2020-05-13 161 浏览
朋友介紹食夏威夷魚生飯(Poke bowl)由於比較少見 咁梗係要試下味道有咩特別😋Poke bowl 同日本魚生丼最大分別就係Poke 係會將魚生切成一粒粒 再加醬汁(唔一定用壽司醬油)同朋友試左加州風味睇相都見三文魚鋪滿成個飯面😍 再加埋其他配菜食落好清新 個sauce 好得意幾夾 雖然刺身偶爾幾粒有筋但整體黎講都好好味😋 $98呢個價錢咁大碗係香港我覺得物有所值我真係飽到頂住個肚離開餐廳我諗下次試其他味/叫迷你都ok啦😂
朋友介紹食夏威夷魚生飯(Poke bowl)
由於比較少見 咁梗係要試下味道有咩特別😋
同朋友試左加州風味
但整體黎講都好好味😋
$98呢個價錢咁大碗係香港我覺得物有所值
我真係飽到頂住個肚離開餐廳

我諗下次試其他味/叫迷你都ok啦😂
  • 加州風味
✏️Octopus Poke Bowl ($88)🐟八爪魚/跟沙律菜/配鰹魚醬油🐟配料:枝豆仁/豆腐/香菇/醃酸薑(+$4)/青瓜(+$4)/海帶芽(+$4)呢間黃店真係每一次黎質素都維持到 而且份量一樣非常之慷慨!!已經係咁推薦比好多人 而且店員們好nice!!🥳今次係第一次揀咗八爪魚做主角 覺得份量有少少太多🤣睇吓張相就知道有幾澎湃 滿瀉咁滯食極都食唔完🤣🤣然後自己又抵死 貪心揀超多配料 變咗最後有少少食滯咗浪費左🌚🌚但必須重申 佢嘅八爪魚其實真係好心好食 勁彈牙新鮮之餘 仲要係juicy!
✏️Octopus Poke Bowl ($88)

🐟八爪魚/跟沙律菜/配鰹魚醬油🐟

有沙津吃的黃店不算多,我打算為健康,整天嚷著要以沙津為晚餐。幸好找到這間餐廳!同男朋友行完山出返銅鑼灣找到這兒,店外排著許多人等位,我們去到等四枱,大概十五分鐘就入了。看餐牌的「自選威基基」覺得好特別,而且很自主,加沙津底、珍珠飯、壽司飯等,任何一個項目可以taylor made, 我選了mushroom bowel,沙津底、另加牛油果和蟹肉。男友選Tuna and otopus bowel,沙津加壽司飯底。賣相好靚,用料新鮮,配搭美味!喜歡素食、沙津和刺身飯的朋友,不坊一試
幸好找到這間餐廳!

賣相好靚,用料新鮮,配搭美味!
喜歡素食、沙津和刺身飯的朋友,不坊一試
2020-05-03
用餐优惠
優惠券
2020-05-04 207 浏览
早幾日去開銅鑼灣朋友話食厭咗附近嘅連鎖餐廳咁我就帶咗佢去希雲街嘅一間小店嗰度試新野其實睇返希雲街都有好幾間小店有人排隊而今次我哋就選擇咗食呢間刺身飯嘅小店見到佢需要等半個鐘就知道來頭不小而我就叫咗呢一個刺身飯坦白講佢哋嘅配料並不是非常高級但係夾埋一齊卻產生左令人意想不到既味道彈牙既珍珠米鮮甜嘅吞拿魚同埋一堆洋蔥海帶嘅配料都令到一個刺身飯格外好食至於背後色彩繽紛嘅memo紙就有勞各位親身去逐張閱讀一下總括嚟講我推介大家去嘗試呢一間小店
早幾日去開銅鑼灣朋友話食厭咗附近嘅連鎖餐廳

至於背後色彩繽紛嘅memo紙
就有勞各位親身去逐張閱讀一下
總括嚟講我推介大家去嘗試呢一間小店

2020-04-18 479 浏览
推薦大家一間魚生飯黃店😋 雖然價錢偏中上但值得一試的!👍啲魚生飯款式好色彩繽紛,每款都有自己專屬既顏色🍣➖1️⃣ 加州風味碗 California $98+牛油果$10(半日本醋飯半沙律)三文魚同青瓜係好夾,足料!勁重芝麻同蛋絲,成個飯好香!➖2️⃣ 夏威夷風味碗 Poh-keh $88+三文魚子$10(日本醋飯)切角吞拿魚為主,依個更加香!重芝麻,重紫菜,重海帶🤤仲有紫洋蔥,個配搭太正👏

(半日本醋飯半沙律)
三文魚同青瓜係好夾,足料!勁重芝麻同蛋絲,成個飯好香!

