2025-07-29 222 浏览
黎間餐廳已經食過好多次🤣今次見到佢新出左個夏日主題,有我最鍾意嘅白桃😍好似好正又去食下🤣 餐廳裝修以簡約木系風格為主,座位寬敞舒適!🌟 伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律 $92沙律撲滿白桃🤩 面頭有少少伯爵茶香好特別👌🏻入面仲有parma ham 同埋burrata cheese! 味道非常清新有層次👍🏻🌟 漢堡扒全日早餐 $132份量十足嘅 All Day Breakfast!漢堡扒非常juicy香口,而且超厚超大件💯 其他配料仲有沙律、煙三文魚、煙肉、牛油果、蘑菇、太陽蛋!佢個多士出奇地好食,口感外脆內軟,加埋蜜糖味道一流!🌟 盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘 $168每次黎都必食梳乎厘pancake 🥞 空氣感十足,蛋味香濃!今次黎個白桃pancake 真係不得了,竟然有原個白桃!仲有好多白桃粒🍑白桃又多汁又甜💯🌟 白鳳梳打 $52 / 流雲白桃沙冰 $68用左白桃製成,入面仲食到果肉!味道清甜自然,熱辣辣天氣飲真係透心涼!

🌟 伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律 $92

🌟 漢堡扒全日早餐 $132

🌟 盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘 $168

🌟 白鳳梳打 $52 / 流雲白桃沙冰 $68
2025-07-27 139 浏览
又到火辣辣嘅夏天☀️同朋友食咗個清爽又美味嘅白桃🍑Lunch ✨盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘梳乎厘空氣感十足!入口輕盈,仲有大大個白桃🤩同香甜果肉伴碟,好吸睛🤩白桃果肉香甜又多汁,搭配乳酪酸甜又開胃✨伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律布拉塔芝士滑溜、奶香豐富,配埋香甜白桃同淡淡伯爵茶香,層次細膩清新✨漢堡扒全日早餐漢堡扒外層焦香,肉汁豐富,配上太陽蛋、煙肉🥓煙三文魚、牛油果🥑同沙律,非常豐富飽肚✨流雲白桃沙冰沙冰冰冰涼涼,白桃果味鮮明,飲落消暑又唔會太甜,每一啖都好refresh✨白鳳梳打帶陣陣白桃清香,梳打氣泡感十足,飲完成個人都醒一醒神
又到火辣辣嘅夏天☀️
同朋友食咗個清爽又美味嘅白桃🍑
Lunch

✨盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘

✨伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律

✨漢堡扒全日早餐

漢堡扒外層焦香,肉汁豐富,配上太陽蛋、煙肉🥓煙三文魚、
牛油果🥑同沙律,
非常豐富飽肚

✨流雲白桃沙冰

✨白鳳梳打
帶陣陣白桃清香,梳打氣泡感十足,飲完成個人都醒一醒神
2025-07-26 151 浏览
漢堡扒全日早餐呢個真是一個大滿足!漢堡扒煎得外脆內嫩,肉汁鎖得好正,咬落去好juicy,仲帶點炭燒香氣😆烤番茄同新鮮沙律,仲有塊厚切多士,抹上牛油超香!❤️‍🔥伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律呢個真心係意想不到嘅驚喜!布拉塔芝士好creamy,切開即刻流心🥹配上清甜嘅白桃片同新鮮沙律菜,仲有陣陣伯爵茶嘅清香,調味清新又唔會太濃,食落完全唔膩😙呢道菜顏值高,味道又平衡,啱晒鍾意輕食嘅朋友!盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘呢個真係我嘅心頭好!梳乎厘軟綿綿好似雲朵咁,入口即化,乳酪味濃郁但唔會太甜🤩配上白桃果醬同新鮮白桃粒,酸甜平衡~夏天食呢個甜品真係好治癒,推介俾鍾意輕盈甜品嘅你!😚白桃沙冰呢杯沙冰好清涼!白桃味好天然,甜度啱啱好,沙冰幼滑得黎唔會太快溶,仲有啲白桃果肉增加口感,飲落好似夏日微風咁舒服。😋白鳳梳打氣泡水清爽🥳

