2022-01-29 276 浏览
最近嘅社交平台都有宣傳到依間水晶屋餐廳見到好靚加上又是我老公生日所以就打算喺間餐廳食飯慶祝一個月之前已經訂咗枱同埋已經mark咗甜品碟寫生日字句一入到餐廳真係華一聲,真係好靚連個水杯都係好靚不過有一樣嘢就覺得點解啲餐具係直接擺張枱度冇墊枱紙, 所以每一次幫我哋更換餐具嘅時候直接將啲餐具擺係枱跟住明明我哋係ig訂枱嘅時候係有幾個menu但我哋去到嘅時候係俾左一個menu侍就話淨係得一個menu選擇即刻就少咗好多因為等搭車過嚟, 一個月前已經book曬枱 都唔會話因為咁所以唔食只可以話其實當客人問喺ig度問你只有其他餐牌嘅時候你明知當日係畀唔到其他餐牌客人揀嘅話其實可以當時係ig同客人解釋返因為疫情關係 又或者其他理由暫時只得一個menu我哋嗌咗個沙律我老公嗰隻碟呢因為係全白嘅但係 拎上手諗住影相嘅時候發現 隻碟唔係全白喎 之後主菜等得太耐明明人哋 遲過我哋到 人地食緊我哋都仲未有嘢食廚房 管理需要改善咁你出每一張單其實都有個時間係單下角你應該跟返時間嚟到去畀嘢食客人就唔係話求其見到阿張單就插入去同埋侍應係冇專業咁樣幫客人跟進食物因為我哋等咗1小時15分鐘其實係你行過咁多次見到個客人坐咁耐
最近嘅社交平台都有宣傳到依間水晶屋餐廳
見到好靚加上又是我老公生日
所以就打算喺間餐廳食飯慶祝
一個月之前已經訂咗枱
同埋已經mark咗甜品碟寫生日字句
一入到餐廳真係華一聲,真係好靚
連個水杯都係好靚

兩杯果汁都可以等半個鐘
食完個麵包同埋個沙律都仲可以未有
仲問我哋嗌咗啲咩嘢飲
其實pos系統係可以查閱返 客人落單紀錄

裝修白色,本身理應好靚好光猛
打理一定要做得好足
但係坐低見到個地下
依方面可以打理得再認真啲

點解明明我哋後面張枱都遲過我哋
因為佢哋催單
所以佢啲嘢食就可以快過我哋
明明我哋嚟先嗌先
到我哋問點解咁耐嘅時候
先即刻話整緊喇,好快,幫你跟
你都知道我哋係等咗咁耐

老公話原來餐廳一早知道係慶祝生日
但你都可以生日個人等咁耐

絕對冇下次

2022-01-28 143 浏览
早排去左呢間新開嘅餐廳試,可能我地早,竟然冇乜其他客,可以幾乎包場影張相😆 (之後陸續多人...)嚟呢度一心諗住打卡影相,唔care個食物質數,點知...有驚喜喎,先嚟個包,牛角包好鬆化超好食,頭盤個帶子又幾新鮮,主菜點左鱈魚&牛扒,魚煎得好香,塊皮脆卜卜,岩曬我口味,根住牛扒又好香好林,份量吾太多,岩曬女仔食,食完吾會覺得好肥膩,最後甜品揀左心太軟同Tramisu,心太軟唔太甜,Tramisu可以再重少少酒味Overall 食物質數同價錢成正比,我會再去食嘅
Overall 食物質數同價錢成正比,我會再去食嘅
2022-01-27 159 浏览
咩事?淘寶枱??隻腳唔平?攝紙巾,唔知以為返咗大陸。大家真係睇清楚先至好嚟食呢間餐廳,想試吓挑戰自己eq,服務員口臭真係唔掂,依家疫情,完全冇衛生意識。。。。。。
咩事?淘寶枱??隻腳唔平?攝紙巾,唔知以為返咗大陸。
最鐘意試新餐廳,今次係朋友book位!The One 餐廳出名有view , 20樓 夠高 仲好開揚,光線充足,啱晒鍾意打卡嘅女仔影令相。餐廳嘅設計都好新穎,感覺elegant, 總之超級多打卡位。連個洗手間都好鬼靚🤣!Set lunch 有三款揀,同朋友一人一款叫晒黎試。前菜南瓜湯好濃郁,個人最鍾意係依款芝士前菜, 味道係水牛芝士味, 但口感係好似薯蓉咁,打到好滑好幼細,但我唔記得個菜式名😅食得出廚師係花左心機落去,set lunch $268,好抵!主食:豬鞍扒,牛扒, 魚。牛扒擺盤好靚, 牛扒表面有少少脆脆地,好味😋main course 大致不錯,大家自己去試下。Cocktail 有特色,可一試。餐廳生蠔🦪係gillardeau生蠔 no.2 $68/隻味道:海水味重,鮮甜生蠔外殼仲印有g 雷射標籤,吾怕餐廳以假亂真。💯下次再試佢sunset menu.😎

