包garlic bread ((原價$34))

=========================

焗麵包球baked dough balls ((原價$38)) ─配以蒜茸牛油、乾蕃茄醬及"genovese"香草汁

一向也很喜歡吃這裡的焗麵包球~~~ 麵包球煙煙韌韌的,配合不同的醬料,產生不同的滋味效果!
=========================

牛肉千層寬麵lasagne pasticciate ((原價$93)) ─千層寬麵配以白汁、肉醬、parmesan 芝士、蕃茄

dad:「很好呀... 其實我不大喜歡吃這種pasta 的,但這個吃起來一點也不覺油膩和heavy... 總之就是好吃。」
=========================

煙三文魚長通粉penne al salmone ((原價$105)) ─煙三文魚、蘆筍長通粉、配以茴香草、大蒜、西芹及蒜香烹調之白汁

很香、很creamy、很smooth~
=========================

松露菌薄餅trifolata pizza ((原價$112)) ─野菌、portobello 磨菇、松露菌油、迷迭香、蒜茸

很好吃呀! 入口覺得很香很香,大概正是因為松露菌油和迷迭香~ 甜酸的tomato sauce 很好。野菌也很juicy~ 整體來說就是一個字:good!
我比較喜歡這裡的pizza,因為是薄薄的,卻仍是外脆內軟,吃起來不失口感,但免卻「熱氣」感覺,而且較健康。
=========================

北京烤鴨薄餅peking duck pizza ((原價$118)) ─鴨、海鮮醬、辣椒、青蔥

北京烤鴨也可做成pizza?對,正是!!! 不只是gimmick,因為他們真的說「好吃、好吃」。
=========================

tiramisu ((原價: $55))

一看已知:唉,會大大失望。因為mascarpon layers 之間的不是lady finger,是sponge cake;也算了。但cake 卻是乾乾的,那就是說沒浸透咖啡酒和rum 酒。果然,入口的sponge cake 很乾,不是濕濕的,粗糙的,mascarpon layer 跟sponge cake layer 各自為政,入口毫不細膩幼滑,更沒有我最愛的酒香。唉...
=========================

banoffee tortino 芭樂菲果撻((原價: $45)) ─焗意大利撻配上香蕉、杏仁、焦糖、馬沙拉酒及mascarpone cream cheese

熱熱的,很好吃~ 是一道特別的pizza dessert~~~
=========================

6 杯drinks 的選擇不只soft drinks,還有lemon tea;schweppes: cream soda、tonic、dry ginger;蕃茄汁、蘋果汁、紅莓汁;咖啡: regular、espresso、特稠濃縮coffee、奶泡特濃coffee、double espresso、cappuccino、latte;tea: 英式早餐茶、甘菊茶、格雷伯爵茶、茉莉花茶、薄荷茶
=========================

come to my blog for more pics!

(非会员)
2007-06-03 9 浏览
Came out from movie at 9:00pm on Sunday. Most of the restaurant seemed to be closed/rapping up. Hubby and I strolled down to Pizza Express. Passed by it many times but never tried. Pleasant suprise and a good light supper.We had Nostrana Salad with baked dough balls $98Peking Duck Salad with baked dough balls$102Chocolate Fudge cake $48Ice Lemon tea $28Total:$320 (Including tips)Need not to say that the vegetables were fresh and salad dressings were quite alright. If you are a bit hungry, d
We had
Chocolate Fudge cake $48
Ice Lemon tea $28
Total:$320 (Including tips)

Need not to say that the vegetables were fresh and salad dressings were quite alright. If you are a bit hungry, don't want something heavy, don't mind having (cold dishes), this is a good choice though a bit expensive for a light supper!
2007-04-10 13 浏览
春天pizza包括有沙甸魚、芝士、辣菠菜和ham等,食得出材料很新鮮,批皮相當香脆。雖然是薄批,不過頗大個,夠分8件,兩個人share來食也不錯。沙律則有牛油果、雞肉、薯仔及蛋等,同樣很新鮮好食,尤其喜歡熱辣辣的焗麵包球。檸茶可以無限次添飲,咖啡則夠香濃,是由開始到尾都令人吃得開心。食物、招呼雖好,但價錢高等,這頓午餐要差不多$150一個人,恐怕又要老闆請才會再來。

