2021-10-10 169 浏览
之前試過呢度嘅Afternoon Tea, 而家寫返個食評先。✨✨✨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)充滿少女感嘅精緻花藝下午茶🌺~welcome drink 送上玫瑰汽酒~ 剛好坐到玻璃窗坐位既位置,而且呢度嘅樓底非常高,坐係梳化位置十分寫意,休閒過了一個愉快嘅下午🤍🤍(///▽///)✨✨呢度有餐車服務提供無限添加scone及指定5-6款鹹點~✨✨個人認為鹹做得出色!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)佢哋嘅蝦多士、同埋蘑菇酥好出色!✨❤️侍應會不停推住餐車問我哋會唔會添加部份鹹點👍🏻✨整個afternoon tea set嘅配襯花藝擺設非常美觀,岩哂鐘意打卡嘅朋友仔🌸✨(´▽`)致於訂位方面,真係要睇實佢地發放既網上訂位時間~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 餐廳嘅每個打卡位置都裝飾得別具格調同特色~由門口位置行到入餐廳,擺咗有幾個打卡位,而最特別最靚嘅係粉紅花花隧道🤍✨簡直令在場嘅每一位少女心爆發🤍✨

侍應會不停推住餐車問我哋會唔會添加部份鹹點👍🏻✨

2021-10-09 136 浏览
最近同好友黎到超難BOOK既Pier 1929 食afternoon tea❤️餐廳位於灣仔碼頭二樓,坐擁270度無敵海景~ 入面全落地玻璃設計,歐陸宮廷風裝修,帶有花藝元素,感覺精緻又優雅🌸全日都可以食afternoon tea, 三個時段, 分別係12pm,3pm,6pm!我地下晝6點到,可以睇到日落同夜晚嘅景色☺️一坐底Staff就會放低玫瑰汽酒,然後就會送上下午茶。下午茶 $598 for 2 Persons+10%Afternoon Tea Set有六款甜點同六款鹹點; 其中有六款鹹甜點係可以無限添食, Staff會推餐車過黎問需唔需要Refill💕呢度環境一流,食物質素唔錯~ 臨迎中秋節,個tea set 仲應景到會有迷你白蓮蓉蛋黃月餅在甜點到~有幾款特別好食,如蜜桃龍蝦沙律奶油多士、芝士焗雞肉酥盒同滿月鮮檸檬撻😍下次可以同其他朋友再黎打卡🥰

下次可以同其他朋友再黎打卡🥰
2021-10-08 151 浏览
疫情反反覆覆,好像不想完結似的,去旅行的心願依然未能達成;每當這個「心癮」發作時,必定要選擇一所風景怡人的餐廳「止癮」!Pier正正就位於pier,實在是食在美景的不二之選。美景當前,當然要選擇最高貴的菜式……High Tea!這個High Tea不但食物高質素,連名字也起得十分有意思,為了保留「原汁原味」,我就將整個餐單羅列出來:迷你白蓮蓉蛋黃月餅、冧酒朱古力軟心星球、京都宇治抹茶蛋糕、鏡之月柚子芝士蛋糕、滿月鮮檸檬撻、英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬、秋之松葉蟹肉沙律、墨西哥薄餅、蜜桃龍蝦沙律、奶油多士煙三文魚、酸忌廉撻、黃金尋龍魚子、芝士焗烤雞酥盒、大蝦山葵沙律醬多士、香濃咖喱雜菜批……再配香茶一樂也!

2021-10-07 102 浏览
三層下午茶非常精緻,唯一頂層既迷你白蓮蓉蛋黃月餅風格上有d突出,好似mirror歌單裡面攝左首sam hui禁。不過味道上ok既,做到creamy,soft加fulfilling。極度推薦蝦多士可以食多d,因為可以refill之餘,味道上好日式,咁耐無得去旅行,有機會梗係要味覺上滿足下。煙三文魚忌廉撻都非常推薦,清新得黎鹹鹹甜甜,真係食過番尋味,可惜呢款係無得refill。甜既款式就大致上中規中舉,其中冧酒朱古力軟心星球幾有驚喜。以香港酒店等等下午茶之中,呢間pier 1929 真心推薦另外仲有安排攝影師幫助每枱客人拍照留念!freeeeeeee

