2021-09-13 286 浏览
大概之前你都記得推介過嘅呢個地方,灣仔碼頭嘅Pier 1929,長期book唔到嘅下午茶加上超受歡迎嘅榴槤放題,無錯,佢地又有新主題啦。 我之前都奇怪點解有個咁靚嘅環境點解會冇晚餐做,點知佢有個比晚餐更加好嘅Idea,黃昏後呢度即將搖身一變成夜晚飲酒又可以chill到爆既好地方,星期四、五或六18:00-20:00期間,Pier 1929會有個free flow體驗,友台sell你去栢寧酒店,帶埋passport去天台飲酒話有半價,呢度一個價同樣有靚景,仲有Free Flow紅、白酒、汽泡酒,每位仲有會特色cocktail 送,有興趣今晚唔駛帶passport已經去得。 每兩位仲可以係menu到選四款特色小食,有生蠔同多種唔同嘅finger food,當中有非常少見嘅鮑魚釀雞翼,炸雞配魚子醬,仲有芝士同凍肉拼盤,每位都只係$298,價錢景況都好得多,有興趣就去訂啦。 Pier 1929 灣仔灣仔碼頭2樓

Pier 1929 灣仔灣仔碼頭2樓
2021-08-29
Pier 1929 既景觀真係💯,落地大玻璃望住維港海景歎Tea真係一流,唔怪得受歡迎程度要提前兩個月先Book到位,大家可以上佢地網頁預約。黎到坐低店員會serve welcoming drink 俾你,係champagne 黎的,味道唔錯好易入口。今次適逢中秋節,所以menu都轉左,甜品加入左好多中秋元素🌕,仲有月餅😂,好有趣,欣賞佢地心思但我麻麻地傳統月餅。當中有幾款係可以任refill 的,食到咁上下,店員會推餐車出黎為大家refill👍🏻《Savoury Canapés》($598 for two)❀秋之松葉蟹肉沙律墨西哥薄餅❀蜜桃龍蝦沙律奶油多士❀煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子❀芝士焗烤雞肉酥盒*❀大蝦山葵沙律醬多士*❀香濃咖喱雜菜批**可Refill鹹點我最中意煙三文魚撻同雞肉酥盒,三文魚撻,有少許尋龍魚子作點綴,入面既煙三文魚非常足料,以cone作撻皮,脆脆地幾好味。雞肉酥盒非常鬆化,熱食更好味!一開始掛住影相所以凍唒,所以再refill試真d,真係好味好多,味道唔錯👍🏻《Creative Sweets》❀迷你白蓮蓉蛋黃月餅❀冧酒朱古力軟心星球❀京都宇治抹茶蛋糕❀鏡之月

❀秋之松葉蟹肉沙律墨西哥薄餅

❀鏡之月柚子芝士蛋糕*
❀滿月鮮檸檬撻*
❀英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬*
*可Refill

甜點我最中較喜歡Scone同檸檬撻,scone非常鬆化,好易搣開又唔會碎唒,內裡keep到濕潤,味道好好👍🏻如果係配clotted cream會更好,個人唔太喜歡配cream。檸檬撻撻皮非常酥化,佢地既撻全部都整得唔錯,檸檬味非常突出,食落真係幾酸🤣,但冇咁甜膩👍🏻 其次我幾中意抹茶蛋糕,抹茶Mousse味道香濃,不過蛋糕既朱古力味唔太突出。月餅比較一般,蛋黃偏乾身,見到檯檯都食剩月餅😂

飲品揀左兩款茶,Caramel & Apple Rooibos 聞落好香甜,但飲落唔會漏,唔太飲到蘋果味,係有種milky 既感覺,似飲奶茶咁。而Apricot & Peach就偏酸,都幾開胃,幾啱消下滯。

P.S. 現場仲有駐場攝影師幫大家影相📸️,可以follow ig就會send返相去你mail😆 餐廳外面仲有花花隧道及多個影相位俾大家打卡😍
2021-09-12 3762 浏览
最近工作十分繁忙。 都沒時間好好休息。莫說是High Tea, 有時連午餐也是簡單地解決。今日承著要到灣仔開會, 我就提議到這裡邊Tea邊開, 因為討論需要的時間預計都要頗長。這地方其實主要做宴會的,但下午茶時間會serve Afternoon Tea。特點是他樓底足有兩層樓高, 兩邊全是落地玻璃, 270度全海景, 單是對著這景色已經值回票價。我們二人入座後,服務員就自奉上一杯香檳, 冰冷的香檳正好消暑, 感覺大好。未幾,三層的Afternoon Tea就送來了, 精緻的點心躺在三層碟上, 層架襯著假花, 拍照打卡很美。我喜歡他們鹹點的比例較甜點多, 因為太甜易膩。鹹點中的鬆餅跟酥皮批都幾好味。 另外甜點難得的三款也非常不俗, 特別是朱古力, 用來配咖啡就一流。餐飲也可點花茶, 原壺上的。這兒還有個特色是餐點可以refill。服務員會不時推著餐車, 詢問我們要不要追加。不過我們很多時候都在熱列討論著, 所以就沒添加了。

