2025-06-09 737 浏览
早前朋友生日,約左去食PHI Coffee & Pancake慶生。PHI都算系一間著名打卡食店,佢地既梳乎釐pancake出名鬆軟香甜。餐廳日系裝修簡約舒適,店員態度親切有禮,適合一班ladies談心。佢地最近推出開心果主題餐點,我至愛!!無花果巴馬火腿吐司 一上菜已經勁心心眼,好靚好IG-able。擺盤用心,賣相又吸引,真系未食都一定要先打卡。無花果同黑桑椹好香甜,加少少蜜糖更有層次,吐司厚切鬆軟之余,略略烤過好香牛油味,配埋大大塊既巴馬火腿,咸甜兩者互相平衡,非常出色。開心果帶子意粉意粉份量唔少,帶子好厚身鮮甜,表面煎得金黃同時保留刺身口感。軟硬適中嘅意粉沾滿creamy既開心果醬汁,並灑上開心果碎,令到意粉食落更有層次兼富有果仁香氣。開心果梳乎釐超級推薦,賣相吸引之余仲好好味。梳乎釐pancake蛋味香濃,質感鬆軟綿密,空氣感十足!! 上面鋪滿咗開心果,真系好好好濃郁,隔離仲有開心果布甸同埋開心果碎,撈埋一齊食會有意想不到既效果,鐘意食開心果嘅朋友仔一定會好開心。開心果咖啡香濃咖啡配上堅果香味濃郁嘅開心果醬,中和左咖啡的苦澀味,飲落層次豐富又醇厚。

無花果巴馬火腿吐司

開心果帶子意粉

開心果梳乎釐

開心果咖啡

2025-05-10
2025-06-09 584 浏览
最愛這家的梳乎里,鬆軟而有質感每隔一段時間,卡卡便會回訪❤️今次在幾個仔考試前食餐好來慰勞自己加上卡卡最近小朋友及家人相斷病倒真的好需要給自己時間#metime 一下當媽後的你也不要忘記錫一下自己喔~💞❤️漢堡扒全日早餐➡️超豐富的全日早餐,爆滿肉汁的漢堡扒、咸香的煙三文魚、冧滑的紅酒燴牛腩、香脆的煙肉、鮮美的牛油果、蘑菇、車厘茄、沙律菜,每款食物都新鮮味美,值得下次encore❤️開心果帶子意➡️帶子熟度煮得剛好,鮮嫩甜美,用上開心果醬造出的意粉醬,好掛汁,每條意粉都沾滿開心果意粉醬,鍾意它新鮮而不膩❤️特濃開心果迷上梳乎厘➡️ 除了有滿滿的開心果碎及杏仁之外,厚厚鬆軟而又有質感的梳乎里上,淋了誘人的翠綠色開心果醬,配埋軟滑的開心果奶凍及香滑的開心果忌廉一齊食,絕對是滿足了我這個開心果控喔~❤️開心果咖啡➡️開心果醬配咖啡真的是絕配,奶泡上更灑了開心果碎,開心果迷別錯過😍❤️天然蜂巢棒棒咖啡➡️ 這是一杯香甜的咖啡,愛吃蜂蜜的我即點了這杯來試試,果然滿足了愛吃蜂蜜的我,蜂巢棒棒配上香濃味甘的咖啡,真是絕配喔~如果怕太甜的你,可以先取出部分蜂巢棒棒,來調配出自己喜愛的口味👍
最愛這家的梳乎里,鬆軟而有質感
每隔一段時間,卡卡便會回訪❤️
今次在幾個仔考試前食餐好來慰勞自己