甜既款式就大致上中規中舉,其中冧酒朱古力軟心星球幾有驚喜。

以香港酒店等等下午茶之中,呢間pier 1929 真心推薦

2021-10-05 130 浏览
又一次慕名而來 見人打卡打得多忍唔住又試下book呢度除咗食high tea 仲係食環境 食裝修的 😜😜環境真係一流 我幫襯6pm to 8pm 時段最終八點後冇趕我走 😆由黃昏六點坐到十點 日頭🏙️ 黃昏🌇 夜景🌆 飽覽無遺 👍🏻 有六款食物可以refill 🍴平均每人$3️⃣3️⃣0️⃣可以吹咁耐水  都幾滿意😙High Tea 好 IGable中秋前食, 其中一件係月餅, 堅攪笑第二層第三層Honey & Clotted cream, 都算ok內面都算多打咭位枱與枱之間都闊落日頭黃昏夜晚果場變得好靚星期六晚都無乜人
又一次慕名而來 見人打卡打得多

有六款食物可以refill 🍴
平均每人$3️⃣3️⃣0️⃣
可以吹咁耐水  都幾滿意😙

High Tea 好 IGable

中秋前食, 其中一件係月餅, 堅攪笑

第二層

第三層

Honey & Clotted cream, 都算ok

內面都算多打咭位

枱與枱之間都闊落

日頭

黃昏

夜晚果場變得好靚

星期六晚都無乜人
2021-09-04
2021-10-04 132 浏览
朋友生日,最喜歡和她食下午茶慶祝生日,對於一個全職媽媽的schedule,一定要遷就她不可以食晚飯,所以我揀選這一間平日也有下午茶的Pier1929,如她共度一個快樂的下午。在網上看了很多推介,這裏不只是環境寬敞,樓底極高,仿外國宮廷裝修,讓人置身於皇宮享受下午茶一樣,外面還有維多利亞港的美景。l我們坐在窗邊的Tiffany Blue梳化,服務員為我們送上welcome drinks。他的下午茶是日式三層下午茶套餐,最上層是甜點分別有迷你白蓮蓉蛋黃月餅,臨近中秋,所以有月餅應節。冧酒朱古力軟心星球,上面有一塊星星,超可愛,朱古力超香濃,配上餅乾,增加層次,建議留在最後食。京都宇治抹茶蛋糕,有小菊花在角落,感覺在青地上看到小菊花。鏡之月柚子之士蛋糕柚子容成半月形狀在芝士蛋糕上面,柚子的香味充斥著口腔,芝士滿月鮮檸檬撻,上面有一粒粒嘅檸檬碎檸檬鮮味非常棒,酸酸甜甜,撻皮非常脆。中層的是咸點秋之松葉蟹沙律墨西哥薄餅,松葉蟹鮮味十足,沙律撈了一些洋蔥碎蔥花。但我覺得有點咸。蜜桃龍蝦沙律奶油多士,龍蝦肉質彈牙,食到下面有一些奶油伴椰菜,食落帶有一點點甜,我喜歡這個。煙三文魚酸忌廉撻黃金鱘龍魚子,