最鐘意試新餐廳,今次係朋友book位!

主食:豬鞍扒,牛扒, 魚。

Cocktail 有特色,可一試。

餐廳生蠔🦪係gillardeau生蠔 no.2 $68/隻
味道:海水味重,鮮甜
生蠔外殼仲印有g 雷射標籤,吾怕餐廳以假亂真。💯

下次再試佢sunset menu.😎

牛扒
牛扒
2022-01-16 374 浏览
3:30到會好曬,記得戴太陽眼鏡去食飯。或者可能擔把遮去,當喺沙灘咁…主菜好細碟,我叫左魚…可能係我既錯,可能叫意粉會飽啲侍應們可能都曬親好辛苦,黑口黑面,唔多專業。兩人埋單$590一路食一路想快啲離開…我入黎比錢係做左啲咩..希望所有野都會進步一下,祝福大家。
3:30到會好曬,記得戴太陽眼鏡去食飯。
或者可能擔把遮去,當喺沙灘咁…
主菜好細碟,我叫左魚…
可能係我既錯,可能叫意粉會飽啲
侍應們可能都曬親好辛苦,黑口黑面,唔多專業。
兩人埋單$590
一路食一路想快啲離開…
我入黎比錢係做左啲咩..
希望所有野都會進步一下,祝福大家。
2022-01-16 316 浏览
尖沙咀The one藍色配白色夢幻西餐廳對海食飯環境一流🥰入到去好大排水晶燈😍好靚❣️小仙女又多一個地方打卡😝店內比我感覺好大好舒服好好座另外佢地有生日派對房有需要可問店員詳情寫定筆記小薄薄✨疫情之後就可以多個派對地方選擇❣️我有預約㗎所以座到海景位😌今日點二個午餐😍先上餐包有三款配牛油餐包來講我覺得最好食係牛角酥😋大推🥰南瓜湯入口好滑亦有濃濃香味我比九十分✨✨風格花園沙拉烤份量好大細食女生吃完都好飽😉✨美國牛腩配紅酒✨朋友點了七成熟入口有肉汁剛剛好不會太乾😋✨炸脆皮鱸魚✨我食脆皮鱸魚皮炸得剛剛好冇過火而昧道不會太鹹配側邊醬汁都好夾😋魚冇魚腥味入口感覺不錯😉