2021-09-07
下午茶
.星期五下晝做咩好?同閨蜜High tea 最開心!.係灣仔番工,所以揀係灣仔碼頭餐廳Pier 1929 .Pier 1929 Mid-autumn Festival Afternoon Tea.要食一定要預早訂窗口位,望住維港景食,打卡呃like一流!.頂層係甜點,中層及底層係咸點.先品嚐底層,有大蝦山葵沙律醬多士、芝士焗烤雞肉酥盒、香濃咖喱雜菜批及英式提子鬆餅.大蝦山葵沙律醬多士多士香脆,上面有半隻大蝦肉配拌以山葵既沙律醬,令油炸感降低.芝士焗烤雞肉酥盒呢款有驚喜,酥盒非常香脆,中間有咖哩雞肉雜菜粒,好食.黎到中層最名貴我都最鍾意!有秋之松葉蟹肉墨西哥薄餅、蜜桃龍蝦沙律奶油多士、煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子.蜜桃龍蝦沙律奶油多士厚身多士上有龍蝦肉及沙律,龍蝦肉好彈牙.煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子尋龍魚子好矜貴呀!加埋煙文魚包住酸忌廉,成個撻夾得好好,齒頰留香.食到中段,侍應會推手推車問需唔需要Refill 食物(一共有6款食物係無限Refill架!)以及為我地準備飲品,我地揀左花茶.最後係花茶配搭甜品啦!因為呢款係中秋節限定套餐,有迷你白蓮蓉蛋黃月餅、冧酒朱古力軟心星球、京都宇治抹

星期五下晝做咩好?
同閨蜜High tea 最開心!
係灣仔番工,所以揀係灣仔碼頭餐廳Pier 1929

要食一定要預早訂窗口位,望住維港景食,打卡呃like一流!
頂層係甜點,中層及底層係咸點

大蝦山葵沙律醬多士

多士香脆,上面有半隻大蝦肉配拌以山葵既沙律醬,令油炸感降低
芝士焗烤雞肉酥盒

呢款有驚喜,酥盒非常香脆,中間有咖哩雞肉雜菜粒,好食
黎到中層最名貴我都最鍾意!

蜜桃龍蝦沙律奶油多士

厚身多士上有龍蝦肉及沙律,龍蝦肉好彈牙
煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子

以及為我地準備飲品,我地揀左花茶
最後係花茶配搭甜品啦!
因為呢款係中秋節限定套餐,有迷你白蓮蓉蛋黃月餅、冧酒朱古力軟心星球、京都宇治抹茶蛋糕、鏡之月芝士柚子蛋糕及滿月鮮檸檬撻

迷你白蓮蓉月餅蛋黃有油香而白蓮蓉微甜不錯

冧酒朱古力軟心星球

好香滑充滿酒香既朱古力慕絲,回味無窮
滿月鮮檸檬撻

好清新既檸檬味,選擇係最後食可以有Refresh既感覺
靚景配美食,夫復何求!
下午茶
見上網睇到勁多好評,特意同閨蜜朝聖一下。由於𝙬𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 真係𝙛𝙪𝙡𝙡 到爆,我哋就唯有約𝙬𝙚𝙚𝙠𝙙𝙖𝙮 既時間啦😄。位於灣仔碼頭2樓的𝙋𝙄𝙀𝙍 𝟭𝟵𝟮𝟵,由門口一入去已經有好幾個打卡位,主題亦係走女士們最喜愛既花系路線,成個環境充滿特色,別具一格。當日我地被安排坐一個近窗邊既位置,對住個270度維港海景,真係好𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡 。我地坐嗰個位私隱度都幾高,瘋狂影相打卡唔怕尷尬。另外,我諗因為臨近中秋🥮,餐廳都特意轉一個較有秋意特色既𝙈𝙚𝙣𝙪:🏮𝙈𝙞𝙙-𝙖𝙪𝙩𝙪𝙢𝙣 𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡 𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙩𝙚𝙖🏮特式三層下午茶套餐 $𝟱𝟵𝟴 / 𝟮位 (另收加一服務費)。點完𝙨𝙚𝙩之後店員即時為客人送上2杯𝙬𝙚𝙡𝙘𝙤𝙢𝙚 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠 玫瑰汽酒 。另外,佢呢個𝙩𝙚𝙖 最大特色係有6款鹹甜點無限𝙍𝙚𝙛𝙞𝙡𝙡 任食,店員會時不時推餐車黎到你枱面前俾你選擇,非常體貼。𝙋𝙄𝙀𝙍 𝟭𝟵𝟮𝟵 🏮𝙈𝙞𝙙-𝙖𝙪𝙩𝙪𝙢𝙣 𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡 𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙩𝙚𝙖🏮食物方面有以下款式:𝑪𝒓𝒆𝒂𝒕𝒊𝒗𝒆 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔🔸迷你白蓮蓉蛋黃月餅🔸冧酒朱古力軟心星球🔸京都宇治抹茶🍵蛋糕🔸鏡之月柚子芝士蛋糕(𝙍𝙚𝙛𝙞𝙡𝙡