他的下午茶是日式三層下午茶套餐,

最上層是甜點
分別有迷你白蓮蓉蛋黃月餅,臨近中秋,所以有月餅應節。

京都宇治抹茶蛋糕,有小菊花在角落,感覺在青地上看到小菊花。

鏡之月柚子之士蛋糕
柚子容成半月形狀在芝士蛋糕上面,柚子的香味充斥著口腔,芝士

滿月鮮檸檬撻,上面有一粒粒嘅檸檬碎
檸檬鮮味非常棒,酸酸甜甜,撻皮非常脆。

中層的是咸點

煙三文魚酸忌廉撻黃金鱘龍魚子,
第一次食黃金鱘龍魚子,上面有兩片菊花配襯
煙三文魚上面油酸忌廉,它使用了雪糕甜筒被袋乘著,賣相特別。

第三層是焗餅

芝士焗烤雞肉酥盒,雞肉不會太老,酥皮鬆脆無比。

大蝦山葵沙律醬多士,有少少辣,蝦肉彈牙,加上沙律醬,味道和諧。

香濃咖哩雜菜批,最後才食,因為已經飽了。

英式提子鬆餅配鮮忌廉配果醬,下午餐必需要有,他的鬆餅質地結實,不鬆脆,方便揸cream,味道很好。

下午茶當然飲花茶。

我們點了Caramel & Apple rooibos 和Rosehip & Hibiscus,美肌之選。他的茶具也很精緻。又是打卡的好熱點。

他還有幾款甜點可以無限添加

朋友對於我的選擇非常感到開心,因為食物質素高之餘,風景優美,都是打卡好地點,為我們留下一個美好的回憶。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
環境:10
衛生:9
服務:9
價錢: 9
舒適度:9
總分:9
2021-10-04 116 浏览
今日特登book左枱,對住尖沙咀海景High tea!餐廳環境清新樓底很高,而且對着尖沙咀海景環境10分寫意。特色三層下午茶598兩個人價錢合理。呢個Tea set超靚!餐廳好有心思每一個客人的tea set嘅花花裝飾都係唔同嘅。靚到唔捨得食!淨係打卡都抵呀。下層有香濃咖喱雜菜批,大蝦多士,芝士烤雞肉酥盒,龍蝦奶油多士,松葉蟹墨西哥薄餅同鬆餅等等!我最鍾意嘅就係大蝦多士同烤雞肉酥盒。多士底鬆脆配上大蝦嘅鮮甜非常滋味。雞肉酥盒外皮鬆脆,雞肉配上芝士味道香濃識落又唔膩口。上層嘅甜品有檸檬撻,抹茶蛋糕,柚子芝士蛋糕,酒冧朱古力同迷你雙黃白蓮蓉月餅。月餅應該係餐廳想應下節! 我最鍾意佢個有子芝士蛋糕,蛋糕軟滑食落去有柚子清香,一啲都唔膩,值得推介。鍾意食朱古力嘅人應該都會鍾意呢個酒冧朱古力!朱古力裏面係甜酒味道容易入口。而且最特別嘅係如果餐牌有寫refill嘅食物,係真係可以無限refill!真係一個好好同閨蜜聚會嘅好地方。

2021-10-02 197 浏览
環境舒適,裝修雅緻,屬打咭地方一流。食物好味,值得一試。我見其他人食tea,tea盆食物擺設精美,視覺上滿分享受。唯上菜速度有少許慢,有待改善。另外廁所內的鏡有特别驚喜,我十分喜愛。
2021-09-29 262 浏览
在灣仔吃午餐多一個選擇啦~ 就是灣仔碼頭1929,繼早前推出人氣下午茶,現在有set lunch, 價目由$138至$298,包括沙律、湯及主菜.經經打卡超美的花花走廊,就到樓底高兼有落地玻璃的位置,是日天氣不佳,但另有一番意境(好像在機場等候登機….應該是沒旅行太久引致的幻想).先來園沙律,有沙律菜、車厘茄及粟米,伴日式芝麻醬,清新~南瓜湯緊隨著送上,好香滑,而且食到南瓜蓉,這是我喜歡的口感,濃稠度也是剛剛好.至於main course, 我們各點一份來分享. 白酒蟹味噌忌廉蟹肉意粉, 賣相雖平庸, 但味道卻不錯, 意粉更是彈牙! 西班牙慢煮乳豬, 另可選飯或意粉, 以75度慢煮而成的乳豬, 皮脆肉嫩, 沒有多餘脂肪, 肉汁被緊緊鎖住, 無論沾不沾醬汁都好味! 而碟上也有蔬菜, 均衡飲食. 午市套餐本身不包飲品,  加$20升級也可, 朋友點了一壼香茅茶, 優雅的茶具看著也倍感輕鬆; 而我則要喝一杯latte提提神. 吃完午餐離開, 再次經過中庭, 有好多影相位~
先來園沙律,有沙律菜、車厘茄及粟米,伴日式芝麻醬,清新~
吃完午餐離開, 再次經過中庭, 有好多影相位~
2021-09-23
  • 白酒蟹味噌忌廉蟹肉意粉
  • 西班牙慢煮乳豬
  • 南瓜湯
2021-09-28 117 浏览
今日book咗食tea set,行入鋪頭範圍就有唔少不同風格嘅打卡佈置,行到去最入就係餐廳範圍,裝修一樣好靚,三面落地玻璃景緻開揚,今日好彩天氣好好一入座首先每位會送上一杯香檳,下午茶時段只供應一款tea set,所以入嚟都唔使order,只需要選擇套餐配咩飲品,點配花茶係原個茶壺上桌,配上一套同花式茶具,好有英式下午茶嘅感覺臨近中秋,呢度tea set menu都添加中秋氣氛,三層架最頂層係一個迷你白蓮蓉蛋黃月餅,同埋其他甜點。第二第三層就係鹹食,另外會配上一份鮮忌廉同果醬配鬆餅。我習慣先食鹹食,甜品放到最尾。蜜桃龍蝦沙律奶油多士雖然係冷盤,龍蝦味都幾鮮甜,可惜多士軟身。松葉蟹沙律墨西哥薄餅都食到絲絲蟹肉,墨西哥薄餅無俾沙律醬影響,唔怕咬開會散。煙三文魚酸忌廉撻配鱘龍魚子,煙三文魚鹹香唔腥,但配酸忌廉味道太濃,完全食唔到魚子味。另外三款鹹食可以無限添食,職員會推手推車,有需要就可以叫佢添加。芝士焗烤雞肉鬆餅,酥皮夠酥脆,等佢添食時段,剛剛返熱出嚟更加好食。芝士咖哩雜菜批都唔錯,批底夠鬆脆,咖哩味唔會太搶,大蝦山葵沙律醬多士就冇乜特別。英式鬆餅夠鬆化,塗上鮮忌廉或者果醬一樣夾。鮮檸檬撻