我有預約㗎所以座到海景位😌

✨美國牛腩配紅酒✨
朋友點了七成熟入口有肉汁剛剛好不會太乾😋

✨炸脆皮鱸魚✨
2022-01-11 342 浏览
不斷網上見到廣告, 見境甘靚,就當然好心動啦~ 新餐廳靚景,正常都會有期望。只係期望愈大失望愈大 😂 book左2點,上到去,餐廳半滿狀態。響reception 係可以望晒整個餐廳環境,環境開揚,裝潢簡單,落地玻璃,可以邊食邊望住維港,側面都有大露台可以俾食客出去影相。 刀叉好花,唔似全新,似用左好耐甘。 要叫先有人俾menu 同斟水。 全場大約甘張枱,只係得3個待應。好似唔夠應付,未能提供足夠服務。 main叫左豬柳,擺盤靚,賞心悅目,令人胃口大增同好岩打卡影相用 🤣 但係有兩塊豬柳紅紅地,諗緊係未熟定點呢,唯有搵待應問下。 可惜係待應都答唔到只係重複今日好忙 😅😅 之後換左牛扒,賣相靚,但有筋 🙈🙈 同埋得3塊,唔係甘夠飽。 同朋友叫左兩款甜品,明明meun 係寫tiramisu 同 Lava cake。 點知黎左果凍同Lava cake, 不過唔緊要,都懶去問。 飲品叫左兩杯coffee。 🤣🤣 好濃既咖啡味,未必岩每個人,但唔算太差。 整體黎講,食物賣相ok, 環境ok, 食物質素唔ok, 賣相 ok, 待應質素有待改善。
不斷網上見到廣告, 見境甘靚,就當然好心動啦~

加拿大豬柳
美國西冷牛扒
2022-01-08
2022-01-09 331 浏览
適合一家大細來Chill 既餐廳性價比超高 同朋友兩個食飯 舒舒服服靚景 我地兩個都叫 Executive Lunch 四百幾蚊 麵包 + 前菜 + 湯 + 主菜 + 甜品 + 餐茶 牛角包超好食Starter 係 帶子刺身 Salad仲有牛油果醬配達非常新鮮 餐湯我叫左龍蝦湯 朋友叫南瓜湯 *無影到主菜係鱈魚 😍 整出來係透明 超滑身 油份超高 好高質素既魚 不過味道有點淡 可能我本身重口味 甜品方面 .. 我同朋友兩個Share Panna Cotta + Tiramisu之前上網見到其他相 用白色盤出 Tiramisu 會靚 D 我覺得呢個碗影出來無咁靚
適合一家大細來Chill 既餐廳

帶子
  • Executive  Lunch  -  鱈魚
  • 帶子刺身沙律
2022-01-08 3807 浏览
呢間餐廳無意中在網上平台或雜誌訪問見到見場地佈置得幾吸引想必好多人會訂座去朝聖我到吾例外打電話去book 位打去餐廳電話好多次無人聽wtapps 到openrice 它們電話2次先有人回覆 book table事宜係服務有點慢(定係餐廳本身太忙)完成訂座餐廳會有SMS confirm 番今日來到餐廳覺得好elegant居高臨下可以眺望維港景致如雜誌上講餐廳有好多打卡位由其係用左好多的高貴華麗的水晶燈呢個位置係一條長廊感覺到可以做結婚場地呢條玩味的長鏡面有點似時光隧道覺得有點浪費左位置好合適情侶燭光晚餐、生日派對、cocktail party等也是由於呢到老闆們做有關event 的工作吧所以場地佈置可以適合不同的party不用看menu 朋友已決定好要吃什麼order 完左服務員即為我們提供麵包麵包有3款,建議必要試試它家的牛油牛油香氣十分樸鼻再來先講講2份前菜烤南瓜湯盛載南瓜湯的器皿怪怪的不過熱乎乎的湯不錯,南瓜味濃厚廚師係自己打南瓜,不像外面的做到媽媽呼呼布拉塔芝士,櫻桃茄,紫蘇油醋汁有點驚喜芝士似泡沫一樣鋪滿最上層櫻桃茄全到去皮,眼看似葡萄晶瑩剔透橙色薄片的係一片乾橙皮到煮菜上桌的
呢間餐廳無意中在網上平台或雜誌訪問見到
見場地佈置得幾吸引
想必好多人會訂座去朝聖
我到吾例外打電話去book 位
打去餐廳電話好多次無人聽
係服務有點慢(定係餐廳本身太忙)
完成訂座餐廳會有SMS confirm 番