2007-03-14 14 浏览
J先生相約晚飯,再次作客太古城,在太古城中心外圍的哈魯邦同Pizza Express之間,選擇了後者.除J先生之外,同行還有D先生.當商場內的必勝客門外有幾十人聚集,這間Pizza Express仍可直行直入.只得個多小時晚飯時間,之後還要看電影,又要快上快落.吃個Pizza不用花太多時間,反正大多人,當薄餅為速食.三個大男人,胃口當然有一定的份量.一個菠菜卷,兩個薄餅,再追加個Parma Ham沙律.檸茶無限任添.應該夠吃.菠菜卷酸味味,份量夠,菠菜亦夠新鮮,但是吃到中間,熱力並不夠,還有點凍凍地.費倫天拿薄餅,批底一貫地薄,材料有Mozzarella芝士,Parmasan芝士為主.中間還有蛋黃.兩者芝士混合為一,白芝士加硬芝士.一軟一硬,取長補短,濃味的柏馬臣同淡味的Mozzarella加埋.合拍過"軟硬製造".Paradiso樂園薄餅,相對味道較清.餅底為意大利白餅底,配上茄子,甜椒,紅椒,青椒,芝士為Mozarella.視覺上比前者更七彩繽紛,難怪名為"樂園薄餅"了.見鄰檯的Parma Ham沙律賣相甚佳,忍不住來一客.結果用沙律來結尾,外人眼中有點本末倒置,我們不以為然.Pa

Parma Ham有三片,剛好夠分.味道也夠咸香,底下的磨菇,沙律菜亦新鮮.

每間Pizza Express的燈光也比較暗,這間也不例外,比較適合情侶光顧.不過這夜三個男子組,一樣吃得開心,尤其J先生,開心寫到臉上.

希望能盡快重出江湖.

2007-03-06 3 浏览
同男友撐臺腳...本來想食PIZZAHUT, 不過冇乜新意~上黎呢度search度呢間好野~就立即出門地方都幾偏遠, 我出太古mtr, 行左差唔多10mins...左搵右搵以為自己迷路~好彩最後都去到~四周好似soho區, 連店內既裝潢都好別緻,桌上有一瓶小花, 小花給射燈照亮。環境暗暗的~睇menu就要靠近小花上的燈光才能看得清楚~點了小的雞凱撒salad, 除了那片魚腥之外,其他都不俗再來牛肉千層闊麵, 個人覺得茄膏+整體味道強了一點,男友覺得恰到好處~ 口裡充滿了西方風味~parma pizza的味道也地道,茄膏餅底剛剛好,意大利雞肉像咸豬手味...如果肉類可以多點就好~可能是外國風味就是這樣子...雖然感覺不及到pizzahut大吃大喝棒著肚皮飽飽的滿足感~但整體的感覺猶如置身在外國的餐館, 環境與食物都是與平常的不一樣~與朋友/伴侶到此談天也不錯~值得一試~服務也算甄勤~價錢比較略貴了一點~

點了小的雞凱撒salad, 除了那片魚腥之外,其他都不俗

服務也算甄勤~價錢比較略貴了一點~
2006-08-29 29 浏览
8月21日到此為朋友慶祝生日.三個人點了:1.凱撒沙律- 伴著5,6個小麵包球,軟棉棉,好味道,沙律的汁不太多,剛好,蔬菜也很新鮮2. Pizza- 好像是Americano Pizza,忘了正確的名字,保持一貫水準,薄薄的餅底,香濃蕃茄醬和辣肉腸,仲有水欖呢3. 菠菜千層麵-千層麵之間混合有芝士和菠菜茸,面頭有焗得焦香的蕃茄醬。很濃烈的芝士酥香,熱辣辣,很美味埋單$280後記:是日隔鄰的星巴克開張,有免費咖啡招待,我和友人各攞了一杯,再到此食飯,雖然門外沒有張貼禁止外攜食物,但也有點尷尬,侍應小姐領我們入座後,隨即替我們轉用瓷杯,真細心!
8月21日到此為朋友慶祝生日.
三個人點了:

埋單$280

2006-08-29 10 浏览
環境幾寧靜,加上夜晚無咩人行去太古坊個邊。個Baked dough balls幾好食,配牛油﹑番茄醬同香草醬。Pollo 燒雞肉沙律就無咩特別, pizza要左個Aug special, ingredients有mushrooms, mozzarella, tomoto, garlic...... 反而甜品tiramisu唔好食, 重知試下個chocolate fudge cake。泊車係隔離既oxford house有四個鍾free,正!
(非会员)
2006-08-21 10 浏览
星期六一支公在這裡叫了一客Margherita回家,芝士加蕃茄薄餅,外賣除了有九折外,胖胖的中年部長還請我坐下,唔係坐埋一角wor,係開張桌子請我坐下,送上一杯凍(檸)水潤喉,然後佢自己行開做返自己野,就好似英國那些很克己內歛的傳統管家,由得你慢慢坐慢慢看menu,令客人心裡十分受用。很少見店舖如此禮待外賣客,無位比你坐不特止,有d仲會直接叫你出去企,唔好阻佢門口做生意!呢度好多朋友評食肆都幾嚴謹,有時一間食肆的味道無佢地想像中咁好,都會比個喊樣劣評佢,呢間難得暫時都無人比喊樣,都顯示到佢有d野!建議版主另外設一個榜,用劣評多少排名,可能更有參考價值。^_^個餅當然好味啦,係傳統做法,唔係厚到擲死人個種,不過各人口味不同,大家自己去試試吧

2006-07-30 24 浏览
同男朋友食2人世界套餐.個set有starter, pizza/pasta, salad, dessert and drinks. All perfecto!其實我想食berry pie as the dessert but my honey doesn't like strawberry much. So, we chose blueberry cheesecake.. again, it's perfect!!All staff were nice!
All perfecto!