英式鬆餅夠鬆化,塗上鮮忌廉或者果醬一樣夾。鮮檸檬撻檸檬味好清新,撻皮一樣鬆脆。柚子芝士蛋糕係蛋糕上面有一點柚子醬,柚子醬酸酸甜甜,芝士蛋糕芝士味重,偏甜,雖然三款都係無限添加,但芝士蛋糕一件都夠。

宇治抹茶味蛋糕抹茶味香濃,冧酒朱古力軟心星球賣相可愛,但係食唔到冧酒味,朱古力同軟心效果就有,而且底有薄脆。

雖然用餐時間限時兩個鐘,但可以食完之後再先再出去走廊範圍影相,職員全部都會友善配合㗎
2021-09-15
  • 英式鬆餅
  • 芝士焗烤雞肉鬆餅
2021-09-28 140 浏览
係灣仔碼頭既Pier1929, 環境真係超正❤️ 樓底勁高,落地大玻璃配無敵海景🥰 環境超舒服👍🏻第一次晚餐時間食tea😆 一坐低,職員就俾咗杯welcome drink 我🥰 但因為我唔飲酒🥂 職員好好👍🏻 即刻換左杯蘋果汁俾我Tea set $598, 包三層鹹甜食物,當中有部份可以refill👍🏻 同埋每人可以揀一款茶🫖三層架擺有心思😍 用咗好多花來做裝飾🌺🌸🌼🌻 食物整體味道唔算好驚喜😆 當中自己比較鍾意嘅係龍蝦多士🦞 同埋lemon tart🍋 可能因為中秋節附近去食, 所以有月餅🥮 好特別😆另外花花長廊💐 都係必定打卡位❤️味道 🌕🌕🌖🌑🌑環境 🌕🌕🌕🌕🌘服務 🌕🌕🌕🌗🌑抵食度 🌕🌕🌕🌘🌑

另外花花長廊💐 都係必定打卡位❤️

味道 🌕🌕🌖🌑🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌘
服務 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌘🌑
庆祝纪念
生日
2021-09-28 148 浏览
今日食評有✍🏻 Pier 1929試食指數⭐️⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐️⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·⚓️位於灣仔碼頭二樓🫖 Afternoon tea 打卡勝地📸營業時間12-8.pm有afternoon tea set 有lunch set·今日約咗位靚靚去high tea同影吓相👯‍♀️早1個月前book位已經剩番weekdays 想Weekend去嘅朋友就要再早少少訂🤏🏻·次次都唔記得食茶點嘅次序😜茶架上的茶點,由下往上品嚐🍽貴店的某些茶點可以refill不過我哋食一份已經夠飽了😋·$598 for 2多謝靚靚的birthday tea🫖🍽仲有影咗咁多靚相📸
今日食評有✍🏻
Pier 1929
試食指數⭐️⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐️⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
⚓️位於灣仔碼頭二樓
今日約咗位靚靚去high tea同影吓相👯‍♀️
早1個月前book位已經剩番weekdays
想Weekend去嘅朋友就要再早少少訂🤏🏻
次次都唔記得食茶點嘅次序😜
茶架上的茶點,由下往上品嚐🍽
貴店的某些茶點可以refill
2021-09-28
庆祝纪念
生日
2021-09-27 121 浏览
中秋前同舊同事放工後去咗食佢嘅下午茶~6點都仲可以食到下午茶😂真係第一次😅餐廳係正灣仔碼頭,入門口後必經一條長酒廊,然後會豁然開朗🤣因為窗邊用哂落地大玻璃,望住維港景色🤩好好彩我地坐到窗邊,可以睇住日落咁嘆下午茶,好爽🥳🥳.價錢:$598 for two (另加一)時間:三個時段 (12-2, 3-5, 6-8pm)我地坐低後佢會先俾杯welcome drink,好好飲既汽泡酒🥂然後好快佢就會送上最期待既三層架😍😍😍.先要隆重介紹中間呢層!因為所有最貴既野食都係哂度🤣🤣🤣🤣蟹肉、龍蝦肉、尋龍魚子、三文魚~😍😍1️⃣秋之松葉蟹肉沙律墨西哥薄餅:微脆既墨西哥薄餅😋面頭有一大pat蟹肉沙律,好鮮味👍🏻2️⃣蜜桃龍蝦沙律奶油多士:龍蝦肉好彈牙😈配埋奶油多士,食落好香口~3️⃣煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子:三文魚新鮮,上面加左少少酸忌廉,同尋龍魚子,成件事升級左好多🤣🤣外皮有少少似窩夫皮,配搭唔錯😬.輪到最底層🤪⭐️4️⃣大蝦山葵沙律醬多士:超鐘意呢個!!!咸點之中最好食係佢!有大大舊蝦肉,配埋撈左山葵既沙律醬,味道好夾又唔會好油膩👍🏻重點係佢可以refill😌😌😌😌食到夠皮為止😂⭐️5️⃣芝士焗烤雞肉酥盒:酥皮做得好