白桃沙冰

氣泡水清爽🥳
2025-07-25 178 浏览
☺️又是一個想chill 的下午 🕑繁忙既中環都有一個Cafe充滿夏日色彩在鮮艷既花牆下食tea係更寫意🧡今期主打白桃系列係好sweet既下午☺️🍑盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘新鮮的白桃增添了自然的果香與甜味,搭配乳酪的濃郁,形成完美的平衡。甜酸度恰到好處,讓整體味道更加清爽,消暑效果佳,配搭剛剛製好的梳乎厘係完美的享受🥗伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律布拉塔(Burrata)是一種意大利的軟乳酪,有彈性,咬下去時質地滑順、柔軟,入口即化,帶來豐富的奶香,而新鮮當季的白桃經過伯爵茶葉及本地農場蜂蜜的搭配,散發出佛手柑獨特的宜人香氣啖啖清新滋味,一入口係清新夏日既氣息🥩漢堡扒全日早餐漢堡扒用左新鮮的牛肉,肉質鮮嫩,咬下去時汁液四溢, 厚肉之選大滿足🍹流雲白桃沙冰White Peach Smoothie 使用原個濃郁香甜的白鳳白桃配上手作忌廉鮮奶, 忌廉增添多層奶香,清甜多汁果肉將奢華品味蔓延,pinky pinky好吸引既少女心☺️🧊白鳳梳打

☺️又是一個想chill 的下午 🕑

🥩漢堡扒全日早餐

🍹流雲白桃沙冰

🧊白鳳梳打

2025-07-23 136 浏览
假日沒有平常的早餐餐牌,友人單點了漢堡包。漢堡雖然圓周不大,但高度搭夠,餡料疊得老高。配料的質素和配搭都得宜:生菜番茄新鮮水潤,漢堡排厚厚的一大塊,配上香口的芝士和煙肉,口感很不錯。麵包也不馬虎,brioche 表面煎香得金黃誘人,麵包鬆軟溫熱。伴碟有幼薯條,熱辣辣的新鮮現炸,薯條表面裹了一層薄薄的甜粉漿,所以炸起來更脆口,和粗薯條的粉狀薯蓉口感不同,各有各的滋味。開心果疏乎厘疏乎厘配上開心果仁碎、杏仁、開心果奶凍、開心果醬和cream,開心果的味道主要來自開心果醬。開心果醬粗粒有口感,烤果仁的香味濃郁。開心果奶凍質地介乎慕絲與布丁之間,不過開心果味不明顯,反而是奶香味較突出。整體開心果味不夠突出,若只當一份甜品來說是好吃的,但對開心果迷來說應該會有些失望。伯爵茶疏乎厘 疏乎厘pancake加上伯爵茶醬、hagandaz 雲呢拿雪糕、cream、伯爵茶焦糖脆片、薄脆片、瑪德連蛋糕、蕨餅,好豐富!除了cream之外,每樣原素都恰如其分地發揮作用:伯爵茶醬香滑,雖然伯爵茶味沒想像中濃;冰涼的雲呢拿雪糕和暖烘烘的疏乎厘是絕配,冰火的食法是無敵的呢。薄脆看似微不足道卻是畫龍點睛之筆,為疏乎厘的

開心果疏乎厘

伯爵茶疏乎厘

疏乎厘pancake加上伯爵茶醬、hagandaz 雲呢拿雪糕、cream、伯爵茶焦糖脆片、薄脆片、瑪德連蛋糕、蕨餅,好豐富!除了cream之外,每樣原素都恰如其分地發揮作用:伯爵茶醬香滑,雖然伯爵茶味沒想像中濃;冰涼的雲呢拿雪糕和暖烘烘的疏乎厘是絕配,冰火的食法是無敵的呢。薄脆看似微不足道卻是畫龍點睛之筆,為疏乎厘的軟綿和雪糕的濃滑再加添了一重酥脆的口感,不過正因為太薄,很快就會變軟。瑪德連和蕨餅就正常發揮。