❤️特濃開心果迷上梳乎厘

❤️開心果咖啡

❤️天然蜂巢棒棒咖啡

2025-05-28 701 浏览
晚上相約了朋友到位於元朗Yoho II 的「PHI Coffee & Pancake」,餐廳推出了不少跟開心果的食物,甜品和飲品。決定一試。餐牌食物選擇多圖片吸引,沙律前菜、小食、王牌Pancake、意粉、飲品、甜品等。煙三文魚蟹肉熱香餅 - 煙三文魚,牛油果配搭蟹肉的鮮甜清新,熱香餅餅底香甜,十分吸引!開心果帶子意粉 - 我最愛食意粉,帶子厚肉,意粉彈牙,醬汁creamy 及帶開心果仁味道,創意十足,令人回味無窮!特濃開心果迷上梳乎厘 - 有三大件份量十足再附上開心果奶凍,賣相吸引,輕盈蓬鬆的梳乎厘入口即化,開心果醬濃郁香甜,味道濃而不膩,甜品愛好者的絕佳選擇!凍開心果咖啡 - 十分精緻,清涼,咖啡的微微苦與開心果的甘甜完美平衡,夏日飲品新體驗,值得一試!豆花咖啡 - 豆花滑嫩,咖啡味香,豆花帶淡淡的清甜,兩者比例完美香滑!總括來說,食物賣相及環境吸引,裝修風格很有格調,店內有燈光很有氣氛,加上有木系及半戶外感覺的座位,環境舒適,十分適合跟朋友談天的好地方,而且交通方便,是一間很有誠意的西餐廳,值得推介。

• 煙三文魚蟹肉熱香餅
  • 開心果帶子意粉
  • 特濃開心果迷上梳乎厘
  • 開心果咖啡
  • 豆花咖啡
2025-05-24 550 浏览
今日係商場Shopping購物之後🤔、想起附近有好幾間食店、這間《PHI Coffee & Pancake》之前出咗嘅新產品都唔錯☺️、就去到又望見新嘅開心果系列推出、選擇咗好幾款試吓🤭!開心果帶子意粉 $138呢一碟意粉真係意想不到🤔、用咗開心果調製令到味道特別比較乾身、整碟淺綠色賣相上面放咗三粒帶子、味道鮮香拌香菇啖啖口感、沾滿開心果醬令到入口啖啖濃郁味道!無花果巴馬火腿吐司 $102呢一份巴馬火腿吐司賣相色彩繽紛😍、真的睇得又食得、整份上面放咗無花果片、巴馬火腿、紅桑子、食用花夠哂豐富😚、金黄香脆吐司厚度十足好似嚿金磚🤭、入口外香脆內軟綿配埋巴馬火腿咸香口感、無花果香甜、整件吐司咸甜香脆多重味道口感、我覺得都唔錯配搭☺️、加添蜜糖另一般味道!特濃開心果迷上梳乎厘 $135呢一款迷人梳乎厘望著都好吸引😯、整份梳乎厘用咗開心果粒粒醬、開心果味布甸、開心果忌廉、原粒果仁及開心果粒伴碟、佢嘅梳乎厘入口鬆化配埋特製果醬味道特別唔同哂😋、布甸冰凍軟滑啖啖果仁香😚、忌廉香甜又綿滑口感配梳乎厘好夾、毎一日新鮮即叫即製滿足到喜歡食梳乎厘及開心果人仕之選!開心果咖啡 $68呢一杯咖啡望見都幾特別🤔、整杯

無花果巴馬火腿吐司 $102

特濃開心果迷上梳乎厘 $135

毎一日新鮮即叫即製滿足到喜歡食梳乎厘及開心果人仕之選!

開心果咖啡 $68

呢一杯咖啡望見都幾特別🤔、整杯上面酒滿果心果粒、下面綿滑忌廉、深色幻彩賣相、飲到入口開心果味道濃郁!

陽剛香水檸檬茶 $42
呢一杯陽剛香水檸檬茶望見呈深褐色🤔、飲到入口冰凍可口、散發啖啖清香😙、味道又唔會澀口感甜度適中!