牛油香氣十分樸鼻

再來先講講2份前菜
烤南瓜湯
盛載南瓜湯的器皿怪怪的
不過熱乎乎的湯不錯,南瓜味濃厚
廚師係自己打南瓜,不像外面的做到媽媽呼呼

布拉塔芝士,櫻桃茄,紫蘇油醋汁
有點驚喜芝士似泡沫一樣鋪滿最上層
櫻桃茄全到去皮,眼看似葡萄晶瑩剔透
橙色薄片的係一片乾橙皮

到煮菜上桌的碟是暖的廚師非常有心思

法國鱸魚,西蘭花,牛油薯蓉,烤肉汁
魚煎到皮脆魚滑
牛油的香濃混合牛油薯蓉一起吃另有一番風味

美國西冷牛扒,甘筍蓉,紅酒汁
肉質煮到剛好

就連叫牛扒的時候也沒有問我們要幾成熟
服務心平有待改善及提高
廚房好有心思及水準
2022-01-07
  • 布拉塔芝士、櫻桃茄、紫蘇油醋汁
2022-01-06 291 浏览
好鍾意去新開餐廳,可以感受佢哋嘅熱情❤️‍🔥晚餐每位$888/5 courses奉送咖啡或茶,仲可以揀果汁👍🏻今次呢間餐廳位處尖沙咀The One 20樓,享有非常優越嘅靚景😍 已經羸左大家好心情😄餐桌、餐椅亦非常講究,好有宮庭feel😅食物方面從佢哋用嘅杯杯碟碟,就知道放左好多心思,睇見都開心🥳最特別,餐廳設有一條時光隧道,入去四面牆身會不停轉,好似去咗另一個空間😆幾🉐️意🤩麵包🥯煎日本扇貝、風乾豬肉頰肉,燒粟米汁😋好好味,尤其個粟米汁👍🏻63‘ C 有機鮮雞蛋,黑松露,椰菜花蓉好揼本,咁多黑松露🤤烤南瓜湯,香濃😋Phenomenon 龍蝦湯,配干邑忌廉(+$40)原隻波士頓龍蝦尾意大利麵,微辣鮮茄汁(+$80)龍蝦🦞好彈牙,不過啲麵稍為太al dente自家製意大利幼麵,配黑松露芝士烤美國頂級西冷扒,鮮蘆筍,車厘茄,燒肉汁香烤西班牙伊比利亞豬安,麥糖南瓜,葉珍珠洋蔥,芥末籽汁(+$60)Phenomenon 提拉米蘇傳統法式薄餅,焦糖橙汁,脆糖合桃時光隧道
好鍾意去新開餐廳,可以感受佢哋嘅熱情❤️‍🔥

餐桌、餐椅亦非常講究,好有宮庭feel😅

麵包🥯

煎日本扇貝、風乾豬肉頰肉,燒粟米汁😋
好好味,尤其個粟米汁👍🏻

63‘ C 有機鮮雞蛋,黑松露,椰菜花蓉
好揼本,咁多黑松露🤤

烤南瓜湯,香濃😋

Phenomenon 龍蝦湯,配干邑忌廉(+$40)