食物方面有以下款式:
𝑪𝒓𝒆𝒂𝒕𝒊𝒗𝒆 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔
🔸迷你白蓮蓉蛋黃月餅
🔸冧酒朱古力軟心星球
🔸京都宇治抹茶🍵蛋糕
🔸鏡之月柚子芝士蛋糕(𝙍𝙚𝙛𝙞𝙡𝙡)
🔸滿月鮮檸檬🍋撻(𝙍𝙚𝙛𝙞𝙡𝙡)
🔸英式提子🍇鬆餅配鮮忌廉及果醬(𝙍𝙚𝙛𝙞𝙡𝙡)

𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒚 𝑪𝒂𝒏𝒂𝒑é𝒔
🔸秋之松葉蟹肉沙律墨西哥薄餅
🔸蜜桃🍑龍蝦🦞沙律奶油多士
🔸煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子
🔸芝士焗烤雞肉酸盒(𝙍𝙚𝙛𝙞𝙡𝙡)
🔸大蝦🍤山葵沙律醬多士(𝙍𝙚𝙛𝙞𝙡𝙡)
🔸香濃咖喱雜菜批(𝙍𝙚𝙛𝙞𝙡𝙡)

食物款式都幾特別創新,鹹甜點味道做得相當不錯,質素屬偏高。

飲品方面,下午茶跟2杯咖啡☕️或茶,我地叫左𝘼𝙥𝙧𝙞𝙘𝙤𝙩 & 𝙋𝙚𝙖𝙘𝙝 及𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖...另外亦可選擇加錢𝙪𝙥𝙜𝙧𝙖𝙙𝙚 任飲,例如無酒精雞尾酒🍹、紅酒🍷及白酒等。

超級誠意推薦,如果想同閨蜜嚟打卡好值得黎呢到影靚相食tea❤️

📍𝟮/𝙁, 𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞 𝙁𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙋𝙞𝙚𝙧, 𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞, 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜
2021-09-09 1793 浏览
星期五的黃昏來到期待已久的Pier 1929食三層下午茶。Pier 1929 主要以花為襄廳的主要佈置裝飾,從大了門門口,走廊天花,到三層下午茶的層架及花茶等等,花的影子可說是無處不在,Pier 1929 更加有很多打卡位供食客打卡,喜歡花為主題的朋友一定賞心悅目,興致勃勃,提議可早到一點到現場拍照,光線會較為充足。穿過花花走廊來到餐廳的用餐空間,Pier 1929是在灣仔碼頭,坐享全海景,正值日落時間更可以看到日落轉入黑的magical moment。 入座後先送來2杯welcome drink, welcome drink是香檳,喝幾口香檳,心情暫時放鬆下來,看著維港景色,心情輕快。 餐廳職員隨後問了我們揀什麼飲品,我們揀了洛神花茶及熱情果烏龍茶,Drink list 只有英文,餐廳職員很細心為我們逐一講解有什麼茶可選。洛神花茶入口微酸,熱情果烏龍茶有少許熱情果香氣,烏龍茶的熱情果味道不太明顯。 三層下午茶由高至底的排列為: 最頂層為甜點,中間層為咸點,最底層為鬆餅及撻類食物。須注意的是有些餐點是只提一次,只有部份餐點才無限添加。 鬆餅及撻類食物之中個人比較喜歡芝士焗鷄肉酥盒及

鬆餅及撻類食物之中個人比較喜歡芝士焗鷄肉酥盒及香濃咖喱雜菜批。這2 種食品是可以無限添加。芝士焗鷄肉酥盒的層次豐富,肉碎十分香脆,有一點食煙肉的錯覺。香濃咖喱雜菜批的撻皮很鬆化,入面咖喱有少少甜味,不太油膩加上有加熱,味道不錯。