2025-05-22
午餐
2025-05-07 460 浏览
這間店舖有不同的分店,挺出名的,而店鋪環境更是給人一種很休閒的感覺,放假時與朋友特意前來打卡,嘆一嘆下午茶餐,甚至可以選擇吃午餐晚餐,有不同的主食和小食,提供多樣性的選擇,一定可以滿足客人的需求和口味!更加要誇讚的是,店舖的食物賣相很吸引很適合打卡,而味道讓人很有驚喜,十分好吃😋這次當然也不例外。蝦哈哈甘筍汁意大利飯 $118讓人視覺上眼前一亮,每隻蝦的味道很鮮甜,🦐蝦肉有彈性,甘筍的味道很新鮮,汁和米飯的融入,入口的味道很純正。這種配搭很特別,也是真的很不錯,推薦要試!開心果帶子意粉 $138又是很有驚喜的一道主食,平時很少選擇開心果的食物,對此的感覺只會認為是堅果,沒有特別之處。但今次和朋友抱著好奇心選擇了初嘗試,卻有著意想不到的收穫!口感好正好純好棒👍開心果的配搭,讓這個菜品煥然一新,而帶子肉則是外脆內嫩,意粉🍝便是有著海鮮的鮮味,十分不錯呢!開心果咖啡(凍) $68本來愛喝咖啡的我,看到招牌圖片很吸引🤩毫不猶豫地便選擇了這杯!!結果讓我喜出望外,這杯附有層次的開心果咖啡,除了賣相好看,味道當然是不錯的,香味濃郁,配搭著果仁碎的口感,咖啡的甘甜,整個口腔都會留著殘餘的香氣。不得不

蝦哈哈甘筍汁意大利飯 $118

開心果咖啡(凍) $68
本來愛喝咖啡的我,看到招牌圖片很吸引🤩毫不猶豫地便選擇了這杯!!結果讓我喜出望外,這杯附有層次的開心果咖啡,除了賣相好看,味道當然是不錯的,香味濃郁,配搭著果仁碎的口感,咖啡的甘甜,整個口腔都會留著殘餘的香氣。不得不讚!!下次還來喝!

陽剛香水檸檬茶(凍) $42
本人是很喜歡檸檬茶的!平時在街外喝多了檸檬茶,這次忍不住叫了一杯,原本想著清新解膩,沒想到也是不錯之選。飲品送上來那一刻已經有淡淡的香味,配上檸檬的中和,甜度適中,讓整杯茶變得很是特別。

春日香橙焦糖雞蛋梳乎厘 $148
造型擺盤超級靚!!好精緻!疏乎厘和焦糖燉蛋,讓整個甜品都富有新的口感體驗,與平時的疏乎厘截然不同。有著香橙🍊的甘香,忌廉的點綴,咬碎金黃色的焦糖,甜甜的配上內裡滑溜溜的雞蛋🥚,每一口都吃得很滿足。疏乎厘更是必須一試,喜歡吃甜品的保證會很滿意👍

PHI Coffee & Pancake (元朗)
元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖
2025-06-12 230 浏览
星期日店內食客唔多,主食到時,已叫服務員入單整 souffle, 過了好一陣之後同一位員工如夢初醒,問是不是要入單整 souffle結果還是要等很久之後至有 souffle, 鬼叫自己想食 souffle,.但食過之後不外如是,應該一段時間都不會去那間的。

但食過之後不外如是,應該一段時間都不會去那間的。
2025-06-08
2025-06-10 298 浏览
日式木系裝修,地鐵一出就到嘅商場,好方便,開心果控嚟到會好開心~🔘漢堡扒全日早餐漢堡扒Juicy多汁有咬口,法式多士夠鬆軟,仲有煙肉、煎蛋、煙三文魚、牛油果、蘑菇等等,非常豐富~🔘開心果帶子意粉醬汁偏濃厚杰身,意粉掛汁,加上開心果粒粒增加口感,帶子煎到微微金黃啱啱好熟~🔘特濃開心果迷上疏乎厘 不嬲呢間嘅疏乎厘都好食,口感輕盈鬆軟有蛋香,有三件實夠食,疏乎厘本身唔甜,加埋開心果醬一齊食就啱啱好,忌廉香滑,仲有開心果味奶凍,抵食~🔘開心果咖啡貫徹今晚嘅開心果主題,開心果醬嘅比例都幾多,為咖啡增添風味,奶泡順滑濃厚~🔘天然蜂巢棒棒咖啡夠晒特別,唔係咁多地方有得飲,之前試過蜂巢棒浸韓國米酒,原來浸咖啡一樣好味~