雖然伯爵茶醬和雪糕的份量不足以配3塊pancake,但疏乎厘本身的蛋香味濃郁,甜度剛好,質地是完美熟透的綿密泡泡,吃到最尾都保持鬆軟。

整體非常滿足,特別是每次都能保持水準,無論賣相和味道都如預期般美好。
用餐优惠
試食活動
在中环发现一间粉嫩嫩少女心爆棚的Cafe🍑推门瞬间仿佛跌进莫奈的花园!每个角落都好适合咔擦咔擦📷 其实zui吸引住我的还是夏日白桃主题Menu🍑💰1️⃣8️⃣8️⃣ 或 💰2️⃣0️⃣8️⃣可以自由搭配主菜、甜品、小食、饮品 🍑盛夏果漾白桃乳酪舒芙蕾现点现烤的蓬松舒芙蕾淋上蜜桃酱汁,再点缀了晶莹白桃果肉,酸甜轻盈完全不腻!!🥞另外还有一会天充满乳酪的新鲜白桃是夏天清清爽爽的味道😋 🍑伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律在蔬菜沙拉中基础上搭配了水蜜桃片、火腿片以及爆浆布拉塔芝士✌🏻普通的沙律有了蜜桃的清爽,味蕾直接被高级感击中 🥑汉堡扒全日Brunch厚切汉堡扒肉汁多到飙出来!! 另外还有烤培根、三文鱼卷、牛油果、煎蛋、吐司等等组合配置,真的好丰富!!是我在香港吃过的Brunch中可以排进前几名的👌🏻 🍑白桃系列饮品和朋友点了两杯白桃系列饮品,都是粉嫩嫩的高颜值!白桃味浓香好喝!!

其实zui吸引住我的还是
夏日白桃主题Menu🍑
💰1️⃣8️⃣8️⃣ 或 💰2️⃣0️⃣8️⃣
可以自由搭配主菜、甜品、小食、饮品

🍑盛夏果漾白桃乳酪舒芙蕾

🍑伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律

🥑汉堡扒全日Brunch

🍑白桃系列饮品
2025-07-23 100 浏览
上個Weekend終於試到 Phi Coffee and Pancake嘅白桃主題餐單,有種被白桃包圍嘅幸福感🍑🥰環境好有少女心,好多花花包圍着,而且坐得舒服,岩哂女仔來打卡傾偈👯‍♀️~漢堡扒全日早餐🍳🥑🍄‍🟫🥓漢堡扒煎得外脆內嫩,咬落去 juicy 肉汁,配上滑溜溜嘅太陽蛋,牛油果,煙肉,蘑菇,三文魚仲有烤得金黃嘅多士同新鮮沙律,超滿足🧏🏻‍♀️🍑 伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律🥗布拉塔芝士好 creamy,配上超甜嘅白桃🤩同清新嘅沙律菜,仲有淡淡嘅伯爵茶香,味道層次好豐富~又健康yumyum~甜品時間當然係重點!🐣🍑盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘🥞💕全部都係我地中意既元素!😚梳乎厘軟綿綿,空氣感滿滿,入口即化,配上原粒清甜嘅白桃,切開入面仲係忌廉😋配上乳酪忌廉,仲有白桃粒粒同酸甜桃汁,好中意呢個配搭🥰飲品方面,我哋點咗白鳳梳打🍹同流雲白桃沙冰🍧,都係🍑既期間限定~白鳳梳打清爽,氣泡水嘅 fizz 感同白桃嘅甜香好 match,飲落好解渴,仲有啲小白桃粒~流雲白桃沙冰就更夢幻,冰沙綿密,上面有層白桃果醬同忌廉,甜度岩岩好,就睇你想要邪惡啲定清爽啲🤣我一向中意Phi 既pancake,難得係白桃季節,

漢堡扒全日早餐🍳🥑🍄‍🟫🥓

🍑 伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律🥗

甜品時間當然係重點!🐣

🍑盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘🥞💕
全部都係我地中意既元素!😚

我一向中意Phi 既pancake,難得係白桃季節,有🍑主題嘅時間限定,如果你都係白桃fans,千祈唔好錯過呀🍑💖

可以參考以上價錢🐣
2025-07-22 117 浏览
知道PHI Coffee & Pancake最近新出左盛夏果漾白鳳白桃系列🍑所以襯放假就即刻約朋友去食番個下午茶👅我地total叫左三樣野+兩個飲品👇🏻盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律漢堡扒全日早餐飲品係流雲白桃沙冰 仲有白鳳梳打😋夏天真係必食白桃咖🍑白桃超香甜多汁🤤食到舔舔脷👅餐廳最出名就係梳乎厘梳乎厘勁軟滑 彈下彈下😆超推介沙律菜好新鮮🥗全日早餐好豐富個漢堡扒勁滋味🙈
知道PHI Coffee & Pancake