咸點之中最喜歡是煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子及秋之松葉蟹沙律墨西哥薄餅。這2 種食品沒有無限添加。三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子,個人喜歡食三文魚,賣相是一朵小小的三文魚玫瑰,未食先吸引。秋之松葉蟹沙律墨西哥薄餅可以食到絲絲蟹肉,調味不會蓋過蟹肉的味道,很好吃。

作為朱古力及甜品控,冧酒朱古力軟心星球及京都宇治抹茶蛋糕是值得推介。冧酒朱古力軟心星球是香濃朱古力味,京都宇治抹茶蛋糕有濃郁的抹茶味。這2 種食品沒有無限添加。另外,餐廳加了迷你月餅作為提早賀中秋的小心思,迷你月餅味道不俗。

Pier 1929的環境氣氛十分好,和三五知己看著維港景色,打打卡,食三層下午茶,歎一個休閒下午,是一個不錯的選擇。
2021-09-09 67 浏览
今日同閨蜜去咗食靚靚下午茶 去到位於灣仔碼頭嘅呢間pier 1929閒日夜晏晝嚟到都勁多人 重有時限 建議要嚟嘅就預先book位啦 新裝修嘅灣仔碼頭好靚 樓底勁高入面行輕奢華風打卡影相一流一坐低就有welcome drink係sparkling wine嚟嘅 口味偏甜女仔都啱飲梗係要食靚靚下午茶三層塔啦 外面用咗假花去裝飾 少女心爆發最下層包括咗英式鬆餅 香濃咖哩雜菜批 芝士焗雞肉酥盒 鬆餅好鬆軟配埋奶油同果醬一齊食好夾 好似英式貴婦咁呀中間嗰層食材近矜貴 包括 松葉蟹肉沙律墨西哥餅 蜜桃龍蝦沙律蟹肉多士 煙三文魚酸忌廉撻配黃金鱘龍魚子 大蝦山葵沙律醬多士 最頂層就有 迷你白蓮蓉蛋黃月餅 夠曬應節冧酒朱古力軟心星球 京都宇治抹茶蛋糕柚子芝士蛋糕 滿月先檸檬撻 我就最鍾意冧酒朱古力軟心星球啦 朱古力苦甜味平衡得啱啱好唔會太漏有大部分食物都可以免費refill食得飽飽 仲包每人一杯茶或咖啡

梗係要食靚靚下午茶三層塔啦 外面用咗假花去裝飾 少女心爆發

最頂層就有 迷你白蓮蓉蛋黃月餅 夠曬應節

有大部分食物都可以免費refill食得飽飽

仲包每人一杯茶或咖啡

2021-09-08 115 浏览
朋友指Pier 1929環境優美,於是今日與家人到 該餐廳吃中午Tea Set, 昨天電話打不通,於是從網上訂位。去到餐廳門口,要求安排窗邊位置,職員馬上拒絕,心想可能預約太遲,無窗邊位置,怎料仍有不少窗邊位置,及較舒適的梳化坐椅,卻被安排坐普通椅子,感到服務質素有改善需要,廁所衞生清況也不理想,近入口的花車燈光從下照向上,讓照片中人面色怪異,食物水準一般,雖然窗外景色及室內設計都非常卓越,但整體服務質素屬標準以下,讓人感到失望。

2021-09-06 101 浏览
打卡好去處今次去Pier1929是下午沒有維多利亞夜景睇🌃一進店充滿London 建築風餐廳+歐洲式的建築物文藝氣息🍴進入前都要穿過一條長嘅花藝隧道有回到歐洲的感覺🌸😌款款美食精緻多種類不過個人認為主角係無敵海景🍴⋯下午茶🫖🥰三層架🥰我哋叫咗「仲夏之盛放下午茶」三層架好多花花圍住🥰🌸🌺🌼好吸睛,最上層係甜點「檸檬撻🍋雜果仁朱古力蛋糕🍰英式提子鬆餅🥧焗酥皮肉批🥘大蝦山葵沙律醬多士🫓及黑松露蘑菇多士🫓新鮮好食😋 下午茶$598 /2位有咁多食物種類都算係抵食嘅👍🏻🥰
打卡好去處
今次去Pier1929是下午沒有維多利亞夜景睇🌃
款款美食精緻多種類
不過個人認為主角係無敵海景🍴⋯下午茶🫖🥰三層架🥰
我哋叫咗「仲夏之盛放下午茶」
新鮮好食😋
下午茶$598 /2位有咁多食物種類都算係抵食嘅👍🏻🥰
2021-08-26
下午茶
自兔小妹工作重地轉移後,工作日程排山倒海,已甚少為 “食好西” 而四出尋覓,更別說要特意 “過海” 覓食了。🙈🙈不過,聽聞灣仔碼頭最近開了間打卡一流的人氣餐廳 – Pier 1929,其下午茶要提早數星期預約才有機會入去一睹風采😍😍。兔小妹雖然心動不已,但眼看漫長的預約,只好作放棄的打算。正當之際,竟接到朋友的邀約,到Pier 1929 共嚐期待已久的下午茶,兔小妹當然卻之不恭啦~!💕餐廳位於灣仔碼頭之上,兔小妹與友人從尖沙咀乘搭天星小輪前往,非常方便。下午茶共分3個時段,分別是 12-2pm, 3-5pm 及6-8pm。朋友為了能邊欣賞維港的日落與夜色,邊把酒談天,預約了最後8點的時段。😎😎抵達餐廳後,雖然在場有不少顧客,但很快便安排好我倆入座。我們走過花花長廊,被安排到窗邊卡座,座椅舒適寬敞,觀景開揚,還可以眺望維港美景和船隻往來。職員的服務也十分殷勤,安頓不久,便率先送上welcome drink,待三層的afternoon tea set送到,不但耐心地逐一介紹各款鹹食甜點,還不忙幫我倆合照,非常貼心。❤️Welcome drink 是甜甜的Prosecco。這款Prosecco