🔘漢堡扒全日早餐

🔘開心果帶子意粉

🔘特濃開心果迷上疏乎厘

🔘開心果咖啡

🔘天然蜂巢棒棒咖啡
2025-06-10 201 浏览
大熱嘅開心果係元朗又希新發現。係YOHO試左呢間cafe,佢又有出開心果系列!開心果帶子意粉 HK$138比較乾身,但條條意粉都沾滿開心果醬,味道就比較清淡一點的。漢堡扒全日早餐 HK$132平時all day breakfast冇食過漢堡扒漢堡扒係好厚架,味道都不錯。仲有好靚嘅牛油果,不錯不錯。特濃開心果迷上梳乎厘 HK$135即叫即整,要等15分鐘左右,有3大塊梳乎厘,份量都OK,中間個cream好滑好香開心果味,同埋仲配一個開心果奶凍,好滿足。開心果咖啡 HK$68聽講好多人都為左呢杯開心果咖啡而來。想必就係必點item啦!咖啡面係有層好豐厚嘅開心果奶蓋,同咖啡一齊飲好有層次感。朱古力 HK$42朱古力都幾大杯,質感味道都偏奶一點。
大熱嘅開心果係元朗又希新發現。
係YOHO試左呢間cafe,佢又有出開心果系列!
開心果帶子意粉 HK$138
比較乾身,但條條意粉都沾滿開心果醬,
味道就比較清淡一點的。
漢堡扒全日早餐 HK$132
平時all day breakfast冇食過漢堡扒

漢堡扒係好厚架,味道都不錯。

仲有好靚嘅牛油果,不錯不錯。
特濃開心果迷上梳乎厘 HK$135
即叫即整,要等15分鐘左右,
有3大塊梳乎厘,份量都OK,
中間個cream好滑好香開心果味,
同埋仲配一個開心果奶凍,好滿足。
開心果咖啡 HK$68
聽講好多人都為左呢杯開心果咖啡而來。
想必就係必點item啦!
咖啡面係有層好豐厚嘅開心果奶蓋,
同咖啡一齊飲好有層次感。
朱古力 HK$42
朱古力都幾大杯,質感味道都偏奶一點。
2025-06-09 158 浏览
🥞係元朗yoho行完街就搵下有咩食, 竟然見到Yoho II期有Phi coffee, 即刻同朋友去食pancake!!!🥰 我哋見佢今期推出唔少開心果菜單, 都忍唔住嗌咗黎食小食先來一個咸點, 嗌咗煙三文魚蟹肉pancake, 蟹肉配煙三魚牛油係超級夾! 最面層嘅egg benedict配以荷蘭汁酸酸甜甜, 仲要好流心!😙 之後主食嗌咗開心果帶子意粉, 大大粒帶子夠鮮甜彈牙, 意粉有濃濃creamy醬汁同開心果粒粒, 勁飽肚!甜品當然嗌埋開心果梳乎厘, 大大份3大份梳乎厘真係冇令人失望, 最頂仲要個開心果奶凍, 配搭埋開心果濃濃嘅醬, 係滿口都係開心果嘅味道呀😍😍😍飲品嗌咗開心果咖啡同抹茶latte, 食完甜品歎番杯飲品係正嘅😙
🥞

2025-06-03 296 浏览
一提到pancake,兩兄弟好自然就聯想起這間餐廳,因為班戟的款式班戟十分多,而且賣相吸引,定期有限定版,所以經常出現人龍排隊的情況。🌟手撕牛肉意大利飯牛肉夠林滑,有少少筋,感覺有點像牛筋腩,好特別,意大利飯又夠入味,賣相都相當吸引。🌟辣蕃茄蟹肉扁意粉令人開胃的蟹肉扁意粉,意粉質地恰度好處,加上啖啖蟹肉,非常滋味滿足。🌟特濃開心果迷上梳乎厘開心果味非常特別又香濃,加上有口感的脆脆和開心果仁,令整個梳乎厘的層次感昇華了不少。PHI Coffee & Pancake📍元朗朗日路8號形點II L3樓A315b號舖