梳乎厘勁軟滑 彈下彈下😆超推介
沙律菜好新鮮🥗全日早餐好豐富
個漢堡扒勁滋味🙈
2025-07-19 359 浏览
夏日最期待的當造水果,必定是白桃, 難以抗拒的香甜味道盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘 - PHI的Soufflé Pancake是皇牌,每季推出時令口味, Pancake蛋香棉密,配上原個已挑核的白桃,還有切粒桃肉、桃味醬,伯爵茶味的焦糖脆片,開心伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律 - 開胃菜,沙律菜滿滿桃味,加上布拉塔芝士增添質感漢堡扒全日早餐 - 用料豐富的ADB,漢堡充滿洋蔥味,燉牛肉好吃,喜歡這裡的法式吐司,酥脆可口,點肉汁或蜜糖都能搭流雲白桃沙冰 - 香濃白桃味,除面頭的桃片,嚐到桃肉粒粒,夏日佳品白鳳梳打 - 沒有沙冰的濃郁,卻有清新解膩感
夏日最期待的當造水果,必定是白桃, 難以抗拒的香甜味道

流雲白桃沙冰

白鳳梳打 - 沒有沙冰的濃郁,卻有清新解膩感
2K
2025-07-18 316 浏览
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間西餐兼專門食班戟同疏乎厘嘅餐廳食晚餐🤣$132「漢堡扒全日早餐」:漢堡牛肉打得鬆軟仲幾好牛味兼 juicy,其他配料包括牛油果、沙律菜、太陽蛋、慢煮牛仔肉、麵包 等,全部食材都新鮮🤣$92「伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律」:布拉塔芝士細細粒夠 creamy,仲有好甜嘅白桃,同埋加咗酸酸甜甜沙律汁嘅沙律菜,開胃、好食🤣$52「白鳳梳打」:白桃清新幾好飲🤣$68「流雲白桃沙冰」:呢杯沙冰仲食到啲白桃果肉,好味🤣$168「盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘」:梳乎厘做得非常軟熟兼輕身,夠晒 fluffy 🤣;仲有一整個白桃,白桃肉質爽滑,幾清甜🤣;呢個甜品食得好開心🤣

$52「白鳳梳打」:白桃清新幾好飲🤣

$68「流雲白桃沙冰」:呢杯沙冰仲食到啲白桃果肉,好味🤣

2025-07-18
🌞炎炎夏日 當然要食甜品消消暑🧊今日經過中環,被一間寬敞舒適的餐廳吸引住了。裡面是精心挑選的綠色植物,營造出溫馨雅致的氛圍,寬敞的座位設計特別適合跟朋友約會💚😆今日跟朋友點了幾款菜色😝🩷流雲白桃沙冰以白鳳白桃為主要原料的冰沙,加入了手作忌廉和鮮奶,營造出濃郁奶香和多層次的口感。 外觀夢幻粉嫩,充滿少女感💕🩷白鳳梳打白鳳桃為主要材料的梳打飲品,白鳳桃與梳打水混合,清爽滿分🌟🩷盛夏果漾白桃乳酪舒芙蕾由蓬鬆柔軟的舒芙蕾、白桃和乳酪組成。舒芙蕾口感鬆軟,帶有蛋香配上多白桃汁,口感豐富🩷伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律沙律散發白桃的清甜與伯爵茶香氣,搭配濃郁的布拉塔芝士,別有一番風味🩷汉堡扒全日早餐非常豐富,有外層煎至金黃酥脆,內部多汁鮮嫩的漢堡扒,新鮮的沙律菜,牛油果和車厘茄,香脆可口的多士,煙肉和煎蛋,鮮嫩、多汁的蘑菇,以及帶有獨特的煙燻三文魚,全都是我愛吃的☺️🥰很期待下次新的系列,一定會再去品嚐☺️📍PHI Coffee & Pancake士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖(中環站D2出口附近)