價錢:$598 for two (另加一)
時間:三個時段 (12-2, 3-5, 6-8pm)

輪到最底層🤪

⭐️5️⃣芝士焗烤雞肉酥盒:酥皮做得好酥脆雞肉餡料都好入味~

⭐️6️⃣香濃咖哩雜菜批:咖哩味好香🤭

⭐️7️⃣英式提子鬆餅配鮮忌廉及果醬:scone好鬆化亦好濕潤,唔錯!

最頂層嘅甜點~
8️⃣迷你白蓮蓉蛋黃月餅:第一次tea有月餅食,好應節🥮

9️⃣冧酒朱古力軟心星球:好香濃既朱古力味,冧酒味唔算好勁🤔

🔟京都宇治抹茶蛋糕:上層係抹茶,下層係朱古力😬抹茶味都算幾濃

⭐️1️⃣1️⃣鏡之月柚子芝士蛋糕:個cheese cake冇我想像咁漏,可能因為加左柚子既關係,幾清新既感覺😇

⭐️1️⃣2️⃣滿月鮮檸檬撻:好fresh🤣但又唔會太酸😛我自己就覺得食左幾款甜點後食呢個先再食其他甜點,就唔會由頭甜到落尾😉

呢度仲有一樣吸引既地方係某幾款咸點同甜點係可以無限refill🤤🤤只要你食得落😎去到中段會有人推住餐車出黎,間唔中兜個圈🤣😎到個陣你就可以叫佢地refill啦😌
(⭐️:可refill)

🫖飲品:每人都包一款飲品,如果揀茶就一壺咁上,佢仲會得閒幫你加下水。如果揀檸檬茶咖啡個啲就得一杯啦😝

Apricot & Peach: 味道較為酸,未必個個都鐘意~
Caramel & Apple Rooibos:我覺得呢個好飲啲,味道相對上香甜啲
2021-09-27 152 浏览
竟然有間食tea set既餐廳可以book 6pm入座,望住日落黃昏270度海景嘆afternoon tea🥰趁好朋友生日即刻book位去食由門口到走廊去到座位全部都係打卡位!而且空間感好大,坐得好舒服,可以真真正正咁樣放鬆☺️ 記住request window seat!重點係有專人推住餐車✨可以無限refill 6款鹹甜點😱😍 包括我encore幾次既英式鬆餅🤪 帶有陣陣牛油香,好吃而不油膩👍🏻仲有配cream同strawberry jam 🍓另外滿月鮮檸檬撻、鏡之月柚子芝士蛋糕、芝士焗烤雞肉酥盒、大蝦山葵沙律醬多士、香濃咖喱雜菜批都可以refill ☺️大力推介滿月先檸檬撻🥰酸酸甜甜勁開胃就連咖喱雜菜批都做得出色,外脆內軟🤪Mid-Autumn Festival Afternoon Tea $598/2位首先waiter會奉上Welcoming Drink玫瑰氣酒🥂好易入口😍而下午茶三層架仲要用唔同嘅花裝飾得超靚🌸 每個客人既層架既花款都唔一樣🥰末食都覺得賞心悅目🥰🥰鹹點包括秋之松葉蟹肉沙律墨西哥薄餅、蜜桃龍蝦沙律奶油多士、煙三文魚酸忌廉撻黃金鱘龍魚子等等😍 鹹點選用既食材高級,其中

由門口到走廊去到座位全部都係打卡位!