(日本醋飯)
2020-04-17 842 浏览
最近少運動,不知不覺重咗5磅,今日午餐想食得健康,開始減磅行動,就去咗公司附近既Peek-A-Poke叫外賣,午餐配料,風味可以自選,非常有彈性。今日風味揀夏威夷風味,主菜吞拿魚,再加配八爪魚,蟹肉,主食健康d,當然選沙律。返到公司一打開,成個lunchbox塞到滿滿,估唔到沙律菜既新鮮健康,份量都可以食到飽飽。醬油相對唔多,但咁樣新鮮既食材,味道更特出。想食一個健康又飽肚既午餐,喺銅鑼灣Peek-A-Poke係唔錯既選擇。

自選威基基
2020-03-30
外卖自取
自選威基基
1K
2020-04-16 318 浏览
Poke Bowl都算出名左一排,特別呢間黃店大家90%都食過🙈 等我都講下先!鋪頭唔大,所以好多時來都要等位。menu唔多選擇,有幾款set好既,亦可以自選,好似車仔麵咁👍🏻我地就懶得諗,諗住叫加州三文魚,點知八點到冇晒三文魚,失望了🤢最後我轉左呑拿魚拼八爪魚,醬汁系山葵乳酪醬,半菜半醋飯底。配料就要青瓜去增加咬口,蛋絲影相靚d同蟹子😋抵讚的系大量蟹子,完全夠撈飯😚 加埋木魚更加香。我覺得係好多料,好滿足,但味到未去到話好驚喜,都系沙律咁的味🤭 但真系幾清新健康的感覺既🤪 個人幾中意呢個醬,有啲似酸版的沙拉醬加dd wasabi😌可能拎個飯冇咁膩!同行朋友叫左整系呑拿魚就相對有小小dry,因為大家都知呑拿魚比較瘦,有啲單調🤔 但佢個碗有豆腐!豆腐都幾推介大家叫,佢好濃豆味,應該用靚豆腐,又滑dudu,撈飯正!但!千期唔好叫蜜糖香醋汁‼️好酸好酸,好似飲醋咁😵 如果自問未去到大愛醋既唔好試!🤒我frd食到唔想食,我都覺得接受唔到😴 仲有個小食就系炸蟹棒,正正常常,一層薄薄的粉漿包住炸左佢,點沙律醬食味道更豐富🤓 整體我覺得未必會回頭住,比較有興趣試唔同店的poke bowl!🥳

2020-04-14 246 浏览
哈哈哈 今日想去食魚生定又想試下新野 所以去左呢間專食poke bowl既餐廳啦 呢到入面地方好大 好多座位 坐得好舒服 個日下午黎到都有好多空位 好鬆動野食方面同男朋友仔一人叫左一碗 佢食吞拿魚 我就食三文魚吞拿魚味道就比較一般 >.< 食唔出有咩特別既味道反而三文魚水準就OK 愈食就愈想食 兩個份量都十分足夠 咬落啖啖都有魚生同埋其他配菜 十分滿足 配菜方面 種類勝在夠多 適合大家有唔同口味 怕麻煩都可以簡佢地配搭好既組合 包保一定唔會中伏>.<我地叫左海帶 份量好多好爽口 好好食 ! 飲品方面我地叫左一杯Almond Milk Shake一齊share 飲落好creamy好香! 大力推介
呢到入面地方好大 好多座位 坐得好舒服
反而三文魚水準就OK 愈食就愈想食
兩個份量都十分足夠 咬落啖啖都有魚生同埋其他配菜 十分滿足
配菜方面 種類勝在夠多 適合大家有唔同口味
怕麻煩都可以簡佢地配搭好既組合 包保一定唔會中伏>.<
我地叫左海帶 份量好多好爽口 好好食 !
飲落好creamy好香! 大力推介
2020-01-31
  • Almond Milk Shake
2020-04-07 248 浏览
Peek-A-POke+ 韓國菜+ 美國菜 MIX 壽司/刺身+沙律+快餐店+創意料理-人好多 要等一段時間可以自行選配純素: 雜錦香菇 $66 做底+$10 (加牛油果)好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 用料豐富,大大碗👍🏻多款香菇 絕對不會失望👍🏻鰹魚醬油不錯👍🏻賣相靚 打卡able👍🏻飯有咬口 用日本珍珠米 🧐勉強夠 大食的我
可以自行選擇其他配料 例如:八爪魚,蟹籽,海帶芽,吞拿魚,紫菜,紫洋蔥銅鑼灣希雲街16號地舖G/F, 16 Haven Street, Causeway Bay 星期一至日10:30 - 22:30電話號碼55957729喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
Peek-A-POke
+ 韓國菜
+ 美國菜 MIX 壽司/刺身
+沙律
+快餐店
+創意料理
-人好多 要等一段時間