Welcome drink 是甜甜的Prosecco。這款Prosecco酒味不濃,清甜而帶點果香,有點像Moscato, 很易入口,十分適合女生。🥂

三層的下午茶架都以不同的花朵作裝飾🌸,兔小妹這個剛好是友人喜愛的牡丹,金色如鳥籠般的層架,配上淡紫色的牡丹花,高貴且優雅,頂上站立著金色的小鳥,更顯動靈,賣相精緻,少女感滿滿的。🥰
仲夏之盛放 afternoon tea set

三層茶架放滿鹹食甜點,當中有3款鹹食和3款甜點可以refill。即使食量較大的朋友,也可以 “吃到飽”,可謂相當貼心。

第一層,放有英式下午茶必有的 “提子鬆餅” 及3款可refill的鹹食 – “焗酥皮肉餅批”、”大蝦山葵沙律醬多士” 及 “黑松露蘑菇多士”。
“提子鬆餅” 、“焗酥皮肉餅批”、”大蝦山葵沙律醬多士” 及 “黑松露蘑菇多士”。

提子鬆餅🍇🍇: 鬆餅入口鬆化,配忌廉或果醬,味道清新
提子鬆餅

焗酥皮肉批: 肉餡帶點黑椒的微辣,味道有點像sausage roll,比較 “醒胃”

大蝦山葵沙律醬多士🦐🦐: 大蝦爽口,多士甘香鬆脆,配汽泡酒或白酒最合適
大蝦山葵沙律醬多士

黑松露蘑菇多士🍄🍄: 這個是兔小妹的大愛~! 多士香脆,以蘑菇碎增強口感層次,加入黑松露飄散淡淡的清香,值得一食再食
黑松露蘑菇多士

中間的一層依舊是鹹食,共有3款,不過不可refill的。分別是 “蜜糖龍蝦沙律奶油多士”、” 煙三文魚酸忌廉撻配黃金尋龍魚子” 及 “日本青瓜吞拿魚”。

蜜桃龍蝦沙律奶油多士🦞🦞: 爽口的龍蝦肉配上清甜的蜜桃,夏日的清新味道
蜜桃龍蝦沙律奶油多士

煙三文魚酸忌廉撻配黃金尋龍魚子🐟🐟: 厚切煙三文魚上是粒粒矜貴的黃金尋龍魚子,每口都充滿濃濃的魚油甘香,口感層次豐富
煙三文魚酸忌廉撻配黃金尋龍魚子

日本青瓜吞拿魚🥒🥒:日本青瓜爽脆清甜,但吞拿魚質感較粗,比較遜色
日本青瓜吞拿魚

最高的一層全是甜點,包括 “黃金佛手柑魚子醬配紐約芝士蛋糕”、 “京都宇治抹茶蛋”、”橙花水意式奶凍配朱古力杏仁脆金寶”及2款可refill的 “雜果仁朱古力蛋糕”、 “新鮮檸檬撻”,共5款。
“黃金佛手柑魚子醬配紐約芝士蛋糕”、 “京都宇治抹茶蛋”、”橙花水意式奶凍配朱古力杏仁脆金寶”、 “雜果仁朱古力蛋糕”及 “新鮮檸檬撻”