All staff were nice!
2006-03-31 19 浏览
老公有飯局,自己一個晚飯,最好是吃一些老公不大愛吃的東西- pizza!不能解釋沒有特別原因,我頗愛吃pizza;即使是Pizza Hut 的薄底pizza (我不愛厚批,又油膩又飽滯)我也可以獨力幹掉半個!第一次吃這家的pizza,頗滿意︰1. 外賣自取10% off (parma ham pizza 原價$113)2. 用環保外賣袋,下次袋光顧外賣有$2優惠,金額雖不大但算有心鼓勵環保。3. 餅底可以再薄一點,但都幾脆。parma pizza 用大麥糊餅底(polenta pizza base),所以比一般麵粉餅底香。Parma ham 配合ricotta & parmesan cheese 香濃美味,不過parma ham 略鹹了一點。回應上一位食友的評語,parma ham 並沒有和餅底一起放入焗爐焗的,因我親眼看見廚師把餅底放入外賣盒後才把ham撒上餅面。4. 憑單可在亞士里道新店享50% off又因老公較愛飲紅酒,所以又開一枝half bottle的白酒自己享受。誰知手勢不佳,用waiter's corkscrew時弄斷了木塞,半個木塞拉了出來,半個還留在酒樽頸。在此情況,

第一次吃這家的pizza,頗滿意︰
4. 憑單可在亞士里道新店享50% off

又因老公較愛飲紅酒,所以又開一枝half bottle的白酒自己享受。誰知手勢不佳,用waiter's corkscrew時弄斷了木塞,半個木塞拉了出來,半個還留在酒樽頸。在此情況,如何處理才好呢?
a. 放棄- 可是這會令老公小看我啊
b. 一不做二不休,用筷子把木塞大力推進酒樽使之墮入酒內- 可行,但不是最好方法,可能令酒內帶有木塞屑
c. 再接再厲,用waiter's corkscrew 再鑽探和拉出餘下的木塞- yes,成功。

Mon-Fri 6:00-9:00pm 是這店的happy hour,酒類買一送一。
2006-02-23 10 浏览
四女一男五個pizza.北京烤鴨pizza 幾好味, 夠多蔥(因為只擺面所以不吃蔥的可以撇走它們), 但嫌不夠如Ironwood 的豐潤多汁.煙三文魚pizza 我個人認為太熟了, 但有人不喜歡未經烹調的煙三文魚那種"生勾勾"感覺, 所以反而咁先合佢口味; 真的是各有所好.美式辣pizza 正! 真係有辣的Jalapeno 辣椒架! 唔係那種話辣唔辣或純靠tabasco 或辣椒醬加辣的貨色可比.Parma 又係一個字"正"! 如果佢唔煮而純粹把"生"的擺面我會覺得嚼落會更濃味囉, 但係依家已經好好啦, 係我吹毛求疵o者.總括來講, 因為佢最基本既用料好(麵粉, 茄醬, 芝士等) 所以就算唔合你口味的你都唔會覺得難食或呃錢. 當然, 如果你食慣Pizza Hut 厚批貪大大件又抵食呢度未必適合你; 如果你對食物有番少少要求而不介意畀多些錢去滿足你的要求, 咁不妨來試試啊!還有, 這處的"經理"(我諗係卦)相當有禮及專業, 值得嘉許!
四女一男五個pizza.

2006-02-14 27 浏览
11 February 2006 (Sat) - 晚飯兩人去到並唔係好多人,所以比咗梳化位我哋坐,都好我哋又行街行到攰,又拎住好多嘢,坐梳化就可以放嘢啦!燈光少暗,感覺頗好!叫咗一個set dinner 再加一個lasagna share,本想叫佢個二人餐,但係實在太少嘢食(都係得一個main course),所以我哋覺得咁樣叫好似扺食啲!set dinner 有一個湯同一個pizza,湯係南瓜湯,好味道;pizza 係美國pizza,入面其實就有辣肉腸,芝士同番茄,好味道,料雖然唔多,但食落好似好豐富咁,而且我覺得呢種既pizza仲好食過pizza hut嗰類;至於個lasagna,我都好鍾意,好入味好rich咁,不過友人嫌佢太淋,冇乜口感,我自己則幾鍾意!waiter 同waitress 笑容好好,加分!呢度環境不俗,食物味道好,又坐得舒服,絕對係值得一去再去既地方!
11 February 2006 (Sat) - 晚飯

waiterwaitress 笑容好好,加分!