🌞炎炎夏日 當然要食甜品消消暑🧊

今日經過中環,被一間寬敞舒適的餐廳吸引住了。
裡面是精心挑選的綠色植物,營造出溫馨雅致的氛圍,
寬敞的座位設計特別適合跟朋友約會💚

😆今日跟朋友點了幾款菜色😝

🩷流雲白桃沙冰

以白鳳白桃為主要原料的冰沙,加入了手作忌廉和鮮
奶,營造出濃郁奶香和多層次的口感。 外觀夢幻粉嫩,
充滿少女感💕

🩷白鳳梳打

白鳳桃為主要材料的梳打飲品,白鳳桃與梳打水混合,
清爽滿分🌟

🩷盛夏果漾白桃乳酪舒芙蕾

🩷伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律

🩷汉堡扒全日早餐

🥰很期待下次新的系列,一定會再去品嚐☺️

📍PHI Coffee & Pancake
士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖
(中環站D2出口附近)
2025-07-17 151 浏览
想話我真係超級鍾意食日本白桃🥹🍑所以好開心今次餐廳設計呢個Menu!!!勁吸引~ 之前喺佢哋同Kuromi合作嘅時候已經嚟過, 食物水準都幾好💕💕而且中環店位置好大, 坐得勁舒服!!!盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘 $168冇諗到會有原個白桃加梳乎厘🤤配上白桃汁真係超級夾!!不過個汁可以再多啲😆😆伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律 $92超級多白桃🥺成個配搭好好食!!漢堡扒全日早餐 $132特別喜歡 French Toast!!! 全部食物水準都好高好好食😋😋流雲白桃沙冰 $68超級解暑!滿滿嘅白桃味, 唔係糖水嗰種!仲有好幾片白桃肉切片😍白鳳梳打 $52梳打都好好飲!!

盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘 $168
伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律 $92
超級多白桃🥺成個配搭好好食!!
漢堡扒全日早餐 $132
流雲白桃沙冰 $68
白鳳梳打 $52
梳打都好好飲!!
中環PHI的夏日白桃系列絕對是今季必試之選!盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘蓬鬆得像雲朵,入口即化,白桃果肉與乳酪的酸甜完美平衡伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律將義式布拉塔芝士的濃郁與白桃清甜結合,桃香穿梭其間,每一口都充滿層次感。漢堡扒全日早餐分量十足,厚實多汁的漢堡扒搭配蛋、烤番茄等經典配料,淋上特製醬汁後更顯滋味。流雲白桃沙冰打得細緻綿密,白桃果香撲鼻,頂部奶蓋如流雲般輕盈,喝前記得攪拌讓奶香與果味交融。白鳳梳打蘇打氣泡刺激著味蕾,白桃果肉在杯中載浮載沉,清爽解膩。
中環PHI的夏日白桃系列絕對是今季必試之選!

白鳳梳打
蘇打氣泡刺激著味蕾,白桃果肉在杯中載浮載沉,清爽解膩。
2025-07-14 191 浏览
黑松露意麵特別舍得用料,食完面仲剩好多黑松露醬龍蝦汁意大利飯雖然睇上來有啲惡心,但是味道超預期!!超級正!!!有洋蔥粒同蒜粒梳乎厘就系PHI的招牌啦。入口即化,即使係原味都足夠。所有菜品嘅份量都好足,女仔個話可能仲稍微有點大值得一提的係我朋友話依間餐廳的服務員小哥哥卡腿長卡聲音卡顏值哈哈哈。態度真係好好,好有耐心,仲會即時裝水。我地話要合照都冇拒絕😭仲叫多佐個小哥哥幫我地影😭😭😭非常之開心昨日的one day trip可以食到依間餐廳🍴
黑松露意麵特別舍得用料,食完面仲剩好多黑松露醬

龍蝦汁蝦肉意大利飯
2025-07-13
$176.5
龍蝦汁蝦肉意大利飯
  • 原味梳乎厘
2025-07-11 270 浏览
每次想食梳乎厘都會諗起PHI,佢哋嘅餐牌每季都會轉一次,今次轉咗當做嘅桃伯爵茶白桃布拉塔芝士沙律布拉塔芝士咬落柔滑奶香,配🈶新鮮嘅沙律菜➕香甜嘅白桃,既高顏值又健康漢堡扒全日早餐呢個好豐盛,有漢堡扒、太陽蛋、煙三文魚、蘑菇🍄‍🟫、蕃茄仔、牛油果🥑、煙肉、沙律菜、酥軟嘅吐司等,營養豐富且分量十足流雲白桃沙冰頂層有cream,細膩順滑嘅冰沙融合咗白桃嘅清甜,入口即帶黎透心涼嘅夏日感白鳳梳打飲落氣泡感輕盈,入口後帶有白桃嘅淡雅香氣,清新解膩 盛夏果漾白桃乳酪梳乎厘呢個桃控必食,有3️⃣塊Q彈嘅梳乎厘,新鮮切好嘅白桃粒粒,仲有一整個白桃,裡面包住cream,食落非常香甜可口

白鳳梳打
飲落氣泡感輕盈,入口後帶有白桃嘅淡雅香氣,清新解膩