根據職員介紹,應先由較清淡的檸檬撻開始品嚐

新鮮檸檬撻🍋🍋: 雖檸檬撻是自家製,唯檸檬味未算突出,味道亦較甜
新鮮檸檬撻

黃金佛手柑魚子醬配紐約芝士蛋糕🍰🍰: 芝士蛋糕奶味不重,口感輕盈,有淡淡佛手柑清香,味道不錯
黃金佛手柑魚子醬配紐約芝士蛋糕

橙花水意式奶凍配朱古力杏仁脆金寶🍫🍫: 賣相仿似魚子醬,非常“吸睛”。 奶凍有濃濃的杏仁味,配上脆口的朱古力金寶,口感豐富,味道層次突出,很特別的一道甜點
橙花水意式奶凍配朱古力杏仁脆金寶

京都宇治抹茶蛋糕: 抹茶味十分濃郁,抹茶控絕不可錯過!

雜果仁朱古力蛋糕: 外表平平,但朱古力味濃而不膩,很有驚喜

Tea set亦包含了兩杯HK$68 以下的非酒精凍熱飲。兔小妹點了味道和香味較清淡的“Passionfruit Oolong”,而友人則點了酸甜且果香較濃的 “Apricot& Peach🍑🍑”。
Apricot & Peach

天色夜了,餐廳也轉換了更富情調的燈光。我倆在浪漫的氛圍下,喝著怡神的果茶,看著海上映照著對岸美輪美奐燈光的繁華,為今個仲夏之夜畫上的完美句號。👑
2021-08-28
仲夏之盛放 afternoon tea set
黑松露蘑菇多士
煙三文魚酸忌廉撻配黃金尋龍魚子
橙花水意式奶凍配朱古力杏仁脆金寶
Apricot & Peach
一向有hightea啲姊妹,對這間店一定不會陌生😎終於輪到我book到枱吃了!!我揀咗星期五下午12點,和我男朋友一起來品嚐這個期待已久的下午茶😍一進店裏已經有超多打卡的地方,還有一條長長的走廊,粉紅色的裝飾💐,隨便拍照也很吸引📸旁邊放滿了花花裝飾的high tea盤💐🌷🌹🌻🌼🌸🌺店內空間廣闊,採用落地式玻璃,一望無際的海景,恰巧今天超好天🌞,光線一流!來到這裏當然是叫了一個二人下午茶 hightea,$ 598 for two,另外見到餐牌可以另外加一位成人,即是如果三個朋友來也可以按個人收費👍花花盤,用來打卡非常漂亮,果然沒有令我失望。店員更送上兩杯香檳 welcome drink!!🥂下午茶配上藍天白雲🏞☀️首先介紹一下我最喜歡的一層: 秋之松葉蟹肉🦞沙律墨西哥薄餅-裏面配有一些洋蔥加上從業蟹肉的沙律煙三文魚🐟酸忌廉攤黃金尋龍魚子-個人最喜歡吃這一個鹹點,煙三文魚配上酸忌廉,口味一流😋蜜桃龍蝦🦞沙律奶油多士-上碟時多士仍是脆的!甜點方面有四款🥞冧酒朱古力軟心星球-裏面是軟心的朱古力,不會太甜有陣陣的酒味京都宇治抹茶蛋糕-抹茶味濃郁鏡之月柚子芝士蛋糕(🉑refill)這個甜品可以re

旁邊放滿了花花裝飾的high tea盤💐🌷🌹🌻🌼🌸🌺

花花盤,用來打卡非常漂亮,果然沒有令我失望。

店員更送上兩杯香檳 welcome drink!!🥂

下午茶配上藍天白雲🏞☀️

首先介紹一下我最喜歡的一層:

蜜桃龍蝦🦞沙律奶油多士-上碟時多士仍是脆的!

甜點方面有四款🥞
京都宇治抹茶蛋糕-抹茶味濃郁
鏡之月柚子芝士蛋糕(🉑refill)這個甜品可以refill,芝士味濃郁,是我唯一有encore的甜品
滿月鮮檸檬撻(🉑refill)-這個是一個偏酸的甜品,喜歡吃檸檬撻的大家應該會喜愛

最後是以下三款咸點,均可以無限添加

芝士焗烤雞肉酥盒 (🉑refill)-上碟時仍是熱辣辣的,喜歡酥皮的應該會超級喜愛!
大蝦山葵沙律醬多士 (🉑refill)-大蝦多士,大蝦下面還配有芝士😍很邪惡但很美味
香濃咖哩維菜批 (🉑refill)

英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬(🉑refill)
連提子鬆餅也可以添加,不過已經太飽了😂
果醬是獨立一樽,值得一讚👍