🌟手撕牛肉意大利飯

📍元朗朗日路8號形點II L3樓A315b號

2025-05-30
手撕牛肉意大利飯
特濃開心果迷上梳乎厘
原來元朗YOHO有間可以同竉物🐶🐾一齊食既Cafe,貓貓狗狗可以坐係商場既Open Area,享受假期,餐廳以木系簡約設計,而且座位舒適寬敞😌近排開心果熱潮,餐廳都設計出以開心果為主題既菜式,估到都幾配搭😋🍝開心果帶子意粉 $138香煎巨型帶子搭配開心果忌廉煮成既意粉,醬汁creamy再加上有少少開心果碎,口感豐富🐣香煎雞扒全日早餐 $115雞扒煎到脆邊,外脆內嫩,肉汁爆滿,多士非常出色,烤型金黃脆磚一樣,值得一試🥞特濃開心果迷上梳乎厘 $135香噴噴既梳乎厘淋上特濃既開心果醬(含開心果碎粒),旁邊仲有以開心果製成既開心果布丁,超鬆軟超濃香☕️開心果咖啡 $68杯內圍邊鋪滿開心果醬,再加入香濃咖啡,攪拌之後有啖啖既開心果甜味,感覺有杜拜朱古力既味道☕️提拉米蘇咖啡 $52下層為香濃咖啡底,上層為提拉米蘇再插上手指餅,仿似食緊一個tiramisu咁,口感特別📍 PHI Coffee & Pancake (元朗)🗺️ 元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖

🍝開心果帶子意粉 $138

🐣香煎雞扒全日早餐 $115

🥞特濃開心果迷上梳乎厘 $135

☕️開心果咖啡 $68

☕️提拉米蘇咖啡 $52

📍 PHI Coffee & Pancake (元朗)
🗺️ 元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖

2025-05-28 216 浏览
有D朋友雖然好難約,但只要大家有心,總有一日會約到😂難得約到當然要搵間環境舒服既餐廳慢慢吹水chill下,餐廳以日式木系設計,燈光柔和溫馨無花果巴馬火腿吐司 $102擺盤用心,賣相吸引,真係未食先打卡。無花果同黑桑椹本身都有甜味,加少少蜜糖更香甜,配埋巴馬火腿,咸甜平衡,仲有厚切鬆軟既包包😋口感豐富開心果帶子意粉 $138大大粒帶子軟腍鮮味,意粉沾滿開心果醬同粒粒,食落唔油膩特濃開心果迷上梳乎厘 $135份量十足,賣相吸引🤩梳乎厘食落好棉密鬆軟😚空氣感滿滿,布丁滑嘟嘟,奶味香濃,加埋開心果粒粒一齊食,幾香口開心果咖啡 $68顏色好colorful,飲落有淡淡既咖啡香同開心果味,易入口,唔算太甜朱古力咖啡 $42

無花果巴馬火腿吐司 $102

開心果帶子意粉 $138
大大粒帶子軟腍鮮味,意粉沾滿開心果醬同粒粒,食落唔油膩

特濃開心果迷上梳乎厘 $135

開心果咖啡 $68

朱古力咖啡 $42
2025-05-27 157 浏览
📍$135 特濃開心果迷上梳乎厘是日MVP💕梳乎厘嘅份量好多,有三大塊而且食落口感鬆軟,有空氣感🥰另外面頭嘅開心果醬濃郁之餘又唔會好heavy配埋開心果布甸一齊食好正🥳.📍$132 漢堡扒全日早餐好豐富嘅全日早餐有半隻牛油果、煙肉、漢堡扒、煎蛋、蘑菇同埋多士等等夠哂飽肚🤣.📍$138 開心果帶子意粉今次係第一次食開心果意粉,感覺好特別😜開心果嘅味道隱隱約約滲出配上煎香左啲帶子🤩食落幾香.📍$68 開心果咖啡睇落好靚😆最上層係奶蓋、中層係coffee 而底層係開心果醬😉建議飲之前要攪一攪個底,咁啲開心果味會濃啲.📍$46 抹茶鮮奶叫左小甜🍵抹茶味幾突出整體表現正常✨
📍$135 特濃開心果迷上梳乎厘
是日MVP💕
梳乎厘嘅份量好多,有三大塊
而且食落口感鬆軟,有空氣感🥰
另外面頭嘅開心果醬濃郁之餘又唔會好heavy
配埋開心果布甸一齊食好正🥳

