2022-10-17 126 浏览
PEKO PEKO當晚和太太經過康怡廣場,以前是和民現在開了一間新的意大利餐廳- PEKO PEKO, 太太問我有否興趣一試。兩人便入內進餐:兩個人點了一個二人餐1] 沙律選了 Rainbow - Chicken Breast可能我們胃納不大覺得份量也頗多,兩個人食也足夠2] 磨菇湯多士是新鮮烘,帶有一點火炙的味道,相信不是用多士爐烘的,盛湯是器皿是咖啡杯? 磨菇味極為濃郁。3] Pasta 選了藍青口,海蝦辣茄醬意大利麵,青口不是我喜愛,但這個味道不錯,蝦和意麵水準亦高。4] Main Course選了美國安格斯肉眼牛扒,牛扒肉味豐盈,選擇5成熟,牛扒外脆內軟,切開後見到粉紅色肉質,略為熟了小許,薯角也是熱烘烘,餐刀是Laguiole,很鋒利,很想買一把回家。5]飲品選擇了2杯,也忘記了名堂,但也不過不失
PEKO PEKO

兩人便入內進餐:

兩個人點了一個二人餐

可能我們胃納不大覺得份量也頗多,兩個人食也足夠

2] 磨菇湯

3] Pasta

4] Main Course

5]飲品

選擇了2杯,也忘記了名堂,但也不過不失

2022-10-16
  • 美國安格斯肉眼牛扒
2022-10-17 85 浏览
17/10一個人到這新店午餐,叫咗一個set lunch大概$92加一服務費。頭盤揀咗千島菠蘿鮮蝦沙律,用料好新鮮,菠蘿酸咗少少證明冇浸過糖水。主菜就揀慢煮牛面頰同埋日式吉列豬扒,因為我個人比較喜歡食肉,食材都好新鮮,而且啲汁冇落味精唔會蓋過咗啲肉味。餐飲要冷泡伯爵茶,因為唔使加錢,下次會試吓咖啡。另外,店舖裝修環境舒適,坐得好闊落。職員服務態度好好,有耐性回答我嘅問題。下次帶埋同事過嚟一齊食(因為我喺附近返工)。
  • 午市set  lunch
2022-10-17 71 浏览
喜歡餐廳既日系簡約設計,一目了然,感覺清新舒暢。另一邊靠水泥牆既卡位,令我諗起以前旅行去土耳其同突尼西亞時既洞穴餐廳,好懷念~Crab Meat Avocado Boat市面好多西餐都有superfood 牛油果菜式,但配搭蟹肉就比較少有。鮮蟹肉份量頗多,上有粒粒蟹籽,四周圍滿黑白芝麻,軟綿既牛油果船外有脆脆雜果仁。不論係色彩同口感,都有著不同層次既contrast。同樣跟大眾不同的有Clams & Mussels in creamy wine sauce,海蜆青口上有圓圓幾片煙肉,更為惹味,濃濃忌廉味令我好想此刻有麵包沾黎食。Blue Mussels & Prawn spaghetti in spicy tomato sauce四隻藍青口四隻大蝦,意粉不辣,微酸開胃,肚餓既我好快就掃光。Grilled Tiger Prawns海鮮餐主角隆重出場,三隻巨型虎蝦爽脆彈牙,口感紮實,感到好滿足。 配菜有蘆筍,意大利小黃瓜,再點了一大碗香滑松露薯蓉。

Crab Meat Avocado Boat

Grilled Tiger Prawns
海鮮餐主角隆重出場,三隻巨型虎蝦爽脆彈牙,

2022-10-16 72 浏览
位於太古新開木系簡約風嘅café ,今次趁假日就嚟左食個快lunch,好彩12點去到過左一陣出面已經要排隊啦!見到好多人食呢個日式lunch set ,我又跟住叫🤭Set B 1頭盤+2主菜+珍珠飯/麻醬撈烏冬/湯烏冬+餐湯+冷泡伯爵茶 $98頭盤{三文魚凱撒沙律🥗} 沙律菜好新鮮唔會黑{薏米燒南瓜雞肉沙律🥗}燒南瓜超甜加上雞肉都好嫩 好好味主菜{慢煮燴牛面頰}牛面燴得好軟滑,入口即化,味道偏清淡{日本炭燒雞扒 }雞扒食落有微甜嘅燒汁,份量有一隻手掌✋🏻咁大塊,兩個主食嚟講真係好足夠,而咬落都唔會太硬{鹽燒鯖魚}味道比較清淡烏冬煮得岩岩好唔會太淋,湯底唔會太重味精味但又唔會太淡,唔錯