原隻波士頓龍蝦尾意大利麵,微辣鮮茄汁
(+$80)
龍蝦🦞好彈牙,不過啲麵稍為太al dente

自家製意大利幼麵,配黑松露芝士

烤美國頂級西冷扒,鮮蘆筍,車厘茄,燒肉汁

Phenomenon 提拉米蘇

傳統法式薄餅,焦糖橙汁,脆糖合桃

時光隧道

2021-12-29
庆祝纪念
生日
香港少有呢種裝修既有又cyber又不失高貴嘅感覺,仲有180°全海境打卡絕對一流👍🏻另外睇得出餐廳好用心揀過所有餐具同器皿,十分美觀💯首先本人對麵包係完全無興趣,所以當侍應一開始擺低一籃麵包嘅時候,完全冇考慮過要影相。但由於太肚餓嘅關係忍唔住食咗一件牛角包頂吓肚,點知驚為天人,外脆內軟相當好食😋心諗淨係麵包都可以有咁嘅效果,我完全唔需要擔心之後啲嘢食。頭盤:煎日本扇貝,風光豬面頰肉,燒粟米汁個豬面頰肉脆卜卜,個汁由侍應當場淋上面,整體觀感同味道都相當好💯另外額外點咗半打生蠔,個生蠔我諗係我有史以來嘅餐廳食算係數一數二,爽口鮮味又重海水味😍湯:龍蝦湯龍蝦湯味道濃郁又不會太鹹👍🏻意粉:原隻波士頓龍蝦尾意大利麵辣鮮茄汁最讚係個意粉,因為唔會好似一般餐廳咁煮得過淋,好有咬口👍🏻而且個辣汁微辣唔會蓋過龍蝦嘅鮮味主菜:烤美國頂級西冷扒開初見得嗰三件,心諗會唔會唔飽,但當你食晒之後就完全冇呢個諗法。生熟適中,肉質嫩滑甜品:tiramisu 未見過甜品有咁大份😂不會過甜,但真係太大份食唔晒😅Set dinner 5 course $888,以呢個價錢食五道菜相當超值,CP值高。但如果食量一般嘅女士可能

另外睇得出餐廳好用心揀過所有餐具同器皿,十分美觀💯

頭盤:煎日本扇貝,風光豬面頰肉,燒粟米汁

湯:龍蝦湯
龍蝦湯味道濃郁又不會太鹹👍🏻

意粉:原隻波士頓龍蝦尾意大利麵辣鮮茄汁

主菜:烤美國頂級西冷扒

甜品:tiramisu
未見過甜品有咁大份😂不會過甜,但真係太大份食唔晒😅

Set dinner 5 course $888,以呢個價錢食五道菜相當超值,CP值高。但如果食量一般嘅女士可能未必完全食得晒五道菜😅
2022-01-05 188 浏览
呢餐係朋友話新一年要豪返次,我冇睇清楚價錢😂,人生第一次Fine Dining,期待值自然拉高,上到THE ONE 20F就有長長既走廊,d燈光以為自己上左太空船😂 餐包有3款,配上香草牛油唔錯,牛頭包都幾酥脆💠煎日本扇貝幾大粒幾鮮味,烤過既栗米好食💠烤南瓜湯濃味夠香,同我妹妹整既好似😂💠通心意大利麵-番茄汁幾驚佢係通心粉咁既樣,口感煙韌,濃味冇驚喜💠燒美國安格斯西冷牛扒朋友既3成熟好食d,唔會血淋淋,有燒既香味,個人鐘意食肉眼多過西冷💠提拉米蘇最鐘意呢個😂😂 夠濕潤唔會過甜/過苦果然係食環境氣氛同打卡,d 餐具同食物顏值係幾好既,冇期待先唔會失望🙈 覺得想fine一次可以試下lunch