迷你白蓮蓉蛋黃月餅🌕-這個很驚喜,可能將近中秋竟然有月餅在hightea 上🤤

添加食品方面,店員會推來車子,為大家添上食品🤗

不得不讚這裏的服務一流,我哋剛巧坐的位置在牆後面,店員也會經常走來看看我們有沒有其他需要,有幫客人拍照,加水,添加食品😙

而且這裏的食品有一部份可以refill,之前男朋友成日怕下午茶會吃不飽,這裏便不用怕了🤣🤣有興趣的也帶朋友來試試😍不過記得要早點打來預約📞
2021-09-03 70 浏览
餐廳位於灣仔碼頭2樓,坐擁270度維港無敵海景,全落地玻璃設計,以歐陸宮廷風嘅裝修, 帶有花藝元素,顯得精緻又優雅,日頭同夜晚嘅景色都一樣咁Chill,打卡一流下午茶分三個時段,分別係12點、3點、6點,每個時段限兩小時,因為3點時段已經full晒,最後我哋選擇咗6點,呢個時段好處係可以見到日光時間一陣,然後順便可以欣賞埋黃昏嘅景色🌇直到變成夜景🌃一坐底Staff就會放低Welcome Drink玫瑰汽酒一杯🥂然後就會送上下午茶。「🌼仲夏之盛放🌼」$598 for 2 Persons+10%包兩杯Welcome Drink 玫瑰汽酒 🥂包兩杯茶或咖啡 ☕️Afternoon Tea Set有六款甜點同六款鹹點。其中有六款鹹甜點係可以無限添食,除咗出面有自助區之外,亦有Staff推餐車過嚟問你需唔需要Refill。環境一流,食物質素一般,有三款都幾好食,其餘就比較普通,不過主要都係食個環境🍽最上①「煙三文魚酸忌廉撻黃金鱘龍魚子」🥠煙三文魚同酸忌廉清新嘅配搭令人更加開胃。左下②(可無限添食)「雜果仁朱古力蛋糕」🍫入口超濃郁嘅朱古力味再加上滿滿果仁,口感豐富。右下③(可無限添食)「大蝦山葵沙律

包兩杯Welcome Drink 玫瑰汽酒 🥂
包兩杯茶或咖啡 ☕️

Afternoon Tea Set有六款甜點同六款鹹點。

最上①

左下②
(可無限添食)

右下③
(可無限添食)
「大蝦山葵沙律醬多士」🍤雖然多士經過影相嘅洗禮已經變得唔太脆,但大蝦配山葵芥末醬好襯,味道幾好食。

🔝Passionfruit Oolong 有淡淡嘅熱情果味。

🔝每隔一陣都會有Staff推餐車埋嚟問有無嘢需要Refill。

🔝出餐嗰個位好靚

🔝好靚嘅Bar頭。

🔝出面其中一個自助區。

🔝入餐廳前會經過一條佈滿彩色乾花嘅走郎。

🔝入餐廳前嘅打卡位。

2021-08-11
2021-09-03 95 浏览
TGIF! 放工諗好去邊到玩未呢🥳 喺灣仔碼頭旁邊嘅Pier1929依加逢星期四至六晚做緊2小時free flow😍🥂可以邊望維港靚景邊飲返杯,同朋友摸著杯底傾心事🤩Happy Hour free-flow ($598/2)套餐包左2款signature cocktail、2小時任飲紅酒、白酒、氣泡酒、啤酒同埋果汁等🤩仲可以揀4款小食🥰小編揀左店員推介嘅Cocktail 🍸分別係Full Moon同埋Muses of Love 😚前者以Vodka做base,混合埋配料飲落充滿檸檬香,酒味較強烈🤩後者以Gin做base,混合左接骨木花、檸檬等配料🍋花香味較突出🌸小編都係鐘意Full Moon多啲😆小食就分別試左新鮮生蠔🦪蜜桃龍蝦沙律奶油多士🦞極上厚切牛舌三文治同埋煙三文魚忌廉撻配黃金鱘魚子😋生蠔海水味非常濃烈,肉質肥美鮮甜,絕對值得一試😍龍蝦沙律多士表面嘅龍蝦碎相當足料,味道都幾新鮮☺️配埋蜜桃食落更清新,多士烘到勁香脆,正呀🥰厚切牛舌三文治充滿嚼勁,咬落超級爽口,食落啖啖肉🤩煙三文魚撻係用窩夫皮包住啲餡料,賣相吸引又特別😍鹹香十足嘅三文魚配口感滑順忌廉,味道好夾🤤加埋魚子令味道更有層次🥳

Happy Hour free-flow ($598/2)