可以自行選配

純素: 雜錦香菇 $66 做底+$10 (加牛油果)
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻 用料豐富,大大碗
👍🏻多款香菇 絕對不會失望

銅鑼灣希雲街16號地舖

星期一至日
10:30 - 22:30

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-04-02 302 浏览
疫情之下,放左工諗住附近快輕食返屋企。由於最近要keep fit影相,上網搵到呢間小店相對較健康,估唔到有快食都有驚喜一進入餐廳,先量體溫同搓手。職員先給我們一個餐紙係fix好左配料/搭但只有配魚生既主菜(個人不喜歡吃生的魚),職員就建議我們點自選菜單一*第一選主新菜*第二選飯底*第三選配料(3種)*第四加料加價*第五頭調味可以全選的(心心眼),d調味仲要係有heart—-竟然有紫菜絲、木魚絲自選1- 吞拿魚- 日本醋飯+沙律菜做底(正常size)- 海帶芽、蟹子、雞蛋絲- 加選三文魚子- 醬汁:鏗魚昆布- 調味全選除7味粉同鹽自選2- 八爪魚- 日本醋飯+沙律菜做底(正常size) 女仔食唔晒- 蟹子、酸蘿蔔、青蔥- 加選牛油果- 醬汁:蜜糖醋汁- 紫菜絲、木魚絲整體來講賣相好吸引好豐富感覺好抵。自選1好食,似食緊角切飯但配料豐富好多。自選2可能簡左酸蘿蔔同醋汁,整體較酸。可能配昆布汁較好。另外見到餐廳有好我好喜歡既牛油果飲品—-牛油果奶昔。不過驚肥無叫,下次下午外賣一杯試試總括而然,回頭度極高,亦好健康之選。

一進入餐廳,先量體溫同搓手。

*第一選主新菜
*第二選飯底
*第三選配料(3種)
*第四加料加價

自選1
- 吞拿魚
- 日本醋飯+沙律菜做底(正常size)
- 海帶芽、蟹子、雞蛋絲
- 加選三文魚子
- 醬汁:鏗魚昆布
- 調味全選除7味粉同鹽
自選

自選2
- 八爪魚
- 日本醋飯+沙律菜做底(正常size) 女仔食唔晒
- 蟹子、酸蘿蔔、青蔥
- 加選牛油果
- 醬汁:蜜糖醋汁
- 紫菜絲、木魚絲

自選

總括而然,回頭度極高,亦好健康之選。
2020-03-27 234 浏览
第一次食夏威夷風嘅餐廳 一直以為係日本丼飯🤭性價比高 好味得黎仲幾健康 真心會encore 👍🏻 仲坐得幾舒服 推介推介👅-🔸自選風味碗 - 三文魚 $108🔸由於太多材料想食 加上自選價錢抵啲 所以決定自選🤤(正常嘅話一碗係$88)有得揀壽司飯x沙津菜 份量一半半 岩岩好✔️升級揀左牛油果同鮮蟹肉 同三文魚勁夾😝 其他野都勁吸引 好想加哂佢🤣🤣三文魚份量都唔少 又新鮮 食完真係超滿足呢~-🔸炸蕃薯條 $25🔸🔸黃金蟹棒 $25🔸兩款炸物都好好味 同朋友一齊share 好快就清哂🤤
第一次食夏威夷風嘅餐廳 一直以為係日本丼飯🤭
🔸自選風味碗 - 三文魚 $108🔸
有得揀壽司飯x沙津菜 份量一半半 岩岩好✔️
三文魚份量都唔少 又新鮮 食完真係超滿足呢~

🔸炸蕃薯條 $25🔸
🔸黃金蟹棒 $25🔸
兩款炸物都好好味 同朋友一齊share 好快就清哂🤤
2020-03-22 235 浏览
今日和朋友來到希雲街吃午飯,到了這間賣poke的小店。門外黑板上的繪圖很有趣,店內裝修也很精美。💛我們都是點了已配好的魚生飯組合,點單後才知道可以自選配料的。我點了乳酪山葵汁配吞拿魚飯,而朋友點了有海帶的魚生飯。這間店大多是自助形式,點餐、取水和取餐具都是自助的。份量很大,午餐時段不提供mini size。整體味道不錯,但飯底不太像壽司飯,有點失色。差不多到完餐既時候,朋友突然發現餐具都是訂製的,有餐廳既名字和訴求 👍🏻👍🏻👍🏻