餐包有3款,配上香草牛油唔錯,牛頭包都幾酥脆

💠煎日本扇貝
幾大粒幾鮮味,烤過既栗米好食

💠烤南瓜湯
濃味夠香,同我妹妹整既好似😂

💠通心意大利麵-番茄汁
幾驚佢係通心粉咁既樣,口感煙韌,濃味冇驚喜

💠燒美國安格斯西冷牛扒

💠提拉米蘇
最鐘意呢個😂😂 夠濕潤唔會過甜/過苦

2022-01-03 2714 浏览
新開餐廳,假期嘅menu 單價都幾公道,所以book位試下,book咗2點,去到全場滿座,未有一張檯埋單,有幾個客人等緊,同樣都係有book位嘅,雖然staff 有禮貌又送上節日小禮物,但最後2:41先可入座實在安排係好差。其實呢度賣點係有好大嘅落地玻璃,仲有一個露台仔可以打下咭,的確吸引唔少鍾意打咭嘅人嚟呃下like., 可惜今日天色麻麻,可能啲foodie,KOL 要執執啲相先可出街。檯同櫈都係打咭feel , 不過檯踫倒會搖一搖,感覺唔太穩陣。menu 有268同428,分別在於多咗個甜品同湯,我地點咗268加38多個甜品。starter 湯南瓜湯用杯上,好夠熱另一個係芝士,櫻桃茄加醋汁,賣相幾靚,幾特別。主菜我要魚,煎得幾香,不過有少少乾另一個係牛,5成熟,有少少筋跟餐有coffee or tea, 無drink menu 嘅,要咗mocha , 碟好靚,自己加奶嘅,唔好飲。甜品係tiramisu, 有啲稀,唔夠滑。大概5:00清場清潔,所以用餐時間大概係2個鐘。整體食物一般,主要係環境吸引。

starter

南瓜湯用杯上,好夠熱

另一個係芝士,櫻桃茄加醋汁,賣相幾靚,幾特別。

主菜我要魚,煎得幾香,不過有少少乾
Fish

另一個係牛,5成熟,有少少筋

甜品係tiramisu, 有啲稀,唔夠滑。

大概5:00清場清潔,所以用餐時間大概係2個鐘。
整體食物一般,主要係環境吸引。

2021-12-27
2022-01-01 1097 浏览
新年流流食個Lunch,一入去個環境係唔錯,但係服務由入去第一刻開始已經係差到接受唔到,水由坐低左半個鐘都無人斟,要開聲先有,講真茶記坐低都有杯水。個前菜叫正常,個main真係差到。。。我本身對呢間野食都無期望,點睇佢都係sell環境sell裝修,但係冇理由差到咁樣,個意粉不知所謂,硬身無味,雞勁鞋。。。牛係零牛味真係嚇親我我唔知係咪中午無人返工,人手好不足咁,個服務員對答係無耐性無禮貌。其實俾得人頭3百幾蚊食個晏,尖沙咀真係大把選擇,今次去試呢間係因為見到以前d朋友好似有份開。。。間餐廳唔係太差我都懶得寫食評
真係嚇親我
間餐廳唔係太差我都懶得寫食評
2021-12-29 686 浏览
經網上介紹,特地相約朋友去試試。一出lift, 落地大玻璃非常吸睛,飽覽270度維港海景,華麗餐桌和水晶燈裝飾,環境舒適優雅,打卡一流🥰餐廳主打精緻歐洲fusion菜式🌟Starter香草醃製三文魚🐟醃製三文魚口感新鮮綿滑,混合香草、蜜糖芥未和辣根醬汁,味道豐富,十分惹味😋。香滑泡沫鮮雜菌湯 🍵濃濃雜菌味道,香氣撲鼻,入口香滑💜。Main course燒美國安格斯西冷牛扒🥩牛扒燒至七成熟,色澤粉紅,牛味香濃,切開質感細嫩,肉汁豐富,愈食愈滋味💯。傳統烤火雞🐔烤火雞外脆內嫩,肉質滑溜,沾上清甜蔓越汁,肉味更突出✨伴碟的南瓜粟子餡料令人開胃。Dessert暖焦糖牛油吉士包,雲呢拿雪糕🍦方型吉士包外面焦糖邊脆,內裡鬆軟,啖啖焦糖牛油香,配上雲呢拿雪糕柔軟香甜🍬。意式雲呢拿奶凍🍨雲呢拿奶凍入口清涼幼滑,加上雜果和醬汁,鮮甜滿滿💖。

餐廳主打精緻歐洲fusion菜式🌟

Starter
香草醃製三文魚🐟

香滑泡沫鮮雜菌湯 🍵
濃濃雜菌味道,香氣撲鼻,入口香滑💜。

Main course
燒美國安格斯西冷牛扒🥩

傳統烤火雞🐔

Dessert
暖焦糖牛油吉士包,雲呢拿雪糕🍦

意式雲呢拿奶凍🍨
雲呢拿奶凍入口清涼幼滑,加上雜果和醬汁,鮮甜滿滿💖。