一人$300左右就可以望住靚景嘆住正野食任飲🍻我地refill左勁多次🤣🤣呢間絕對抵去!小編一定會再去!
佢高傲,但系宅心人厚;佢低調,但係受萬人景仰;佢可以將神賜比人類既Tea Set演活得出神入化,可以整出堪稱神之藝術既超級打卡點!佢究竟係神仙既化身,定係地獄黎既使者呢?冇人知…但係可以肯定既係,每一個人都會知道呢間就係灣仔既「Pier 1929」各位女神are you ready?📌仲夏之盛放 | Three Layered Tea Set - ♦️Creative · Sweets -▪ Uji Matcha · Chocolate Cake - ▪ Golden Bergamot Caviar · New York Cheesecake - ▪ Orange Blossom Panna Cotta · Chocolate Almond Crumble -▫ 先黎三款甜品熱下身先,「京都宇治·抹茶蛋糕」用左宇治最top既抹茶粉配搭抹茶mousse製成,入口充滿住濃郁抹茶香,連埋底層既朱古力蛋糕,入口相當順滑;而「黃金佛手柑魚子醬·紐約芝士蛋糕」面頭既魚子醬帶住淡淡既佛手柑果香,配搭埋芝士蛋糕餅底,口感層次豐富,甜而不膩;仲有「橙花水意式奶凍·朱古力杏仁脆金寶」層次分明,面頭杏仁粉同埋
神仙既化身,定係地獄黎既使者呢?冇人知…但係可以肯定既係,
♦️Creative · Sweets -
Uji Matcha · Chocolate Cake -
面頭既魚子醬帶住淡淡既佛手柑果香,配搭埋芝士蛋糕餅底,
層次分明,面頭杏仁粉同埋朱古力crumble配搭得宜,而底層用左
橙花水整成既panna cotta質感幼滑,女士們一秒愛上。
Fresh · Lemon Tart -
Mix Nuts · Brownies -
English Raisin Scone · Whipping Cream & Jam -
▫ 繼續向住甜點進發,呢個「新鮮·檸檬撻」用上自家製吉士醬配搭檸檬醬

酸酸甜甜,相當開胃;而「雜果仁·朱古力蛋糕」則用左唔同種類既果仁
連埋70%朱古力一齊放入口,濃香得黎又有咬口,好好食;最後一款
英式提子鬆餅·鮮忌廉及果醬」完全做到傳統英式既鬆化感,
配上鮮忌廉誘惑,質感細膩,唔錯。
♦️Savoury · Canapés -
Japanese Cucumber · Tuna -
Lobster & Peach Salad · Brioche Toast -
Smoked Salmon Sour Cream Tart · Golden Caviar -
▫ 輪到鹹點環節,唔好比佢停!第一款「日本青瓜·吞拿魚
吞拿魚切粒,再用紫蘇醋青瓜將成個感覺upgrade左,味道夠哂清新;
而「蜜桃龍蝦沙律·奶油多士」則用上波士頓龍蝦做主角,配上法式多士
口感豐富不少;「煙三文魚酸忌廉撻·黃金鱘龍魚子」表面既鱘龍魚子
相當IGable,連埋酸忌廉撻一齊食,口感鬆脆又惹味。
Baked Puff Pastry · Meat Pie -
Shrimp Wasabi · Mayo Toast -
Black Truffle · Mushroom Toast -
▫ 最後三個鹹點主要以多士主打,呢個「焗酥皮·肉批」外層烘得金黃鬆脆化,
裡面肉批鹹香到位,好食;「大蝦山葵·沙律醬多士」利用山葵帶出大蝦既鮮味,
加上蝦肉食落爽甜彈滑,呢個我最鍾意;而「黑松露·蘑菇多士松露香到不得了,
配上大量洋蔥將個多士香味發揮到極緻,加埋蘑菇整體口感更加出眾。
♦️Enjoy a Free Flowing! -
Premium · Package - (+$188)
 ▫ 識嘆一定要upgrade埋做全日任飲!加上對酒精有追求既朋友,只係每位加多$188
就可以飲盡呢個「Premium Package」。當中包括一系列CockatilMocktail
House RedHouse White Wine,仲有打卡必備既House Sparkling同埋
Moscato Rose Sparkling,對住個海景搖下酒杯,特別有feel。
仲夏之盛放 | Three Layered Tea Set
2021-08-14
仲夏之盛放 | Three Layered Tea Set
2021-08-29 120 浏览
灣仔碼頭無敵大海景靚餐廳一入門口有驚喜有花花牆壁適合一班人打卡今日同朋友嚟到食下午茶,冇令我失望真係好好味,尤其是鹹點,我最愛係三文魚撻,同埋吞拿魚批,甜點芝士蛋糕也不錯😌,而且又坐得舒服,下次可以再嚟
灣仔碼頭無敵大海景靚餐廳
一入門口有驚喜有花花牆壁