📍$132 漢堡扒全日早餐
好豐富嘅全日早餐
有半隻牛油果、煙肉、漢堡扒、煎蛋、蘑菇同埋多士等等
夠哂飽肚🤣

📍$138 開心果帶子意粉
今次係第一次食開心果意粉,感覺好特別😜
開心果嘅味道隱隱約約滲出
配上煎香左啲帶子🤩
食落幾香

📍$68 開心果咖啡
睇落好靚😆
最上層係奶蓋、中層係coffee 而底層係開心果醬😉
建議飲之前要攪一攪個底,咁啲開心果味會濃啲

📍$46 抹茶鮮奶
叫左小甜🍵
抹茶味幾突出
整體表現正常✨
2025-05-25 129 浏览
PHI Coffee & Pancake (形點 II) (元朗)元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖-特濃開心果迷上疏乎厘疏乎厘即叫即做,上到枱仲熱辣辣,非常鬆軟,充滿蛋香,開心果醬非常濃郁,仲有粒粒果仁,開心果布甸甜度適中,開心果迷一定要試!-漢堡扒全日早餐 賣相好靚,食物非常豐富,分別有漢堡扒、牛油果、煙三文魚、法式多士、蕃茄仔、煙肉、沙律菜同牛肉醬,令人胃口大開!-開心果帯子意粉 開心果醬撈意粉,堅係有驚喜!啲醬香濃到爆,帶子煎到外脆內嫩,一啖意粉一啖帶子,nutty同鮮味撞到『嘭嘭聲』,食完成個口都係開心果香,真係『食過返尋味』!-開心果咖啡咖啡同開心果呢個組合估佢唔到咁夾!飲落去先係濃濃嘅咖啡香,跟住開心果嘅甜味慢慢滲出嚟,仲有少少果仁碎增加口感,成杯野層次豐富,堅係『邪惡』得嚟又好飲!-飄浮士多啤梨梳打士多啤梨味濃郁,有粒士多啤梨,非常Refreshing
元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖
特濃開心果迷上疏乎厘
漢堡扒全日早餐
開心果帯子意粉
開心果咖啡
飄浮士多啤梨梳打
士多啤梨味濃郁,有粒士多啤梨,非常Refreshing
1K
2025-05-20 82 浏览
📍 PHI Coffee & Pancake(元朗)平時都成日會食呢一間餐廳👍但係經過門口見到而家舉辦緊一個特別活動,有個5周年開業感謝大抽獎贏雙人首爾來回機票, 食滿$500可參加一次抽獎🙇🏻‍♀️今次我就食滿$500,去博一博,首爾我黎了🩷✨ 開心果梳乎厘開心果梳乎厘班戟外層已經係比開心果脆脆包圍,口感搭配起來有趣又好吃,旁邊的水果裝飾亦都好靚,味道亦不會甜,入口鬆化軟綿,帶濃濃蛋香不會過甜,大滿足!✨漢堡扒全日早餐以漢堡扒、薯餅、火腿、煙肉、茄汁豆、蘑菇、沙律菜、德國腸和牛角包,用料新鮮豐富、份量滿滿,滋味不油膩~漢堡扒厚身而且挺香,係爆汁juicy,但肉質濕潤,肉末打得夠綿密~✨開心果帶子意粉夏日清新綠悠悠,用上特大帶子,配上秘製開心果汁,全新口味香煎帶開心果汁扁意粉,勁掛汁,超級好味又健康🥢✨開心果咖啡開心果髒咖啡的濃郁口感搭配開心果捲的香脆,讓每一口都充滿驚喜。✨抹茶鮮奶以靚心心拉花🩷香濃抹茶和順滑鮮奶,口感綿密,味道醇香
📍 PHI Coffee & Pancake(元朗)

平時都成日會食呢一間餐廳👍
但係經過門口見到而家舉辦緊一個特別活動,

今次我就食滿$500,去博一博,首爾我黎了🩷
✨ 開心果梳乎厘
✨漢堡扒全日早餐

✨開心果帶子意粉
✨開心果咖啡
✨抹茶鮮奶
以靚心心拉花🩷
香濃抹茶和順滑鮮奶,口感綿密,味道醇香