重點係有專人推住餐車✨
可以無限refill 6款鹹甜點😱😍
包括我encore幾次既英式鬆餅🤪
帶有陣陣牛油香,好吃而不油膩👍🏻
仲有配cream同strawberry jam 🍓

大力推介滿月先檸檬撻🥰酸酸甜甜勁開胃
就連咖喱雜菜批都做得出色,外脆內軟🤪

末食都覺得賞心悅目🥰🥰

鹹點包括秋之松葉蟹肉沙律墨西哥薄餅、蜜桃龍蝦沙律奶油多士、煙三文魚酸忌廉撻黃金鱘龍魚子等等😍 鹹點選用既食材高級,其中最推介彈牙既波士頓龍蝦!佢同香甜既蜜桃估唔到咁夾呢😚煙三文魚同酸忌廉撻黃金鱘龍魚子多重口感🤤而且造型好精緻!

甜點仲有京都宇治抹茶蛋糕同冧酒朱古力軟心星球賣相精緻💕
抹茶蛋糕略嫌味道唔夠濃郁,朱古力就好香濃😍
最後仲有一件迷你白蓮蓉蛋黃月餅過下癮🥮

餐廳成日都full同埋會根據節日轉menu,去之前最好打去book位

夜景都有另一番風味🥰
2021-09-20
2021-09-26 79 浏览
疫情之下,已經少咗好多同姐妹聚會傾計😮‍💨就連high tea嘅次數都少咗好多!適逢9月係我嘅生日月,男朋友問我話想唔想嚟試吓下午茶,話佢已經提早book咗枱;上網細搵之下,原來喺最近勁hit嘅Pier 1929!🤩期待感即刻爆燈!⚓️Pier 1929位於灣仔碼頭2樓,有電梯可以直上而餐廳門口都放住大大個好吸睛嘅下午茶宣傳版,相信無一個女仔會抗拒到咁少女心嘅tea set🥰由門口一路行入去,沿途都勁多打卡位,各位女士真係記住要著靚啲嚟,影相真係會影到手軟!是日勁好彩地安排到最後一個海景窗邊位❤️心情大好!由於我早咗到,唯有飲住🥂welcome drink等男朋友啦~對住個海景,聽住柔和嘅音樂🎶好耐無試過咁chill啦!等到男朋友都到左,今日嘅tea set主角亦都隨之登場啦🎖一如網上所講嘅,成個tea set好仙氣,有唔同嘅花裝飾下午茶架,每一個都唔一樣㗎!📍基本上在場嘅女士頭半小時都唔會食嘢,而係不斷打卡(我都唔例外🤣)🧁tea set分左3層,侍應會好貼心提醒你由下而上咁食(由淡食到濃)揀咗最鐘意嘅果jam配scone食!個scone勁香牛油味,而且質感實淨得嚟又入口即化,有水準呀!
疫情之下,已經少咗好多同姐妹聚會傾計😮‍💨
就連high tea嘅次數都少咗好多!
上網細搵之下,原來喺最近勁hit嘅Pier 1929!
🤩期待感即刻爆燈!

⚓️Pier 1929位於灣仔碼頭2樓,有電梯可以直上

是日勁好彩地安排到最後一個海景窗邊位❤️心情大好!

揀咗最鐘意嘅果jam配scone食!

最最最鐘意嘅鹹點就係呢個🍤大蝦山葵沙律醬多士!超惹味,食完一舊就忍唔住食埋男朋友果份☺️不過好彩,呢個鹹點係可以無限refill㗎!唔洗驚無得encore✨

其他鹹點都有翻咁上下水準,味道唔錯!
甜品都無令我地失望,味道清新,入口軟滑細密💖

食到咁上下侍應會遞上drink menu揀飲品;
男友揀左mocha,我作為頭號港女就當然要叫hot herbal tea啦~🫖要影靚靚茶具㗎嘛!

🏙嘆完個靚景靚tea,又喺時候講byebye啦~
走嘅時候見到好多人係走廊打卡,我地亦都唔例外;侍應們都好識做咁快手快腳「移動」,等在場嘅人可以影到靚相!成個用餐體驗都勁nice!
食完之外我哋直接落左碼頭搭船去尖沙咀,食飽飽後寫意地搭船拍吓拖👫 It’s a good day 🥰