見到好多人食呢個日式lunch set ,我又跟住叫🤭
Set B

頭盤
{三文魚凱撒沙律🥗} 沙律菜好新鮮唔會黑
{薏米燒南瓜雞肉沙律🥗}
燒南瓜超甜加上雞肉都好嫩 好好味

主菜
{慢煮燴牛面頰}牛面燴得好軟滑,入口即化,味道偏清淡
{鹽燒鯖魚}味道比較清淡

2022-10-14 144 浏览
幾個月前已經幫襯過佢哋嘅分店😗嗰陣已經覺得值得encore,唯一係座位上有啲迫夾😕 新開港島區呢一間空間感相對闊落好多,環境舒服,無論係同屋企人定係朋友聚餐都好適合👍💫扇貝明太子意大利麵帶子煎得恰到好處,口感非常鮮嫩😋 旁邊用咗一粒粒三文魚子作點綴;明太子令忌廉汁帶點鹹香風味,層次唔會只有單一嘅膩🌊海蜆青口配白酒忌廉汁呢度嘅小食價錢同出面嘅港女Cafe比,價錢相對合理🤣忌廉汁同煙肉嘅味道混合,一上碟嘅時候已經覺得格外惹味🥓 作為餐前小食不錯🦪和風味噌焗蠔好值得試嘅一度小食,令同行嘅老母親都讚不絕口話要推介俾朋友😆面頭烤至金黃色,焗蠔嘅口感保持應有嘅鮮嫩同水份,旁邊仲有一啲薯蓉混合,啖啖滿足🎃 南瓜雞肉芝士沙律$108如果兩三個人食嘅話,除咗嗌小食同意粉,其實加份沙律都係一個好選擇😬餐牌上有多種沙律可以選擇,以呢一款為例當中包括營養價值好高嘅紅菜頭、薏米,雞肉、南瓜同芝士😍 除咗顏色豐富之外,仲可以作為用餐中嘅中和🤣

💫扇貝明太子意大利麵

🌊海蜆青口配白酒忌廉汁

🦪和風味噌焗蠔

🎃 南瓜雞肉芝士沙律$108

🍓Go Green: Love Strawberry 有新鮮士多啤梨,藍莓,紅桑莓,無花果,車厘茄,superfood 紅菜頭,沙律菜,仲有香脆合桃。全部都勁fresh又heathy,配上酸甜沙律醋,清新健康首選,滿滿纖維及維他命C,影相仲好colorful。 🧀Appetizer: 布里芝士配酸種麵包香烤完嘅Brie真係好好味,味濃,軟身,配酸種麵包真係一流。鍾意佢topping 上嘅風乾蕃茄醬,酸甜感覺平衡芝士味道,芝士控必點,share dish都非常合適。🍽Snacks: PEKO 拼盤有白酒忌廉煮蜆,台揚炸雞,香炸海苔魷魚,吉列炸蠔 。拼盤小食偏味濃,炸物唔會好油膩,特別推介吉列炸蠔,粒粒飽滿又鮮味。🎃Signature: 釀海鮮南瓜批好有水準嘅main dish,小南瓜原個焗,香甜鬆軟。釀海鮮係白汁忌廉base,有鮮蝦,帶子,青口,蜆,蟹柳仲有鮮味三文魚子,小小南瓜但材料非常豐富,仲有吸收了海鮮味嘅薯蓉係底!🍰Desserts: 🥄焦糖燉蛋蛋糕,crème brûlée口感好幼滑,好多雲呢拿籽,濃郁雲呢拿味,而底層有甜脆焦糖。🥄PEKO自家製芝士蛋糕配藍莓醬貼心地將芝士蛋糕
🍓Go Green: Love Strawberry

🎃Signature: 釀海鮮南瓜批

🍰Desserts:

焦糖燉蛋蛋糕

🥄PEKO自家製芝士蛋糕配藍莓醬
貼心地將芝士蛋糕同藍莓🫐醬分開上,芝士蛋糕非常軟滑,芝士味濃郁,食感輕身。藍莓醬係自家製的,不是死甜糖漿,酸甜感好balance。
PEKO自家製芝士蛋糕配藍莓醬

2022-10-13
Love Strawberry
布里芝士配酸種麵包
PEKO 拼盤
焦糖燉蛋蛋糕
PEKO自家製芝士蛋糕配藍莓醬
Looking for a good lunch spot in Tai Koo? Check out Peko Peko! They opened a new branch right at Kornhill Plaza - and the interior is stunnnnnning! They have other branches in Ho Man Tin and Tsuen Wan as well. They offer amazing lunch set - can select one appetiser + two mains + rice/udon + soup and tea for less than $100 🤩 my favourite picks are the chicken 🍗 and tofu 🧈 for mains 🥰 the chicken was well seasoned and tender; the tofu was well cooked and tasteful. They also offer smoothies - their mango smoothie was very fresh. Def check this place if you work around the area 🙌🏻
🌟🍽 B Lunch Set ($92)
🌟🍹 Mango Smoothie ($34)
🍹 Avocado Smoothie ($42)