🍣🍚呢間poke已經食過兩次了 證明我十分喜歡首先主食方面 吞拿魚 三文魚 香菇都分別食過不過重點係個sauce 試左鰹魚醬油 果仁芝麻醬 山葵乳酪醬 個人覺得果仁芝麻醬同山葵乳酪醬都好正 醬油就比較普通 果仁同芝麻醬 山葵同乳酪 都係意想不到地夾 芝麻醬輕輕滲透果仁香氣 乳酪酸甜中和山葵嗆辣 唔會有其中一邊既味道喧賓奪主 調得剛剛好配料方面我推介海帶芽 蟹籽增加口感 如果接受到生洋蔥味道 紫洋蔥都可以令到個飯更加香 如有預算 升級三文魚籽 蟹肉固然更佳 不得不提 佢配料既份量落得好重手 可以食到最後一啖飯都仲有餸 啖啖都好豐富建議女士如果揀regular size就揀半飯半菜 因為半飯都好多飯 兩次去食都剛好見到隔離枱既女仔會食唔晒 而且我覺得佢啲沙律菜都好好食好fresh 壽司飯都好好味如果要說挑剔地方 我會希望醬汁可以再多啲 而家係岩岩好 啲醬汁剛剛好依附住每舊魚粒 但如果撈埋配料就覺得唔夠 因為佢啲醬汁真係好好味 所以會想食到多啲溫馨提示 印象中第一次係夜晚去食 夜晚係一定要揀regular size既 不設迷你size
🍣🍚呢間poke已經食過兩次了 證明我十分喜歡

首先主食方面 吞拿魚 三文魚 香菇都分別食過

2020-03-14
2020-03-21 170 浏览
最好既係,一次過滿足三個願望😈想食日本刺身🍣但又想健康啲食多幾條菜,想食輕盈啲 🥬但又唔想餐餐食沙律咁dry,想方便啲一碗過唔使煩 但又想食好啲。(女人真係麻煩😏)。呢間除左有得自選配料,迎合自己口味同要求,醬汁仲有好多款揀,加埋魚子/杏仁多重口感,仲可以揀mini size!!! (輕型之選😏)但最最最重要既係呢間係黃店,促進#黃色消費圈Bowl California (regular size) 👍🏼 -$98-🤎🤎🤎🤎🤍‘Build Your Own Bowl - Salmon (regular size)👍🏼 -$88-🤎🤎🤎🤎🤎- salmon - choice of base: brown rice + salad- toppings: cucumber, tofu w/dressing, fresh seaweed- dressings: Honey Vinaigrette - sprinkles: sesame seed, nori, nuts

但最最最重要既係呢間係黃店,促進#黃色消費圈

🤎🤎🤎🤎🤍

🤎🤎🤎🤎🤎
- salmon

經朋友介紹特登由新界走嚟銅鑼灣試吓佢,地點還好唔難搵,平日下午兩點左右去食,得4枱客係度,員工好似有2-3名左右。一坐低就有一個筆筒有筆有紙亦有一張過左膠嘅落單紙,係自己寫紙落單嘅。但又見到每張紙都有人寫過,於是就問店員係咪寫係張膠牌上,店員話係嘅,咁我地又繼續填嘢食啦。寫完到配料嗰位,由於佢無寫可以選幾多款,所以我地又問個店員啦。全程落單,個店員都係自顧自地挨係收銀機,同玩電話,似乎唔係好想答我地問題。咁我地就叫左兩個自選魚生飯同炸芝士捧,魚生飯十分好味,真係食到一粒不剩炸芝士捧都無可挑剔,咬開仲有拉絲嘢食嚟講,真係好好味,會再食嘅雖然只係小店,收費都唔貴,但應有嘅待客態度都應該要有,答下問題都係好基本,唔明點解唔可以好好地回答客人問題,服務態度希望可以略為改善如果係繁忙時間會明白店員可能態度會差少少,但當時店員係悠閑地玩電話,都係咁嘅態度,我就真係好失望😞

炸芝士捧都無可挑剔,咬開仲有拉絲

嘢食嚟講,真係好好味,會再食嘅

2020-03-17
  • 自選威基基